Keresés

Részletes keresés

Csakata Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5756

Költői kérdés volt önmagam sikeres elbizonytalanításának jeleként:)

Eddig tuti biztosra tudtam a puliszkát, meg a polentát, meg mindent...

Itt meg kiderül, hogy az a sárga izé csak annak látszik, de nem dara, vagy dara, de a neve puliszkaliszt, szaknyelven pedig...áááááh!

Na mindegy, kenyeret darával nem sütök továbbra se, vacsira meg lehet hogy mi is puliszkát eszünk. Kukoricadarából!

És most haza megyek, sziasztok!

Előzmény: abraxas (5753)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5755

5712-ben van szó melaszról, de Csucsu még nem reagált.

A receptek a gyüjteményből vannak, illetve egynek csak a linkje.

Előzmény: krisssz (5754)
krisssz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5754
Hú, ezek nagyon jó receptek!! Biztos ott van azok között is, amit küldtél, csak persze még nem néztem végig. Fekete melaszt hol lehet kapni?? A közeli natura boltban kérdeztem, de nem tudnak róla:((
Előzmény: monyesz (5750)
abraxas Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5753

Voááóóó, ez ám a precizitás ;o)

Most akkor fiú vagyok, vagy lány, vagy mi?:)))

Most ezt tőlünk kérdezed? ;oP

Előzmény: Csakata (5748)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5752
Szerintem:  fiúlányvagymi  ! :)))
Előzmény: Csakata (5748)
abraxas Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5751

Ja!

Dzsémiolivér főzött eccer polentát:

Vízben főtt puliszka, belekeverve olivaolaj, + irgalmatlan adag reszelt parmidzsánó :o)

Párolt báránycsülök mellé adta köretnek. Jól festett

Puliszkát én darából készítem, liszt legfeljebb egy két kanálnyi, hogy összefogja.

Jól gondolod, nem azonos a kettő. A főtt polenta elvileg darából készül, gondolom ezek szerint dara értendő itt is.

Lécci beszámolni az eredményről, van otthon darám is bőséggel ;o)

Nagy puliszkarajongó vagyok, asszem meg is van a mai vacsoraterv :o)

Előzmény: Csakata (5746)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5750

Ha olyan kenyeret akarsz, akkor nem ezt a receptet kell módosítani, hanem teljesen másikat kell csinálni ! Például:

I. Hood (2984)

Ezt a receptet több, a neten található receptből gyúrtam össze.

Fekete kenyér (valójában csak sötétbarna, de 100 % rozs)
20 dkg teljes őrlésű rozsliszt
20 dkg sima rozsliszt
10 dkg rozspehely
280 ml víz
20 ml nescafé
20 ml olíva olaj
10 ml só
20 ml cukor
18 ml (12 g) élesztő por (Tesco)
20 ml rozskovász
Először a gépben összedagasztom, majd kikapcsolom a gépet és 3 órát pihentetem. Amikor már kellemes savanykás szaga van, elindítom a 3:50 órás programon.
Vigyázat!
Nagyon ragacsos lesz a tészta, úgyhogy az elején a szokásosnál szárazabbra kell dagasztani.
A kész kenyér is eléggé tömör.

II. Maystar (2004/1127)

Rozskenyér /Alaska
0,5 dl langyos vízben 1 kanál liszt, cukor, 1/3 friss élesztő felfuttatva
1 kis pohár kefír v. joghurt kiegészítve 4 dl-re
3 kis mérce só
1 nagy mérce olaj
1 mokkáskanál őrölt kömény
30 dkg Bácskai félfogós liszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
A bödönbe alulra a joghurtos víz, bele a só, olaj, rá a kétféle liszt. Kis mélyedést csinálni a lisztbe, és beleönteni a felfuttatott élesztőt. Az őrölt köményt a lisztre tenni.
Alaszkával 3-as program, nagyméretű kenyérre és sötét színűre állítva. Ez 3 óra 48 perc. /Az elején kb 30 percet előmelegít. /

Ez a kenyér csak téglalap alakú lesz, gyönyörű sötét, nem morzsálódik.

/ joghurt olcsó házi készítése - gép nélkül is - az 1201-es hozzászólásban. /

Ezt a fajta kenyeret viszont eddig joghurttal készítettem, csak vízzel soha .

A legfontosabb: ROZSKENYÉR SOHA NEM VÁGHATÓ FEL MELEGEN, mert azt hiszed, nyers!! 14 éve visszavittük a Funay-t a boltba az első sütés után , hogy nyers marad a kenyér, rossz a gép. Szó nélkül kicserélték, mire hazaértünk kihűlt a kenyér, és semmi baja nem volt. . .
Én a rozskenyeret mindíg estére sütöm ki, és csak reggel teszem el.

III. Alaprecept kb. 1 kilós kenyérhez, ha kisebb a géped, csökkenteni kell a mennyiségeket:

4 dl víz

30 dkg búzaliszt

30 dkg teljes őrlésű rozsliszt

1 teáskanál cukor

1,5 kanál só

kb. 1 zacskó élesztő

Mi ezt sokszor sütjük, nagyon szeretjük. Jó tömör, sötét kenyeret ad.

Ha kicsit világosabbat szeretnénk, akkor a teljes rozsliszt egy része helyett lehet sima rozslisztet. Aztán ebbe lehet magokat, meg mindent.

IV. Fekete rozskenyér

Ez egy régi Viktória királynő korabeli recept. Ennek a kenyérnek egyedi határozott aromája van és kivállóan illik a jó erős sajtokhoz. Én aktivált, szárazélesztőt használok erre a célra, mivel sokkal gyorsabb sütést tesz lehetővé. Az élesztőt egyszerűen hozzá kell adni a tésztához és csupán egyszer kell átgyúrni.
Hozzávalók:
35 dkg rozslisszt
20 dkg korpás búzaliszt
1,5 teáskanál só
1,5 aktívált szárazélesztő
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
3 dl langyos víz
3 ek. fekete melasz
2 ek. tiszta méz
5 dk. olvasztott vaj
1. A liszteket, a sót, az élesztőt és az ízesítőanyagot tegye egy nagyobb edénybe. A közepén alakítsunk ki egy mélyedést.
2. Keverje össze a vizet a melaszt a mézet és az olvasztott vajat, majd öntse bele a mélyedésbe. Ha a tészta nagyon kemény, adjon hozzá még vizet.
3. Tegye a tésztát belisztezett gyúródeszkára és gyúrja át tíz percig alaposan. Gömb alakra formázza és hagyja lassan lelapulni.
4. Vigye át egy beolajozott tepsibe és fedje le polietilén fóliával. Hagyja meleg helyen amíg 1 - 1,5 óra alatt a duplájára nem emelkedik.
5. Melegítse a sütőt 220 C-ra. A vekni tetejét enyhén kenje be olvasztott vajjal és süsse 35-40 percig.
6. A kenyér alját kopogtassa meg. Ha üresen kong akkor készen van. Ha még nincs átsülve, vegye lejjebb a hőt 190 C -ra és süsse további 5-10 percig. Ha készen van tegye egy fémrácsra hűlni.
Kiváló, jó B-vitamin-komplex és E-vitamin forrás, továbbá sok benne a rost.

Előzmény: robee (5745)
Csakata Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5749
Köszi, már tényleg kíváncsi vagyok!
Előzmény: monyesz (5747)
Csakata Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5748

Rákeresve a polentára, ilyet találtam a neten:

"HA KUKORICÁBÓL ŐRLIK... A kukorica (sikérmentes) lisztjét általában búzaliszttel keverve használják kenyérfélék és sütemények sütéséhez. Kukoricából készül a köznyelvben puliszkalisztnek nevezett polenta is, bár ez valójában - szemcsemérete alapján - inkább a grízre, mint a lisztre hasonlít. A malomiparban hivatalosan a kukorica három őrlési finomságát különböztetik meg: a lisztet, a darát és a kásadarát."

Most akkor fiú vagyok, vagy lány, vagy mi?:)))

monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5747
Megnézem holnap a könyvet otthon, abban van a Granary lisztről leírás.
Előzmény: Csakata (5746)
Csakata Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5746

Nálunk (nálam) kukoricadara-kása a puliszka, de gondolom, amikor egy receptben "50 g polenta" vagyon írva, akkor nyilván nem főtt tejbedarát teszünk bele:)

A kukoricaliszt nem azonos a kukoricadarával sztem.

Egyébként szó van a leírásban egy bizonyos Granary-liszt-ről, amiről azt írja, hogy valahány %-ban darát tartalmazó liszt. Tud erről esetleg valaki valamit?

Előzmény: abraxas (5742)
robee Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5745
Sziasztok!

Domotec (alias Morphy Richards, alias Hauser 660...) gepecskemmel mar eleg sikeresen sutom az ehez a forumbol valo "elronthatatlan" receptet.

Kerdesem az lenne, hogy a meglevo receptet hogyan kene modositani ahoz, hogy igazi barnakenyeret kapjak. Gondolom ertitek mire gondolok. Amiket a bioboltok polcain latni, szinte fekete, sok maggal, es olyan, hogy egy kis darab is eleg jelentos sulyu.

Ez az alap recept :

3,75 dl meleg víz
2 kis adagoló kanál só
2 kis adagoló kanál cukor
50 dkg finomliszt
15 dkg egyéb liszt (nálam valamilyen teljes kiőrlésű tönkölybúza, rozs, Graham stb.)
1,5 kis adagoló kanál francia porélesztő (a liszt tetejére)
késhegynyi aszkorbinsav
+magok.

Ha esetleg valakinek ilyen gepe van, akkor szivesen vennem, ha megosztana velem a barnasokmagos kenyer receptjet, avagy, miben modositsam az eredeti, hogy a vegeredmeny a fent emlitett legyen.

Koszi a valaszokat elore is.

Beszurok egy kepet a tegnapi sutes eredmenyerol, amit az alaprecepettel keszitettem.

ViC

Kenyerke
VARÁZSLÓ Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5744

Köszönöm a tippeket.

Már készül. Ha jó lesz leírom a recit.   :)))))))))))

krisssz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5743
tönköly most tök jó áron van a dm-ben! Lehet, hogy én főleg az eleve sűrűbb kenyereket csinálom, azért van gond. Mindenesetre ki fogom kísérletezni az "éjszakai" kenyeret is. Nappal nem nagy ügy ránézni, a dagasztás után meg magára lehet hagyni.

Látom nem nagy a lelkesedés a kenyérkisokos szerkesztéséhez:))))))))))))
Előzmény: Szpidi99 (5724)
abraxas Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5742

A kukoricás kenyér volt gyerekkorom kedvenc bolti kenyere, finom volt, és sokáig puha maradt.

Én is próbálkoztamkukoricaliszt adalékolással, de csúnyán felsültem :o(

Csak nagyon kis arányban szabad keverni, mert iszonyú bodag kenyér kerekedett a 3/4 simaliszt+1/4 kukorica változatból, ráadásul a család az átható kukorica íz miatt sem volt hajlandó mmegenni.

Én eddig azt hittem, hogy a polenta az olasz puliszka :-o

Ezek szerint a kukoricadara is értendő ezen címszó alatt? Jó tudni.

Előzmény: Csakata (5739)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5741
Varázsló, ezeket találtam a receptesben:

Francia baguette kukoricás
Hozzávalók 1 kg-os kenyérhez:
13 dkg kukoricaliszt
7 dkg Kenyérvarázs francia baguette alapkeverék
47 dkg finomliszt (BL 55)
1,5 ek tejföl
3 dkg vaj
3,5 dl víz
1,35 dkg élesztõ
Normál (alap) programon süssük.

Bbabi (2699)

Ajánlom a következő kukoricás kenyeret kipróbálásra. Fisch Gábor Házi kenyérsütés c. könyvéből copyzva. Nekem hauseren sikerült, igaz csak egyszer sütöttem, mert nálunk nem szeretik a kukoricás kenyeret.

Kukoricás kenyér
3,2 dl víz
54 dkg kenyérliszt BL 110
11 dkg kukoricadara
3 EK olíva olaj
1 EK só
1,5 EK méz
1,5 EK tejpor
11 ml Francia száraz élesztő
Sütés: teljes kiőrlésű program

Krisztina0726 (4099)

Nemreg vettem meg Bartfai Laci bacsi Hazi kenyerek es peksutemenyek c. konyvet es abban talaltam tobb kukoricalisztes receptet.
Igaz meg nem probaltam, de gondoltam megirom neked hatha valamelyik szimpatikus es kiprobalod.

1, Kukoricakenyer
Hozzavalok: 25dkg kukoricaliszt, 20dkg buzaliszt, 2,5dl viz, 1 kaveskanal porcukor, 1 kaveskanal so, 1 evokanal olaj, 2 kaveskanal sutopor, 4dkg vaj, 2-3 evokanal tej, 1 evokanal mak.

Elkeszites: Mely talban simara keverunk 17 dkg kukoricalisztet a meleg vizzel, a soval, a cukorral, az olajjal. Osszevegyitjuk a sutoport 10 dkg buzaliszttel, a maradek kukoricaliszttel, a mar elozoleg elkeszitett kukoricamasszaval simava, rugalmassa dolgozzuk. Lisztezett deszkara bouritjuk es osszegyurjuk a maradek buzalissztel. Kivajazott, magas peremu tepsibe lapitjuk a tesztat. Tetejet bekenjuk tejjel, beszorjuk a makszemekkel es elomelegitett, forro (250 fokos) sutoben 40-45 percig sutjuk.

2, Burgonyas-kukoricas kenyer
(Kenyersuto geppel keszitheto)
Elkeszitesi ido 2 ora 20 perc
Hozzavalok 69dkg-os kenyerhez: 1 comag szaritott sutoeleszto, 12dkg retesliszt, 24dkg kenyerliszt, 12 dkg kukoricaliszt, 15dkg hejaban fott (megtisztitott), melegen attort burgonya, 1 kiskanal so, 1 kiskanal cukor, 5dkg margarin, 1,9dl langyos tej.

A haromfele lisztet osszekeverjuk, majd a felsorolas sorrendjeben a sutoedenybe toltjuk. A keszuleket kozepes sutesre allitjuk. Ha van idonk, celszeru kovaszt kesziteni (5dkg kenyerliszt, eleszto, cukor, tej) mivel igy magasabb lesz a kesz kenyer.

3, Sajtos-kukoricas kenyer
Elkeszitesi ido: 2 ora 20 perc
Hozzavalok 67dkg-os kenyerhez: 1 csomag szaritott sutoeleszto, 20 dkg retesliszt, 15 dkg kukoricaliszt, csipet sutopor, 1 kiskanal so, 1 kiskanal cukor, 10dkg reszel eidami vagy trappista sajt, 3 dl langyos tejszin.

Ketfele lisztet osszekeverjuk, majd a felsorolas sorrendjeben a sutoedenybe toltjuk es a keszuleket kozepes sutesre allitjuk. Langyosan fogyasztva fenseges izeket ad. Hamar kiszikkad ezert sokaig ne taroljuk. Tojasetelekhez illik a legjobban, de kinalhtjuk tejfeles martassal keszult hal- vagy szarnyas etelekhez.

Előzmény: VARÁZSLÓ (5731)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5740
Jaj, hát a kukoricaliszt nem kel meg, nincs benn sikér !
Előzmény: stefiadri (5737)
Csakata Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5739

Én még nem mertem kipróbálni, de foglalkoztat erősen:))

A Panasonic olasz receptjei közt van ilyen, csak a kukoricadara polentának van írva.

abraxas Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5738

Bocsi ez nem kérdés volt, hanem kijelentés

Ezen kívül más tájegységeken egyéb metódusok is használatban voltak pont

:o( bocsi, ma csupa ilyen bénát írkálok :o((

Előzmény: abraxas (5736)
stefiadri Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5737
Én próbálkoztam kukorica liszttel, mivel elfogyott a fehér lisztem, nagyon tömör, nem szeretem "kenyér" lett a végeredmény. Kis arányban lehet hogy jó, de szerintem egész más arányokat és technikát kíván.
Előzmény: monyesz (5733)
abraxas Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5736

Ezen kívül más tájegységeken egyéb metódusok is használatban voltak?

pl:

-káposztás kenyér : a kenyér alá egy-két nagyobb káposztalevelet raktak, ettől az nem lett kormos, és nem is égetett annyira a kemence feneke. ja, és szép levélmintás volt a kenyér alja :o)

-vert kenyér : a kisült kenyér egy megtermett széntablettára hajaz. Kihűlés után ún., verőfával addig püfölték, míg a külső égett kéreg lepergett, és csudák csudájára alatta szép barna kenyérhéj bújkált. Hogy miképp csinálták, az előttem is rejtély :o)

Előzmény: monyesz (5734)
Mallory Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5735
Tisztelettel jelentem, hogy kipróbáltam egy "lebutított" kenyérfűszer-verziót: fűszerkömény + koriander frissen őrölve, kb. 1-1 kávéskanálnyi. Nagyon jó! :-)))
Pedig eléggé tartottam a koriandertől, attól féltem, savanyúság-íze lesz a kenyérnek. De nem!

Legközelebb megpróbálok édesköményt is beletenni, ha eredményes lesz a beszerzés.
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5734

A hétvégén találtam ezt a Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás c. könyvben (remélem normális lesz a formázás):

A kenyérsütés

A falusi emberek régen maguk termelték meg a gabonát. A megtermelt gabonát megőröltették a malomban. A búzából finom lisztet, II. lisztet és III. (vörös) lisztet, valamint korpát őröltek. A rozsból nyerték a rozslángot, a kenyérlisztet és a korpát. Vasban, Zalában inkább a rozs kenyérlisztet és a búza III. lisztjét használták kenyérsütésre. A másik lisztekből fehérebb kenyeret Iehetett volna sütni, de mivel a kenyeret általában hosszabb időre, legalább egy hétre sütötték, inkább barnábbat sütöttek, mert az kevésbé száradt meg.
A kenyérnek való lisztet szakasztóval vagy zsomborral mérték ki. A kenyeret sütő asszony tudta, hogy egy zsomborból hány, és mekkora kenyér süthető, és az meddig lesz elég a családnak. Ezt még az az asszony is tudta, aki sem írni, sem olvasni nem tudott.
A kenyér sütéséhez erjesztőanyagra volt szükség. Ezt az anyagot háromféleképpen nyerték:
A morzsóka az előző kenyérsütéskor a kovászból kivett anyag. Annyit vettek ki és szárítottak meg, ami a következő kenyérsütéshez szükséges volt.
A kovász az előző kenyérsütéskor, a dagasztóteknő faláról felkapart nyers kenyértészta, amelyet megszárítottak, felhasználás előtt pedig megáztatták.
A sütnivalót fél vagy egész évre előre készítették. Anyaga 6 marék tisztára mosott zab, 6 fél marék száraz komló, 1 nagy szakasztó búzakorpa, 1 közepes tál friss megkelt kenyértészta. A zabot, a komlót egy tízliteres fazékba tették, és annyi vizet öntöttek rá, hogy erős forráskor se csorduljon ki a fazékból. Néhányszor megkeverték. 3/4 óráig kellett fedő alatt forralni, és úgy ahogy volt, a famelencében lévő búzakorpát leforrázták. Jól összekeverték, ha a lé esetleg sok volt, korpát tettek hozzá. Többször megkeverték, ha már langyosra hűlt, a kovászt hozzátették és nagyon jól összedolgozták, összedagasztották, hogy a kovász teljesen elosztódjék. Amint a dagasztással végeztek, az anyagot dió nagyságúra csipkedték a kovászszárító vékára. A sütnivalót nyáron napon, télen a kemencén szárították zörgős szárazra. Vászonzacskóban, szellős helyen egy évig is elállt.

A kenyérsütés eszközei

Szita: sűrű szőrszita, ezzel szitálták meg a lisztet.
Dagasztóteknő: általában nagy fűzfateknő, ebben dagasztották meg a kenyértésztát.
Dagasztószék: erre tették a teknőt, annak tartója volt.
Kovászkanál: ezzel keverték meg a kovászt.
Kovászfa: ezt tették a teknőn keresztbe, hogy a takaróruha ne érjen a kovászba.
Szakasztó vagy zsombor: a liszt mérésére és a kenyér kelesztésére használt, szalmából kötött szép edény volt.
 Szakasztóruha: a zsomborba - szakasztóba.- tették kelesztéskor.
Kenyérruha: az egész teknőt takarták Ie vele, házi szőttes volt.
Kemence: a kenyér sütésére.
Sütőlapát: a kenyér be- és kiszedésére szolgált. Hosszú nyelű falapát.
Szénvonó: a tűz és a hamu kihúzására használták a kemencéből.
Pemet: a kemence fenekének felsöprését szolgálta.
Kenyértartó: a kenyér tárolására volt a kamrában fölakasztva.
Tollseprű: nagy liba szárnya vagy pulyka szárnya volt. Ezzel seperték Ie a kenyér fenekét (alját).

A kenyértészta készítése és sütése

A kenyér sütését megelőző nap délután 2-3 órakor a kovászt meg kell áztatni. Ha komlós kovászt használunk, akkor a kovászt többször meg kell keverni, és sűrű szőrszitán át kell szűrni. Az átszűrt lével keverjük a kovászt. Ha morzsókával készítjük, annak rövidebb idő is elég az áztatáshoz, de azt is megszűrjük. Újabban már a megáztatott kovászos léhez élesztőt használunk. A lében elkeverjük az élesztőt, ez gyorsabb eljárás. A lisztet a dagasztóteknőbe szitáljuk. A liszt nagyobb felét a teknő egyik felébe húzzuk, a kisebb részét a másikba. A kevesebb mennyiségű lisztbe öntjük a kovászt, és annyi liszttel keverjük össze, hogy nehezen keverhető, simára kidolgozott legyen. A kovászkanalat kivesszük, és a kovászfát a teknőn keresztbe tesszük.. Az egész teknőt letakarjuk a kenyérruhával. A kovász fölé még egy nagy párnát is teszünk. Így hagyjuk reggelig pihenni. A kovásznak nem szabad megfázni! (Este 8-9 óra körül kell megkeverni.) Reggel 6 óra körüI kell dagasztani. Elkészítjük a langyos vizet, mennyisége attól függ mennyi kenyeret akarunk sütni. A langyos sós víz felét a kovászba öntjük, és a lisztet hozzákeverjük, elkezdjük a dagasztást. (A dagasztás a női munkák közül az egyik legnehezebb.) A tésztának közepes keménységűnek kell lenni. Dagasztás közben, ha a tészta híg lenne, lisztet, ha keményebb, akkor langyos sós vizet adunk hozzá, és mindaddig dagasztjuk, míg a tészta kezünktől és a teknőtől kezd elválni. Akkor a tésztát lisztes kézzel a teknő egyik felébe hajtjuk. Liszttel gyengén megszórjuk, a kenyérruhával letakarjuk, hogy most már a tészta együtt keljen meg. Legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni. Ha a kenyértészta megkelt, a kemencében az előre elkészített fát meg kell gyújtani. A szakajtóba tiszta szakajtóruhát teszünk, és a tésztából nagyobb cipókat, 2-3 kilogrammosokat formálunk, kigyúrjuk, és a szakajtóba rakjuk. Erre az időre a kemencében a tűznek le kell égni. A szakajtóban a kenyereket letakarjuk, és még fél óráig kelni hagyjuk. Közben a kemencéből a parazsat kihúzzuk, kipemeteljük. A szakajtóból a kenyereket a sütőlapátra borítjuk, langyos vízzel gyorsan megmosdatjuk, és a kemencébe egymás mellé sorba rakjuk. A kemenceajtót és a huzatot lezárjuk, és a kenyeret kb. 2 óráig sütjük. Ha megsült, kiszedjük, ismét megmosdatjuk, és pár percre visszatesszük. Amikor kiszedtük, az alját tollseprővel leseperjük, és egy letakart párnára aljával fölfelé fektetjük mindaddig, amíg ki nem hűl. Utána tegyük a kenyértartóra.

Langali (lángos) készítése

A kenyértésztából a szakasztáskor elveszünk egy nagyobb cipónyit. Ugyanúgy kelesztjük, mint a kenyeret. Kinyújtjuk egyujjnyi vastagra. Sütőlapáton meglyuggaljuk, vízzel megpacskoljuk, és a kemencébe tesszük. Nagyon hamar megsül. Kivesszük, fokhagymával jól bedörzsöljük tejföllel, zsírral bekenjük és melegen fogyasztjuk. Aki evett már meleg, tejföIös, zsíros, fokhagymás "langalit" és érezte a sülő kenyér illatát, soha sem felejti el.

Kenyérsütés tepsiben

2kg liszt, 4 dkg só, 1 dkg élesztő, 1-1,5 liter víz, 1/2 kg áttört, főtt burgonya, 6 evőkanál morzsóka. (Ha nincs morzsókánk, akkor 2,5 dkg élesztő kell a kelesztéshez.)

A morzsókát megáztatjuk, a kovászolás előtt legalább 3-4 órával. Ha a morzsóka elázott, hozzátesszük az élesztőt. A lisztet famedencébe vagy zománcos fémtálba (veidlingbe) szitáljuk. Közepébe kis mélyedést készítünk, és a langyos kovászlevet beleöntjük. Kevés lisztet hozzáadunk, és kovászt keverünk beIőle. Letakarjuk, meleg helyen 4-5 órát kelni hagyjuk. Langyos sós vizet készítünk. Hozzátesszük az áttört főtt burgonyát, és annyi sós vizet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan megdagasztjuk. Amikor az edénytől és kezünktől kezd elválni, akkor a dagasztást befejezhetjük. A tésztát lelisztezzük, tiszta ruhával letakarjuk, melegített párnával vagy pokróccal letakarjuk, egy órát hagyjuk kelni. Gyúródeszkára borítjuk, meggyúrjuk, és kilisztezett nagy tepsibe tesszük. Még egy fél órát hagyjuk kelni. Egyenletes forró sütőben kb. 1-1,5 óráig sütjük. Mielőtt sütőbe tesszük, vizes tenyérrel simítsuk Ie, éles késsel vágjuk be 1-2 cm mélyen. Mielőtt a megsült kenyeret kivesszük, mosdassuk Ie, és 5 percre dugjuk vissza a sütőbe. Így bárki süthet kenyeret.
Ebből a tésztából is készíthetünk lángost. Ha megkelt a kenyértészta, levágunk belőle akkora darabot, amennyi lángost kívánunk készíteni. Kinyújtogatva kisüthetjük olajban vagy zsírban, de süthetjük kilisztezett tepsiben is. Ezt ugyanúgy fokhagymával, tejföllel és zsírral megkenve fogyaszthatjuk, mint a kemencében sütött lángost.
Kenyeret, lángost ilyen egyszerű módon hétvégi házunk tűzheIyében vagy otthon is süthetünk. Ha többször akarunk sütni, akkor a meg kelt kovászból vegyünk ki 1-2 evőkanállal, morzsoljuk össze liszttel, és terítsük ki egy tálcára, szárítsuk ki alaposan, és bármikor használhatjuk.
Ujjnyi vastagra nyújtott kenyértésztába csomagolhatjuk a főtt, kicsontozott, kihűtött füstölt sertéscsüIköt. 1/2 óráig hagyjuk kelni. Ezt is kicsit megkenjük vízzel, és mint a kenyeret, megsütjük. Sülés után, ha kihűlt, éles késsel fölszeleteljük, tálra rakjuk, kínálhatjuk ecetes tormával, nyáron retekkel, hagymával, paradicsommal nagyon szép tálat lehet belőle készíteni, és nagyon laktató.
Ebből a kenyértésztából még kapros túróslepényt is készíthetünk. A kenyértésztából kiveszünk félkilónyi darabot, és azt még egy óráig külön kelni hagyjuk. Lisztezett gyúródeszkán kézzel nyújtogatjuk, mint a rétestésztát. Kéttojásnyi kemény zsírral az egészet megkenjük. Rászórjuk a megmosott és apróra vágott kaprot, egy tojással és kevés sóval összemorzsolt túrót. Mint a hájas tésztát, összehajtjuk, még egy órát így kelni hagyjuk. Óvatosan nyújtófával kicsit megnyújtjuk, tejföllel bekenjük, és sütőbe tesszük. Sütés közben még egyszer meg lehet kenni tejföllel.
Ezt a tésztát készíthetjük ugyanígy sós pirított káposztával is.

Remélem tetszett a mese gyerekek ! Rémusz bácsi legközelebb is egyekezni fog... :))

monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5733
Kukoricalisztet igen, asszem 40-50 deka fehérliszthez 10 dekát.
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5732

Ja, már értem !

De én direkt próbáltam ki ezt a módszert, most olvastam abban a szép kenyeres könyvben. De bevált !

Előzmény: Szpidi99 (5729)
VARÁZSLÓ Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5731

Hali!

Használt-e már valaki kukorica grízt kenyér sütéshez? Azt írják a csomagoláson, hogy liszttel keverve süthető belőlle.

Valakinek van tippje?

Köszi.

:)

Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5730

Rpanni!

A "barnább" lisztekből a tönkölyt szeretem használni a legjobban. 2/3-nál viszont abból sem teszek többet, mert 1 pék azt mondta, hogy ők is tesznek mindhez fehéret is. Én meg egyébként sem szeretem a nagyon tömör nehéz kenyeret. Szóval ezért.

Viszont az osztrák kész kenyér keeverék más egy kicsit. Az  kesernyés, barnább és a tönkölyösnél is tovább eláll. Kb 3 napig. Persze erre ritkán kerül sor:))

Előzmény: rpanni (5726)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5729

Monyesz!

Szerintem ezt nem kellett volna hosszabbon.

Csak Te is írtad, hogy kivetted, megforgattad a szezámmagban. Én az utolsó keverésnél szoktam rászórni, esetleg vizezve a tetejét.

Előzmény: monyesz (5727)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5728
Ja és csak fél kiló lisztkeverékből van !
Előzmény: Szpidi99 (5725)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5727

Valójában csak kicsit sötétebb a színe a fehérnél (inkább talán szürkés), gondolom RL60 és RL80 liszt keveréke lehet benne.

De én nem veszegetek ki semmit sem, ez így sült magától (csak én nem voltam otthon mire a sütési idő lejárt) ! Normál 3:00 órás progin sült egyébként (lehetett volna hosszabbon is talán).

Előzmény: Szpidi99 (5725)
rpanni Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5726
szpidi, ha még tart az akció a DM-ben, amire itt hívta fel valaki a figyelmet (ezúton is köszönöm!) akkor a tönkölyliszt az, ami miatt mindenképp érdemes ott vásárolni. 249-ért vettem (másutt 390 szokott lenni)
(én még nem próbáltam olyat, hogy csak tönkölyliszttel süssek, olyan 30% körül szoktam beletenni)
Előzmény: Szpidi99 (5724)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5725

monyesz!

Ez innen nagyon nagynak tűnik:) Guszta! De nem tűnik félbarnának, inkább fehérnek.

Azt nem értem minek veszegetitek ki a kenyeret. Az benne ajó, hogy csak összerakom, otthagyhatom és mire hazajövök kész.

Előzmény: monyesz (5723)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5724

Krisz!

Szerintem ebben a kenyérsütő tipusa is benne van. Nekem kezdettől így dolgozott. Amikor más tipusú gépet próbáltam ki, messze nem volt ilyen eredmény. Az nem Panasonic volt, mert úgy látom annak hasonlók a paraméteri mint az MR-nek.

Szóval van az a drága sötét zacsis osztrák krumpliskenyér keverék, amihez csak víz kéne és azt én csak így módjával teszem bele és akkor 5-6 kenyérhez is elég. Úgy adom hozzá mintha csak a tönköly helyett raknám bele, ugyanis az nagyon megdrágult, pedig régebben mindíg azt használtam. A másik előnye, hogy csak 1/3 a barna benne, hogy azt még síma progin süthetem, ha 2/3 akkor a barnán szoktam. Arra ügyelek, hogy egyik sarkába ascorbin, másikba élesztőpor és ez mind a liszt tetején. Mivel alul a vízben van a barna talán jót tesz neki.

Előzmény: krisssz (5719)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5723

Én meg vasárnap sütöttem egy szezámmagos kenyeret a metros kunsági félbarna lisztkeverékkel (+ kellett bele egy fél kismérő francia élesztő). A szezámmag 3 bőven mért nagymérővel volt bele (kicsit megpirítottam), 1.5 kismérő só, 1 kismérő cukor. Így nézett ki:

Mikor megsült nem voltam otthon, úgyhogy a fele el is fogyott azonnal, nekem majdnem csikmakmak semmi nem maradt...

A csipogás után beleraktam a szezámmag jó részét, annyit vettem ki belőle, hogy a tetejére bőven jusson. Aztán a második dagasztás után kivettem a tésztát (meg a keverőlapátot is ha már kéznél vol), és a deszkán levő magba forgattam a tészta egyik felét, így nem kellett megkenni és a mag rajta maradt !

Visszaraktam az üstbe és bevagdostam a tetejét.

Ma reggel szólt a gyerek, hogy fogyóban a kenyér, gondolom célzás akart lenni... :)

monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5722

Krissz !

Lehet hogy megindul némi kovászképződés a víz és liszt találkozásánál...

Előzmény: krisssz (5719)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5721

>Ez egy indiai keleti füszerbolt, ahol rengeteg féle füszer van, amit mi magyarok szvsz a tizedét se ismerjük.

Ennek a címét is megkaphatjuk ?

Előzmény: csUcsU (5713)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5720
Ennek bioboltnak a címét írd meg, hogy a "kisokos"-ba be tudjuk írni !
Előzmény: csUcsU (5712)
krisssz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5719
Brühühühühü:((( Hát ez nekem nem megy:(( Mi az a barna krumplis keverék?? Leírnád pontosan a recipét?? Berakom és rá se nézek. Aztán majd lefényképezem az eredményt:))) Éjjel az élesztő nem tud dolgozni. A liszt ugyanúgy ál, mint a zacsiban, mitől nő meg?? Na, jó, egy része folyadékban áll. Attól??
Előzmény: Szpidi99 (5715)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5718

Ez is fertőz mint a citroeneítisz ! :)))

Kóstolót el ne felejts hozni vasárnap ! :)

Előzmény: Mackaj (5711)
monyesz Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5717

Szombathely.

Bécs nekem közelebb van mint Bp. :)

Előzmény: csUcsU (5712)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5716
Ja, és ez 3 perc munka sincs és nem nézek rá, nem nyúlok hozzá amíg nincs kész.
Előzmény: Szpidi99 (5715)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5715

Krisz!

Itt az este betett félbarna kenyér hagymásan. Világosra állítva, mert nem szeretem a sötét héjú kenyeret. Nem szép a teteje, mert 1 órát állt a melegen tartó progin. De 60 dkg-os és majd kijött az üstből olyan magas lett. Normál program MR-en. Ha rögtön sütöm nem ennyire magas.:

Ja és 1/3 barna krumplis kenyér keverék, 2 ek rozsliszt, a többi a szokásos.

Előzmény: krisssz (5710)
csUcsU Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5714
Most már csak múlt időben lehet róla beszélni, de nem csak szép finom is volt.
Előzmény: ecsv (5696)
csUcsU Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5713

Igen lehet kapni édesköményt.

Láttam ezenkivül még római köményt is.

Persze egészben és örölten is árulják.

Ez egy indiai keleti füszerbolt, ahol rengeteg féle füszer van, amit mi magyarok szvsz a tizedét se ismerjük.

Előzmény: krisssz (5660)
csUcsU Creative Commons License 2004.10.05 0 0 5712

250 km ? Pozsony v. Bécs? :)

Sikerült találnom egy nagy BIO boltot, ott kaptam melaszt. 320g-os üvegben 600.-

Holnap meg is  csinálom az Anadama kenyeret.

Malátájuk is volt, de többmint 2500.- lett volna az ára.

Előzmény: monyesz (5699)
Mackaj Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5711

Azt elfelejtettem megírni, hogy én is szermányoltam egy gépet, Panasonic, külföldröl hozta valaki, amikor nagyon nyavalyogtam, hogy itt nem lehet kapni.... :-)

És képzeljétek, tegnap megsült életem elsö DOMBORÚ kenyere!!!!! (A Szülöké nem számít bele, az az ö gépükön készült.) Természetesen iszonyú büszke vagyok, azt hiszem, nyitok egy pékséget! :-)  Mindenkinek köszi a bíztatást!

krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5710
Jó Neked:(( A rozsos-dióst is először előprogival csináltam, akkor az egyik oldalán még a liszt is ott maradt. Másnap dühömben újra, ugyanazt, csak figyeltem, pici víz még hozzá, és a dagasztás végén kicsit megnyomkodtam, hogy valahogy kinézzen, akkor meg tökéletes is lett, be is raktam a fényképét.
Előzmény: Szpidi99 (5709)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5709

Krisz!

Persze símán működik, én főleg félbarnát sütök. Talán jót tesz a kutyuléknak az állás. Minden magot beleteszek előre és sosincs gond. Egyébként is egészben a tökmagot is és az elején, mert a csengetést sose veszem észre.

Előzmény: krisssz (5708)
krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5708
Ennek mi a tudományos magyarázata??:)))
Ezt még nem figyeltem meg, sőt én nem is minden kenyeret szeretek előprogramozni, mert a sürübb kenyereket egy kicsit meg szoktam "igazgatni, különben amorf lesz, ha meg több benne a folyadék, akkor meg ragacsos. Ráadásul sokszor sütök magos, diós kenyeret, és azt figyeltem meg, hogy ha rögtön az elején rakom ezeket bele (vagyis az előprogramozásnál), akkor nehezebben tudja szegény dagasztani. Főleg a diótól. Sima fehér kenyeret nagyon ritkán sütök, annál megy rendesen. Neked simán müxik az előprogramozás ilyen rozs, teljeskiőrlésű stb. kenyereknél is? Szép sima a tészta?
Előzmény: Szpidi99 (5706)
Csilla Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5707
Ebben a receptben volt tejpor is. Pont ma vettem teljeskiőrlésű lisztet, mert felfedeztem hogy nincs otthol. Ebben is volt ascorbin, látszott is a külömbség.
Előzmény: Szpidi99 (5706)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5706

Csilla!

Az este betett kenyerek jobbak:) Ha nincs vaj, 2 ek tej kell bele. Próbáld u.ezt a recepted 1/3 teljeskiőrlésű vagy tönköllyel este, de ascorbint tegyél bele:)) U.ez a progi.

Előzmény: Csilla (5705)
Csilla Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5705

Sziasztok!

A hétvégén nagy kenyér sütés volt. Péntek este oda tettem a MR füzetből egy egyszerű fehér kenyeret, nagyon szuper lett, reggel friss kenyér illatra ébredtünk. Délután kellet sütnöm újra, és ua. a receptet csináltam meg csak kenyérleszttel és nem finomliszttel, és a vajat amit előzőleg margarinnal most olajjal helyettesitettem. Ez sem volt rossz csak alacsonyabb és tömörebb. Egyébként növeltem az élesztő mennyiségét és tettem bele pici C vitamint (volt itthol kapszulás és ayt kibontottam). Szerintetek a liszt miatt volt más a második kenyér?

monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5704

Abraxas !

Igaz !

Krissz !

Ismerem a linket.

Előzmény: abraxas (5702)
monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5703

szilvasgomboc !

Tessék:

Bbabi (1527)

Kenyér alaprecept
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 és fél dl langyos víz
2 ek olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav
2 tk só
2 tk cukor
1 és fél tk porélesztő Francia
Tipp: Sokszor kipróbált, elronthatatlan, finom kenyér!
Ez a recept végtelenül variálható.
Normál program, közepes szín

A topic receptjeinek gyüjteménye meg letölthető, a linket az 5584-es hozzászólásban találod.

Előzmény: szilvasgomboc (5687)
abraxas Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5702

"A maláta pedig igazából csíráztatott, majd erjesztett árpa..."

Pontosítanék:

"A maláta pedig igazából csíráztatott, majd aszalt/pörkölt árpa..."

Az erjesztett malátát pedig sörnek hívják ;o)

Előzmény: monyesz (5699)
krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5701
Minden segítség nagyon jól jön:))
Acrobattal csinálom.
Hát pont ilyeneket kellene a tudnivalókban leírni. Én viszont csak az én gépemet ismerem. Lisztfajtákról még össze lehet lopkodni mindenfélét a netről. Ezen az oldalon is van letölthető receptgyűjtemény, rengeteg hasznos infóval.
Előzmény: monyesz (5700)
monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5700

Kellene géptípusra, kenyérfajtára (világos, barna), nyersanyagra (rozsliszt, teljes kiőrlésű) is valamiféle indexelést csinálni.

Én az RTF állományt rendszerezem, ha ez segítség, aztán abból lehetne PDF. Acrobattal csinálod vagy valami mással ?

Előzmény: krisssz (5698)
monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5699

Naszóval, én 250 km-re vagyok BP-től...

De tudod mi a maláta ?

"A maláta pedig igazából csíráztatott, majd erjesztett árpa..."

Malátakávét nem tudom lehetne-e használni erre a célra...

Melaszra a cukorgyárakban is rá lehet akadni, illetve állati takarmányként használják.

Előzmény: csUcsU (5695)
krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5698
Szerintem nem lesz nagy az egész. Most 104 kb. És már így is sok recept van. A fontos tudnivalók nincs több, mint 2 oldal, az nem sokat tesz hozzá.
Előzmény: monyesz (5697)
monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5697

Krissz !

Szvsz a recepteket külön kellene kezelni a Tudnivalók-tól.

Arra kell gondolni, hogy a recepteket sűrűbben fogják letölteni és azért a méret is lényeg ! :)

Előzmény: krisssz (5684)
ecsv Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5696
Köszönöm szépen a választ!Most ettől a kenyértől kicsit elment a kedvem, de van egy csomó másik, ami kipróbálásra vár. :) Azért megnyugodtam, hogy nem a graham liszt volt a hibás... :)

csUcsU, ez a kenyér nagyon jól néz ki! :)
Előzmény: Szpidi99 (5674)
csUcsU Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5695

ugy értettem hogy nem voltam még Oroszországban , és az ottani kenyérhez nem tudom hasonlitani az izét, feltéve ha  a recept tényleg orosz?

De ez nagyon finom lett és az első krumplis, amit csináltam.

Bioboltokban nem találok.
Esetleg egy konkrét cimnek örülnék itt pesten ha van

Előzmény: monyesz (5683)
szilvasgomboc Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5694

:)))))))))))))) natessék, mekkora csak ez at index:)

off:

kedvelem eléggé a lányod:))))

on

Előzmény: krisssz (5691)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5693
50 dkg liszthez 1/4.
Előzmény: szilvasgomboc (5690)
krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5692
1/3 kockát
Előzmény: szilvasgomboc (5690)
krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5691
Ott biztos találsz! Ilyen nicket, mint a Tiéd nehéz elfelejteni:)))) A lányom a zsemlemorzsa:)))))))))))))))))))))))
Előzmény: szilvasgomboc (5688)
szilvasgomboc Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5690

1 apró kérdés még:

az alapkenyérhez, ha nem porélesztőt használok, hanem simát, akkor mennyit kell tennem?

krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5689
Én az ementáli sajtost, a juhsajtost olajbogyóval, a sötét almakenyeret és a pirított hagymás kenyeret csináltam meg. Ha valamin változtattam is (de nem emlékszem), akkor az a folyadék mennyisége volt. Az új kenyereknél mindig figyelem az állagát. Az a jó, ha nem rücskös az egész, de szép "tisztán látszik az edény alja is. Ha maszatos, akkor sok a folyadék, ha rusnya, akkor valszeg kevés, és nem tudja jól átdolgozni.
Előzmény: B.Eve (5686)
szilvasgomboc Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5688
köszi! :))
szilvasgomboc Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5687

sziasztok! :)

Huh, van 1 kenyérsütő gépem, de jó ideje nem használtam (időhiány, most 7 hónaposak az ikreim) és szeretném újra. Régebben gyakran kelesztettem csak és a sütőben fejeztem be a kenyeret, mert a most 3,5 éves kisfiamnak egyszerűbb volt egy hosszúkás, de keskenyebb formájút adni, hogy ez 1 karéj, stb.

A gép clatronic típusú.

A kérdésem az lenne: valaki, akinek csukott szemmel is megy, beírna 1 sima kenyérreceptet, amit benn hagyhatok a gépben és (naná:) finom lesz? Nem esik össze, átsüt, ilyesmi.

Nagyon szépen köszii!

miden jót és jókedvet mindenkinek!

B.Eve Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5686
Szia krisssz! A Túrókenyeret (84.o.) és a Tartalmas házikenyeret (36.o.) sütöttem. Te melyiket csináltad? Változtattál rajta? B.Eve
Előzmény: krisssz (5682)
VARÁZSLÓ Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5685

Szia!

Köszönöm a tippet. amjd kipróbáljuk.

Normál programon csináltuk. Kb 3,5 óra az ideje.

Előzmény: monyesz (5678)
krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5684
Hali! Nekiálltam a meglévő receptjeimet áttekinthetővé tenni, csak még sehol sem vagyok vele:)) Viszont felraktam az oldalamra. Onnan még ugyan nem lehet behívni, de ha az oldal bejön, a hu után  /kenyersutés.pdf        -et kell írni, (ugrás) ls akkor bejön.  Ha a baloldalon a bookmarks-ot kinyitod, ott a tartalomjegyzék is, és rögtön odaugrik a keresett receptre. A lényeg, hogy ha szerintetek is jó ötlet így megszerkeszteni, akkor elkelne egy kis segítség, mert én sosem leszek kész a szerkesztéssel. Az elejére meg jó lenne egyáltalános tájékoztató lisztekről, élesztőkről, lisztekről,gépekről, hogy a kezdők is mindent egyben megnézzenek.  A recepteket meg mindig lehet bővíteni, vagy módosítani is. Szerintetek??
monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5683

Hogyhogy reméljük ? Nem kóstoltátok még meg ???

Nálam is kölcsönbe van csak.

Melasz méhészboltban (jó barna, sűrű mint a méz), bioboltokban található. Maláta talán a sörgyárban...

Előzmény: csUcsU (5680)
krisssz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5682
Szia B.Eve! Én vettem meg. Amit kipróbáltam, az jó lett. Melyik nem sikerült?
Előzmény: B.Eve (5681)
B.Eve Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5681
Sziasztok! Valaki írta, hogy megvette Dr. Oetker: Kenyérsütés 2-t. Sikerült belőle jó kenyeret sütni? Én eddig kettővel próbálkoztam, de mindkettő összeesett. Az első kelesztésnél feljött, utána forgatni szokta néhányszor a lapátot és keleszti tovább, akkor összeesik és nem jön fel újra. :( Bár nem teljesen követtem a receptet, mert tettem bele aszkorbint és réteslisztet (de ekkor a finomból elvettem azt a mennyiséget), amit nem írt. B.Eve
csUcsU Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5680

Igen, abból a könyvből van.

Sajnos már csak 3 hétig lehet nálam, mert könyvtárból vettem ki, de nagyon sok érdekes, ínycsiklandozó kenyér van benne a világ négy tájáról, amit gyorsan ki is próbálna az ember,
de a receptekben szereplő pl. maláta, melasz milyen állagu, hol kapható?

De a legfontosabb a siker élmény, hogy az elkészült kenyér és a könyvben található kép szinte ugyanaz, reméljük az ize is.

Előzmény: monyesz (5679)
monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5679

csucsu !

Ez 'A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája' című könyvből van ha jól látom ?

Előzmény: csUcsU (5671)
monyesz Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5678

Varázsló !

>55 dkg finomliszt
>15 dkg teljes kiörlésű rozs liszt

>3, 5 dl langyos víz
>2 nagy evőkanál  olaj
>1 késhegynyi aszkorbinsav (Finom rugalmas lesz tőle a kenyér!)
>2, 5 kismérő só
>1 nagymérő cukor
>2 kismérő porélesztő (francia) szűken mérve - a háromnegyedtől legyen egy picit több.

Amit én változtatnék:

1. Kicsit kevesebb folyadék, ez kb két evőkanálnyit jelent.

2. 2,5 dkg vaj (én sima teavaj használok, mert az tejből készül, azaz nem margarin) és elhagynám persze az olajat. A vaj ideális aránya 5dkg vaj/1 kg liszt, ha többet használsz, akkor nem segíti hanem inkább visszafogja a kelesztést !

3. 2-3 késhegyni aszkorbinsav (rozsliszt miatt)

4. 2 kismérő só

5. 2 kismérő cukor

Nem írtad milyen programon próbáltad, de én ezt megpróbálnám a teljes kiőrlésű vagy valamilyen hosszabb lefutású programmal.

Ezek után még lehet emelni esetleg az élesztőt, első körben mondjuk 2 kismérőre.

Előzmény: VARÁZSLÓ (5666)
abraxas Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5677
A kenyeres könyvecskémben van receptúra, de fejből nemtom. Ha érdekel holnapra megnézem.
Előzmény: Mallory (5659)
csUcsU Creative Commons License 2004.10.04 0 0 5676

a krumpli főző vízből irta, hogy tegyünk félre belőle 150 ml-t.

De nem tettem bele mind mert lágynak találtam a tésztát gyurás közben.

A sütésre azt irták:

Melegitsük elő 200 fokra és 30-35 percig süssük.

A kenyér alja nem lett kemény viszont megégett.

1 kérdés: csökkenteni kellett volna a hőmérsékletet? erről nem irt a recept.

Előzmény: krisssz (5675)
krisssz Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5675
Ez nagyon jól néz ki! Látom nem gépben sütötted:)) Viszont a folyadék mennyiséget nem írtad, lécci azt is mondd meg.
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5674

ecsv!

Ezt nem tudom, de a friss hagyma okozott már nálam is gondot, ezért használok szárítottat. Én azzal fogom kipróbálni. A graham nem hiszem, hogy oka lenne ha nem túl sok.

Előzmény: ecsv (5672)
Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5673

csucsu!

Nagyon guszta!

ecsv Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5672
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a lilahagymás-diós kenyér nem bír el semennyi graham lisztet? Mert én raktam bele egy kicsit, és teljes kudarc lett a kenyér. Ez az első ilyen eset, mert lehet, hogy nem lett szép egy kenyerem, de ehetetlen még sosem volt :( Kb 2 hónapja van sütőm egyébként.

ecsv
csUcsU Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5671

Orosz burgonyás kenyér

225g hámozott, kockára vágott burgonya
7 g-os könnyen oldódó élesztőpor
350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
115 g teljeskiörlésű kenyérliszt, meg valamennyi a megszóráshoz
2,5 ml zúzott köménymag
10 ml só
25 g vaj

sütés előtt, bevagdosva:

és az eredmény:

Előzmény: csUcsU (5670)
csUcsU Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5670

Ma ezt a receptet csináltam meg.

VARÁZSLÓ Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5669

Igen meg jött.

Köszönöm!

Írtam neked választ.

Előzmény: krisssz (5667)
krisssz Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5668
Kovászport lehetne még beletenni, én azt használok. Van búza és rozskovász is. Kenyérvarázsos termék, a kenyersutes.hu-n megtalálod, hogy hol kapható. A többi számomra jónak tűnik.
Előzmény: VARÁZSLÓ (5666)
krisssz Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5667
Hali Varázsló! Elküldtem a képet!
Előzmény: VARÁZSLÓ (5658)
VARÁZSLÓ Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5666

Hali!

Ezt a receptet csináltuk már meg többször is. Szeretnénk, ha a tészta egy kicsit lazább lenne. Mit lehetne tenni ennek érdekében?

Talán egy kis margarin?

55 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiörlésű rozs liszt

3, 5 dl langyos víz
2 nagy evőkanál  olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav (Finom rugalmas lesz tőle a kenyér!)
2, 5 kismérő só
1 nagymérő cukor
2 kismérő porélesztő (francia) szűken mérve - a háromnegyedtől legyen egy picit több.

Érdekelne a véleményetek.

Köszi. :)

Szpidi99 Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5665

csucsu!

Bioboltban keresd. Egyébként a barna kenyerekhez én barnacukrot használok, pedig van melaszom is:) Tulajdonképp ettől barnább, kesernyésebb lesz.

Előzmény: csUcsU (5661)
KelemenGy Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5664

Üdv!

Megsült a zöldfűszeres kenyerem, nagyon fincsi lett. Alaprecept + majoránna, oregánó, bazsalikom, borsikafű. Aszkorbinsav is ment bele, így már az állaga is teljesen jó. Egy picit elsóztam, de így is finom.

Melasz:

Bio, vagy méhészboltra tippelnék, talán ott van. Egyszer nekem is kellett volna körömvirág-krémhez, de akkor végülis nem csináltam meg a krémet, viszont úgy rémlik, hogy vki említette, hogy méhészboltban előfurdulhat, hogy van melasz.

csUcsU Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5663

Bocs

Anadama kenyér

Előzmény: csUcsU (5662)
csUcsU Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5662

Anamada kenyér

Hátha igy olvashatóbb.

csUcsU Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5661

Sziasztok

Ehhez a recepthez melasz kellene.

Ez kapható valahol?

amanda

krisssz Creative Commons License 2004.10.02 0 0 5660

Mallory! Ok:))) Édesköményt lehet kapni?

Varázsló! Holnap, világosban lefényképezem és küldöm.

A rozsos-diós kenyér húdenagyonfinom lett!!!

20 dkg rozsliszt

35 dkg fogós liszt

3,5 dl. víz

1 ek. olaj

2 kismérő só

7-8 dkg darabosra tört dió (zacskóban összecsapkodtam)

kenyérkűszer, fokhagymagranulátum, bors

2 kismérő élesztő

1 nagymérő rozskovász

késhegynyi aszkorbinsav

Mallory Creative Commons License 2004.10.02 0 0 5659
"Mindkettőben van koriander, kömény és édeskömény, a bauernbrotban röstmalz is".
krisssz, akkor ennyiből áll a kenyérfűszer? Ha igen elkészítem házilag, kipróbálom és beszámolok róla!
Előzmény: krisssz (5653)
VARÁZSLÓ Creative Commons License 2004.10.02 0 0 5658

Szííííííííííjjjjjjjjjjaaaaaaaaaa krisssz!

Bosi, hogy értelmetlen dolgokkal zaklatlak. Olyan szép képeket szoktál berakni a kenyereidről megtennéd, hogy lefényképezed a kenyérsütőd belsejét a kenyér forma nélkül? Megköszönném, ha elküldenéd az itteni e-mail címemre.

Köszönöm.

Bocsi ha off.  :(((((

Előzmény: krisssz (5653)
Fabrik Creative Commons License 2004.10.02 0 0 5657
Az én sütőmet is elfordítva kell betenni, kicsin megnyomni és óramutató irányába 2-3 fokot fordítani. Kivenni meg visszaforgatva kell.
Előzmény: monyesz (5651)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!