A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
...és ki is próbáltam, az az egyadagos szűrő még mindig működik, 9 gramm belemegy a közepébe. Persze ez 60/40-es, nem tudom, egy arabikából elég-e ennyi, de miután maga a szűrő nem drága (talán 1000 Ft lehet), érdemes kipróbálni. Annyit még hozzátennék, hogy a pereme kicsit magasabb, mint a többi szűrőmnek, szóval kicsit nehezebben ment fel a Classicra. Nem tudom ,a te gépeden milyen lenne.
Igen, csak keveréket iszom, mint a Trabant. És csak dupla szűrőt használok, de most, hogy felhoztad ezt a kérdést, előkotrom valahonnan azt az egy adagosat, és kipróbálom, működik-e még:)
Régebben egy adaghoz a(z utángyártott) La Marzocco szűrőt használtuk sokan, azt nem tudom, hogy arabikával is működik-e. Annak van egy mélyített középső része, ahova kb 7-9 grammot lehet besűríteni. Hátránya, hogy kell hozzá külön tömörítő, és valamilyen magasító, ami lehetővé teszi a kávé betöltését. Ebben a kávékorzós cikkben van róla szó pl.
Ez egy elég hiteles oldal itt is olvastam, egy elég részletes anyag van róla, tesztekkel, pl ha alulra rakod a papírt vagy felülre milyen hatásai vannak stb. Copy paste védelemmel van ellátva az oldal így nem tudom kimásolni a pontos részt.
Kezdő de lelkes kavé készítőként szeretnék kérni egy kis segítséget aeropress filter témában.
Több helyen is olvastam, hogy aeropress filter használata a szűrőkosár aljában, finomabb őrlést tesz lehetővé, ezáltal növelni lehet a kivonatolást espresso készítésnél. (A logika az lenne a finomabb őrlés mögött, hogy a papír miatt nem tömődnek el a szűrőkosár furatai, így könnyebben átmegy rajta a víz.)
Gondoltam kipróbálom ezt a technikát de nálam teljesen ellenkező volt a jelenség, aeropress filter nélkül 18gr 30sec 45gr végeredmény, filterrel ugyanaz setup egyenlő totál befulladás, percekig várhattam volna a 45gr-ra, ergo jóval durvábbra kéne állítanom az őrlőt nemhogy finomabbra…
A gép egy Gaggia classic v2( amit kerülni kell:D) opv 8-9 bar, őrlő graef cm800. Pre-infusion-ra nincs lehetőség ennél a gépnél, az aeropress filter nedvesen került az IMS kosár aljába.
Esetleg valakinek valami tipp, hogy miért nem az elvárt eredményt hozza a papír szűrő?
Nekem volt, elállási jogot gyakoroltam és vissza vittem. Nagyon nem pörkölte homogénre a kávét. A forgó kar alatt akkora hézag volt, hogy elfértek a kávészemek, tehát volt amit nem mozgatott, hanem csak égetett. Viszont kesudióval és mandulával lehet, hogy jól működne, nem tudom...
Itt ritkán kerülnek szóba az automata gépek, szóval nem biztos, hogy kapsz majd választ. A kavekorzo.hu-n van egy viszonylag aktív automatás topic, talán ott több infóhoz jutsz.
Szeretnék venni egy megbízható automata kávégépet, de tejhabosítóra semmi szükségünk. Elveszek a rengeteg fajta között. A lényeg, hogy mikor szeretném tudjak gyorsan főzni egy rendes kávét. Kérlek benneteket segítsetek választani!
Használt már valaki ilyen pörkölő masinát zöld kávé pörkölésére?
Én főként kesudió és mandula pörkölésére használnám, de kíváncsi lennék, egyáltalán érdemes-e próbálkozni vele?
Kukába valónak nem szeretnék zöld kávét venni. Mire kell figyelni a használatánál? A képen nem látszik, de egy átmérő hosszúságú kar elvileg folyamatosan keveri a babokat.