Én is vietnámiról beszélek,éppen ezért nem is lesz soha 2mázsás és én teljesen tápmentesen tartom őket,attól sok vizet vesznek fel és akkor a boltba is megvehetem!
Hogy a témához szóljak, nálunk a kertben elsősorban kukorica terem, így azt adjuk a malacnak, nem érdekel, hogy mennyire lesz zsíros tőle. Apropó, zsírosságról itt nem beszélhetünk, mert nem várjuk meg egy malac esetében sem hogy 2 mázsás legyen... nem beszélve, hogy mostanában csak vietnámikat tartunk. Amit most vágtunk is vastag volt a szalonnája, de még mindig jobb mint a bolti. Hozzáteszem, a hátán valóban inkább zsírosabb volt a szalonna, viszont a többi helyen már húsosabb. Nálunk a kukoricától éppen annyi zsírt szed fel a malac, amennyit kell. De mindenki a zsírossággal jön, mindenki ezt mondja. Akkor mi a helyzet a táppal? szójával? azáltal nem lesz zsíros?
Az a baj a kukoricadarával hogy nagyon nyomja őket és túl zsíros lesz az egész malac,nekem a 90kg körül ami volt azon volt 5-6cm vastag szalonna a hátán a hasán max 2cm-es és nem kapnak kukoricát. Rengeteg zsírszövet épül be a húsba ennél a fajtánál.Egy példát tudok is mondani a bolti vizes oldalasból 2kg köról fogyott el egy ebédre ebből a fele is elég annyira laktat.
A két malac kb: 150-160kg volt amit vágtam van belőle 16tábla szalonna,28kg zsír,30hurka,10kg kolbász,30kg hús a fagyóba ,6kg húsos csont,1tarja füstre(1.80) valamint van két sonkám egyik 7,50 a másik 4,70kg. Egyik a kicsié a másik a nagyé volt malacé volt.5kg tepertő lett még. Szerintem nagyon megéri szép márványos lesz a sonka ha beérik!
Naponta öt hat szem kutyatáp csodákra képes :) Nekem olyanok lettek mint a kezesbárányok ,amikor hoztuk őket ők az egyik sarokba és a másikba és nem nagyon tudtunk közeledni egymáshoz.
Ha jól tartod akkor lehet benne olyan 80-90kg is. Én kukoricát nem adok nekik így is elég zsírosak ,kapnak búzát kenyeret,korpát meg valamennyi takarmány lisztet és valamennyi moslékot is.Nyáron rengeteg zöldet,lehetőleg csalánt vagy lucernát adj nekik.
Dehogynem, nagyon is megéri. Ellés előtt két héttel vettük a kocát 20.000 Ft-ért, a malacokat eladtuk 45.000 Ft-ért, már ez megérte. Csak sánta volt, meg a természete sem tetszett. Bementem etetni, és már jött nekem. A többi disznónk olyan szelíd mint egy kutya, kézből esznek és lefekszenek hogy vakargassa őket az ember. :) Van két kocának való malac, már nagyon várom hogy mi lesz belőlük.
Azt sajnos nem tudom, hogy 1 éves korára mekkora lesz.
A koca 1 éves volt és 60 kg amikor levágtuk, de az vemhes volt, ellett, szoptatott, szóval nagyon lefogyott, biztos nagyobb lett volna egy év alatt ha ezek nincsenek.
Sz@rrá főtt a virsli, zsizsikes a lencse Víg köszöntőt írni így nem nagy szerencse. A pezsgős dugó épp most lőtte szét az állam, a karácsonyfa rám dőlt, megb@szott az áram. Vadul káromkodom, éhes vagyok, vérzek, de azért kívánok SZÉP, BOLDOG ÚJ ÉVET!
akartam képet feltenni róla hogy mégis milyen volt, de a nagy sürgésben nem jutott eszembe fotózni: ma egy 90 kilós vietnámit vágtunk (mértük), elég jó termése volt. Füstölésre: 14 darab szalonna (kisebbek nagyobbak) 2 hátsó sonka, 7 szép szál kolbász, egy oldalas, két első csülök és két köröm!
a toroskáposzta mellé 16 fehér és 14 véres hurka :) tettünk félre kocsonyába valót is. a húsokat nem részletezem, a maradék!
Itt a bizonyíték, ne becsüljük le a "kis" vietnámikat :)
Na igen,nálam is fiúk összevissza csináltak,de a lányok azok teljesen külön sarokba jártak és most is sokkal könnyebb takarítani őket.A másik három nagyot amiből holnap kettő megy a vágóba :)