Keresés

Részletes keresés

Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1089
mosópor kopaszon?:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1087)
tündérlala Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1088

Örülök, hogy vetted a lapot. :)

Szerintem Olivér (akit nagyon kedvelek), meg a többi szakács ugyanúgy elköveti az általad felsorolt "olaszellenes" :) 'megbolondításokat', egyéni improvizációkat, mint Judit, ezért említettem őket egyben ezügyben.

A nyelvtudás/tanítás/abból megélés dologban viszont teljesen igazad van, azért a poénért meg kell hogy kövesselek. :)

Előzmény: Antonio Gambadoro (1075)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1087

nem olasz termek volt, de egy olasz pizzeriaban volt :-)))

A Bertolli reklam olyan hangulatos, nagyon szuperul van megcsinalva.

80 eves korodban miert is kell az idosebb pasikra kacsintgatni, inkabb a fiatalabb pasikra, nem? :-))

Előzmény: Zitka (1079)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1086

Legalábbis itt így árulják, Finello van még ráírva.

kedves latsia1,

bocs, "itt" hol?

Előzmény: latsia1 (1077)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1085

sandorb:

az olasz konyhaművészetet Gennaro Contaldo és Antonio Carluccio mellett tanulta!

lehet, es akkor mi van? :-)))

Ha "nem olasz" olasz eteleket/risotto-kat csinalni, akkor hiaba tanult :-))

Vagy tul keveset tanult

Előzmény: sandorb (1074)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1084

Biztatásul.... :-) Én egyszer régebben tényleg írtam nekik (megkérdeztem, hol lehet kapni igazi vaníliaesszenciát), ezt válaszolták (bocs, OFF lesz, de a hozzáállást tükrözi.)   Más topikra is bemásoltam, halálra röhögtük magunkat.  Nem baj, ha nem lehet itthon kubai rumot kapni, igyon rumaromát, az is ugyanúgy elvarázsolja önt... :-))))))

Tisztelt Érdeklődő!

Amit Judit műsorban néha lehet látni, az tényleg igazi, vaníliaeszencia, ám sajnos azt Judit nem Magyarországon, hanem Londonban vette.

Annyira szeretni, hogy néha elfelejtkezik róla, hogy csak olyan alapanyagot használjunk, amit itthon is be lehet szerezni. Ezért így utólag is elnézését kérjük.

Természetesen Judit előszeretettel használja a nálunk kapható vaníliaaromákat is, hiszen az illatuk, ízük, azoknak is tökéletesen elvarázsolhatja a süteményünket.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1078)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1083

findusz:

Nálam az i-re a pontot a "tonhalas-tejfölös" pizza tette fel, amibe még reszelt citromhéjat is kever

Haaat ezt nem is tudtam, tonhal & tejfol, ez egy remalom :-)))

Mondjuk, hogy ez egy "meleg szendvics, pizzaszeru keszitmeny", mindenki azt teszi ra amit akar, de ha csinalna egy olyan tonhalas tejfolos tesztat (nem pont ilyen teszta csinalt de hasonlo non-sense ill. nem olasz teszat) az nagyon durva lenne.

Es ha az mondana, hogy ez tipikus mediterran (mivel tonhal es citromheja van benne) akkor ez korrekt informacio lenne, kulturalis musor lenne?

Előzmény: findusz (1073)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1082
Csak azt ne mondd, hogy nem tudnád a kritikáidat kérdésként megfogalmazni!:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1078)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1081

latsia, de jó, hogy szóba hoztad! :-)  A múltkor mondott valami dehonesztálót erről Antonio, és akartam is kisajtolni :-) belőle bővebb információt (hogy stílusos legyek), de elfelejtettem. :-( 

Szóval: maradékból készül, mint az ömlesztett sajtok? VAgy még ennél is brutálisabb a helyzet?

Előzmény: latsia1 (1077)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1080

carbonara:

Szerintem is így lenne becsületes, ne akarja beadni nekünk, hogy ez az olasz konyha. Ettöl még lehet jó is, jobban ízlik nekünk, vagy nem félünk megcsinálni, de mindenesetre közölni kell, hogy ö variálta át az eredeti olaszt.

Nagyon jo a hozzaallasod, maximalisan ertek egyet veled

Előzmény: carbonara (1072)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1079

Gondolom, valami olasz terméket reklámoztál, de egyelőre nincs tippem. Azt szinte biztosra veszem, hogy nem a Bertolli reklámokban. :-) Annál tuti fiatalabb vagy. :-)

Egyébként nagyon szeretem a B. reklámszpotokat, üdítő kivétel a sok egyenbaromság között, van hangulata, tényleg kedvet csinál a vásárláshoz. :-) Még akkor is, ha nem hiszem el, hogy 80 éves koromban kacsintgatni fogok az idősebb pasikra. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (1076)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1078

Kanbeka:

Hogy lehet egy szubjektív dologról, mint amilyen a főzés, és annak a végeredménye kijelenteni, hogy ez, vagy az a világ legjobbja? Marhaság!:)

Pontosan errol van szo, ez nagyon subjektiv

Antonio, én a helyedben azért tennék egy-két megjegyzést  a Stahl-honlapon:)

Lehet? Ahogy most lattam, szerintem csak kerdezni lehet tole, bar lenne nekem egy jo par kerdes :-)))

Előzmény: Kanbéka (1070)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1077
Kedves Antonio,

kérdezni szeretnék Tőled valamit:

Mi a véleményed a "Pizza Mozzarella" -ról? Legalábbis itt így árulják, Finello van még ráírva.
Ezt szoktam a pizzára reszelni, kifejezetten zsíros puha sajt.
Köszönöm!
Előzmény: Antonio Gambadoro (1076)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1076

Zitka:

Tényleg van fantáziája, jól adja elő, hogyan lehet új ízeket varázsolni az asztalra. Kedvet is csinál a főzéshez, azoknak is, akik amúgy nem vonzódnak a konyhatündérkedéshez.

Tenyleg porgos es hangulatos modon adja elo, jo kis hyperaktiv szemelysegyu szokacs. A legjobb nem letezik.

Media souffle. :-)

Naggyon jo hahahaha

Melyik reklámban szerepeltél? Légyszi, áruld el! :-)))

Talaljatok ki :-)))

Előzmény: Zitka (1069)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1075

tunderlala:

(Erősen bízom a már megtapasztalt humorérzékedben...)

Erre tovabbra is lehet szamitani :-))

Jamie Oliver és Stahl Judit médiaszemélyiségek
Nem kellene oket egy kupacba rakni, mert oriasi kulonbseg van a 2 kozott, csak 2 kulon temat vontunk ossze. Az Oliver szuper profi szakacs, rola ennyit mondtam, hogy nem lehet mondani, hogy a legjobb a vilagon mert nem lehet merni az munkaja eredmenyet ahogy viszont egy 100 m futasban stopperrel.

Meg ennyit mondtam, hogy amit olasz risotto-kat csinalt kicsit mas volt mint az olasz risotto, talan "olasz jellegu" vagy "olasz tipusu risotto" volt (direkt hasznaltam ezeket a kifejeseket most :-))) )

Stahlol ennyit, hogy amikor olasz eteleket keszit, probalja ezeket ismertetni a nagy magyar kozosseggel eredeti formajaban, nem teljesen deformalva itt meg ott "tejszinnel megbolonditva" (pl. a Pesto) es ne mondja azt, hogy az olaszok igy keszitik, mondja, hogy az olaszok tejszin nelkul mert nem kell bele de o szerinte sokal finomabbL ez korrekt informacio, ez korrekt kultura, ez tisztelet.

téged sem a hibátlan magyar helyesírásodért szeretünk ennyire ezen a fórumon! :))))

En nem magyar nyelvet tanitok az olaszoknak, es nem abbol keresek penzt.

Pontosan ezert, mert nem hibatlan a tudasom.

Ha megis abbol kellene (vagy szeretnek) elni, akkor minden tanitvanyomnak mondanam, hogy ha akartok hozzam jarni magyar orara gyertek, de a magyarok nem igy beszelnek/irna/kijetik ahogy en.

Előzmény: tündérlala (1071)
sandorb Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1074
az olasz konyhaművészetet Gennaro Contaldo és Antonio Carluccio mellett tanulta!
Előzmény: Antonio Gambadoro (1068)
findusz Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1073

Igen, de ha ez így van, ahogy te mondod, miért kell a frittatát frittátának hívni, és nem rántottának. Ezt tényleg nem értem.

Szóval mitől frittata és mitől nem rántotta.

Szerintem egy kicsit hivalkodóan tudálékos ez az egész. Ha csak olyan olaszosan a mi ízlésünk szerint akar főzni, akkor mondja azt, hogy olaszos rántotta.

Nálam az i-re a pontot a "tonhalas-tejfölös" pizza tette fel, amibe még reszelt citromhéjat is kever ha nem tévedek.

Nem kéne túlbonyolítani azt, ami egyszerű.

Egyszer láttam amikor mákosgubát készített a műsorában. Szóval annyi mindennel teletömte (mazsola, stb.) azt a szegény már magában is kalóriadús mákosgubát, hogy ha abból egy jó adagot megeszel, egy kis túlzással már túllépsz bármilyen napi kalóriakorlátot.

Persze ez csak magánvélemény.

findusz

Előzmény: tündérlala (1071)
carbonara Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1072
Legalabb maradjon csendben es mondja azt, hogy nagyabol ilyen de ez itt most egy kicsit magyarositott valtozat. Ez lenne a korrekt.

Szerintem is így lenne becsületes, ne akarja beadni nekünk, hogy ez az olasz konyha. Ettöl még lehet jó is, jobban ízlik nekünk, vagy nem félünk megcsinálni, de mindenesetre közölni kell, hogy ö variálta át az eredeti olaszt.
Előzmény: Antonio Gambadoro (1067)
tündérlala Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1071

Az a baj szerintem, hogy nagyon eltérő dolgokat feszítesz egymásnak. :)

Jamie Oliver és Stahl Judit médiaszemélyiségek (a mai média "könnyed" elvárásainak megfelelő "népszerű" stílussal) , nem az autentikus olasz konyha professzorai, vagy őrizői. Nem éltek Olaszországban, nem olaszok az őseik, és pontosan tudják, hogy a saját nemzetük szereti a kínait, olaszt, stb. egy kicsit a saját szája ízéhez igazítani. Ebbe pedig szerintem az is teljesen belefér, hogy mit mondanak egy tével vagy kettővel.

Uram bocsá', téged sem a hibátlan magyar helyesírásodért szeretünk ennyire ezen a fórumon! :))))

(Erősen bízom a már megtapasztalt humorérzékedben...) 

Kanbéka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1070

...arról nem beszélve, hogy nekem mondhatja bárki, hogy XY vagy Z a világ legjobb szakácsa, ha nekem nem ízlik a főztje. Hogy lehet egy szubjektív dologról, mint amilyen a főzés, és annak a végeredménye kijelenteni, hogy ez, vagy az a világ legjobbja? Marhaság!:)

Antonio, én a helyedben azért tennék egy-két megjegyzést  a Stahl-honlapon:)

Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1069

Szerintem se lehet szakács témakörben ex cathedra kijelenteni, hogy valaki  a legjobb. Legfeljebb a legfelkapottabb. De hát tudjuk, hogy meddig tart manapság a médiában a hírnév...   Holnapután jön egy újabb üdvöske, majd akkor ő lesz a "legjobb". Rosszul látom?

Tényleg van fantáziája, jól adja elő, hogyan lehet új ízeket varázsolni az asztalra. Kedvet is csinál a főzéshez, azoknak is, akik amúgy nem vonzódnak a konyhatündérkedéshez. De hogy a legjobb... Van egyáltalán valami _igazi_ gasztronómiai díja, elismerése?  HA jól tudom, ebben a szakmában se 4-5 év praxis után osztogatják az elismeréseket...  Nem lehúzni akarom, csak szerintem ő is egy médiafelfújt.  Media souffle. :-)

Melyik reklámban szerepeltél? Légyszi, áruld el! :-)))

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1068

Azt mondjak, hogy a legjobb szakacs a vilagon, en csak nevetni tudok :-)))

Ennyi jo szakacs van a vilagon, hogy lehet mondani, hogy a legjobb?

A 100 m futasban stopperrel lehet merni es nem kerdes, hogy ki a leggyorsabb a vilagon, a stopper segitsegevel. De a konyhaban???

Nagyon kreativ, nagyon szorakoztato es mulatsagos, nagyon fantazias.

De ANGOL (ha jol tudom)...

Olyan olasz risotto-kat csinal, angol (vagy az o) elkepzelese szerint.

Elt mar Olaszorszagban? Hol tanult olasz konyhat vagy risotto-t csinalni? Miert o jobban tudja mint akarki olasz szakacs?

Naaaaaaa... kritizaljuk...

TI MIT GONDOLTOK ROLA?

Előzmény: Zitka (1064)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1067

Tegnap volt a Stahl-konyhájában. Mennyire állja meg  a helyét olasz-receptként?

Komolyan mondom, tele van a hocipom a Stahl konyhaval!

Egyszer fogok panaszlevelet irni a TV-nek es elfogom mondani.

Ha valamelyik Media-ban (tv, radio), vagy szakrendezvenyen fogok szemelyesen talalkozni vele (bar nincs kizarva, engem mar biztos lattatok sokaig TV-ben egy hires reklamban), egybol mondani fogom neki. Ez nekem felhaborito. Engem sert.

Addig, amig Frittata-t csak egy t-vel irja/mondja nem nagy gond.
De ez az allaspontom:

Masnak a kulturajarol van szo, nem az overol.

Tehat ez az en kulturam es minden olasznak a kulturaja.

Legalabb ennyit, hogy irjon/beszeljen rola az eredetiseget betartva.

Tehat penzt keres, nepszeruseget nyer, a receptek eredeti formajaban adja tovabb / ismertesse a nagy magyar kozosseggel.

Jo fej, aranyos, szuper TV sztar, talan magyar konyha szakerto, de az olasz konyhahoz nem ert.

Nagyon ritkan latom a receptjeit, de multkor pl. valami sziciliai szpecialitast csinalt olyan sok hibaval, hogy nem csak egy sziciliai sem csinalna igy, hanem egy sziciliai sem enne meg, nem viccelek...

De ugy adja elo, hogy sziciliaban igy csinaljak es elmagyarazza, hogy miert kell bele tejszin, stb stb. Legalabb maradjon csendben es mondja azt, hogy nagyabol ilyen de ez itt most egy kicsit magyarositott valtozat. Ez lenne a korrekt.

Elnezest...

Előzmény: madikar (1062)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1066

nem igazán népszerűek...
Mindez persze csak az én tapasztalatom, Antonio majd kijavít.

Igazad van, findusz, nem olyan nepszeruek (bar neha, de ritkan, hasznaljuk, tehat ismerjuk :-))).

Előzmény: findusz (1063)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1065
Ja, még azt akartam írni, hogy nekem a rozmaring "sántít" az egészben. Bazsalikom mellé nem igazán szoktak rozmaringot tenni - de lehet, hogy csak én nem hallottam... :-)
Előzmény: madikar (1062)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1064

Én is egyből kételkedni kezdtem a Stahl receptjét illetően, de ahogy szétnéztem az olasz website-okon, ott is szerepel uborka... pl. itt:

http://www.perbacco.net/mangiarebene/gusto_cucina/atlante_goloso/panzanella.htm

› 4 fette di pane casalingo raffermo
› 1 cipolla rossa
› 2 pomodori
› 1 cetriolo
› 1 costa di sedano
› basilico
› olio extra vergine di oliva
› sale e pepe

Én meg azt szerettem volna megkérdezni Antoniotól, hogy - ha már kritizáljuk a sztárszakácsokat :-) - mi a véleménye Jamie Oliver "olasz" kreálmányairól.

Előzmény: findusz (1063)
findusz Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1063

Kedves Antonio!

Én is kipróbáltam (már kétszer) a melanzane alla parmigiana-t a te recepted szerint, és nagyon finomra sikerült. Tettem bele bazsalikomot is indikációidnak megfelelően.

Szuper lett. Talán egyetlen különbség a sottilettével való használathoz képest, hogy a mozzarella túl sok levet ereszt, ezért távolítok el belőle.

Írtad pár hozzászólás előtt, hogy egy magyar mozzarella jellegű sajt gyártó azt állította, hogy mire a mozzarella Magyarországra ér, stb. addigra megsavanyodik, ezért jobb és népszerűbb az ő általa gyártott.

Hát nagyon abszurdnak találom ezt az állítást, mert Olaszországban jóval nagyobb távolságokat tesznek meg a hűtőkamionok, mint az általában Észak-Olaszországból exportált hűtést igénylő termékek Magyarországig. Szóval egyettértek azzal, hogy lehet, hogy éppen a bevizsgált mozzarella savanyú volt, de hogy ez általában a megtett távolságnak tudható be, hát ezt kétlem.

Írt valaki a Stahl féle panzanelláról. Igazán nem ismerem, de kétlem, hogy az igazi olasz változatba uborka kéne.

Olaszországban vannak olyan zöldségfélék, melyek legalábbis az én tapasztalataim szerint nem igazán népszerűek, így például az uborka, csakúgy mint a retek, illetve a savanyú káposzta (bár ez utóbbi az északi hegyes vidékeken használatos).

Mindez persze csak az én tapasztalatom, Antonio majd kijavít.

findusz

madikar Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1062

Nagyon szépen köszönöm, hétvégén el is fogom készíteni a családnak...,ha ár "vasárnapi családi  étel" :-))

Mi a véleményetek erről a  receptről?

Tegnap volt a Stahl-konyhájában. Mennyire állja meg  a helyét olasz-receptként?

PANZANELLA

Hozzávalók:

2 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 fokhagymagerezd
1 csokor friss bazsalikom
1 csokor friss rozmaring
1 kígyóuborka
75 deka paradicsom
2 csokor újhagyma
35 deka szikkadt kenyér
2 zacskó Bolero sonka

Elkészítés:

Első lépésként egy keverőtálban kézi habverővel összekeverem a balzsamecetet a olívaolajjal, majd sózom, borsozom. Ezután hozzáreszelem a fokhagymagerezdet, majd jöhet az öntetbe az apróra vágott bazsalikom és rozmaring.
Meghámozom az uborkát és fölkockázom, majd felszeletelem a paradicsomokat és az újhagyma szálakat is. Ezeket beleteszem egy nagy tálba, és alaposan összeforgatom az öntettel. Végül a zöldségkeverékhez hozzáadom a kisebb kockákra vágott kenyeret, és az egészet jól összekeverem.
Kiadagolom tányérokra a panzanellát, és ráollózom a sonkaszeleteket.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1049)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1061

tudtok ötleteket mondani arra hogy grissinihez miket lehetne enni?

Otlet es fantazia mindig johet a konyhaban :-))

Ha viszont azt szeretned tudni, hogy Olaszorszagban hogy szoktunk Grissini-t enni, akkor:

- kenyer helyett (ha dietazol) barmivel (sajt, oliva, mortadella, szaritott paradicsom, grillezett cukkini vagy padlizan, stb. ) vagy csak igy magaban (akar etteremben, akar otthon) ha meg nincs kesz a kaja.

- Ratekersz egy jo Parmai sonka vekony szeletet (tipikus eloetel).

- belenyomod olyan lagy kenheto sajtba, mint pl. a Stracchino vagy a Gorgonzola vagy a Philadelfia.

- Tonhallal, egy tanyerba teszel egy doboz olasz (nem thai, vagy T. gazdasagos termek) tonhalat es szettorod a Grissini segitsegevel. (regen volt egy olyan Tohnal reklam, a Tonno Palmera ha jol emlikszem: "il Tonno che si taglia con un Grissino" = ez a Tonhal, amelyet egy Grissino-val lehet vagni/darabolni)

- belemartogatod a Mayonese uvegbe :-))

gondolok itt különböző mártásokra... hogy ne csak snidlinges tejföl legyen :-)

Szerintem kulonbozo martasokra nincs nagy szuksege :-)

Előzmény: biii (1039)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.08 0 0 1060

A Grana Padano is nagyon jo minosegu.

Az egyik gyartotol (Zanetti) mostanaban a Pecorino Romano-t is lehet kapni (azt hisszem az Auchanban meg mashol is)

Előzmény: Kanbéka (1052)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!