Nekem sajnos nincs 3 fázisom,ezért egy Omron V7 frekvencia váltóval oldottam meg a kis gépem üzemeltetését.
Na ezzel kapcsolatban lenne kérésem! Láttam sok képen videón hogy ugyan így frekvencia váltóval üzemeltetnek gépeket,
Amit sok esetben egy külön kezelő panellel végeznek el! (hogy ne a freki váltó gombjait kelljen nyomkodni tekergetni)
Na pont ez lenne a kérdés: valaki csinált már ilyen külső kezelő panelt?
Ha igen nincs rajza és leírása arról mi is kell pontosan hozzá és hogy kell bekötni ? (magyarul egy kötési rajz jó szájbarágós magyarázós mert nem vagyok egy géniusz villamosságban , de azért meg csinálgatom amit kell)
Ha valaki meg tenné hogy segít annak nagyon hálás lennék!
A Frekvencia váltó pontos típusa: OMRON Varispeed V7 200v 1 phase 1,5kw ( B1P50 )
Nekem egy Braun van, huszonéve megy, hibátlanul. Időkapcsolós, lejárós. Egyébként anno a Lada porlasztótorokba is ilyet tettem, kis golyóscsapágyon forgott a Venturi cső alatt.
Sziasztok! A kis T:I:P: asztali fúrógépemen tönkre ment a tokmány levettem és a kúp kezdetének legvastagabb átmérője 16 mm, akkor az azt jelenti hogy b 16 furatú tokmány kell rá? Köszi előre is.
Nagyon-nagyon köszönöm, eddig abban a hitben voltam, hogy csak az eddig kidobott tojáshéjat tudjuk hasznosítani, de most látom, hogy sok pénzt megspóroltunk, hogy vettük meg, majd írok a télapónak, hogy a karácsonyi ajándékozásnál kalkulálja be a környezettudatos hozzáállásunkat is. ;)
Lehet , de másképp .... Én motorcsónak héjszerkezetét mértem meg úgy , hogy egy mérőkeretet készítettem , ami befoglalta a mérendő testet , sík betonon pozicionáltam a szerkezetet , és szintén metszeteket mértem . A méreteket meg kicsinyíted és rajzolod a kívánt metszeteket .
"Megjegyzem, hogy pl. a csirkebőrben meg a csontok végén levő porcban ugyanúgy rengeteg kollagén van. Egy csirkecomb bőrében/csontjában legalább van annyi, mint ami 10 kapszulába belefér."
Ez igaz, de például velem se a csirkebőrt, se a porcát nem tudnád megetetni, az biztos.
Tehát bizonyos dolgoknak lehet létjogosultsága adott esetekben. ;-)
A Méh telepen találtam ( 1994-ben ) ezt a pantográf marógépet , összetört karrendszerrel . Ebből építettem ezt a mérőgépet . A felső részén lineáris tengely és csapágy felhasználásával egy " tapogatófejet " készítettem . A fekete bakelit kerékkel tudom a mérendő tárgyhoz érinteni a tapintóhegyet . Egy kis hanggenerátor jelzi , ha érintkezik a tapintó a tárgyal . A tapintófej egy ellensúlyhoz van kötve , ami szépen lassan visszahúzza a fejet alapállásba , nem csapódik fel .
A gép melletti csőben olaj van , abba merül el egy ellensúly , aminek az alján van egy golyósszelep , hogy gyorsabban tudjam mozgatni a tapintófejet a tárgyhoz .
Alámetszést sajnos nem tudok tapintani , ezért van egy felfogó derékszögön a tárgy . Elfektetem , pozicionálom és tapogatom tovább a makettet .
A tapintóhegyet Volga kardánkereszt tűgörgőből köszörültem szerszámélezőn .
A makettot letapogatom adott metszetvonal mentén és a kapott méreteket 18x-ára felszorzom , így kapom meg a valós méreteket . A méretpontokat rajzpapírra vetem és görbevonalzóval rajzolom meg a metszetrajzokat . Aztán lehet építeni az élethű nagyságú karosszériát .
Lassú megoldás , de amikor építettem a gépet akkor még nem volt elérhető a 3D szkennelés . Na meg ahhoz komoly technika kell , hogy a rajzpapíron legyen a végeredmény .
Gyorsan rákerestem az interneten erre a tojáshéj bizniszre - elképesztő irodalma van ennek a marhaságnak.
Ráadásul úton útfélen árulják is - pl. 150g 4290Ft.
Lehet kapni direkt kutyáknak-macskáknak.
Sőt, a tojáshéj-membránt is lehet venni - 60 kapszula 7 890 Ft - merthogy abban meg kollagén van.
Megjegyzem, hogy pl. a csirkebőrben meg a csontok végén levő porcban ugyanúgy rengeteg kollagén van. Egy csirkecomb bőrében/csontjában legalább van annyi, mint ami 10 kapszulába belefér.
Elképesztő, hogy bármit meg lehet etetni az emberekkel!
Ez ugyan drága, mert kb 35000 ft, viszont néha akár 1 méteres (!), 0,005 mm felbontású üvegléces jeladót is lehet kapni au Aliexpressen 15-20000 forintért, másrészt erre forgóencodert is feltehetsz, és az már egy digitális osztófej. És működik.
Arra gondolsz, hogy fúrok két (2x2) furatot a tapintókba, aztán rögzítem a gépre? Igen.
Vagy arra, hogy lehet hozzá készíteni egy rendes kijelzőt, ami kiolvassa a soros portját, úgy jelenít meg? Olyanom is van. Sőt, megvan hozzá a kínai tolómérők protokollja (protokolljai, mert több féle van), kis arduinos tudással megcsnálhatod.
Van viszont egy probléma: csak olyan tolómérőt érdemes használni, amelyik kikapcsolás (ill automatikus kikapcsolás) után nem nullázza magát.
Valamilyen furcsa okból ezt a kritériumot a Stainless hardened, vagyis edzett és rozsdamentes verziók teljesítik. A Lidl-ös szerintem nem olyan.
Nem "kritikai megjegyzésnek" szántam! Egyszerűen szomorúan konstatáltam, hogy a muszáj megcsinálni/elkészíteni teendőim mellett nekem nem jut rá idő. A gépeim és a műhelymunka nekem is nagy kikapcsolódás!
Köszönöm a dicsérő szavakat, de ezek kevésebb "szakmai tudást" igényelnek, mint amennyire jól néz ki az eredmény. Sokat kell vele szöszölni, de bárki meg tudja csinálni.
A kritikai megjegyzéssel nem tudok vitatkozni. Mentségemre szolgáljon, hogy nekem ez hobbi. Főállásban egész mást csinálok, ezen kívül meg van egy család, három gyerek, kert, kutya stb.
Néha pár órára leszabadulok a műhelybe, akkor ilyesmivel kapcsolom ki az agyam. Amiket itt mutatok, azok többnyire féléves-éves "projektek", több ilyen is fut párhuzamosan, amikor van egy kis időm, akkor haladgatok egy picit azzal, amelyikhez éppen kedvem van.
,,Mennyi idő alatt sikerül egy ilyet elkészíteni?''
Ez a része is pont engem nagyon érdekelne.
Nincs értelme a kérdésnek. Először is ez olyan, mintha a szexuális életéről kérdeznél valakit: senki se az igazat mondja.
Másrészt meg a körülményektől függ minden. Pl. ebben az esetben a gyalugép biztos nem ment pár óránál többet. De vannak a mindenféle járulékos idők.
Pl. pont nincs megfelelő kés. Ekkor elkezdi az ember túrni a HSS ládát, és 20 percet válogat, hogy melyik az a darab, ami kb. jó méretű, és nem sajnálja beáldozni a rá köszörült élet.
Vagy: nálam a gyalu a garázsban van, a műhely meg tőle 30m-re. A 19-as kulcs, amivel meg kell húzni a késtartót, persze a műhelyben van, az ember lesétál, felhozza, és kiderül, hogy nem is 19-es, hanem 20-as. Még egy kör séta. Aztán kiderül, hogy el kell fordítani a késtartót, az meg 17-es kulcs...
És még sorolhatnám. Ezek több időt vesznek el, mint a munka maga.