Keresés

Részletes keresés

Brikk stone Creative Commons License 2018.10.27 0 0 6824

 Ha nagyon akarod, akkor  ásványgyapotot teszel rá, arra rabitz háló, majd levakolod.

Előzmény: szasza2013 (6823)
szasza2013 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 6823

Sziasztok.

 

 

Érdeklődni szeretnék, hogy a kemencének a külsejét mivel lehet, érdemes szigetelni. (anyagok, rétegrend stb). Kis méretű tégla a külseje, arra kellene.

 

 

Előre is köszönöm a segítséget.

kpeti75 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 6822

Sima beton?

 

Előzmény: 323i (6821)
323i Creative Commons License 2018.09.30 0 0 6821

Sziasztok,

 

kepekben a kemence epites:

 

1. fem vaz:

 

 

2. foldnedves beton felhordva:

 

 

3. samotthabarcs es vizuveg keverekkel kikenve e belseje (1 zsak (1kg) ennyire volt eleg):

 

samotthabarcs es vizuveg keverekkel kikenve a fele:

cc Creative Commons License 2018.08.28 0 0 6820

köszönöm.

Előzmény: BigFic (6819)
BigFic Creative Commons License 2018.08.28 0 0 6819

Itt kínálnak ilyet éppen.

Előzmény: cc (6818)
cc Creative Commons License 2018.08.25 0 0 6818

80*60as öntöttvas platnit keresek 30as lyukkal. mit javasolnátok, hova forduljak?

KovacsAron Creative Commons License 2018.07.20 0 0 6817

Sziasztok! Bakonyi Dongás kemencét építek. Segítséget szeretnék kérni esetleg képet is, hogy hogyan kell leszűkíteni a kéményt ahogy építem. Hallottam. hogy egy háromszög alakú sablont szoktat bele tenni és arra építik fel és ha megköt az anyag akkor kiveszik. És még egy kérdés: Kell-e a hőálló habarcs a kémény építéséhez? A Kemencét Petényi Kemenceépítő habarccsal építem vízüveg nélkül. A Válaszokat előre is köszönöm! További szép napot!

alfi13 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6816

Igen igazad van körkemencékben égették. A környékünkön levő téglagyárakban mindenhol kevertek szénport a kisméretű téglákhoz amit a háború után készültek. Amivel én találkoztam "nagyméretű " téglával azoknak a mérete 300*150*75 mm igaz nem mindig tartották a pontos méreteket.

Előzmény: Grossbau (6814)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6815

Stimmel,  a cserép, a tégla  és a samott az mind kerámia . A samott speciel agyagból készül, csak annyi hogy jó a tűzállósága.

 De hát hobbi kemencéhez  sok samott nem kell vagy talán semmi. 

 A tűzállóbeton se egy nagy szám. Annyi hogy a kavics helyett más anyagot teszünk bele adaléknak.

 

 A korábban bemutatott kisfilmen is  valami fehéres kőzuzalék volt  és portlan /szürke /cementet kevertek a talicskában.

Előzmény: Rózsaromantika (6813)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6814

Speciel nem alagút kemencékben égették, hanem un. Hoffmanféle  körkemencékben.

 Persze akad már akkor is alagút kemence, de a jellemzőbb a H.féle körkemence volt.

 Volt olyan is hogy szénport kevertek a tégla masszába , de azért inkább csak úgy felülről szórták a kellő mennyiségű szenet.

 

 Alagút kemencébe pedig szénnel soha sem fűtöttek. Eleinte generátor gázzal, majd idővel földgázzal.

 Jó a  100 év kissé túlzás, de hát a háború is már majd 75 éve, hogy elmúlt.

 

  megformázták a téglát ?  

 ja  igen régen nagyon régen kézzel verték a téglákat, majd  tényleg sokáig akár 4- 6 hónapig is szárították, később sajtolták a nyers téglákat, még később pedig   húzták /extrudálták  mint a tésztát.

 De tény kemencékhez a régi kézzel vert téglák a jók.

  ez nem jelenti azt, hogy a modern téglák amire készítik ne lennének jók. 

 Speciel hobbi kemencének nem jók.

 Ja látom előkerült a nagyméretű szó is. Igen a nagyméretű volt előbb.   260 x 140 x 65 cm, a kisméretű pedig  250 x 125 x 65.

 A váltás nagyjából a húszas évek közepére esik, nyilván gyáranként más és más  ( volt vagy 600 -800 téglagyár akkoriban, akár több is. )

 De ha nagyméretű tégla akad valaki kezébe,  az  biztos jó a kemencéhez.

Előzmény: alfi13 (6812)
Rózsaromantika Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6813

szerintem a speciális kavics helyett meg lehet próbálni régi hódfarkú cserép (fillérekért árulják a bontottat) zúzalékkal helyettesíteni. Az a cserép hasonló a samotthoz (az is kiégetett agyag dara ) ,na ez a cserép is hasonló anyagú , főleg a sárgás színű . Egyébként ebből a cserépből szoktak kemencét is építeni  és jók . https://www.jofogas.hu/veszprem/Bontott_hodfarku_cserep_81156219.htm

Előzmény: Grossbau (6810)
alfi13 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6812

Nem kell olyan réginek lenni az 1945 előtti nagyméretű téglák jók ezeket hagyományos módon megformázták az agyagtéglákat és 5-6 hónapig fedett szellős helyen szárították majd szénnel kiégették az alagútkemencékbe. A háború után váltottak technológiát amikor az agyagot szénporral keverték és így sajtolták ki rövid szárítás után égették. Az égetéshez a téglába levő szénpor miatt jóval kevesebb szén kellett de cserébe a téglák porozussá és törékenyé váltak.

Előzmény: Grossbau (6811)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6811

  Nagyon régi téglát.... legalább 100 éveset.

Előzmény: BigFic (6807)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6810

Nagyon jó  felvétel.

 Egyről azért hallgat.

 Ez pedig az hogy az a betonhoz való  adalék nem olyan kavics amit nálunk az építőiparban alkalmaznak. Az valami speciál kőzuzalék.

 A magyar adalék a kvarc kavics nem jó a hőálló betonhoz, mert a kavics duzzad hő hatására.

  A magyar kommersz beton  kavics  + cement, ide az nem jó.

 Honnan lehet ilyen adalékot szerezni ?

 Hát vásárolni samott szemcsét vagy venni eleve bekevert hőálló betont. /igaz annak az ára vagy  5 -10 x -e  a saját keverésnek./

 

 A Ráth vastagon megkéri az árát.

 

 De maga a felvétel nagyon jó.

Előzmény: Rózsaromantika (6804)
BigFic Creative Commons License 2018.07.15 0 0 6809

Jó hír, hogy van ilyen módszer! :)

Meg kell kocogtatni akár kalapáccsal és, ha csengő hangja van, akkor alkalmas. Ha "buffog" akkor nem. Rá fogsz érezni, hogy miről beszélek.

Előzmény: 323i (6808)
323i Creative Commons License 2018.07.15 0 0 6808

BigFic, van erre vmilyen modszer, amivel meg lehet allapitani hogy a tegla jo lesz-e kemencehez vagy sem?

 

alfi13, amit irtal, olvastam - talan itt - egy korabbi bejegyzesben.

 

A normal kismeretu tegla, vagy a sima foldnedves beton jo lehet samottal es vizuveggel kikenve a belseje?

A foldnedvessel gyorsabban menne, ahhoz megvan a sablon (gimnasztikai labda :-) ).

 

A terv ez: a labdara raepitem foldnedves betonbol a format, teszek bele dorthalot. Miutan megszaradt rockwool, csirkehalo es vekony reteg vakolat kivulre.

A belsejet pedig kikenem a samott es vizuveg keverekevel - lehet hogy a kulsejet is.

Előzmény: BigFic (6807)
BigFic Creative Commons License 2018.07.15 0 0 6807

Úgy tudom, hogy csak a szoci időszakban készült téglákra igaz ez és az annál régebbiekre még nem. Tehát régi, bontott téglát kell szerezni, az jó. :)

Előzmény: alfi13 (6806)
alfi13 Creative Commons License 2018.07.15 0 0 6806

A tüzépeken kapható normál kisméretű téglából nem lehet építeni kemencét. Ezeket a hagyományos kisméretű téglákba szénport kevernek amitől elkészülés után porozusá válik a tégla és ezért nem alkalmas kemence építésére. Vannak olyan téglák amit más eljárással készítenek és gázzal égetnek ilyen pl a nagykanizsai klinkert tégla és a szintén nagykanizsai kéménytégla. A videón látható külső burkolat is valamilyen hőálló beton vagy hőszigetelő vakolat ragasztó lehet ami a hőmérséklet hatására nem kezd el repedezni.

Előzmény: 323i (6803)
323i Creative Commons License 2018.07.14 0 0 6805

Aha, de szigeteles nincs.

Egy ilyet mar csinaltam, drothalo nelkul, csak a betonbol.

Előzmény: Rózsaromantika (6804)
Rózsaromantika Creative Commons License 2018.07.14 0 0 6804

ezen van "csirkedrótháló "https://www.youtube.com/watch?v=Zm_c7Vbtq70

Előzmény: 323i (6803)
323i Creative Commons License 2018.07.14 0 0 6803

Sziasztok,

 

itt kismerteu teglabol epitik a kemencet?

 

Azt gondoltam, hogy ez alapjan szinten egy gimnasztikai labdara epitem ra foldnedves betonbol, de teszek bele vashalot. Ha megszaradt, akkor pedig a belsejet kikenem samotthabarccsal (ez alapjan ), ill. a kulsejere meg teszek rockwool-t, ahogy az elso videoban is csinaltak. Mukodhet, ill. tartos lehet ez igy?

Rózsaromantika Creative Commons License 2018.06.28 0 0 6802
Előzmény: KovacsAron (6798)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.06.27 0 0 6801

 És miért kell neked infra hőmérő ! 

 Tény hogy a kemencében a szokásosnál magasabb hőmérséklet van, de jó oda a termoelemes hőmérő is. Vagy egy un. eltűnő szálás hőmérő.

Előzmény: KovacsAron (6798)
Rózsaromantika Creative Commons License 2018.06.27 0 0 6800
Előzmény: KovacsAron (6798)
alfi13 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 6799

Én ilyen hőmérőt használok:

Kb 40cm mélyen be kell fúrni egy lyukat a kemencébe és egy réz védőcsövet bedugni ebbe megy a hőmérő ami szintén kb 40cm hosszan nyúlik a kemence dongájába.

Előzmény: KovacsAron (6798)
KovacsAron Creative Commons License 2018.06.27 0 0 6798

Sziasztok! Milyen mérési tartományú infra hőmérőt ajánlotok kemencéhez? És milyen márkát érdemes venni? Mennyit érdemes adni érte?

 

In Lak'ech Creative Commons License 2018.05.17 0 0 6797

Köszönöm. Nem egetverő a távolság. A mi birtokunk Nagykanizsa közelében van.

Előzmény: alfi13 (6796)
alfi13 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 6796

Igen meg lehet nézni Kaposváron . Email címem puplikus kérlek oda írjál.

Előzmény: In Lak'ech (6795)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.05.17 0 0 6795

Kösz. Akkor tényleg figyelmetlenül olvastam. Személyesen meg lehetne látogatni a kemencédet? Hálából vinnénk egy kis házi lekvárt. :-)

Előzmény: alfi13 (6794)
alfi13 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 6794

Valamit félreértettél és a hagyományos értelembe vett "maltert" sehol sem használtam a kemencém építésekor. A belső teret ahol az égőtér van Rath Br 1000 tipúsu tűzálló habarccsal raktam ahol közvetlen nem éri a hő de még melegebb részek ott agyag-homok keverékét. A kemence külső falát és az alapzatot cement homok és mészhelyttesítő Micropol keverékével van falazva ettől lesz a falazat időjárásnak ellenálló nem szivárog be az eső és nem fagy szét a malter. Meszet illetve meszes habarcsot egyáltalán nem használtam. Az égőtérben nem túl jó az agyag mert az idővel elválik a téglától az a speciális tűzálló habarcs a hő hatására megkeményedik és 7-8 év használat után sem kellett javítanom a kemencét. Az agyagos kemencéket évente  egyszer javítani kell.

Előzmény: In Lak'ech (6793)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.05.16 0 0 6793

Szia Alfi!  Átnéztem a linken látható kemence leírásodat. Gyönyörű a kemence, gratulálok, és egyben irigykedem is. :-) Én most jutottam oda, hogy magam szeretnék kemencét építeni. Az építés gondolata régebbi, de idáig mesterrel szerettem volna rakatni. Azonban, egyrészt ma már nem találni mestert, mert mindenki külföldön van, másrészt a mesterek 80%-a mekk-mester (a telekszomszéd kemencéje az építést követő második évben elkezdett összedőlni, pedig filagóriával fedett, tégla kemence.)

A szakmai kérdésem a következő volna. Azt írod a linkelt oldalon, hogy maltert használtál a rakásnál. Ez engem elbizonytalanított, mivel szinte minden szakirodalomban azt olvasom, hogy téglát nem szabad a hőtérben malterba tenni, mert nem azonos a hőtágulásuk. Az agyagot javasolják kizárólag. Neked erről mi a véleményed, tapasztalatod? Valamint érdekelne az is, hogy személyesen volna-e mód megnézni a kemencédet, és egy kis tapasztalatcserét (egyoldalút) lehetne-e kérni tőled? :-)

 

Előzmény: alfi13 (6773)
a nagy kékesség Creative Commons License 2018.05.15 0 0 6792

  Az is egy mérőeszköz és azt bizony kalibrálni kell !

Előzmény: kivimánia (6790)
KovacsAron Creative Commons License 2018.05.15 0 0 6791

Valamire csak való az a csavar. Majd kipróbálom. Vagy én arra tippelek hogy bekormolódott a vége és amiatt nem tud a külső cső visszacsúszni a belsőre.

 

Előzmény: kivimánia (6790)
kivimánia Creative Commons License 2018.05.15 0 0 6790

Ez így van,a műszereket kalibrálni kell,de ez egy kemence hőmérő.

Előzmény: Ofenbau (6789)
Ofenbau Creative Commons License 2018.05.15 0 0 6789

Minden műszert kell időnként kalibrálni. Sőt van amelyet hitelesíteni is. Ezt  ... itt.. biztos nem.

Előzmény: kivimánia (6788)
kivimánia Creative Commons License 2018.05.15 0 0 6788

Nem kell azt kalibrálni,mutatja a kinti hőmérsékletet.Tedd hűtőbe majd lemegy.

Előzmény: KovacsAron (6786)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.14 0 0 6787

Ehhez én nem tudok hozzászólni, mert én tevőnek egy kerámia járólapot használok - az birja, akárcsak a vas - a hőmérsékletet pedig infra hőmérő pisztollyal szoktam mérni, mert szerintem ha az ember kitapasztalja, akkor jóval pontosabb képet ad a kemence melegségéről ide-oda lövöldözve a tűztéren belül. Mondjuk ez pizzánál fontosabb nekem, főleg azt sütök benne..

Előzmény: KovacsAron (6786)
KovacsAron Creative Commons License 2018.05.14 0 0 6786

Sziasztok! Szerintetek ha a 25 fokos tevőajtót benne az üveggel beteszem a 350 fokos kemencébe nem fog azonnal elrepedni a hőkülönbségtől? És még egy kérdés: A kemence hőmérőm (falba építhető) az első használat után 30 a második után 40 fok alá nem megy. Lehet a hőmérő végén található csavarral kalibrálni?

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.14 0 0 6785

Az olaszos vékony tésztás pizza minimum 350-400 fokon, de a nápolyi pl majdnem 500 fokon készül  égő tüzifa mellett. A sütési idő néhány perc, de ez sok tényezőtől függ. A vastagabb tésztás amerikai stilusú pizzák ennél jóval alacsonyabb hőmérsékleten készülnek hosszabb idő alatt. 

Előzmény: vince78 (6783)
Brikk stone Creative Commons License 2018.05.14 0 0 6784

     Úgy 180  - 210 fok között.

 

 

 270 fokon  majd minden szét ég, sőt meg is gyulladhat.

Előzmény: vince78 (6783)
vince78 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 6783

Sziasztok! 2017. végén elkészült az egy dongás kemencén kisméretű téglából. Most kezdenénk benne sütni--próbálgatni a sütést. Légyszíves írjátok már meg, hogy a húst, a kenyeret és a kalácsot, vagy pizzát milyen hőfokon szoktátok sütni mennyi ideig. Mivel a mai napon kalácsot sütöttem volna, a kemence 270 fokos volt , de 12 perc alatt szétégett a kalács teteje... :( 

Szóval tanácstalan vagyok......

Másik kérdésem az lenne, hogy a tévő nálam egy 1,5-s vas lemez. Ha a tévőt felhajtom, akkor nagyjából 1 óra alatt 20 fokot esik a hőmérő szerint a hőmérséklet... az gondolom sok.

KovacsAron Creative Commons License 2018.05.10 0 0 6782

Szerinted ha a 25 fokos tevőajtót benne az üveggel peteszem a 350 fokos kemencébe nem fog azonnal elrepedni a hőkülönbségtől? És még egy kérdés: A kemence hőmérőm (falba építhető) az első használat után 30 a második után 40 fok alá nem megy. Lehet a hőmérő végén található csavarral kalibrálni?

Előzmény: alfi13 (6781)
alfi13 Creative Commons License 2018.05.04 0 1 6781

Keres egy kidobott gáztűzhelyet és vedd ki belőle az ablakot az egy hőálló üveg. Üvegesnél arany árat kell fizetni a hőálló üvegér.

Előzmény: KovacsAron (6780)
KovacsAron Creative Commons License 2018.05.04 0 0 6780

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy tevőajtóba milyen vastag hőálló üveget tegyek. Honnan tudnám beszerezni? Nyitogatás nélkül szeretnék rálátni a sülő dolgokra. kb. 15x15 cm-es üvegablak lenne rajta a két fogantyú között.

Rózsaromantika Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6779
Előzmény: csipsz7 (6778)
csipsz7 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6778

Sziasztok!

 

Jól vagyok tájékoztatott, hogy régi kádat fel lehet használni a kemence építésénél ? 

Gondolom a zománc gyorsan le ég róla.

Vagy miből érdemes a boltívet kirakni ?

alfi13 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6777

Ha visszabontod akkor ne sajnáld rá az időt a boltív tetején levő téglákat csiszold össze és Rath tűzálló habarcsot használj.

Előzmény: radixa_a (6775)
alfi13 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6776

Az a baj a tapasztással hogy egy rossz  töredezésre hajlamos alapra viszed föl. Én is próbáltam így javítani az első kemencémet de a végén meguntam hogy belepotyogtak az ételbe. Igaz akkor még csak agyaggal. Nagyon sok kemencét megnéztem és gyűjtöttem a tapasztalatokat míg végül eljutottam a második kemencém építéséig. Nagyon jó sikerült sokat használjuk és hibátlanul működik.

Előzmény: radixa_a (6775)
radixa_a Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6775

köszi a válaszokat.

lehetséges akkor hogy vissza kell szedjem és tapsztással (rath + vízüveg pl.) már nem orvosolható ?

 

Előzmény: alfi13 (6773)
Vernichter Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6774

Szorgalmasan tapasztod és  megnöveled a kemencéd élettartalmát.

 Az iparban is hasonlóan csinálják.

 

 Sőt van amikor a tüzes kemencébe  viszik fel az anyagot, Ok. nem kézzel hanem belővík az anyagot.

 Spricc masse, oder troknetmasse.

Előzmény: radixa_a (6771)
alfi13 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6773

Ez a tégla amit Te használtál nem alkalmas kemence építésre. Sajnos az én első építésű kemencém is ilyen téglából készült. Ebből tanulva építettem meg a mostani kemencémet:  http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=QGHAWMqHna

A II. világháború előtt gyártott  téglák jók. A háború után egy új technológiát vezettek be a téglagyártásba szénszemcséket kevertek az agyaghoz mert így jóval kevesebb szén kellett a tégla kiégetéséhez viszont ettől a hozzákevert széntől a tégla szivacsos törékeny lett.  A mai téglák közül egy  a Nagykanizsai kéménytégla az amit föl lehet használni kemencéhez mert ebben nincs szén és gázzal égetik ki. Lehet hogy máshol is gyártanak ilyen téglát de arról nincs tudomásom.

Előzmény: radixa_a (6771)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6772

De viccet félretéve, nagy különbség nincs valóban, de a vályogtégla szalmát is szokott tartalmazni, és szerintem színre is más némileg. Kiégetetlen téglát pedig simán lehetett téglagyárból venni (meg kályhásboltból), persze amikor még voltak téglagyárak mindenfelé.

Előzmény: The Rocketeer (6770)
radixa_a Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6771

Sziasztok!

 

némi segítséget szeretnék kérni...

két éve épült a kemencém, kisméretű Baranyai téglából hosszú élükön futó sorokból, belső tapasztás nélkül, kívülről agyaggal betapasztva.

Mostanára - főleg a donga felső soraiban - elkezdtek a téglák tűztér felőli oldalairól olyan 1/2-1 cm vastag lapok letöredezni..

gyanítom, hogy ez a téglafajta nem az a szépen csengő mint amiról itt sokszor szó van..

 

lehet-e ezzel kezdeni valamit - pl belülről utólag valahogy kitapsztani - hogy ne kelljen újrarakni, mivel fogy a tégla vastagsága és félek hogy egy idő után bedől a donga..

 

köszi előre is az építő jellegű tanácsokat.

 

Üdv

 

 

 

 

The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6770

Akkor nekem volt B30 vályog falazóblokkom is... 

Előzmény: Zöldár (6769)
Zöldár Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6769

Mo.-on az égetetlen  agyagtéglára van  kialakult kifejezés  , ez a vályog.

 

  Az égetett agyagtégla  gyártás közbeni félkész állapotban  ami még agyag, nagy valószínűséggel  nem kerül a fogyasztókhoz.

 

 Tény hogy az angol agyagtéglának nevezi a nálunk égetett téglának  vagy kerámia téglának nevezett kész anyagot.

 

 Tehát : agyag   bányászba,  keverés és agyaghoz adalékadás  , majd formázás /sajtolással vagy extrúdálással /,  szárítás és végül az égetés. De ekkor már nem agyag az agyag, hanem kerámia.

Előzmény: The Rocketeer (6768)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6768

Magam is használok többféle korszerű anyagot, majd figyelek, hogy ne legyenek szoros kapcsolatban az agyaggal, ahol nagy a hőingadozás. Meggyőződésem, hogy aki száz évekkel ezelőtt épített, az is azért használt valamilyen anyagot, mert abban a korban az volt az elérhető építőanyagok közül a legmegfelelőbb. A hagyománytisztelet, ami rám igenis jellemző, az abban nyilvánul meg, hogy búboskemencét építek (meg amit sütök benne).

 

Szóval már nálam van az agyagtégla, aki adta azt mondta, hogy kiégetetlen nagyméretű tégla, ha egy mód van rá nem töröm össze és keverem. Sajnos a több hónapja szabadban lévő téglahegy máreléggé összerogyott, egész nem is volt köztük.

 

Arra gondoltam, hogy az égetési próbát megcsinálom kiegészítve egy geometriai méréssel, ti., hogy zsugorodik-e sokat. Merthogy más dolog egy téglának egyenként kiégni és nem elrepedni, és más egy komplett kemencebúb viselkedése, ha úgy kell neki alakváltozáson átesni, hogy van ahol nem tud (pl. ahol az alapja van). Szerintem elsősorban ez lehet gond.

Korundos Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6767

 Azért 1960 -ban voltak már fejlett faluk is, volt kályhásmester, aki  csak tudta, hogy mi az a samott.

 Természetesen voltak még elmaradott faluk is.

Előzmény: gombászok (6763)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6766

Kedves The Rocketeer!

 

Mielőtt félreértenéd a témádban hozzászólókat, megerősítem a véleményemet: ha a javasolt kiégetési és a leejtési próba alapján elég szilárdnak bizonyulna, nehogy beáztasd, és újradagasszad a téglákat, rakjad őket híg, közel azonos tulajdonságú, szalmás habarcsba, tapasszad be a felfalazott kemencédet több rétegben, hagyjál elegendő időt a kiszáradásra, "összeérésre", a lassú kiégetésre, és legyen a benne készült finomságoknak öröme a kedves családodnak, barátaidnak!

Őszinte üdvözlettel: gombászok

Előzmény: The Rocketeer (6755)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6765

Ne vedd sértésnek, én igenis kész agyagtéglát értettem, amit nem könnyű(de lehet újra beáztatva, formázva) használni, de, ha van egy kész agyagtégla, ami akár jó is lehet, akkor minek a felesleges munka.

Az égetési próbád igenis jó javaslat volt, csak a hozzákeverés, nem biztos, hogy kell, ezt majd eldönti a kemence építő barátunk.

Előzmény: alfi13 (6764)
alfi13 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6764

Amiről a kérdező érdeklődött az szerintem nem egy kiégetett tégla volt hanem vályogtégla ha én jól értelmeztem a kérdezőt. A vályogtégla nincs kiégetve csak a formára öntött agyag ki van szárítva.  régen sok házat építettek ilyen téglából. Mielőtt nekiállsz sértegetni inkább kérdezd meg miről is van szó mert a kérdező eredetileg azt kérdezte hogy lehet e tiszta agyagból kemencét építeni.

Előzmény: gombászok (6759)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6763

Okos mondás!

Nekünk, falusi "parasztoknak" akkor és ott(a gyengébbek kedvéért 1960-ban)még igenis újdonság volt!

Várom további, okos, építő, főleg saját tapasztalaton alapuló, építő jellegű kritikáidat, így a partvonalról egy-két belevau még nem hat meg!

Előzmény: Zöldár (6762)
Zöldár Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6762

 

 

 

 "Kemence fenék samott  tégla (akkor ez még újdonság volt), "

 

 

 Maga samott legalább 200 éves anyag,  egy tűzálló anyag féleség ! 

Előzmény: gombászok (6760)
Zöldár Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6761

"De: a samottéglát összeépíteni az agyaggal....hát??? "  

 

 Mi azzal a probléma ? 

 A samott maga is agyag !!  Agyagból született !

Előzmény: gombászok (6760)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6760

Na, lehet elkapkodtam a válaszomat, bár az alapjai(szerintem, és tapasztalatom szerint) helytállóak.

A Delysa kemencéje videót megnéztem, hát abban azért volt jónéhány, a napjaikra jellemző, egyáltalán nem tradicionális építőanyag(is). Attól még lehet jó.

De: a samottéglát összeépíteni az agyaggal....hát??? No meg van ott Ytong, ............

 

Mondok mást, szintén saját tapasztalat, búbos kemence, részt vettem benne segédmunkásként, a "fővállalkozó" a falu "tapasztó cigánya" volt. Anno kb. 1960.

Alap vályogtégla(szalmával "vetve"), hamuzsák, kémény szintén ez a vályogtégla.

Tűztér alatt kb. 10 cm tört üveg, homokkal borítva.

Kemence fenék samottégla (akkor ez még újdonság volt), de semmi habarcs, csak úgy döngölés után berakva, homokkal fugázva.

Kemence fala: sovány agyaghabarcsba rakott hódfarkú tetőcserép szeletek, kb. 10-12 cm szélesek, búbosra felhozva, belül szalmás agyaghabarccsal két-három rétegben tapasztva(akkor még befértem a kemence száján, ma már jó nagyra kéne csinálni), rétegek között pár hét száradási időt hagyva, utána szép lassan kifűtve.

Ez bizony hagyományos, tavasztól-őszig lett kész, de évtizedekig szolgálta a gazdáját, sütött-főzött-fűtött!!

 

Hab a tortán: első kéményes, a padláson füstölőre bővítve a kéménye........

Azt a sok finomságot manapság nem könnyű utánozni, amik abban készültek!

Ma is látom magam előtt, még reménykedek, hogy egyszer részem lesz benne!

Előzmény: The Rocketeer (6755)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6759

Elméleted elméletben megfelelne, eme eljárás engem nem érdekelne, mert nekem kész emlékem lenne eme nem helyes elvet helyre teendeni.

Na, jó a mekk mesteri okoskodásom a végére megbicsaklott!

Magyarul: a kiégetési próba ad infót a téglák minőségére, de mivel itten kész téglákról van szó, szóba sem jöhet ezekbe bármit belekeverni!

Na, még elmélkedem egy keveset, és lehet, megfelelek egy mekk mester elméletnek!!

Előzmény: alfi13 (6757)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6758

Kösz az infókat mindkettőtöknek!

alfi13 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6757

Egyszerűen meggyőződhetsz arról hogy ezek az agyagtéglák jók lesznek e kemence építésére. Készíts belőle gyufásdoboz nagyságú kis téglácskát és égesd ki akár gáztűzhelyen is ha lehűl vizsgáld  meg ha nagyon megrepedezik túl sok bent az agyag tehát homokot kell hozzá keverni. Ha könnyedén elporlad akkor túl sok bent a homok és így agyagot kell még hozzáadni. A szerencsés eset mikor a két szélsőség között lesz a kiégetett tégla.

Előzmény: The Rocketeer (6755)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6756

Én gyerekkoromban(haha, volt vagy majdnem 60 éve), láttam ilyenből építeni, meg később bontottam is vagy 15 év működés után -a szüleim kemencéjét. Ez volt az alföldi ember téglája.

Helyben "vetett" vályogból készült, szalmával volt keverve a vályog sara, nem tiszta agyagból, hanem a kert végéből kitermelt kissé homokos vályogtalaj volt az alapanyag, ugyanebből szalmával erősítve a kötőanyag és a tapasztás kívül-belül.

Alja égetett agyagtégla volt, 10 cm üvegtörmelékbe, majd homokba ágyazva, homokkal besöpörve.

 

Ha az általad elképzelt vályogtégla mellett döntesz, arra vigyázzál, hogy a tapasztását közel hasonló szerkezetű sárral csináld, mert akár agyagosabb, akár homokosabb tapasztást csinálsz, leesik, ugyanis más a hőtágulása. Falazásnál mehet a habarcsba is apróbb, szecskázott szalma. Legjobb, ha a törött téglákat iszapolod be. Szalmát mindenképpen bőven keverjél bele, kemény szálú búzaszalmát.

Írod, hogy a "téglák" szalma nélkül készültek, attól még jó lehet, én a 90-es évek végén kézi préssel készített hasonló téglákból építkeztem, építész szerint 2 emeletes ház építhető belőle.

Próba: ejtsél le pár épnek látszó darabot 2 méter magasról, ha legalább a fele egyben marad, szerintem már elég szilárd.

Előzmény: The Rocketeer (6755)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.19 0 0 6755

Sziasztok!

 

A véleményeteket kérném egy kérdésben.

 

Búboskemence építés hajrájában vagyok/leszek, ha kienged az idő... Eléggé eltökélt vagyok abban, hogy agyagból építeném meg az egészet. Egyrészt van ingyen, másrészt, létezik is ilyen (Delysa kemencéje a kemencebence.hu-n), úgy tudom jól működik. 

 

Tehát olyan agyagtéglát kapnék, ami bontásból való, gyakorlatilag vályog de állítólag szalma nélkül (?). Nyilván, mivel egész, meg féltéglák, darabolni alakítani fogom, de mondjuk nem gondoltam homokkal vagy mással keverni és lábbal dagasztani, hogy valami más arányú keverék jöjjön létre. 

 

Jó lehet ez vajon? Delysa kiégetetlen téglából építette, az lehet, hogy kövérebb anyag. Gondolom a soványabb kevésbé repedős - más baj meg mi lehet?

 

Üdv

 

 

jetkarcsi Creative Commons License 2017.11.30 0 0 6754

Szinte bármilyen száraz fa jó a felfűtésre. Ha lehet, akkor minél kevesebb gyantatartalmú fát használj. Nekem szintén 1 tepsis dongás van és lassan kezdve, kb 1,5-2 óra alatt felfűtöm 350-450 fokra. Még nem mértem, de olyan 5-10 kg fa szükséges.  Akkor van felfűtve, amikor a korom kiég a tégláról és kifehéredik. Akkor ajtó betesz és kb15-20 perc pihentetés és mehet be a kaja. Nálam nagyhusi-kenyér-sütemény a sorrend. 

Előzmény: vince78 (6752)
Palási Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6753

Bármilyen száraz fa  jó  oda !

Előzmény: vince78 (6752)
vince78 Creative Commons License 2017.11.26 0 0 6752

Sziasztok! Köszönöm mindenkinek, aki segített abban, hogy fel tudjuk építeni az első kemencémet. Apósom, aki kőműves megkilodott vele, én csak a segédmunkás voltam. Képeket hamarosan rakok fel.....

Kérdésem az lenne, hogy ki hogyan fűti fel a kemencéjét? Milyen fát és mennyit használ el egy felfűtés alatt??(Mi a kemencés kisokosból 1 tepsis dongás kemencét építettük meg. Igy is egy 70x40cm-es tepsi vigan elvér benne...

jetkarcsi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6751

Üdv kemencések!

A olvasva az írásaitokat és megköszönve a kérdéseimre kapott válaszokat. Ezt sikerült összeragasztanom, némi agyagból, téglából meg néhány más összetevőből. Többszöri használat után úgy gondolom jól sikerült, mert finomra sül benne kenyér, husi, meg sütemény.

 

Rózsaromantika Creative Commons License 2017.11.14 0 0 6750

az a 6-7-10 méter függ ,hogy a kémény milyen magas, nekünk ilyen van és ha úgy fúj a szél (lecsapja )szívnak a szomszédok. 

Előzmény: I.elsős (6746)
Zöldár Creative Commons License 2017.11.14 0 0 6749

Legyen az 10 m, aztán béke lesz !

Előzmény: I.elsős (6746)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.11.14 0 0 6748

egyenlőre a kemencéből történő "füstölés"nincs betiltva  az ,hogy a szél merre fúj arról meg ember nem tehet . Ha befüstölne az ablakon , majd becsukja . 

Előzmény: I.elsős (6746)
Palási Creative Commons License 2017.11.13 0 0 6747

Téves elképzelés !

Előzmény: KovacsAron (6745)
I.elsős Creative Commons License 2017.11.13 0 0 6746

Üdvözlet!

Érdeklődnék, a hátsó szomszéd ( engedély nélküli, de fennmaradási envedélyes ) ablaka, és a leendő kemence kéménye között elég e 6-7 m távolság?

KovacsAron Creative Commons License 2017.11.11 0 0 6745

És a tűzálló betont azt csak bekeverem vízzel vagy mint ha betont kevernék soderrel? 

Rózsaromantika Creative Commons License 2017.11.07 0 0 6744

nem engem kell meggyőzni ! Az első linkem ,ha el olvastad volna ,akkor látnád pont a tűzálló betont is írtam . ( 9700ft/25 kg)

Előzmény: eekeili (6743)
eekeili Creative Commons License 2017.11.07 0 0 6743

Van  az un. tűzállóbeton. Az nem robban szét !!

Előzmény: Rózsaromantika (6742)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6742

beton nem jó ,a hőtől szétrobban .Ha mindenáron betont akarsz :http://kalyhashop.hu/Beton  

Szerintem jobb az agyag meg olcsóbb is :http://www.mbkandallo.hu/kalyhas-agyag-25-kg-zsak

Előzmény: KovacsAron (6739)
Calcitos Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6741

   Kb.  5 -7 kW.

Előzmény: KovacsAron (6734)
KovacsAron Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6740

Ugyan ezzel a megoldásal szeretném.

Előzmény: KovacsAron (6739)
KovacsAron Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6739

Vízüveggel keverném a betont.

 

Előzmény: KovacsAron (6738)
KovacsAron Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6738

Úgy szeretném, hogy fali csatlakozót bebetonozok és azt a lapot teszem rá a kemencére és abba teszem bele a füstcsövet.

 

Előzmény: macokk (6737)
macokk Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6737

Szerintem inkább legyen az 150-es, és nekem az 50 cm elég kevések tűnik. Legalábbis készülj arra, hátha toldanod kell.

Ha fém füstcsövet tervezel nagyon vigyázz, hogy ne csak beépítsd, mert a hőtágulása szétnyomja a kemencét, hanem vagy legyen a cső terrakotta, vagy valami hőálló samott stb., vagy ha mégis fém, akkor az valami kőzetgyapot ágyba kerüljön.

Előzmény: KovacsAron (6734)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.11.02 0 0 6736

ha veszed , akkor inkább kőzetgyapot.Jó az üveggyapot is .

Előzmény: KovacsAron (6735)
KovacsAron Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6735

Üveggyapot alkalmas a kemence szigetelésére? 

 

KovacsAron Creative Commons License 2017.11.01 0 0 6734

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a kemencém kéményével kapcsolatban. 50cm-es füstcső beépítését tervezem, de nem tudom mekkora legyen az átmérője. 130 és 150-es között gondolkodtam. 81cm átmérőjű félgümb alakú pizza kemencét építek. Mekkora lehet ennek a teljesítménye kb. KW-Ban? Előre is köszi!

 

somi1955 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 6733

Megtörtént,köszi,300-foknál tart a kiképzés.

Előzmény: Ofenbau (6732)
Ofenbau Creative Commons License 2017.10.22 0 0 6732

Annak már régen meg kellett volna történnie.

 

De ha kihagytad, akkor mehet !

 Az óvatosság viszont továbbra sem árt!!

Előzmény: somi1955 (6731)
somi1955 Creative Commons License 2017.10.14 0 0 6731

Megtörtént az első óvatos begyújtás a cserépkemencébe.

Mehet párhuzamosan a külső tapasztás,vagy csak többszöri felfűtés után javasolt?

somi1955 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 6730

Köszi,nem kentem vastagon.

Másik kérdésem,kenderszövet helyett használhatok jutazsákot kívülre?

Előzmény: zöldeskékek (6728)
alfi13 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 6729

Igazad van abban hogy már rossz a szemem és a rajzon amit készítettem azon sem érnek össze teljesen a vonalak. De az biztos hogy a kemencém amit én építettem azon teljesen összeérnek a téglák a tűztér felőli oldalon.

Előzmény: Korundos (6726)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.10.11 0 0 6728

Sehogy , de nem is kell foglalkozni vele !

 A lényeg ,hogy sok anyag azért ne essen le.

Előzmény: somi1955 (6727)
somi1955 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 6727

Sziasztok 

Agyagba rakott cserépből készült kemencének a belső felületét hogyan tudom repedezésállóvá tenni?

Üvegszövet szóba jöhet?

Korundos Creative Commons License 2017.10.11 0 0 6726

Rossz a szemed !

Alul sem ér össze e a tégla.

 Csak közelebb kell lenni mint felül  ! 

 Ilyen egyszerű !

Előzmény: alfi13 (6725)
alfi13 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 6725

Én erről beszéltem.

Előzmény: Ofenbau (6724)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!