Keresés

Részletes keresés

Mallory Creative Commons License 2004.09.20 0 0 396
Afffene... :-( Már megint elsiettük a vásárlást... :-(
Bár ha finom a süti, kit érdekel, hogy "antikolt" a tepsi! ;-)))
Előzmény: ízirájder Öcsém! (395)
ízirájder Öcsém! Creative Commons License 2004.09.20 0 0 395

Nekem is ugyanilyen (IKEA) van és sajnos ugyanez a tapasztalatom. Csak karcolás árán sikerülne tökéletesre suvickolni. :(

A többi márka jobban bevált a környezetemben. Most lesz a METRO-ban kb. ugyanez a méret. 1000 HUF.

Előzmény: Mallory (394)
Mallory Creative Commons License 2004.09.20 0 0 394
Sziasztok!
Teljesen kezdő muffinista vagyok, tegnap kezdtem a pályámat. ;-)
Vettünk egy teflon muffin-tepsit az IKEÁban, innen a topicból "levadásztam" a sárgarépás muffin receptjét (nem vagyok nagy édességes/sütős, így csak ilyen hozzávalóim vannak itthon), bekevertem, megsütöttem. Mivel a nagy sietségben nem vettünk "kapszlit", sütőpapírból formáltam többé-kevésbé megfelelő kosárkákat. Viszont a tészta formába kanalazása közben többször előfordult, hogy kicsöppent a cucc a tepsi "holt terére", a mélyedések közé. Mivel emlékeztem, hogy a StahlJudit az ilyen baleseteket mindig azonnal korrigálja egy törlőronggyal, én is így jártam el, a nagyját papírtörlővel eltávolítottam. A muffin szépen megsült a sütőben (kicsit sajnos mégégett az alja, még nem vagyok nagyon rutinos), és finom lett. Viszont a tepsit ma megpróbáltam elmosogatni, de nem igazán sikerült tökéletesre: hosszas áztatás és Vileda teflon-szivacsos vakarászás után is maradtak foltok a tepsin. A kérdésem: ez normális jelenség? A tepsi előbb-utóbb "patinássá" válik? Félreértés ne essék nem vagyok tisztaságmániás (sőt! inkább "háziatlan"), viszont úgy megsajnáltam az addig szép tiszta tepsicskémet... :-(
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2004.09.20 0 0 393
Bizony, működik ez így! Nekem a túrós-epres jött be legjobban: sütimassza, egy kiskanál vaníliás túrókrém, egy szem eper, megint massza. Mmmm...
Előzmény: Rokki (392)
Rokki Creative Commons License 2004.09.19 0 0 392

Szia Perlator!

Már biztos elkészültek azóta a muffinjaid.

Én gyakran sütök töltött muffinokat. Leginkább a mogyorókrémes a nagyfiam kedvence, de csináltam már többször lekvárral megtöltötteket is.

A bekevert tésztából 1 evőkanállal teszek a muffinsütőbe, erre jön kb. fél evőkanálnyi mogyorókrém vagy lekvár, vagy nagyon keményre főzött puding. Erre jön újabb evőkanálnyi tészta és mehet sülni. Nagyon finomak, nem marad nyersen a tészta a lekvár körül. Szerintem ez így a legegyszerűbb.

Előzmény: Perlator (390)
Zitka Creative Commons License 2004.09.19 0 0 391

Én még sose csináltam töltöttet, de a készen kaphatókat mindig utólag töltik. Ugyanúgy, mint a lekváros, csokis, stb. fánkot. Egy olyan tartályban van a lekvár, mint pl. a légpumpás kézmosó. :-) Csak hosszabb a csőre. Ezt a függőlegesen lefelé álló "csőrt" először beleszúrják a fánkba/muffinba, és aztán nyomják meg a pumpa "fejét". Így készül a töltött muffin. Ha alaposan megnézed a készen kaphatókat, mindegyiken felfedezhető a pici lyuk.

Előzmény: Perlator (390)
Perlator Creative Commons License 2004.09.18 0 0 390

Sziasztok Muffin-kedvelők! :-)

van itt most valaki?

nagyon gyors segítségre lenne szükségem! (tészta bekeverve áll, most teszem a formákba). Lekvárral szeretném megtölteni. Ha nyersen beletöltöm a lekvárt, akkor is szépen meg tud sülni, vagy a lekvár környékén nyers marad? Süssem meg félig, és utána nyomjam bele?

segítsééég!

Köszi előre is!

rollller Creative Commons License 2004.09.12 0 0 389
vicces, mert nekem az a tapasztalatom, hogy bar nem szabad kikeverni, hanem tenyleg csak konyneden ossze, de igazibol akkor lesznek szep magasak, ha hagyom oket allni egy kicsit (mikor kikevertem, akkor kapcsolom be a sutot elomelegitesre, es kb 15 perc mig jo a hofok), de az is igaz, hogy en fele sutopor-fele szodabikarbonat hasznalok, es ez utobbi miatt jobb ha hagyom falhabosodni kicsit a tesztat
Előzmény: chupi (388)
chupi Creative Commons License 2004.09.09 0 0 388

Nekem mindig szépen megnőnek és egyben maradnak a Stahl-féle csokis muffinjaim, pedig mindig beleteszem a 10 deka vajat.

Fogalmam sincs, hogy mi lehet a magyarázata, de azt szokták mondani, hogy a muffin tésztáját nem szabad túlságosan kikeverni, tehát amikor a nedves anyagokhoz (tojás, zsiradék...) hozzáadod a szárazakat (liszt....) akkor elég addig keverni, amíg nagyjából összeáll és már mehet is sülni.

Zitka Creative Commons License 2004.09.09 0 0 387

Micsoda jó ötlet! :-))

Azóta gondolkodom, hogy miért lapult így le. Talán túl sok benne a zsiradék? A csoki is tömény kakaóvaj + a rendes vaj...  Szerintem a Stahl eleve iszonyú sok vajat használ mindenbe. Némelyik receptjénél már olvasás közben ugrándoznak az epeköveim. :-)))))

Előzmény: szamoca_1 (385)
szamoca_1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 386

ez nagyon jol hangzik, foleg az elso! Te kiprobaltad mar?

a paradicsomszosz az milyen legyen, folyekony vagy surubb, pl. osszetrutyizott paradicsom?

koszi elore is

Előzmény: Candy Starlight (377)
szamoca_1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 385

Igen, pont igy jartam en is! azt hittem en szurtam el vmit, most megnyugodtam :-)

(amugy a "kalapokat" lekvarral osszeragasztottam, lett belole jo tomeny csokis keksz :-))

Előzmény: Zitka (383)
Zitka Creative Commons License 2004.09.06 0 0 384
Ja, bocs :-)))))), most látom, hogy a Stahl nem a csokisra vonatkozott...
Előzmény: Zitka (383)
Zitka Creative Commons License 2004.09.06 0 0 383

Szia chupi! A múltkor sütöttem egy Stahl-féle csokisat, de nem voltam elragadtatva tőle. A 24-es minimuffintepsimben sütöttem, és nem jött fel olyan szép púposra, mint a többi szokott, hanem a tetején elterült, mint a tehénlepény. :-) Az íze persze nem volt rossz, de két darabban lehetett kiszedni, külön a "kalapját" és külön az alját. Persze a lányaim örültek, mert így mindet ők ehették meg. :-)))) ( Eredetileg vendégségbe vittem volna.)

Ez volt az:

10 deka etcsoki
10 deka vaj
2 tojas
15 deka cukor
10 deka narancsdzsem
3 evokanal friss narancsle
1 teaskanal
15 deka liszt 

Előzmény: chupi (381)
moes Creative Commons License 2004.09.06 0 0 382

belesütheted szerintem azt a lekvárt valamelyik muffinba...

én hétvégén az IKEA-féle csodás csokis muffint és a StahlJuci-féle meggyes-mákost (meggy nélkül ezúttal) követtem el, és sikereket arattam :))

Előzmény: chupi (381)
chupi Creative Commons License 2004.09.05 0 0 381

Az a marcipános muffin nem a Stahl-féle volt? Én meg marcipános szilvalekvárt főztem tegnap, hát elég érdekes lett, nem tudom eldönteni, hogy ízlik-e, hál' Istennek csak 4 kis üveggel lett. Na mindegy, ez úgysem ide tartozik.

Emlékeim szerint Nigella a TV műsorában az egyik részben sütött valamilyen csokis muffint, amihez csak beledobálta a hozzávalókat a késes robotgépbe, összedolgoztatta és már ment is a sütőbe. Nem tudja valaki a receptet? Nem arra gondolok, amelyiket a lánya születésnapjára készítette, és lila mázzal kente be, úgy emlékszem, hogy ez csokis volt.

Kösszentyű!

heho Creative Commons License 2004.09.05 0 0 380

Köszike a gyors választ!

Egyébként tegnap sütöttem marcipánosat, nagyon isteni lett!

Előzmény: chupi (379)
chupi Creative Commons License 2004.09.05 0 0 379

A nátron elméletileg a nátrium régiesen. Gondolom, hogy nátrium-hidrogénkarbonátra, vagyis szódabikarbónára gondolt az, aki írta.

heho Creative Commons License 2004.09.05 0 0 378

Sziasztok!

Egy másik topicban levelezgetek, de hál'Istennek Rátok találtam, Most vettem muffinsütőt és recepteket kerestem, így találtam ide. Olvasgattam a Ti receptjeiteket, sok helyen látom, hogy nátron is kell bele. Most bocsi a tudatlanságomért, de mi az a nátron?/Remélem, nem néztek hülyének nagyon/.

Candy Starlight Creative Commons License 2004.08.24 0 0 377

Hoztam sósat, hátha szereti valaki! :)

Olasz szalámis muffin - 12 darabhoz

15 dkg szalámi

1 kis zöld paprika (10-12 dkg)

1 mozzarella (12,5 dkg)

1 gerezd fokhagyma

1/2 vöröshagyma

28 dkg finomliszt

2 és 1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál só

őrölt feketebors

1/2 teáskanál oregánó

4 dkg reszelt parmezán

1 tojás

1/2 dl olívaolaj

10 dkg paradicsomszósz (konzerv)

2 dl író (tökéletes helyette a tejföl és a kefír is)

a tetejére: 5 dkg reszelt ementáli sajt (pannónia)

a formák kenéséhez zsiradék

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a formákat kikenjük és 5 percre a fagyasztóba tesszük.

A szalámit, a mozzarellát és a megmosott paprikát kis kockára vágjuk.

A vöröhagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet sütőporral, szódabikarbónával, borssal, oregánóval, parmezánnal és az aprított szalámival, mozzarellával, paprikával, vöröshagymával és fokhagymával.

Egy másik tálban felverjük a tojást, és elkeverjük az olívaolajjal, az íróval, a paradicsomszósszal. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és lazán összedolgozzuk.

Beletöltjük a sütőformába, és a tetejét megszórjuk a reszeltsajttal.

Kb. 20-25 percig sütjük. 5-10 perc pihentetés után kivesszük a formából, melegen tálaljuk.

Hidegen sem rossz, de melegen sokkal-sokkal finomabb. Viszont mikróban nagyon jól átforrósítható.

Svájci sajtos muffin - 12 darabhoz

10 dkg póréhagyma

10 dkg főtt sonka

1 hagyma

13 dkg finomliszt

12 dkg finom zabpehely

2 és 1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál só

őrölt feketebors

12,5 dkg reszelt svájci sajt (a Gouda nem az, de jó, és nem is drága)

1 tojás

1/2 dl olaj

3,5 dl író (helyettesíthető)

a tetejére: 5 dkg reszelt sajt

a formák kenéséhez zsiradék

Sütő és forma előkészítése, mint fent.

A póréhagymát megmosva vékony karikákra szeleteljük.

A vöröshagymát és a sonkát apróra kockázzuk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet zabpehellyel, sütőporral, szódabikarbónával, sóval, borssal, a hagymákkal, a sajttal és a sonkával.

Egy másik tálban felverjük a tojást, kikeverjük az olajjal és az íróval. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és könnyedén összedolgozzuk.

Beletöltjük a sütőformába, és a tetejét megszórjuk a reszeltsajttal.

Sütés-pihentetés, mint fent.

Melegen ez is finomabb.

És egy nagyon-nagyon finom édes:

Almás-morzsás muffin - 12 darabhoz

2 kisebb alma (20 dkg)

12 dkg teljes kiőrlésű liszt

14 dkg finomliszt

2 teáskanál sütőpor

1 és 1/2 teáskanál őrölt fahéj (ez szerintem nagyon sok, elég egy fél teáskanál is)

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

késhegynyi reszelt szerecsendió

9 dkg durvára vágott dió

1 tojás

14 dkg barnacukor

0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg puha vaj

1 csomag vaniliáscukor

3 dl író

a morzsához:

5 dkg liszt

csipet fahéj

6 dkg durvára vágott dió

4,5 dkg barnacukor

5 dkg puha vaj

a formák kikenéséhez zsiradék

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a formákat kikenjük, vagy papírokat teszünk bele.

A hámozott almát feldaraboljuk.

A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, vágott diót és az almadarabokat összekeverjük.

Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, olajat vagy vajat, a vaniliáscukrot és az írót, és jól kikeverjük.

A lisztet hozzáadagoljuk a tojásos masszához, laza mozdulatokkal egyneművé keverjük.

A morzsához összegyúrjuk a lisztet, a fahéjat, diót, cukrot és vajat, morzsalékos állagó tésztává.

A tésztát a formákba töltjük, a tetejükön elosztjuk a morzsát, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Légkeveréses sütőben elégséges 160 fokon. Mikor megsült, 5 percig pihentetjük, melegen tálaljuk.

Jó sütögetést! :)

ZsuR Creative Commons License 2004.08.11 0 0 376
Szeretitek a kukorica muffint-kukorica kenyeret? Nekem a kedvencem!

Hozzavalok:
2 csesze kukoricaliszt
1 1/2 kakveskanal sutopor
1 kaveskanal so
1 tojas
1 1/2 csesze tej
2 evokanal olaj vagy olvasztott vaj.

Nagyon meleg sutoben 10-15 percig sutni - nem szabad kiszaritani.

A muffint muffin sutoben - a kenyeret ontottvas serpenyoben. A zsiradekot lehet olvasztott szalaonna zsirjaval, keves hagymat meegpoirotvba rajta. . amikor a serpenyo forro, akkor beleonteni a masszat, es ugy a sutobe. . .nagyon finom!
Van aki szeret beletenni kukorica szemeket (fagyasztott, vagy nyers).
abraxas Creative Commons License 2004.08.04 0 0 375

Ja, bíz! Mondták is a boltban, hogy hiánycikk.

Nagyanyám 5 lukú talkedlisütője meg elveszte magát :o(

Pedig de jó is volt!

Amúgy azzem a talkedli inkább szlovák, mint cseh, végső esetben csehszlovák ;o)

Előzmény: kreativtucsok (373)
Zitka Creative Commons License 2004.08.04 0 0 374

Sziasztok!

Ezt láttátok már?

http://muffin.lap.hu/

Most hívták fel rá a figyelmemet. :-) Van a linkek közt egy Zita muffinjai, de az nem én vagyok. :-)

kreativtucsok Creative Commons License 2004.08.03 0 0 373
meg a vasi-zalai szakacskonyvben, szinten darkedli, darkelli, tarkedli neven

kb. nagyon suru elesztos palacsintateszta

tukortojas-suto neven kerjel teflon serpenyot (zomancos tarkedlisutot mar regen nem lattam :-(

Előzmény: Tereza (372)
Tereza Creative Commons License 2004.08.03 0 0 372

A talkedli(vagy tarkedli) sütő tényleg olyan serpenyő mélyedésekkel, már l00 éve nem láttam  olyat.

Recept hozzá találaható 2 alábbi szakácskönyvben:

- Schiller Livia-Schiller György : Mindenki szakácskönyve (1975 kiad.)-náluk "talkedli"

- Hájková : Édeskönyv (1978 kiad.) - itt "tarkedli".

Különben élesztős tésztáról van szó.

Előzmény: Zitka (370)
Tereza Creative Commons License 2004.08.03 0 0 371

Ma jártam egy boltban és megkértem az eladót, hogy mérje meg a laposabbik muffin-lyukat. Nem előttem mérte, igy nem tudom, hogy egyenesen vagy férdén csinálta (valami kis különbség van a kettő között) - de ő 3 cm mélységet mért, igy lehet, hogy tévedtem. Ezért elnézést kérek. 

A másiknál 4 cm-t mért. Annak idején, amikor valakivel ősszehasonlitottuk, szemre tényleg csak felének láttuk. Nem akartam senkit férevezetni, boccs.  

Előzmény: nettomazsola (358)
Zitka Creative Commons License 2004.08.03 0 0 370
Lehet, hogy nem is cseh, hanem szlovák, de majdnem egykutya. (Jujj, csak le ne szidjon valaki :-))) ).  A nagymamámnak is olyan háromlyukú serpenyője volt, abban csinálta. Erre a laposlyukú tepsire vmi főzős műsorban mondták, hogy tarkedlihez való. Én is csodálkoztam, de ma már minden lehetséges.... :-))
Előzmény: kreativtucsok (368)
Zitka Creative Commons License 2004.08.03 0 0 369
Azt hiszem, lehet kapni ilyen pici kapszlit is, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy sütéshez való. Amit eddig láttam, szép színes :-), mintás volt, inkább pici házi készítésü bombonszerű csokik, pralinék csomagolásához való. Múlt héten néztem Olaszországban is, de ahhoz túl drága volt, hogy megvegyem. :-)
Előzmény: zsucso (367)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.08.03 0 0 368
Szia Zitka!

mi a tarkedlit, darkedli, vagy ki tudja ezt is hogyan hijjjjjjjjak,
3 lyuku tukortojas sutobe szoktuk sutni .-)
sutoben meg soha !

orulok, hogy valaki meg ismeri, de azt nem tudtam hogy Cseh!
en meg csak a sajat szulofoldemnel, Zalaban tartok :-)
Előzmény: Zitka (364)
zsucso Creative Commons License 2004.08.03 0 0 367
Köszi !! A másik válaszodban azt írod, h ezt a kisebbik lukút kiolajozod, ezt azért teszed gondolom, mert ebbe nem lehet kapni kapszlit, ugye?
Előzmény: Zitka (365)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!