Sziasztok!
Teljesen kezdő muffinista vagyok, tegnap kezdtem a pályámat. ;-)
Vettünk egy teflon muffin-tepsit az IKEÁban, innen a topicból "levadásztam" a sárgarépás muffin receptjét (nem vagyok nagy édességes/sütős, így csak ilyen hozzávalóim vannak itthon), bekevertem, megsütöttem. Mivel a nagy sietségben nem vettünk "kapszlit", sütőpapírból formáltam többé-kevésbé megfelelő kosárkákat. Viszont a tészta formába kanalazása közben többször előfordult, hogy kicsöppent a cucc a tepsi "holt terére", a mélyedések közé. Mivel emlékeztem, hogy a StahlJudit az ilyen baleseteket mindig azonnal korrigálja egy törlőronggyal, én is így jártam el, a nagyját papírtörlővel eltávolítottam. A muffin szépen megsült a sütőben (kicsit sajnos mégégett az alja, még nem vagyok nagyon rutinos), és finom lett. Viszont a tepsit ma megpróbáltam elmosogatni, de nem igazán sikerült tökéletesre: hosszas áztatás és Vileda teflon-szivacsos vakarászás után is maradtak foltok a tepsin. A kérdésem: ez normális jelenség? A tepsi előbb-utóbb "patinássá" válik? Félreértés ne essék nem vagyok tisztaságmániás (sőt! inkább "háziatlan"), viszont úgy megsajnáltam az addig szép tiszta tepsicskémet... :-(
Én gyakran sütök töltött muffinokat. Leginkább a mogyorókrémes a nagyfiam kedvence, de csináltam már többször lekvárral megtöltötteket is.
A bekevert tésztából 1 evőkanállal teszek a muffinsütőbe, erre jön kb. fél evőkanálnyi mogyorókrém vagy lekvár, vagy nagyon keményre főzött puding. Erre jön újabb evőkanálnyi tészta és mehet sülni. Nagyon finomak, nem marad nyersen a tészta a lekvár körül. Szerintem ez így a legegyszerűbb.
Én még sose csináltam töltöttet, de a készen kaphatókat mindig utólag töltik. Ugyanúgy, mint a lekváros, csokis, stb. fánkot. Egy olyan tartályban van a lekvár, mint pl. a légpumpás kézmosó. :-) Csak hosszabb a csőre. Ezt a függőlegesen lefelé álló "csőrt" először beleszúrják a fánkba/muffinba, és aztán nyomják meg a pumpa "fejét". Így készül a töltött muffin. Ha alaposan megnézed a készen kaphatókat, mindegyiken felfedezhető a pici lyuk.
nagyon gyors segítségre lenne szükségem! (tészta bekeverve áll, most teszem a formákba). Lekvárral szeretném megtölteni. Ha nyersen beletöltöm a lekvárt, akkor is szépen meg tud sülni, vagy a lekvár környékén nyers marad? Süssem meg félig, és utána nyomjam bele?
vicces, mert nekem az a tapasztalatom, hogy bar nem szabad kikeverni, hanem tenyleg csak konyneden ossze, de igazibol akkor lesznek szep magasak, ha hagyom oket allni egy kicsit (mikor kikevertem, akkor kapcsolom be a sutot elomelegitesre, es kb 15 perc mig jo a hofok), de az is igaz, hogy en fele sutopor-fele szodabikarbonat hasznalok, es ez utobbi miatt jobb ha hagyom falhabosodni kicsit a tesztat
Nekem mindig szépen megnőnek és egyben maradnak a Stahl-féle csokis muffinjaim, pedig mindig beleteszem a 10 deka vajat.
Fogalmam sincs, hogy mi lehet a magyarázata, de azt szokták mondani, hogy a muffin tésztáját nem szabad túlságosan kikeverni, tehát amikor a nedves anyagokhoz (tojás, zsiradék...) hozzáadod a szárazakat (liszt....) akkor elég addig keverni, amíg nagyjából összeáll és már mehet is sülni.
Azóta gondolkodom, hogy miért lapult így le. Talán túl sok benne a zsiradék? A csoki is tömény kakaóvaj + a rendes vaj... Szerintem a Stahl eleve iszonyú sok vajat használ mindenbe. Némelyik receptjénél már olvasás közben ugrándoznak az epeköveim. :-)))))
Szia chupi! A múltkor sütöttem egy Stahl-féle csokisat, de nem voltam elragadtatva tőle. A 24-es minimuffintepsimben sütöttem, és nem jött fel olyan szép púposra, mint a többi szokott, hanem a tetején elterült, mint a tehénlepény. :-) Az íze persze nem volt rossz, de két darabban lehetett kiszedni, külön a "kalapját" és külön az alját. Persze a lányaim örültek, mert így mindet ők ehették meg. :-)))) ( Eredetileg vendégségbe vittem volna.)
Az a marcipános muffin nem a Stahl-féle volt? Én meg marcipános szilvalekvárt főztem tegnap, hát elég érdekes lett, nem tudom eldönteni, hogy ízlik-e, hál' Istennek csak 4 kis üveggel lett. Na mindegy, ez úgysem ide tartozik.
Emlékeim szerint Nigella a TV műsorában az egyik részben sütött valamilyen csokis muffint, amihez csak beledobálta a hozzávalókat a késes robotgépbe, összedolgoztatta és már ment is a sütőbe. Nem tudja valaki a receptet? Nem arra gondolok, amelyiket a lánya születésnapjára készítette, és lila mázzal kente be, úgy emlékszem, hogy ez csokis volt.
Egy másik topicban levelezgetek, de hál'Istennek Rátok találtam, Most vettem muffinsütőt és recepteket kerestem, így találtam ide. Olvasgattam a Ti receptjeiteket, sok helyen látom, hogy nátron is kell bele. Most bocsi a tudatlanságomért, de mi az a nátron?/Remélem, nem néztek hülyének nagyon/.
2 dl író (tökéletes helyette a tejföl és a kefír is)
a tetejére: 5 dkg reszelt ementáli sajt (pannónia)
a formák kenéséhez zsiradék
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a formákat kikenjük és 5 percre a fagyasztóba tesszük.
A szalámit, a mozzarellát és a megmosott paprikát kis kockára vágjuk.
A vöröhagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet sütőporral, szódabikarbónával, borssal, oregánóval, parmezánnal és az aprított szalámival, mozzarellával, paprikával, vöröshagymával és fokhagymával.
Egy másik tálban felverjük a tojást, és elkeverjük az olívaolajjal, az íróval, a paradicsomszósszal. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és lazán összedolgozzuk.
Beletöltjük a sütőformába, és a tetejét megszórjuk a reszeltsajttal.
Kb. 20-25 percig sütjük. 5-10 perc pihentetés után kivesszük a formából, melegen tálaljuk.
Hidegen sem rossz, de melegen sokkal-sokkal finomabb. Viszont mikróban nagyon jól átforrósítható.
Svájci sajtos muffin - 12 darabhoz
10 dkg póréhagyma
10 dkg főtt sonka
1 hagyma
13 dkg finomliszt
12 dkg finom zabpehely
2 és 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
őrölt feketebors
12,5 dkg reszelt svájci sajt (a Gouda nem az, de jó, és nem is drága)
1 tojás
1/2 dl olaj
3,5 dl író (helyettesíthető)
a tetejére: 5 dkg reszelt sajt
a formák kenéséhez zsiradék
Sütő és forma előkészítése, mint fent.
A póréhagymát megmosva vékony karikákra szeleteljük.
A vöröshagymát és a sonkát apróra kockázzuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet zabpehellyel, sütőporral, szódabikarbónával, sóval, borssal, a hagymákkal, a sajttal és a sonkával.
Egy másik tálban felverjük a tojást, kikeverjük az olajjal és az íróval. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és könnyedén összedolgozzuk.
Beletöltjük a sütőformába, és a tetejét megszórjuk a reszeltsajttal.
Sütés-pihentetés, mint fent.
Melegen ez is finomabb.
És egy nagyon-nagyon finom édes:
Almás-morzsás muffin - 12 darabhoz
2 kisebb alma (20 dkg)
12 dkg teljes kiőrlésű liszt
14 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 és 1/2 teáskanál őrölt fahéj (ez szerintem nagyon sok, elég egy fél teáskanál is)
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
késhegynyi reszelt szerecsendió
9 dkg durvára vágott dió
1 tojás
14 dkg barnacukor
0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg puha vaj
1 csomag vaniliáscukor
3 dl író
a morzsához:
5 dkg liszt
csipet fahéj
6 dkg durvára vágott dió
4,5 dkg barnacukor
5 dkg puha vaj
a formák kikenéséhez zsiradék
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a formákat kikenjük, vagy papírokat teszünk bele.
A hámozott almát feldaraboljuk.
A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, vágott diót és az almadarabokat összekeverjük.
Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, olajat vagy vajat, a vaniliáscukrot és az írót, és jól kikeverjük.
A lisztet hozzáadagoljuk a tojásos masszához, laza mozdulatokkal egyneművé keverjük.
A morzsához összegyúrjuk a lisztet, a fahéjat, diót, cukrot és vajat, morzsalékos állagó tésztává.
A tésztát a formákba töltjük, a tetejükön elosztjuk a morzsát, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Légkeveréses sütőben elégséges 160 fokon. Mikor megsült, 5 percig pihentetjük, melegen tálaljuk.
Szeretitek a kukorica muffint-kukorica kenyeret? Nekem a kedvencem!
Hozzavalok:
2 csesze kukoricaliszt
1 1/2 kakveskanal sutopor
1 kaveskanal so
1 tojas
1 1/2 csesze tej
2 evokanal olaj vagy olvasztott vaj.
Nagyon meleg sutoben 10-15 percig sutni - nem szabad kiszaritani.
A muffint muffin sutoben - a kenyeret ontottvas serpenyoben. A zsiradekot lehet olvasztott szalaonna zsirjaval, keves hagymat meegpoirotvba rajta. . amikor a serpenyo forro, akkor beleonteni a masszat, es ugy a sutobe. . .nagyon finom!
Van aki szeret beletenni kukorica szemeket (fagyasztott, vagy nyers).
Ma jártam egy boltban és megkértem az eladót, hogy mérje meg a laposabbik muffin-lyukat. Nem előttem mérte, igy nem tudom, hogy egyenesen vagy férdén csinálta (valami kis különbség van a kettő között) - de ő 3 cm mélységet mért, igy lehet, hogy tévedtem. Ezért elnézést kérek.
A másiknál 4 cm-t mért. Annak idején, amikor valakivel ősszehasonlitottuk, szemre tényleg csak felének láttuk. Nem akartam senkit férevezetni, boccs.
Lehet, hogy nem is cseh, hanem szlovák, de majdnem egykutya. (Jujj, csak le ne szidjon valaki :-))) ). A nagymamámnak is olyan háromlyukú serpenyője volt, abban csinálta. Erre a laposlyukú tepsire vmi főzős műsorban mondták, hogy tarkedlihez való. Én is csodálkoztam, de ma már minden lehetséges.... :-))
Azt hiszem, lehet kapni ilyen pici kapszlit is, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy sütéshez való. Amit eddig láttam, szép színes :-), mintás volt, inkább pici házi készítésü bombonszerű csokik, pralinék csomagolásához való. Múlt héten néztem Olaszországban is, de ahhoz túl drága volt, hogy megvegyem. :-)