Keresés

Részletes keresés

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32192
Csinald, csak amig megfizetnek addig szamodra van ertelme. Meg az is lehet, hogy osszejon es megvalosul, csak ertelme nem lesz. Mi a fenenek robotrepulo az AK-47-el es csobombaval felszerelt harcos ellen?

Az USA barmilyen high-tech konvencionalis hadsereget ki tud csinalni nehany nap alatt (talan az oroszokat kiveve), ezt meg tovabbfejleszteni, azt ugy hivjak: OVERKILL.
Es mindekozben keptelenek megnyerni haborukat olyan orszagok ellen amelyeknek nincs is hadsereguk. Akik ellen hasznos lehet ilyen fejlettsegu technologia, azoknak van elrettento atomfegyveruk - nem lehet oket megtamadni.

Egy amerikai ujsagiro jol megfogalmazta a lenyeget: El kene donteni, hogy az olajert vagy az olaj ellen akarunk haboruzni. Ha az olajert, akkor meg kell ezt mondani az embereknek, be kell vezetni a sorozast es meg kell nyerni a haborut. Ha meg az olaj ellen, akkor haza kell vinni a katonakat es a hadi koltsegvetest az alternativak kifejlesztesere forditani.
Ehelyett, a varthato eredmeny: ket szek kozott a padlo.
Előzmény: wulfin (32178)
berci222 Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32191

 

Leprogramozni egy hároméves gyerek agyműködését? Neki sem állok, mert bármennyi pénz is lenne rá, ma még nem lehet megcsinálni.

 

Kar, hogy nem ismered, hogy hol tart a fejlödes. Kb. harom eves gyerek intelliganciaja mar letezik !!!

 

A feladatok egy resze mernöki. Harom dimenzioban valo latas, mozgas, hang felismerese, mozgaskoordinacio, egyensulyozas, arcfelismeres, ... Ezek reszfeladatok, melyek megvalositasa "csupan" szorgalmas mernöki tevekenyseg kerdese. Ilyen jellegü vallalkozasok is vannak szazaval.

 

Az intelligencia mas. Ennek a kutatasa is gözerövel folyik. Szerintem kb. 200-300 nagyon komolyan vehetö projekt fut (en kb. 50-et ismerek).

 

A mesterseges intelligencia akkor allhat össze, ha az emberi agy teljesitmenyevel összehasonlithato szamitasi kapacitast lehet elöallitani. Lass csodat. Ez kb. 2013-2015-ben következik be.

 

Ez ugyanigy volt pl. a repülessel is. Repülni, mint a madar az emberiseg alma volt evezredeken keresztül. Aztan egy nap, amikor bizonyos ismeretek mar voltak, megfelelö hajtomü elöallt, hat akkor repült fel az elsö repülö. Azert, mert az összes feltetel (enabling technology) rendelkezesre allt. Azelött csak sovarogni lehetett. Es persze allitani, hogy a feladat lehetetlen, megoldhatatlan.

 

Előzmény: MesduX (32183)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32190
Hahaha. Es kinek van panceloshadosztalya amit meg kene semmisiteni??? Draga jatekszerek ezek amik joreszt hasznalhatatlanok. Ha meg valaki olyat kene megtamadni, akinek tenyleg van panceloshadosztalya (Oroszorszag / Kina), akkor az ellenfel:

A. Megnyomja a piros gombot, mikor elveszik a panceloshadosztalyuk.
B. A taiwani chipekkel szerelt szuperintelligenciaba beepitett titkos kod eszleli, hogy mi tortenik, az automatizalt robotrepulok megfordulnak es elsullyesztik az anyahajokat amirol indultak.
C. Mielott megindulnanak a panceloshadosztalyok, kilovik az osszes muholdat es a robotrepulok erre beleesnek az oceanba.
D. Mielott megindulnanak a panceloshadosztalyok az amerikai infrastruktura kulcsfontossagu reszeit felrobbantjak, leall az aramszolgaltatas, kifogynak a benzinkutak es az egesz orszag szethullik.
E.
F.
G.
H.
...

Csak a fantazia szab hatart a lehetseges megoldasoknak. Az USA olyan haborura keszul gozerovel amilyen NEM LESZ. Szerintem ok is tudjak, de a GDP-nek jot tesz, ha kinai hitelbol hasznavehetetlen kutyuket fejlesztenek ki.

Kevesse ismert, de a Reagen fele csillaghaborus terveket azert nem lehetett megvalositani, mert a szoftver hasznavehetetlenul ormotlan es hibas volt. Amikor egy program tobmillio programsorbol all, akkor baromi nehezen all ossze a dolog. Ismet csak a szokasos: az exponencialis gorbek nem mennek a vegtelenbe.
Előzmény: berci222 (32170)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32189
A birodalmak évszázadokig képesek fennmaradni, és utána újjáalakulni. Oroszország ugye legalább négyszer volt már birodalom, és háromszor alakult újjá. Kína még többször, és régebb óta. A római birodalom, ha Bizáncot is beszámítjuk, akkor talán másfél évezredig fennmaradt (plusz hosszú ideig volt előtte városállam, majd közép-itáliai állam, és aztán még jött többszáz évre az Ottomán Birodalom, mint afféle reinkarnáció, az még a XX. századig húzta, és persze nincs garancia, hogy párszáz éven belül valaki nem hoz létre újra egy birodalmat ugyanott).

Nem látom be, hogy a kis népek miért maradnának fenn tovább. A nagy népek ellenben hajlamosabbak osztódással szaporodni. Az amerikaiak és az angolok azonos nyelvet beszélnek, és eredetileg (emlékszik még erre valaki?) egy politikai egység (birodalom) részei voltak, de már régesrég nem azok. Már a kanadaiak is különálló ország. Ha megmarad a mai modern tömegkommunikáció, akkor esetleg a nyelvük nem fog divergálni, de ha nem, akkor akár a latin mintájára újabb nyelvek születhetnek a helyén.
Előzmény: nájckingdom (32090)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32188
Az unatkozás is egy program eredménye (ezért nem unatkoznak azok a halak, akik egész nap elbújnak a tengerfenéken, és várnak a zsákmányra), meg az is, hogy jobban szeretünk szórakozni, mint dolgozni. Egy tökéletes harcirepülő program elsősorban harcirepülni akar majd, azt élvezi, és semmi mással nem akar majd foglalkozni. Senki se építi bele a történetek és leírások (filmek, könyvek, stb.), valamint a más harcirepülőgépek társaságának, a szex, a zene, stb. élvezetét, úgyhogy ezek nem is lesznek ott benne.
Előzmény: Törölt nick (32187)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32187
Ez olyan, mint az intelligens sakkprogramról az első feltételezések.

A helyzet az, hogy a saját élet védelme az emberben (és az összes általunk ismert természetes intelligenciában) egy nehézségek árán az evolúció által belénk drótozott program, ami sokszor nem vagy nem jól működik (pl. öngyilkosság, vagy amikor tennünk kéne valamit, de megbénulunk a félelemtől*, stb.).

Egy rakétánál nyilvánvalóan nem fogja senki beléjük rakni azt a nagyon bonyolult programot, ami a saját élet védelmére ösztönözné őket, így pedig a rakéták nem is akarják majd megvédeni a saját életüket.

Nagyobb probléma lehet az olyan katonai berendezésekkel, ahol nagy nehézségek árán szándékosan beléjük programozzuk, hogy védjék meg a saját életüket - például egy katonai repülőgép, vagy mondjuk egy komplett katonai parancsnoki rendszer. Mint a Skynet. :-) Az ugyanis már valóban védeni kívánja a saját életét - ám csak speciális értelemben. Ahogy a hegymászó, aki kötél nélkül mászik egy sziklaoldalban, is mindent megtesz az élete védelmében, de az föl se merül benne, hogy ne vágjon neki a sziklafalnak...

*Ez egyébként egy másik részprogram, csak néha nem akkor működik, amikor kellene, és megbénítja az életvédő részprogramokat.
Előzmény: MesduX (32186)
MesduX Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32186

"Ti robotrepülök (mondjuk 8-10 darab), van egy pancelos hadosztaly X-töl delre 5 km-re. Semmisitsetek meg önalloan a pancelosokat".

 

Pont ilyesmi scenariok szimulaciojaval es modellezesevel foglalkozok manapsag. (Air Force penzeli). De most hogy Theta megmondta hogy nem lesz ebbol semmi, lehet hogy holnaptol be se jovok dolgozni:)

 

Eszembe jut erről egy Sci-Fi, talán az volt a címe, hogy a Galaktika Urai.

 

Intelligens rakétákat fejlesztettek ki. Rakétát kilövik a cél felé, okosan megközelíti a cselező célt, egészen közel megy hozzá, majd a közelségi gyújtó hatókörén kívül elbizonytalanodik, majd távolodni kezd a céltól. Mint kiderült, okos, nem akar öngyilkos lenni, a közelségi gyújtó miatt a cél közelsége meg életveszélyes számára :-).

Átállítják a közelségi gyújtót, hamarabb gyújt mint azt a rakéta tudná. Teljes siker, cél megsemmisítve.

Azonban újabb probléma jelentkezik: A többi rakéta, a silóból látta az esetet és bizalmatlanok lettek. Nem hajlandók indulni, mert becsapták őket :-).

 

Nem lesz egyszerű menet.

Előzmény: wulfin (32178)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32185
Nem tudom, hogy mennyire jó analógia, de a sakkprogramok készítésekor több trendtörés is volt, azaz a fejlődés ütemének a korábbi jóslatai rendre nem váltak be. Végülis amikor elkészült a világbajnok sakkprogram, az is csak épphogy győzött, és az intelligenciája is jóval alacsonyabb rendű volt (intelligensen használta az embernél jóval nagyobb számítási kapacitását - de ez nem teljesen "igazi" sakktudás), mint az emberé, vagy mint amit eredetileg gondoltak, hogy egy sakkprogram mit fog tudni...

A mesterséges intelligencia szvsz még legalább száz évig nem jut el oda, ahol félni kellene tőle.
Előzmény: berci222 (32175)
MesduX Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32184

Egy par eves riportban lattam egy fazont, amely azt mondta, hogy nyugdijazasa elött, ahol ö dolgozott, 14 repülöt fejlesztettek. Abbol 4-be volt pilota tervezve.

 

Az emberi intelligencia speciális. Speciálisan a felszíni körülmények közé épül be, ott érzi jól magát. Talán azért is annyira nehéz intelligens fűnyírót készíteni, mert a fűnyíró itelligenciája a problémát általános nézőpontból közelíti meg és számára egy speciális eset nehéz, sokkal nehezebb mint az ember számára, aki speciálisan erre a környezetre lett kitalálva.

 

A levegő, más eset. Ott az ember is új jövevény, egyenlő esélyekkel indul a gépi intelligenciával. Mindkettő ugyanazokat az adatokat kapja, a gépet kell még kiegészíteni az emberi testérzékelés érzékelőivel és máris egyenlőek az esélyek.

A pilóta nélküli gépek mutatják, hogy a gépi intelligencia (vagyis csak számítógépek) máris legyőzték az emberit. Tudomásom szerint a gépek a levegőben, vagyis az egyenlő esélyű helyen már régen jobbak és használhatóbbak, mint az ember. A probléma a leszállással van.

Előzmény: berci222 (32165)
MesduX Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32183

Mert mi lesz az emberekkel? Nem kell sofőr, nem kell pilóta, nem kell kukás, mosogató, sebész(már "robotsebész" is van), meg a franc tudja, lehet hogy robotszakács is lesz :) MAjd mindenki pincér lesz, vagy robotszerelő? :) Vagy beruházási bankár?

 

Amit ma mesterséges intelligenciának hívnak, az nem intelligencia.

Hogy lehetne az, ha -tudomásom szerint-, az intelligenciának jelenleg nincs érvényes definíciója? Egyébként sem az, csak érdekes eredmények, kísérletek, de nem állnak össze egésszé.

Vannak feladatok, amik csak pénzbe kerülnek. Autópálya az Atlanti Óceán felett, benne, alatt, csak erőforrás kérdése. Leprogramozni egy hároméves gyerek agyműködését? Neki sem állok, mert bármennyi pénz is lenne rá, ma még nem lehet megcsinálni.

 

Értelmes munkát mindenkinek lehet találni. Pusztán informatikában, ha a Föld összes lakosa programozó lenne, mindnek lenne értelmes munkája.

Előzmény: Heesh (32174)
nájckingdom Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32182
"De most hogy Theta megmondta hogy nem lesz ebbol semmi, lehet hogy holnaptol be se jovok dolgozni:)"

Ismered a sztorit a vámszedőről, aki a Mester szavára eldobta a beszedett pénzt és nyomába szegődött...
Hirtelen megvilágosodott előtte addigi élete, munkája abszolút értelmetlensége.
Kövess engem, wulfin! Hagyd a francba a robotrepülőket! (Mondta Théta Mester)
Előzmény: wulfin (32178)
berci222 Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32181

 

Ha erdekel, hogy mit jelent a tittytainment

 

The Globalization Trap: The 20-80 Society

 

http://portland.indymedia.org/en/2004/02/280805.shtml

 

Előzmény: wulfin (32179)
wulfin Creative Commons License 2007.10.02 0 0 32179

"Mert mi lesz az emberekkel? "

 

Ezt kerdeztek akkor is amikor a mezogazdasagot gepesitettek, senki el nem tudta kepzelni mit fognak csinalni az emberek ha a gepek muvelik a foldet. Most se tudja megmondani senki mit fognak csinalni az emberek majd 50 ev mulva. Szerintem el fogjak magukat foglalni. Hogy mivel azt ma meg senki nem tudja megmondani csak tipplegetni lehet. 

Előzmény: Heesh (32174)
wulfin Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32178

"Ti robotrepülök (mondjuk 8-10 darab), van egy pancelos hadosztaly X-töl delre 5 km-re. Semmisitsetek meg önalloan a pancelosokat".

 

Pont ilyesmi scenariok szimulaciojaval es modellezesevel foglalkozok manapsag. (Air Force penzeli). De most hogy Theta megmondta hogy nem lesz ebbol semmi, lehet hogy holnaptol be se jovok dolgozni:)

Előzmény: berci222 (32170)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32177
Van aki eszreveszi, csak hat nem lehet mit tenni.
Előzmény: Heesh (32176)
Heesh Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32176
Hát ja, nem fogjuk észrevenni, hogy magunkkal baszunk ki a túlfejlesztésekkel..
Előzmény: berci222 (32175)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32175

 

Sztem ez a téma már más aggályokat is felvet, nem kéne nagyon engedni elszaporodni a "mesterséges intelligenciát". Sőt, eleve a gépesítést sem. Mert mi lesz az emberekkel?

 

Ebben a kerdesben nem a te velemenyed, akaratod, aggalyod a mervado.

 

Valamennyire demokratikus (1) körülmenyek között (kollektiven engedelyezett egyeni szabadsag), tökes gazdasagi szempontok alapjan (2) (magantulajdonon alapulo, az eredmeny maximalasara törekvö), globalizalt körülmenyek között (3) (ha nem itt, ebben az orszagban, akkor mashol, ahol lehet) nem tudod a fejlödest szabalyozni, hiszen nincs központi hatalom, akarat, instance.

 

Akkor pedig az fejlödik, ami eppen fejlödik, illetve amit a gondolkodok millioi sajat gazdasagi környezetükben ertelmesnek talalnak. Es, ami veszelyes az nem a pizzasütes, hanem a technologia (azon belül is bizonyos agazatok) feltartoztathatatlan es hihetetlenül gyors fejlödese.

 

A te aggalyaidtol függetlenül (megnyugtathat, hogy nem csak teged aggaszt).

 

Előzmény: Heesh (32174)
Heesh Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32174
Sztem ez a téma már más aggályokat is felvet, nem kéne nagyon engedni elszaporodni a "mesterséges intelligenciát". Sőt, eleve a gépesítést sem. Mert mi lesz az emberekkel? Nem kell sofőr, nem kell pilóta, nem kell kukás, mosogató, sebész(már "robotsebész" is van), meg a franc tudja, lehet hogy robotszakács is lesz :) MAjd mindenki pincér lesz, vagy robotszerelő? :) Vagy beruházási bankár?
Sztem csak a dszuvás, egészségtelen, monton munkák kiváltására szabad használni technikát.
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32172

No, akkor majd megmondom nekik. Kar annyi penzt kiadni: A theta megmondta.

Előzmény: Törölt nick (32171)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32170

 

Anekül, hogy elmelyitenenk az autonomia lelkivilagat, a tervek (amelyek fejlesztesenek összerteke 2020-ig kb. 200-300 milliard $).

 

A legfelsö szint (a 10-es) azt jelenti, kb. azt kelenti, hogy :

 

"Ti robotrepülök (mondjuk 8-10 darab), van egy pancelos hadosztaly X-töl delre 5 km-re. Semmisitsetek meg önalloan a pancelosokat".

 

U-CAR pedig az Unmanned Combat Aerial Rotorcraft röviditese).

A J-UCAS (Joint-Combat Aerial System)-nek felel meg a korabban emlegetett Pegasus (X47B).

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (32169)
Warren Buffet Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32168
Én pl. hallottam olyanról, amelyik rendszeresen Tetrisezik :) Járat közben persze :)
Előzmény: wulfin (32163)
wulfin Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32167

Persze azert csinaljak ezt a taviranyitast, van par terulet ahol lehet hasznalni (lasd UAV-k) pl ugy tudom az afganaszitanban dolgozo robotrepuloket is Floridabol iranyitjak.

Előzmény: wulfin (32159)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32166

 

Na latod ez a problema nem letezik a Global Hawk-nal.

 

Ugyanis az kb. 20 km-en repül (>60 000 feet). Minden turbulencia felett.

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Hawk

 

Előzmény: wulfin (32163)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32165

 

Az USA szerint (tudom ez teged meg fog nyugtatni) az F-35 (Joint Strike Fighter), meg az F-22 (Raptor) az utolso pilotaval ellatott harci repülö.

 

Egy par eves riportban lattam egy fazont, amely azt mondta, hogy nyugdijazasa elött, ahol ö dolgozott, 14 repülöt fejlesztettek. Abbol 4-be volt pilota tervezve.

 

Előzmény: Törölt nick (32156)
wulfin Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32163

Szoktam hallgatni mit beszelgetnek a radion amikor transatlanti jaraton utazok (van erre egy kulon csatorna ahol az utasok is hallgathatjak). Tobbnyira arrol folyik az ertekezes hogy hol milyen turbulenciak vannak amiket celszeru kikerulni. A pilota ha bekerul ilyenbe akkor mondja a mogotte fel oraval jovo gepnek a felhok vagy turbulens teruletek poziciojat. Ezeket a trubulienciakat elore eleg nehez detekatalni tobbnyire akkor veszik eszre amikor mar belernek. Meg aztan senki nem szallna fel a gepre ha tudnank hogy nincs is rajta polita:)

Előzmény: Warren Buffet (32157)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32162

 

HONDA INVESTS IN CANESTA

 

According to Arita, Canesta's tiny sensors, which can easily be concealed in the bodywork, trim, or cockpit of consumer vehicles, may provide an attractive alternative to other techniques being researched such as ultrasonics, lidar, or stereoscopic imaging for a wide variety of systems such as occupant sensing, parking assistance, pedestrian detection, and collision avoidance. "It provides a comparatively low-cost, chip-based 3-D 'camera' that could serve multiple applications from a single installation," added Arita.

 

http://www.canesta.com/html/press_release_092006.htm

 

 

Előzmény: berci222 (32158)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32161

A Pegasus robotrepülö (nem X-48, hanem X-47B).

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_Grumman_X-47B

 

Előzmény: berci222 (32155)
wulfin Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32159

"hogy nem igaz, hogy nem lehet megoldani egy harckocsi vagy repülő távirányítását."

 

Ezzel van par gond. Kellene egy nagy felbontasu video jelet tovabbitani amihez nincs mindig megfelelo kommunikacios halozat. Nem eleg a savszelesseg vagy nagy a kesletetes (pl muholdas linkek). Aztan a biztonsag is egy fontos szempont, ha egy ilyet feltornek vagy csak megzavarnak az se szernecses. Zavarni ilyet ugye eleg egyszeru. De a kesletetes onmagaban eselytelenne tesz pl leghiarcban egy vadaszgepet, legyen az akar csak par milliszekundum.

 

Viszont egy olyan mesterseges intellignecia alapu vadaszkep ami legiharcban legyozi a legjobb pilotat is nagyon is lehetseges, nem vagyunk messze ilyesmitol.

Előzmény: Warren Buffet (32151)
berci222 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32158

 

A legtöbb autoban közelitesjelzök vannak.

 

Az elsö valoban automatikusan beparkolo auto (amiröl en hallottam) 2009-es sorozatba lesz beepitve (azt hiszem Ford). A "canesta" nevü ceg szenzorjait es "terfelepitö" software-jet fogja alkalmazni (www.canesta.com).

 

Előzmény: Warren Buffet (32154)
Warren Buffet Creative Commons License 2007.10.01 0 0 32157
Akkor erre nem is vesztegetnék több szót :) De tényleg, akkor minek a pilóta? :) Hogy legyen vásárlóerő? :) Mert eddig is csak a felszállás/leszállás volt a legbonyolultabb feladatuk, utána már kávézgathattak, olvashattak jóformán.
Mindenesetre addig nem kel aggódni a szárazföldi sofőröknek, amíg pilóták vannak :)
Előzmény: wulfin (32153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!