Keresés

Részletes keresés

vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 190
Na, ja. Te megtudtad, hogy a Down-nál is van ilyen, én meg megtudtam, hogy mi is ez valójában! :)
Előzmény: Moka25 (188)
vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 189

Bár eddig én kimondani így nem mertem, mert nem szeretek vihart kavarni a biliben, de egyetértek Mikolttal. Egyrészt abban, hogy megsértődni olyanon, hogy még valaki nem kerül bele a táblába, elég botor dolog. Másrészt abban, hogy egy topic nem hal ki, ha 5-6 kiöregedett tag elköltözik onnan, és már csak ritkábban ír oda. Attól viszont igen, ha azok, akiknek a topic szól, nem írkálnak oda. Nem a létszámtól függ, hogy mennyire jó egy társaság, amikor én bejelentkeztem a koraterhesbe, szintén egy ilyesfajta költözési hullám volt, mégsem ijedtem meg, írtam, kérdeztem szorgalmasan az ottmaradottaktól, akik szóba álltak velem, segítettek, és szép lassan társasággá kovácsolódtunk. Ennyi a titok.

Na, én most el, megyek be a városba, aztán majd jövök délután.

Előzmény: Mikolt (184)
Moka25 Creative Commons License 2005.12.20 0 0 188

Szia Vidramam, szép jó reggelt!:)

 

Nem is tudtam, hogy a Down-kórnál is vannak plakkok! Ami előadást eddig hallottam a neurodegeneratív cuccokról, egyik se említette... Mindig tanul az ember valami újat!:)

 

Jó sütögetést!!:)

Előzmény: vidramam (187)
vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 187

A könyv a Down-kór fejezetben említi ezeket a plaque-okat, és rögtön utána még felsorolta az egyéb szervi elváltozásokat is. Gondolom, ez a plaque egy a sok tényező közül, ami kialakítja a tünetegyüttest.

 

Ma este begyúrom a mézest, holnap sütögetünk, remélem, sikerül Apát is bevonni! :)

Moka25 Creative Commons License 2005.12.20 0 0 186

Sziasztok, békés szép reggelt Mindenkinek!

 

Vidramam,

nem Down-kór, csak amyloid plakkok: több idegrendszeri elváltozás közös vonása (pl. Alzheimer kór, amiről ugye tudjuk, hogy nem veleszületett), hogy hibás konformációjú fehérjék "összetapadnak", összekapcsolódnak egymással, olyan ez, mint egyfajta polimerizáció. Vagyishát gyakorlatilag az is. Egy idő után olyan méreteket érnek el, hogy gátolják a normális sejtműködést (a kergemarhakórban pl. szivacsossá teszik a szövetállományt), de azt még nem tudják pontosan, hogy valójában a puszta jelenlétükkel vagy azzal, hogy a plakk-képződés során ugye "elfogynak" a normális szerkezetű fehérjék és azok hiánya okozza a gondot. Többféle fehérje képes ilyesmire, a gyűjtőnév az Alzheimer kórnál polimerizálódó beta-amyloid fehérjékből jön.

 

A többit majd lehet, Anzán megfejti;))

 

A mézest fémdobozba raktam éjszakára, kicsit ropogósabb lett, de így is nagyon finom! Majdnem 4 tepsi lett (az én formáimmal, vannak nagyon nagyok meg nagyon kicsik), kár, hogy ebből egyet kicsit jobban megpirítottam, mint kellett volna:(

Előzmény: vidramam (176)
caixa Creative Commons License 2005.12.20 0 0 185

OFF: Úgy látom, neked nehezen esik le, hogy egy ideje már ignorállak, pont azért, mert semmiféle kérdésben nem érdekel a véleményed (melynek jóindulatúságát és szakértelmét most inkább nem elemezném). Ennyit várnék el irányomban tőled is, más mondanivalóm számodra nincs.

Előzmény: Mikolt (184)
Mikolt Creative Commons License 2005.12.20 0 0 184

caixa, szerintem nyugodtan lehet menni a Szules terhessegbe.

 

en pl azert hagytam fel a koraterhessel es orultem meg veszettul ennek a topicnak, mert engem mar abszolut nem villanyoz fel az, hogy "jaj, el ne veteljek" meg  "de jo, mar 4 centis a babam", amikor az enyem mar 20 es minden nap erzem a mozgasat. de nem, itt is azt kell hallgatni. a koraterhes anno azert nyilt (figyelem: 4-14 hetes korig!!!), mert a kisterheseknek nem volt tul elvezetes azt olvasgatni, hogy "elment a nyakdugo" meg "joslofajas, csorgo tej". ugyanigy nem lehet 2006os babas topic sem, mert aki januar elsejen szuletik, az tok mashol tart majd, mint aki szeptemberben.

 

mondok mast is: maga a tablazatosdi gyerekesseg. nalam van 4-6 ember, akinek erdekel a sorsa, azt tudom fejbol, hogy hol tart, a tobbi meg nem erdekel kulonoskeppen. mint ahogy az sem, hogy milyen a hangulat most a koraterhesben. mindenhol olyan a hangulat, amilyet az ott lakok kialakitanak maguknak. nyilvan ha odairnal, meg a tobbi is, aki 14 heten aluli, lenne ott elet.

 

nem kotelezo am ideirni, nyugodtan lehet menni az ellősbe, ez igaz. de ugyanigy nem kotelezo oda sem irni.

 

de mivel nem vagyok antiszocialis:) gondoltam en maradok inkabb a hatterben, hogy jatszoterezhessetek, nem masokat kommentalok. de hogy meg be is szolsz, hogy miert nyilt a topic, hat ez a het poenja:)

 

Előzmény: caixa (181)
devil_vs_angel Creative Commons License 2005.12.20 0 0 183

nálunk már kukorékolt a kakas!

már csak négyet kell aludni, oszt 24!!!;)

caixa Creative Commons License 2005.12.20 0 0 182
...topic, tehat valahogy a koraterhes utan az szokott jonni a tobbsegnel.
Előzmény: caixa (181)
caixa Creative Commons License 2005.12.20 0 0 181

Hat, valoban elfertunk volna egyben, egy topicban vagy tablazatban, kar ilyen feketen-feheren elvalasztani a dolgokat. Olyan gyerekes ez a ki fer bele a tablazatba dolog. Szerintem nemcsak nekem nem esik jol, hogy most egyik topicban sem az igazi. Egyik kihalt, a masikhoz nekem pl. koran van. Az elorehaladott terhessegeknel valahogy itt a szules, terhesseg 3.0. 

Előzmény: Cserge. (166)
vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 180

Vidramam tyúkjai... (Darwin pintyei után szabadon)

Most elmennek aludni. :)

vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 179

No, vártam már a tapasztalatot a mézessel kapcsolatban! Akkor azt hiszem, én is ezt a receptet választom, mert ez már biztosan bevált. Hallod, Cserge? :)

 

Remélem, holnap Anzán is jön, és beszámol részletesebben az uhuról.

 

Jut eszembe: Cserge, Te nem akarsz még valamit mesélni? Mittudomén, csinált -e valamit a bébi a vizsgálat alatt, miket láttatok (pl. gyomor, szív, ilyenek). Örülök a jó adatoknak, de én inkább olyan élménybeszámoló félét szeretnék. Lehet?

Előzmény: Moka25 (160)
vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 178
Ó, jaj. Féltem, hogy így lesz. Mármint hogy feszültség keletkezik majd a topiknyitás, átköltözés nyomán. :( Mamy, szerintem félreértetted Cserge hsz-ét. Első olvasatra én nem vettem észre, de a hsz-ed után visszaolvasva tényleg lehet úgy érteni, mintha pejoratívan mondaná, hogy "köszi a tanácsot..." stb. De biztos vagyok benne, hogy semmi él nem volt benne!
Előzmény: MaMy (170)
vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 177
Vagy lehet, hogy nem a bomlás módja kóros, hanem maga a tény, hogy elbomlik? Lehet. Nem egyértelmű a mondatszerkezet, legalábbis egy magamfajta (majdnem)laikusnak.
Előzmény: vidramam (176)
vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 176
Megnéztem Neked a Szülészet-nőgyógyászat tankönyvben, de csak megemlítik ezt a PAPP-A vizsgálatot a biokémiai szűrővizsgálatok közt, mint lehetőséget a Down kór kiszűrésére, de ezen felül nem részletezi. Most ez vagy a vizsgálat kitalálójának nevét rejti (a könyvet pl. Papp Zoltán írta, de akárki más Papp nevű orvos is lehetett az ötletgazda), de a fejezetben említ egy  amyloid praecursor proteint (APP), amelynek kóros hasadása révén béta-A4-peptid keletkezik, "amely részt vesz a központi idegrendszerben kialakuló amyloid plaque-ok képzésében". (amyloid plaque: gondolom, valamiféle lerakódás az agyban, ami a szellemi fogyatékosságot okozza, de ez csak magán okoskodás). Szóval nekem gyanús az egybeesés: APP és PAPP-A vizsgálat. Lehet, hogy ennek a fehérjének a bomlása után keletkező anyagok minőségét vizsgálják, hogy az normális -e vagy kóros. Van továbbá egy nagyon csúnya kép egy 10 hetes down-os babáról, ha nem baj, nem teszem be. De meglepő, hogy mennyire más a vastag tarkóredő, mint képzeltem. Én olyan kis hurkácskának gondoltam, de nem, egészen nagy párna, nem csak a nyakon, hanem a fejre is ráhúzódik. Szóval sztem még mérés nélkül is biztos elég jó látható az uh-n. :-S
Előzmény: Cserge. (174)
vidramam Creative Commons License 2005.12.20 0 0 175
Örülök, hogy minden rendben! Úgy tűnik, működik az a szabály, hogy a baba elveszi, ami kell neki. Akárhogy is kínlódsz a kilókkal, a bébi pontosan hozza az elvárható méreteket. Azért persze jobb volna, ha ez az egész nem menne a rovásodra, hiszen azt a pocakot hurcolni is kell majd, aztán a szüléshez, pláne az utána következő nehéz hetekhez kell az energia. Én azt hiszem, azt tanácsolnám Neked, hogy menj el valami jó kis táplálozási szakértőhöz (dietetikushoz), de ne valami vajákoshoz, hanem olyanhoz, aki tényleg szakértő (orvos), hogy a tüneteid és az anyagcsere sajátosságaidhoz illő étrendet állíthasson össze. Hátha tud valami olyat, amit mi nem. Hm?
Előzmény: Cserge. (164)
Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 174

Nemtom pontosan mi ez az érték. PAPP-A, nemzetközi egységben mérik.

Mikolt megnézte a papíromat és ő sem tudta nagyon, úgyhogy ezek után nem szégyenkezem...;)

Valami új vérteszt, amivel kiszűrik a Down-t és az Edwards-ot...

Előzmény: Moka25 (173)
Moka25 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 173

Jaaaj, na végre!:) Örülök a jó híreknek!!!:)

(Bár ez a PAPP-izé nekem kínai, de ha jól értem ez is OK ugye?)

Előzmény: Cserge. (164)
Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 172

Nekem ez akkor is kínai: úszástól hízni.

Pedig nem olyan bonyolult. Eszméletlenül megdobja az emésztést, nem egy órára: egy egész napra. Háromszor annyit eszel, mint amennyit elégettél...

 

Aztán nem eltűnni végleg...;))

Előzmény: MaMy (170)
Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 171
Nem sokáig...:) Már kétjegyű vagy...:))))))))
Előzmény: MaMy (168)
MaMy Creative Commons License 2005.12.19 0 0 170
Úgy látom, tényleg ideje visszavackolódnom a koraterhesbe, és főleg Csergéhez nem szólni többet.
Nekem ez akkor is kínai: úszástól hízni.
További jó pocakosodást neked, Cserge!
Előzmény: Cserge. (169)
Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 169

Szerintem csak lassan és keveset ússzál, vagyis ... ööö ... szóval mivel nem tudsz sokat enni, nem sok az energiabevitel, aminek a nagyrészét nem kéne úszás közben ledolgoznod!

 

Kösz a tanácsot, MaMy! Az úszással híztam meg 32 kilóról 45-re (15 hónap alatt)...

Előzmény: MaMy (157)
MaMy Creative Commons License 2005.12.19 0 0 168
Fiatal vagyok még ide ...
Előzmény: Cserge. (166)
MaMy Creative Commons License 2005.12.19 0 0 167
Jajdejó!!! Látod: semmi baj! Hurrá! :-))))
Előzmény: Cserge. (164)
Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 166

Most kivételesen felrakom a tegnapi állapotot, hogy letisztázzuk egyszer. Minden OK benne? 

 

 

 

 

 

(Azokat tesszük most bele, akiknek tulajdonképpen nyílt a topik: a 14. hetet kinövőknek.

Most néztem át a kora-terhesbe: teljesen elhalt. Isten őrizz, hogy elszedjem onnan az emberkéket! Csak mi már nem voltunk oda valók, mert ott még egész más problémáink voltak, másrészt pedig már követhetetlenül sokan is lettünk ott.

Ez persze ne jelentse azt, hogy a kora-terhesek ne olvasgassanak ide...;))

Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 165
Hála Istennek! Nekem is azt mondta a doki, hogy ha a méhszáj zárt, akkor semmi baj...:))))
Előzmény: Moka25 (160)
Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 164

Móka számon tartja! :))) Jaj, de aranyos vagy!

Nagyon megnyugodtam: minden teljesen rendben.

A genetikai betegségekre a koromra jellemző kockázati aránynak a 15-ödével vagyok esélyes a vérteszt szerint (PAPP).

Sajnos csak a fejét mérte meg: BDP=3,1 cm, ami 14+4-nek felel meg.

A felvétel csak 3 perc lett... De annyi baj legyen...:)

 

(Asszem azért kisebb a hasam, mert én kötőszövetből kezdek fogyni. Ezt a gyomromon érzem...)

Előzmény: Moka25 (161)
Cserge. Creative Commons License 2005.12.19 0 0 163

Már miért lennél bunkó, Samu mama? Nem érteni Csergének...:)

Igen, egyszer már majd csak beindul...:))

Előzmény: Samu mama (149)
Moka25 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 162

Devil,

vaterát szoktad nézni? Van onnan egy ismerősünk, szegedi. Eladtunk neki egy CD lejátszót (közben kiderült, hogy asztalos és gyönyörű konyhabútort fabrikált nekünk:)), s azóta is segítünk neki: szól, ha leüt vmit, mi elhozzuk neki, aztán ha erre jár, tőlünk elhozza.

De ha nincs ilyen ismerősöd Pesten, postán is fel lehet adni, ha nem túl nagy méret, mondjuk babaruha szerintem simán elmegy.

Előzmény: devil_vs_angel (127)
Moka25 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 161

Cserge,

mi volt UHUn, minden OK??? Várjuk ám a híreket!!!

 

Most volt időm megnézni a fotókat. Picit mintha télleg kisebb lenne, de ez lehet amiatt is, hogy most múlt el a progeszteronos puffadás, nem? Ettől még a bébivel biztosan minden rendben!!

Előzmény: Cserge. (114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!