Értem, teljesen így is képzeltem el, de mindezt miért nem összel teszed?
Én teljesen visszavágtam a letermett vesszöket, de még csak nagyon kevés új nött, némelyiken egy se. Mikor hajtanak ki az új vesszök? Legkésöbb mikor kell ahhoz kihajtani egy vesszönek, és mekkorának kell lennie ahhoz, hogy jövöre teremjen?
Én tavasszal szoktam kiegészíteni a hiányos málnasort.
Úgy csinálom, hogy tavasszal nem csinálok semmit a málnával addig, amíg legalább bokáig fel nem nő a gaz. Ekkor mindenfelé tele van sok-sok gyökérről kinőtt málnahajtással. Ilyenkor felásom a földjét és a szanaszét nőtt hajtásokat minél nagyobb földlabdával áttelepítem a sorba. Kicsit (4-5 centivel) mélyebben ültetem mint ahogy volt ahonnan kivettem. Finoman megtaposom és a tetejére földet húzva a környező talajjal egyszintre elegyengetem. Már abban az évben terem.
Igen, van málnánk, az ún. őszi málna, de ha saját fogyasztásra lesz, akkor nem biztos, hogy a mienkkel jól jársz, mert tőlünk piacra viszik, ezáltal halványan kell leszedni, ami frissen elfogyasztva nem kimondottan finom (másnap már nincs vele baj). Ha esetleg mégis szeretnél, beszélhetünk róla, de már inkább privátban.
Kedves Ancsa! Nem lakom messze Berkenyétől, és érdekel, hogy van-e még málnátok. Nagyon örülnék neki, mert a szokásos helyünkön (Nézsa) már nincs és csak most tudok beszerzéssel foglalkozni. Néhány tálcával vennék.
Kezdő kertészkoromban én is ehez hasonló tüneteket produkáltam. Idő múlásával kigyógyultam emem betegségből. Nem pusztul ki semmi. Mindent lehet pótólni.
Én egyszerűen kikapálom. Megint nő, megint kikapálom. Közben szentségelek rendületlenül.
:-)))))))
Nálam még a kezdő kertészek tünete van: minden darabért fáj a szívem. Pedig tudom, hogy végtelenségig úgyse lehet minden apró palántát (legyen az bármi) megmenteni, átültetni, helyet találni neki... Meg félek, hogy egyszer majd kipusztul a kordon mellől, és honnan lesz nekem új. Pedig látom, hogy burjánzik, mint állat. :-)
azt hiszem, holnap akkor én is kapálok egy kiadósat... :-)
Láttál már erdőben málnát? Nem a sűrűben van, hanem az erdő szélén, tisztásokon, ahol kap fényt. A modern termesztett fajtákat meg alapvetően szántóföldi termesztésre szelektálták, és nem biztos, hogy a fák alját kibírják.
Nem pusztul el, hanem hajtani fog, a gyökere nagyon erős.
Ha letermés után levágom, mielött még újat hozna, nem pusztul el?
Próbálok én locsolni, de ez az öntözöcsöves cirkusz csak kozmetika. Észrevettétek már, hogy csak a föld fölsö 3-4 cm-e nedvesedik át, a többi marad csontsáraz?
Még sok is. :) Nálam a garázs északi oldalán van, csak reggel és este kap egy kis napot, az is elég. Az igaz, hogy fák nincsenek, amik a nedvességet kilopják alóla.
Most még odasüt a nap, de szerintem ha körben minden belevelesedik, akkor már nagyon zárt lesz, ha jól emléxem. Vannak nálad olyan tövek is, amiken 2 cérnavékony hajtás van meghagyva 1 méteresre, ezeken idén se várj szép új hajtást. Letermés után azonnal vágd ki az öregeket, akkor még erősödnek majd az újak. És locsold, legalább szárazság idején. A tápanyag akkor már rendben lesz.
Csak nekem pl. fogalmam sincs, melyik egy tő. Eredetileg vettünk ötöt, most már méterekkel odébb is málna van. Csak a szárazakat szoktam kivagdosni, és minden évben jól teleesszük magunkat málnával. Minden száron van jó sok. Fölöttük némi árnyékot adnak az almafák, mellettük a kerítést sokszor befutja a komló, de prímán teremnek. Ha a veteményest trágyázzuk, oda is szoktam pakolni belőle, ha kezd fogyni rajta a szalma, pótolom, mást nem nagyon csinálunk vele.
Én egyszerűen kikapálom. Megint nő, megint kikapálom. Közben szentségelek rendületlenül. Nos nálam így működik. A málnásom kordonos. Én lazán odakötözöm a dróthoz. Három sor drót van kihúzva.
Az első a földtől kb 50 cm a második 80 cm, a harmadik 120 cm. Ami affölé nő sutty levágom. Igaz, mi eszegetjük, így elég a családnak. Meg anya lefagyasztja, és mikor érik a szeder (tüskétlen), akkor azzal összekeveri és lekvárt főz belőle. Én nagyon szeretem. Egyik évben megmértem a C-vitamin tartalmát és nem hittem el.
1g volt 1 kg-ban. Nagyon magas az ismerősőm is rámért és közel annyit talált Ő is.
Egy tő mellet általában 6 szálat hagyok a következő évre. Ha szükséges akkor tavasszal ritkítom.
Ezt nem jól látod: fényt rengeteget kap, arra a helyre egész nap süt. A vízzel, öntözéssel csakugyan komoly problémám van, még mindig nincs se kutam, se ciszternám, de ez egy mási topic témája.
Mindenesetre a málna ebben sem részesül hátrányos megkülönböztetésben.
Tápanyagnak összel kapott marhatrágyát, tavasszal meg olyan bogyósoknak való mütrágyát.
A metszést meg nagyjából úgy csináltam ahogy mondod, de te csak biztos az elsö nagy bokrot nézted meg; na ö az aki 8 ujjnyi vastag hajtást hozott, amiböl 6-ot meghagytam
Ha termés lesz rajtuk, akkor valószínűleg lehajlanak majd nálad is. Az új hajtások meg főleg. Ha nem zavar, akkor nem muszáj karózni, a termést nemigen befolyásolja, csak a művelést, meg esetleg a gombákat.
nekünk kb 1méteres tövek vannak, amelyek most lettek ültetve, de nincs karó mellette, mivel szinte teljesen egyenesek és már elég vastagok. ilyen esetben is ki kell karózni?
A málna nem nagyon érdeklődik az iránt, hogy mihez van kötözve, dróthoz vagy karóhoz. Majd lefényképezem neked a telexomszédom karós málnáját, igen szép. A kordonosnál úgy kell csinálni, hogy amelyik hajtás a drót közelében van, azt odahúzatod, ami meg távolabb, kikapálod. Nekünk is volt régebben vagy 250 méter, félbehasított talpfák voltak leásva, a két oldalukon 3 sor drót, és ezek közé volt behúzva kötözés nélkül.
Nálad az a fő probléma, hogy fák és bozontok között van a málna, és sem fényt, sem nedvességet nem kap megfelelően, sőt talán tápanyagot sem. A másik meg, hogy túl sokat hagytál rajtuk. Azt nem mondtam, hogy tövenként csak 1-2 darabot, hanem azt mondtam, hogy a tő teherbírásához igazítva kell a vesszőxámát beállítani. Ha egy tövön 8 db ujjnyi vastag hajtás van, akkor ebből 6-ot meg lehet hagyni 1,7 m-esre, de ha csak 2 db 1 méterest hajt, akkor ebből legfeljebb egy 70 centiset szabad, mert a terméshozás legyengíti a tövet, és nem hoz rendes új hajtást.
Valaki erősítse már meg, hogy ez így van, mert nekem nem hisz. :)
A levelek lefagyása és a rügyek kihajtása közötti időszakban kell átültetni őket minél nagyobb gyökérrel, fagymentes időben. Vissza kell vágni őket araszosra, hogy az új hajtás erősödjön.