Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.02 0 0 3963
Azokon a szellemi utakon ahol fontos az álomélet rendezése, ott nagy figyelmet forditanak arra, hogy szétválasszák a napi történések megálmodását a valos szellemi történésektől.

A TÁban van erre valami konkrét gyaksi?
tustinta Creative Commons License 2005.10.02 0 0 3962

Sziasztok!

Azzal kezdeném,hogy kb.13-14 évvel ezelőtt kezdtem el a T.Á.-al foglalkozni./gyorsan megjegyzem,nem sok sikerrel/A "könyv" elolvasása után kb.fél évvel volt egy nagyon rövid repüléses tudatos álmom-de az valami ÁLLAT volt-,aztán semmi.Kb 2 hete találtam rá a topikra és újra nekikezdtem.Azóta már kétszer MAJDNEM sikerült.Az álmaimra elég jól emlékszem minden reggel,ha legalább 7órát sikerül aludnom.Ezek olyan élénken megmaradnak reggel,hogy egész nap azon agyalok,hogy milyen jó lett volna ha el tudom kapni.Ma hajnalban Pl.volt egy figura aki felsorolta az összes éjszakai álmomat és mindegyiknél lecseszett,hogy nem csináltam tesztet.Szóval nem olyan egyszerű ez.

Sok sikert mindenkinek!

798081 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 3961

Nekem is előfordul, ezek a legintenzívebbek. Bár általában csak 1-2 havonta.  Vagy nem emlékszem rájuk, bár ezt nem tartom valószínűnek.

Legutóbb földönkívüli-megszállós álmom volt, iszonyat távolságokkal, és nagy mindent körülfonó csápokkal. Nem nagyon volt hova menekülni. A legviccesebb az volt, hogy amikor már tudtam, hogy jönnek az idegenek, egy sivatag közepén lévő Burger Kingbe rohantam kaját spájzolni. :)

Az álom ihletője nyilván a War of Worlds volt.

Előzmény: Amagomp (3958)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.29 0 0 3960
Vagy előrelátás?

hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.09.29 0 0 3959

költői a kérdés :)

Amagomp Creative Commons License 2005.09.29 0 0 3958

Na, hi mindenkinek!

Nem tudom, nekem mindig ilyen kataklizma-álmaim vannak?

Volt már tornádós, meteoritos, most éppen tegnap volt egy atombombás...

Vajon miféle tudatállapot okozhatja a katasztrófa-álmokat?

Elkeseredés? Félelem? Szomorúság?... Vagy csak a túlzott vonzalmam a természeti katasztrófák iránt?

Ki tudja?

ama

zseko Creative Commons License 2005.09.29 0 0 3957
Szia!

Ha rendszeresen írom az álomnaplót, akkor szinte minden nap 2-5 álom, ha nagyon későn fekszem (hajnal 3 után) akkor viszont nem nagyon. Meg ha ébresztőre kelek, akkor sem emlékszem annyira. Nekem is sokszor van, hogy csak töredék marad meg, de tudom, hogy több volt, csak egyszerűen már nem jön vissza. Szóval nem mindig gondolom át teljesen az álmot ébredés után, és elfelejtek belőle részleteket. Nekem is ez van :) Például a munkahelyemen a liftben lóval találkoztam, és nem is csodálkoztam :))
Előzmény: Törölt nick (3956)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 3956
Hali.Most nem tudok sokat írni.Egy két kérdésem lenne feléjed:milyen gyakran elméxel az álmaidra?Mert én nem mindíg,sőt néha csak töredékekre,pedig az álomnaplót írom már majd 3 hete.Ez még vajon kevés lenne?A másik:nem értem miért nem akar előjönni a kérdés az álmainkban.Néha tök egyértelmű dolgokat álmodom,és egyszerűen fel sem merül a kérdés gondolata.Te hogy vagy ezekkel? Látom,kell még gyakorolnunk!:))
Előzmény: zseko (3955)
zseko Creative Commons License 2005.09.28 0 0 3955
Szia!

A tesztnél nekem is ugyanez a problémám, hogy elkalandozik a figyelmem. Én kb. 2 hete kezdtem újra, de az álomnaplót azért ha nem is rendszeresen, de vezettem. Változó, mennyit alszok, de a legfőbb gond inkább az szerintem, hogy későn fekszek le. Most is már 00:46 van. Ha éjfél után fekszem le, reggel olyan, mintha fejbevertek volna, nehezen kelek fel. Kb. 8 órát alszom, ha délutános vagyok, ha délelőttös, akkor mivel képtelen vagyok 22:00- nél hamarabb feküdni, kb. 5-öt.
Spontán tudatos még nem volt. Az eddigiek meg túl hamar véget értek. Az elsőnél egy banya elől menekültem, felmásztam egy garázsnak kinéző tákolmányra, és akkor jöttem rá, hogy álmodom. Ahogy megfordultam a tetőn, már fel is ébredtem.. A másiknál egy parkban voltam este, és ahogy rájöttem, hogy álmodom, megváltozott az álom. Színesebb, hangosabb, élénkebb lett - kb 10 mp-ig... De emlékszem, hogy mennyire élénk zöld volt a fű, meg a szélre, és a tücskökre is. Azután a munkahelyemen voltam, eléggé hülye beosztása volt a teremnek, itt, mikor rájöttem, hogy álmodom, szinte rögtön kezdtem ébredni, de eszemben volt a pörgéses technika, és így tovább tartott - szintén 5 mp-el.. Az utolsót átmásoltam ide, a 2741-es hozzászólásomnál volt:

"Mennem kellett dolgozni 5-kor kelek, fél 5-kor csörög az óra, na gondolom kipróbálom a WILD módszert, legfeljebb bealszom, és elkések :)
Persze nem sikerült végig tudatomnál maradni, de álmomban elindultam a buszhoz, mert dolgozni kell menni:), és van egy útszakasz, amin mindig felteszem a kérdést, és ez előjött álmomban is. Rájöttem hogy álmodom, örülök, hogy de jó, nézek szét, hogy minden milyen 'élethű', még az is eszemben volt, hogy ne fókuszáljak, és közben arra gondolok, milyen jó volna, ha most TÉNYLEG álmodnék, mert akkor most tudatos álmom lenne.. :))"

De az, hogy fel tudok ébredni, ha fixálom a tekintetem, bezzeg többször eszembe jutott, és alkalmaztam is. Ha nem lettem volna ennyire lusta, akkor lehet, hogy több is lenne, de bejöttek sajnos olyan problémák, amik egy kicsit elvették a hangulatom, de nem csak a gyakorlástól.
Na befejezem, mert már túl sokat írtam.
Előzmény: Törölt nick (3954)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3954
Nekem még csak egy volt eddig,sajnos.A tesztekkel az a baj(nálam),hogy elkalandoznak a gondolataim közben.Kérdés,teszt,majd azon kapom magam,hogy eltelt 1 perc és félbehagytam a tesztet.Most ennek a kiküszöbölésén dolgozom.Kb 1 hónapja kezdtem,ez még nem sok.Mennyit alszol hétköznap?Mert én olyan 7 órát,nem tudom ez elég-e az álmok kialakulásának.Hétvégén rózsás a helyzet,mert ráérek akár délig fetrengeni az ágyban.Leírhatnád,hogy mit álmodtál tudatosan. Neked nem volt spontán tudatos álmos?Nekem egyszer igen,pedig akkor nem is gyakoroltam a technikát.Cobb és többiek tényleg eltűntek,a sok számos nicket láttam,illetve egyszer válaszolt nekem.Lehet,hogy már nem is jönnek többet.-pedig néha jó lenne egy tapasztalt ember is,bár visszaolvasva minden kiderül.Majd írj.
Előzmény: zseko (3953)
zseko Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3953
Szia!

Eddig már három alkalommal volt tudatos álmom; kb. 5-10 mp-ig... plusz azok, amiben rájövök, hogy álom, de nem foglalkozom vele, vagy a kedvencem, mikor 'észre térek', és látom, hogy mennyire élethű az álom, és azt mondom magamban, hogy ezt mennyire élethű lenne ha álmodnám... De ez meggyőzött, hogy működik. A lustaság is belejátszik, hogy többször abbahagytam az álomnaplót, mert a végén túl sokat kellett leírni, 4-5 álom elég részletesen. Meg az ellenőrzések is vagy felületesek, vagy sokáig tartanak, vagy 4-5 percenként jutnak az eszembe, és ez fárasztó. Én elsősorban szórakozásra használnám (gondolom), de ez majd akkor derül ki, hogy hogy lesz, amikor már megy, csak működjön... De ha önismereti álom lesz, azt se bánom, az is érdekelne. Többet kellene aludom, vagy inkább jobban ki kellene pihennem magam, ez szokott probléma lenni.
Én sajnos nem tudok felnézni minden nap, leginkább a T-Com miatt, mert vidéken lakom, és még mindig nem akarja bevezetni az ADSL-t, pedig lennék egy páran, akik előfizetnének rá. A modemes meg drága, de nincs más alternatív megoldás.
Cobb-bal mi van, már régen volt fent. Meg a régiek is eltűntek mostanában. Na megyek vissza aludni, meg eszembejutott még egy mostani álmom, megyek leírni.
Előzmény: Törölt nick (3952)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.25 0 0 3952
Szasz!Én is kezdő vagyok ezen a téren,elkezdtem már 2-szer régebben.Ha gondolod megoszthatjuk a tapasztalatokat,bíztathatjuk egymást,elvégre most kezdjük megint.Nekem már volt tudatos álmom,2 hete azóta nem sikerült;de álmodom majdnem minden nap,bár az utóbbi 4 napban nem jött össze.Nehéz dolog ez,és néha fárasztó.Te nem így vagy vele?Amúgy mi a célod ezzel az álom dologgal?Csak szórakozás,vagy van vmilyen nagy becsben tartott ügy?Ha van kedved,akkor dumálhatunk,én minden nap vagyok este 8-tól.
Előzmény: zseko (3951)
zseko Creative Commons License 2005.09.25 0 0 3951
Üdv mindenkinek!

Több kihagyás után újra itt! Nem volt igazán netem az elmúlt kb. 2 évben, úgyhogy felgyülemlett jópár hozzászólás :) Egyszer már jól haladtam, olyan előtudatosságféle is előfordult, de több igazán rossz dolog történt, és amiatt abbamaradt az egész. Többször is belekezdtem újra, az álomnaplót vezettem is, de mindig abbamaradt. De most elhatároztam, hogy nem adom fel. Az álomnaplót ha nem is rendszeresen, de azért csináltam, csak valahogy nem akaródzott tesztelni. Hiába, a lustaság győzött :) Kipróbáltam a Brainwave-et, de inkább csak idegesített, mint működött. De azért mintha elmúlt volna a fejfájásom... Rengeteg hülyeséget álmodok én is ösze, mégsem jut eszembe, hogy ez nem is valóság. Ma például 'Sliders'-t játszottam álmomban, beleugrottam a monitorba, és nem csak másik 'térbe', hanem úgy éreztem, hogy másik 'időbe' is kerültem. Az elmúlt 3-4 napban olvastam végig kb. 1200 hozzászólást, meg beleolvastam néhány régebbibe is, ott volt, hogy álmunkban ugorjunk bele a monitorba. Valahogy éreztem is álmomban, (mármint, hogy álom), de nem tudatosult. De már nagyon várom, hogy végre legyen egy 'igazi' tudatos álmom. A délutáni szundikálást ki fogom próbálni, de (mint sokmindenre) nehéz rászánni magam. Pénteken majdnem sikerült is elaludnom, de azért munkahelyen még sem illik :)) Lehet, hogy többet kellene aludnom, nem 5-6 órákat.
Nem írok most többet, mert így is hosszú lett.

Üdv: zSeKo

ui: Jó Tudatos Álmodást!
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.25 0 0 3950
Akkor jól emlékeztem a könyvben olvasottakra.Sajnos z utóbbi 4 napban nemhogy még tudtos,de normális álmom sem volt.Kivéve ma.De ez is csak normál volt,pedig nem éjszaka álmodtam,hanem már reggel,mert egyszer felkelltem vmiért.Nem gondoltam volna,hogy ez ennyire nehezen megy.Gyakorlok folyamatosan,napi 7-8 órát alszom(hétvégén többet),kérdést naponta 15-ször biztos felteszem,és nem akarózik sikerülni.Na nem baj,csinálom tovább;nem adom fel.Legalább hosszú napok óta emlékeztem az álmomra.Legalább,ha nem is volt tudatos.Igen nálam is sokszor az a baj,hogy a munkám,és sokszor más kizökkent a kérdésből.No meg ugye a bnőm előtt is kell tesztelni;Ő meg ugye utálja,ezért észrevétlenül kell megtennem. Próbálkozok majd méga a képtechnikával,hátha sikerül vmi.
Előzmény: hoppa_hoppa (3949)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.09.23 0 0 3949

Minél közelebb van az agyhullámok állapota az ébrenléti szinthez, annál könnyebb elérni a tudatosságot még az álmon belül, csak sajnos az ilyen tudatos álmoknak elég hamar vége szakad, bár gyakorlással lehet időt nyerni.

Egy párszor már elhatároztam, hogy megint elkezdem, de nem lett rendszeres. Mindig van valami, ami elvonja a figyelmemet, ami aktuálisan fontosabbnak tűnik.

Igen, ez a "baj" a teszteléssel, és ezért is könnyű "megfeledkezni" róla, mert időszakonként kizökkenti az embert a munkájából vagy hajlamos csak felületesen elvégezni a vizsgálódást.

Nem használtam semmi ilyen technikát, egyszerűen csak tesztelgettem, meg olvastam a könyvet, tehát foglalkoztam a témával. Azt sokszor észreveszem elalvás közben, hogy hopp, ez az előbbi gondolatsorom már majdnem "önálló életre kelt", mintha már tőlem függetlenül "történt" volna, csak pár pillanatra visszatértem még az ébrenlétbe. Néha próbálok is felépíteni belőle valamit, de eddig különösebb eredmény nélkül, úgyhogy ezirányú tapasztalataim sajnos nincsenek.

Hogy látogatják-e, nem tudom, ha szükségét érzik, majd jelentkeznek :)

Előzmény: Törölt nick (3948)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.22 0 0 3948
Engem is érdekelt,és érdekel is a téma.az utóbbi időben vettem észre,hogy ezen a téren nem vagyok lusta.Amúgy hajlamos vagyok elhalasztani dolgokat.:) Bocs ha ilyen nehéz kérdéseket teszek fel,de nagyon kíváncsi vagyok a válaszra,és hogy meddig lehet ezt csinálni.Azért is akarom,mert van egy tudat alatti problémám,és ezzel szeretném megoldani.Ehhez nagyon sok gyakorlás kell,tudom.Lassan egy hónapja csinálom.Igazából most kicsit az zavar,hogy nem álmodom tudatosan;hiába gyakorlok.Sőt az utóbbi 2 napban nem is emlékeztem az álmaimra.De nem keseredek el,folytatom tovább.Azt írtad a kérdéseimre amit gondoltam,hogy lehetséges válasz.Plusz még 1-2 dolgot.Angol tudásom sajna nem verdesi az egeket,így marad a magyar fórum.:(( Igen azt észre vettem,hogy a legtöbb álom,amire emléxem az már majdnem az ébredés előtt volt nem sokkal.Ha jól értelmezem a könyvet és Téged,akkor a felületes alvás jobb a tudatos álmodás szempontjából.Túl sok tapasztalatom nincs az álmodás terén,ezelőtt kb 2 havonta egyszer emlékeztem 1 álomra.Most majdnem minden másnap;úgyhogy ezért is megéri.Én szeretek álmodni,sztem klassz dolog.Az első tudatos álmom után olan jó kedvem lett,hogy még a barátnőm is kérdezte;hogy mi van velem.Persze nem mondtam meg neki,mert helyből elküldött volna melegebb éghajlatra,úgy hogy alig vártam volna hogy indulhassak.Így az egyik kollegámmal osztom meg a sikereket és a tapasztalatokat.Ő meghallgat,legalább nem néz hülyének.Ahogy az írásodból elnézem elég sok türelem kell még,és sok kitartás.Ezt kicsit kedvemet szegi;de ha tényleg megéri,akkor nem szabad abbahagynom.Miért nem kezded el megint?Komolyan mondom nekem már nem is terhes a tesztelés,de egy problémával még szemben vagyok:sokszor elnyúlik a teszt,mert a munka amiben épp vagyok,elvonja a figyelmem.Utána ha eszembe jut,azonnal végigcsinálom,de ez most gond;ezt próbálom megoldani.Te nem voltál hasonló cipőben?Más:kép-testtechnikával értél el tudatos álmot?Én képtechnikával talán 2-szer igen.Szoktak gondolatok járni a fejemben lefekvés előtt,olykor testet is ölt vmilyen formában.Legutóbbi pár alkalommal kialakult vmilyen kép előttem;nem is tűnt el,tudtam követni,de egyszerűen amikor elalszom akkor homályba merül.Egy ideig még emléxem vmire,aztán semmi.Egyik nap már estefelé volt,2-szer elszunyáltam 10 percre(felébresztettek),mind a 2 alkalommal előttem volt egy álomkép.Azt már nem tudom,hoyg mi,de vmit álmodtam az biztos.Lefekvés előtt próbálom gyakorolni a képtechnikát egyenlőre nem sok sikerrel.Az a baj,hogy vagy nem alakul ki semmi és elalszom;vagy ha ki is alakul,akkor a sötétség homályába vész az egész.Lehet,hogy azért van ez,mert nem vagyok túl fáradt amikor szunyálni megyek.Ha vannak tapasztalataid e téren,akkor erről is dumálhatnánk.Tényleg!COBB és MRY már nem látogatják a topicot?
Előzmény: hoppa_hoppa (3947)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.09.22 0 0 3947

Akkor vettem meg a könyvet, amikor az első kiadása itthon megjelent, akkor is kezdtem el csinálni, néhány hónapig intenzíven, akkor volt is havi egy-kettő rendszeresen. Azért kezdtem el, mert nagyon érdekelt. Azért hagytam abba valószínűleg, mert lusta vagyok. Ettől függetlenül még most is érdekel persze. Sokszor elhatározom, hogy elkezdem megint, de valahol az elején mindig kudarcba fullad. (Érdekes ez, mert más, nem egy, kitartást követelő dolgot viszont elértem az utóbbi 10-15 évben.)

Fentiek miatt nem tudom azt sem, hogy el lehet érni arra a szintre, hogy minden este így álmodjunk. Valószínűleg van a gyakorlásnak egy olyan pontja, amin átbillenve megsokszorozódnak az ilyen álmok. A másik verzió, amit elképzelhetőnek tartok, hogy egy idő után elmosódik a határ a tudatos és nem tudatos álom között és minden álomban egy hol erősebb, hol gyengébb tudatosság fog dominálni. Annak az afrikai népnek a példája ezt mutatja. Persze az is sokat számíthat, hogy gyerekkorukban teszik magukévá a technikát és teljesen más kultúrális, természeti, társadalmi közegben léteznek.

Az az igazság, hogy ha igazán érdekel a téma és naprakész akarsz lenni a legújabb eredmények felől, az interneten keresztül nagyon sok és megbízható forrás elérhető, de szinte mind angol nyelvű. Igazából azokat a fórumokat kéne követni, biztos, hogy ezekre a kérdésekre ott már sokkal határozottabb válaszok vannak.

Előzmény: Törölt nick (3945)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.09.22 0 0 3946

Nem tudom :) ezek olyan kérdések, amire nem tudom a választ, csak találgatok. Valószínűleg azért nehéz, mert nem természetes állapot. Vannak egy páran, akik állítják, hogy mindig is így álmodnak, itt a topikban is volt rá példa, azt hiszem, de az emberek jórésze csak spontán módon, elvétve tapasztalja meg.

Az biztos, hogy megtanulható, lásd a könyvben is említett afrikai népet, akik már gyerekkorukban megtanulnak tudatosan álmodni (talán a dogonok, de nem akarok hülyeséget írni, régen olvastam már).

Nem ártalmas, de valamiképpen nem természetes. Valamiért így lett kitalálva, hogy alapjáraton az ember álmodás közben nem tudatosodik. Talán így jobban pihen az agy, tudatos hozzáállás nélkül jobban megy az asszociálás... sőt, az agy mintha valamilyen módon küzdene is ellene. Ha az ember el is éri a tudatosodást, az álom legtöbbször minden eszközzel azon van, hogy visszasuvassza az álmodót a tudatlanságba, vagy ha ez nem megy, akkor felébredjen. Amikor már csak felszínesen alszunk (délutáni szunya, felkelés előtti álmok), akkor gyakrabban sikerül a tudatosodás, de ez saját tapasztalat szerint nagyon hamar követi az ébredés. Ezekben a tudatosuló álmokban nem is nagyon sikerült semmit elérnem. Az igazán izgalmas szvsz az éjszaka, hajnalban, nem az alvás legutolsó szakaszában előforduló tudatosulás - ez nekem sokkal ritkább. Vagy a regenerálódás, RAM-ürítés folyamatát védi az agy, vagy a tudatalatti tartalmát, vagy mindez együtt, vagy valami más, de nehezen megy, szinte mindenkinek. Egy tapasztaltabb álmodó véleménye többet érne.

Előzmény: Törölt nick (3944)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.21 0 0 3945
Sajnos délután nem tudok aludni,időm nem engedi,még hétvégén sem.Általában,ennyi szokott történni:hétköznap:22.00-kor alvás,fél hatkor kelés.Pénteken(bnőm nálunk van,addigra kibukunk teljesen és 7-kor alszunk) este alszunk,kb 2 órát este.Aztán átmegyünk Hozzájuk,ott is kb 1 órát.Aztán reggelig.Hétvégén hajnalban mindíg felkelek,olyan 7-8 körül;de 10-ig lustizok;ilyenkor 1-1 órákat alszom.Tényleg sokkal többet álmodom,így ha még visszaalszom.A hajnali keltegetést abbahagytam,nem éri meg;bár néha magamtól felébredek4 körül,aztán azonnal visszaalszom.Ilyenkor is szoktak álmaim lenni.A gyakorlást nem hagyom abba.Te meddig csináltad?ÉS miért?el lehet szted jutni oda,hogy minden nap tudatosan álmodjon vki?
Előzmény: hoppa_hoppa (3942)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.21 0 0 3944
Húúúha,kösz a rengeteg betűt,teljesen elkoptak a szemeim.:) A részletes tesztet ezért csinálom,mert nem akarok egyetlen alkalmat sem elhalasztani.Szeretném az összes tudatos álmomat átélni,olyan mélyen;ahogy csak lehet.A könyvet természetesen olvastam,ebből indult az egész ki kb 10 éve.Akkor ez első pár féltudatos álmomig futotta.Nem érdekelt utána már.Aztán május végén ráakadtam COBB oldalára.Megint úgy feltüzelt,hogy majd felgyulladt a szék alattam.Gyakoroltam szépen,ahogy kell.Kb 1 hétig.Utána egyszerűen kiment a fejemből a kérdés.Most 3 hete vettem észre;hogy magamtól feltettem magamnak;ha olyan helyzetben vagyok.És ez kellett.Úgy meglökött,hogy most is tart a lendület,és csinálom.Az első tudatos álmom óta várom,hátha sikerül.Annyira,hogy utána 2 napig nem tudtam aludni rendesen az izgatottságtól.Most úgy vagyok vele,hogy gyakorlok;várok,tudom hogy sikerülni fog.Még egy dolgot kihagytam:este lefekvés előtt teszt,utána(ahogy a könyv írja):elhatározom,hogy tudatosan fogok álmodni,és véghez viszek egy cselekedetet.És azt,hogy az álmomra teljesen tisztán,és részletesen fogok emlékezni.Az utóbbi még nemigen megy,mert sokszor csak foszlányokra emléxem.Valahogy most elég erőt érzek magamban,ahhoz hogy csináljam. Köszi,hogy segítesz;jó vkivel ezeket megbeszélni.Egy kérdésem még lenne:miért nehéz elérni a tudatos álmot?És miért nem tevődik felé a kérdés álmunkban?Hopp,ez 2 lett:))
Előzmény: hoppa_hoppa (3943)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.09.21 0 0 3943

na, mint írtam, szvsz a teszt már-már túl tökéletes is :)

A hajnali keltegetés működhet, de ugyanakkor megtöri a természetes alvásfolyamatot, hosszú távon szerintem sincs értelme vele szórakozni, nincs annyi haszna.

Óracsörgés: az a léyneg, hogy valami olyasmi legyen, ami nem zökkent ki túlságosan, mert az gátolja a visszaemlékezést. A legrosszabb ebből a szempontból a rádióra kelés, pláne, hallgatja is az ember 5-10 percig felkelés előtt, garantáltan kiveri az álomemlékeket a fejéből. Ha mindenképp kell ébresztés, akkor valami diszkrét, egy mozdulattal elnyomható pittyegés, ami mondjuk 5 perc múlva ismétel (visszaalvás ellen).

Egyébként ha ráérsz dálutánonként aludni, ledőlni 1-2 órára (mondjuk hétvégén), garantáltan és összehasonlíthatatlanul nagyobb az esélyed a tudatos álomra, mitn éjszakánként.

Álomnapló alternatívájaként tudom ajánlani a diktafonos telefont, de lehet, hogy ezt már írtam.

Emlékezés: szvsz természetes, hogy arra emlékszünk legjobban pl. egy könyvből is, ami az utolsó elolvasott oldalon volt, ami legutoljára bennemaradt a RAMban. Emlékezni meg szvsz azért nehéz a korábbi epizódokra, mert nagyon kevés vagy nulla tudatossággal éljük át őket, de gyakorlással nagyon sok minden visszahozható.

Előzmény: Törölt nick (3932)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.09.21 0 0 3942

Én reggel vagyok és napközben, este csak elvétve, hétvégenként. Azért nem akarom nagyon osztani az észt, mert nem vagyok különösebben nagy tudatos álmodó (meg sokszor időm sincs hosszabban írni), mondjuk úgy, hogy régebben csináltam egy ideig, vannak tapasztalataim. vannak itt nálam sokkal gyakorlottabbak is, csak mostanában nem nagyon írnak. Másrészt ez a dolog annyira szubjektív, hogy nehéz konkrét tanácsokat adni.

Szvsz jól csinálod a dolgokat. Amennyire visszaemlékszem, nekem is kb. 2-3 hét után volt az első tudatos álmom, de ahogy levettem, ez másoknál, nálam sem úgy működött, hogy innentől kezdve minden éjszaka van. Abban a rövid időszakban, amikor sikerült napi rutinná tenni a tesztelést, sem volt több tudatos álmom heti egy alkalomnál. Az is teljesen normális, hogy ettől függetlenül jobban emlékszel az álmaidra, ez nagyon kevés gyakorlással hamar felfejleszthető. Nem is kell álomnaplót vezetni, ha csak minden felébredés után annyit rászánsz, hogy az utolsó álomképeket megpróbálod újra előhívni, néhány nap után már erőlködés nélkül sikerülni fog. Álomnaplóval gyakorolva meg akár 4-5 álomepizód felidézése is könnyen megy, de ez is emberfüggő.

Sokan (én is) azért vesztik el a kezdeti lelkesedést, mert ugyan az álmaikra egyre jobban és tisztábban emlékeznek vissza, de tudatos álom (kevés szerencsés kivételtől eltekintve) csak ritkán van, persze folyamatos teszteléssel sűrűsödik. Én spec. azt vettem észre, hogy ugyan tiszta tudatos álmom nem volt sok, viszont a normál álmaimba beköltözött egyfajta látens tudatosság, valami olyasmi, mint amikor az ember valahol mélyen érzi, hogy ez csak egy álom, de hogy ezt tudatosítsa magában, tudatos cselekvésig, helyzetkihasználásig nem jut el. Én konkrétan annyit biztosan profitáltam a módszerből, hogy szinte soha nincs rémálmom. Furcsa és bizarr persze sok, de csak nagyon ritkán fordul elő velem, hogy rémségekkel álmodjak. De persze lehet, hogy ez is csak a megváltozott életmódomból következik, vagy valami másból, de szerintem annak is van köze hozzá, hogy egypárszor sikerült tudatosan álmodni. Másrészről az életemre nézve nagyon sok választ ill. elgondolkodtató kérdést kaptam kaptam egyszerűen csak a nemtudatos álmaimra való részletes visszaemlékezésből is, úgyhogy ez sem elhanyagolandó eredmény.

Tehát szerintem jól haladsz, a teszted már-már túl részletes is, de nem baj, sőt; álomnaplót vezess, ha lehet és türelem. Ha nem olvastad volna a könyvet (most nem emlékszem, hogy írtad volna), azt midnenképp ajánlom, alapvető kérdésekre találsz választ. A topikot is érdemes, legalább az első párszáz hozzászólást, a legtöbb lényeges kérdés már az elején felvetődött. Mégvalami, írtad, hogy csörgőórára kelsz? az nem valami ideális ilyen szempontból, persze nem biztos, hogy ki lehet küszöbölni. Igazából minden ilyen ébresztő dolog zavarja a visszaemlékezést az álmokra, de gyakorlással ez is megoldható.

Előzmény: Törölt nick (3940)
VonBraun Creative Commons License 2005.09.21 0 0 3941
Ma volt egy álmom, ami aztán tudatos lett. Egy régebbi álmomban jártam, ami tulajdonképpen egy film, és én tudtam, hogy ez egy film, amiben álmomban benne vagyok [nem valódi film, csak álmomban az]. Amikor emberek közé kerültem, nem találtam azt az alakot, akit a filmnek ebben a részében meg szoktam találni, helyette három-négy a helyhez nem illő öltözékben [szeméttelep helyhű irodájában öltönyben] nyüzsgött a helységben. Amikor kérdeztem, hogy X hol van, nincsmáritt, nincsmáritt felkiáltásokkal néztek rám, és a legkomolyabbnak tűnő egyén arcán egy olyan műorr+szemüveg volt, amit valami reklámban lehetett látni mostanában. Erről azonnal rájöttem, hogy az álmomban vagyok, mondtam is, hogy na, lépjünk ki ebből a helységből, legalább a film folytatódjon a normális medrében.
Folytatódott is, de közben azon töprengtem úgy felületesen, hogy miért nem stimmelt a filmnek az a része.
Hmmm.
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.20 0 0 3940
Értem.A gondom az,hogy minden alkalommal tesztelek,amikor úgy érzem;lehetőség van álomra.Ma pl:egy ember a laptopján ügyködött a héven,és ellenőriztem.Furcsa érzés volt,azért teszteltem.kb másfél hete volt az első tudatos álmom.Tehát olyan 3 hete kezdtem.Másfél hét óta majdnem minden nap emlékeztem az álmomra,badarságot is álmodtam(nagyapám kertjénél hatalmas szakadék volt,kb 200 m-rel lejjebb pedig a tengerpart),és mégse jutottam el oda,hogy feltegyem a kérdést.Még csak féltudatos álmom se volt másfél hete.Csak sima mezei,normál.Lejjebb leírtam,hogy mit álmodtam tudatosan múlt héten.Nem csinálok vmit rosszul?Vagy ez természetes?Olvass vissza,leírtam hogy szoktam tesztelni.Jó lenne,ha vetnél rá egy pillantást.Tudunk minden nap fórumozni?Mert én minden este vagyok,kivéve hétvégén,akkor délelőtt.
Előzmény: hoppa_hoppa (3939)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2005.09.20 0 0 3939
Szvsz ilyenkor az ember úgymond "megelőlegezi a bizalmat" annak, hogy álmodik. Tehát tulajdonképpen fordítva közelíti meg a helyzetet. Szerintem tulajdonképp mindegy, hogy egy valós helyzetben keresünk álomra utaló, vagy álombéli helyzetben valóságra utaló jeleket, a lényeg a tudatos hozzáállás. A gyakorlat úgyis azt mutatja, hogy ha álom közben kezdi el az ember a gyakorlatot, akkor többnyire nagyon hamar rájön arra, hogy álmodik, sokszor még konkrét jeleket sem kell találnia, egyszerűen csak ráérez.
Előzmény: Törölt nick (3937)
azsem Creative Commons License 2005.09.19 0 0 3938
Válaszolnék, ha érteném a kérdést.
Előzmény: Törölt nick (3937)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.19 0 0 3937
Azon goldolkodtam,hogy mi értelme van a tízparancsolatban a képzelgésnek.Tehát intenzíven el kell képzelni,hogy álmodunk.Ez mit jelent valójában?Szétnézel,és azt mondod magadnak;hogy ez egy álom?Mi értelme van ennek a technikában?Talán hozzásegít vmihez?IGEN.-de mihez?Mi a gyakorlati oka?Ezzel a dologgal miért nem foglalkozik senki?Pedig ez is fontos.Tud vki válaszolni?
azsem Creative Commons License 2005.09.17 0 0 3936
Az ébresztőórás ébresztést én írtam túl drasztikusnak, szerintem jobb ha valami kellemesebbre ébredsz. Ha már időzíteni akarod akkor legyen a telefon, és egy kellemes polifónikus dallam, ha nem ébrednél fel rá, egye fene, ha meg igen akkor... :) Engem már az óra ketyegése is annyira idegesít hogy elaludni sem tudok...
Ha álmodban "megcsalod" a barátnődet az semmit nem számít/jelent. Azt hiszed ő nem álmodik pasikkal? Ez természetes... Azt már veheted megcsalásnak ha álmodban ott a barátnőd mint álombeli barátnő, és valaki mással megcsalod. De szerintem ilyet senki nem álmodna :)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.17 0 0 3935
Senki sem akar nekem válaszolni?Szomorú vagyok.Mindegy.Tegnap tegnapelőtt már miden nap álmodtam,de nem volt egyik sem tudatos.Sajnos.Remélem azért társalog velem vki majd egyszer hosszabban is.
wolvarine Creative Commons License 2005.09.16 0 0 3934

a program nem szól, az csak egy lista. régebben egy papírra volt leírva, de az nem volt mindig nálam, nem úgy mint a telefon. aztán amikor eszembe jut megnézem. elég sűrűn. amúgy én is jobban örülnék, ha a program szólna, de ez még meghaladja képességeimetja, nokia-ra írtam. nekem 3510i van. azon fut. letölthető a http://wolvarine.uw.hu/RealityTests.jad és http://wolvarine.uw.hu/RealityTests.jar helyről. sajnos telefonra ezekről a helyekről nem lehet tölteni, ahhoz én saját netszervert használtam. de ez már OFF.

mostanában én sem nagyon tudok mit írni az álomnaplómba sajnos. tud valaki valami álomfelidézést segítő módszert?

meg még vmi ami eszembe jutott. ha tudatos álmomban megcsalom a barátnőmet, akkor most megcsaltam? ez csak félig komoly, de elgondolkodtam rajta.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!