Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
A dolog elég egyszerű: ahhoz, hogy az önműködő térközjelző kétoptikás lehessen, arra van szükség, hogy: 1. ő csak önműködő térközjelző szerepet töltsön be; 2. az őt követő főjelző csak csökkentett sebességű továbbhaladást engedélyező jelzést adhasson - ez nem valósulhat meg féktávolság hiánya miatt, csak akkor, ha a jelző utáni első fedezendő pont egy váltó, amelyen kizárólag kitérő irányban közlekedhet vonat. Az önműködő térközös vonalak végigkövethetőek és én egyiken sem emlékszem ilyen alakú állomási bejáratra vagy nyíltvonali pályaelágazásra.
Korábban feltettem egy olyan kérdést, hogy van-e valahol kis országunkban kétoptikás önműködő térközjelző. Talán azt mondtátok, hogy valószínűleg nincs, és bár én sem tudok róla, azért egy adalék a dologhoz: Balatonkeresztúr kijárati jelzője (Balatonszentgyörgy felé) biztosított főjelző, de csak kétoptikás, mivel a következő jelző a 30-as vonal kiágazását fedezi, így legfeljebb csak olyan jelzés lehet rajta, hogy szabad 40 km/h-val, tehát a kijárati jelző legerősebb jelzése a villogó sárga - ezért nincs rajta zöld (Balatonmáriafürdő felé áll egyenesben a váltó, Balatonkeresztúr felé kitérőben).
De nehogy már ne legyen ilyen az országban úgy, hogy történetesen nem kijárati, hanem térközjelző szerepel a dologban. :-)
Az milyen lenne már, ha mondjuk kitörne a lencse, és csak az izzó világítana ott fehéren, aztán jönne egy vonalismeret nélküli vezér, és vígan haladna tovább maxi sebességgel, látva, hogy vörös árbocos jelző alsó optikája világít. :-)
Ezek a jelzők már évek óta hatálytalanítva vannak, bár nagyon nincs is szükség rájuk, mert a két külső vágányon használaton kivüli teherkocsikat tároztak az átépítés kezdetéig.
Nagyon úgy néz ki. Sajnos konkrét infóm nincs, hogy miért lépték ezt meg a vágányzár elött, de érdekelne, ha valaki tudja, megköszönném, ha bedobná a köztudatba.
Hát én piszkosul nagyon nem szeretnék egy olyan helyen dolgozni, ahol az ilyen piča munka teljesen elfogadott, norma értékű. Akkor is, ha tudom, hogy az emberek 90%-a inkább az ilyen kényelmes, laza helyeket szereti. Sírva menekülnék. Valószínűleg azok, akik máshol is kellettek, már rég meg is tették.
Eszembe jutott egy néhány évvel ezelőtti eset,amikor a blokkmester megkért bennünnket csak a helyes irány szerint menjünk ha lehet,mert az ellnkező irányú térközjelzőkből szedte ki az izzókat,hogy legyen a "fontosabb" jelzőkbe. (Váltóról is van hasonló sztorim.) A szegénység nagy úr!
Jelzi, csak ők csesznek rá. :-) Most pl. hónapok óta ki volt égve a Szob felőli helyes vágány bejárati jelzőjének vöröse, de csak akkor mentek ki kicserélni, mikor a helytelen vágányé is kiégett. :-)
De. A készüléken világító fények mutatták, hogy milyen ütem kerül táplálásba a vizsgálószakaszba. Szerintem biztosan nem jelző, hiszen jelzéseket nem adhatna...
Tegnap vonatozgattam egy jót Szlovákiában. A jelzőkkel kapcsolatban..., nos itt úgy néz ki nincs olyan szabály, mint nálunk hogy a vörös mindig aklulról a második fény. Hol a legalsó, hol a legfelső hol középső stb. Amúgy a jelzésképek szinte teljesen ugyanazok mint nálunk.