Keresés

Részletes keresés

bantam Creative Commons License 2006.01.04 0 0 61
boldog ujevet!
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.04 0 0 60
Félre ne érts de én nem akarok utánad nyomozni........ kisebb bajom is nagyobb......jobban tisztellek benneteket annál.... beszéljünk inkább a fekete seregről.....Üdv.....
Előzmény: mickey cortez (56)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.04 0 0 59

a saját képeim lehet hogy kisebbek mert van ami nem feltöltésre szánt kép(volt)..:)

a többit igyekszem átformálni

Előzmény: bantam (53)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.04 0 0 58

Hoppá..kicsit összecsusztak a feltöltött infoim..szoval a Kelet-Abidjanban lévö camp Akouedo csendörlaktanya,1.kép a laktanya,2.kép a reagálo gendarmie,3.kép egy volt támado,4.kép az ivorian "elit"érkezése..

mickey cortez Creative Commons License 2006.01.04 0 0 57

Igy indult az év..Elefántcsontparton január második napján fegyveresek Kelet-Abidjanban megtámadták az Akoudeban lévö csendör laktanyát..de bebuktak:)

a laktanya..gendarmieegy loyalista támado..az érkezö ivorian parák:)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.04 0 0 56

Buék mindenkinek!

honnan tudod hol van a "székhelyem"?soha nem irtam hol vagyok épp,aktuális helyzetemröl meg még inkább nem..

ez a xxl.század...net,mobil,fapados járatok..egyszer itt egyszer ott..amugy annyira nem kevés a magyar mint pl a cseh srácok de nem is vagyunk annyian mint pl a szerbek.hiába dolgoznék én  szivesen cappal,mabbal,stb nem valoszinü,hogy fogok mert a dolgaimat igy a "székhelyeimet" az irodám,a cégem és a szerzödéseim szabják meg..

London helyett inkább Antwerpen,Rotterdam,Genova..:)nyomozo..

üdv

c

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.03 0 0 55
Ja és BUÉK mindenkinek!!!
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.03 0 0 54

Üdv. Cortez!

 

Nem gondoltál már arra, hogy átteszed a székhelyed Dél-Afrikába esetleg Londonba hiszen amivel te foglalkozol-a kevés magyarok egyike vagy-mármint ez a "szakma" ezen országokban virágzik kis államunkba pedig csak hazalátogatni érdemes.....ott több bajtársad van és jobb ismeretségekre lehet szert tenni....a legtöbben már biztos ott élnek....ha nem jól látom javíts ki.....

Tisztelettel

bantam Creative Commons License 2005.12.28 0 0 53
volna lehetoseg arra, h nagyobb kepeket tegyel fol?
Előzmény: mickey cortez (52)
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.27 0 0 52

 

És pár évvel késöbb horvát egyházi vezetökkel és II.János Pál pápával...

 

mickey cortez Creative Commons License 2005.12.27 0 0 51

Akkor ahogy szoktam,pár kép az események szereplöjéröl.Van benne privát kép is..

 

Operation Storm(Offenzivja Oluje) 1995 Croatia

General Ante Gotovina

mickey cortez Creative Commons License 2005.12.27 0 0 50
Persze,Zimbabweban vannak még fehérek,nem kevesen de már közel sem az az ország mint volt tiz-husz-harminc évvel ezelött.Zambia az a volt Észak-Rhodesia és Nyasszaföld,az elszakadása inkább politikai vonalon futott mint katonai.benne nyakig aSA és brit szolgálatokkal.Én Zambiába szivesebben megyek mert közelebb áll a délafrikai állapotokhoz mint a jelenlegi Zimbabwe.Ott amugy jelenleg már nemcsak a kifacsart ellenzék hanem már Mugabe tömegei is elégedetlenek mert rájöttek amit már irtam,hogy nem tudnak földet müvelni és igy se termés,se melo..de azert a piszkos munkát elvégezték Mugabénak.ott most hajszálon függ kb2-300 000 ember léte.éhen fognak halni.
Előzmény: Of (46)
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.27 0 0 49

igen ö Nicky..)

kicsit hanyagolnom kellett a topicot de lassan hazaérek és januárban lesz idöm.

azota egy érdemleges dolog történt,Gotovina tábornok elfogása..

 

Na,erröl pár mondat sebtében..az,hogy a születésnapján fogják meg,megalázo és rohadt cinikus,mert ha ilyen közel vannak hozzá azt hiszem ezt akár elötte is vagy utána is megtehették volna..na nem azert mert egy esetleges bünös embert nem illik a szülinapján zavarni hanem mert Mladic pl még sehol sincs..

Amivel Gotovinát támadják az fele sem igaz..

95 nyarán a Vihar hadmüveletben a krajinai területek elfoglalása volt a cél,erre alapbol három napot adtak,mármint a horvát hadvezetés és a szolgálatok,na meg persze pár nyugati szolgálat..ugyanis a krajinai szerbek kikiáltották a maguk Krajinai Szerb köztársaságát,mindenféle történelmi,politikai,hadászati és egyáltalán,minden alap nélkül.A horvátoknak stratégiai és nemzeti kérdés volt a beékelödött bábállam leradirozása.a krajinaiak a szerb sovinisztákban bizva elhamarkodottan cibálta meg a horvát oroszlán bajszát,mert akkor már se a szerb irreguláris erök se a jugo hadsereg nem volt olyan állapotban hogy felvegye a versenyt a horvát gárdával.Belgrádbol megüzenték a szerbeknek Krajinába,hogy nem fognak katonai segitséget nyujtani ellenben megszervezik a szerb lakosok evakuálását.ezért a szerb szolgálatok elkészitették a kiüritési terveketEz konkrétan azt jelentette,hogy tökéletes logisztikai tervként megvoltak szervezve az autobuszok Belgrádbol,hogy telepitsék ki a szerb családokat.ezt ugy képzeljétek el,hogy térképpel,utcákra lebontva érkeztek a buszok.a szerbek tudták,hogy melyik busz melyik utcát viszi ki,söt,melyik család melyik buszra száll és hogy hova viszik öket.vagyis egy szo sem igaz abbol,hogy Gotovina vezette hadmüvelet több százezer civilt üldözött el.ezekröl a horvát hadvezetésnek is voltak infoik,konkrétan videokazettán megvolt nekik a tárgyalás,amin a szerbek tervezik ezt az evakuálást.(ha ez esetleg bizonyitékként bekerülhetne G.hágai anyagába...)

Mikor Ante megkapta a parancsot,három napot kapott,ki is pucolta a maradékot,a 250 halott amivel vádolják,a szervezett csoportoktol leszakado"partizán"szerb alakulatok tagjai vagy pár öreg csetnik volt.nem mondom hogy nem volt kilengés de gondoljuk el.Gotovinát 250 emberért akarják felelösségre vonni mig csak Srebrenicában ezrekre rug a kivégzettek(!!!!)száma..ez nagyon csufos politikai játék volt a horvátokkal szembenmerthogy amikor meghalt Tudjman aki közismerten keményvonalas politikus volt(akit europa lefasisztázott mint tette azt korábban Haiderrel is pedig legális választásokon szavaztak rá osztrák állampolgárok a független országukban) a körülötte lévö tábornokok,ezredesek mint pl Gotovina,Filipovic,stb kicsit körön kivül kerültek,hisz Mesic tudta,hogy idövel a natot és az eut is akadályozhatja a radikális horvát politikai oldal jelenléte.ezeket a tábornokokat abban az idöben bizonytalanság vette körül .elfogyott a levegöjük.de mivel senki nem akarta öket félretenni csak ugy hiszen mégiscsak a horvát függetlenségi harc vezetöiröl,katonáirol,nemzeti idolokrol volt szo,szolgálati eszközökkel egy kreált tábornokok lázadását csináltak,elhintették hogy Tudjman volt barátai egy erösen nacionalista vezetésü horvát állam létrejöttén bábáskodnak és négy tábornok vezetésével puccsra készülnek.köztük volt Gotovina is.ez persze nem volt igaz,a látszattal ellentétben Horvátország stabil képzödmény lett a szabadságharc után.a szolgálatok "cinkosan" jelezték a tábornokoknak,hogy mi a pálya,akik tudták,hogy ha nem akarnak elsüllyedni jobb ha odébb állnak.Hivatalosan szabadságon voltak azokban a napokban amikor nyilvánosság elé vitték ezeket a kreált vádakat és a szabi alatt Ante és még páran elhagyták Horvátország területét.Valoban csak nagyon kevesen tudták mikor hol van,nem ugy mint Karadzic és Mladic esetében ahol tevékenyen bujtatja öket a politikai hatalom és a hadsereg.

Gotovina kellett Hágának mert a Vihart tudták egyedül kényszeredetten párhuzamba állitani a szerbek tette atrocitásokkal és remek ütökártyát adott Brüsszel kezébe a horvát bövités kapcsán.zsarolták a horvát államot és zsarolták G.elfogásával a szerbeket Mladic ügyben.de sokadszorra is hibázott a müvelt nyugat mert a szerbek nemhogy nem használták ki az idöpontot Mladicék feldobására(hisz igy megoszlott volna a figyelem a két volt hadviselö fél tetteit illetöen)hanem a szokásos sunyi stilusukban még mindig dugdossák,mig telezengik a sajtot a horvát háborus bünökkel.mégegyszer,a a krajinai menekülés szervezett volt szerb részröl,addig a boszniai agresszio gyilkosságok ezreit hozta a muzulmánokra szerb részröl.Diohéjban ennyit a vádakrol.

bantam Creative Commons License 2005.12.11 0 0 48
elfogult lapokhoz: "- Tudja, Doktor úr, a lányom és a fiam is házas már, és segíteni szeretnék, hogy mindkettőnek jó legyen a házassága, de nem tudom hogy kezdjek neki. - És hogy sikerült a lánya házassága? -Remekül! A férje ágyba viszi a reggelit, hagyja pihenni, el is mosogat, sőt a múlt héten még egy nercbundát is kapott tőle! - De hisz ez nagyszerű! Na és a menye? - Az rémes egy teremtés! A fiammal készítteti a reggelit, délig hever az ágyban, szegény gyereknek mosogatnia kell és az a némber még egy bundát is kizsarolt valahogy magának!"
Előzmény: mickey cortez (45)
bantam Creative Commons License 2005.12.09 0 0 47
o ugyanaz a szemely, mint akit Nick du Toit neven ismert meg a kozvelemeny? azert kerdem, mert eddig nem lattam a ket nevet egy kornyezetben, fotokat csak Nick nevvel lattam, eleg sok volt sasf lett zsoldos, raadasul a du Toit nev se tul ritka, vagy nagy a csalad...
Előzmény: mickey cortez (45)
Of Creative Commons License 2005.12.05 0 0 46

Sziasztok!

Zimbabwéban maradtak még fehérek? Zambia elszakadása hogyan zajlott le?

 

A könyvtémához: az Idegenlégiós könyveimet nem számoltam ide. Ezekből jobban el vagyunk látva, csak nagyon meg kell nézni, hogy ki a szerző.

mickey cortez Creative Commons License 2005.12.04 0 0 45

ö Wynand Du Toit ezredes,az LPS alapitoja.ö szervezte meg az evakuálásokat,késöbb pedig 24orás szolgálatot a farmermentések idején.Ex-SA SF,volt Mozambikban,Angolaban,Zimbabweban,Namibiaban.késöbb belekeveredett az Egyenlitö-Guinea elleni puccsba,bebörtönözték.

 

én elfogult lapokat olvasok,bantam)

Előzmény: bantam (44)
bantam Creative Commons License 2005.12.04 0 0 44
a kamu arra vonatkozott, hogy esetleg nem o irta...(de valoszinu, mivel ezzel a korszakkal foglalkozik, tehat lehet, h erdemes neked is elolvasnod egyszer, ha lesz idod) szerintem egy rhodesiai tortenesz kevesbe elfogult es hitelesebb, mint egy ujsagiro(a legjobb termeszetesen egy hirszerzo tiszt beszamoloja lenne, de sajnos ahhoz en nem ferek hozza), de ha tudsz olyan delafrikai lapot, ami jo, tobbnyire fuggetlen(es nem afrikaans-ul irodott), akkor szivesen vennem, ha 1 linket kuldenel. koszi
Előzmény: mickey cortez (43)
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.04 0 0 43

nem olvastam igy nem tudom kamu e.bár ezt a szot te használtad.én azt irtam pár mondathoz,hogy hülyeség.mert más irni valamiröl meg más látni..

szerintem minden sajto ugy tálalja azinfoit ahogyan a politikai hátszele kivánja..de olvass délafrikai lapokat azokbol reális képet kapsz.

Előzmény: bantam (42)
bantam Creative Commons License 2005.12.04 0 0 42
http://home.wanadoo.nl/rhodesia/wood1.htm "The African Nationalist Insurgents" - szoval akkor ez is kamu. mit javasolsz, hogyan ellenorizzem ezeknek az irasok hitelesseget? csak mert a pasas, aki irta veletlenul egy letezo szemely, lehet fol kene hivni es megkerdezni, mit is gondol...(Now retired, Richard Wood was born in Bulawayo, Southern Rhodesia. He is a graduate of Rhodes and Edinburgh universities. He was a Commonwealth Scholar and is a Fellow of the Royal Historical Society. He was the Ernest Oppenheimer Memorial Research Fellow at the University of Rhodesia and thereafter held a personal chair at the University of Durban-Westville, Durban, South Africa. Fortunate to have sole access to the then closed papers of Sir Roy Welensky, he wrote The Welensky Papers: A History of the Federation of Rhodesia and Nyasaland: 1953-1963. Based again on sole access to the hitherto closed papers of Ian Smith and other private collections, he has just published the complementary work So Far and No Further! Rhodesia's bid for independence during the retreat from Empire 1959-1965, the first of three planned books on Rhodesia between 1959 and 1980.) no mindegy, nem er ennyit az egesz...
Előzmény: mickey cortez (38)
bantam Creative Commons License 2005.12.04 0 0 41
elnezest. nem a forrasom volt a hibas, hanem en. felreertettem valamit, feluletes voltam... nem tudom, h volt-e ehinseg '92, de "nemzeti katasztrofa" az aszaly miatt igen(1 millio szarvasmarha pusztult el, allitolag az egyik legdurvabb szarazsag volt)
Előzmény: mickey cortez (38)
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.04 0 0 40

És történetünk szereplöi

 

egy fehér farmer..

még egy..

Zimbabwe(Rhodesia)Mugabe
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.04 0 0 39
megkaptam,köszönöm.szép munka,még csak átfutottam,de áttanulmányozom:)
Előzmény: mabelle (34)
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.04 0 0 38

Hát ez szép,csak ezek nélkül nem érthetö a mai dolgok lényege sem.de valoban a historiás részt remekül átlehet nézni a neten is,sok cikk van.de nem mindegy honnan vannak ezek az infok.éhinség soha nem volt,csak tudatlan,dolgozni nem akaro feketék.a fegyveres élet Afrikában nem csak a katonai zürzavart jelképezi,hanem egészen egyszerüen megélhetést ad azoknak aki gyerekfejjel belecsöppentek(mert sok választásuk nem volt)a háboruskodásba,irni olvasni nem tudnak, a drogok az eröszak lettek a szüleik..ilyen embereket tömegével kezelni csak ideig oráig lehet,azt is csak eröszakkal.éhinséget okozott az ha ezek a fosztogatok dunántulnyi területeket raboltak ki.

az,hogy a ZANU meg a ZAPU nem volt fegyveres egység az hülyeség(bocs nem Te vagy az,hanem a forrás ahonnan idéztél).ezek voltak a törzsi gerillaosztagok amiket remekül használt fel a nyugati világ meg a keleti blokk önös érdekeinek megvalositására.aztán persze változnak az idök,Mugabe egyszercsak megfelelt tárgyalopartnernek,és igy váltott álarcot és lett politikai mozgalom a brutális,zavart ideologiákkal terhelt törzsi fegyveresekböl.

az a része ami téged érdekel már mint Zimbabwe történelmeként kerül a könyvekbe.

a földreform lényege az volt,hogy a rengeteg munkanélküli,éhes,nyomorban és butaságban Mugabe által tartott rhodesiai ember tulélési esélyt kapjon.álszent dolog volt az azidöben történö mugabei politika mert pontosan ö akadályozta a zimbabwei értelmiség tevékenységét,a fejlödés kiteljesedését.mert persze ott is vannak okos emberek,felkészült közgazdászok,ujságirok kik többnyire brit,délafrikai vagy épp europai egyetemeken tanultak és képesek lennének kezelni Zimbabwe problémáját ha meg lenne hozzá a katonai erejük.tehát a földreform.a föld kb 70 %-a fehér farmerek kezében volt.jolmüködö kis,közép és nagybirtok táplálta az egész országot.ha zimbabwei mezögazdaságrol beszélünk akkor a kb 4000 ilyen fehér farmrol beszélünk.a maradék 30% a feketéké volt de ezek a földek csak igen kis mértékben voltak alkalmasak termelésre egészen egyszerüen geologiai okokbol.vagyis a jo földek a farmereké a szar földek a feketéké.ezzel nagy baj nem is lett volna mert a feketék nem alkalmasak az egész embert kivánö,koncentrált mezögazdasági munkára.és akkor még a gazdálodáshoz szükséges tudás,technologia és az agráripar háttértevékenységéröl ne is beszéljünk.

a Mugabe elleni elégedetlenség igy lett átforditva az elnyomott zimbabwei nép problémájának és Mugabe a fehér farmereket bünbaknak használva meghirdette a földreformot,gyakorlatilag a szabad rablást,földfoglalást.ezeket a több évtizedes gerillaharcokban edzödött és antiszocializálodott fekete veteránok vezették és azt hiszem ezzel el is mondtam mindent ennek a földfoglalásoknak a menetéröl...

igen ám de a kifosztott, és a fehérekhez hü fekete alkalmazottakat lemészárolo emberek miután széthordták amit csak lehetett ott maradtak a földdel,az igényük alapjával..és rájöttek,hogy nem tudnak földet müvelni..addigra már a lakosság nagy része rájött,hogy a fehérek adták a megélhetés nagy részét vidéken,belölük tartották el a családjukat.ugy ahogy,de ennyit se várhattak Mugabétol.na ekkor valoban volt éhinség..ez az elégedetlenség meg persze a modern világ nyomása és szankcioi vezettek késöbb a szinjátékba torkollo szavazáshoz.mert persze hiába volt a jozan felismerés Mugabe még mindig erös ember,a hadsereggel és a veteránokka eröszakosan sakkban tartja az ellenzéket,a fehéreket és minden értelmes eröt.

Ezekben az években volt az,hogy a bebörtönzött,megkinzott, fehér farmerek egzisztenciájuk odaveszvén ideiglenesen menekülni kezdtek.családokat,alkalmazottakat,értékeket-ha valakinek maradt-kezdtek evakuálni föleg SA-ba.ehhez vagy külsös cégeket vettek bérbe akik vállalták az utaztatás,az ut biztositását,vagy épp a megmaradt értékek védelmét amig normalizálodnak az idök.ezekben részt vett az EO-bol függetlenedett kis cégek többsége,és a Sandline volt ex EO logisztikusai.persze volt olyan farmer aki több évtizedes gyarmati harcos multtal maga intézte a dolgait..ez volt a rhodesiaiak utolso menekülése a kilencvenes években.

Előzmény: bantam (37)
bantam Creative Commons License 2005.12.03 0 0 37
nehogy felreerts, csak engem inkabb azok a dolgok erdekelnek, amit itthonrol nem, vagy csak nagyon nehezen tudnek megismerni...
Előzmény: mickey cortez (35)
bantam Creative Commons License 2005.12.03 0 0 36
hali! a feketek azert(es kb akkor) kezdtek el mozgolodni(60-as evek vege, persze akkor is, mikor a feherek eloszor igenyt tartottak a foldjukre...), mikor a feherek egyoldaluan kikialtottak a fuggetlenseget('65, ez azt jelentette, hogy szembemennek az anyaorszag, ebben az esetben a brittek terveivel, akik a feketeknek nagyobb valasztasi es valaszthatosagi szabadsagot akartak). '70-es evekben mar javaban zajlott a balhe(amit azert tobbnyire tudot kezelni a hadsereg)+szankciok es ezert egyezett bele(Kissinger doktorral folytatott pretoriai eszmecseren is nehezedhetett ra nem keves nyomas) Ian Smith, korantsem lelkesen, hogy ~atadja a hatalmat('78-ban mar az osszeomlas szelen allt a rendszere...). ez egy polgarhaboru vege volt elvileg!! 80-tol 82-ig eppen beke volt(Mugabe mar a fonok, eloszor szabad valasztasokon gyozott), ennek az vetett veget, h RM eltavolitotta Nkomot a kormanybol, mire a ZAPU szimpatizansok morcosak lettek es kupit csinaltak, '87-ben megint nyugi(ZANU-ba beleolvasztjak a ZAPU-t, kevesbe finom modszerekkel, mint nalunk a szoc-demeket a komcsik anno). ezutan egy ehinseg 92-ben. arrafele szokas a demagogiat a gyakorlatba is atultetni: a feherektol elkobozzak a foldjeiket ujraelosztas cimen(gondolom te ekkortajt voltal kinn)->megintcsak visszacsap: kevesebb a termes a foldeken... masik: zapu es a zanu partok, nem katonai egysegek. a zipra es a zanla voltak a "hadseregeik"... ennyit a zanzasitasrol;) tisztelettel: bantam
Előzmény: mickey cortez (35)
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.02 0 0 35

ok.Rhodesiat a mult század második felében alapitották "természetesen"brit bányvállalatok terepeként müködött.Cecil Rhodes volt üzletemberröl kapta a nevét.'965-ben a fehérek alkotta hatalmi elit elszakadt NagyBritanniátol és Rhodesia néven haladt továbba történelemben.1980-tol gerilla háboruk zajlottak a térségben,ennek követése mint minden hasonlo afrikai történeté több mint bonyolult.azokban az években a kelet és a nyugat(szovjet-usa) harci játszotere volt szinte az egész kontinens. a gerillák egy része marxista moszkvabarát,egy része függetlenség párti volt. a törzsi berendezkedésnek megfelelöen jöttek létre a politikai katonai egységeik a feketéknek.ilyen volt a ZAPU és a ZANU nevü formácio.a gerillaháboruk zavaros idöi után(amibe belekeveredett Zambia(volt ÉszakRhodesia),SA,Malawi és a környezö összes ország.Moszkva pl Tanzániában bolgár és keletnémet kiképzökkel segitette a ZAPUt.1987töl a ZANU-Mugabe pártja viszi a hatalmat,gyakorlatilag Mugabe egyszemélyü vezetése alatt.

folyt.köv.ki kell lépnem,bocs:)

Előzmény: bantam (33)
mabelle Creative Commons License 2005.12.02 0 0 34
meglesz az valamikor:))
Előzmény: mickey cortez (32)
bantam Creative Commons License 2005.12.02 0 0 33
te dolgoztal ott, mig nekem a legkozelebbi elmenyem zimbabwerol es sa-rol annyi, mint egy atlagos magyarnak. ezert a legjobb az volna, ha rhodesiarol lenne szo, bovebben.;)
Előzmény: mickey cortez (32)
mickey cortez Creative Commons License 2005.12.02 0 0 32

Ez nagyon nagyon zanzásitott összefoglalása volt a rhodesiai helyzetnek)

amugy ez nagyon összetett kérdés..az tény,hogy az apartheid megszünése ota SA már nem az ami volt.a hatvanas,hetvenes évek állapotát,életszinvonalát össze sem lehet hasonlitani a maival.persze itt a fehérek életszinvonalára célzok mert akár tetszik akár nem,azt a feketék is elismerik,hogy a fehérek nélkül sehol sem lennének.

Mugabe csak egy kreálmánya ennek a keszekusza helyzetnek,klasszikusan beleillik abba a vonulatba amibe a többi primitiv,diktátor a kontinensröl Csombétol Mobutuig,Kadhafitol Idi Amin Dadaig..

most hirtelen beindult három téma,az 5. commandoé,Rhodesiáé,és én szerettem volna belekezdeni feldolgozni Mátyás királyunk azota is páratlan fekete seregének ismertetésébe.

melyikkel kezdjük?)

üdv

cortez

 

 

Előzmény: bantam (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!