Először nekem csak ilyen sima hajtásos 155-ös kapám volt. Én is sokat gondolkodtam a váltó megoldásán, mert kocsizni is kellett. Aztán akét-két kapa mellé csináltam erősebb lemezből tárcsát és szereltem rá trabant kereket, trabant gumival, mert ha a szekér meg volt rakva nehéz volt az elindulás. A sima gumikkal gázadásnál megemeltem a gépet, hogy a kuplung tudjon zárni és amikor kapart a súlypontomat áttettem a gépre és elindultunk. Több mint tíz évig jártam így.
Azt elég nehéz lessz, hajtásház kimenő tengelye milyen méret? A képen látható szabadonfutós agy r250t gépé ott a kihajtás tengely 30mm, a hatszög laptávolsága pedig 27mm.
Azaz ahol bilincsel lehet a motort felfogatni a csizm!mon ott ha leveszem a kuplungcsészét, meghosszabítom a tengeltyt, és felszerelem a váltót működni fog?
Erre a bilincses felfogatású hajtóműre nem csak azért nem lehet fölszerelni, mert nem lehet rögzíteni, hanem a váltónak egy tengelye egyben a csiga orsó is.
És a hajtómű egyben a váltó alsó része is.
Erre a hajtóműre a váltós motort is csak úgy lehet fölszerelni, ha a kuplungházat kicseréled rajta.
A váltó az, ha jól tudom teljesen azonos a Robi 151 rekordon és a Robi 250-es típusoknál. Történetileg először a 151-es volt, utána jött a 250-es. A lehajtásnál viszont van egy kis áttételezési különbség a 250-esen használt négyütemű motor alacsonyabb fordulatszáma miatt.
Kizártnak tartom, hogy a sima 151-es hajtóműre feltehető a váltó. Hiszen, azt valahogyan rögzíteni is kellene, és erre való dolgot nem hiszem, hogy találni fogsz.
Az a kék szál vezeték az a villágitó tekercsből jön, tudsz a gépre rakn lámpát elöre, akár a potkocsira. Jó hogy van benne én ki is használom, pótkocsi villágításra használom. 2* 12v 5w izzó van hátul. előre most akarok. Üdv GÁBOR
Ezzel vitába szállnék mert így nem teljesen pontos...
A robi 151 az a komplett gép. A lehajtás az ugyanaz az 50, 52, 52, 151 és 155 -nek , a motrot pedig a Kismotor és Gépgyár (KMG) gyártotta a 151-es szériához (is).
Ez a motor anno 10 féle kivitelben készült 153 és 204ccm-el függőleges és vizszintes tengellyel, regulátoros szabályzással és annélkül.
A 10 féle változatból 2-t csináltak a Veszprémi Mezőgép vállalatnak ( később Robix).
Egy fajtát a 151-es szériához 153ccm-el 5,5LE -vel, egyet pedig a rex maxi kivitelhez 204ccm és 7,5LE változatban.
Létezett ebből a motorból vízszintes tengelyű regulátoros szabályzással is ami szivattyút, generátort hajtott meg.
Bocs, nem okoskodni akartam csak leírni amit tudok. Remélem nincs harag ;-)
Sziasztok nemrég került a birtokomba egy 151-es. Elkezdtem a javításokat, de valamiért a leállító gomb nem működik és van egy kék-fekete szabad kábel aminek nincs helye sehol. Tudna valaki esetleg segíteni a megoldásban? Előre is köszönöm!