Keresés

Részletes keresés

beezer Creative Commons License 2005.01.16 0 0 383
Hát kedves Alice, úgy látszik mi sehol nem tudunk vitatkozni.:))
Előzmény: AliceCsodaországban (366)
ikaruss Creative Commons License 2005.01.16 0 0 382
1888-as pártagságért már senki sem restellkedik. Szvsz. :-)
Előzmény: www.arvai.hu (381)
www.arvai.hu Creative Commons License 2005.01.16 0 0 381
Én azt nem értettem, hogy a baráti országokba miért nem mehettem bármikor? Hiszen ők a haverok, testvérek, sorstársak, elvtársak, stb. Miért nem látogathatok el hozzájuk bármikor? És ha el is jutok hozzájuk, miért nem vásárolhatok azokból a kiváló termékekből szabadon, amit ők előállítottak?
Voltam párttag. Nem vagyok rá büszke, de restelkedni sem vagyok hajlandó miatta. 1888-ban voltam az. Akkor léptem be, amikor sokan már távozóban voltak. Állítólag akkor valamiféle reform zajlott. Lehetséges, de ezt nem nagyon érzékeltem. A taggyűléseken csak üres szócséplés volt. Legalábbis nálunk. Aztán jött Grósz elvtárs Sportcsarnok béli beszéde. Azután szépen csendben kiléptem. Azóta nem vágyom semmiféle pártba.
Előzmény: Derek (377)
Derek Creative Commons License 2005.01.16 0 0 378

"Rákosi és a Péter Gábor gyakran emlegette az osztályellenség fogalmát.Mit gondolsz ezt kikre mondták?"

 

Persze emlegettek, de az osztalyellenseget leginkabb a sajat soraikban kerestek,nem a foldbirtokozok kozott, azokrol tudtak,hogy azok.

Előzmény: Törölt nick (374)
Derek Creative Commons License 2005.01.16 0 0 377

"Anyámhoz a köcsög komonisták jártak fenyegetni, hogy elviszik a varrógépét mert otthoni varrással egészítette ki a varrodában keresett bérét. "

 

Nem a kommunistak ,hanem az ipartestulet,mert iparengedely nelkul dolgozni akkor is es most is kontarkodasnak szamitott.

Miert nem valtotta ki az ipart ,megtehette volna.

Amugy ismerem a temat ,mert anyam noi fodraszkent jart hazakhoz ,mert ot meg nem vettek fel a szovetkezetbe,de nem a kommunistak hanem az ipartestulet jelentette fel. Ezert ma is ugyanugy feljelentenenek.
Megnyugtatlak ezert 45 elott is feljelentettek volna.Akkor is tilos volt. Es ma is.Az mas,hogy nem konnnyu ilyennel lebuktatni barkit akkor sem volt. Mert a legtobb kifizette a buntetest aztan dolgozott ugyanugy tovabb.

Akinek olyan szakmaja volt,hogy fusizni tudott ,ha volt kedve fusizott.

Amugy a hatvanas evektol a legtobb nagyob kotosnek es butikosnak es vasarozoknak ilyen hazaknal dolgozo fusizok varrtak kotottek tobbsegeben.

 

 

"Az emberek veszekedtek karácsony előtt a boltban ha banán jött, mert a nagyhatalmú eladók az egész szállítmányt félretették az ismerősöknek. "

 

Hagyd mar ezt a banant,mintha az lett volna a legfontosabb,ha gyumolcs kellett miert nem mentel ki a piacra,volt boven magyar.Neked mint nepnemzetinek miert a kozmopolita banan a fontos,miert nem a magyar fold termette szilva,cseresznye, alma,korte ,malna ,ribizli, eper.

Ugy csinalsz mintha a banan lenne a legfontosabb nepelelmezesi cikk.

 

"Ha télen szén jött a tüzépre, az őseimnek már előző nap este sorba kellett állni, hogy kapjanak szenet, ez is a hetvenes évek. "

 

Na ez is hulyeseg.En eppenhogy a hetvenes evek elejen laktam olyan lakasban egy ideig ahol olaj es szen tuzeles volt es fatuzelese konyhai tuzhely.Egyikbol sem volt hiany. Na jo,dorogi dio az nem mindig volt,mert az volt a legkurrensebb. De nem tudok olyanrol hogy azert fazott volna valakim mert a tuzepnel nem volt szen.Meg aztan a szenet telire nem telen szoktak megvenni.

Ha mar blamalni akarod azt a rendszert ,mert van miert legalabb olyasmit hozzal fel amivel tenyleg blamalni lehet.


Előzmény: tüzes fal (368)
tüzes fal Creative Commons License 2005.01.16 0 0 376
"Édesapám a szociális (szocialista) demagógiában a fidesz verhetetlen, ők az igazi örökösei a Kádár rendszernek. Ingyen lakás, ingyen egyetem, munkahely mindenkinek, államilag dotált olcsó közmű díjak stb... ki is sírja vissza olyan nagyon? "


hülyeségeket beszélsz, a fidesz sosem ígérgetett ilyesmit.

ellenben a szocijaid ígértek ingyen jogsit, ingyen mobiltelefont, meg ilyeneket.


Orbán mindí azt mondta, hogy nem halat kell adni az embereknek, hanem hálót, hogy tudjanak halat fogni.

Sajnos azonban a többség sem gondolkodni, sem pedig tenni nem akar semmit, hanem az államtól kapott juttatásokra várnak.
Az előre nem tervező, csak a mának élő emberek ugranak a 19000 forintos egyszeri pénzekre, ezért is nyertek a szocik.

A fideszben az volt a jó, hogy lehetőségeket teremtett a dolgos embereknek.
A munkakerülő szoci plebs ezért nem választotta meg őket, mert ezek a rétegek sosem akartak dolgozni.
Előzmény: AliceCsodaországban (370)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.16 0 0 373
Nu és a fidesz egycsapásra meg fogja tudni ezt változtatni? Ő sem tud több munkahelyet létesíteni, a munkahelyek már a "gyárosoktól" függenek, mint azokban az időkben amiket te visszasírsz.  Vagy akkor nem volt munkanélküliség? A 3 millió koldus országa, a tbc mint morbus hungaricus elnevezés mikortól is van? Aztán meg sajnálod a szegény fölfbirtokosokat meg gyárosokat, akik ugyanúgy kizsigerelték és kihasználták a munkásokat és parasztokat, mint a mostani multik.  Nem is tudod mit akarsz, komolyan.
Előzmény: Törölt nick (371)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.16 0 0 372
Úgy látszik te sem tudsz egy hosszabb mondatot megjegyezni, én azt írtam, hogy bizonyos vonatkozásait, nem azt, hogy az egészet.
Előzmény: tüzes fal (368)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.16 0 0 370

Édesapám  a szociális (szocialista) demagógiában a fidesz verhetetlen, ők az igazi örökösei a Kádár rendszernek. Ingyen lakás, ingyen egyetem, munkahely mindenkinek, államilag dotált olcsó közmű díjak stb... ki is sírja vissza olyan nagyon? (Ja és persze mindezek mellé alacsony adók!)

Az oroszok seggét meg éppenséggel Kádár alatt nem Magyarország nyalta a legfényesebbre sőt! Nem véletlenül gúnyolták úgy az országot, hogy gulyásszocializmus, meg legvidámabb barak. Nyalni meg muszáj volt, mert itt állomásoztak "ideiglenesen", miért te nem hallottad azt az ujsághírt, hogy "az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok tisztjeinek öröklakásokat adtak át?" Ez egy ilyen kor volt.

 

Én arról nem tehetek, hogy te egyszerű vagy mint egy falat kenyér és képtelen vagy árnyalatokat megkülönböztetni, csak sátáni kacajjal tarkítani a demagóg beszólásaidat...

Előzmény: originalqszi (365)
Derek Creative Commons License 2005.01.16 0 0 369

"A Rákosi rendszerben tényleg nem lehetett senki földesúr vagy gyáros,a volt földesurakra és gyárosokra igen rosz idők jártak akkor."

 

A volt foldesuri es nagyiparos reteg tulnyomo tobbsege a 40-es evek vegeig emigralt. de azok akik itthon maradtak ,nem ok voltak akik abban a rendszerben legrosszabbul jartak.

Az a rendszer leginkabb a sajat soraiban kaszalt amikor a legvirulensebb volt.

A volt nagybirtokos es nagyiparos reteg leginkabb egzisztencialisan erezte meg ,vagy internaltak egy reszuket. Nem veluk toltottek meg azert a bortonoket leginkabb.

Előzmény: Törölt nick (359)
tüzes fal Creative Commons License 2005.01.16 0 0 368
Te lehet, hogy visszasírod, de normális ember nem sírja vissza azt az igénytelen szocialista életformát ami a hetvenes-nyolcvanas éveket jellemezte.


Még külföldre sem mehetett az ember szabadon.

Anyámhoz a köcsög komonisták jártak fenyegetni, hogy elviszik a varrógépét mert otthoni varrással egészítette ki a varrodában keresett bérét.


Nagyfater földjét a téesz bitorolta, beültették valamivel, mi legyomirtóztuk.
Beültettük mi, ők gyomirtózták le, míg anyám egyszer rá nem borította a téeszelnök komcsira az íróasztalt.


Az emberek veszekedtek karácsony előtt a boltban ha banán jött, mert a nagyhatalmú eladók az egész szállítmányt félretették az ismerősöknek.


Ha télen szén jött a tüzépre, az őseimnek már előző nap este sorba kellett állni, hogy kapjanak szenet, ez is a hetvenes évek.

Vannak emberek akik nehezen felejtenek, vannak akik viszont csak a szépre emlékeznek.
Aki szeretett önállóan gondolkodni és voltak saját ötletei, azok nem sírják vissza a szoci érát.

Aki meg visszasírja annak saját pénzemen veszek jegyet észak-koreába ha ki akar költözni.
Előzmény: AliceCsodaországban (353)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.16 0 0 366
Na igen, ez egy dolog, én csak azt mondtam, hogy emiatt sokan visszasírják ma is, a kettő nem üti egymást. Már nem is tudom melyik pártfőfunkci vetette fel, hogy 2%-os munkanélküliséget kellene csinálni, mindjárt jobban menne a gazdaság, de azt elhajtották - ez a 70-es évek elején volt.  (Tán Fock Jenő? Nem vagyok benne bitos, és akkor ugye ezek a hírek még meglehetősen csak a zuhany hiradóban terjedtek) De úgy lehurrogták, hogy el is hallgatott nyomban.
Előzmény: beezer (358)
originalqszi Creative Commons License 2005.01.16 0 0 365
Megmondom, hogy a Kádár korszak mért nem volt jó, a nagyobb szociális háló ellenére!!!:(((( Mert egy szűk réteg, egyszer hosszában, aztán keresztben kinyalva az oroszok seggét határozta meg a sorsunkat, elkövetve a népbutítástól kezdve számos, emeberiség elleni bűntettet!!! Nos ez nem lett volna olyan nagy baj 90 után, csak az a baj, hogy most is ők uralkodnak és a buta "baloldali" ember azt hiszi, hogy visszahozzák neki a kádári biztonságot!!!!:DDDDDDDD Nagyon buta a lusta ember!!!:((((((((
Előzmény: AliceCsodaországban (353)
beezer Creative Commons License 2005.01.16 0 0 364
A fenébe, hogy már megint egyet kell értenünk. Mindenesetre az un. szocializmus semmiképp nem segített a lemaradást behozni.
Előzmény: www.arvai.hu (363)
www.arvai.hu Creative Commons License 2005.01.16 0 0 363
Csendesen megjegyzem, Kelet-Európa korábban is szegényebb volt a nyugatnál, így Magyarország is. A gazdagodásban nemigen segítettek sem a törökök sem a labancok, sem a mulatozó uraságok. A múlt századi " is kitérő" már csak hab a tortán.
Előzmény: beezer (358)
beezer Creative Commons License 2005.01.16 0 0 361
Az az érzésem, hogy mindkettőtöknek igaza van.
Előzmény: Derek (360)
Derek Creative Commons License 2005.01.16 0 0 360

"A mai húsz éves nem röhög a TANÚ c. filmen mert nem tudja hogy mit kell rajta röhögni.

Még az a szerencse hogy mamár tudunk röhögni rajta!"

 

Forditva,inkabb akkor rohogtunk rajta igazabol amikor meg az a rendszer tartott,es ha azalatt lattuk a filmet,utana mar nem volt olyan erdekes.

Előzmény: Törölt nick (344)
beezer Creative Commons License 2005.01.16 0 0 358
tök igazad van. Én viszont azt mondom, hogy azért állunk ilyen gyengén, mert akkor mindenkinek volt állása. ennek az utóhatásait nyögjük még most is. Az ún. szocializmus egy gazdasági őrültség volt, amelyik még most is visszahúzza a kelet-európai országokat.
Előzmény: AliceCsodaországban (353)
www.arvai.hu Creative Commons License 2005.01.16 0 0 357
Mit is írtam? "Nemes úrból, gyárosból lett segédmunkás."
Előzmény: Törölt nick (356)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.16 0 0 355
(Hahh, egyszerr gondoltuk ugyanazt, széna vagy szalma??? :-))) )
Előzmény: unnamed (354)
unnamed Creative Commons License 2005.01.16 0 0 354
Csak azért, mert valaki semmire sem vitte a Kádár-rendszerben, még nem biztos, hogy tehetséges volt...
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.16 0 0 353
Nagyjából 7 évig, 56 után. Aztán évről évre elviselhetőbb volt az élet.  A 70-es évektől meg sok ember visszasírja légy erős, minden hátrányával együtt. (Én is bizonyos vonatkozásait, úgymint biztos munka, biztos kereset, kiszámítható jövő stb). És nekem senki ne jöjjön azzal, hogy én azért vagyok még mindig oylan szerenscétlen, mert anno a szüleimmel ezt meg ezt tették. Akiben van valami kis ész, akarat és szufla, az boldogult. Aki meg nem, az előtte is csak amiatt élt jól, mert volt vagyona és az mindent megoldott.  Sok mai fiatal és negyvenes ezzel igazolja az élhetetlenségét. Ha tebenned még minidg ekkora a gyűlölet egy elmúlt korral szemben, akkor magad is egy élhetetlen frisztrált ember vagy, csodálom, hogy ilyen türelmesen magyarázgatnak neked egyesek. Köszönd meg.  
Előzmény: Törölt nick (349)
www.arvai.hu Creative Commons License 2005.01.16 0 0 352
Érdekes érvelés.
Lehet, hogy nem figyeltem oda a töriórán?
Volt a feudális rendszer. Nálunk még akkor is, amikor sok országban már a kapitalista világ kezdett kibontakozni. Az 1900-as éve elején volt elmozdulás, de a tisztán kapitalista rendszer nem alakult ki. Ennek csak mostanában ugrottunk neki.
Szóval voltak a nemes urak, később a gyárosok, stb. Ezek ugye mind a kisemberek felemelkedésén munkálkodtak? Nem emlékszem rá, hogy ilyesmit tanultunk volna. Nemes úrból, gyárosból lett segédmunkás. De lehet, hogy nem figyeltem, pedig jó tanuló voltam.
Előzmény: Törölt nick (348)
beezer Creative Commons License 2005.01.16 0 0 351
Azért baromi nagy szerencse, hogy ez nem rajtad múlik. Épeszű embereken.
Előzmény: originalqszi (345)
beezer Creative Commons License 2005.01.16 0 0 350
Pünkösti Árpád háromkötetes Rákosi monográfiája egyáltalán nem lelkes, és nem kommunista írta. ajánlom figyelmedbe.
A folytatás teljesen értelmetlen. Látszik, hogy el sem tudod képzelni a Rákosi diktatúrát. pünktlich olyan volt mint a Pinochet, vagy Battista, esetleg a Salazar, vagy Franco diktatúra. Sőt még olyanabb. Egymillió embert, vagyis a lakosság tíz százalékát csukták le, verték meg, fosztották ki, internálták. Ha nincsenek itt az oroszok aligha tartották volna magukat hét évig.
Előzmény: elchico (339)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.16 0 0 347
Tanítják, a baj csak az, hogy míg a Rákosi korszak csak pár év volt, egyes jobboldali körök megpróbálják bemagyarázni azokanak, akik nem életk túl sokat a szocializmusban, hogy végig ilyen volt az egész. Nem igaz.
Előzmény: Törölt nick (341)
originalqszi Creative Commons License 2005.01.16 0 0 345
Ez valóban jó kérdés!!!:))) Ha rajtam múlna, akkor a megkeresztelt, templomba járó és párttagsági könyvvel soha meg nem szégyenített magyar embernek dupla szavazati jogot adnék!!!!:))))) Mindenki másnak 1 szavazati joga lenne, ill. fél szavazati joga lenne a ..... jöhetnek a tippek:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Derek Creative Commons License 2005.01.16 0 0 342
Persze ,hogy tanitjak, de kabe a mostani fiatal korosztalyt kb ugyanannyira erinti,mint a 19-es kommun, es az azt koveto feher terror,vagy a 44 nyari bombazasok, vagy eppen Dozsa tuzes tronra ultetese. neki tananyag es nem eletelmeny.Aztan felmondja a feleleskor , es utana el is felejti.
Előzmény: Törölt nick (341)
elchico Creative Commons License 2005.01.16 0 0 340

ja, és ráadásul kurvára unszimpatikus ronda ember volt. hogy lehetett egy ilyet isteníteni...

 

Előzmény: www.arvai.hu (336)
elchico Creative Commons License 2005.01.16 0 0 339

Az a baj, hogy Rákosi koráról képtelenség hiteles szociográfiákat (csak szuperlelkes komcsisat) találni, csak az öregek meséje alapján lehet bármit is mondani.

 

Akkoriban egy ország újáépítése folyt és ez alá az ernyő alá sokmindent be lehetett vonni. Az előtte való időszak (háború) rosszabb volt, mint az a korszak, ezért el tudom képzelni, hogy akik benne éltek és nem dacoltak a rendszerrel (a nagy tömeget mindig ez jellemzi), azok igazán éltek, motiváltak voltak. Aki nem akart játszani, azt elvitték, csendben, fű alatt, titokban. Persze a rendszer hisztériás volt, nagy hibaszázalékkal dolgozott, sokakat úgy is elvittek, hogy azok nem is lázadoztak.  Ez a különbség a dél-amerikai diktatúrákkal szemben, akik mindezt nyilvánosan csinálták, ők a félelemmel operáltak, ezért váltottak ki gyűlöletet és ezért retteg tőlük mindenki, hogy visszajönnek. a mienk a példaállítással és a csendes eltüntetéssel, ezért sohasem lehetett tudni, hogy a szomszéd értelmiségit most tényleg elvitték, vagy csak elköltözött. Persze mindenki sejtette és a végén ki is derült, de akkor és ott még lehetett esély, hogy nem valami államilag kitervelt gonoszság történik. Ezért a Rákosi éra megszűnésekor mindenki becsapva érezte magát, de disszonanciát okozott sokakban, hogy ennek ellenére azért nem volt olyan rossz pár évük.

 

ezért mondom, soha többé rákosi, de ha éltem volna benne, nagy valószínűséggel túléltem volna. battistát nem biztos. vagy pinochetet. vagy a görög fasisztákat.

 

most jön a számokkal dobálózás:-)

 

Előzmény: Derek (337)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!