Értékcsökkenést csak felelőségi kárnál kérhetsz ha jól tudom, de holnap meg mondom tutira. Ha kapsz is max 20k körül kalkulálj. Mint írták a kárszakértő dönt, hogy a biztosító mit vesz cserére. Ha megbontás után derülki valami alkatrész igény, akkor alkalmazzák a pótszemlét. A te esetedben 1:1ben a javítási számla után fizet a biztosító, minusz casco önrész.
Ja és úgy tudom, cáfoljatok meg ha tévedek, hogy a biztosítónak új autónál a gépkocsi 6 hónapos koráig bekövetkezett sérülése esetén kötelező új árban téríteni!
Az Autó Óbudához viszem Budán ez tuti.Egyrészt náluk vettem az autót, másrészt olyan a cascóm (Uniqa), hogy 200 ezres az önrész, a casco díja havi 7800 Ft, viszont volt (van) egy olyan akciójuk, hogy ha rajtuk-velük kötöm meg a cascót akkor az önrészből - totálkárt és lopást kivéve - 50%-ot elengednek!Magyarul ha náluk csináltatatom az autót "csak" 100 ezer az önrész.Még nem látták az autót és szerintem még vagy 2 hétig nem is fogják látni, mert úgy szeretném ütemezni, hogy májusra essen a javítás ugyanis most költöztünk és erre baromira nincs most 100 ezer Ft-om. Az első ajtó, mint alább már írtam biztos hogy csere, mert bár a képen nem látszik a betonkocka sarka kapta el az oldalát és pont az első ajtónál az ajtóban lévő keresztmerevítő vonalában, alatta kb. 10-15 cm hosszan úgy bontotta ki a vékony toklemezt mint egy konzervesdobozt. Ezt javítani heggeszteni ugyan biztosan lehet, rá lehet kenni több kg glettet, de az olyan is lenne! A hátsó ajtó nem szakadt ki de annak sem kellet volna már sok.Ezért írtam tanulságként, hogy vigyázzatok, mert itt alul az ajtók alsó harmadánál rendkívül vékony az ajtó lemeze. Itt ugyan elég "nehéz" sérülést okozni, nekem sajna még is "sikerült"!
Az értékcsökkenéssel kapcsolatban szeretném ha kifejtenéd mire gondolsz, illetve kérek mindenkit adjon tanácsot, hogy ez hogy működik, mert nagyon jó lenne, ha a biztosítótól ilyen jogcímen lehet számítani valamilyen kártérítésre legalább az önrészt fedezhetné!
Minden attól függ, hogy a biztosító szakértője mit vesz fel cserére a szemlén. Látta már? Azért a küszöb csere húzós lehet...nem tudom hogy van felépítve az autó, de ha flex-el szétvágni-hegeszteni kell, nem biztos, hogy érdemes! Szemle előtt megmutatnám karosszériásnak! (ja úgy is lehet, hogy a szervíz intéz mindent....de nem biztos, hogy olyan elánnal fognak érvelni egy cseréért pl. mint Te tennéd. nem beszélve, hogy talán némi értékcsökkenés is járna, ezért végképp neked kell megküzdeni....aztán van az a szitu is, amikor a márkaszervíz igen jóban van a szemlét végzővel és érdemes rájukbízni, mert mindenki jól jár a végén, csak a biztosító nem)
Ha azt mondja csere, akkor meg kell próbálni kihajtani. Melyik biztosító? A nagyok nem nagyon szoktak akadékoskodni, pláne új autónál. Viszont nagyobb a rizikó szerintem, még nincs tapasztalat a típussal kapcsolatban a márkaszervízben sem. Ajtó csere, beállítás még csakcsak.....ja és a fényezés....próbálj olyan márkaszervízt keresni, ahol kamrában dolgoznak, v. dolgoztatnak, talán nem fújják bele a port. Tárt karokkal fognak várni mindenhol, jó biznisz a cascos javítás. Mondjuk foto alapján 2 ajtó csere+fényezés, küszöb javítás fél millára tippeltem, ha csere elképzelni sem tudom....
Szóval érdemes óvatosan nekiindulni. Én keresnék egy megbízható és a javításhoz megfelelő háttérrel rendelkező márkaszervízt, kipuhatolnám hogy állnak a cascos ügyek intézésével, aztán ez alapján vagy rájukbíznám az egészet, vagy magam intézném a szemle és "alkudozás" részt.
Én mint szakmabeli a küszöb cserét nem erőltetném. Persze látni kéne az autót. Általában mostanság a trend a gyártóknál, hogy olyan mint küszöb külön nincs csak oldalkeret, és lehet hogy ez alól a cee'd sem kivétel. Ha belegondolsz, akkor a tetőtől az alvázig szétvágnák az autódat és a korrózió megelőzés szempontjából nem biztos, hogy jó döntés lenne. Szerintem mutasd meg egy profi lakatosnak és vedd figyelembe amit mond. A hatályos szabályok szerint, ha cserélsz karosszéria elemeket, akkor a cserélt elemekre a gyári garancia megszűnik. A garanciát a javító cégnek kell vállalnia ami 1 év.
Ha tisztességes a szervíz a küszöbcsere nem lehetőség, hanem evidencia, hiszen megsérült, deformálódott, még ha csak 2-3 mm-t is! Természetesen cserélni kellene ezt is.A sérülés nagyon szerencsétlen helyen történt és a "lágy" részeken kívül sérültek az autó legkeményebb acélból készült elemei is, ugymint a B oszlop alja és a küszöb vonatkozó része!
Még sajnos nincs Magyarországon Piston Gray, amint befut az első a KIÁhoz, szólok! A jövő héten rendelem én is a nőnek, 1,4 + elektr. csomag + tetőablak + bőr. :)
Mikor majd viszem a gépet csináltatni a szakszervízbe én mindenképp látni akarom a javítás után a lecserélt alkatrészeket! Az első ajtót nem tudják "bugázni" mert az be van szakadva, de a hátsón megpróbálhatnak ugyeskedni úgy hogy kihúzatják stb. Annak idején amikor a volt Rióba belement egy kordélyos cigány - persze betétlapot nem hagyott - akkor egy kb. 2 tenyérnyi helyen nyomta be a kasztnit a jobb hátsó ajtó mögött és akkor is elemcseréről beszéltek, de nem vagyok benne biztos, hogy a 371.000 Ft-os számla valóban tartalmazta az elemcserét. Őszintén engem baromira nem érdekel, hogy mennyire húzzák le a biztosítót én így is úgy is "csak" 100 ezret fizetek, viszont akkor legyen elemcsere. Ez 2 ajtó és mivel a küszöb is sérült szerintem közelebb lesz a számla az 1 millához, mint az 500 ezerhez.
Én is nagyon sajnálom, sajnos én is tudom milyen mikor törik az autó :(
Vigasztaljon hogy van cascód, és hogy semmi komiolyabb nem lett.
Viszont egy tipp: a fényképeket rakd el, hogy eladásnál majd egyszer ha kérdzik hogy mi volt az autóval hogy cserélve volt 2 ajtó tudd mutatni hogy bnem rommá volt törve, csak meghúztad egy betonkockával.
Először is Andrew31-nek részvétem. Tudom mit érezhettél. Én 1000 km után dőltem el a motorommal majdnem álló helyzetben...:(((
Szombaton ismét voltam Cee'd-et tesztelni :) Az érzés változatlan. Kell ez az autó :))) Após jelöltet is elvittem, hátha talál valamit. Mégis csak megfordult 4000 autó a keze alatt...nem talált. Azt mondta meg tudná szokni. Ez jó jel! :)
Enyébként láttam KiberLovag "mindkét" autóját, a fekete szerintem jobb választás. A beige szín kívülre nekem kicsit öreges. Tetőkárpitként viszont nagyon szép.
A PistonGrey színt is láttam élőben. Nagyon király. Úgyhogy tartalék színként el tettem magamnak. Előtte még meg kell néznem egy OilBlue és egy SoRed színt.
Ha, valaki érti a Cseh nyelvet akkor itt egy másik teszt Kia Cee'D, Ford Focus, VW Golf, Toyota Auris www.kiamotors.cz/Portals/0/files/press/scan/ceed/070402-Svet_Motoru-II_05.jpg