A mai napon 52, 8 és 15 év közötti csecsen gyerek tér vissza otthonába egy Ivanovo-i nyári "egészségjavító" táborozásból. A 383 sz., Moszkva-Groznij vonat végére megerősítést tesznek, és abban fognak utazni a gyerekek, kísérőszemélyzettel.
Mármost, ezt mi a fenének kell így közhírré tenni? Hogy akinek esetleg elszámolnivalója van, ne kelljen sokat keresgélnie?... (Nem lesz ennek vége sosem...)
A drágábban van szobánként TV (színes, néhol távirányító is, de csak 2-3 csatorna), meg szobánként hűtő. Itt mindig van hely civileknek is. Hátránya. hogy kinnt van kenyában, de át lehet vágni az egész állomáson (sötét éjjel váratlanul orra eshetsz a sínekben).
A másik, a vasúti laktanya: legfőbb erénye az olcsósága. TV nincsen, Hűtő van egy közös, de nem mindig teheted be a cuccaidat. Ha nincs vasutasigazolványod, eléggé hangulatfüggő hogy kapsz e szobát. Másik előnye, hogy közvetlenül az állomásépület mellett van.
Tisztaság mindenütt tűrhető, de márványpadlóra ne számíts.
Az ötlet nem rossz, teszem azt, Kelenföldön kísérletképpen majmokat kell alkalmazni tolatószemélyzetként, mégpedig a manhattani által említett "élmunkás-szérummal" kezelve.
A dokumentumokat ugyan ők sem fogják helyesen kitölteni, de tőlük legalább nem akarja senki ezt elvárni - így a vonatkozó szabályzatok is hamar a helyükre kerülnek.
Ezek után újból alkalmazhatók lesznek emberek, bár a telepített banánautomatákat pálinkaautomatákra kell cserélni, és a szükséges dupla adag élmunkás-szérum költségei miatt megfontolás tárgyává válik majd az egész visszarendeződés...
Tegnap a Szeged-Miskolc vonaton nemigazán volt a topon a jv. Indulás után a mellettem lévő fülkében hallom, hogy mondja az utasoknak, hogy "Debrecen-Nyíregy-Tokaj felé megy a vonat". Na, gondoltam magamban, ez így nem lesz jó, úgyhogy amikor hozzám ért a én is megkérdeztem a dolgot, de a válasz ugyanaz volt: "Nyíregy felé". Erre megkérdeztem, hogy akkor miért Hatvan-Füzesabony felé mondják be a vonatot ill. miért szerepel ugyanaz az iránytáblán és ráadásul a menetrendkönyvben is ez van. Erre már ő is előveszi a könyvét és megnézi: "ja tényleg, Hatvan felé megy"... No comment! :-((( Sztem az lett volna a minimum, hogy rögtön visszamegy azokhoz az utasokhoz, akiknek rosszul mondta, de ahogy láttam nem ezt tette. És mi van, ha azok közül valaki pl. Hatvanba akart menni, és a rosszul megadott útvonal miatt leszállt Szolnokon és megvárt egy hatvani ingát? Nekem ez nagyon durvának tűnik...
De az sem piskóta ami a Szeged-Dombóvár alsó (-Fonyód) vonaton szokott menni az elsőosztályú kocsi apropóján. A múltkor is be volt sorozva a szerelvénybe egy Ao, de bemondták, hogy "csak másodosztályú kocsikkal..." ill. a menetrendben is ez volt, ezért oda szálltunk (na nem a nagy kényelem miatt, inkább azért, hogy hátha ebben kevesebben lesznek). Jön a jv. és mondja, hogy ide nem jó a jegyünk, mert ez elsőosztályú kocsi. Mondom, hogy tudjuk, de most másodosztályként közlekedik. Erre megvonta a vállát és azt mondta: "Jól van, ha nagyon akarnak, maradjanak.". Akartunk...
Nagyon sajnálom a két embet. De még így is nagyon nagy mázli volt. Mi van, ha ugyanez napközben történik?? Valószínűleg sok halálos áldozat is lett volna. :(((
(Naponta járok arrafelé, ezután mindig alaposan szét fogok nézni. Azt hittem, azokat a vágányokat nem használják már.)
Amúgy a mekis példád nagyon durva. Vajon az ilyenek hogy tudják betartani a szigorú előírásokat, ha még el sem tudják olvasni azokat?
Az amerikai társadalom az ilyen és hasonlo emberek képzését már szinte a tökeletesség csucsára vitte (sajnos sok vezetö pozicioban levö hazai politikus is erröl álmodik), és az amerikai vállalatoknál napirenden van valami, amit errefelé nagyképüen utánképzésnek mondanak, valojában semmi más mint "majomidomitás".....
(Ugye a majom is mindent megtesz, pedig olvasni nagyon ritkán látja az ember).
Mert a vevöröl az elképesztöen udvarias amerikai társadalom még csak fel sem tételezheti, hogy analfabéta (legfeljebb birka, amikor kordába terelik lépten nyomon :-) ).
Természetesen abban a pillanatban amikor az ember átkerül a pult másik oldalára akkor azonnal megváltozik a helyzet.........
Azért azt hozzáteszem hogy a szoros fordulók miatt idő sincsen. Pl. kinek van ideje ablakot pucolni, mikor Kunszentmiklóson menetrendileg 14 perc van papiron a megérkezéstől az indulásig, és közben körbe kell járni, fékpróba stb..
"Csak hamar kapjuk vissza azt a szilit, mielott az idegen szemelyzet lezulleszti. feltételezem nem takaritják, nem vigyáznak rá. "
Ha ugyanarról a gépről beszélünk,akkor nem egy beosztott mozdony,az utolsó főmühelye után pár évet töltött a személyfordában.A Nyugatis "balhéja" óta újra országos fordás,kegyetlen huzatos,növekszik a zajszintje.Régen, '92 körül a V43-1220-al együtt a legerősebb Szilik közé tartozott.
OFF
Én azt nem értem miért kellenek azért külön emberek, hogy nyomkodják a gombokat, miért nem lehet megfordítani, és majd a vevő benyomkodja mit kér... sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne, ha nem egy idiótának kéne elmagyarázni, hogy mit kérek, és én pont azt kérem, és nem kérek mást...
Asuztriában a Mekiben nem értette meg a török kiszolgálócsaj azt, hogy BigMac Extra Large menü. Pedig ehhez nem kell nyelvtudás. :(
Nekünk viszont szerencsénk van: Alkalmazhatnánk szlovák vendégmunkásokat. EU-tagok, és sokan beszélnek magyarul, és itt jobban fizetnek, mint odaát. Vagy hozzunk vendégmunkásokat Erdélyből vagy a Vajdaságból! SZVSZ lennének értelmesebb emberek, akik elvállalnák ezt a munkát! Ők legalább értenenének magyarul. Így nem Ahmednek hívnák a legtöbb kocsirendezőt, mint ami tőlünk nyugatra a tendencia hasonló munkakörökben.
De ugyanez a helyzet a takarítókkal is.
Amúgy a mekis példád nagyon durva. Vajon az ilyenek hogy tudják betartani a szigorú előírásokat, ha még el sem tudják olvasni azokat?
Csak hamar kapjuk vissza azt a szilit, mielott az idegen szemelyzet lezulleszti. feltételezem nem takaritják, nem vigyáznak rá. vegyneek el egy Dombóvári gépet, annak úgyis mindegy.
Erre érdemes elmenni egy tanulmányutra az USA déli vidékeire.
Ott, hogy a Megdöglesz étterem analfabéta spanyolokat is alkalmazhasson teljesen megszüntettek mindennemü szöveges kiirást, még a kasszagépben is kis burgerek meg coláspoharak lakolnak, és egyszerü összehasonlitással nyomkodják be a vett italt ételt. lyen egyszerü.
A magyar tolatonak is elörenyomtatott nyomtatványt kell a kezébe adni, ahol a vagonokat stb, szépen kikeresgéli egy szöggel átlyukasztja a megfelelö képeket az aláirásnál megfelelö mennyiségü xxxx legyen, hogy ki tudja mutatni az intelligencia fokát és azonnal kész a dokumentum.
:-) ide jutott már a nagy példakép, akkor már csak rohanni kell utánna .......:-D
A Nyíregyháza - Mátészalka utazásom képei felkerültek az oldalra. A Taurus meglepetés volt, de nem az egyetlen. Mátészalkán új nézőpontból készült képeket láthattok, Nagykároly parkosított állomásán pedig a nyugalom volt az úr. Nyíregyháza forgalmas, mint mindig, a kisvasúti fűtőház felett pedig már eljárt az idő.
"A 3416 és 3436 sz. vonatokat hivatalosan hová állomásított gépnek kellene vinnie ? Mostanában fradis szilikkel szoktam látni őket. Szolnoki Mozdonyvezetők vannak rajtuk ? "
A 3416,3436,3338,3329,3427-et Fradis géppel a Keletisek csinálják, mig a 3616, 3618-at a Fradisok szintén Fradis géppel.
Szegedi szili azért lehetett a 3416-on, mert elég szarul áll a Fradi, kedden a 3749, 3710, 3727, 3724, 3713 szöcske volt! Ilyet sem gyakran látni személyvonaton...
3416 és 3436 most (emlékeim szerint) Baross téri forda. Anno 5500-al kezdődött, elment Egerbe, vissza és inga a 3416 - Szerelvény -> Su-nek. Leváltották és másik Su-s driver el 3436 - Szerelvény -> Su-nek.
Javítás. A jv-k máA jv-k már tudnakmkiadni viszonylati jegyeket?r tudnakmkiadni viszonylati jegyeket? Kérdőjel nélkül értendő, mert már régóta tudok róla.
De ha már itt tartunk: Régen is nyilván tudták tartani, hogy ki merre utazik. Vajon hogyan? (Nem utasszámlálás, nem III./III.-as akciók egyes személyekre!)
Jöhet a megfejtés! Azt nem tudom, hogy a gyakorlatban ezt mennyire alkalmazták, de a lehetőség megvolt rá.
Itt találsz 1 képet, a legelsőt, amely az eplényi egykori kisvasút - szigorúan szvsz -végét mutatja:
Ez valóban a volt eplényi kisvasút egyik vége. Hivatalosan "Ámos-hegyi Rakodó". Itt egy nyiltvonali kiágazás volt a normál pályából. Kiszolgálása Zirc felöl volt. A vonatot itt megállították és a mozdony kiváltotta a kocsikat és úgy mentek tovább Eplény állomás felé. A kisvasút másik vége Alsóperepusztánál volt. A Bakonyi Bauxit Bánya üzemeltette. Követ, bauxitot és fát rekodtak itt át normál kocsikba.
A veszprémi vasútmodellező klub megcsinálta a rakodó H0 modelljét.
Pénteken kell mennünk az isten házába, de a boga ... -nek sem lehet a nívós szemétszállítási szolgáltatással megküzdeni, azaz a Dili pu-n a telefoniás helyjegyrendelés számát meghívni (18 óra óta folymatosan foglalt), pedig a pénteki Mocsok icre nem ártana időben vásárlani.
Odafelé 6 bringa a Dezsőben, semmi gond. Zsebre dolgozás már a Nyugatiban elkezdődik. Sokan arcra ismerik az úriembert, pár civilruhás ellenőr elkelne. Visszafelé Csörgős szerelvény, jegyvizsgáló hasonló hozzáállással. Miközben én mentem 490+123+(+123, barátnőm részére is én vettem a bringajegyet), 3 emberke végigjött 300Ft-ért. Vonatszámot most se írok, dolgozzanak egy kicsit a szolgáltatás-felügyelők is, nehogy már tálcán kapják az infókat :-)))). Ez az utazási módszer egész jó a drága nemzetközi jegyárak meg az északi szomszédnál is bevezetett fizetőparkolás ellen :-))).
Szeretnék egyet vonatozni Békéscsaba környékén. Ehhez ott kellene aludnom egy éjszakát. A kérdés: Szoktak-e szobát kiadni civileknek Békéscsabán a vasúti szállóban? Ha igen, akkor az elérhetőségre is kíváncsi lennék. Tudna-e valaki ezzel kapcsolatban információkkal szolgálni?
Szisztematika valtas elott menetrendszerint hetkoznap is kozlekedett 4 vonat, hetvegen pedig 6.
Ez mit jelent? Mikor történt a dolog?
Amúgy én matematikai szerelvényfordulókkal számoltam. Ténylegesen lehetett az több is.
Visszanézve néhány menetrendet: 1960. ill. 1973. valamint 198x-ban szintén ugyanez volt a helyzet. Követési idő ca. 35 perc, fordulóidő (matematikai) 140 perc. A valóságban egy-egy szerelvény persze kiállhatott pihenni, vagy akár mindegyik szerelvény odébcsúszhatott egy-egy indulási idővel. Vagy akár különvonat is lehetett.
Ha már itt tarunk. Annakidején 1998-ban utaztam a vonalon a nosztalgiával. Augusztus 20.-a révén 100% feletti volt a kihazsnáltsáfga, és utaslemaradás is volt? Csak azt nem értem, hogy a motorkocsi miért csak egy mellékkel indult, amikor tudomásommszerint többet is elbír, és van is? Mennyi mellékkocsit vontathat egyáltalán? Mennyi áll rendelkezésre?
Tudátok mesélni valamit a témáról, vagy szólni, hogy volt már szó róla, és kb hány hónapja? Közönöm szépen!
A vonal szakértője vagyok. Ha kéred bármely kanyarjáról fényképet tudok küldeni. A vonal többször is át lett építve. Jelenleg még több helyen is amortizálódott pl. zirc után veszprém felől nézve. Kár, hogy nem hegesztett sínekkel csinálják. Egyes emberek szerint 50km/h-t lehetne engedélyezni a vonalra /bár a dupla sikánon felfelé alfa=200/00-es, v=40-et is alig bírják...:DDD/
Reklám helye:
Amúgy készülget a vonalról szimuláció is /jelenleg veszprém-zirc, majd zirc-varsány/; majd egyszer meg is jelenik (www.trainz.hu )-n
"nnó, úgyb rémlik 4 szerelvény ment hétvégén, majd a rendszerváltás után 3"
Szisztematika valtas elott menetrendszerint hetkoznap is kozlekedett 4 vonat, hetvegen pedig 6. Az utolso "vigan kanyargo" este fel kilenc fele kanyarodott be Huvosvolgybe. Miota mashogy nevezzuk a regi baromsagokat volt hetvegen 2 telen, nyaron 3. Ja, meg volt, hogy egy honapig nulla. Oromteli, hogy egyre nagyobb az eladott jegyek szama (statisztika), ezert sokszor valoban indololt a hetvegi 4 vonat.
De majd egyszer jon az ido amikor a gepeszeti statisztika fogja ezt az allapotot korlatozni. (nem kell sok hozza)
3436/V43 1219 (Keleti-Sülysáp személy). Tegnap is ugyanez a gép csinálta ezt a vonatot. Érdekes volt szegedi gépet ingázni látni.
3326/V63 019 Ez egy Keleti-Szolnok gyorsított személy felújított kocsikkal. Még 4xx-as vezérlő is volt a vonat végén.
Más:
A 3416 és 3436 sz. vonatokat hivatalosan hová állomásított gépnek kellene vinnie ? Mostanában fradis szilikkel szoktam látni őket. Szolnoki Mozdonyvezetők vannak rajtuk ?
De azt nem értem, hogy mi abban a nehéz, hogy mindent megmondok neki: milyen időpontot írjon oda, valamint hogy csak a tőlapot írja alá, a vonali tolatásvezető / vezető jegyvizsgáló példányát a mozdonyvezetővel irassa alá! Ennél többet már nem tehetek.
Szegeden is kapható a 3 sz. Módosítás.
A kis sunyik... Nem azt írják, hogy a 7738 időadatait törölni kell, a voant megszűnik.
Helyette: "A 7738 sz. vonat külön rendeletre közlekedik. ..."
"Ilyet sem láttam még: Szeged állomáson M43 1127 volt a tartalék!"
Ez a gép szegeden a tartalék tartaléka! HA már minden elveszett, előveszik, de az esetek nagy részében csak rendezői tartaléknak adják ki. Ezen kívül még van egy dália a fütiben, támassza a támfalat. Azt nem tudom, hogy leselejtezték-e hivatalosan. A psz. sajna nem tudom, de ha valakit érdekel, megnézem.
Na erről van szó. És akkor a vonatkozó szabályzat elvárja, hogy az illető töltögessen ki egy ilyen-olyan űrlapot, amikor ahhoz rengeteg ismeretre van szükség (pl. írni tudni, tisztában lenni az idő fogalmával, meg ilyenek). Ezek az ismeretek a meglévő dolgozóknál nem adottak, jobbakat viszont nem kapsz, mert nem adottak hozzá a feltételeid.
Vagyis a fennálló szabályzat nem tükrözi a fennálló viszonyokat. Vagyis a szabályzat módosításra szorul...
Sokkal többről volt szó - gondoljunk csak az Örsre, a Kerepesi útra és a HÉV-átjárókra. Az előbbi kettőnél ráadásul senki nem számít vonatra. Véleményem szerint ez volt az, amit igazán jól sikerült megoldani. Lehetett volna 10-20 vagy még több halálos áldozat is.
Történt az, hogy Veszprémből Győrön át jöttünk Pestre (én egy off-opic személlyel), és alig vártam, hogy jöjjenek a nagyon lassú zötykölős részek.... Erre sorra maradtak el a régen megszokott lassújelek, az ágyazat meg gyanúsan szürke volt elég hosszú szakaszon Veszprém és Zirc között. A Kalauz szerint a szerelvény 45-tel ment (A volt helyi nyelv szerinti "Zánka-Expressz" Csörgő + Bhv + Bhv + Bdt szerelvénye volt (39551). Ennek meg is lett a következménye, Zircen vagy 10 percet, Porva-Cseszneken vagy negyed órát várakoztunk, kis fotópauzát tartottunk (képek nem sikerültek :( ) Bakonyszentlászlótól pontosak voltunk. Ez meglepett, mert már megszoktam, hogy minden évben megbuherálják a pályát arra felé, de azt nem gondoltam volna, hogy valaha eredménye is lesz :)
Kérdés:
A pálya mostanság lett ennyire felturbózva, hogy még ennyire nincs benne a menetrendben, vagy csak szimplán nem is akarják bele tenni? Esetleg valakik suttognak valami olyasmit, hogy mit akarnak csinálni ezzel a vonallal? (ha a vasút valami re értelmesen költ, az gyanús nekem)
Megjegyzés:: Ha ezt a 20 percet beletennék a menetrendbe, akkor a vonat versenyképes lenne a buszokkal menetidőben Sóhaj: Hajj, de jó lenne ide egy Rába-Balaton motorvonat.... :)
Tudátok mesélni valamit a témáról, vagy szólni, hogy volt már szó róla, és kb hány hónapja?
Közönöm szépen!
A népszámláláskor, aki azt mondja magáról, hogy pl. római katolikus, az csak annyit jelent, hogy ezen vallás szerint keresztelték meg, de nem gyakorolja a vallását.
Vagy gyakorolja vagy nem.
Nem kérdezték meg, hogy gyakorolja-e...
Attus Germanicus -szerintem- arra gondolt, hogy az "aktívan" vallásos emberek vannak kisebbségben.
Ez valószínűleg így van, de a gondoltolvasáshoz kevés vagyok...
"Amúgy az említett probléma függ a tolatásban résztvevők személyétől, inteligenciájától..."
Nézd, ha a "tolatásban résztvevő személyek" átlagos intelligencia (ill. egyéb) szintje valamennyi, és ez az érték a közeljövőben várhatóan nem változik (humánpolitikai okokból), ugyanakkor az adott munkafolyamat (jegyzék kitöltése) ilyen körülmények között eredményesen nem lehetséges, akkor az egyetlen célravezető megoldás: megváltoztatni a munkafolyamatot.
Ha ez sem lehetséges, akkor tényleg baj van.
Arra gondoltam, hogy pl. a Déliben sokszor nem lehetne betolni és kihúzni a szerelvényeket, mert vagy bejárat, vagy kijárat van. Semmi másra nem gondoltam.
Amikor én jöttem IC-vel Sopronból, akkor a soproni rész lett rátolva a szombathelyire, és nem fordítva.
Mivel a Soproni jön villanygéppel, ezért mindig így van. Én sem állítotam az ellenkezőjét. A Szhely/Sopron kifejezés jelen esetben nem a sorrendre utalt!
Amúgy az említett probléma függ a tolatásban résztvevők személyétől, inteligenciájától, stb.
Konkrét példa:
Egy Kl létszámába tartozó vonali tolatásvezető, név szerint N. S., nem képes megérteni, hogy az általa átvett tolatásjegyzék tőlapját kell neki aláírni, és mellé írni az átvétel időpontját, és az ő pédányát pedig a mozdonyvezetővel kell átadni tudomásul vétel céljából, amit a mozdonyvezető ír alá ezt elismerendő. A könnyebbség kedvéért jobb oldalt a pontvonal alá írták, hogy kinek kell aláírnia! Erre ő: mindkét példányt aláírja, és mindkét példányra ráírja az átvétel időpontját.
A másik dolog, amiben nem tudtam eredményt elérni, hogy tanulja meg, hogy kell kitölteni a vonatterhelési kimutatást. Nem tudom, vett-e fel valaha a helyszínen vonatot, fel sem merül benne, hogy pl. a fékezett tömeget ott kéne megállapítani, stb.
"Pozitív példa a Gyermekvasút, ahol (sajnos) csak annyi állomáson teljesítenek szolgálatot, amennyit a menetrend megkövetel, és ha pl. különvonat közlekedik, akkor az amúgy szolgálatszüneteléses állomáson van a vonattalálkozás, amit zárt keresztnek nevezünk."
...ööö... ez így ebben ...ööö... a formájában ...ööö... nem igaz...ööö...
Pl. vegyük alapul a nyári hétvégi alapmenetrendet (se gőzös, se porszivó, csak a 3 menetrend szerinti vonatok továbbitására szolgáló szerelvény).
Keresztek: Csille és Szépj, ill. a déli órákban Virág és Hárs.
Szolgálat: Széchenyi, Csille, Virág, (újabban János-h is) Szjné, Hárs és Hűvös.
Vagy a téli:
Keresztek: Szjné.
Szolgálat: Széchenyi, (Virág - csak 7végén), Szjné, Hűvös.
Tehát minden menetrendnél van szabad kapacitás a keresztek számára.
A balesettel kapcsolatban annyit, hogy ha 13 perc volt a "flúgos futam" teljes ideje, akkor igencsak gyorsan reagáltak mind a héves dolgozók, mind a rendőrök, ezért - az anyagi és emberi veszteségek csökkentése miatt - dicséret illeti őket.
Tökéleteseb egyet értek veled.Ne felejtsük el, hogy két embe életéről is volt itt szó, nemcsak a szellemvonat megállításáról!!!
Hallottam pár évvel egy "eseményről", ami a GYSEV-nél történt.
Itt a személyvonatok esetében krónikus vágányhiány van.
Bejött a személy Hhalom felöl, és ment volna Szhelyre. Ezt áttolták a Szhely/Sopron Bp IC mögé.
Ha nem így volt, akkor javítson ki valaki!!!
Sikerült úgy betolni, hogy 20 m-rel arrébb lökte az IC-t a Bz. (Szerencsére nem volt már befékezve, mert éppen indult. Ha be lett volna fékezve, akkor kissé összetört volna a Bz.)
Ehhez már tehetség kell...
Vajon mekkora sebességgel tolták rá a Bz-t az IC-re?
Osmin: valami hivatalos szöveget írunk, abba ne lehessen hibát találni semmilyen vonatkozásban sem!
Szép dolog a precizitásra törekvés, de a birkózás szót rövid i-vel kell írni :-)
Volt még más elírás HáBé anyagában, de még mindig nincs időm a topikkal nagyon foglalkozni, így majd később reagálok ezekre is.
A balesettel kapcsolatban annyit, hogy ha 13 perc volt a "flúgos futam" teljes ideje, akkor igencsak gyorsan reagáltak mind a héves dolgozók, mind a rendőrök, ezért - az anyagi és emberi veszteségek csökkentése miatt - dicséret illeti őket.
Akik pedig utólag kényelmes székben üldögélve, rövidebb-hosszabb idő alatt jobbnál jobb ötleteket találnak ki, hogy kinek mit és hogyan kellett volna csinálni, miközben 140-nel rohannak a semmibe, hát ....
Amikor a páylát felszedés előtt drága pénzért felujítják, hogy a pályaromboló gép végigmehessen rajta, valamint komoly pénzeket invesztálnak a vágánytalanításba, akkor azért el lehet gondolkodni azon, hogy tényleg szükséges van-e erre?
Pozitív példa a Gyermekvasút, ahol (sajnos) csak annyi állomáson teljesítenek szolgálatot, amennyit a menetrend megkövetel, és ha pl. különvonat közlekedik, akkor az amúgy szolgálatszüneteléses állomáson van a vonattalálkozás, amit zárt keresztnek nevezünk.
Itt viszont az am bökkenő, hogy pont az lenne a jó, ha mindig, mindenhol lenne szolgálat, mert ez hobbivasút.
Egyébként azt olvastam, hogy sokáig János-hegyen szünetelt a szolgálat. De amikor jöttek a nosztalgiavoatok, akkor újra szükségessé vált az üzembehelyezés.
Annó, úgyb rémlik 4 szerelvény ment hétvégén, majd a rendszerváltás után 3, és később a nosztalgia lett a 4.
Mindig olcsóbb rombolni, mint korszerűsítve a lehetőséget meghagyni - gondolok én is a KÖFE és MERÁFI lehetőségére.
Olcsóbb 50 méter vágányszakaszt meg egy kitérőt kicserélni, ha berozsdásodott, mint újraépíteni a teljes vágányt kitérőkkel.
Olyan ez, mint a tűzoltóvödör esete (asszem írtam már itt). Adott egy fa épület, az oldalán lóg a tűzoltóvödör, himbálja a szél. Tűz persze nincs, a vödröt időnként pirosra festik (lásd még: előírás betartása), de az alja előbb-utóbb menthetetlenül kilyukad. Himbálódzik még egy darabig, aztán tényleg beüt a krach és tűz keletkezik.
A példámban említett vonalakl nem melékvonalak! (50, 108) Ha ugyanez történik a 13-ason vagy a 62-esen akkor az nem igazán gond.
Alakalomszerű használat. Attól még fenn lehet tartani. Nem az a sok pénz, hanem az állandó forgalmi szolgálat.
", de miért nem ez a sztenderd, ha már egyszer van rádió?"
Kevés helyen van külön állomási rádiócsatorna a vonatgépek tolatására.Ahol van helyi tolatórádió,ott általában hozzák a kis Motorolát.Szerintem a rádiók elterjedése előtt sem volt több baleset.Nem tartom csodaszernek.A rádió gyorsítja a tolatást,kevesebbet kell hajlongálnia a kapcsolást végzőnek,jobban követhető a munka menete,felhúzott ablakkal tolathat aki szereti.
Arról nem beszélve,hogy kíváncsi lennék egy szabályszerű,rádió segítségével történt tolatási művelet végrehajtására és hogy egy szolgálatban hányszor lehetne produkálni.
A hajadonok/férjezettek arányát is nyilvántartod?:-)))
OFF
Azért nem vagyok Anyakönyvi Hivatal:)
Sőt, most töredelmesen bevallom, hogy a jelzett pénztárvizsgáló hölgy RO státuszáról nem tudtam, és a főjogász hölgyeményünkről megfeledkeztem a számvetésnél:((
Szeged egy kicsit állam az államban. Ezt a területen dolgozóktól tudom.
Amúgy mindenki tudja, hogy vannak olyan pontok az utasításban, amelyek betartásával egyidejűleg egy másik pontot vagyunk kénytelenek megszegni. Amúgy az a szomorú, hogy van, ahol a menetrend utasításellenes munkára kényszerít - lásd a fejállomásokat Budapesten!
Ami a foglalt vágányra járatást illeti, természetesen úgy értettem, hogy olyan esemény nem következett be, ami mondjuk a kék hírekbe került volna. Természetesem minden tiszteletem a foglalt vágányra bejáró mozdonyvezetőjé, hogy időben észlelte, hogy előtte már van valaki a vágányon!
Ez természetes is, hiszen utasítás szerint a Lassan jelzést a kellős sebességcsökkenés eléréséig kell adni, utána újra a Közeledj felém, vagy Távolodj tőlem jelzéseket kell adni amíg újabb sebességcsökkentésre, gyorsításra, vagy megállásra nincs szükség.
De ez egy másik film! Itt szó nem volt lassan jelzésről. Szerintem már az adott sebességhez tartozó féktávolságon belül jártak, amikor a tolatásvezető még mindig csalogatta az mv-t, aki persze tudta a dolgát, különben most az újságban lenne. Ebben a formában a lengetsének semmi értelme nincsen.
Szép, amit leírsz, de akkor inkább ne mutasson semmit, és mondja azt, hogy úgyis lát mindent az mv. De ha egyszer már ott kavarja a virtuális lekvárt, akkor csinálja korrektül. Rádiót nem használtak egyébként.
Írtad, hogy a Keletiben mondják a tolatásvezetők a távolságot, és ez milyen jó. Máshol is találkoztam ilyennel, és tényleg jó, de miért nem ez a sztenderd, ha már egyszer van rádió?
Szépen hangzik, amit mondtál, de ha van rádió, és ütközés van, akkor nem lehet azt mondani, hogy a mozdonyvezetővel telepatikus úton próbált érintkezni
Ezen kívül szerintem Te is tudod, hogy a fékek nem mindig ugyanúgy működnek
Amúgy ez lenne az utasítást betűről betűre betartó Szegedi Igazgatóság?
Nem! Nem tudom, miért gondolod ezt! A jelenleg érvényben levő utasítások maradéktalan betartása nem lehetséges! (saját vélemény)
Semmi veszélyérzete nem volt a kedves tolatásvezető kollégának?
Nem hiszem, de meg kellett volna kérdezned!
Még az volt a mázli, hogy esemény nélküli volt a foglalt vágányra járatás!
A foglaltra járatás már maga esemény, legfeljebb nem káresemény. Azért a "mázli" mellett volt ott szerepe még vasúti dolgozónak is! Mondjuk említést érdemel a bejáró vonat mozdonyvezetője!
tolatásvezető a helyén a szerelvényen még akkor is a közeledj felém jelzést adta, amikor már 1 kocsihossznál (Bz!!!) jóval kevesebb volt a távolság.
Ez természetes is, hiszen utasítás szerint a Lassan jelzést a kellős sebességcsökkenés eléréséig kell adni, utána újra a Közeledj felém, vagy Távolodj tőlem jelzéseket kell adni amíg újabb sebességcsökkentésre, gyorsításra, vagy megállásra nincs szükség.
"tolatásvezető a helyén a szerelvényen még akkor is a közeledj felém jelzést adta, amikor már 1 kocsihossznál (Bz!!!) jóval kevesebb volt a távolság."
Szeged szpu-n nem változnak a tolatásvezetők, és a velük együtt dolgozó mv-k is nagyrészt állandók. Szeged sajátos helyzetéből adódóan a munkafázisok se nagyon térnek el. Valószinű, az adott tol.vez és a mozdonyvezető együtt sokadszorra dolgoztak aznap, már tudják egymás gondolatát. A jó tol.vez. nem csak a távolságot, hanem a haladó jármű sebességének válltozását is figyeli, ezért adott esetben a járművek összeéréséig ad "közeledj felém" jelzést, mert látja, hogy a mozd.vez tisztában van a távolsággal. Ez nem csak szegedre igaz, hanem minden olyan tolatási mozgásnál megfigyelheted, ahol összeszokott csapat van!
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy Szegeden a bobon is van rádió, volt közöttük rádiókapcsolat!
Nagyon jó példa a tolatási mozgás szabályozására Bp. keleti. A tolatásvezetők folyamatosan mondják a távolságot előszőr kocsi hosszban, majd "fél kocsi" után méterben! Az álltalam ismert állomások közül ezt keleti csinálja a legprofibban!
Amúgy ez lenne az utasítást betűről betűre betartó Szegedi Igazgatóság?
De ha nem is ott történik
Semmi veszélyérzete nem volt a kedves tolatásvezető kollégának?
Amúgy tudomásom szerint Szegeden rádió is van - gondolok egy nem is olyan régi foglalt vágányra járatásra, amikor a tartalékot le kellett cserélni, de az új gépen nem volt rádió, és fel sem tűnt senkinek sem, hogy az átállásra vonatkozó utasítást nem vette, és messziről úgy látták, hogy biztos átállt már Még az volt a mázli, hogy esemény nélküli volt a foglalt vágányra járatás!
De visszatérve: úgy érzem, hogy hiába szerepel elég gyakran súlyponti tételként az időszakos oktatásokon, nem kap elég figyelmet a tolatás fejezet (sem).
Nem tudom, melyik kék. Bár asszem A62-001 számon már nincs. De ez már itten szinte fehérnégyzet. :) Volt pár napja kép is róla talán Kerepesen tilitolizva. Mindenesetre látták bejönni a kerepesi úton, és állítólag nem okozott neki gondot felmenni a cinkotai emelkedőn. Hogy miért okozott volna gondot gépmenetben nem tudom, de páran feszültek rajta.
Volt szerencsém a hétvégén egy tolatást megfigyelni Szegeden, egy 2*Bzx szerelvényt toltak rá Bobóval egy Bzmot-ra; a tolatásvezető a helyén a szerelvényen még akkor is a közeledj felém jelzést adta, amikor már 1 kocsihossznál (Bz!!!) jóval kevesebb volt a távolság. Ha a mozdonyvezető nem a történést figyeli, hanem az adott jelzést, akkor minimum 15-20-szal rádurran a Bz-re..
Valóban van valamilyen sorompó ott. Pár éve biztos kinyitották fordítás céljából, hogy azóta történt-e ilyen azt nem tudom. Attól viszont sajnos tarok, hogy nem okozott volna túl nagy problémát a vonatnak...
Ott nem vagyok annyira ismerős, de mintha arra vágányzáró sorompót láttam volna, amit ki tudja, mikor nyitottak ki utoljára, és mikor járt arra vonat???
Elnézést a belekontárkodásért, de mivel Kerepesen sem volt hatásos a féksaru, ezért Cinkotán már gondolhatták volna, hogy nagyobb sebességnél sem lett volna hatásos, tehát elindulhattak volna Nagyicce irányába. (ill. visszarakhatták volna a vonatot a helytelen vágányra, ahonnan Nagyicce előtt ki lehet zavarni a szentmihályi deltába)
Már többször lebeszéltem magam erről, de most tisztelettel megjegyezném, hogy csekély értelmem azt súgja, hogy az árú nem azonos az áruval, illetve az optimális már eléggé felsőfok. Tudtommal szvsz az eddigi infóim szerint.
ON
Az eljutáshoz esetleg a Volánnál is nézz szét, bár nem hiszem, hogy van közvetlen. Ha nincs, akkor mindennél jobb a Vasút, ez közismert. :) Ha megvan az útvonal, akkor szerintem számold össze, hogy melyik jegyár a kisebb.
egy jóindulatú telefont kaptam, hogy nézzek be a topicra, mert nősülni készülsz..
nocsak, traficc, bátorság-pirulát reggeliztél? ;)
on
kisebbik húgom pécsre fog járni a ttk-ra,
off
mdbz, ha még olvasol,
lélekben felkészítheted kisebbik fiadat :)
on
ezért szeretettel várom a mélemre a legoptimálisabb eljutási lehetőségeket starján-pécs viszonylatban. különös tekintettel a jegyvásárlásra: két darabban célszerű jegyet venni vagy egyben?
Ezért furcsa, hogy magyar Rt-k használják. Konkrétan a BKV biztosan, a MÁV-nak meg valahol rejtőzködik az angol nyelvű weblapja. Tudom, a német mellett. :))))
Budapest-Törökőr - Kőbánya teher - Kőbánya felső a király vágányon végig emelkedik. De kérdés, hogy ez elegendő lett volna-e? Nem tudom, hogy van-e egyáltalán még szolgálat Törökőrön? (Bár Kőbánya teherről akár még le is tudott volna szaladni valaki, hogy váltót állítson, ha idejében szólnak.)
Amúgy a siklásnak az lehetett az oka, hogy ez az ív nem bír ki ekkora sebességet.
Ha jól veszem ki az előzőekből, DGKUm is járt a helyszínen, szerintem az Ő következtetései és véleménye az igazsághoz közelebb fog állni, mint az enyém. :)
Törökőrön szerintem alapban védőállásban vannak a kitérők, ott siklott volna. A siklást szvsz a sínvályúban található kosz okozta, mert nem tűnt olyan nagyon kis sugarúnak az az ív. Egy siklás kb. a közút közepén következett be, ahogy láttam a nyomokat. Nem vagyok baleseti szakértő, így csak feltételezem, hogy az első kocsi siklott először, de az nem az út közepén, hanem már a 2×2 sáv után volt. Az magával rántotta a hátsót is, de az érdekes az, hogy az egyik nyom nagyon sokáig az aszfalton is követi a pálya ívét. A kocsik lendületéből a gyep és az aszfalt valszeg jócskán visszavett, ezért lett "csak ennyi" a kár. Nagyon sajnálom a két munkást.
Bár megkérdezném a tolatásvezetőt, hogy ha érzékelte, hogy nem válaszol a rádión a mozdonyvezető (a nevét direkt nem említem), és nem is fékez, akkor miért nem húzott vészféket, vagy ha esetleg húzott (erről nincs információm), akkor miért nem időben. Persze a másik kérdés az, hogy ha állolásismerettel rendelkező mozdonyvezető vagyok, és tudom, hogy hány kocsi, azaz hány méteres kocsisor van előttem, akkor kb. hol kéne megállnom. Sikerült Kb. 30 m-rel arrébb megállni így, hogy a bak, meg minden más is megfogta.
Ui.: Akinek nem tűnt volna fel, most a Déliben bekövetkezett balesetről beszélgettünk.
HA az ívben nem siklik, hová - merre - megy tovább? Lett volna emelkedő? (nem ismerem a helyszínt)
Lehet tudni, mi okozta a siklást? (sínszál illesztés, vagy csak egyszerűen a pálya olyan kis ívű, hogy az adott sebességnél szinte törvényszerű a siklás?)
Ezeken a kocsikon nincs földről kezelhető kézifék sem, csak légfék, tehát, ha egyszer megindultak, akkor róluk nem volt esély megállító műveletet kezdeményezni.
Viszont elég jó állapotban maradtak, ellentétben az autószalonnal.
Sajnáltam 7 óra előtt a két üvegtisztító munkást, ahogy csalódottan távztak...
Túl van az életveszélyen a HÉV-baleset két sérültje
2004. augusztus 12., csütörtök 12:23
734 olvasás
Stabilizálódott az állapota a hajnali HÉV-baleset két sérültjének - közölte a rádióval a Péterffy Sándor utcai kórház ügyeletes orvosa. A két munkás azon a sínszállító HÉV-szerelvényen dolgozott, amely Mogyoródon, a lejtős pályán pakolás közben elszabadult.
A 140 kilométeres sebességre felgyorsult vagonok több kilométeres száguldás után végül egy kanyarban kisiklottak és egy autószalonba csapódtak a főváros X. kerületében. Az elszabadult szerelvényt a BKV munkatársai a vágányra helyezett féksarukkal és a váltók átállításával többször is sikertelenül próbálták megállítani.
Ezután a rendőrséggel közösen az útba eső átjárókban pirosra állított jelzéssel biztosították útját egészen a Kerepesi út - Albertirsai út - Pongrác út csomópontig, ahol a két vagon kisiklott.
Az autószalonba csapódott szerelvény kiemeléséhez darura lesz szükség, és a munkához csak éjszaka fognak hozzá a fővárosban. A baleset okait szakértők bevonásával vizsgálják.
- Egy autó totálkáros lett, ezen kívül még három autó sérült meg, de azok kisebb sérüléseket szenvedtek. Itt inkább az épületben történt nagyobb kár mondta Baumgartner Antal, az autószalon tulajdonosa. Az épület egyharmadát újjá kell építenünk, a kétharmada megmaradt. Szeretnénk egy-két hónap alatt újjáépíteni az egészet.
MR, Lendvai Béla
Ez az utolsó hír. Kinek hogy tetszik a pirossal, vastagon kiemelt rész?
pakolás = rakodás
kanyarban = ívben
Ez utóbbit anno a fizika feladatgyűjteményben szereplő egyik feladatban is kijavítottuk a mozdony tömegével egyetemben, ami ha jól emlékszem 5000 kg volt.
"Szolgálati helyek megszüntetése: Van nléhány nagyokos, aki folyton azon agyal, hogy minél több szolgálati helyet tegyen a földdel egyenlővé..."
Olyan ez, mint a tűzoltóvödör esete (asszem írtam már itt).
Adott egy fa épület, az oldalán lóg a tűzoltóvödör, himbálja a szél. Tűz persze nincs, a vödröt időnként pirosra festik (lásd még: előírás betartása), de az alja előbb-utóbb menthetetlenül kilyukad. Himbálódzik még egy darabig, aztán tényleg beüt a krach és tűz keletkezik. Használható vödör nincs, az épület porrá ég. Újraépítik, az oldalára felakasztják az új vödröt (esetleg kettőt). Megint himbálja a szél, megint pirosra festik időnként, megint kilyukad, megint jön a tűz, megint leég az egész épület. És így tovább.
Vagyis azok a dolgok, amelyekre ritkán (alkalomszerűen) van szükség, a szükség "eljövetelekor" rendszerint használhatatlanok. Akkor pedig rendszerint felesleges a fenntartásuk - legalábbis praktikus értelemben. (PR és hasonló okokból még lehet értelmük, de az más történet.)
Helyesen Kerepestarcsán. A boltban és mellette készült fotók majd otthonról, mert nincs itt az adatkábelem. (Bár a reklámmal meg az indexszel összefüggő szerzői jogi kételyek - Hozzánk minden módon érdemes betérni! - miatt előbb az autós céget kellene megkeresni...)
"meg volt a Kerepesi út után a 2. vágány is egy darabig": vezetett rá váltó is, vagy csak a sínek maradtak meg? (1970.04.04 előtt ezt is használták a Keletiig közlekedő vonatok)
"csonka most jól jöhetett volna": persze. Csak kifene számít rá, hogy 2004.08.12-én Mogyoródról valami megfutamodik, utazik rajta 2 pálymunkás, ne siklasszuk, Mogyoródon, Cinkotán és Nagyiccén átugorja a sarut és pont itt lehetne megfogni. Ilyen még nem volt cég történetében és a következő 50 évben sem lesz.
Ennyit az illető tolatásvezető által megtartott fékpróbáról?
Amúgy teljesen egyetértek veled, hisz tudni kell, melyek azok a dolgok, amire nagyn oda kell figyelni, nehogy baj legyen belőle, és ez az egyik. Jobb félni, mint megijedni. Ma nem féltek, hanem megijedtek.
Egyetértek azzal, hogy nem szabálytalan, de én inkább biztonságban érzem magam, ha légfékkel tolatok, hisz ha megindul egy kocsi, épp nincs, aki megfogja.
Jött Ilonatelep felől a menetirány szerinti bal vágányon és átment a jobbra? Vagy a kezdőpont felől nézve kell mondani mindenképpen, nem menetirány szerint?
Mindig olcsóbb rombolni, mint korszerűsítve a lehetőséget meghagyni - gondolok én is a KÖFE és MERÁFI lehetőségére.
Pozitív példa a Gyermekvasút, ahol (sajnos) csak annyi állomáson teljesítenek szolgálatot, amennyit a menetrend megkövetel, és ha pl. különvonat közlekedik, akkor az amúgy szolgálatszüneteléses állomáson van a vonattalálkozás, amit zárt keresztnek nevezünk.
Évtizedekkel ezelőtt hajdanában-danában újoncként egy tolatócsapatban dolgoztam. Friss F2-es infókkal a fejemben a tolatás befejeztével annak rendje-módja szerint betekertem egy kéziféket - mondván magamban, hogy ez a szerelvény énmiattam ugyan nem fog megfutamodni. Sok rémtörténetet hallotam és a vétségek megtorlása is riasztott. Személypályaudvarról lévén szó órák múlva ezt a szerelvényt meghúzták és az általam betekert kézifék miatt az adott kocsit üzemveszélyesre laposították. A tolatásvezető földhözvágta a sisakját és hasznavehetetlenné taposta. ...az volt ugyanis a helyi szokás a megfutamodás elleni biztosításra, hogy egy "bagi követ" helyeztek az utolsó kocsi utolsó forgóvázának első kereke alá. Mivel ilyet a tolatásvezető nem talált, engedélyt adott a szerelvény húzására. A mai napig hallgattam ezen utasításszerű ténykedésemről. Nem szerettem volna a kék-sisak helyére kerülni.
Nehéz úgy dolgozni, ha helyi "szokások" alakulnak ki az Utasítások helyett.
A Budapestről kiinduló vasútvonalak kezdőpontja Budapest. A nem Budapestről kiinduló vasútvonalak kezdő- és végpontját a Forgalmi Igazgatóság jelöli ki.
1.79. Jobb és bal vágány
Kétvágányú pályán a végpont felé tekintve a jobb kéz felé eső vágányt jobb vágánynak, a másikat bal vágánynak nevezzük.
1.80. Helyes és helytelen vágány
Kétvágányú pályán azonos irányú vonatok részére kijelölt vágányt, menetirányt tekintve a jobb vágányt - kivéve Bp. Keleti pu. - Kőbánya felső - Rákos fenti pálya és Bp. Déli pu. - Bp. Kelenföld - helyes vágánynak, a másik vágányt helytelen vágánynak nevezzük.
Magyarország területén levő kétvágányú pályák alapesetben jobb járatúak, kivételt képeznek az imént felsorolt állomásközök, valamint a Budapest - Gödöllő HÉV vonal (legalábbis tudomásom szerint nincs több kivétel), amelyek bal járatúak. Ezt azt jelenti, hogy menetirány szerint nézve melyik vágány a helyes vágány.
Amúgy akkor jó lenne pontosítani, hogy mégis, hol tért át a bal vágányról a jobb vágányra. Amúgy szerintem az Örs vezér terénél nem is lehetne arról beszélni, hogy a bal vágányról áttért a a jobb vágányra, hisz onnan már egyvágányú a pálya!
Néhány éve még meg volt a Kerepesi út után a 2. vágány is egy darabig, csonkavágányként (a helye még most is kivehető), ez a csonka most jól jöhetett volna...
Dash_9 infoiból (132028) én arra következtetek (hibásan?), hogy az Örsön nem ment át másik vágányra. + balkezes közlekedés van és a menetirány szerinti bal vágány megy tovább az Örstől.
A vonal kezdőpontja az Örs vezér tere, tehát a páros, Cinkota felé közlekedő vonatok a bal vágányon, a befelé közlekedők pedig a jobb vágányon közlekednek.
A jobb vágány egyenes irányú fojtatását képzi az Örs 3. vágánya, mely tovább vezet Törökőrig. Végül is az örsi állomásnak a 3. az átmenőfővágánya.
Megnem erősített források rebesgetik, hogy a ring idejére újra be akarták vezetni a mogyoródi sebesvonatokat, és most tesztelték, hogy milyen menetidővel számolhatnak! :-)
"Imre utcától a körvasúti hídig enyhén lejt a pálya, tehát újabb sebesség növekedéskövetkezett. Nagyiccén újabb páros féksaru," : Ez úgy hangzik, mintha Nagyicce a körvasúti híd után lenne. A kocsik haladási iránya szerint előtte van.
"Örs vezér terén átterelték őket a jobb vágányra" : Dash_9 infoiból (132028) én arra következtetek (hibásan?), hogy az Örsön nem ment át másik vágányra. + balkezes közlekedés van és a menetirány szerinti bal vágány megy tovább az Örstől.
Szolgálati helyek megszüntetése: Van nléhány nagyokos, aki folyton azon agyal, hogy minél több szolgálati helyet tegyen a földdel egyenlővé, és erre komoly pénzeket áldoz, holott más pályaszakaszokon siralmas a pályaállapot, de azzal meg nem törődnek. :(((
Az mégérthető, ha valahol nincs állandó forgalmi szolgálat, vagy éppen hosszabb ideig szünetel. Bár KÖFI vagy MERÁFI vagy éppen a távkezelt állomás megoldás lehet a problémákra. De ehelyett teljesen megszüntetni az állomást elég elhamarkodott lépés.
Így a következő lehetőségek szűnnek meg.
1. Rugalmasabb menetrendszerkesztés. Esetleg rövid szolgálati idő, vagy a vonatszemélyzet által kezelt berendezések.
2. Esetleges különvonatok tárolása, keresztezése.
3. PFT-s szerelvények tárolása félreállítása.
4. Hosszabb távon új menetrendi struktúra kialakítása az állomás korszerűsítésévelld. előbb!
De egy drasztikus állomástalanítás az ilyesmit gyakran végképp ellehetetleníti, vagy igencsak megdrágítja.
Aki ilyen pusztítást akar látni, az látogasson el pl. az 50-es vonalra! Tragikomikus a középperonons állomás 1 vágánnyal. (Kárász-Köblény, azt hiszem.)
De a 108-as vonalon is van ilyen. :((( Macsból csináltak megállóhelyet, azt hiszem.
Kérek egy gépészt, aki elmagyarázná a légfék működését, mert ugyan kb. el tudnám mondani, de bakterként laikusnak érzem magam, és nem akarok semmiféle sületlenséget összehordani.
Amúgy a légféket illetően eszebe jutott a 2-es metrón a vonatszakadás a Pillangó utcánál, ha nem tévedek 1991-ben. Ott ugye az volt a gond, hogy eltömítődött valami szelep, és ezért hiába szökött a levegő a fővezetékből, a légfék mégsem működött.
Tartalmi kérdés: Ha 3 kocsi futamodott meg egyszerre, akkor hogy siekrült közülük az egyiket megfékezni, a másik kettőt meg nem? Nem volt a megállított kocsi a másik 2 kocsival összekapcsolva? Ha nem tévedek, ez is ellenkezik a megfutamodás elleni védekezésben leírtakka! Jó lenne azt a hírben tisztázni.
És egy kis kukacoskodás - a la gépelési hiba:
Nagyiccén újabb páros féksaru, de hasztalanul.
A már fedezett Örs vezér terei útátjárón is nagy sebességgel áthaladt a két kocsi híreim szerint 2:42-kor, azaz 13 perccel a megfutamodás után! (81,4 km/h átlagsebesség!!!). Innen már csak két kilométer volt hátra a Törökőr HÉV-állomásra vezető nagyon erős bal ívig, amellyel a már csak kb. 50-60 km/h-val haladó kocsik nem voltak képesek megbírkózni.
Bocsi, ez nem személyes, csak ha már valami hivatalos szöveget írunk, abba ne lehessen hibát találni semmilyen vonatkozásban sem!
Amúgy én még mindig nem értem, hogy miért nem olyanok a vasuti kocsik, hogyha nincsen rajta mozdony, nincsen rajta légnyomás, akkor fékek alapállapotban behúzottak, és akkor jóbal nehezebb megfutamítani. Vagy ha menet közben szakadás van, akkor mivel elszáll a légnyomás, a fékek behúnak és megáll. Vagy extra lehetőségként a légcsovet kézi úton is lehetne szakítani, ami szintén fékezést eredményezne.
A kulcsok előkeresését nem úgy értettem, hogy lázas keresésbe kellene kezdeni, hisz én is kezelek váltózár kulcsokat. De tény, hogy ezek általában nem olyan helyen vannak, hogy azonnal a szolgálattevő kezébe kerüljenek, hanem fel kell állni, elmenni a szekrényhez, kinyitni - ami a szekrények kialakítását tekintve némi ügyességet kíván -, kivenni a kulcsot, mint tudjuk az átadást a fejrovatos előjegyzési napló külön sorában előjegyezni aláírásokkal, stb. Amúgy amit írtam, abban volt egy kis irónia - mégha nem is volt érzékelhető.
A felsőtárkány kisvasút nagyon régen a falu főutcáján vezetett. Megrakták a kocsikat fával, ráült egy manus, aztán úgy gurult le Felnémetig, hogy végig trombitált, meg zászlót lengetett. Aztán időközben elcsaptak pár tehenet, amit a falusiak meguntak, és meg kellett építeni az elkerülő nyomvonalat (amely ma már kerékpárút.)
Laikus szemmel csak annyit érzékelek, hogy egy elszabadult vastömb keresztül dönget 20-30 kilométeren, és semmi nem állítja meg. Kivétel a kisiklás helye, ahol szabályosan felszántotta az aszfaltot. A Kerepesi út tele van kereszteződésekkel.
Fekete humorral azt mondhatnánk, hogy tiszta szerencse, hogy kár-ügyben ennyire toleráns volt:-))
Balesetmentesebb jobb napot kívánok Néktek!
Egyelőre úgy fest, ez a szöveg kerül majd a Hírek-beszámolók c. rovatba. Tessenek az Urak jó alaposan megköpködni, kiegészítgetni, satöbbi!
"2004. augusztus 12-én, éjjel, 2:44-kor súlyos vasúti baleset történt Budapesten, a X. kerület Kerepesi út Albertirsai út sarkán. Két BKV-HÉV tulajdonában lévő sínszállító pőrekocsi kisiklott és egy autószalonba rohant.
Információim szerint:
2:29-kor, a Gödöllői HÉV Mogyoród állomás bejárati jelzőjénél három, befékezetlen, kézifék nélküli, csak átmenő fékkel rendelkező, rakott sínszállító pőrekocsi elszabadult. Egy kocsit sikerült hamar megfékezni, kettő viszont két vasúti dolgozóval a fedélzetén megindult az Örs vezér tere felé. A kocsik a bal vágányon indultak meg.
Kerepesen a 4. vágányra terelték és páros féksaruval megpróbálták megállítani, azt de átugrotta. Ezt követően valamelyest lassultak, mert Kistarcsa Kórházig enyhén emelkedik a pálya. Utána következett Ilonatelep megállóhelynél a 35 -es lejtő, amely egyes források szerint 140-170 km/h sebességre gyorsította fel a kocsikat.
Cinkotán újabb páros féksaru, amelyet kidobtak a kocsik. Majd emelkedő az Imre utcáig, de ekkor már olyan nagy volt a sebesség, hogy csak csekély mértékben lassultak. Imre utcától a körvasúti hídig enyhén lejt a pálya, tehát újabb sebesség növekedéskövetkezett. Nagyiccén újabb páros féksaru, de hasztaéanul.
Örs vezér terén átterelték őket a jobb vágányra, hogy a vágányzáró bakokat kilökve a kocsik letarolva az éjjel-nappali boltocskát ne az aluljáróba fussanak, mert az a két dolgozó biztos halálát jelentette volna.
Időközben a Rendőrség a helyzet magaslatán állt, és pillanatok alatt lezárta a közúti forgalom elől a forgalmasabb átjárókat. Hál Istennek és az éjszakai időpontnak, a gépjárműforgalom elég gyér volt. A már fedezett örs vezér terei útátjárón is nagy sebességgel áthaladt a két kocsi híreim szerint 2:42-kor, azaz 13 perccel a megfutamodás után! (81,4 km/h átlagsebesség!!!). Innen már csak két kilométer volt hátra a Törökőr HÉV-állomásra vezető nagyon erős bal ívig, amellyel a már csak kb 50-60 km/h-val haladó kocsik nem voltak képesek megbirkózni. Enyhe íveléssel a Baumgartner Autocentrum Kft. épületébe hatoltak, ahol az épületen kívül több nagy értékű személygépkocsit toltálkárossá tettek.
A rakományt képző kb. 20 db 15 méteres sínszál a kocsikról leborult, maga alá temetve az egyik vasúti dolgozót, akit a mentőszolgálat súlyos, életveszélyes sérülésekkel és teljes végtag-csonkolással szállított el a helyszínről. A másik dolgozónak egyik kezéről az ujjai váltak a baleset áldozatává.
"
Azért azt megnéztem volna, hopgy hányan akartak felkapaszkodi a szerelvényre, ill. hányan szidták a BKV-t amiért nem állt meg a megállókban. Még HÉV-es időszakombol szerzett tapasztalat, hogy a vonalon utazók mindenre fel akartak szállni, ami a síneken jött és zöld volt. :-)
Kelenföld állomás átépítésekor /1980-1983/ is mindennapos dolog volt, hogy az ipartelepi vágányhálózaton reggelente zúzottkQvel rakott Res kocsikat találtunk, amik éjszaka "gurultak " le, keresztül a Tétényi, fehérvári, Budafoki úti átjárókon. Soha nem ütöttek el senkit.
"miután Cinkotán kiderült, hogy ott sem tudták páros féksaruval megállítani a kocsikat, akkor is idő lett volna a kulcsokat előkeresni, keríteni egy autót, amivel meg kellett volna előzni az amúgy is hihetetlen sebességgel haladó kocsikat, majd gyorsan kinyitni a váltózárat, átállítani a váltót"
Ha igaz, hogy a Mogyoród - Örs vt. vonalrészt 13' menettartammal futotta le a megfutamodott egység, akkor szerinted mennyi idő marad a Cinkota - Nagyicce szakaszra és ez az időtartam mire elég?
A kulcsokat valószínűleg nem kell keresni, hiszen azok nem eldugva vannak, hanem megfelelő helyen elzárva.
Ha utánaszámolunk egy kicsit a történésnek:
1. Cinkotán a páros féksarut lelöki a kocsi.
2. A páros féksarut lehelyező dolgozó megállapítja, hogy tevékenysége nem érte el a célját.
3. Felmegy a toronyba, vagy bemegy az "alsó"-ba, és tehetetlenül les, mert mást úgysem tud csinálni. (éjszaka, ha jól tudom máshol Örs-ig nincs is földi személyzet)
4. A diszpécser beül az autójába, addigra valaki előveszi a nagyiccei kulcsokat és már oda is adja a részére.
5. Mire a fenti 4 művelet a legjobban összehangolt munkával megtörténik, addigra a két kocsi megérkezik "célállomására"...
Nagyon szomorúnak tartom, hogy szolgálati helyeket szüntetnek meg, vagy csak úgy építenek át, hogy ilyenkor a menekülési lehetőség nem adott.
Lehet, hogy többen nem értenek velem egyet ebben, de szerintem ha Zebegény állomást nem szüntetik meg, akkor nem következett volna be az az emlékezetes és súlyos baleset sem.
Nagyiccével kapcsolatban én időnként csak kocsival vagy busszal szoktam elmenni mellette, így csak madártávlatból láttam a vágányhálózatát, amikor meg véletlenül a HÉV-en utaztam, nem vonalismereti beutazást tartottam. Az egyértelmű a tények ismeretében, hogy miután Cinkotán kiderült, hogy ott sem tudták páros féksaruval megállítani a kocsikat, akkor is idő lett volna a kulcsokat előkeresni, keríteni egy autót, amivel meg kellett volna előzni az amúgy is hihetetlen sebességgel haladó kocsikat, majd gyorsan kinyitni a váltózárat, átállítani a váltót Lehetetlen lett volna akkor is, ha van váltó Cinkota felől.
Amúgy jut eszembe: sorompók! A HÉV-nél hogy működnek a vonali sorompók? Látom, van ott valami ellenőrző jelző féle az útátjárók előtt. A MÁV-ból kiindulva, a behatási pont helye a pályasebességből eredhet, de ha a sebességet ilyen jelentős mértékben túllépik, akkor szinte még át sem vált villogó fehérről vörösre, már ott is a vonat. Ugyan tény, hogy fél és háromnegyed 3 körül történt a baleset, de gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy amikor teljesen üresek az utak, akkor jobban meg merik nyomni a gézpedált, és könnyebben megvan a baj. Tehát csoda, hogy egyik útátjáróban sem találkozott egyetlen autóval vagy gyalogossal sem!
Nagyiccén nincsen már csak a két átmenő fővágány és a volt raktári csonka. Ez Örs felől járható.
Továbbá az is probléma, hogy a váltózárak kulcsait Cinkotán tárolják, azokat képtelenség lett volna a helyszínre vinni enyi idő alatt. (Mogyoród elöl az Örsig 13 perc alatt ért le a szerelvény). Nagyicce nem állomás.
A szerelvény 02.29-kor indult Mogyoród bejáratijelzőjének előjelzője elől a bal vágányo.
Cinkotán terelték át a jobb vágányra, itt is tettek elé párosféksarut at Ostoros úti átjárónál, de azt a szerelvény az állomás túlsó végében levő 2-es váltónál kidobta.
Örs vezér tere 02.42-kor adott visszajelentést a szerelvényről. Párosféksaru itt is alkalmazásra került.
"(Személy szerint nagyon várom a további hozzászólásaid!)"
Sajnos ezen a vonalon mindig lelkes amatőr maradok.
Bár nyugodt lehet a lelkiismeretem, mert amint megkaptam a diplomámat, első utam a MÁV-hoz vezetett. A miskolci GF-en és a villamos részlegen biztosan ott van még az önéletrajzom, de azóta sem hívtak.
Szóval a mi családunkban már nincs harmadik vasutas generáció. Azért sajnálom.
Magazin Autószalonba csapódott az elszabadult HÉV szerelvény - két súlyos sérült 2004. augusztus 12., csütörtök 6:32
524 olvasás
Budapesten csak éjszaka kezdődhet meg a kárelhárítás abban az autószalonban, amelybe két, síneket szállító HÉV-kocsi rohant bele hajnalban. Mogyoródon két munkás dolgozott a szerelvényen, amikor az megindult a lejtős pályán. A két kocsi felgyorsult és a Kerepesi út - Albertirsai út - Pongrác út csomópontban levő autószalonban kötött ki.
A szerelvényen dolgozó két munkás súlyosan megsérült, egyikük állapota életveszélyes. A vagonok, az épület és a benne levő autók egy része is totálkáros lett. A szerelvény kiemeléséhez darura lesz szükség, és a munkához csak éjszaka fognak hozzá a fővárosban.
- A legfontosabb hír az ébredő, induló budapesti csúcsforgalom előtt, hogy a Kerepesi út a városból kifelé is járható. Az Albertirsai úton a BNV felől lehet közlekedni, a vásárváros felé azonban nem lehet elindulni. Ezek után a látványról: egy katasztrófafilmben egy ilyen helyszín létrehozása csillagászati összegbe kerülne a készítőknek. Itt a vasúttársaság és az autószalon a károsult. Az ipari sín a Kerepesi útról a vásár felé tartva kanyarodott volna az Albertirsai úton, de ezt a kanyart már nem volt képes megtenni az elszabadult vasúti kocsi. Kiegyenesítették" az utat és belerohantak az autószalonba.
- Miért nem fékeztek azok a vasutasok, akik rajta voltak a szerelvényen?
- Azért nem fékeztek, mert ezek a szerelvények onnan nem fékezhetők, csak ékkel lehetett volna ezeket megállítani, és azt a vonatról nehezen tudták volna megtenni. Az egyik vasúti kocsi még most is látható, belerohant az autószalonba az üvegfalon keresztül, és az oldalára van dőlve. A mögötte levő ugyan a négy kerekén áll, de mindkettő borzasztóan össze van törve. Bent, az autószalonban álltában lett totálkáros egy null-kilométeres kocsi, a többi gépkocsit a hátsó udvarra menekítették. A műszaki mentés valószínűleg éjjel lesz, mert ahhoz le kell zárni az egész csomópontot, és az épületet biztonságossá kell tenni, ehhez darut kell hívni, persze az elszállításhoz is.
Gadácsi János
Kapcsolódó linkek: Kivontatták a Déliben kisiklott vonatot Kisiklott egy vonat Lábatlanban Kisiklott egy vonat Olaszországban Cikk küldése Hírrendelés Nyomtatható verzió
Bár megkérdezném, hogy miért szerepel ez a hír a magazin témakör alatt?
Ami pedig a képeket illeti:
Az Origo és az MTI 1-1 képet tett fel, az RTL KLUB 7 képet, ám az MTV és a TV2 még csak a tegnapi híreknél tart.
Voltam én is kint a helyszínen. G(k)épem még mindig nincs, de az infókhoz tudok hozzátenni egy picinykét.
A pőrék 2 tg-es HÉV-esek voltak, 15 méter hosszú sínszálakkal, melyekből kb. 20 db van ott szanaszét. A biztőr szerint a kupac alól bányászták ki az egyik szerencsétlent, akinek -őszerinte- amputálták is az egyik lábát. (Állítólag eléggé véres volt a látvány mind a két sérült esetében.)
A helyszínen tartózkodó beavatott szerint 3 kocsi futamodott meg, ebből csak 1-et tudtak elkapni. (Mozdony nem volt a közelben a megfutamodás helyén.) A két jóember szerintem próbálta menteni a helyzetet és a pőrén hasalva tekerni a kéziféket, amíg lassan mentek, aztán később már nem mertek kiszállni:((
Mindenesetre a nyomkarimák szépen felszántották a betont, és Baumgartner apuka előkertjét. (Majdnem csapig van a hátsó kocsi a földben.) Sikerült kidönteni egy villanyoszlopot és egy forgalomirányító fényjelző készüléket, meg némi reklámtáblát.
A külső pőre jó állapotban van, amennyire bele tudtam nézni az alváz síkjába, fog az még szállítani, ellenben az Enola Gay már nem néz ki ilyen szépen. (Ráadásul ez rommá tört egy HÉV-zöld Mégane-t.)
Azon gombolkodtam, hogy az utóbbi időkre visszaemlékezve minden extra közfeltűnést keltő eset akkor történik, amikor a mi túrunk van szoliban. Kapásból: 09.11., Mór, 853 vs. Lada, 1078 vs. Fritz's, Déli pu., Törökbálint, HÉV...
Na ki mit fizet, hogy nem menjünk melózni?:) Így megelőzhető az Armageddon!:)))
Amúgy a képeken nem látom a rögzítőfék nyomát sem. Ezek után nem értem, miért nem ugrottak le idejében a munkások? Ha leugrottak vona, akkor ki lehetett volna silkatni pl. Nagyiccén, ahol remélhetőleg a legkevesebb rombolást okozták volna. Bár tény, hogy így a forgalom zavartalan - úgy meg még most szednének össze alkatrészeket az álozatul esett váltóhoz. Bár ha jól emlékszem, Nagyiccén félre tudták volna csavarni egy nem átmenő fővágányra, és talán nem is az átmenő mellett kellet volna kisiklasztani. Ha nem tévedek, másképp nem lehetett volna ezeket a megfutamodott kocsikat megfékezni.
De engedjetek meg egy kérdést:
MÁV F2.
5. fejezet Védekezés a járműmegfutamodások ellen
A) Védekezés a tolatás befejezése után, továbbá végállomásra vagy feloszlató állomásra érkezett vonatoknál
B) Eljárás vonatszakadás alkalmával
C) A megfutamodott járművek megállítása
D) Felelősség a megfutamodás elleni biztosításért
Ha jól értettem, szó sem volt vonatszakadásról, így a B) alfejezet kilőve - bár úgysem tudtak volna mit csinálni. Ha az A) fejezetben leírtakat betartják, nincs szükség a C) fejezetben leírtak alkalmazására. És hogy ki a felelős? Szerintem már gépelik is: Anyja neve - 5 példányban.
Amúgy javasolnám az illetékeseknek, hogy noha nem a MÁV, hanem a HÉV területén történt a baleset, a szokásos baleseti emlékeztetőt küldjék ki, és szerepeljen a következő oktatás súlyponti tételei között.
Hogy kerül a képbe Kőfelső? (csak nem arra gondoltál, hogy még a Királyvágányon is fel tud menni, aztán a körvasúton (Kő felső - Rsztmihály - Rákosrendező - Városliget - Kő teher ...és újból...) életfogytiglan fog rohangálni?)
Elküldöm nagyon szívesen, de majd este. Kicsit húzós modemmel átzavarni a nagy képeket. Bárdos Imre is biztos jelentkezik majd értük, természetesen ő is megkapja.
Közben olvastam Dash 9 hozzászólását, még jó, hogy nem a délutáni csúcsban szabadult be az Örsre...
Kicsit emlékeztet engem egy korábbi balesetre, amikor egy busz a Szépvölgyi úton szabadult el és csodával határos módon nem jött keresztbe senki. Az Albertirsai úton a bámészkodó-hegyek miatt az Élessarokig áll a sor.
A rendőrök természetesen nem szóltak üldözés helyett Kőbánya-felsőre, mert nyílván nem vasútbarátok voltak és gőzük sem volt, hogy hová kell szólni. Ellenben a szolgálati előírásoknak megfelelően jelentették a saját ügyeletük felé, és ezzel a részükről elintézett volt a dolog, végezhették tovább az útlezárásokat. A rendőrségi ügyelet természetesen értesítette a BKV-t, így részéről is el volt intézve a dolog.
A brit az APT (Advanced Passenger Train). Kisérleti jármű volt, és a billegése (a brit pályák elég kanyargósak) hányingert keltett sok utasban, abbahagyták.
A legöregebbet kihagytad. A TALGO immár vagy 30 éve ropja a táncot Spanyolország ill Franciaország meg Svajc sinjein.
A két kocsi Mogyoród és Kerepes között szabadult el, a páros vonatok helyes vágányán, azaz a bal vágányon. Kerepesen a 4. vágányra terelték és páros féksaruval megpróbálták megállítani, de átugrotta.
Ezek után valamit lassultak, mert Kistarcsa Kórházig enyhéen emelkedik a pálía, de ez nem volt elég. Utána viszont jön az Ilonatelepi lejtő, ami kb. 35 ezrelékes.
Cinkotán újabb párosféksaru, még mindig keresik!
Itt érte el szvsz a legnagyobb sebességet a szerelvény. Idáig tart a lejtő a Kórháztól.
Korábban leírtak szerint emelkedő Imre utcáig, de ekkor már olyan nagy lvolt a sebesség, hogy csak egy kicsit lassult.
Imre utcától egészen a körvasúti hídig enyhén lejt a pálya, tehát újabb sebesség növekedés, vagy legallább is szintentartá. Nagyiccén újabb párosféksaru, még ezt is keresik.
Azt nem tudom, hogy Örsön, vagy elöbb terelték át a jobb vágányra, mert Törökőr felé Örs vezér tere 3. vágányán keresztül lehet eljutni. Ha nem terelik tovább, akkor belerohan az aluljáróba a 2 kocsi.
Innen pedig már csak kb 2 kilométer a siklás helye.
Gondolom, hogy váltó felesállásba tételével azért nem próbálkoztak, mert a két munkás rajta volt a kocsikon.
Nem tudom, melyik váltóra gondolsz, de az Örs vezér terén 3 vágány van, és a Kerepesi út felőli az, ami nem ütközőbakban végződik. Amúgy a váltóknak kítérőben tudomásom szerint háromszoros sebességet ki kéne bírniuk, így egy 40-es váltónak, ami ott is van, 120-at kell kibírnia.
Ami a pőrekocsi fékezését illeti, már hallottam olyan esetről, hogy a megfutamodott pőre rögzítőfékét a kocsi oldalára csimpazkodva próbálták betekerni egyszer régeben Székesfehérváron, amennyire én tudom, sikerrel. Sőt, és is fogtam meg már Budafok-Hároson úgy pőrekocsit, hogy miután a rátolt kocsik meglökték, a kocsik mellett sétálva/kilépve, de talán még nem futva tekertem be a rögzítőféket. De az biztos, hogy nem szeretném kipróbálni, hogy lehet egy ekkora sebességnél rögzítőfékkel megállítani egy kocsit. Ami a páros féksaruk nem kezelését illeti, nem értem. Az nem dísz! Nem véletlenül kell a szolgálati hely (forgalmi iroda, állítóközpont) elé olyan helyre kitenni, hogy szükség esetén használható legyen. Én pl. még a Gyermekvasúton is mindig kiteszem, hisz az hegyi pálya!
Kicsit morbidan fogalmazva, ha a baknak ütközött volna a két kocsi, kis túlzással Boráros tér 2. is lehetett volna belőle. (A 2. jelen esetben nem házszám.) Talán még rémlik valami.
Nekem az a furcsa az egészben, hogy a lánglovagok.hu-n is azt írták, hogy a rendőrök üldözték! Üldözés helyett inkább szóltak volna Kőfelsőre, hogy "dobjatok már egy pár féksarut a Kerepesin a pályára, mert különmenet érkezik!" Vagy ha nem is konkrétan így, de a vasutasok tudják, mit kell ilyenkor tenni!
Ezeken a teherkocsikon nincs az az oldalsó kézifékkerék, mint a MÁV pőrekocsikon? Amit esetleg a platóról el lehetett volna érni. Elszaladtam pár fotót készíteni (kb. 5 perc tőlünk bicajjal), elég durva a mostani kép. Fölrakjam? Vér hál' istennek (nem a gombóckásnak) egyiken sincs.
Anekdota szinten hallottam, hogy Csömör mellől egyszer már megszökött tehervonat. (állítólag kukoricát lopott a személyzet) Állítólag akkor úgy fogták meg, hogy személyvonatból Árpádföldön kiszállították az utasokat, elindult a személy és amikor a szökött utolérte, elkezdtek fékezni. (eléggé "amerikai film", de számomra elképzelhető - ti hogyan látjátok ezt?)
Akkor még volt szolgálat Árpádföldön, tehát a Csömörön átszaladó tehervonatról értesíteni tudták. Valószínűleg siklócsapágyas (is) volt, kevésbé gyorsulhatott. Most lehet, hogy Cinkotán vették észre az átsuhanó szökevényt. Érdekes, hogy nem siklott ki, mindenképpen kitérőbe kellett járni. Csömör felől idáig végig lejt a pálya (kb 4 km) és biztosan lehetett lendülete, mert utána a Cinkota - Mátyásföld alsó - Mátyásföld Imre utca. Ezek után 140-re felgyorsulni...
Csömör és Cinkota között 4 útátjáró van, ebből csak a cinkotai bejáratnál levő forgalmas. Nem tudom, milyen felüljáróról szól valamelyik hír, egy van csak a vonalon, az is Csömör mellett.
2., Valakinek át kellett ugye állítani az Örs előtt a váltót, hogy ne az ütközőbakban végződő vágányokra fussanak be. Miből gondolták, hogy be fogja tudni venni a kanyart az Albertirsai útnál?
Ha jól emlékszem, már megszűntették azt a váltót.
Nem tudom, rég jártam már az Örsön, de akkor hogy ment erre, a használaton kívüli vágányra? Szerintetek mi lett volna, ha az ütközőbakban köt ki 140-nel? Az biztos, hogy a 2 ember meghalt volna, de meddig ment volna bakkal együtt, ha a múltkor a DÉliben a vonat olyan lassúmenetben ennyit rombolt? (jó, ott nagyobb volt a tömeg, de akkor is....)
1., Miért nem siklatták ki valahol menetközben a szerelvényt?
Jó kérdés!
2., Valakinek át kellett ugye állítani az Örs előtt a váltót, hogy ne az ütközőbakban végződő vágányokra fussanak be. Miből gondolták, hogy be fogja tudni venni a kanyart az Albertirsai útnál?
Ha jól emlékszem, már megszűntették azt a váltót.
3., Vagy mi van, ha sikerült volna bevennie, akkor hová megy?
Mint régen a reklámokban: Népstadion-"Keleti-pu. végállomás, nem megy tovább
Csömörön, a rakodóvágányon siklasztósaru van. Ez feltételezi, hogy az nem volt a vágányon. Lehet, hogy tolattak a vonattal?
Meg hát Cinkota után elég jó emelkedő van egészen Mátyásföld Imre utcáig, legalább egy páros féksarut megért volna.
Sőt! Cinkotán a torony alatt lévő két váltót is csoda, hogy siklás nélkül vette, mert azok a szokványosnál kisebb sugarúak.
Én, mikor a híradás végét láttam a hírekben, arra gondoltam, hogy Kőbánya-teher ill. Törökőr felől gurultak le a kocsik. Ott, az autoszalon elött van siklasztósaru.
Atomheart! >Mint kiöregedő médiamogulnak, ... Akkor már értem a lezser fogalmazást :))
>Ha a nyelvi igény megmutatkozik ebben a topicban is, Háááát ... ez erősen szelektív! :)) (Személy szerint nagyon várom a további hozzászólásaid!)
>Azért van olyan billenőszekrényes jármű, ami működik is. A cseheket leszámítva. De volt angol meg francia is. Ezekkel nem tudom mi lett. A brit az APT (Advanced Passenger Train). Kisérleti jármű volt, és a billegése (a brit pályák elég kanyargósak) hányingert keltett sok utasban, abbahagyták.
>Ma 22:20 körül a Hungária körútra ráfordult az M3-ról egy kamion, amit elől-hátul rendőr kísért. A metró felújítása miatt a Keleti alagútjából mentik ki a Nohabokat. Csak azért írtak a kamionra Bombardier-t, hogy a Noszi Kft. nehogy észrevegye.
Épp most hallom a rádióban, hogy génmanipulációval élmunkásokká lehet tenni az egyébként lusta majmokat. Esetleg ... máshol ... embereken is? :))))
nem hiszem, hogy az a két "szerencsétlen" ott a kórházban ezt ilyen viccesen fogná fel :(( Meg mint látod, pont nem lehet 140-re emelni a pályasebességet, mert akkor annak ez a vége.
Leugrás/nem leugrás: nyilván amig lassan ment, megpróbálták megállítani, bár fogalmam sincs hogyan lehet egy fékezőállás nélküli teherkocsit a platóról megállítani. Aztán meg nyilván eljött egy pont, amikor már túl gyorsan ment és a leugrás tűnt veszélyesnek (már egy 30-as biciklizésnél hogy nem hiányzik egy esés!!).
Forgalom: egyrészt hajnalban azért az Őrs sem olyan forgalmas, ráadásul a rend szemfüles őrei követték és tereltek, ahogy tudtak.
Célszerű lett volna az Őrs és a Pillangó utca között siklatni, a parkban, de hát baromi gyorsan történhetett minden, mert ha lineáris gyorsulást veszünk (0-140), akkor se lehetett több, mint 10 perc az indulástól a végéig.
Azt még megértem, hogy nem ugrottak le a kocsiról, mert gondolom, megpróbáltak mindent megtenni, hogy megállítsák, DE:
1., Miért nem siklatták ki valahol menetközben a szerelvényt?
3., Vagy mi van, ha sikerült volna bevennie, akkor hová megy?
Azt sem egészen értem, hogy az a két szerencsétlen miért nem ugrott le már az elején a kocsikról? Vagy esetleg megpróbálták befékezni, de nem sikerült, és addigra már túl gyorsan mentek?
Ha Csömörnél szabadult el az a két pőrekocsi akkor a Baumgartner kereskdésig 10,8 + 2,1 = 12,9 km-t száguldozott, át kb. 10 állomáson, át kb. 20 kitérőn, át a forgalmas Örs Vezér terén, át az ott ép 2x4=8 sávos Kerepesi úton, s közben senkit sem gázolt el, senkinek sem ment neki ????????
Autószalonba rohant csütörtök hajnalban egy ipari HÉV-szerelvény két kocsija Budapesten, a X., Kerepesi út és Albertirsai út sarkánál, a szerelvényen dolgozó két munkás súlyosan megsérült - értesült az MTI a helyszínről.
Eddig tisztázatlan körülmények között elszabadult két pőrekocsi Csömörnél, ahol vasúti síneket pakoltak rájuk. A lejtős vasúti pályán nagy sebességre gyorsult fel és Kerepesi út és Albertirsa út kereszteződésénél lévő bal kanyarnál a két kocsi kisiklott és belerohant a Baumgarntner Renault kereskeskedés autószalonjába. A szerelvény több gépkocsit megrongált, a tetőszerkezetet letépte, oldalára borult és a sínek legurultak róla - tájékoztatta az MTI-t Molnár Péter, a Tűzoltóság szóvivője.
A XVI. kerületi rendőrkapitányság járőrei a XVI., Cinkotai úti felüljárónál észlelték a szerelvényt, de megállítani ők sem tudták. Balesetek elkerülése végett lezárták a szerelvény útjába eső kereszteződéseket - tájékoztatta az MTI-t Bartha László százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
A szerelvényen "utazó" két munkás a baleset következtében töréseket és zúzódásokat szenvedett. A sérülteket a mentők ellátás után a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították. Mindkettőjük állapota súlyos, egyiküké - aki belső sérüléseket is szenvedett - életveszélyes - tájékoztatta az MTI-t Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.
A baleset pontos körülményeinek vizsgálatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya szakértők bevonásával megkezdte. A helyszínelés miatt a Kerepesi út kifelé vezető sávját és az Albertirsai utat teljes szélességben lezárták, továbbra is szünetel a forgalom.
DGKUm: Állítólag beindult az ország új gurítója? (Mogyoródon?) A rádió szerint Csömörről szabadult el két sínszállító kocsi. Aztán végigszáguldott a HÉV pályán az Örsön túl is (keresztezve egy párszor a közutat), végül az Albertirsai útra kanyarodásnál a sebesség (jól hallottam, hogy 140 km/h????) már sok volt az ívben maradáshoz, így az ottani autószalonba rohantak. Sajnos, a hírek szerint itt nem volt akkora szerencséjük az ott lévőknek, mint a Déliben a büfénél :((
A népszámláláskor, aki azt mondja magáról, hogy pl. római katolikus, az csak annyit jelent, hogy ezen vallás szerint keresztelték meg, de nem gyakorolja a vallását.
Attus Germanicus -szerintem- arra gondolt, hogy az "aktívan" vallásos emberek vannak kisebbségben.
seTTebello: Szerintem ez egy gyorsvonat és egy személyvonat volt. Az egyik Asea mozdony orrát megtörték. Ha jól hallottam a hírekben, akkor az egyik vonat az Adapazari-expressz volt. Ezek után senki ne reklamáljon, ha újra beszerkesztem ennek a török városnak a nevét egy fejtvénybe :-))
Én tiszteletben tartom mindenkinek a hitét, vagy éppen hitetlenségét, és ezért cserébe semmi mást nem várok el, csak ugyanezt, visszafelé, hogy még idézőjelbe téve se nevezze senki "színjáték"-nak két egymást szerető hívő ember egész életre szóló elköteleződését!!! A vallásos emberek erős kisebbségben vannak (az össz-társadalomban 8-9%, a fiatalok körében kb. 0,5%), de léteznek!
v_peti: valamelyik mezőben fedvényt adnak (26 egyik irányba), valahol meg kézzel kell beírni (20 ill. 26 a másik irányba).
Vasút és logika...
Nos, az egyik irányban azért lehetett fedvény, mert abban a mezőben volt egy másik módosított vonat is, tehát mellé elfért egy oszlop, míg a másik irányban már állomásnevekkel kellett volna egy új táblát elrakni, de arra már nem volt hely.
Plusz indok: ha egy módosítás az utolsó pillanatban kerül be, mert "valaki" kiszúrta, hogy hiányzik, akkor örülni kell, hogy valahová cipőkanállal beférjen.
OFF
Egy kis kiegészítés az egyházi-állami esküvőkkel kapcsolatban Neked is, és Attus Germanicusnak is:
Az, hogy "látszólag" igen sértően hat a vallásos emberek felé, mert számukra éppenhogy a polgári házasság a "látszólag", és az egyházi az igazi.
Nem minden vallásos felé sértő, ebben nagyon biztos vagyok:)
És nem mindegyik gondolja "látszólagos"-nak, felesleges nyűgnek a polgári házasságkötést. Ne általánosíts!
Másrészről a "látszólag" megjegyzést arra írtam, hogy v_peti azt látta az amerikai filmben, hogy elegendő az egyházi esküvő (lehet, hogy így van, nem tudom.), és arra utaltam, hogy nem kell mindent elhinni, ami "látszólag" úgy van, tehát azért, mert egy ismerősödnek csak az egyházi esküvőjét látod, még nem kell azt gondolni, hogy az egyben államilag is elismertnek számít (mert a polgárit csak szűk körben tartják meg). Így már kerekebb a dolog?
Minek kell két embernek kétszer is elmondania, ugyanazt? Nyilván nem arra gondolok, hogy ismét kötelező legyen az egyházi esküvő, mint 1896 előtt, de ha a házasulandók ezt elfogadják, és egyébként jogosultak polgári házassá kötésére, akkor miért ne lehetne egyházi esküvőjüket - bizonyos meghatározott feltételekkel, előzetes és utólagos papírmunkával - elfogadni polgári hatóságok előtt is?
Azért, mert jogi szempontból (úristen, ebben a topikban mindig a joghoz lyukadunk ki?!) igen csak fontos következményei lehetnek, hogy az állam szempontjából (hiszen nálunk nem egyházi bíróságok döntenek pl. válás esetén a vagyonmegosztásról) érvényes-e egy házasság. Ehhez pedig egy hivatalos (állami) személy (anyakönyvvezető) és két tanú előtt tett nyilatkozat kell. Tehát nem lehet megkerülni, hogy megjelenjen 2+2 ember a hivatalban, amihez nyilván időpontot kell kérni, tehát ott vagyunk máris, hogy a polgári esküvőt meg kell "tartani". Hiszen az anyakönyvvezető sem mehet a templomba hivatalos személyként, fordítva meg, ugye, pláne nem... Tehát úgy látom, hogy nem kerülhető meg a polgári szertartás.
még idézőjelbe téve se nevezze senki "színjáték"-nak két egymást szerető hívő ember egész életre szóló elköteleződését!!!
Ez lehet, hogy személy szerint TÉGED sért, de nem mindenkit. Pár hónapja vettem részt egy ugyanilyen esküvőn, ahol egy ("aktív" hívő) párt adtak össze, és ők is, én is tisztában voltunk azzal, hogy ez "színjáték" volt (csak a kb. egy héttel későbbi polgári eskövő után vehették fel pl. új közös nevüket), de ez nem befolyásolta a boldogságukat... Nem kell ezt szerintem ilyen komolyan venni...
De természetesen a Ti és mások elnézését is kérem, ha ezzel a lelki világotokba gázoltam, nem volt célom.
ON
És akkor térjünk vissza a mai extra mennyiségű offolás után a vasúthoz (amiben én is jelentősen kivettem a részemet. Mea culpa, mea maxima culpa):
A váci új menetrenddel kapcsolatban kinek milyen véleménye van?
Pl. jó-e hogy a 20 óra utáni szobi vonatoknak 5 perccel rövidebb menetideje van Vácig, hogy onnan már "ütemben" menjen tovább?
A késő esti veresi vonatok (mivel már egy-egy keresztre nem kell várnia, 5 perccel hamarabb ér a vonal végére, így szintén kilép a "szigorú" ütemességből?
A váci oldalban délután vannak Rp-Újpesttől induló vonatok, amikhez 3 perces átszállással a Nyugatiból is oda lehet érni. Ti igénybe vennétek ezeket a vonatokat? vagy csak a közvetlen vonatokat.
Ha Vácon laknál (vagy ott is laksz) utaznál-e továbbra is mindenütt megálló vonattal, vagy csak a zónázóval utaznál (úgy alakított a programodat, hogy azt érd el), és akár még a gyorsítottal sem szívesen utaznál, ha van annál (óránként) gyorsabb eljutás?
Persze egyéb kommentárokat is örömmel olvasnék. Örömmel látnék előrevivő kritikákat is.
b., az egyházi esküvő automatice legyen érvényes polgárilag.
Arról lenne szó, hogy elég legyen egyszer kimondani a házassági szándékot, és ezen egyetlen akarat-kinyilvánítás ténye legyen rögzítve mindkét (egyházi és polgári) anyakönyvbe - természetesen csak akkor, ha a házasulandók részéről fennáll az erre irányuló szándék.
Nem akarok eme fórumon ideológiai vitát folytatni, de azért leírom a dolgok másik oldalát is (előre jelzem, hogy maximum privátban folytatom).
1., Amerikában valóban elfogadható érvényes polgári házasságként is az egyházi esküvő, bizonyos feltételekkel.
2., Az, hogy "látszólag" igen sértően hat a vallásos emberek felé, mert számukra éppenhogy a polgári házasság a "látszólag", és az egyházi az igazi. Pl. az egyházi szóhasználat szerint, ha valaki egyházi esküvő nélkül köt ún. polgári házasságot, az csupán "házasságot kísérel meg" (a dolog ennél kicsit bonyolultabb, de az végképp nem tartozik ide).
3., Lehet, hogy a két esküvő előírása a szekularizáció nagy vívmánya, de attól még marhaság. Minek kell két embernek kétszer is elmondania, ugyanazt? Nyilván nem arra gondolok, hogy ismét kötelező legyen az egyházi esküvő, mint 1896 előtt, de ha a házasulandók ezt elfogadják, és egyébként jogosultak polgári házassá kötésére, akkor miért ne lehetne egyházi esküvőjüket - bizonyos meghatározott feltételekkel, előzetes és utólagos papírmunkával - elfogadni polgári hatóságok előtt is? Akik nem vallásosak, azoknak tökmindegy, mert őket nulla mértékben érintené.
Én tiszteletben tartom mindenkinek a hitét, vagy éppen hitetlenségét, és ezért cserébe semmi mást nem várok el, csak ugyanezt, visszafelé, hogy még idézőjelbe téve se nevezze senki "színjáték"-nak két egymást szerető hívő ember egész életre szóló elköteleződését!!! A vallásos emberek erős kisebbségben vannak (az össz-társadalomban 8-9%, a fiatalok körében kb. 0,5%), de léteznek!
Annakidején az volt a vívmány, hogy az egyháztól az államhoz került az anyakönyvezés ill. a házasságkötés intézménye. Ez oké. Manapság elég sok helyen lennének anyakönyvek, és kaotikus lenne a nyilvántartás, ha nem így lenne. Katolikus anyakönyvek, református anyakönyvek, evangélikus anyakönyvek, izraelita anyakönyvek, unitárius anyakönyvek stb... (Ezek most is megvannak, de csak saját használatra.) Ráadásul az ateistákat hol anyakönyveznék? :)
Az előbb említett dolgok nem lennének egyenlőek a régi rendszer visszaállításával.
v_peti: Kissé OFF, de ha már itt tartunk: Az amerikai filmekben sokszor csak a pap adja össze a jegyespárt.
És te hiszel az amerikai filmeknek?! :-)
Ha a jenkiknél lehet villámesküvőket tartani, amiről feltételezem, hogy az USA sok tagállamában, netalántán mindegyikben törvényesnek tekinthető, akkor miért ne lehetne itt a "normál" esküvőknél is némileg egyszerűbben intézni a dolgokat.
Ez az egyház és az állam teljes szétválasztásával (szekularizáció) ellentétes lépés lett volna, nem igazán lehetett volna keresztül vinni (szerintem).
SZVSZ nem feltétlenül, mert atól még be kell vezetni az adatokat az állami anyakönyvekbe is.
Hogy ON is legyen: Nekem a 3-as pótlékom még nincs, de a 2-esnél fennakadtam azon, hogy a Szhely-Bfüred sebesvonatra valamelyik mezőben fedvényt adnak (26 egyik irányba), valahol meg kézzel kell beírni (20 ill. 26 a másik irányba).
pulettke most egy katasztrofális filmet néz, ezért nem ér rá, de az útmutatása alapján megnéztem a Complex időgép menüpontjában a jogszabály szövegváltozásait. E szerint soha (1983-ig lehet visszamenni) nem volt hat hónap a bejelentkezés legkorábbi időpontja, a hat hónap mindig a legkorábbi volt. Az időpont jogilag soha nem függött a helytől, így vagy rosszul emléxel, vagy marhaságot mondtak.
Takilacinak meg azt üzeni, hogy ha vár még két hónapot az újabb házassággal, akkor ős is szívesen összeadja őket, viszont vonat és hajó nincs a leendő illetékességi területén. Buszon (itt fúj! de off) viszont vállal házasságkötést igény esetén.
v_peti: Kissé OFF, de ha már itt tartunk: Az amerikai filmekben sokszor csak a pap adja össze a jegyespárt.
És te hiszel az amerikai filmeknek?! :-)
Egyébként itthon is sokszor csak a pap adja össze a párokat, legalábbis látszólag, mert vagy előtte vagy utána szűk körben megtartják a hivatalos esküvőt is. (és csak "színjátékot" játszanak)
Viktorunk is kart valami hasonlót megvalósítani. Azaz az egyházi esküvőt az állam is elfogadhassa, és akkor elég lenne egy ceremónia is.
Ez az egyház és az állam teljes szétválasztásával (szekularizáció) ellentétes lépés lett volna, nem igazán lehetett volna keresztül vinni (szerintem).
ON
* * * * * *
A 3-as módosítással kapcsolatban lenne két kérdésem azokhoz, akik akár hivatalból (nem lapcserével!), akár hobbiból javítgatják a menetrendjüket:
-- mit szóltok ahhoz, hogy a fedvényeknél a tájékozódást segítendő a mezők nevei, oldalszámok is ott vannak, illetve vannak "együtt beragasztható" megjegyzések, és többször akár úgy is, hogy két-három módosított vonat által közre fogott nem módosított vonatra is fedvény kerül. Szerintem így könnyebben lehet haladni a ragacsolással.
-- Szerintetek szükség van arra, hogy a szöveges részben utalások vannak arra, hogy X és Y számú vonatoknak módosult a menetrendje, és a Z. oldalon van a hozzá tartozó fedvény. Miután helyhiány miatt sokszor a fedvények egy-egy szöveges oldal hátán van, tehát biztosan nem lehet "folyamatosan" vágni, ragasztani a menetrendet. Tehát én jobbnak tartanám, hogy csak a "valódi" infókat tartalmazó módosítások legyenek a szöveges részben, és legyenek külön a fedvények. (és akár az állomásnevekre sincs talán szükség, bár én pl. azokra fektetem a fedvényeket, és úgy húzom át rajta a stiftragasztót.)
Elképzelem annak a bamba ábrázatát, aki kívülállóként bekukkant most ide. Szegény azt hinné, hogy itt szakmai dolgokról esik szó, erre akár egy női magazin fórumában...:-)) Most van a csillaghullás, mindenki menjen ki és gyorsan kívánjon valamit! Én már kívántam :)
Hogy ONTopic is legyek, a MÁV jobban járna, ha E-kocsi helyett inkább házzaságkötő kocsit alakítana ki. Volna rá érdeklődő az tuti! :-)))
Hogy ONtopic is legyek, ezért megemlítem, hogy a házasságkötés helye akár egy vonat is lehet, a lényeg, hogy az anyakönyvvezető közigazgatási illetékességi területén belül legyen. (Ettől is lehet eltérés, csak kicsit macerás.)
Gondolom többek között hajón vagy repülőgépen lehet ilyen.
Kissé OFF, de ha már itt tartunk: Az amerikai filmekben sokszor csak a pap adja össze a jegyespárt. Viktorunk is kart valami hasonlót megvalósítani. Azaz az egyházi esküvőt az állam is elfogadhassa, és akkor elég lenne egy ceremónia is.
"Ha jól emlékszem a nyolcvanas évek végén vitték fel először három, aztán hat hónapra. Éppen amiatt, mert akkor rengeteg volt a házasságkötés után fél éven belül elválók száma."
Hááát.... Ez a ("hivatalos") érvelés kísértetiesen emlékeztet egy túrós péksütemény kedvelő istenség érveléséhez. :))) Azaz egy forgóvázat azért kell 4 évig próbázni, mert 4 év lenne a ciklusideje...
Kéne valami istenséget találni erre, hogy fővizsgáztassanak már egy Bk vagy Bh kocsit Amicus esküvőjére! Több öröm lenne benne, mint az Aranybánya szalonkocsijában :-))))
Ha jól emlékszem a nyolcvanas évek végén vitték fel először három, aztán hat hónapra. Éppen amiatt, mert akkor rengeteg volt a házasságkötés után fél éven belül elválók száma. Én onnan tudom, hogy egyszer egy lánnyal már közel álltam az esküvőhöz..:( Akkor azt a tippet adták hogy ha nem ragaszkodik az ember a házzasságkötő teremhez, (hanem pl jó neki lakáson, hajón, vonaton egyéb extrém helyeken stb) akkor esetleg már 4-5 hónap is elég lesz...
FOMA szólt, hogy ismét nősülni akarsz. Amikor tavaly záróvizsgáztam, akkor még 30 nap volt. A mattil által említett hat hónap a törvény által lehetővé tett legkorábbi bejelentkezeési időpont. Mivel nem kötelező az állandó lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezető előtt házasságot kötni, ezért sürgős esetben nem célszerű nagyvárost választani. A szomszéd községben lehet, hogy csak évi néhány ilyen államigazgatási aktusra kerül sor, így a jogszabály által megengedett végső időpontban is be lehet jelentkezni Egyébként a házasságkötő terem igénybe vétele sem előírás.
Hogy ONtopic is legyek, ezért megemlítem, hogy a házasságkötés helye akár egy vonat is lehet, a lényeg, hogy az anyakönyvvezető közigazgatási illetékességi területén belül legyen. (Ettől is lehet eltérés, csak kicsit macerás.)
Olvastam már néhány magyar példát arra, főleg "sztárok" esetén, hogyelég viharois gyorsaságú esküvőjük és válásuk volt. (Ahol nehezen tudnék hat hónapot elképzelni várakozásnak.)Vagy a művészekre nem vonatkoznak a Magyar Köztársaság törvényei?
Hosszú várakozási időt maximum a terefoglalás és az anyakönyvvezető véges munkaideje kapcsán tudok elképzelni. De a törvényileg előírt várakozási idő nem hinném hogy ennyi lenne. Vagy tényleg ennyi???
Ma 22:20 körül a Hungária körútra ráfordult az M3-ról egy kamion, amit elől-hátul rendőr kísért. A ponyvájára Bombardier Transportation volt írva, a ponyva alatt meg valószínűleg egy vasúti kocsi volt. (a kamion nem EU-s tagországból jött)
Tudja-e valaki mit rejthetett a ponyva?
És mitt keresett kamionon errefelé egy vasúti jármű?
FOMA: 1. "Mi van akkor ha két közalkalmazott egy teljesárú jeggyel utazik,"
Akkor az egyik meghívta az államot egy félárú jegyre, a másik pedig pótdíjjal vehet egy félárut. (Bár a tézisben között nem szerepel, hogy kiváltották-e a kedvezményre jogosító igazolványukat, és ha ige, akkor maguknál tartják-e.)
2. "vagy egy utas két félárúval teljesárú helyett?"
Az egyiket kiegészítheti pótdíjjal, amásikat pedig elteheti emlékbe. (Állam bácsi pedig pórul járt.)
mattil majd javítja, ha erre jár.
v_peti: Én is pontosan erre gondoltam, csak azt akartam illusztrálni, hogy fél+fél nem mindig egész...
Az a 30 nap ma már kicst több. Hat hónappal korábban kell jelentkezni az anyakönyvvezetőnél, és lefoglalni a házasságkötő termet! Csak sürgős esetben (betegség, utban lévő gyerek stb) rövidíthető le háromra..
Na ugye. Más kérdés, hogy elnéztem, de hat egységet írtam le. 1ébként nem járt körül. Amikor visszaérkezett, nem voltam a helyemen, az info egy forgalmásztól származott.
Csacener(lány) léte könnyen bizonyítható: Végy három jószándékú vasútbarátot (egynek itt lennék én is, csak hát a 200 km az 200 km), tedd őket szabaddá hétvégére, és jelezd csacsener(lány)-nak, hogy lehetőség volna egy esztergomi fordulóra. Ez komoly.
Ja, és feltétlenül ABpmot/BDpmot kell! :-)))
A "szokásos" hatrészes pécsi MD ma:
Visszafelé Villányból MDmot+MDmot+Bx+Bx+Bx+Btx összeállításban közlekedett, de nem voltam a helyemen, így elmaradt a fotó.
Ez bizony kétszer is hat, a képen pedig
Ja miért járt körül a 3006 Villányban? A kép szerin Pécsen (Pécsett mielőtt fentről valaki rám szól) még a vonat két végén volt a két MD
A lányok számában sajnos én is tévedtem, bár kezdő létemre nem csoda hogy nem tudom fiú vagy lány bújt a nick mögé.
traficc : Múltheti információm szerint még hajadon volt..........
A házasságkötése előtt valóban hajadon volt. Ha írsz neki egy kedves mailt, a válaszlevél egyik részéből egyből rájössz, hogy ő is férjnél volt, szegényt "leselejtezték".
OFF
Ehh, rövid az urak emlékezete...
5+"Juditka" = 6. (Csak ő már rég nem...) Szóval FOMA nyert.
Illetve lehet, hogy ő sem, mert ugye nagyferi/nagyfrei/stb. meg lett gyanúsítva, hogy a szebbikhez tartozik... (Különben is, ad egy nick arról hiteles információt, hogy ki van mögötte? Nem ad - az a dolga... :))) )
ON
OFF
rg7: Immár 4 leányzóról tudunk itt a topikon:) No, akkor számoljunk:
chrta, pulett, Amica, csacsener(lány), pzg
szóval az annyi mint.... :-DDD
(Megpróbáltam színre lépésük sorrendjébe tenni őket, sikerült?)
ON
1. "Mi van akkor ha két közalkalmazott egy teljesárú jeggyel utazik,"
Akkor az egyik meghívta az államot egy félárú jegyre, a másik pedig pótdíjjal vehet egy félárut. (Bár a tézisben között nem szerepel, hogy kiváltották-e a kedvezményre jogosító igazolványukat, és ha ige, akkor maguknál tartják-e.)
2. "vagy egy utas két félárúval teljesárú helyett?"
Az egyiket kiegészítheti pótdíjjal, amásikat pedig elteheti emlékbe. (Állam bácsi pedig pórul járt.)
Első ránézésre, de még másodikra is pár száz km autózásomba kerülne egy ilyen út.
De akkor még1x megismétlem: nem az a lényeg, hogy hova járnak MD-k, egy MD megjelenése sajna nem elég ahhoz, hogy fel tudjam venni a hangokat...olvass vissza kicsit :)
Szomorúan állapítom meg hogy a topic számos tagja kihagyta az általános iskola első osztályát! tegnap foma számolt 6-ig 5 helyett, ma rg7 4-ig ugyancsak öt helyett.
Ha ezt a táviratot nem adják ki, akkor ha vettem egy egy útra szóló teljes árú menejegyet, akkor azt nem fogadják el ???????
De más hasonló esetben is gond lehet. Pl. Mi van akkor ha két közalkalmazott egy teljesárú jeggyel utazik, vagy egy utas két félárúval teljesárú helyett?
egyáltalán van olyan szituáció amikor a teljes árú menetjegy is kevés ?????????
Egyszer (ca. 15 éve) két német lány utazott Szombathelyről Németországba. A jegyirodában nemzetközi jegyet váltottak részükre Hegyeshalomtól. De csak azt. Figyelmetlenségből ehhez nem váltottak jegyet a belföldi vonatra. (Hegyeshalomban át kellett szállni.)
A jv CIV menetdíjat akart rajtuk behajtani!!! (Az újságcikkben leírt büntetés összegéből legalábbis ez következett.) Pedig akkor tudomásom szerint egyrészt nem tiltották határozottan a belföldi jegyek használatát nemzetközi viszonylatban, másrészt nem nemzetközi vonaton utaztak, hanem belföldin. Az üzletszabályzat szerint létezik olyan, hogy nemzetközi menetjegyhez csatlakozó belföldi menetjegy. (Ezáltal a belföldi jegy érvénytartama a nemzetköziével megegyezik, és az útmegszakítási szabályok is megegyeznek a CIV forgalomban előírtakkal, azaz egyszerűbbek. Bár nem tudom, hogy az akkori üzeltszabályzat mit tartalmazott.) Gondolom, ebben az esetben ezt kellett volna alkalmazni! Azaz utólagos megváltás esetén normál belföldi jegy + pótdíj.
Bár volt olyan eset is, amikor a nemzeteközi menetjegy olcsóbb volt mint a belföldi. Annakidején egy Szombathely-Bp-Párkány diák retúr olcsóbb volt mint a Szhely-Bp diák retúr.
Biztosan van, aki ebben is naprakész, nem csak a lassújelekben meg a fővizsgákban.:-) (Én nem.) Lehet, hogy csacsener(lány) is inkább csacsener(asszony)?:-)
A kelenföldi próbamenet gépe biztosan V63 155 volt, mögötte egy vezérlő, 3 Bhv, majd ismét két vezérlő. Amicus biztosan megfeledkezett volna Amicáról pár percre, ha látja a menetet.:-)
Mindegy, csak becenevében ne legyen N és H betű, továbbá, ha hazai sorozatjele M betűvel kezdődik, és 6-tal folytatódik, ehhez a következő számot hozzáadva 7 nem lehet az eredmény.
Ő Kratelli Dzsozefin, artistának készült eredetileg. Ő fedezte fel a nagyecsedi Fekete Szemeket. Híres számai Vedd már fel a telefont, Tik - tak az óra jár, és még ami itt van:
http://www.freeweb.hu/kage/zene.htm Tényleg szépen énekel a néni, csak ne rázná a fejét és rugdosná a szinpadot.
Tekintve, hogy a Sachsen Magistralen, meg még itt-ott a forgalomból rendkívül rovid élettartam után kivont 605-ösöket helyettesítik az IC-jelegűre átfényezett 612-esekkel, ez a billenőszekrényes dolog kezd eléggé negatív jelleget felvenni.
A hir :........"........Hatan meghaltak és százan megsebesültek Törökországban, amikor két tehervonat összeütközött.
A baleset az északnyugati Kocaeli tartományban történt, nem messze attól a vonatszerencsétlenségtől, amely a múlt hónapban 39 halálos áldozatot követelt. (Reuters-MobilPress)..........."
traficc :
A hat halottat még csak értem, mert két vonaton éppen lehe ennyi fős a személyzet.
De honnan van a 100 sérült ???
Pont vasútállomáson futott össze a két tehervonat ?
pzg-re, ha mgunja urát, "elővásárlási" jogom van................:-)))))
a senoritás jogán......+ szebb is vagyok mint Te ........+.........okosabb is vagyok ......+..........végtelenül szerény is vagyok.
Gina !
Ami a nevedet illeti, nem kellett semmi indiszkréciót elkövetnem, mert még mint főállású vasutas kiadtad neved ( .'hál Istennek)......sokszáz példányban.......anno.
onnan indult nyomozásunk utánnad, amit TEHE aknamunkája nehezitett.
Kérjük azt a pozsonyi fotót.
Természetesen szigorúan tudományos megfontolásból, mert :
- szeretjük Pozsony városát,
- felfedeztem magamban, hogy nagyon érdekelnek a szlovák gőzmozdonyok.
Esetünkben alkalmi menettérti jegyet kellett váltani, mely 50%-os keddevményre jogosít, de visszautra csak akkor használható, ha a rendezvény helyszínén lebélyegzik, azaz igazolják, hogy ott jártál. Ha nem mész el a rendezvényre, akkor értelemszerúen lepecsételtetni sem tudod, így azonban visszautra nem érvényes a jegyed. Ez utóbbi esetben a teljesárat kifizetted egy utra (ugye 2X50=100) Valószínűleg ezt érthette félre valaki, mert ugy jelent meg az ujságokban, hogy váltani kell egy egy utra szóló teljesárú menetjegyet, és pecsételés után az a visszautra is jó lesz. Pedig nem! Illetve mostmár ezután a távírat után igen..
........."Felhívom az érdekeltek figyelmét, hogy a médiumok többségében (pl Metro ujság) tévesen jelent meg a Sziget fesztiválra szólo utazási kedvezmény igénybevételének felhívása. A jóhiszemű utasokat mindemellett károsodás nem érheti, így el kell fogadni a vonaton az egy útra szóló teljesárú menetjegyet, ha az megfelel a feltételeknek! Le van bélyegezve stb."
A rendelkezés szövege rendben van, csak az a kérdés, hogy az említett médiumok többsége (pl Metró ujság) honnan, kitől szerzte be a téves információit?...........
traficc :
Ez szép a MÁV-tól.
Az üggyel kapcsolatban van kérdésem :
Ha ezt a táviratot nem adják ki, akkor ha vettem egy egy útra szóló teljes árú menejegyet, akkor azt nem fogadják el ???????
egyáltalán van olyan szituáció amikor a teljes árú menetjegy is kevés ?????????
"Valszeg ma estére sikerül összeírnom néhány vonatszámot, amihez kellene az ő saját szolgálati menetrendjük bescennelve mailben. tehát a vonatok, amelyek "pilótamenetrendje-' t" szeretném kérni:"
Nem érterm ha tudod azt, hogy szolgálati menetrendnek hívjuk, utána miért nevezed pilota menetrendnek, alább meg itinernek?
"Ha van valakinek gépközelben tehervonatos szolgálatija is akkor abból már csak tényleg három vonatot kérnék:"
Akinek van szolgálatija egy adott vonalról annak minden vonatról van menetrendje nincs külön a tehervonati és nincs külön személyvonati,stb.
Itthon nincsenek meg a kért vonatok, de holnapra biztosan lesz aki elküldi neked!
51 55 20-30...., másodszor megbukott a próbán, tehát nem biztos, hogy ez marad a Rev jele."
Az ütő megállott bennem...
Néhány kiegészítés (a félreértések elkerülése végett):
1) a 20-30 053 _első_ futópróbája volt 08.10-én
2) nem bukott meg, csak hiánylatolták, javítás után megy honába (remélem holnap legkésőbb)
Hivatalosan Hungarian State Railways, extrahivatalosan hozzáteszik a Co. Ltd. rövidítéseket is. A ltd. valóban a kft.-nek felel meg, az rt. inkább a limited by shares, bár ezt nem nagyon használják, és angol nyelvterületen is összemossák a két fogalmat. Ha a legelső variációt használod (és még hozzáteszed zárójelben a MÁV Rt.-t vagy simán csak MAV-ot), akkor nagyot nem tévedhetsz.
előre is köszönöm.lécci, küldd a freemailre, mert két hete nem kapok meg egyetlen üzenetet sem (írd bele, h ismerlek -e:))))
istván gyuri: ki az a josephine? ez csak valami vicc?
Köszi! Mellesleg arra a bizonyos Ltd.-re voltam kiváncsi, amit jó érzéssel külön is diszkutáltál. Egy másik, lakhelyemhez közel eső, hárombetűs cégnél sem értem, mi az a Ltd. Inkább Co. lenne vagy ilyesmi.
Én kérek elnézést, igyekeztem a lehető legfinomabban fogalmazni, hogy véletlenül se tűnjön szemrehányásnak. Azért úgy látom, hogy nem tűnt igazán annak. :)))
TG100/TG102 és Kína/Korea: TG100-ból 1 db. épült, a 102-esből pedig az emlegetett 79. A gyártást a végén átvette Ljugyinovo, ők még csináltak kettőt (ezzel együtt 79). Ezt követően jelentősen áttervezték (kívül-belül) és mint TG16-ost, szállították a Szahalin-szigeti vasút (1067 mm) számára. Ott bevált. Kínai vagy koreai "hivatalos" alteregóról nem tudok, "nemhivatalos" ettől persze még lehet.
TM-3-12 tüzérségi fegyver: Nem, nem zsákmány. 305 mm-es a cucc, szerepelt a finn háborúban, ahol éppenhogy a finnek zsákmányolták, sérült állapotban (az oroszok, mielőtt otthagyták volna, megtöltötték homokkal és lőttek vele egyet, előidézve egy szándékos csőrobbanást). A csövet a finnek kicserélték. A háború után a fegyver "visszatért" és papíron 1991-ig állományban volt.
Szim: Képem az nincs róla. Azt írja a Rakov-féle enciklopédia, hogy az Sz-től a forgóváz annyiban különbözött, hogy csavarrugókat tartalmazott (himbákkal kapcsolt rugózás volt itt szintén), és a segédgépek eleve 3000 V=-ra voltak tervezve, nem 1500-ra, ezért nem kellett forgógépes átalakító. A vontatómotorok az olasz 636-os sorozatéhoz hasonlítottak. A külsőt illetően nem ír különbséget.
CUMZ hóeke: Róla sajnos nincs adatom. (De hátha beírva egy keresőbe lejön valami...)
bocsánat, elnézést mindenkitől a bumburnyák adatkezelésemért. mentségemre szolgáljon, h nagyon zöldfülű vagyok az ilyesmiben (inkább nézem, mint csinálom;))) ez persze nem jellemző rám általában...) amúgy traficc is néven köszöntött engem, pedig ha valaki grafomán és rutinos fórumozó, hát ő biztosan. szóval bocs.
Viszont fényképet nehogy vonat mellett csinálj magadról, mert egyesek tudathasadni fognak. :)))
pedig van egy jó kis mozdonyos képem, amit még pozsonyban csináltak rólam valami bazi nagy gőzmozdony előtt állva (rég volt, így a típusára (a pályaszámra meg pláne nem;) emlékszem. nagy előnye, h olyan kis filigránnak tűnök rajta :)))
na megyek vissza dolgozni, aztán elővárosi vonattal haza... brrrr (csak az éltet, h én biztosan nyerek ;)))))
"Ott érdekes módon működhet magánvállalat a személyszállításban"
Nekem viszont a cikkből nem derült ki, kié lesz a pálya. Mert ez -nekem legalábbis- nem a hagyományos pályavasút-kereskedővasút játéknak tűnik, mert akkor mi köze az utóbbinak az állomási személyzethez?
Szóval ki is fogja pl. a pályát fenntartani? Az állam majd hülye lesz, a vállalkozó meg ha még hülyébb. Az előbbi minek is?, az utóbbit meg a szerződés után el is küldhetik melegebb éghajlatra.
Mondjuk ha a Db.-Létavértes/Nagykereki vonalakat kiadnának, tegyük fel. Az államnak mindegy, hogy hány perc alatt megy végig X Kft. vonata rajta. X Kft.-nek ugyan nem, de neki csak y évre szól a buli, aztán szürke köd.
Hogy van ez?
(Attól függetlenül jó az ilyen próbálkozás, remélem, a hazai illetékesek árgus szemmel figyelik az alakulását. Vagy a hülye ember a maga kárán tanul majd? :)
"A bliccelők büntetésével nyereségre számít két magánvasút "
Ott érdekes módon működhet magánvállalat a személyszállításban, mely amint a cikkből kitűnik, szerződésben vállalt kötelességein túl, nem csak az eddigi vonatpárokat akarja tovább közlekedtetni, hanem fejleszteni, sőt sokkal több uj vonatpárt beállítani, valamint az ellenőrzéseket növelni, mely ha belegondolunk a jegyvizsgáló személyzet növekedésével, eddiginél jobb képzésével is jár. Itthon senkit sem engedünk a személyszállítás közelébe,és bár a teherszállítást megengedtük, őket folyamatosan szívatjuk, és csempészéssel vádoltatjuk, a vonalainkat nem kináljuk fel üzemeltetésre olyannak, aki esetleg talán jobban csinálná, hanem lemondjuk az összes olyan munkás és diákvonatot amellyel legalább eddig utaztak, majd, ha az érintett önkormányzatok nyavajognak, akkor szemükbe vágjuk, hogy mit akarsz, neked is fel volt ajánlva az üzemeltetése nem? Igaz az amugy is tulterhelt, és rendszeresen fizetésképtelenségbe sodródó önkormányzatok nem tudják vállalnni, de azért nem kellene így kiszurni velük!
"Felhívom az érdekeltek figyelmét, hogy a médiumok többségében (pl Metro ujság) tévesen jelent meg a Sziget fesztiválra szólo utazási kedvezmény igénybevételének felhívása. A jóhiszemű utasokat mindemellett károsodás nem érheti, így el kell fogadni a vonaton az egy útra szóló teljesárú menetjegyet, ha az megfelel a feltételeknek! Le van bélyegezve stb."
A rendelkezés szövege rendben van, csak az a kérdés, hogy az említett médiumok többsége (pl Metró ujság) honnan, kitől szerzte be a téves információit?
"Marslakó (te vagy a joó f., ugye?, akkor mi találkoztunk személyesen is)"
Üdv Neked itt. :)
A többiek a megmondhatói, hogy keveset írok ide, de - bár ez nem mindig derül ki - igyekszem követni az eseményeket. Ahogy visszaolvastam, sztem többen írták, hogy vigyázz az IRL adatokkal. Marslakó fent idézett adatai sztem fent vannak nick leírásánál, így gond nem lehet belőle, Ő sem parázott emiatt. Mint tapasztaltam, jól ismered azt a tényt itt, hogy nem árt néha a névtelenség, így nem döngetem tovább a nyitott ajtókat. Csak nehogy valami "rosszarcú" idejöjjön és kimoderálja a dolgokat. :) Viszont fényképet nehogy vonat mellett csinálj magadról, mert egyesek tudathasadni fognak. :)))
Az északi parti csörgős hang ügyben annyit, hogy nem tudom mi a jobb, de én nem csípném itt azt a vizuális szennyezést, amit ebben a festői környezetben a felsővezeték és oszlopai képeznének, na meg a sok fa amit ezért ki kéne vágni.
Ennek ez a hangulata, a jó megoldás a tisztább és csendesebb dízelek beszerzése, ekkora forgalomra pazarlás lenne drótot behúzni, főleg ekkora sebességre.
Az internet szerencsére csak pénz kérdése már ithon is, mert bárhol elérhető:-)))
A 2143-as csörgő stabilan fürdővonatozik itt a 29-esen. Hétvégén a szegedit viszi, viszont hétközben ennek hiányában a debrecenivel fordúl. Így lesz mit fotózgatnom.
A hétvégére nem is mond olyan jó időt, így lehet leülök a megálló padjára, és csak fotózok-fotózok-...
Amúgy tegnap a debreceni fürdőt már Ceglédnél késve jött (+20 körül), de Csopakra már csak +8-al érkezett, most Fehérvár nem verte szét annyira a menetrendet, na meg hétköznap lévén pár vonattal kevesebb jár erre is.
Indoklás: a barnás színű tappancstól É-K felé van egy bizgentyű, ami baloldalon helyezkedik el fészkében.Eez arra enged következtetni, hogy a vele mechanikai kontaktusban lévó tolattyú (nem gőzösé) eltolt helyzetben lészen. Ebből én arra következtetek, hogy a reteszelést ez oldja, tehát az oldott helyzetben van. De ez még nem zárja ki azt, hogy két jármű vonókészüléke összeérjen.
Egy kis segítségre lenne szükségem! Pénteken 10h-12h körül mennénk Szolnokra, és 6-8 fő kerékpárral menne. Kérdésem, hogy a 10.10-es Békéscsabai gyorson van-e kerékpárszállító kocsi (Elvira szerint nincs), ill., hogy melyikkel érdemes próbálkozni, hogy garantáltan felférjünk?
Ez a sogoréknál sincs máshogy, csak ott nám járnak St.Moritzba, inkább mondjuk a Scheychelle szigetekre, hogy 2 hetes kutatás után rájöjjenek, hogy arra még nem készült el a világ legujabb és legmodernebb vasutja, igy aztán be kell terjeszteni egy ujabb Hawai látogatást, mert ott már sikeresen megszüntették az egyetlen vasutat, és a megszüntetés kimenetét érdemes legalább 2 -hetes tanulmányut során tanulmányozni, hátha hasonlo eljárások errefelé is bevethetök......
Akkor ez a MÁV - nál úgy nézne ki, hogy eladnák a Déli Pályaudvart, Istvántelket, Rákosrendezőt és az Andrássy úti palotát és pénzt működésre fordítanák. Úgymint:
- Renault Laguna vásárlás
- a "Koszold össze! kft" tevékenysége
- nyáron SNCF Biarritz GF tanulmányozása
- télen SBB Sankt Moritz GF tanulmányozása
- A MÁV új arca: Kratelli Dzsofina
- Tanulmányírás "63 - 41 sor. motorkocsik De Dion-Bouton rendszerű gőzmotorral történő remotorizálásáról"
- szakértők bevonása, mert nem találtak De Dion-Bouton rendszerű gőzmotort a Siemens katalógusban
Röpke 1/5 év múlva elfogyna a pénz, de ők mindent megtettek az európai vasut megteremtéséért.
Ha a nyelvi igény megmutatkozik ebben a topicban is, úgy szabatos, pontos fogalmazással fogok hozzájárulni kicsiny baráti körünk lingvisztikai fejlődéséhez. Mint kiöregedő médiamogulnak, menni fog, ígérem.
De amíg nincs ilyen, addig csak gyorsan írok ezt-azt fél perces munkaszüneteimben... :))) Okszi? :)
Támogatom az ötletet, mert amint beüt a krach, és kellenének a dízel gépek, akkor alig lehet összeszedni pár működő képes gépet, és főleg kisgépeket találni ilyenkor.
Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a DSB az MZ1427-1446-ot használhatatlannak minősítette, pusztán csak annyi, hogy a folyamatosan csökkenő dízelmozdonyigényt inkább az MY-k ("klasszikus" NOHAB) használati idejének újabb kitolásával, illetve a régebbi MZ-k üzemeltetésével oldották meg, mert ezt találták gazdaságosabbnak.
Első blikkre M38-asnak néztem, aztán 1s múlva láttam, hogy nem az. Engem határozottan a német középfülkés dízelekre emlékeztet, szerintem azoknak a kistestvére lehet.
A típusnak 3 alsorozata van (egyesek szerint 4, de műszakilag 3). Az első széria (1401-1426(?)) gyárilag gőzfűtéses, 16-645E3-mal van szerelve, 3300 lóerősek és kb. 2001-ig még IC-ket is vittek (nagy részük - ha nem mind - át lett építve villanyfűtésre). Ma pályafenntartási stb. feladatot látnak el, jó részük még a DSB-nél teherezik, egy részüket eladták magánvasutaknak. A második kupac (1427(?)-1446) 20-645E3-mal készült, 3900 lóerősek, de valami miatt nem nagyon volt jó ez a sorozat, már 1998 óta áll az összes mindegyik. A harmadik széria (1447-1461) tudomásom szerint teljes darabszámban fut a DSB-nél (illetve már Railioné a teherrészleg).
Nekem az a véleményem, hogy az első kupacból főnyeremény ennyiért egy nagyjavított gép, egy remot-Szergej árába 3-4 beleférne. A második kupacról nincsenek részletesebb infóim, de nyilván érdemes lenne tudni, hog ypontosan mi okozta a problémákat. Fél füllel vibrációkról hallottam, lehet benne valami, mert a 1447-től felfelé teljesen átépített vázzal jöttek ki, de ez csak találgatás.
>Ahogy mifelénk mondják: hát... téged sem az eszedért fizetnek! :DDD :))) Pedig általában igen :)) . És hogy kicsit csillogtassam is ( :)) ), ha azt akarod tudni, máskor úgy kérdezd, hogy "Miért Taurus húzta a vasárnap esti ..." stb. Akkor esélyem sem lesz :)))
Egy tervszerű karbantartás során egy 612 sorozatú billenőszekrényes motorvonat egyik tengelyén repedést fedeztek fel. Ezért tegnap óta biztonsági okokból az összes jármű átvizsgálása zajlik. A Szövetségi Vasúti Hivatalt (EBA) is értesítették.
Az okok tisztásásáig a következő intézkedések kerültek bevezetésre:
Mind a 192 db 612-es tengelyeit az eddigi 480 000 km helyett 60 000 km futásteljesítmény után kell ultrahangos vizsgálatnak alávetni.
A tengelyek tehermentesítése érdekében a szekrénybillentést bekapcsolni tilos.
A DB a gáytó Bombardier-vel és a tengelyek szállítójával közösen munkabizottságot hozott létre, az EBA bevonásával. A vizsgálatok befejezéséig lényegesen kevesebb jármű áll rendelkezésre. A kikapcsolt szekrénybillentés pedig menetidő-növekedést fog okozni. (Forrás: Eurailpress, 2004.08.11.)
Ennek a 8 db-bal rendelkező Horvát Vasút (HZ) is örülni fog...
A Dán Államvasutak (DSB) 23 db MZ sorozatú dízelmozdonya áll Koppenhágán leállítva és rozsdásodva. A vállalat évek óta próbálkozik a 116,5 tonnás monstrumok eladásával, melyek a személyforgalom "motorvonatosításával" teljesen munka nélkül maradtak. 20 db gép még üzemel a Railion Denmarknál (volt DSB Gods) teherforgalomban, hat mozdonyt építővonatok továbbítására használnak, tizet pedig Svédországba és Norvégiába adtak el. A mozdonyok 1967 és 1978 között készültek a svéd NoHAB és a dán Frichs cégeknél. A mozdonyok General Motors dízelmotorokkal vannak ellátva, legnagyobb sebességük 145 km/h. A DSB kedvező áron, darabját kevesebb, mint egymillió koronáért értékesítené. 3-4 millió korona/db árért az eladásnál a mozdonyokat nagyjavítanák is. (Forrás: LokReport, 2004.08.11.)
Amit látunk, az egy Scharfenberg önműködő kapcsoló.
Nem érdekel, mi az a barnás tappancs. Az viszont igen, hogy a kapcsoló vajon összekapcsolt, vagy szétkapcsolt helyzetben van-e? (Meg hány éves a kapitány?... :-))
A Dán Államvasutak (DSB) 23 db MZ sorozatú dízelmozdonya áll Koppenhágán leállítva és rozsdásodva. A vállalat évek óta próbálkozik a 116,5 tonnás monstrumok eladásával, melyek a személyforgalom "motorvonatosításával" teljesen munka nélkül maradtak. 20 db gép még üzemel a Railion Denmarknál (volt DSB Gods) teherforgalomban, hat mozdonyt építővonatok továbbítására használnak, tizet pedig Svédországba és Norvégiába adtak el. A mozdonyok 1967 és 1978 között készültek a svéd NoHAB és a dán Frichs cégeknél. A mozdonyok General Motors dízelmotorokkal vannak ellátva, legnagyobb sebességük 145 km/h. A DSB kedvező áron, darabját kevesebb, mint egymillió koronáért értékesíteni. 3-4 millió korona/db árért az eladásnál a mozdonyokat nagyjavítanák is. (Forrás: LokReport, 2004.08.11.)
M40 233 parádé a múlt hétvégéről (1. kép: a 19606 élén várakozik indulásra Balatonfüreden 2004.08.06.-án; 2. kép: a 19606 élén megérkezett Badacsonytomajra 2004.08.07.-én, 3. kép: a 19606 élén hatalmas füst kíséretében indul Badacsonytördemic-Szigliget állomásról 2004.08.07.-én; 4. kép: a 19607 élén érkezik Badacsonyördemic-Szigliget állomásra 2004.08.08.-án)
Köszi szépen, sejtettem, hogy így van, bár el tudtam volna képzelni azt is, hogy kamera+monitor van, mint egyes nagyobb autóknál. Ezen a képen, az a két sárga folt a 1047 orrán, az valami javítás vagy fotóhiba?
Vika: miért nincs a 1047-eseknek visszapillantó tükre? Vagy van?
A 131786-os hozzászólás első fotóján láthatod, amint éppen kihajtja a Bika a (visszapillantó) füleit :-)
(Egyébként érdekes ez a fotó: egyrészt a Bika van elől, amit ugye cáfoltak... Másrészről úgy néz ki, mintha a menesztő tárcsával már éppen menesztenének, miközben a jegyvizsgáló még a tásának ad csak jelzést.... De persze, mint tudjuk a látszat csal csak a csaló nem mindig látszik...)
Remélem ez a menetrend a SzÜ illetékes valóban utolsó kívánsága...
egy megrendelőn megkapják, hogy ekkor+akkor menjen vonat ide és oda, de csak itt álljon meg, itt ennyit várjon arra
Egy dolgot hagytak ki ebből: időben eljutni normális átszállásokkal A pontból B pontba, B településen a feladatot elvégezni, majd hasonlóan normálisan, rohanások és többórás várakozások nélkül visszajutni B pontból A pontba. Ezt vették ki. Javaslom az illetékes vezetőnek, mielőtt belerakat a menetrendbe egy módosítást, a gyakorlatban próbálja is azt ki!!! Így a mozd. ut. engedélyt fölhasználva maradnak a tehervonatok, a SzÜ meg....be!!!
láma kérdés tudom, de a fehernegyzetben nem találtam meg :)), szóval miért nincs a 1047-eseknek visszapillantó tükre? Vagy van? Én egyik fotón se láttam, a modellen sincs. Minden más magyar mozdonynak van.
Elvileg az Aranybánya Kft., hogy a gyakorlatban milyen titkos háttérmegállapodások vannak abba nem látok bele. Egy biztos: le a kalappal a pécsi GF (-utód) dolgozói előtt! Láttam a kiszerelt és átalakításra kerülő hajtóművet. Szép munka!!! Persze a fradisok dicsérete se maradhat ki.
Ez ügyben én nem tudom, mi a MÁV hivatalos politikája, mert szerintem nincs. Az egyik ilyen hír az, hogy minden ingatlantól meg kell válnunk, hogy helyt tudjunk állni. Én teljes egészében ez ellen vagyok. Lehet, hogy egyedül volnék ebben a vezetésben. Nem hiszem, hogy mi egyszerűen csak úgy ki tudnánk fizetni a PM által nem adott támogatások ellenértékét ingatlanokból mondta Tömpe István.
Csak az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy a MÁV-tol sokkal gazdagabb ÖBB (?) is az ingatlanjaibol fedezi minden nemü veszteségeit. Azaz a mai napig nem tud még semilyen üzemágban veszteség nélkól dolgozni-
Egy biztos: akik ezt a menetrendet megszerkesztették, nem is köztörvényes droidok, hanem egyenesen balfaszok a köbön!!! És még finom voltam...
Korábban írtuk azt is, hogy a menetrendszerkesztés jelenleg úgy működik, hogy a SzÜ éppen utolsó kívánságait berajzolják, nagyjából igazítják (SzÜ engedéllyel) és kész. Innentől kezdve nem a menetrendszerkesztők a hunyók, mert egy megrendelőn megkapják, hogy ekkor+akkor menjen vonat ide és oda, de csak itt álljon meg, itt ennyit várjon arra. A szerkesztők meg csak egyet tehetnek, nap mint nap újrarajzolják és végrehajtják az n+∞ verziót. Lásd a fél évvel ezelőtti Campona sztorit.
Keress rá az Elvirában vonatszámra és máris közérthető lesz.
Vagy ha Neked nincs: reggel 6.45-kor indul Pécsre a Déliből az első vonat. Sásdon csatlakozott hozzá a 38622, 9 óra 11 perckor, 4 perc átszállással. "Főidényben" heti háromszori menet, mindig elértem. Pont ezt vették ki! Ami reggel 7-kor megy Dombóvárról, aznapi leutazással képtelenség elérni, révén kiirtották a P14xxx vonatokat is. A következő csatlakozó vonat12.55-kor IC802-höz van, ami a Déliből 10.45-kor indul.
A korábbi hazajöveteli módszerem: 38635 Komlóról 14.03-kor, ez még OK is volna, de én nem "csak" azért utazgatok Komlóra, hogy fél óra múlva hazainduljak. A későbbi vonatok csatlakozásai meg úgy ahogy vannak, szarok! A 38633-as elindul Komlóról 15.41.-kor, leér 16.07-re Godisára 16.07-re(a gyakorlatban -2-vel ér oda :-))). Tovább nem megy! IC803 16.50-re ér Sásdra. 50 perc alatt futás Sásdra! Vagy viszek bicajt, amit elvileg nem szállíthatok IC-n!
Egy biztos: akik ezt a menetrendet megszerkesztették, nem is köztörvényes droidok, hanem egyenesen balfaszok a köbön!!! És még finom voltam...
Ma reggel a 2617-essel jöttem a Köki-Zugló szakaszon, és ahogy bejött Kökire, feltűnt, hogy milyen szép tiszta a vezérlőkocsi (Bdt 424), megnéztem az oldalát, amin ezt láttam: (Amicus, nem tudom, megvan-e Neked)
Igazad van, de az "alattuk lévő réteget" csak a vezérkar tudja kihajintani. Ahhoz őket kellene először lecserélni. A szétcsapást Pécsett kezdeném: mellékvonalak elpusztítása, laktanya fizetős szállodává alakítása. A helyi gépészek erejükön felül dolgoznak: a roncs gépekből "sakkozással" használhatókat hoznak össze, föltámasztják a motorhibás jószágokat (már amelyiket lehet). (a Rába Balatont nem sorolom ide, bár az is elsőrendű és profi munka, azt más szponzorálja). Beküldik fővizsgára a személykocsit, a félkész jószágot felsőbb utasításra összedarabolják, mert bizonyos pályaszám alatt már nem fővizsgáztathatók! Hiába volt kitűnő állapotban, nem számít!
(Mielőtt még a topikolvasó vezetők célbavennék a végeken dolgozókat: az információ nem mdbz-től és nem sinbohóctól származik...)
Már több ízben írtuk, hogy a vezérkarnak nem igazán van sok választása.
Ha lecseréled őket, attól még semmi nem változik. Az alattuk lévő réteget kellene végre kidobni, mert nagyon nagy százalékban "mondvacsinált okokra" hivatkozva ők szabotálnak el értelmes dolgokat.
Erről pl. I.Gy. oldalakat tudna teleírni, de nekem is vannak több éves tapasztalataim.
Ki lehetne az egész vezérkart vágni. Hogy megtörtént a szesza, áfu, forgalom stb. szétválás, rögtön megsokszorozódott a főnökök száma. A harc meg azon megy, hogy tegyenek alá egymásnak. Pl. Pécsbánya-Rendezőről hat kocsit kellett továbbítani. Nem vihette ám őket egy mozdony, mert az egyik hármat az áfu, a másik hármat a szesza rendelte meg. Szegény reszortos feje meg hadd főjön, miből ad ki gépet....
Előszöris: 50 55 20-07 601-7 Bhv 100 Nyugati Északi REV Sl 03.08.04.
MÁS: itt a jó kis menetrendi pótlék. A Komlóra szokásos 38622 vonatomra bejegyzés: "közlekedik külön rendeletre". Melyik balfasz menetrendtervező ötlete volt ezt kiirtani??? Pont ez volt az egyetlen, amit Pestről IC-csatlakozással el lehetett érni, utas volt rajta bőven, 70-80% közötti kihasználtsággal. Korábbi vonat híján 38612-t aznapi leutazással Pestről lehetetlen elérni.
Így most a menetemet eggyel későbbre kell tenni, IC802-ről. A hazajövetelemet is későbbre kell pakolni: ha 38633-mal jövök, leérek 16.07-re Godisára, tovább nem megy. 8806 fél órával előbb elmegy, ha IC 803-at el akarom érni, 4km-t kell gyalogolnom 50 perc alatt. 38613-mal elérem a 8003-at, ami az ország legretkesebb 20-57-es kocsijaiból áll, az elsőosztály se sokkal különb. Vagy várok másfél órát IC801-re.
Kedves Vizsy úr!
Ennek az egy fordulónak (38622/38627) kivételével mennyit sikerült spórolni? Ott a váltókezelő, a forgalmista, a mozdonyvezető, kalauz stb szolgálatban, ugyanúgy kapják a fizetést, csak valójában ott pihennek! Kezdem úgy érezni, hogy Andó Gergely kollégának igaza van! Kicsit szét kéne csapni maguk között, a nagy pénzt fölveszik a közlekedés ellehetetlenítéséért! Vagy zárják be a 40-es vonalat, akkor egy PKVG-vel kényelmesen le tudunk jutni, ekkorát még úgyse hajtányoztunk!
"19-30 012
Úgy nézett ki, mint egy friss fővizsgás bicaj: csillogot, mint Salamon ama bizonyos szerszáma.
És mi volt ebben a meglepő? Rev: Tim, 04.04.03 !!!
És ezt így hogy?"
Kezd gyanússá válni, ami régóta motoszkál bennem, a debreceni kocsik időnként kívülről is takarítják valami egészen elvetemült módon...
Ez valóban meglepő esemény a barna tetejű szolnoki posta-Bhv-k után. :)
Megválik a MÁV-tól Tömpe István stratégiai vezérigazgató helyettes. Az ügy hátterében feltehetően az áll, hogy különböztek nézetei az elővárosi vasúti közlekedésről.
A MÁV megerősítette, hogy stratégiai vezérigazgató-helyettese, Tömpe István megválik a cégtől. Erről kölcsönösen megállapodtak. Tömpe Istvánt, aki keddtől szabadságon van, sikerült elérnünk, elmondta, továbbra is minden erejét arra fordítja, hogy az európai szokásoknak megfelelően megvalósuljon az ütemes, és sűrű elővárosi közlekedés a vasúton. Ebben megmarad a szoros együttműködése a MÁV-val. Nyilatkozni most nem kívánt.
Néhány nappal korábban Tömpe István egy interjúban azt mondta a Magyar Rádiónak: Mi, a riasztó szegénységünk ellenére is rendkívül gazdagok vagyunk. - Azt mondják, hogy azért, hogy 2006-ig legalább kihúzzák csőd nélkül, el kell adni az ingatlanokat. - Ez ügyben én nem tudom, mi a MÁV hivatalos politikája, mert szerintem nincs. Az egyik ilyen hír az, hogy minden ingatlantól meg kell válnunk, hogy helyt tudjunk állni. Én teljes egészében ez ellen vagyok. Lehet, hogy egyedül volnék ebben a vezetésben. Nem hiszem, hogy mi egyszerűen csak úgy ki tudnánk fizetni a PM által nem adott támogatások ellenértékét ingatlanokból mondta Tömpe István.
Üdv !
Az M41-et nem én vettem fel. :-) Az M31 hangjánál is utólag már bizonyos dolgokat máshogy csinálnék. De szvsz pl. az MD-nél a motor hangja egész más ha közelről veszed fel, -elveszti jellegzetességét-, mintha egy kicsit távolabbról az egész mozdony komplett "eredő" hangját. A hangokat természetesen állóhelyzetben venném/vettem fel, terhelés nélkül, menet közben macerás. Nekem sincs olyan berendezésem amivel menetközben tiszta motorhangot tudok felvenni. Itt szó sincs semmiféle számítógépes játékról, pusztán a mozdonyhangok rögzítéséről. :-)
Igen, meg az első M41 is, de ezek minősége messze elmarad. Valamint, nem a kipuffogónál kel felvenni, mivel ha belegondolsz a peronon állva, vagy kívülről nézve egy gépet nem a kipuffogó melletti hangot hallod. A motorhangokat álló helyzetben kell felvenni, minden fordulaton kívül belül, a gördülési zajt külön kell felvenni!
Terhelés közben, menet közben nyilvánvalóan más hangja lesz a motornak. De én nem tudok megfizetni egy olyan berendezést, amivel menet közben fel tudnám venni a gép hangját, ehhez képest már csak apró probléma a mozdonyon utazási engedély hiánya (bár ez utóbbi lehet, hogy segítene gördülékenyebbé tenni a hangfelvételeket).
Na, ne OFFoljunk itt mindenféle számítógépes játékokkal :)
Üdv !
Tudom, az M31 kb. így lett felvéve. Belső gördülési zajom van bőven MD és M40 is, csak elnyomja a motorhangot.:-( Sőt MD motorhangom is van minden fordulaton csak nem a kipufogónál készült ezért igencsak más a hang. Igaz én nem laptoppal mikrofonnal, hanem videókamerával csináltam. Ezért írtam, hogy ha könnyen menne már megcsináltam volna.
A hangfelvétel nem annyiból áll, hogy egy diktafonnal oda kell sétálni a géphez és kész :(
Laptop + jó minőségű mikrofon kell hozzá. Mind kívül mind a vezetőállásban fel kell venni a motorhangokat (álló helyzetben minden fokozatról legalább 10-20 sec felvétel kell), kellenek a kapcsolók hangjai, kattanásuk, a fék hangja, és ha lehet, egy kevés "gördülési zaj". Mindezt persze úgy, hogy lehetőség szerint más ne legyen a környéken (más gép, hangosbemondó, etc..etc).
Mindegyikőtök felújítani akar, de karbantartani, szinten tartani senki...
(szvsz a megfelelő karbantartáshoz kellene először megszerezni a megfelelő eszközállományt, mert szerintem ez a tényező is hiányzik)
Erről szó sincs!
felújítás: sok esetben csak az elmaradt karbantartás látványos pótlása
Ha lenne elég pénz karbantartani, akkor nem kellene látványos hókuszpókuszként felújítani egy vonalat úgy, hogy a sebesség ne növekedjen rajta! (Ld. Bp-Újszász-Szolnok 1972/73-as menetrend!)
Ha lett volna elég pénz, akkor az elmúlt 10 évben fokozatosan újították volna fel az állomásokat, és ennyi idő alatt mindegyikkel végezetek volna. (Épületfelújítás, magasperonépítés stb...)
vajon a 30-as, 41-es, 140-es vagy 150-es vonalon mennyi karbantartás maradt el az elmúlt évtizedekben, hogy sikerült alaposan leromlaniuk? Nem beszélve a 120-as vonalról!
Ugyanez érvényes pl. egy kilenc-tíz kocsis vonatra szilivel Kelenföldtől délnyugat - nyugatra. Legyen egy Keletiből jövő. 40-nel kikanyarodik Kelenföldről, picit gyorsít, fázishatár, beüzemelés után felgyorsít, de ott a 80-as Albert mögött, meg a leeresztett. Újból beüzemel, nem éri el a százat, de már 40-es a Háros előtti kanyar. Lehúzza a végét, gyorsít, de csak 80-ra, mert a kijárati oldal 80-as. Újból gyorsít, de Budatétényi átjáró 80, gyorsít, de egy áteresz a kanyar után 80, gyorsít, de ahogy eléri a százat, már fékez a Diósdi kijáratra. Persze ez egy ideális példa volt, minden jelzőn szabad jelzés. Aztán Marton után ugyanez, csak vegyesen 80, 60, 40.
A nyugodtabb vezérek Diósdig nem mennek 80-nál gyorsabban. Felesleges energiapazarlás.
OFF
A pps-t megnéztem, nekem megvan magyarul, igaz könyv formájában. Ha széleskörű szakmai érdeklődés mutatkozik a fordításra, úgy megcsinálom, de egyenlőre csak várólistára kerül, mert van még egy-két korábbi ígéretem.
ON
..és ezzel a pályaszám variálással az ex183-as (előtte kitudaj hányas ex) Szergej befelyezte ebbéli alakjában földi pályafutását. Kíváncsian várjuk reinkarnációját mint bili vagy zártszelvény:-(
A kérdést eldöntheti ez a két kép:
Mivel a képen látható felirat a mai állapotoknak a legkevésbé sem felel meg, így a kérdést nem döntheti el.
A képek számomra az alábbiakat jelentik:
1. A pécsiek túl optimisták, és azt hiszik az olajos válság lecsengése után megindul a visszaszerveződés, és a tábla ismét a számukra helyes nevet tartalmazza.
2.A pécsiek lusták, a táblacsere ugyanis munkával jár. Cserélje le akinek nem tetszik!
3. A pécsiek takarékosak, nem herdálják el manhattani stb adóforintjait arra hogy egy még jó állapotban lévő táblát lecseréljenek (remotorizáljanak), főleg hogy a helyes feliratokhoz 3 tábla lenne szükséges
Ezek szerint ha a KFT-sítések elkezdődnének,akkor a műhelyt a IGÜ-től kell/célszerű bérelni vagy megvenni
Ezek szerint fél szemmel is lehet jól látni! Ha kicsit magasabban ülnél mint a vezetőállás lehet hogy kinyílna a másik szemed is! Két szemmel nézve egy még érdekesebb vasút képe vállna láthatóvá
A mozdonyok tulajdonjoga kié lesz?
Ez a kulcskérdés! De jó lenne tudni a választ!
Jól látod a helyzetet. Kérdés, hogy arra a 800 méterre érdemes-e ennyi papírt elpazarolni, hiszen úgyis meg kell állni Csákánydoroszlón, tehát gyorsítani nem nagyon érdemes. :-) De ha nem is áll meg akkor is max csak gépmenet tudja kihasználni, mivel ha pl tehervonattal vagy Veneziával elkezd gyorsítani miután a vonat utolsó kocsija is elhagyta a lassújel feloldását utána már fizikailag lehetetlen annyi méteren 60-ra gyorsítani, azt elérni, majd utána a 40-es elejére lelassulni.
SZVSZ várhattak volna a lassújel lemondással addig amíg a többi részt is megcsinálják. (már kint vannak a beton aljak, és a hosszúsín egy része)
[ A Bz egy mellékkel a lassújel után gyorsítva (Rátót felől) a 60-at alulról súrolja, de utána sorkilenccel kell megállni. ] :-)
Ezt tudom, Hatvanban elég sokat megfordulok és van ott ismerős is.
Csak a gépek nem mindíg vannak bent, vezér sincs mindíg bent aki ráérne foglalkozni ezzel.
Ha jól értem (bár nem vagyok ismerős arra), akkor Körmend után az 1497-es szelvénytől Rátót előtt az 1524-es szelvényig eddig 40-es ideiglenes lassújel volt. Mostantól a kettő közötti Csákánydoroszló III. átmenő fővágánya megjavult, azon 800 méter hosszban gyorsabban is lehet menni. Ez rendben van :-))
"ez akkor azt jelenti, hogy dec. 11-ig legalább eltart a kőszállítás? Titibi, mit hallottál?"
Hallani hallottam, de kérdéses, hogy igaz-e? Folytatódik tovább majd mert épül tovább az autopálya! Remélhetőleg nem Feketebézsenyl esz a további szakasz végállomása hanem alami alkalmasabb állomás Nk felé. Informátorom szerint még három év kőszállítás várható, ha ebből gyököt vonunk akkor is szép többlet szállítás kerekedhet belőle!
Az infoért nem vállalok sem felelősséget sem garanciát!
rg7: De finoman, patikamérleggel porciózva hinted az információt!:)
Ki mondta, hogy én arról írtam akkor???
Legfeljebb Te kapcsolsz össze egymással össze nem függő információmorzsákat :-)
És, ha ilyen beszólásokat kapok, akkor legközelebb az ilyen gondolataim elé is beillesztem, hogy melyik nem hivatalos hírügynökségtől kaptam az infót :-)))))
Amit látom később meg is erősítesz.
Nem-nem. Tessék szépen elolvasni: a sajtóosztály erősítette meg. A Népszabiban is megjelent egyébként.
OFF
pzg: te viszont nem nagyon lelkizel ezen, teljes névvel szerepelsz itt. bátor fiú!
Vagy -ahogyan a viccben szereplő lókupecnek mondja a paraszt bácsi, amikor a falnak nekiszalad a ló- NEM BÁTOR, VAK!
Egyébként én is csak becenevet használok, ki ne add az igazit :-))
rajta vagy a dead or alive listán
(Most ilyen vicces kedvemben vagyok:)
És mondd, medve koma, nem lehetne kihúzni arról a halállistáról?!
a mozdonyvezetőknek pedig ki van adva, h szemrebbenés nélkül hajtsanak át rajtad, ha a síneken mászkálsz :)
Jaj, ez senkinek nem jó: a topik helyszínelőjének is elcsesszük a napját, a mv-nek is, a vonalon utazóknak is. Meg talán jóanyám se örülne neki, szóval inkább: mozdonyvzető bácsik tessenek engem inkább felvenni, mindenki jobban jár úgy :-))
ON
A 3-as módosítással kapcsolatban egy megjegyzés: a 36-osra teljes fedvény kerül, mégpedig úgy, hogy az átmenő vonatok kivételével minden vonatnál bekerült a buszpótlás Lengyeltóti-Fonyód közé, ez akkor azt jelenti, hogy dec. 11-ig legalább eltart a kőszállítás? Titibi, mit hallottál?
A mozdonyt a Jung, Jugenthal gyártotta 1950-ben. A Diósgyőri vasműben üzemelt DIMÁVAG III. pályaszámon. 1952.04.01-én a vasmű vasútüzemének államosításakor került a MÁV állagába. 1955.12.08-ig eredeti számon üzemelt, az M322,4001 pályaszámot kapta. 1957.08.01-én ez a gép is átszámozásra került. M30,2001 lett az új száma. 1960.05 hóban a Keleti Fűtőháznál 115.463/1960 rendelet alapján selejtezték.
A gép valóban megegyezik a V36 sorozattal. Festése ismerőseim emléke szerint megegyezett a német gépekkel, tehát fekete alváz és olajzöld kaszni.
Rémtörténet, a vasútbarát lelki nyugalom megzavarására alkalmas elemekkel, PageUp/PageDown ajánlott! :)))
Tegnapelőtt meg akartam nézni a MÁV "megújult" honlapján, hogy mennyiért jutok el Nagykanizsáról Fiumébe, vagy valami hasonló vizes horvát állomásra.
Bár ne tettem volna.
A főoldalon volt a Bp.-Split reklám. Határeset, ez még nem az igazi.
Aztán végigkutattam a honlapot, megtudtam, mennyi kedvezményt kapok, ha 2 gyereket kísérek, és vakvezető kutya is van velem, és felvihetek még 2 db. tyúkot is ingyen, és...
Olvastam az üvegzseb-programról (Ki a hóhért érdekel? A pontból B-be akarok jutni, a sikkasztás kimagyarázását tartsák meg a vizsgáló szerveknek...), rózsaszín meséket mindenféle szép és gyors vonatokról, meg ütemes menetrendekről, soha el nem készülő pályafelújítások tendereiről, valami "MÁV-stratégia" nevű képzavar is feltűnt, még az oldaltérképet is megleltem.
Megtudtam, miért kell IC-vel mennem a Kiskunsági Nemzeti Parkba, meg hasonló érdekfeszítő dolgokat.
De!
Nem találtam egy árva sort sem arról, hogy mégis mennyit kell leszurkolnom, ha a jelenleg magyarok által talán legkedveltebb tengerpartra akarok eljutni vonattal. Ha erre vetemednék véletlenül.
Nem kértem, hogy fillérre mondják meg, tudom, hogy változik az euro-árfolyam függvényében. Ez nem indok.
Elég lenne, ha azt mondanának, hogy x euro, be tudom szorozni 25x forinttal. Az átlagember nem mindig olyan hülye, mint ahogy néha a Cég azt elképzeli...
Arra sincs szükség, hogy megmondják, mennyibe kerül Ököritófülpösről Dugo Selo alsóig, nem kell ide maximalizmus. Annyi kéne, hogy mondjuk egy kb. árat írnak euroban mondjuk Bp.-től és Nagykanizsától, mint két ésszerű kiindulópont, ahonnan nemzetközi jegyet érdemes venni. Nagy kuszt lenne, az két sor.
Az sem indok tehát, hogy túl sok lenne mindenhova kiszámolni. Ki vesz Kocsord-alsótól bécsi kirándulójegyet?
Nem kell még euróban sem fillérre, csak saciméterrel.
Oda lehet írni az oldal aljára, hogy "közelítő árak", vagy valami. Csak tudja már az átlag Gipsz Jakab, hogy most akkor mégis 10000 vagy 100000 forint, és érdemes-e a vonattal babrálni, vagy üljön inkább a Trabantjába/Volvojába/lovasszekerére.
Az, hogy 10113 vagy 10234 forint, már a legtöbb esetben nem életbevágó.
Vagy esetleg annyi kéne, hogy komoly copy-paste munkával valamelyik színes kiadvány anyagából beollózzák az Euro Domino bérletárakat az egyes országokra.
De semmi. Mintha Magyarország egy szigeten lenne, valahol Tahiti és Hawaii között félúton.
Vajon mennyibe került ez az új gányolda-szintű honlap?
Aki kifizette érte a vastag pénzt, az ennyi erővel a tehénlepényért is a bécsi szelet árát fizetheti ki bármikor.
Füstölgés OFF.
Aztán reggel bementem a menetjegyirodába rezedaszagú kis falumban, Debrecenben.
Simán megmondták, hogy 61xx forint Nagykanizsától, oda-vissza, bármikor kiadják itt helyben.
(A vége mindegy, már el is felejtettem, tán 38, de ha 71, akkor mi van? Szóval tényleg nem kéne a honlapon sem fillérezni...)
Nem kérdezték, hogy minek az nekem, miért éppen Nagykizsától, kinek a megbízom, hányas cipőt hordok, stb.
Ez már igen!! Így kell csinálni!
Okulva a múlt tapasztalatain, (Anyukámnak a Bp.-Amszterdamra 3 helyen négyféle árat mondtak, aztán elment repülővel, mert az olcsóbb volt... ) azért megkérdeztem Db. Főpályaudvaron is a "Nemzetközi Pénztár" ablaknál.
113xx forint Budapesttől.
És mi van, ha Nagykanizsától kérem?
A pénztáros végigmért, és szigorúan rám szólt, hogy onnan kell nemzetközi jegyet váltani, ahol felszállok a nemzetközi vonatra. (Persze, engem meg tegnap vakartak le a falvédőről nehéz munkával, és majd a lakásom ajtajától fizetem a nemzetközit jó pénzért...)
Megkérdeztem Tőle, hogy mi van akkor, ha én Nagykanizsán szállok fel? Mert történetesen lemegyek az előző vonattal?
Erre már dühös lett, de erőt vett magán, és kibökte, hogy 65xx forint. (Véletlenül sem egyezett a menetjegyirodás tippel... :)
És nagy kegyesen azt is hozzátette, hogy talán leszek szíves elzarándokolni Nagykanizsára ezesetben, mert Ő nekem itt ilyet nem fog adni, legfeljebb Budapesttől hajlandó.
(Egyébként ezt nem értem, ennek eléggé piros útleveles korszak-szaga van, mert ha én a Gyékényes-Kotoriba személyvonattal megyek át, akkor is csak Pesttől ad nekem jegyet? Ez kifejezetten hülyeség...)
Elég vegyes a személyi állomány segítőkézsége, hogy finoman mondjam. Sőt, elég vegyes felkészültséggel ülnek a "Nemzetközi Pénztár" feliratú ablak mögé.
És még csodálkozunk néhanapján, hogy nem utaznak az emberek vonattal, főleg külföldre.
:((((((((((((
köszi.
az előzőt is.
mintha hájjal kenegetnének. :)
egy picit visszaadjátok itt a vasutas öntudatomat és önbecsülésemet. mert abból bizony a végére már nem sok maradt... :((
ez persze már a múlt, és én csak a szépre akarok emlékezni.
sziasztok, mára ennyi.
pzg :.........".........traficc: bocs, h eltűntem, megkaptam a leveleket, csak...{itt jönnek a magyarázkodások} :) TEHE? ő ki? ismerem? ő ismer engem? honnan van neki fényképe rólam? .............."
traficc :
emlék mese következik.
Volt anno a Bz botrány. Jöttek a sületlennél sületlenebb MÁV nyilatkozatok, amolyan kavaleczes-konyás stílusban.
Elhangzott egy sületlen nyilatkozat, rá 30-60 percre , itt a topikon már tudtuk, hogy hazugság.
Kb. a másod vagy harmad napon kiadtál egy sajtó nyilatkozatot, biztosan véletlenül egyedül felejtettek a szobában, és ez korrekt volt, szakmailag is megállt, el is táátottuk a szánkat.
Mindjárt megindult a találgatás.
Ki ez "a" P...........Z............G..........??????????????
Pár "benn ülő" mondta, hogy ki vagy.
Erre tett rá egy lapáttal TEHE, leánykori nevén gfeca mert boszantásunkra vagy dicsekvésből ide írta :............."..........és ha még látnátok, hogy milyen csinos, szép ?????????..........."
No erre felháborodtunk, hogy nincs igazság a földön mert végre egy értelmes leány szép is és persze ezt csak az Andrássy utiak láthatják.
TEHE - már nem emlékszem milyen apropóból - tett egy könnyelmű igéretet, hogy szerez Rólad egy fotót, felteszi ide, s így a topik közönségének 99%-át alkotó férfi népség is gyünyörködhet majd benned.
Ennek már több mint egy éve.
Fotó sehol.
TEHE - nálam - sokat vesztett szavahihetőságáből..........:-))
TEHE-ről és DGKUm-mel való viszonyáról.
Mindkettő igen felkészült vasutas szakember.
Szerintem még kedvelik is egymást.
Én legalábbis mindkettőt kedvelem.
Józan, komoly férfiak.
Itt viszont, folyamatosan ( hogy nőiessen fejezzem ki magam) BIRIZGÁLJÁK egymást.
Nyilvánosan.
Ezen a topic egy része jót derül.
Úgyhogy az én rosszallásomat TEHE iránt sem kell véresen komolyan venned.
De azért csak maradjon csak "szemét" TEHE amiért Ő naponta látott Téged az Andrássy út folyosóin, a Rólad készült kép közzétételét pedig elszabotálta.
Irigy volt arra a lehetőségre, hogy mi is lássunk Téged.
Így egységfrontba tömörültem DGKUm-mel , TEHE munkájának negatív megítélését illetően.
Ez ugyan igazságtalan TEHE-vel szemben, de nekem jól esik.
u.i.
Én már láttalak, igaz Rólad szóló minden dicshimnusz ezért még inkább elítélem TEHE, előre megfontolt, aljas eljárását a topic fiú/férfi közönsége ellen.
Az viszont furcsa, hogy nem vették ki, amikor "kényszerítő üzemi okból" megszüntették a poggyászkocsizást.
Bár minek is vették volna ki, a Tiszán már jó ideje nem láttam a poggyászkocsiban kísérőt, utoljára anno '98 körül. Szóval nem minden Ds az, aminek látszik. :)
A fénykorban még targoncával hurcolták ki a Keletiben a becsületes csempészmunkát végző ukránok/oroszok szétpukkanni készülő csomagjait az áruval. Meg Nyíregyen a dokkmunkás-felsőtestű kísérő hajintotta le az unokatesóm szörfdeszkáját, és sűrűn emlegette annak a felmenőit, aki 20 kilósnak vette fel az említett darabot a Keletiben, merthogy az nem annyi.
>pzg! Vigyázz arra, hogy itt a topikon nem szabad kiadni, hogy ki bújik meg az egyes nickek mögött. Pláne amiatt, hogy jelenleg is vannak, akik "munkaköri kötelességüknek" tekintik a topik olvasását, szemléztetését
ühüm, értem. akkor vigyázzatok arra, h ki ne derüljön, én ki vagyok ;))
te viszont nem nagyon lelkizel ezen, teljes névvel szerepelsz itt. bátor fiú!
>És mondd, külön aktát is vezettek rólam? ... és azt is ki fogják majd adni 40-50 év múlva a Történeti Hivatalban?? :-)))
a te aktádat nem titkosították. rajta vagy a dead or alive listán, a mozdonyvezetőknek pedig ki van adva, h szemrebbenés nélkül hajtsanak át rajtad, ha a síneken mászkálsz :)
>Amíg valaki nem ér rá fotózni, én vállalom, hogy addig egy mobilos képet fel teszek a netre, ha átküldöd.
mondjátok már meg, miért olyan fontos ez a kép? ki akartok tenni annak, h ezentúl képpel is szerepeljek a fent említett listán? van nekem épp elég bajom enélkül is ;)
ráadásul így oda az inkognitóm...
A mindent megszépító emlékek. 1960 és 1980 között 21 m-re aludtam Maglód állomás V. vágányától. Járt arra abban az időszakban minden, ami sínen mozog. Lehetett tőle aludni. (A Trumann biztonsági szelepét, a Buda aláverőgépet, a Sztalinyec traktorra szerelt rázó-tömörítőt, a hangtompító nélküli Szergejt, a IV. és V. vágányon egyszerre áthaladó Puskin expresszt azért szokni kellett...)
Én is ki szoktam venni éjszakára a hallókészüléket...:)
pzg: TEHE? ő ki? ismerem? ő ismer engem? honnan van neki fényképe rólam? pzg! Vigyázz arra, hogy itt a topikon nem szabad kiadni, hogy ki bújik meg az egyes nickek mögött. Pláne amiatt, hogy jelenleg is vannak, akik "munkaköri kötelességüknek" tekintik a topik olvasását, szemléztetését.
István Gyurit viszont asszem tényleg ismerem, ha vele találkoztam az esztergomi vonalért tüntetők buliján vagy két éve - nem biztos, h ő volt....Én Tényivel voltam a peronon - abszolút kisebbségben a másik oldallal szemben :)))) Én meg középen álltam :-)) Na, most jól lebuktam.... És mondd, külön aktát is vezettek rólam? ... és azt is ki fogják majd adni 40-50 év múlva a Történeti Hivatalban?? :-)))
Amíg valaki nem ér rá fotózni, én vállalom, hogy addig egy mobilos képet fel teszek a netre, ha átküldöd.