van 5 db Labidochromis caeruleus halacskám (yellow sügérek) egy 70 lityós aksiban. Jól vannak, szépen fejlődnek, de jön a tél... Kérdésem, hogy milyen hőfokot szeretnek ezek a halak. Kell-e fűtenem az aksit?
A másik, hogy felajánlottak nekem 3-4 guppit. Betegyem-e őket az 5 db sügér mellé vagy már így is kevés a hely az aksiban?
Hát, kezdőként még beszereztem a mezeit, akkor a kereskedő sem szólt, hoíg jön még halakra dér.:-) Most, beszereztem egy hőkapcsolóst, néha a faxom kivan már, ezzel az akvárium témával.:-)))
Nem tudom. Van a talajon egy cserép amfóra, amelyen van valami barna, szőrös növény, csomókban. Azonkívül a frontüvegen vannak apró zöld pöttyök, amelyek erősen odagyógyultak, nehezen bírom lepucolni őket. Nem tudom, hogy ezek algák-e és hogy mennyire eszi, vagy nem a hamis algaevő. Én még nem láttam őket ezekből falatozni. Valahol azt olvastam, hogy a hamis algaevő tkp nem is eszi az algát, hanem csak közüle turkálja ki a kaját.
OFF
az Auchan végén található "an" kiejtése kb, mint a magyar "mancs" szóban. Ott sem ejtjük tisztán az n-t, nem azt mondjuk, hogy "manöcs" :-) De ha azt mondjuk, "osan", (mint "magyarosan", haha), szerintem felismeri már egy francia, mirő hablatyolunk.
ON
Láttam egy antikváriumban egy érdekes könyvet 300Ft-ért, ami talán érdekelhet téged. "88 színes oldal a vízi és mocsári növényekről" a frappáns címe. persze rövid leírás meg egyéb tudomány is van benne. Megvegyem neked?
Új állatosbolt nyilt Budafok és Albertfalva XI. ker határán a frissen nyilt Auchan (figyelem! Nem angol, hanem francia szó. Tehát nem ósön, hanem osa kb.) áruház épületében a folyosón.
Valami írástudó megnézhetné, hogy valódi-e az ott árult sziámi algaevő? Ugyanis már négy darabbal befaragtam. Mind hamis (máshol vettem őket). A növények szépek, a medencék egyelőre majdnem üresek, JUWEL szivacsot itt sem kaptam.
A kereskedő nem tudta a sziámi algaevő és a hamis közötti különbséget. Én sem:-)
Én nagyjából értem mit is akarasz mondani, de biztos vagy benne, hogy az úgy is van amiket ide leírsz? Ki miket kérdezzen? Tőled? Ez vicc lenne! Ezt én nem értem, mi az a bió egyensúly? Ha lehet erről kicsit bővebben, ha már voltál olyan báror, hogy ezt a témát megemlítsd.
CO 2 egy akváriumban mindig is volt, csak éppen nem tudtunk róla,..ez pedig jött a nagy összepiszkolodott alig alig tisztitott, - mindenféle Filterbe tett anyagoktol, amik a szüröt majdnem eltömitették és azzáltal a viz nagyon lassan folyt,..
A hatalmas vastag mulm réteg a halak ürülékétöl, elhalt növényi maradványokbol, valamint az élelem maradékokbol,..amit régen le sem szippantottak vagy csak nagyon ritkán..és egy csúnya barna réteg lennt a kavicson mindig látható volt..
---
Horn-Zsilinszky idejében, (1965/1970) egy akváriumot közönséges villany körtékkel világitották meg, ugy 2000/2500 K; sárgás fénnyel...
(Ha fénycsö is akadt átmérö 38 mm; sokkal jobb nem volt mint a villanykörte és amig defekt nem lett használták!)
Ez igy ma is megy, de tegyél az akvárium felé egy modern itt a Topicon is sokat ajánlott 5000/6000 K; fénycsövet, 1 hétre rá a medencében levö lassan növö, de meglevö növények életre kapnak, elkezdenek „lakizni“, -éhesek lesznek..mivel a jobb fényre reagálva errössebben növekednek..igy a korábbi szerény Biológia egyensúly összedöl…
és ekkor jönnek a problémák, - majd kérdezitek na mi van, mit tegyek, hogyan tovább ??!
Kell hirtelen több CO 2 ami idáig volt az kevés!, és nyomelemek, növényi tápanyagok, gyorsabban fel lesznek használódva, mert éppen a több fény készteti a növényeket..
--
Ez csak 1 faktor volt, de ha a ma már nem modernt megváltoztatod, a példánál maradva leszippantod a barna kódos vastag réteget, (a Filterböl kidobod a harisnyanadrágot), gyorsabb „tiszta“ a viz felületét jól átkeverö szüröt csinálsz, azzáltal még az a kevés CO 2 is eltünik és jönnek az Algák,..stb...stb..
-----
Pedig ma egy modern szép „Holland“ –hoz hasonló akvárium is lehetséges, de pl. a fényhez a szüröhöz kell alkalmazkodni, és ez a müvészet, valamint egy szép lágy viz, jo pH érték ugy 7 körül, amit CO 2 és kevert csapp és Oszmoze vizzel el lehet érni..
A jávai mohát érdemes kőre növeszteni; sima, vékony cérnával kötözd egy laposabb kőre, majd szép lassan benövi. Ha már túl hosszú, akkor ollóval érdemes nyírni.
Ha csak simán berakod a fenékre, akkor alatta sok smötyi tud összegyűlni. Figyelj erre!
Kísérletezgettem egy picit, de egyrészt valszeg nem ennyire komoly a fotókészülékünk, másrészt szerintem átadom a feladatot a páromnak, neki inkább van ehhez türelme, fegyelme, ismerete.
Bocs, hogy csak most válaszolok, de eléggé bizonytalan időközönként jut időm/alkalmam fórumozni.
Az a növény a bal hátsó sarokban nem tom mi, mi úgy hívjuk, hogy "a sás", mert leginkább arra hasonlít, esetleg még talán a gyékényre a levelei.
Szegényt már meg is metszettem, mert nagyon hosszúra nőttek a levelei és már bonyolult volt, meg rakoncátlan fürtökre kezdtek hasonlítani, meg árnyékolt, szóval levágtam.....
A hétvégén viszont építettem porszívót. :-)
A véletlenek szerencsés összejátszása révén hozzájutottam olyan müa. csőhöz, aminek van egy kis tappancsa, azt ráragasztottam hurkapálcára, hogy oda irányítsam, ahová én akarom, és ne kunkrordjon össze. Ezzel a saját leeresztő erejénél fogva tudom "kiporszívózni" az aksi alját, ha úgy gondolom, hogy már sok szmötyi, esetleg kajamaradék van a kövek között, és vízcserénél ezt a réteget veszem ki, nem a fenti - viszonylag - tisztát.
Ugye Te ajánlottad a jávai mohát? Nem akartam esetlegesen nyilvánvaló dolgokat kérdezősködni, de nem volt alkalmam utána nézni, hogy: hány fokos vizet szeret? Passzol-e a halcsik mostani hőmérséklétéhez?
Sziasztok!Ezt el kell mesélnem mi történt velem tegnap este!A két hete berakott hugarocell perlit cementes hátterem felnyomta az akvárium tetején lévő merevítőket!
Gondoljatok bele a szívbaj jött rám ezután egy gyors vízleengedés, mert féltem hogy a merevítők nélkül a 260 liter víz a padlómra kerül a halacskáimról már nem is beszélve.De hála istennek még este sikerült visszaragasztani a merevítőt.
Tanulság:Ez az átka ha az ember nem akarja lefixálni a hátteret és a merevítőkre hagyatkozik.Én tanultam belőle :-((((
11:00 Tengeri akváriumok (Előadó: Kutsera Balázs - Trioker) 13:00 Bevezetés a korallszirti akváriumok világába (meghívott előadó: Bacsó Levente, Finnország) 14:00 A tengeri akvarisztika alapjai (Előadó: Dr Vincze Zoltán - Budapesti Állatkert Akváriuma) 15:00 Tengeri akvarisztika a gyakorlatban (Előadó -a konzultációt vezeti-: Volincsák Tamás)
A kiállításon a fent említetteken kívül tenyésztökkel, kereskedökkel is lehet találkozni, illetve az akvarista.hu-ról is sokan jelen lesznek. Gyere el Te is! Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!
Olyan növények jöhetnek szóba, melyek leveleiken keresztül (is) vesznek fel tápanyagokat.
ilyenek: Valisneria-k, Echinodorus fajok, hínárfélék, stb. (olvass utána és/vagy kérdezősködj egy jó boltban)
Ha víz felszínén úszó fajt (is) választasz, ezzel a vízbe jutó fény mennyiségét is csökkentheted.
+javasolt a Horn-Zsilinszky könyvben "A növények tápanyagfelvétele" c. rész elolvasása
sziasztok, szeretnék egy barátomnak segíteni, aki nem talál munkát már egy ideje és most a hobbijával próbál némi pénzt keresni. szóval, ha AKVÁRIUMRA van szükségetek és egy olyan megbízható, ügyes embert kerestek, aki a bolti árnál olcsóbban tudja azt megépíteni, csak írjatok a mélcímemre. (akár 50.000 forintot is tudtok így spórolni.) Gy