Pl. próbáld meg a 118,1-et, talán hallasz is valamit.
Ha egyszer egy rádiórendszer engedély nélkül használható akkor az azt is jelenti, hogy senki nem sajátíthat ki egy csatornát semmilyen okból. Szintén minden rádióra érvényes, hogy azt lehet hallani aki azon a csatornán van tehát ha külföldi akkor azt, ha van közelebbi partner akkor azt is. AM a CB sávon nem használható, csak FM. A tényleg hivatalos PMR rádióra annyira nem lehet "erős" antennát kapni, hogy az eredetit le sem lehet róla szedni.
Ez az egész rádiózás egy sokkal bonyolultabb tudomány mint az talán elsőre látszik.
A 446-on (PMR) csak az oda engedélyezett rádiókkal lehet kuruttyolni. Azon a 8 csatornán, mai benne van.
Vannak ide is masszívabb, ipari rádiók amik a fokozott igénybevételt jobban bírják. Nagyobb antennájuk jobb rádiózást biztosít. Ezeknek fix, nem bontható az antennájuk.
Szóval a Media Markban kapható walkie talkie azt eddig is tudtam hogy legális viszont azt nem tudom milyen Mhz-en müködik úgy tudom hogy alacsonyabb frekvencián mint a CB. A CB-n lehet létrehozni saját csatornát, lehet sajátként használni? Azt tudom hogy 40 csatorna van AM és FM üzemmódon is, de azt hallottam hogy szinte csak külföldi adást lehet Mo-n fogni. A 446 Mhz-en akkor semmilyen következmény nélkül lehet használni. A rádiómra akkor nem biztos hogy lehet kapni erős antennát. Úgy tudom hogy most gyári antenna van rajta ami nem rossz de nem is túlzottan jó. A Zsuzsi Vasút közhasznú társaság szóval akkor ingyenesen igényelhetünk frekvenciát? És hol lehet milyen formában ígényelni frekvenciát? Mik kellenek hozzá (milyen iratok), magánszemély ígényelhet ?
Jobb antennát úgy tudsz rátenni, ha az egy adott hullámsáv vételére készült. A gyári mindensávos sehol nem igazán jó. A hallgatni kívánt sávra méretezett nagyon sokkal jobb. Ezek általában hosszabbak is. Készen megvehetők pl. a dnd.hu -nál.
VHF-en egyáltalán nincs és UHF-en is csak a PMR sávon (446-446,1 MHz) lehet engedély nélkül locsifecsizni. De ott meg csak oda készült rádiókkal. Kis távolságra jól megfelel pláne távol a nagyvárosoktól.
Kérjetek hivatalos engedélyt. Ha valami közhasznó cimkét is tudtok intézni magatoknak akkor még fizetni is alig kell.
Nem kell bujkálni, sumákolni.
Az AE jó vevő. A repsávot 118-136 MHz-ig találod AM üzemmódban.
Egyre több szerv megy át tetra rendszerbe amit nem tudsz kagylózni. Ez más mint a trönkölt.
Általában rádióállomás üzemben tartásához rádióengedély kell. Ugyanakkor harmonizált sávon, az előírt paramétereknek megfelelő rádiók egyedi engedély nélkül használhatók. Ilyenek az autó központi zár, a modell távirányító, a rádió és televízió műsorvevők, a bluetooth, wifi, rádiós egér, áruvédelmi címke, GPS vevő, zsebtelefon és a PR27, PMR446 készülékek. A harmonizáció jó dolog, mert a zsebtelefonodat külföldön is használhatod; a gyártóknak pedig nagyobb a piac. Mivel ezekhez nem kell egyedi engedély, elterjedt, hogy nem a készülék használata, hanem maga a frekvencia szabad, ezért freeband ( szabad sáv ) kifejezést használják. Beteg logikájuk szerint a zsebtelefon vagy a 433 MHz-es amatőrsávba eső LPD frekvenciákon is bármit szabad csinálni.
H97 A 446–446,1 MHz sávban harmadlagos jelleggel analóg kis hatótávolságú üzleti rádió (analóg PMR 446) alkalmazások részére jelölhető ki frekvencia az ERC/DEC/(98)25 Határozat alapján.
H97A A 446,1–446,2 MHz sávban harmadlagos jelleggel digitális kis hatótávolságú üzleti rádió (digitális PMR 446) alkalmazások részére jelölhető ki frekvencia az ECC/DEC/(05)12 Határozat alapján.
Lenne egy pár kérdésem. Jelenleg egy Albrecht AE67H scannerem van.
Hogyan tudok, esetleg milyen megoldást lehet hogy én fogjak MÁV trönköt, DKV trönköt, és légiforgalmat. Milyen készülékkel lehet ezeket fogni, milyen antennát lehet ehhez a készülékhez venni az eddigi vételek jobb minőségért?
Milyen VHF és UHF sávokat (frekvenciákat) lehet nyíltan használni engedély nélkül forgalmazásra. (A Zsuzsi Erdei Vasúton vagyok önkéntes és szeretnénk használni egy frekit tolatáskor és egyéb kommunikációkra.)
Nekem valami ilyesmi van csak nem ilyen pipec ketyerékkel. Többe kerülne mint a ház és 30 évvel ezelőtt amúgy sem lehetett ilyent kapni, még téglát is nehezen. Ennek ellenére az a gömb dolog az csak elmélet. Az amúgy védett antennám csúcsa kb. 25m magasan van de talán még soha nem érte villámcsapás viszont a szomszéd házba már kétszer bevágott pedig földszintes és semmi nincs a tetején, az antennámtól kb. 30m-re van.