Keresés

Részletes keresés

O/O Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194211

Pinyó, meg a Szavannán 2 perccel csúszott csak le a dobogóról, ha jól látom! Gratulálok neki!

Spenót Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194210

Korinthosz160 bringás kíséret. Összefoglaló.

 

Már hónapokkal ez előtt felvetődött, hogy ha majd egyszer Gurtnis Spártában fut, esetleg én lehetnék a kísérője. Ahhoz, hogy ezt a lehető legjobban tegyem, kellett legalább egy olyan alkalom, ahol kiderülhet, hogy hogy tudunk együtt dolgozni.

 

Erre volt jó az idei Korinthosz 160 és arra, hogy végre közelről láthassak egy igazi ultra versenyt.
A verseny napján a 13 órás rajt előtt, kb. 10 óra után találkoztunk Szekszárdon. Gurtnis a párjával, Krisztával jött, aki a tervek szerint autóval vitte azokat a cuccokat, amire a következő szakaszon nem volt szükségünk. Itt az elején tisztáztuk azt is, hogy Gurtnis fog futni és én leszek a biciklis kísérő, mert fordítva elég hamar feleslegessé válna az autós kíséret. :)

 

A rajtig nekem szabadfoglalkozás volt, a versenyzőnk pedig elment, hogy megigazítsa a sminkjét.
A versenyközpontban addig a résztvevők ilyen dumáit hallgattam.

 

- Szeva! De régen láttalak!
- Szia! Tényleg rég volt. Cigit hoztál?

 

Bringás kísérő a futójának:
Ha normális sebességgel tudnál futni, akkor már éjfélre visszaérhetnénk Szekszárdra! :)

 

Hihetetlen társaság jött össze egyébként, pedig én nem is igazán ismerem az ultrafutás neveit, tehát a nagy részüktől meg sem tudtam lepődni. Ott volt Lőw András (régi, Futóbolond időkben találkoztam vele először), aki eddig, ha jól tudom 20 alkalommal teljesítette a Spartathlont.

 

Ott voltak egy csomóan az Ultra című filmből. Mondtam is Gurtnisnak, hogy egy csomó híres színésszel fog együtt futni. :)

 

A rajt előtt tisztáztuk, hogy mire lehet tőlem számítani, mert fontosnak tartottam elmondani, hogy semmibe nem akarom Gurntist belehajszolni. Ehhez sokkal jobban kellene őt ismernem és tudni minden rezdüléséből, hogy tényleg baj van-e vagy csak egy kis hullámvölgyről van szó.

A fentiek miatt nem akartam felszólítani semmikor gyorsabb haladásra és fékezésre is csak akkor, ha túlságosan eltérne az előzőleg kinyomtatott tervtől.


A rajthoz felsorakozott az összes harcos. Nagyon meleg volt, de látszólag ez senkit sem érdekelt. Nagyon elszántak voltak.
Elindultak és minket, bringásokat egy másik úton vezettek el az első ellenőrzőpontig, ami arra volt jó, hogy ne tudjam meg, hogy milyen brutál emelkedő vár ránk a célba érkezés előtt.


Az ellenőrzőpontnál már rendesen izzadtak a résztvevők. Nem számoltam, hogy Gurtnis hányadik helyen volt ekkor, mert tudtam, hogy nem érdekli, csak a Spartathlon kvalifikációs szintidő teljesítése a célja.

Ez utólag azért is érdekes, mert nem tudtam, hogy Gurtnis milyen szintet képvisel az ultrafutók táborában. Tudom, hogy hihetetlen sokat tud felfoghatatlanul alacsony pulzuson futni, de sokszor olyanokról beszél, aki még nála is jobb, tehát simán elhittem, hogy sokan vannak nála jobbak...
Hát, eléggé szűk és szerintem egyre szűkebb lehet ez a halmaz... ;)

 

Szóval, az első pont után beálltam mögé és elindultunk a közös úton.
Azt beszéltük meg, hogy 20 percenként jelentkezem nála valami frissítéssel és majd eldönti, hogy mit adjak neki. Mivel baromi meleg volt, indítványoztam, hogy ennél sűrűbben fogom őt nyaggatni és még mindig mondhat nemet a frissítésre, de inkább ne felejtődjön el.

Ez a módszer be is jött. Az első két órában nem akart enni, csak ivott. Ez nekem furcsa volt, de nem akartam a kialakult frissítési szokásaiba beleszólni.
Adtam amit kért, fogytak az ellenőrzőpontok és a km-ek.

Közben, ahol lehetett összetalálkoztunk Krisztával, aki nagyon profin összeállította két hűtődobozba, amit a kormánykosárban hordtam, hogy mire lehet szükség.
Nagyon pontosan számon tartotta, hogy mikor mire van szükség és egyszer még szólt is Gurtnisnak, hogy egy pöttyet vegyen vissza, mert 7 percel gyorsabb a tervnél.

 

Az ilyen találkozásoknál kicseréltük a kiürült üvegeket, én is frissítettem. Igyekezni kellett, mert Gurtnis csak pillanatokig állt meg az egyes pontokon és már rohant is tovább.
Én még sziesztáztam volna néhol, de nem lehetett, mert állandóan siettünk valahova... :) Volt olyan pont, amit elhagyva kb. 10 percig tekertem sovány malac vágtában, hogy utolérjem. A sötétben ez kissé ijesztő volt, mert én nem kitűnő tájékozódó képességemről vagyok híres és baromi nagy gáz lett volna, ha miattam nem sikerül Gurtnis terve.


Ezek után igyekeztem még jobban rátapadni. Tényleg nem volt egyszerű. Ezeknél a frissítőpontoknál láttam először, hogy milyen erő van benne. Amikor együtt futunk, mindig csak az alacsony pulzusát tudom csodálni, itt a sebességét is lehetett.


Szinte eseménytelenül teltek a km-ek. Néha beszélgettünk egy keveset, de igyekeztem ezt minimálisra csökkenteni. Ez volt az egészben a legnehezebb. :)
A beszélgetés azért volt jó egyébként, mert lehetett látni, hogy mennyire van Gurtnis éppen olyan ponton, amikor hagyni kell inkább és csak a frissítéssel nyaggatni.

 

7 óra körül értük el Baját. Itt még kellett tekeregni egy keveset, hogy féltávhoz érjünk. Kezdett sötétedni és Long ekkor küldött üzenetet, amiben tájékoztatott minket, hogy kezdhetünk félni a vihartól. Én el is kezdtem. :)

 

Féltávnál csatlakozott Krisztához az egyik frissítésnél Maráz Zsuzsi, aki valósággal visítva örült, amikor meglátta Gurtnis mozgását. Tényleg hihetetlenül friss és energikus volt 80km után is.

 

Visszafordultunk és elkezdődött az út a sötétben.
Mivel Gutnis előre szólt, hogy nem akar nagy reflektort, elhoztam a kisebbik fejlámpámat is, aminek nem olyan brutál a fénye. A botlósabb, erdei részen mellette mentem és megkérdeztem, hogy nem zavarja-e az ő fejlámpájához képest erősebb fény, de jól elvolt vele.
Itt kezdtem észrevenni, hogy még mindig előzgetünk és a fordulóban alig voltak előttünk néhányan.

 

A visszafelé út eleje is szinte eseménytelenül telt. Ő "természetesen" nagyon jó állapotban volt, de nekem kellett egy magnézium, mert elkezdett görcsölni a vádlim. Rájöttem, hogy eszegettem én a váltópontokon, de az izzadás miatti sóveszteségre nem gondoltam. Elkezdtem sós paradicsomot enni a pontokon, így teljesen visszatért belém az élet és újra teljesen oda tudtam figyelni a feladatomra. Közben megittam két RedBullt, amitől az álmosságom is elmúlt.

 

Keselyűsnél volt egy kitérő, amit oda-vissza kellett megtenni. Visszafelé összefutottunk az akkori negyedik helyezettel. Gurtnis mondta, hogy ha utolér minket, akkor ő sétára vált, hogy hamarabb el tudjon menni a srác és ne legyen belőle versengés, mivel csak a szintidő érdekli.
Később, egy hosszú egyenesben láttam, hogy inkább távolabb került tőlünk a srác és, ha jól emlékszem, eléggé lihegett is, amikor találkoztunk. Mondtam is Gurtnisnak, hogy ne élje bele magát nagyon a sétába, mert szerintem nem éri utol senki. :)

 

Azt hiszem Bogyiszló környékén volt két kutyatámadásunk. Az első hamar visszament telepet őrizni, de a másik Gurtnis felé rohant és elég közel is ment hozzá. Sikerült ordítással elzavarni. Később ebben a jó kis támadástól félő hangulatban ráordítottam egy bokorból kiugró macskára is, amitől csak Gurtnis ijedt meg, de legalább felébredt kicsit. :)


Kb. ezen a részen volt, hogy a tempója semmit sem csökkent, csak a pulzusa, így koffein tablettát is vett be. Volt némi emésztési problémája is, de megoldotta.

 

Amitől én eléggé megijedtem, de nem akartam ezt mutatni, az a lába állapota volt. Egyszer műsoron kívül megállt, (amit nem szokott) és megnézte a lábát. Azt mondta, hogy szerinte leesett néhány körme és pukkannak a hólyagok is... egy segítő azonnal biztosította is róla, hogy így nem fog beérni. Mondtam a segítőnek, hogy baromi nagy tévedésben van.

 

A későbbiekben nem nagyon érdeklődtem a lábai állapotáról, mert engem az ilyen inkább csak hátráltatna, ő pedig azt mondta, hogy apróságokkal nem foglalkozik. Ennyiben maradtunk. :)

 

Szekszárd felé fordulva sokszor láttuk a közeledő vihart, amit Long emlegetett. Időről időre megnéztem a radarképet, úgy tűnt, hogy megússzuk eső és villámok nélkül, de az ég szinte folyamatosan villogott. Nem volt megnyugtató így a gáton sportolni...

 

Visszafelé Szekszárdra jött a "kedvenc" részem. Ez olyan út, hogy általában töltésen vezet, földút és autók nyomvonalán kell futni baromi hosszan.
Próbáltam itt is Gurtnis mellett menni, hogy legalább lássa a buckákat, de ennek a résznek nem akart vége lenni. Itt nekem volt egy kis holtpontom. Nem fizikailag, csak már baromira untam, hogy állati erősen kell a laza, hepe-hupás talajon a kormányt szorítani. A megpakolt kosár elvitte a kormányt és még vakarózni se nagyon tudtam, mert akkor azonnal kimentem a nyomvonalból.

 

Baromira örültem, amikor ennek a résznek vége lett, de itt jött a "domb".
Gurtnis megkért, hogy ne menjek a bringás útvonalon, hanem itt is kísérjem el. Mondjuk, rábeszélni sem tudott volna arra, hogy ne menjek vele, de ez a meredekség meglepett. Az egyik bukkanón ki akartak esni a cuccok a kosárból és amikor elkaptam, majdnem elzakóztam. Kicsit lemaradtam Gurtnistól, aki hihetetlen erőltetett menetben tolta hegynek fölfelé kb. 158km futás után.
Nagy nehezen utolértem, amikor meg rohadt buckás rész következett. A kormánykosár miatt itt nem tudtam nyeregben maradni. Leszálltam és igyekeztem tolni, de csak távolodott tőlem fölfelé.
Szerencsére volt olyan rész, ahol vissza tudtam szállni a nyeregbe, így újra utolértem.
A legmeglepőbb az volt, hogy ezen a részen is képes volt csak az igazán meredek emelkedőkön sétálni, a dombok vége előtt, ha lankásabbra váltott az út, újra futott fölfelé is. Soha nem várta meg, hogy vége legyen a dombnak mindig a vége előtt futásra váltott.


Komolyan nem emberi, ahogy tolta. A célegyenes előtt is volt egy igen meredek utca, amit szintén végigfutott. Megkapta a névre szóló célszalagját és azzal futott be a hivatalos célterületre.
Alig tudtam megszólalni, hogy gratuláljak neki.


Én még ekkora küzdőt nem láttam. Óriási élmény volt, hogy ott lehettem vele. Nagy erőt ad. Biztosan sokszor eszembe fog még jutni versenyeken, amikor kissé elpilledek és inkább hisztizek egy sort, ahelyett hogy úgy tolnám, ahogy ő. Csöndben, elszántan és rendületlenül.


A végén, amikor már tudta, hogy meglesz a Spartathlon kvalifikáció, ezzel a célja teljesül, akkor sem lassított. A Napnak esélye sem volt a célba érkezése előtt felkelni. Csak elképzelni tudom, hogy ekkor már hogy fájhatott a lába, de egyáltalán nem látszott rajta.
Csináltam a futásáról a verseny elején és a végén is videót. Tényleg alig látszik rajta, hogy mennyit futott a két felvétel között.

 

NAGYON KÖSZÖNÖM, hogy részese lehettem ennek a számomra tökéletesen hihetetlent teljesítménynek!

 

Magamról:
Szerencsére az utóbbi időben sokat bringáztam, így fizikailag semennyire nem viselt meg a dolog. A fenekem is bírta a sok ülést. Egyedül a kormánykosár miatti kormány szorongatás ártott meg, amitől még most is zsibbad a hüvelykujjam vége. A nyakam a verseny végére eléggé beállt, mert ezzel irányítottam a világítást, hogy mindkettőnknek jó legyen a keréknyomos szakaszon.
Azért, utólag örülök, hogy Gurtnis ennyire gyors volt. Nem sportoltam még soha 16 órán és 17 percen keresztül és mostanában nem is tervezem ezt megdönteni. :)
Az majd kiderül, hogy melyik évben megyek Spártába frissíteni. Remélem, jól vizsgáztam. :)

 

 

Video képekkel:

https://www.relive.cc/view/g23579235829

 

Spenót Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194209

Találkoztam Ricsivel. Nagyon kemény volt ő is. Sajna sokat nem beszélgethettünk, mert Gurtnis állandóan sietésben volt. :) 

Előzmény: amatőr (194207)
Csempa Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194208

Köszi. Ez ráadásul követ is egy sorrander, amit érdemes tartani...

Előzmény: budai10 (194203)
amatőr Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194207

Óriási teljesítmény gurtnistól és Spenóttól is, persze! :)
Szívből gratulálok!
És volt egy másik offtopic ismerős is, ironman mellett szokott rá a az ultrára, ufó ő is. :) 

Ma Strava-tag lettem, annyiszor olvastam itt róla, illetve az edzesonline megújult oldala is ígéri, hogy automatikusan beemeli majd a futásokat onnan. Hát, akkor már csak az első aktivitás hiányzik. :)

budai10 Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194206

Ott valami rendesen el tett cseszve,nézve így egy combos leépítő edzésterv lett a vége.

Na de a lényeg van itt más is állítólag a napokban volt egy kis bringázgatásod laza regeneráló kísérgetésed amit gondolom természetesen nem számoltál edzésnek. :)

Erről a te részedről írhatnál részletesebben,hogy mit láttál,tapasztaltál mit tanultál és mit adott neked.

Előzmény: Spenót (194204)
9:3 Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194205

Az a baj, hogy ennyiből még nem lehet tudni, hogy valóban az edzésterv volt-e a hibás.

Előzmény: Spenót (194204)
Spenót Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194204

Olivér emlegetéséről jut eszembe.

A barátom, aki múltkor lesérült a FussTeIs edzés közben, most egy időre befejezte a futást. Csonthártya Gyula. Sántikálva jár.

Lehet, hogy kommunikációs hiba volt, de eznszerintem akkor is gáz. Nekem esőszámú indok az lenne egy edző alkalmazására, hogy sérülés nélkül a lehető legmesszebb jussak. Erre lehet, hogy nem jó ez a tömeges edzés...

budai10 Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194203

Magyarul még mindig nincs elég tudás anyag azért is örültem pl Olivér bothasználatos videójának valamit csak nyertünk,hogy megalakult a fuss te is addig ő sem nagyon erőltette.

Ilyen elemző videó sem nagyon van magyarul.

https://runnersconnect.net/marathon-training-course-lesson-1/

Előzmény: Csempa (194202)
Csempa Creative Commons License 2018.08.12 0 0 194202

Ezt a fickót hallgatom ma a youtube-on, mert számomra is jól érthetően beszél, és jól összefoglalja az alapokat kezdők számára több kisebb epizódban: Mark Sekelsky

 

https://youtu.be/dzcCvZFLhtA

Csempa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194201

Szép volt, fiúk!

Előzmény: O/O (194199)
Spenót Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194200

Ausztrália? :-) 

Előzmény: O/O (194199)
O/O Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194199

Jól el vagyunk, eszem-iszom stb. :) ”A” futó + én ;)

Csempa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194198

Angolul még nálam is kevésbé értőknek egy kép az előadásból, ami felér 1000 szóval.

 

Nagyobb mintán elvégzett mérések alapján így alakul a a futók által leadott power FTP %-ban az időtartam függvényében:

 

 

Szóval ezt tudod meg a CP-ből (amit 100%-nak jelölnek ezen az ábrán).

Előzmény: Csempa (194197)
Csempa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194197

A CP (Critical Power Test) tudományos hátteréről egy előadás:

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=105&v=U8ij1bdv33c

 

 

Csempa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194196

Garmin Power mérése vs Stryd 

(Stryd jobb, de a Garmin is használható, ráadásul ingyen van, ha van már pl mellkaspántod is)

 

https://the5krunner.com/2017/12/12/garmin-running-power-garbage-garbage/

Csempa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194195

Mennyit számít a cipő súlya?

(nem sokat, szerinte...)

 

"[...]We found adding 100 grams to the shoe increased the aerobic demand of running by 1%. Now 100 grams is about 3.5274 ounces, so each ounce changes the cost of running about 0.2835% (1/3.5274= 0.2835). If you can run a mile in 5:40, that is going 284 meters per minute and that speed of running typically coasts about 55.55 ml O2 per Kg body weight per minute.  1 less ounce will change the cost to about 55.7075 (from 55.55 above) and that VO2 will be associated with a running speed of 284.7 m/min and a mile time of 5:39.17, so about .83 seconds for a mile, per ounce less weight.[...]"

 

https://runsmartproject.com/2012/02/06/how-much-does-shoe-weight-affect-performance/

O/O Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194194

Azok mégse Ti voltatok,ahogy az időket nézegetem 🤪

Előzmény: O/O (194192)
Csempa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194193

Hatalmas gratula srácok! Le a kalappal!

Nagyon kell az a beszámoló!

O/O Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194192

Gurtnis, Spenót gratulálok! Állat jót mentetek! A felüljáró alatt szembetalálkoztunk, csak későn vettem észre. Hihetetlen bakker, remélem este a vacsorán találkozunk 😉

Pinyo Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194191

Szép munka volt! Várom a beszámolókat

mazlati Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194190

Gratulálok ! Nagyon szép eredmény.

Én 3 hét alatt futom le ezt a távot, te meg elintézted cirka 16 óra alatt.

9:3 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194189

fantasztikus. Legközelebb nem merek vele együtt futni Velencén. Neked is gratula, kemény menetlehetett.

 

Aztán ha kialudtad magad, írj!

 

 

Előzmény: Spenót (194188)
Spenót Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194188

Túl. :-) 

G. a cél előtti brutál emelkedőn ott is hagyott... emiatt kissé neheztelek. Ott tekerek mellette hűségesen órákig, aztán ez a hála. :-) Hihetetlen, hogy hogy tolta végig. Örülök, hogy láthattam.

Majd lesz bővebb beszámoló is.

 

Előzmény: qwertz77 (194187)
qwertz77 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 194187

Hoppá! Ez bizony egy abs. 3. hely lett :)))))))))))))))))))

(Spenót is remélhetőleg túlélte)

 

 

Mr Long Creative Commons License 2018.08.11 -13 0 194186

Brutál jó gurtnis!

O/O Creative Commons License 2018.08.10 0 0 194185

Hullanak mint a legyek, sajnos már húszan kiestek, ha jol mondtak ne :(

Mr Long Creative Commons License 2018.08.10 -13 0 194184

16 ora csesztetes utan inkabb befizetnem spenotot, csak szakadjon le a temarol :D

Előzmény: 9:3 (194183)
9:3 Creative Commons License 2018.08.10 0 0 194183

lehet, hogy egy ensportos mérésre is befizet :)

Előzmény: Mr Long (194182)
Mr Long Creative Commons License 2018.08.10 -13 0 194182

Gurtnis mesteredzo lesz a verseny vegere Spenot szeminariuma utan!

Előzmény: Csempa (194179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!