Köszönöm a válaszaidat. Elképzelhet?, hogy egy célirányosabb rendeltetás? "hadseregben" az adminisztratív jelleg? feladatok mennyisége megváltozik (talán írhatnám azt, hogy csökken), illetve el?állításuk módja megváltozik (elektronikus formátum elterjedése, stb.), akkor csökkenhet a létszámkeretet terhel? adminisztratív személyzet létszámának csökkenése? Bocsi az összetett mondatért...:)
Bizonyos feladatokat célszer? kivinni a polgári életbe, azaz polgári alvállalkozókat bevonni olyan feladatok ellátására, amelyet nem gazdaságos - célszer? békeid?ben saját - katonai - forrásokból ellátni. Hogyan lehet ezeket a polgári "kapcsolatokat" átláthatóvá tenni? Mennyire hatékony a közbeszerzés ezekben az esetekben?
Kutatgattam a tiszthelyettesi kérdéskörben és a feltételezésemmel szemben még elkeserít?bb helyzettel szembesültem. A legnagyobb problémát szerintem az jelenti, hogy a korábbi átszervezések során nagyon sok polgári adminisztrátort beöltöztettek, mert csak így tudták "megmenteni". Ezt a folyamatot tovább tetézte az egyes rendfokozatokhoz kapcsolódó illetmények nagysága, azaz mindenki igyekezett a lehet? legmagasabb rendfokozatot "kibulizni" a beöltöz? kollégájának. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a magasabb rendfokozatú tiszthelyettesek körében nagy a katonai végzettséggel vagy tapasztalattal nem rendelkez?k száma. Az újonnan kialakított "vezényl? zászlósi" beosztáshoz szükséges olyan, tiszthelyettesek száma aki megfelel a beo követelményeknek igen kevés. Darabszámra sok van bel?lük, de nincs hátterük a feladat ellátásához. További problémát jelent a feladatkörök pontosítása, a tisztekhez való viszonyulás, stb. stb.... Szóval érdekes menet lesz.
Nyilván az én hibám, ha ennyire félreértettél. A szóban forgó kitétel ("erkölcsileg magasabbrendű") nem az én véleményem, hanem szerintem azok egy (nagyhangú) része gondolja ezt a saját véleményéről, akik a hadkötelezettséget kizárólag a hazafiság és hazafiatlanság mentén értelmezik.
Hogy ebbe mennyire beletrafáltam, azt szerintem az is mutatja, amit írtál: egy HEL-fórumról Lányi "Szuronykirály" Zsolt hazaárulózva távozott.
Az a véleményem, hogy ha egy fórumot a hadkötelezettség köré építesz, akkor az szükségszerűen fog ilyen vitába torkolni. Mégpedig azért, mert szerintem a hadkötelezettség "jósága" vagy "nemjósága" önmagában nem értelmezhető (ahogyan egy F-16-osé vagy egy Gripené sem). Hiába akarsz akár politikailag semleges (minden pártot meghívsz), akár politikamentes (egy pártot sem hívsz meg) fórumot, ha a hadkötelezettség léte vagy nem léte van a fókuszban, akkor csak világnézeti, személyes értékrendi alapon álló vélemények fognak ütközni, senki nem fogja meggyőzni a másikat, mindenki elmondja azt, amit már eddig is elmondott ötvenszer.
Remélem, sikerült világosan fogalmaznom.
Egyébként a magam részéről én is inkább arra hajlok, hogy "csak az menjen katonának, aki ilyet szeret", de a HEL helyében én nem biztos, hogy csak a "frontális támadással" próbálkoznék.
" Kicsit (nagyon) megkesve udvozollek korunkben. Lehet, hogy Te vagy a korelnok? :) Nem egeszen ide tartozik, de talan megkerdezheten, hogy mibol van negy diplomad, es milyenek (normal, posztgradualis stb.)? "
transport :
1 = Valóban NEM ide tartozik.
2= ahogy kéred....
a = KTMF Autóközlekedési kar Forgalmi-kereskedelmi szak. .....nappali
b = Tanárképző Főiskola Eger, Pedagógia-Pszihológia szak.........levelező
c= Zrinyi Miklós Katonai Akadémia ......nappali 3 év
d= BME Városi Közlekedési Szakmérnök............levelező
> AKik pedig eljonnenek akkor:
[...]
> MoDS? Igen, ha zh-i, vizsgaim, munkahelyi hataridoim engedik.
Mindenki:
Szepen gyarapodnak a hozzaszolasok, beleszolni nem nagyon tudok, mert (szerencsere) eleg szakmai jellegu lett. Kicsit lemaradtam, lenne egy csomo kerdesem, de raernek, addig, amig a "profik" kifogynak a temabol. Az eddigi hozzaszolasok mindenfele iranyitas nelkul (amit ugy tunik lehetlen) szepen lefedik az eredeti 01-07 pontokat.
Hambi <-> IAF:
Az elejen leirtam, mit gondolok ide tartozonak. Lehet ezt tagan ertelmezni, bar a sorkatomasagrol vannak mas topicok is. Nagyon skeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy sikerul felkelteni a politikusok es a tarsadalom erdeklodeset, ha egy kozeli haboru nem volt eleg, akkor talan csak egy megszallas, vagy "modernul" gondolkodva mondjuk nehany tizezer magyar allampolgar sajat teruleten valo lemeszarlasa valtana ki "megfelelo" veszelyerzetet. :/
transport:
Kicsit (nagyon) megkesve udvozollek korunkben. Lehet, hogy Te vagy a korelnok? :) Nem egeszen ide tartozik, de talan megkerdezheten, hogy mibol van negy diplomad, es milyenek (normal, posztgradualis stb.)?
Igérem, hogy az elkövetkező napokban is gondolkozni fogok a nagyon érdekes és
tartalmas hozzászólásodon. Addig is előrebocsátom, hogy teljes mértékben elfogadom
a véleményedet, amelyet a sajátomhoz igen közelinek érzek.
Az erkölcs-témájában is igazat adok Neked. A hivatalos és társadalmi értékrend közel sem esik mindíg egybe. Az ilyen "felemás" korszakok elég vészterhesek szoktak lenni!
A 110-es hozzászólásomban azt ígértem, hogy 106-os hozzászólásod utolsó három pontjára később válaszolok.
Nos íme :
Blue-dragonfly 106 :
" 6. Melyek a tiszti feladatok, és mi az amit a tiszthelyettesek végeznek el? Mennyire van szükség polgáriakra? Hol? "
transport :
Majd valamennyi hadsereg alkalmazza mindhárom kategóriát.
Az arányok mások.
Igen mások.
jellemzően a szolgáltatások azon szintjeit melyek NEM kötődnek el ill. kivonuláshoz, polgáriakkal láttatják el.
Szakácsok, irodai asszisztensek, raktárosok, stbPéldául a laktanyai szakács majd minden korszerű seregben civil. Vagy polgári vagy még az sem, hanem nem a személlyel szerződik a sereg, hogy főzzön hanem a szolgáltató céggel, hogy élelmezze a laktanyát. Maj e cég hoz magával /alkalmaz szakácsot, pincért, konyhalányt stb.
Ugyanakkor a harcoló, ki és elvonuló alakulatok szakácsai - kinek ALAPfeladatuk harc közben főzni + ellátni sorozott vagy szerződéses katonák.
Tiszthelyettesek :
Legfőbb feladatuk a világ seregeiben ( kvéve nálunk és egy-két latin banánköztársaságban) a kiképzés vezetése.
Ők adják aarcbiztosító + támogató + kiszolgáló + ellátó csapatok SZAk tiszthelyettesi állományát is.
Tisztek : Fő feladatuk a kiképzés tervezése és a harc vezetése.
Ezek az elvek.
Így tisztán valószínűleg sehol sem érvényesülnek mert már jó 150-180 éve nincs katona.
Katona helyett van utász, lovász, tűzér, árkász, műszaki, vegyivédelmi, elektronikai harcos, meteorológus, térképész, vasútforgalmi, páncélos, tábori csendőr, gépkocsi szállító, stb.
Emiatt ami egyes fegyvernemnél tiszti feladat : például a légierők többségénél a légiharc megvívása az más fegyvernemnél vagy szakcsapatnál esetleg pont tiszthelyettesi vagy sorkatonai feladat.
Egyebkent, a veszkorszakban peldaul elegge altalanos volt a zsidogyulolet! Ami az akkor szeleskoru elfogadottsaga ellenere sem valtoztat erkolcsi besorolasan.
Tovabba: szivesen meghallgatnam azt ami az eszedbe jutott. Mail poluf1 kukac yahoo pont co pont uk, a masik cimet nem olvasom.
Orulok annak, ha a HEL-rol pozitiv a benyomasod. A "HEL-holdudvar" tagjainak termeszetesen mas-mas okokbol az a velemenye, hogy nem kell sorkatonasag. Peldaul: anyak, akik egyszeruen feltik a gyerekeiket; pacifistak, akik ebben az eroszak-kultuszt latjak; hivatasos katonak, akik szerint amortizacios okokbol vagy a mostansag magasabb tudasigeny miatt a nehany havonta forgatott sorallomany inkabb okoz kart mint hasznot.
Ezek nem az en velemenyeim, ugyhogy nem kivanok veluk kapcsolatban ervelni.
Az en velemenyem viszont azt hiszem, kozvetlenul kapcsolodik a hazafisag kerdesehez is, ugyhogy megszolitottnak erzem magam, immar ketszeresen is, tehat roviden kifejtem, meghozza ketszer ket asterisk koze biggyesztve:
**
Szerintem hiba a hazafisagot (~ a hazaert aggodas, es a hazaert valo cselekves) az allami hivoszora torteno (fizikai) harcolassal osszemosni. Miert? Mert egy felrecsuszott allami gepezet ezt a kifejezest felhasznalva tul konnyen okozhat haborut. Es ebben eddig mi is ludasak voltunk! Sajnos arra sincs garancia hogy a hazai kormanyzat orokke szabad es demokratikus marad.
Nem hiszem, hogy az I vh aggresszor magyar csapatait vagy a II. vh-ban a Donra vezenyelt embereket a hazafisag futotte volna, mert a kenyszer futotte [a mi csaladunk aldozatait peldaul biztosan]. Az 1956-ban magyarorszagra vezenyelt szovjet kiskatonaknak sem volt sok koze a hazafisaghoz, es az 1968-as magyar csapatok sorozott tagjai sem voltak hazafiak. Csak kenyszeritett es megtevesztett emberek voltak, de sokan egyszeruen csak kenyszeritettek es nem tobb.
Azert veszelyes a hazafisag felteteleve tenni a katonaskodast, mert ezek az erzelmek tulontul konnyen a visszajukra fordithatok! Mindket oldal (bal, jobb) szelsosegei altal. Arra pedig semmi garancia hogy orokke ilyen bekes es demokratikus marad a hazai illetve regionalis helyzet, tehat nem biztos hogy a jelenlegi kontroll mindorokke megmarad. Peldaul egy eros Meciar - eros Csurka kombinacio nem volna tul kellemes felallas.
Es higgyetek el, szeretem a hazamat, es feltem is, eppen elegge. Cselekszem is erte, civil aktivitasom azt hiszem atlagon feluli. De - meg fog lepni titeket - , oszinten az a velemenyem hogy a sorkatonasag ellenzese a hazafias attitud, mert a sorkatonasag tulontul sok alkalommal bizonyitotta, milyen kivaloan alkalmas arra, hogy csupancsak eszkoz legyen, a politikusok pedig azt, milyen konnyeden nyulnak ezrek eleteert. Nem kell odaadni nekik.
Civil kontrolt pedig a tenyek szerint nem igazan gyakorol a sorkatonasag (kivetel a Kilian-laktanya).
Az pedig, ha tomegszinten elfogadott, hogy bizonyos esetekben az allam igenyt formalhat az emberek eletere, csak tovabb rontja ezt a kontrollt.
Kontrollt az gyakorol, es az orszagot az vedi (szerintem), ha valaki olvas, beszelget, gondolkodik, elmegy voksolni, esetleg nehanapjan civil forumokon is kifejti a velemenyet. Amikor haborus helyzet van, a hazafisag kovetelese csak ront a helyzeten!
Idealista es naiv az az allaspont, hogy "de a sajat anyadat csak megvedened ha megtamadnak az orszagot" - hisz mi is [a magyar allam] nagyon hajlamosak vagyunk arra, hogy aggresszorok legyunk.
Kis gondolkodtatok: egy szerbiaban elo horvat a delszlav haboru alatt akkor lett volna hazafi, ha a szerbek oldalan harcol a horvatok ellen. Legalabbis az allami sorkatonasag logikaja alapjan. Mert ott az allamnak tartozol mindennel, nem a sajat ertelmezesed szerinti hazadnak. Vagy, szerintetek hazaarulok azok a magyar ferfiak akik Bacskabol atszoktek a hataron a behivoparancs elol? Mert jogilag azok, akarmennyire is faj.
Az orszag vedelmet szerintem elsosorban az veszelyezteti, hogy a hadseregunk nagyon rossz allapotban van. A sorkatonasag kerdesenek pedig ehhez kozvetlenul nem sok koze van, inkabb a politikai felelotlensegnek, ami sokkal inkabb a hazaarulast surolja a szememben.
Egyebkent mindezt semmi kedvem nem volt kifejteni, de eppen azert tettem meg mert muszaj! Kvazi hazafisagbol. Amit jutalmazzatok azzal hogy gondolkodtok a dolgon egy par napot!
**
Maganban, vagy masik topicban szivesen folytatom ezt a beszlgetest, mindkettotokkel. Az offolas vadjat viszont nem akarom felvallalni. Ugyhogy ha barki is ertekezni akar errol, kerem nyisson egy uj topicot es jelezze be itt hogy melyik az.
Annak ellenére hogy hivatásos vagyok, tisztelem és becsülöm a HEL-t. Legalábbis abban az értelemben mindenképpen, hogy magam is azon a véleményen vagyok, hogy csak az legyen katona, aki akar. Ez a privát véleményem, de ugyanakkor az 1991-től a déli határainkon lezajlott események kissé elgondolkoztatnak azon, hogy milyen gyorsan tud a közvetlen környezetünkben is megváltozni a katona-politikai, biztonságpolitikai helyzet.
Ez aztán felvet bennem újabb gondolatokat a hadkötelezettséggel kapcsolatban. Nem tudom, hogy van-e értelme ebbe is belemenni. Noha a témához tartozik a kérdés, de nem tudom, hogy van-e rá egyáltalán igény. (Lehet, hogy nem is vitáznánk, mert egyetértenénk!)
A HEL jogainak teljes elismerése mellett egy kicsit védelmembe kell vennem Doncike szavait is, noha nem egyértelmű számomra, hogy mit is akart mondani az Általad idézett hozzászólásával: egy erkölcsi álláspont "magasabbrendűségét" (én inkább társadalmi értéknek mondanám az idézett szó történelmileg kialakult kissé negatív tartalma miatt) mindig a társadalom dönti el, amit a kisebbségi véleményen lévőknek ugyanúgy el kell fogadniuk, ahogy az ő véleményüket is el kell fogadnia a többségnek, amennyiben annak tényleg van erkölcsi alapja. Az erkölcs az én felfogásomban valamiféle "társadalmi, többségi értékrend", ami az idők folyamán folyamatosan, néha ugrásszerűen is változik.
Abban viszont igazat adok Neked, hogy manapság nem egyértelmű a hadkötelezettség megítélése és talán csak népszavazással lehetne eldönteni, hogy mi is a többségi vélemény. Ha már ennyire kérdéses a dolog, akkor nehéz "erkölcsileg" súlyozni a dolgokat. A Doncike által nagyobb értékűként említett felfogás a hagyományos és ma még hivatalos álláspont! Ez még nem jelenti azt, hogy a másik felfogás értéktelen és nem létjogosult!
(1) apolitika: maximalisan egyetertek. A latszat es a bemutatkozas nem tul szerencses, de a HEL a maga nemeben egyedulalloan partsemleges szervezet. {pl. a forumon meghivott a Munkaspart es a Nemzeti Demokrata Part is - ez utobbi kepviselojen 4 darab kokarda volt}
Mivel a donteseket vegso soron a parlament es benne politikusok hozzak, azt hiszem ez igy rendben is van, es kerdes hogy ennel tovabb menni apolitizmusba nem maszturbalas-e? De az is OK, ha katonak fejthetik ki a velemenyuket. Bar ok nem fejthetik ki.
(2) sorkatonasag-ellenesseg: itt arrol van szo, hogy a HEL termeszetesen nem fog melleallni a rendezvenynek, ha akar kicsit is elofordulhat, hogy a 165-ben idezetthez hasonlo dolgok lehetnek konkluziok [hozzateszem, most nagyon uralkodnom kell magamon ammiatt a mondat miatt, de nem szeretnek ezen vitatkozni kezdeni itt mert a topic nem errol szol]. Tapasztalat sajnos mar volt e teren: egyszer egy HEL vitaforumon Lanyi Zsolti bacsi hazaarulozva, derrel-durral kirohant! Erre azt hiszem semmi szukseg. Ez volt az oka, hogy a politikai vitara a mult heten mar nem hivtak meg senkit "amarrol" az oldalrol.
Mindenesetre en sem szeretnek olyan forumot szervezgetni.
Kompromisszumgyanus javaslat: mivel mondjuk nekem az a fontos, hogy egy forumbol kideruljon hogy a sorkatonasag nem megfelelo, tamogatok egy ilyen rendezvenyt, ha az ilyen. Egyebkent lehet hogy nezokent elmegyek. Ha a rendezvenybol EZ IS kiderul, akkor meg mas erdeklodok is lesznek - mondjuk a lentebb emlitett lakossagbol.
[OFF] Egyebkent most volt egy bacsika a forumon, aki felszolalt, es megemlitette, mennyire elenken emlekszik azokra a szolgalatmegtagadokra, akik a II. vh-ban nem voltak hajlandok kimenni a frontra (talan a Donhoz vagy nem tudom). Ugy tunt hogy akkor talan volt meg viszonylagos tomegdemonstracio is. Szoval ennek a doncike-fele erkolcsi alacsonyrendusegnek azert vannak hagyomanyai. Doncike: szivesen valtok Veled eszmet errol a kerdesrol, de inkabb maganban mert nem akarom hogy rossz szajizet csinaljon nekem idorol-idore egy-egy szelsoseges hozzaszolo. Ugyhogy ha raersz irj, a cimem poluf1 kukac yahoo pont co pont uk, a masik cimet soha nem nezegetem[ON]
Teljesen egyetértek azzal, hogy egy ilyen vitának apolitikusnak kell lennie. Valamelyik témával foglalkozó alapokmány a honvédelem kérdését pártok feletti kérdésnek nevezi. Ezzel teljesen egyetértek. Azt azért már most szeretném leszögezni, hogy a részvételem valóban csak odafigyelő részvétel lehet. Kíváncsi vagyok, hogy azok, akik aktív közreműködésre adják a fejüket egy ilyen fórumon, mivel és hogyan is érvelnek. Félek, hogy kevésbé józanul és logikusan mint az itt hozzászólók. (Ne így legyen!) Mivel az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a pártok az első gondolatot többnyire nem tartják be, ezért tartok tőle, hogy ezután sem lesz másképp. Ilyen helyzetben nem tehetnék én sem mást, mint hogy felállok és eljövök a helyszínről. Politikai csatározásba még laktanyán kívül sem vagyok hajlandó belekerülni. Arra még nem kaptam választ, hogy legutóbb a Honvédelmi Bizottság képviseltette-e magát?
Teljesen megértem Transport álláspontját. A katonák véleményüket ilyen nem fejthetik ki, ha nincs rá elöljárói engedélyük. Magánszemélyként valóban nagyon könnyen lesre futhat a "katona bácsi". Már fejtegettem, hogy egy katonának miket kell mérlegelnie, mielőtt nyilvánosan kinyitja a száját. De ahhoz, hogy megismerjük a társadalom minél szélesebb rétegeinek elképzelését a MH-ről, ahhoz nem árthat egy-egy ilyen rendezvény "csendes" meglátogatása sem. Természetesen előtte nem árt ismét tisztázni hogy konkrétan mihez is kell tartania magát a katonaembernek egy ilyen alkalommal.
A Bbtermi által ajánlott sportrendezvény nem rossz ötlet (biztos, hogy minden sportegyesület pártatlan?), de ne feledjük, hogy ennek csak akkor van értelme, ha tényleg van látszata, azaz kellő reklámja a dolognak. Példaként hoznék egy olyan rendezvényt, mint a hollandiai Nijmegen-Mars, amelyhez hasonló (de kisebb volumenű) szinte minden tőlünk nyugatabbra fekvő országban van. Ennek a lényege, hogy több tízezer civil és katona (a világ minden pontjáról!) menetel négy napon keresztül (4x40km). A katonák természetesen katonásan ("menetcsoportokban", többnyire lépéstartással, gyakran nótaszóval, egyenruhában, hátizsákkal, stb.) A civilek a saját belátásuk szerint, de "vállvetve" a katonákkal, egyénileg. Nem tudom, hogy rajtam kívül hány magyar katona csinálta már meg a "katonai szekcióban" ezt az emberpróbáló menetet, de mindenkit biztosíthatok arról, hogy fantasztikus élmény volt, amikor a hajdan ellenséges nemzetek fiait vastapssal fogadták minden településen. Előtte soha sem gondoltam volna, hogy katonák lehetnek ennyire népszerűek a civil lakosok körében. Ez egy valóságos népünnepély arrafelé, mindenféle kiegészítő programmal. A rendezvény fővédnöke maga a holland királynő, aki jelképesen, maga adományozza a menetet sikerrel teljesítők mindegyikének az azért járó kitüntetést, amit még az amerikai rangerek és a francia idegenlégiósok is büszkén viselnek (viselhetnek!) utána. (Nálunk igen-igen leépítették a katonák ezen motivációs eszközét! Alig vannak kitüntetéseink és jelvényeink!) Nálunk nem a köztársasági elnököt kéne elsőként meggyőzni az ügynek? Ő pártkonszenzussal van a posztján, ami valamiféle biztosíték is. Ugyanakkor, mint a MH "főparancsnoka", "valamit" ér is a szava. Nála már próbálkoztál kedves Bbtermi? Az én taktikám az lenne, hogy minden más személy és intézmény előtt őt próbálnám megnyerni az ügynek.
Nálunk is vannak un. teljesítménytúrák, minta Kinizsi 100-as, amelyen sok katona szokott részt venni. A "Kinizsi" jellegéből fakadóan (24 óra alatt 100 km) sokkal több kudarcot ígér a résztvevőknek, mint az említett Nijmegen-Mars, ezért nem is tartanám jónak a nevezett célra, de a MTSZ ott és sok más rendezvényen szerzett tapasztalataira talán lehetne építeni!
Sok függ a rendezvény céljának megfogalmazásától. Azt se feledjük, hogy amennyiben egy ilyen megmozdulás érdektelenségbe fullad, az is mutat valamit! Az nem lehet elkeseredésre ok, hogy mondjuk az első két évben még nem lesznek tízezrével a résztvevők. A holland példának kb. 80 éves hagyományai vannak!
A katonák részvételére csak akkor lehet kellő számban számítani, ha van a MH részéről fogadóképesség az ilyen rendezvény. A KE elnök személye ezt a problémát is megoldaná. Ha valóban eredményt akarunk elérni a dologgal, akkor "nagyot kell durrantani"!
Más területen bizonyos partnert látnék a honvéd-szakszervezetben (e szervezet megítélése is egyéni szájíz kérdése!) is, mert ez a nem megszokott szervezet céljai között sok olyan van, amely abba az irányba mutat, amelybe ez a kis csapat is mozdítani akarja a dolgokat. Ráadásul a Honvéd Szakszervezet még a HM által is elismert érdekképviseleti szervezet, amely nyíltan is kinyithatja a száját egyes kérdésekben. (Annak a vezetőségében sem számíthat az ember túl nagy karrierre!)
Azon kívül fel kéne azt is mérni, hogy milyen civil szervezetek léteznek már a MH "esetleges pártolására." Mindezen szálak összefogása és "mozgósítása" lenne a más többször emlegetett lobbinak a feladata. Ennek az élére viszont egy nagyon elhivatott és nagy teherbíróképességű civil kellene, akit nem rettentenek el a kudarcok sem.
A "levél-bombázás"-t (elnézést a nem túl találó kifejezésért!) nem tartom kivitelezhetőnek. Egyrészt ez megint "húzós" a katonák számára. Ha valami nem tetszik nekünk, akkor lehet panaszt tenni, de csak egyénileg. A kollektív véleménynyilvánítás (főként, ha kritikus a dolog!) az utolsó ismereteim szerint, nem engedélyezett a katonák számára (Ez alól talán a már említett Honvédelmi Szakszervezet jelent egy bizonyos fajta kivételt!)
Kedves Dragonfly!
Kérdezted a tiszthelyettes állomány kiválasztásának esetleges kritériumait. Én ezzel a kérdéssel (már ha volna rá lehetőségem!) elmennék ahhoz az intézményhez, ahol a tiszthelyettesek képzése folyik. Ott keresnék egy olyan kiképzőt (!!!!!!!! - nem a parancsnokot és nem a törzsben dolgozókat!), akinek van a konkrét témában már jó néhány éves tapasztalata (tisztnél min. százados, max. őrnagy, tiszthelyettesnél minimum főtörzsőrmester), szakmailag - pedagógiailag felkészült, közismerten "elvetemült" az elhivatottság területén és még a száját is ki meri nyitni. Ha ezen személyek nem is lennének szimpatikusak, a véleményükben viszont meg lehet bízni, hiszen ők vannak a tiszthelyettes-hallgatókkal nap mint nap együtt és nekik kéne velük elsajátíttatni a szükséges ismereteket. Náluk jobban senki sem tudhatja, hogy milyennek kéne lennie az ideális "nyersanyagnak"!
van benne logika. Az, hogy el?nynek tekinthessem bizonyos képességeim hibáját (hiányosságait), ahhoz a döntéshozóknak (agyamnak - döntéshozóknak) tudniuk kellene, hogy nem vagyok képes "mindenre". Talán úgy érdekesebb, ha azt mondom, hogy seggbe kell rúgni azt az edz?t aki egy felkészületlen versenyz?jét egy, a saját súlycsoportjánál magasabb csoportban indítja versenyen. Felkérés csak olyan témában érkezik, amit a magyar tárgyalódelegáció felvállalt. Talán a bili el?ször akkor fog kiborulni amikor a déli parancsnokság azt mondja, hogy Tatárol az els? zászlóalj mozduljon meg és települjön át valahova. Menjenek csak a Hortobágyig... Vigyen magával mindent 30 napra... És 48 óra mulva megjelenik egy ellen?rz? csoport a hatékonyság felmérésére.
Hagyjuk a témát, mert valóban lehet a papírt másra is használni, mint amiért ideküldik, (mellékhelység, olajkályha, stb.) de lehet, hogy felhasználható lenne egy a politikai vezetés felé küldött üzenet (segítségkérés?) muníciójaként is, mert ha a tisztelt politikus vezet?ink vállalni tudták Brüsszelben a feladatokat, akkor a szakmának tartania kellene a markát, hogy bocsi de a feladat mellé kérem a forrásokat is. Ha a katonai-szakmai vezetés ezt elmulasztotta megtenni, azaz belement, hogy a jelenlegi forrásokból kigazdálkodja a teljesítéshez szükséges pénzt, paripát fegyvert, akkor teljes mértékben hunyó vagy dilettáns. A felel?sség a jelenlegi helyzetért azért eléggé behatárolható, nemde?
Bocsi nem dühöngök tovább.
Van egy keresztkérdésem a T. Társasághoz.
Mit lehet csinálni a tiszthelyettes problémakör megoldására? Jelenleg él? a kérdés számomra, ezért minden megjegyzést, ötletet, hozzászólást szívesen veszek. Nem anyagi-technikai körben érint a dolog, inkább a kiválasztás, kiképzés, pályafutás és a tiszt-tiszthelyettes viszony témájában érdekl?döm.
Hétf?n leszek, de lehet, hogy hétvégén be tudok nézni. Mindenkinek kellemes hétvégét, jó szórakozást.
Ave mindenkinek!
Kedves IAF!
Úgy gondolom egy megfelelő címválasztás döntő lehet, már csak azért is, hogy felkeltsük az érdeklődést de távol tartsuk a politikát. Amit valamilyen ravasz módon mégis bele kell vonszulnunk, mert igen rövid idő áll rendelkezésünkre. Szerintem ugyanis ki kell használni, hogy a választások miatt "képlékeny" a helyzet. A civil szervezetek akkor segíthetnének csak ha minden pol. felhangtól mentesek, olyat azonban ne ismerek.
Kedves Hamburger, Transporter és minden jelenlévő hivatásos!
Az sem jöhet szóba, hogy magán-és szakemberként ti is kifejezzétek aggodalmatokat, és megoldási javaslatokkal állhassatok elő a nélkül, hogy fejeteket vennék? /Azt úgysem lehet megfizetni.(o: /
Egyszer már megpendítettem itt az ötletet, lehet, hogy működne a dolog. Arról lenne szó, hogy minden jelenlévő /és azok ismerősei/, civil és katona, billentyűt ragad és leírja a maga és engedjétek meg, hogy a mi gondolatainkat. Majd burtálisan megszórjuk az összes szóba jöhető helyet, ugymint: HM, Nemzetvédelmi, Zrínyi, honvédelmi miniszter és államtitkárai,minden párt amelynek van ilyen irányú jelöltje ill. szerve / a szó közig. értelmében!/ Miniszterelnöki Hivatal, / ez utóbbi az egyetlen, amelyik válaszra méltatott az elmúlt X évben./ A lista bármeddig folytatható.
Kell valami elegáns bevezető, miszerint maradéktalanul egyetértünk azzal a törekvéssel, hogy az ország békés fejlődésének oszloposai nagyobb figyelmet kapjanak, de ez nem lehet ok arra, hogy megfeledkezzünk a régiekről, mellyek közül ez a nemzet fontos reprezentánsa, a felnőtképzés fontos helye, testi-lelki egészság kútforrása, az egészséges nemzettudat bölcsője, a helyi közösségek kialakulásának kikristályosodási pontja. /Elmegyek beszédírónak./ Az eddig általunk kiötlöttek semmivel sem drágábbak mint a jelenlegi rendszer de elhárít két, jelenleg joggal neuralgikus pontot, a kötelező bevonulás/töketlen kiképzetlenség. Ja és még a célnak is megfelel.
Egy-két embert le lehet rázni, ha pár százan írunk az már elgondolkoztató. Aktivizálandó a katonaiskolás ifjúság! Is.
Nem igazán vagyok híve de lehetséges, hogy most jó lenne valamilyen egyébb nyilvánosságnak, ami "kilóg" a mostani szájtépéseből.
Csak kósza harántimpuzus, de mit szólnátok egy civil-katona vállvetett országon körbeszáguldó bármilyen váltóversenynek? A sportklubbok apolitikusak, van szervezési potenciáljuk, mi pedig prezentálhatjuk az elszánásunkat és azt, hogy ez létezik a hazaszeretet és működne is egy sereg ami erre és nem a sorozásra épülne. Kicsit lehet, hogy elszálltam, bocsy.
Bajtársi üdvözlettel: bbtermi.
transport : Sértődés NINCS de a transporter egy VW haszongépjármű típus(fantázia) neve, itt engem csak transport-nak hívnak.
bbtermi :
" A felvetett kérdésre azonban nem válaszoltál. "
transport : Szívesen pótolom.
Mi a kérdés ?
bbtermi :
" Csak zárójelben tenném hozzá, hogy egy most bezupáló őrmester többet keres mint én a hét évi tanárkodásommal. "
transport :
Ez így is lesz.
Az európai de az USA serege is mindíg tárt ajtókkal dolgozik.
Mégsincs elég jelentkezőjük.
Ennek kettős oka van :
Matek tanár példa 2 =
Aki elvégezte az ELTE matektanári szakát mehet tanítani a Schwichenbergaur Eduárd gimnáziumba.
Ugyan ez a tanár a hadseregbe - mindegy melyikbe - csak külön eü. alkalmasság, pszihikai tesztek + egyébb tortúrák után juthat be.
A gimnáziumi igazgató sohasem beszélhet úgy beosztottjával mint a mindent szabályt betartó Őrnagy a friss matektanár Hadnaggyal.
Hadnagy !
Tegye a kezét a nadrágvarrása ha előttem áll !
Ebben semmilyen szabálytalan, semmilyen megalázó nincs.
Szabályos felszólítás.
Ezt is meg kell fizetned.
Hogy tűrje.
Hogy tudja tűrni.
Hogy ésszel tűrje, tudja miért tűri.
Ha kkell katona meg kell fizetned.
hH nem tudod/akarod megfizetni akkor nem lesz.
Mint ahogy az európai hadseregek többségénél létszámhiány van.
A stockholmi békekutatók ( mint az európai katonai gondolkodáshoz szükséges, autentikus adatszállítók) azt mondják, több évtizedes, sok hadsereget vizsgáló tanulmányukban.
" Egy hadsereg akkor kap feladataihoz szükséges mértékben képzett személyi állományt az adott ország munkaerőpiacáról, ha az adott hadsereg legkisebb rendfokazatú katonája, az adott ország minimálbére háromszorosának megfelelő - nettó -jövedelemben részesül.
Minden ennél kissebb pénzbeni juttatás vagy a felkinált választékot vagy a jelentkezők felkészültségi színtjét csökkenti. "
Arra gondoltál már, hogy ELŐNY is lehet ha valamit NEM tudsz teljesíteni ?
Például nem kaphatsz olyan felkérést amihez se eszközöd se kiképzett állományod.
pontosabban kaphatsz de nyomban vissza is kérdezhetsz :
Mit csináljak e papírral ?
Ki küldte ?
Aki küldte annak elveszett az adatbázisából a ránk vonatkozó fejezet ?
Arra meg kemény e papír.
Szóval mit csináljak vele ?
" Már úgy értem, hogy remélhetően vége a VSZ-idők "és akkor a kaposvári x. hadosztály felmorszolja az olaszokat az Alpok déli lejtőin" dumáknak. "
transport :
Az ilyen "dumákat" a teljes ezred vagy dandár legénységi állományú tagjainak azok az írnokok, rajzolók, és pincérek szállították akik az 1986-ig zajló gyakorlatok törzseiben a harmadik nap hajnalán már olyan fáradtak voltak, hogy öt mondatból rögzült egy-egy szóból összeraktak egy hatodikat, s mint igazat mondták el kint a többieknek.
Részt vettem sok ilyen gyakorlaton. Sohasem volt feladat az Alpokon való átkelés.
Az már a fáradtak fantáziálása volt.
Részletezve hosszú.
A gyűlés részemről oké, ha
- olyan időpontban lesz, amikor ráérek,
- és garantált a szakmai vita (no politics, please :))
A 3 hónap valszeg elegendő az alapkiképzéshez. Engem 3 hét alatt képeztek ki, igaz cudar színvonalon. A 9 lőszer, mint fogalom, azt hiszem sokaknak ismerős. Ha ráraknak még egy hetet, és megtöltik tartalommal, az lehetett vola egy minimum. Azután még 2 ilyen hónap, és tényleg tudnék valamit.
Utána pedig szívesen részt vettem volna évente 2x1 hetes felfrissítő gyakorlaton.
Mégpedig azért nem, mert ha a hadkötelezettség köré építed a kérdést, akkor az percek alatt levegőben lógó, öncélú (saját "szakkifejezéssel": fradi-dózsa jellegű) vitává alakul. Egyik oldalon a hadkötelezettséget (modjuk polgárjogi alapon) ab ovo "rossznak" tartók, a másik oldalról meg jönnek "a lányok nem is álltak szóba olyannal ...", "ott majd férfit farganak ...", továbbá hazafiság, nemzettudat, stb., amelyekre hivatkozóknak mindíg igazuk van, de legalábbis erkölcsileg magasabb rendű álláspontot képviselnek.
Ami a 3 hónapot illeti: nem tudom, hogy kik voltak ezek a szakértők és milyen szintű kiképzésre mondták, hogy arra nem elég a 3 hónap.
Az viszont tény, hogy a tengerészgyalogsági alapkiképzés 3 hónap. Ha egy dakota kisgazda 18-20 éves fiából 3 hónap alatt tengerészgyalogost lehet képezni, akkor valamire azért csak elég ez az idő.
A ZMNE-n folyo biztonsagpolitikai kepzesröl adatokat talalsz a http://www.zmne.hu/Okt_rendszer/felveteli/htk.htm alatt, illetve az egyetem honlapjan mas informaciokat is. (www.zmne.hu). Ugyanott megtalalod az elerhetöseget arra az esetre is, ha szemelyes kerdeseid lennenek .
Ha jól értem, akkor Sgt. Elias az alapkiképzésre értette a 3 hónapot. Hidd el, arra valóban elég!
Az én meglátásom az, hogy a jelenlegi MH-ben ez az egyik (ha kissé cinikus akarnék lenni, akkor ez az egyetlen) dolog, amely viszonylag jól, intenzíven és hatékonyan folyik.
- sikerül minnél nagyobb körben (és itt alakosságra gondolok) elterjeszteni
- sikerül a politikai döntéshozókat valóban érintetté tenni
- sikerül a szakmai (hivatásos tiszt, tiszthelyettesi, ka&kt) állományt érdekelté tenni
szóval szkeptikus vagyok a sikert illet?en, DE hiszek benne, hogy el?bb-utóbb sikerül megváltoztatni a mai helyzetet (amit lehet megteszek ennek érdekében)
de sajnos nem vehetek részt ilyen jelleg? rendezvényen, max néz?ként...
Sorry
Mindenkinek egy hozzaszolasban, logikai sorrendben:
politikai paletta: ez irrelevans mert szakmai forum lesz. A cel pedig hogy a "jo sereget" felvallaljak a partok, nem az hogy a Munkaspart kiusse a MIEP-et es viszont. A HEL egyebkent is, partoktol fuggetlen!
megszervezni aprilis 7-e elott, ugy hogy meg visszhangja is legye, ez irrealis! A mostani forum is ket honapba tellett. Hacsak nincs a tarsolyodban szinte minden, terem, resztvevok, sajto! Van? Ha van akkor lehet rola gondolkodni, esetleg.
AKik pedig eljonnenek akkor:
Sgt Elias : ezt egyenlore igennek veszem (btw a szakertok szerint, akik szombaton ott voltak, harom honap nem elegeno ilyen kikepzesre. Es ezek szakertok voltak [vitatkozni ezen nem tudok, annyira nem ertek hozza, csak orulni neki ~ a szadesz kifuttatta az egeszet a Munkasorsegre, de ez tulzas szerintem])
Hamburger: igen az ev vegen
bbtermi: igen
tobbiek?
doncike?
unguided?
transport?
blue-dragonfly?
Szamveber?
fenrir?
Micuember?
MoDS?
Es termeszetesen mindenki akit nem emlitettem [es ez no offence]
Öregszem es egyre feledekenyebb leszek. Akiket en ott lattam civileket, azok mind erettsegi utani fiatalok voltak. Talan fel kene hivni a ZMNE tanulmanyi osztalyat. Valami infot probalok beszerezni meg, de ahhoz idöre van szüksegem ebböl a tavolsagbol.