Keresés

Részletes keresés

SchefferJ Creative Commons License 2004.03.17 0 0 59
A 140+AFA az S1 lesz, félreérthető voltam.
SchefferJ Creative Commons License 2004.03.17 0 0 58
Az áraknak is utánanéztem: 160+AFA az FZ10 (Mediker), kb. 140+ÁFA (eDigital.hu) de külföldről. FZ10 sD-kártyát kér + LiIon-os akku, S1 sima CF vagy CF2 és négy erős akkuelem. Mindezek kevésbé számítanak. Nálam a legfontosabb a végeredmény, a képminőség.
Lord Sage Creative Commons License 2004.03.17 0 0 57
árak? nálam ez is döntő szerepet játszik :)
Előzmény: SchefferJ (56)
SchefferJ Creative Commons License 2004.03.17 0 0 56
Új dilemma: Panasonic Lumix FZ10 (4Mp, képstab., 12x Leica Dicomar optika) vagy S1 (3Mp, képstab., 10x optika) Az összes létező review-t elolvastam, letöltöttem az összes tesztképet, nézegetem, stb. Kezd kialakulni egy vélemény bennem. Ti mit mondtok?
MeKrisz Creative Commons License 2004.03.16 0 0 55
Kedves Bird-nek köszönhetem :))

Nagyon tetszik benne a videó mód, és mostmár szinte biztos, hogy nem a Z1-et veszem meg!!!

nyulcipő Creative Commons License 2004.03.15 0 0 54
Szia LyPapa!

Előszőr is szeretném megköszönni a hétvégi meghívást, úgy érzem nagyon hasznos volt ez a találkozó számomra, sikerült hasznos összehasonlító teszteket csinálni, (remélem nemsokára eljuttatja hozzám is az eredményeket pggp), meg aztán jó volt azokkal találkozni, akikkel eddig csak monitoron keresztül beszélgettem.
Szerintem hasznos lenne, még egy pár ilyen összejövetel, bár tudom könnyen beszélek, mivel nem én szerveztem és nem nálam volt:) Esetleg össze lehetne jönni a természetben is, ott is lehet jókat beszélgetni és tapasztalatokat cserélni. Sajnos hamar el kellett mennem családi dolgok miatt és sok hasznos dologról lemaradtam, de talán máskor még bepótolható lesz.
A 300d, A1 zaj témájára rátérve, biztos, hogy más spektrumú a két gép zaja, de szerintem mennyiségi különbség is akad bőven.
Abban messzemenőkig egyetértek veled, hogy a képjavító műveletek időben nem igazán felcserélhetőek és hatalmas minőségbeli különbségek vannak a különböző variációk között.
Én is rengeteget próbálkoztam már ezen a téren és még nem mondhatnám, hogy utam végére értem. Sok tapasztalatra van még szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt tudjam kihozni egy-egy képből, de ez azt hiszem az élet minden területén így van, úgyhogy nem adom fel:)
Az viszont nagyon szimpatikus, hogy végre egy olyan emberrel "állok szemben", aki nem azonnal leírja a nem DSLR gépeket a DSLR-ekkel szemben csupán azért mert, evidens hogy szarabb minőségű, hanem meg is vizsgája azokat, hogy objektíven véleményt tudjon mondani, ráadásul még a két rendszer közötti különbségeket is helyesen látja, mert ugye nem mindig, minden körülmény között a DSLR az előnyös rendszer.

Előzmény: LyPapa (51)
SchefferJ Creative Commons License 2004.03.14 0 0 53
MeKrisz: HOnnan szerezted?
MeKrisz Creative Commons License 2004.03.14 0 0 52
Baromi jó gép!!!!

Nagyon tetszik benne, hogy a képstabilizátort videózás közben (640*480/30 fps FINE!!) -ban is lehet használni, s?t a zoom-ot is lehet használni!!! S?tt a hangot szerintem legalább 22khz-en veszi fel, de az biztos, hogy 16 bitesen!!! (monóba :(( )

A képstabilizátor is használható!!! Egészen jól dolgozik. A videónál lehet legjobban látni, menyit jelent a 380mm-es fókusztávolságnál!!!

LyPapa Creative Commons License 2004.03.14 0 0 51
Szia nyúlcipő !

Én egy egyszerű lélek vagyok - csak kíváncsiságból matatgatok RAW-ot, több gondom van a fénykép elkészítésével, minthogy feltételezzem, a RAW van már csak hátra, és minden OK.

Amit írtál, úgy gondolom, nem mond ellent annak, hogy pl. az A1 zaja szimplán más spektrumú. Az élesítés, kontraszt változtatás és társai csak a meglevő, pixelekben megjelenő információt módosítgatják.

Ha van lehetőséged, tedd át HSL-be a képet, és csak az L réteget módosítgasd, a többi érdektelen. Nekem a legnagyobb kínlódás egy automatikus képjavító eljárásnál a műveletek sorrendje, és mértéke volt. Sajnos aműveletek nem felcserélhetők, attól függ, hogyan határozod meg a célfüggvényt. Nekem egyszerű volt a feladatom, beszkennelt iratokból kellett úgy kimosni a maszatokat, foltokat, hogy az írott szöveg és vonalas ábrarészek (pl. pecsét, osztóvonalak) épsége ne szenvedjen csorbát, sőt, olvashatósága kiemelkedjék. Mikor megvolt a sorrend, a mérték automatikus megállapítása hosszabb etap volt, mint azt gondoltam - műveletenkénti iterációkkal, stb.

Szóval, nehéz olyan véleményt alkotni, ami mindenféle képtartalom és alapminőség mellett megállja a helyét.

Üdv:

LyPapa

Előzmény: nyulcipő (41)
Lord Sage Creative Commons License 2004.03.13 0 0 50
ebből a .de-ből gondolom, kicsit messze van :) megvárom míg ideér :)
Előzmény: Ebadta (49)
Ebadta Creative Commons License 2004.03.13 0 0 49
http://www.foto-schilo.de/

A weblapjukon meg nem lattam, de bent a boltban van.

Előzmény: Lord Sage (47)
SchefferJ Creative Commons License 2004.03.13 0 0 48
Hamarosan kész lesz az S1 IS teszt a Digicamen is. "Biztos" forrásból tudom... :)
Lord Sage Creative Commons License 2004.03.12 0 0 47
de ennek nem csak április elején kéne forgalomba kerülnie? :) Melyik fotó bolt ez pontosan? Amerre én jártam, ott még nem jutottak hozzá ezidáig
Előzmény: Ebadta (46)
Ebadta Creative Commons License 2004.03.12 0 0 46
Nem, ez az SI IS. Egy kulon gombbal lehet az IS-t bekapcsolni, ugy mint a Minoltan, de nem fenykepeztem vele igy nemtom milyen hatekony.
Előzmény: Lord Sage (45)
Lord Sage Creative Commons License 2004.03.12 0 0 45
Ez az IS nélküli?
Előzmény: Ebadta (44)
Ebadta Creative Commons License 2004.03.12 0 0 44
Fenykepezogepboltban. Mondtak, hogy vihetek sajat CF kartyat es lohetek vele nehany kepet, lehet hogy elek a lehetoseggel ha lesz egy kis idom.
Előzmény: Lord Sage (43)
Lord Sage Creative Commons License 2004.03.12 0 0 43
valami nyilvános helyen tetted mind ezt? :) Arra vonatkozna a kérdés, hogy meg lehet-e másnak is nézni valahol, kiváncsi lennék rá.
Előzmény: Ebadta (42)
Ebadta Creative Commons License 2004.03.12 0 0 42
Tegnap volt a kezemben egy S1. Alig nagyobb az A80-nal, kicsit vastagabb. Evf kicsi de kellemes, jo a felbontas es gyors. A zoom nagyon nem tetszett, alig pockoltem meg, vegigcsuszott szinte az egesz tartomanyon, erzesre nagyon keves fokozata lehet. Igy hiaba lehet videozas kozben zoomolni, tul sok ertelme nincs. Minden mas nagyjabol ugyan az mint az A80-on.
Meg az IS hatekonysagara lennek kivancsi.
nyulcipő Creative Commons License 2004.03.10 0 0 41
Szia LyPaPa!

Sajnos szeretném én is azt hinni, hogy csak magasabb iso-n jóbb zajban a 300d!
Próbáld ki gyakorlatban. Végy egy nem DSLR digitálist (lehetőleg tudjon rawot), akármilyet és végy egy DSLR-t szintén akármilyet.
Lőjj mind a kettővel le egy azonos témát azonos körülmények között iso 100-on, lehetőleg legyen rajta homogén rész is. Hogy az élesítés ne kavarjon ben mindkét gépet raw-ban használt, és vedd minimumra az unshrpot. Utána menj be egy "képprogiba" és kezd el a kontrasztot és/vagy a szaturációt növelni. Sajnos elég sok képen szükség van ezekre a műveletekre utólag(főleg tájképeknél) ha igazán szép eredményt akarsz elérni. Na most ha jól megnézed az eredményt a DSLR-eknél egy deka + zaj nem fog megjelenni a homogén részeken, a nem DSLR-eknél pedig drasztikusan elkezd a homogén rész pöttyösödni, koszolódni. Szélsőséges esetekben baromi csúnya lesz a eredmény. Sajnos vagy marad a kicsit fakó eredmény, vagy a csúnya koszos képed HACSAK a Nem DSLR gép képét a manipulációk előtt megszűröd pl. NeatImagéval. Szűrés után már ugyanúgy tudod szinte büntetlenül manipulálni a képedet mint a DSLR-ét, a szép homogén felületeid megmaradnak homogénnak és csak minimális részletveszteséget szenvedsz, feltéve, ha jól szűrtél zajt. Sajnos iso 100 felett egyre több részlet fog eltűnni.
D30-al volt szerencsém pár fotót lőni, és becsináltam a homogenitásától, szinte már túl sterilnek tűnt, de bevallom nagyon tetszett.
Persze nem minden képnél kell a kompaktoknál sem Neatimagézni, de sajnos jópárszor előfordul, hangsúlyozom csak akkor, ha diadzerű szín és kontrasztgazdag képet akarsz végcélnak.
Én nem nagyon vettem észre pl a D30-nál ilyen zaj elkenéseket, legalább is nem volt feltünő, mert bevallom őszintén nem is kerestem:)
Egyszerűen akkora böszme pixelei vannak és ezek olyan töltésmennyiséget képesek felvenni, hogy a kompakt CCD-k hasmenést kapnának tőle. Meg aztán a progresszív CCD-k ( DSLR-eknél használatos) felépítése alapvetően olyan, hogy ha ugyan akkora lenne mite egy interlace CCD (kompaktoknál használatos) akkor is nagyobb pixelekkel rendelkezne + mivel nem foylamatosan olvassa ki a jeleket emiatt a melegedési probléma csak töredék részben jelentkezik.

Előzmény: LyPapa (33)
imoka Creative Commons License 2004.03.10 0 0 40
Azért szerintem itt nem csak a stabilizátorról van szó.

Az tény hogy 60e-rel nem ér többet, de azért azt ne feledjük hogy itt egy vadi új gépről van szó (jó magas bevezető árral), kiforgatható LCD-vel, precíz és halk zoom motorral, extra video funkcióval.

Szerintem 150e Ft környékén lenne ideális az ára, és a nyakamat rá hogy 3 hónap múlva bőven ki fog jönni ennyi pénzből.

Jó példa a Canon G5 esete: bevezetéskor 270e Ft volt a hivatalos ára, mostanában 220-ért megy hivatalosan. Vagy: A70 130e-ről indult.

Szóval vagy várj egy picit, vagy ha sürgős vedd meg a Z1-et!

Előzmény: MeKrisz (39)
MeKrisz Creative Commons License 2004.03.10 0 0 39
Én akkor is soknak találom a +60ezret!

Néztem az A1 tesztjét a dpreview.com-on, ahol 1/30-nál még rosszabb volta a stabilizátoros kép, de 1/15-1/10nél viszont jobb, de 1/5-nél pedig ismét pocsék!

Tehát nem tudom elképzelni, hogy annyit javítana rajta (60ezerből olyan állványt veszek, amit távirányítóval vezérelhetek :))

vagy mégis?

Tényleg az a baj, hogy soha nem dolgoztam IS-es géppel, és (még) nem szerettem bele!

Ebadta Creative Commons License 2004.03.10 0 0 38
Ha te'len keszitenek kepet akkor a hidegebb CCD miatt elvben kisebb a zaj, ugyhogy kisla'ny tesztkepet te'len es tele'n erdemes lo"ni.
Előzmény: Lord Sage (37)
Lord Sage Creative Commons License 2004.03.10 0 0 37
"mert nagy telen keszitettek"

végigolvastam ötször, és nem értettem, hogy miért jobb az, ha nagy télen készítenek képet :)))) végre leesett, hogy telén :)

Előzmény: Ebadta (36)
Ebadta Creative Commons License 2004.03.10 0 0 36
Az a kisjany szerintem azert akar szinte megszolalni, mert nagy telen keszitettek, igy kicsi a melysegelesseg ezert "fenykepszerubb" a kep, es nem azert mert Z2-vel vagy S1-gyel keszult.

De probalj csak meg borus idoben 50 ISOn 380-as tele'n allvany nelkul kislanyt fenykepezni.

Előzmény: MeKrisz (31)
Ebadta Creative Commons License 2004.03.10 0 0 35
Stabilizator nelkul is lehet jo kepeket kesziteni, leginkabb allvany kell hozza.
En az A1-A2 es az S1 kozott hezitalok, igazabol nem tudom mire van szuksegem, de hogy stabilizator kell, az biztos.
Ha ugy nezzuk a stabilizator arra jo, hogy 200-400 ISO helyett 50-es erzekenyseggel lehet ugyan azt lefenykepezni, tehat jelentos zajcsokkento hatasa van...
Előzmény: Z-ONE (34)
Z-ONE Creative Commons License 2004.03.10 0 0 34
Jó van má, a Z2 kisjány attól még szép.

MeKrisz: a S1 jobb, mint a Z1/Z2...
Az a stabilizátor igen sokat tud dobni a használhatóságon, szinte minden szituációban.
Az egyszerű, 1 Mp-es gépekkel is lehet jó fotókat készíteni, leginkább jó idő (és fotós) kell hozzá!

Előzmény: Törölt nick (32)
LyPapa Creative Commons License 2004.03.10 0 0 33
Szia nyúlcipő,

Szerintem a 300D csak magas ISO-n jobb a zajban, egyébként nem - csak más jellegű a zaja. Ha jól emlékszem, mintha írtam volna erről, de röviden felidézem:

A digitális gépek firmware-je jellemzően megpróbálja elkenni a zajt - ebből adódnak a barnás-zöldes-kékes színárnyalatban pompázó szigetecskék a fényszegény, árnyékos ill. rosszul megvilágított részeken.

Az A1 kilóg a sorból, legalábbis én még ezen a gépen kívül nem láttam másutt ilyen zajspektrumot. Pontosítva: a szigetecskék helyett R-G-B pöttyök jelennek meg - ettől 'érdesebb' a zaj az árnyékos részeken.
Elfogadható megvilágítás mellett az A1 kiváló képeket hajlandó produkálni - sem élesség, sem színhúség tekintetében nem láttam a rövid teszt alatt problémát. Sőt, az A1 színei voltak a legjobbak ! (Nem 'Vivid'-re állítva, hanem azt hiszem, 'Normal' vagy 'Natural' - nak hívja a semleges beállítást)

Többi szereplő: KODAK DX6490, EOS300D+kit obi, FUJI S5000 volt. Téma: kis figurák, virágok, napfény és vakuval támogatott villanyvilágítás.

Üdv:

LyPapa

Előzmény: nyulcipő (15)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.10 0 0 32
nézted a fórum fejlécét??? :)

TIB

Előzmény: MeKrisz (31)
MeKrisz Creative Commons License 2004.03.10 0 0 31
Nézted már a Minolta Z2 tesztképeit? A Minolta weblapon? Szerintem annak a lánynak van olyan arca, hogy szinte majd megszolal a kép! (természetesen a képmin?ségre gondoltam!!!)
Előzmény: SchefferJ (28)
Lord Sage Creative Commons License 2004.03.10 0 0 30
az extreme március végére mondja 178 bruttó körül (én áprilisi indulást olvastam nemzetköziban valahol) szóval valahol akkortájt
Előzmény: Mnemomic (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!