Én is jelentős túlsúllyal kezdtem újra a futást. Ilyenkor általában kiemelten fontos a cipő szélessége is, nemcsak a lábállás.
Lábállás vizsgálat fontos, de egy szakavatott ember minden műszer nélkül megmondja, hogy mire van szükséged. Spuri sportboltokat szokták ajánlani erre, mert hozzáértő eladók jó tanácsot adnak és szokott lenni lábállás vizsgálat is. (ez is szerencsefüggő, sajna)
Én inkább azt mondom, hogy ne siesd el. Keresőbe írd be a lábállás vizsgálatot és menj el egy ilyenre. Általában ingyenes. Ezek után nézz ki egy neves futóboltot (nem Decathlon vagy más multi, mert tök jó áron lehet ott cipőket kapni, de nem annyira szakértők az eladók. - tisztelet a kivételnek). Ne mondd el a vizsgálat eredményét, így láthatod azt is, hogy eltalálja-e a szakember.
Én a Nomád boltban kaptam eddigi életem legjobb tanácsait és ott vettem az első két Hokát, miután már nagyon fájt a térdem.
Széles lábra ajánlják még az Altrát is, de nekem az túl klaffogós érzés volt.
Szerintem nem fogja senki megmondani, hogy neked milyen cipő jó. Próbálgatni kell.
Első Hokát a Nomádban vettem, de utána érdemes webshopokból rendelni, ha már tudod, hogy mit akarsz.
Fogyáshoz kitartást! Nekem is ez megy a legnehezebben. Megakadtam -22-nél.
Bp-n élek, tervben van bemenni szakboltba csak gondoltam előtte kicsit megpróbálok "képbe" kerülni.
Venni én is a magasabb kategóriást akciósan tervezem, akár amazonról is, mert ott tapasztalatom szerint jobbak az akciók mint kishazánkban. Természetesen előtte próba itthon aztán rendelés, de gondolom sokan így csinálják.
Nem elég az hogy kényelemes. A csillapítása legyen jó. Azaz kellően puha legyen a talajfogás futás közben.
A Hoka cipők ebben a maximumot nyújtják és csak 1kg-osnak néznek ki :-), de elég könnyű cipők ennek megfelelően hamarabb megadják magukat.
Méretet úgy válassz, hogy a szélessége megfelelő legyen, azaz kicsit se érezd hogy szorítja a lábfejed, mert ezek a cipők nem fognak tágulni. Az hogy a széles lábfejed miatt így a mérete 1,5 -2 számmal esetleg nagyobb lesz mint az utcai cipődnek ne zavarjon. Én utcai cipőben 42-43-as méretet hordok, a mostani futó cipőim 44,5 méretűek (UK9,5) mert elég szűkre vették a lábfejet a Saucony ISO szériákon.
Én legutóbb 94kg körül kezdtem újra a rendszeres futást (178 cm) és porckopás miatt a térdem is érzékeny. A nekem megfelelő csillapítás csak a márkák felső kategóriás cipőiben van, mik árban ott vannak mint a Hoka cipők. Akciósan veszem 30 ezer körül a nekem megfelelőt.
Ha a fővárosban vagy a közelében élsz én inkább szakboltban néznék szét előbb, hogy mit ajánlanak. Megvenni nem kötelező de legalább képbe kerülsz. Ha neten rákeresel a futás lábdiagnosztika kifejezésre több címet is találsz.
Lehet megspórolod egy nem szerencsésen kiválasztott cipő árát.
Ezzel tisztában vagyok, sajnos fogyni nem egyszerű....:(
Köszi, akkor lényeg a lényeg, nézzek egy cipőt, ami kényelmes, próbáljam ki és ha nem oké valami akkor bemegyek a szakbolt megmutatom mim van és mi a bajom, majd úgy csere míg meg nem lesz a tutti.
Ja, és a futástól nem nagyon fogsz fogyni önmagában, mert ami többlet energiát kíván, azt pótolni is fogod ösuztönösen, ezért figyelni kell a bevitt kalóriára mindenképpen a cél eléréséhez. Ha elműltál 40, akkor meg még inkább.
Gortex cipő nem szükséges. Rosszul szellőzik. Attól még van aki szereti, de 1 órás futáshoz föösleges, annyit gond nélkül fut az ember egy jó minőségű, átázott cipőben is. Ha a benne lévő víz átmelegszik, és jól zokniztad a lábad, akkor észre sem lehet venni.
Magadra figyelj azon túl. Meg kell tanulnod értelmezni a tested visszajelzéseit, ammi sokkal nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe, mint ahogy azt az elején képzeltem. A fákdalom nem a barátod hosszú távon, azzal minig foglalkozni kell, meg kell oldani, ha folyamatos, vagy menetrendszerű.
Megfelelő cipőt kell venni, akármenniybe is kerül (akármilyen kevésbe, vagy akáérmilyen sokba), ez pedig nagyon egyéni, senki nem fog tudni biztos tanácsot adni neked, se típust, se márkát. Van itt minimalista cipős, meg olyan is, aki "két 1 kg-os fézsíros turót köt a talpára és abban cuppogja végig a távot (ez a Hoka nárka:). Ki kell tapasztalod, de kezd olyanban, ami ad némi védelmet. Aztán később lehet több cipőd is, több fajtából, akkor lesz összehasonlítási alapod és majd kiderül. Egy szakember sokat segíthet, de nagyot is tévedhet időnként.
Szintén 100kg-mal indultam neki (190cm magas vagyok hozzá). A lényeg a fokozatosság, mert az izmok gyorsabban fejlődnek, mint az ízületek, ráadásul az izmok rögtön jeleznek, ha gond közeleg, az ízületek meg már csak akkor, ha már benne vagy nyakig, ezért ne az erőnléted legye n az elsődleges szempont az első fél-egy évben, hanem a józan ész.
Én most "csak" 94 kiló vagyok, de elmúlt években voltam már 106-tól 78-ig minden. Az én tapasztalatim:
1. Menj el egy rendes lábvizsgálatra. Most már egyáltalán nem elérhetetlen. MINDENKÉPP ez alapján válassz cipőt.
2. Ekkora testsúllyal csillapítás-csillapítás-csillapítás. Nem most kell rögtön megtanulnod a tökéletes mezítlábas futótechnikát. Viszont ha sokáig akarod használni a lábaidat, akkor kell a kímélő cipő. Ha semmi másra nem költesz, cipőre akkor is!
3. A gore-tex nem szükséges.
4. Meg kell találnod a határvonalat a kemény edzés és a túlterhelés között, nagyon figyelj rá!
5. A kajára is nagyon figyelj. Én sajnos most nem teszem, hiába futok...
Először írok a fórumba, mivel tervezem hogy a futást (fogyási céllal, mint oly sokan gondolom elsőre) beiktassam az életembe.
Közel mázsát nyomok, de mindig is volt némi mozgás az életemben így nem vagyok teljesen kezdő kategóriás..
Elsősorban a közeli erdőben futkosnék (ízületek védelme miatt) a normál kijelölt "turistaútvonalon"...
Leginkább (lenyomatteszt alapján) "normál" lábam van kicsit alacsony boltozattal és kicsit széles lábfejjel.
Kérdéseim:
Érdemes-e gortex-es cipőt választani, ha nagy esőben, sárban nem tervezem a futást, de eső után, reggeli harmattól nedves talaj/aljnövényzet nem akadály?
Mire figyeljek azon túl, hogy kényelmes legyen?
Érdemes-e drága cipőbe fektetni, ha heti 2*1 óra tervezett futás?
Nekem is volt már törve lábujjam. Ráadásul meg is merevedett és nem tudom behajlítani. Ez annyiban megoldódott, hogy azóta is szétrúgok vele minden bútort, így a passzív hajlítás már megy. :-)
Nekem a lábujjaim örök veszélyben vannak. Eddig kétszer törtem (a mostani kétesélyes), és rengetegszer rúgtam szét bútorok sarkát, ajtófélfát, bármit. Valami koordinációs problémám lehet, aminek nem tesz jót az sem, hogy mindig mezítláb járok.
Mindegy, reménykedem, hogy most elég lesz a borogatás. Csak nagyon rám jár a rúd mostanában futás terén, ami eléggé frusztrál.
sziasztok: csak szólok, hogy Velence részemről ugrott. Mivel nincs röntgenszemem, egyelőre nem tudom, hogy törött-e az egyik lábujjam, de a heti futástól megkímélt. Hétfőn megpróbálom terhelni. Ha nem megy, akkor esélyes, hogy minimum elrepedt.
Ajj, hát nekem az lenne a tókerülés lenne egyetlen hosszú futás a maraton előtt, különben egy darab 26 km-rel fogok elrajtolni? :) Voltak még érdeklődők, nem?
Amúgy ezen a héten jól rápihentem a WizzAir felesre, kedden volt egy 8 km-es futás, azóta semmi. Túledzés nem fenyeget.
el volt zárva a víz, nem folyt. van ott egy büfé, az alatt egy WC, ott is van vízvételi, ha nyitva vannak... de nem voltak. ahol írtuk, ott jobbra letérve kicsit a piros jelzésről, van közkút, az tuti.
úgy volt, hogy egy pár töltött vagy 5 nagy demizsont, de amikor látták hogy épphogy odaérünk szomjhalál szélén, pangó táskákkal, akkor egyből odaengedtek udvariasan. :) nem hiszem, hogy holnap sor lenne.