Keresés

Részletes keresés

Boery Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3669
Én azt hiszem itt inkább arról lenne szó, hogy egy ház tervezésénél bizonyos mértékben figyelembe kellene venni - ésszerűségi határokon belül - a már jelenben is tudható de esetleg a jövőben felmerülő igényeket.
Egyik ilyen a bidé is - számtalan más is van.
Csak egy példa a saját tapasztalatból - pont a bidével kapcsolatban:
A szomszédom a multkor átjött hozzám az épülő házba , körbe vezettem mert kíváncsi volt a házra (elég sok különleges dolog van nálunk), a fürdőnél látta a WC kiállást és mellette a bidéét is. Rákérdezett, hogy az ott majd a bidé lesz mondom igen - erre ő : Sajnos ők ki hagyták annak idején - igazság szerint eszükben sem volt és a tervező sem forszírozta. Ma már kellene nekik mert neki egészségügyileg nagyon fontos lenne ( nem aranyér miatt, hanem valami más annál komolyabb probléma miatt ). Ehelyett marad a kád szélén való tornászás ......
Soha nem mond azt, hogy soha mert nem láthatod a jövőt. És igen is azt mondom, hogy ez nem pénz kérdése !
Előzmény: Törölt nick (3657)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3668
Ebben a kérdésben jobban zavar az a nemkevés idős házaspár aki belakhatatlan és kifűthetetlen 3-generációs családi házban lakik. És ez nem változott, 30-40 évesen ugyanígy tervezünk 200 évig álló házakat.
Előzmény: Axióma (3664)
Axióma Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3667
1. nyaralas utan, amennyiben fozol vagy iszol belole, kb. 2-3 percig erdemes folyatni a csapokat (foleg cs.haz, panelban rovidebb is eleg), mert igen, elszaporodnak benne a korokozok (es meg orulnek is a lakok, hogy "csak" a hazaerkezes utan jott ki rajtuk megint a hasmenes, nem pedig meg alatta - eszukbe se jut, hogy pont a hazaerkezes az oka)
2. a bidenel ket problema is van: egyreszt alapbol fertozo kornyezetben van (a wc-tetos foleg), tehat visszafele is jo eselye van bacinak jutnia, mig egy furdokadnal vagy tusnal nem; masreszt a furdokadnal 100 liter vizben a fel deci fertozott nagyon kis koncentracio, de a bidenel azzal mosakodnek elso alkalommal higitatlanul, ami ott pangott egy hete.
Előzmény: Boery (3662)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3666
Ezek az igények folyamatosan változak. Az amerika konyha már csaknem általános nálunk, a hálószobába épített fürdőszoba pedig meghökkenést vált ki (kád vagy zuhanyzó a hálószobában), pedig ugyanolyan nyugati trend, én egyiket sem értem. Jobban zavar, hogy a fürdőszoba még mindig 'ipari 'helyiség maradt, mint a megjelenésekor, 2 m-ig csempézve, apró ablakokkal.
Előzmény: VEE (3661)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3665
Az általam kifogásolt helyek többségében lett volna bőven hely arra is, ugyanis a feltét inkább kényszermegoldás és csak csaknem azonos használati értékű, ahogyan azt utoljára - percekkel ezelőtt és sokadszorra - is írtam.
Előzmény: Axióma (3663)
Axióma Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3664
Mutass nekem olyat, aki 20-30 ev utan nem verte szet teljesen nullara a furdoszobajat! Szoval az 50 ev tulzas. Es meg szetveres nelkul is lehet elektromos aramot vezetni, akar hosszabbitoval is ha nagyon muszaj lenne, de egy normal szaki tuti eltuntetne az also sarokban a rendes vezetekezest is. Hideg viz ott van. Szoval mi az a tragikus problema, ami miatt ma be kell tervezzek valamit, amit lehet hoyg 25 ev mulva valaki hasznalni akar???
Előzmény: cseik (3660)
Axióma Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3663
OK, akkor egyezzunk meg abban, hogy tobbet nem irod le, hogy nagyobb furdoszobat mert nem latod a bidet! A feltetet meg amugy se lathatnad, tehat nem is kell a biderol targyalni:)
Előzmény: VEE (3658)
Boery Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3662
"amiben 1 het nyaralas alatt 20 bakteriumtorzs tenyeszik ki? Bidetulajok, ki es mikor fertotlenitette utoljara a teljes vizutvonalat a bideben, foleg ha csak feltet?"

Az okfejtésed nem teljesen világos a számomra ....
De ha arra gondolsz, hogy a bidéhez vezető csővezeték lesz fertőzött, akkor a tusolóhoz, fürdőkádhoz, mosdókagylóhoz vezető csövek miatt nem aggódsz ? Arról nem is beszélve, hogy mi van az ivóvízzel .......
Előzmény: Axióma (3655)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3661
Először is: az általam említett és még be nem épített, alsó spriccelésű bidéimet nem kívántam eladni, bár mint írtam, valószínűleg már nem fogom tudni magunknak beépíteni sehová a hozzá való WC-k hiánya miatt.

Azt írod: "az átlagigény ugyancsak ezek ellen szól". Ez könnyen lehet, ahogyan az itt alább sajnos tapasztalható.

Erről eszembe jut a rendszerváltás előtt, körül épített villák esete, amelyeknél az emeleti, tetőtéri számos hálóhoz csaknem mindenhol egy fürdőszoba tartozott. Az építés után nem sokkal jöttek a nyugati menedzserek családostól és csaptostól a fővárosba és a legjobb helyen lévő és igényesen épült házaknál is grimaszoltak, nem vagy nem szívesen bérelték ki, mert nekik minden hálóhoz külön fürdő kellett volna. Pedig azok a házak az akkori átlagigény szerint készültek...

Az építésznek elég nagy a felelőssége, hogy minden, számára fontos esetben kifejtse a véleményét és próbálja meggyőzni az építtetőt. Ezt a fáradságos munkát persze nem sokan vállalják, pedig ez az írástudó felelőssége.
Előzmény: Törölt nick (3657)
cseik Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3660

Azt hiszem eddigi bidés (fontos, de a tervezés szempontjából sokadrangú probléma) véleménykülönbségek jól megmutatják, hogy a tervező mennyire különböző életfelfogással és igényszintekkel találkozik. És "élesben" a bidé kialakításának lehetősége (csupán a példa kedvéért ennél maradva) a megrendelőnél, aki nem szeretne olyat, csupán + 1 m2 "felesleges" hely, amit neki kell uszkve 150e Ftért megfinanszírozni. Hát nem fogja, vessen be minden trükköt is a tervező. Legjobb esetben becsempészi a tervező azt +1 m2-t, mondjuk szekrényhelynek vagy mosógéphelynek.

 

A másik amit megerősít bennem a vita menete, hogy a magyar közfelfogás igen konzervatív. Nem abban, hogy kell-e valami vagy sem, hanem hogy 50 évre (sőt tovább, halálunkig vagy még akár unokáinknak is) tervezzük még a fürdőszoba berendezését is. Nálunk nyugatabra, óceánon túl meg pláne a házakat úgy tervezik, hogy ~10 évente burkolat, berendezés csere, ~20-25 évente teljes belső kialakítási(de akár alapterület bővítési) átalakítás.

Tudom megalapozott szociológiai, történelempolitikai, gazdasági okai vannak ennek, de ettől még tény, hogy a magyar közfelfogás igen ragaszkodik a "bebetonozzuk örökre" és onnantól le a gond, vonalhoz. Nem látom én se a lehetőségét a magyar jövedelmek mellett 10 évenkénti átalakításnak, a magyar kivitelezői morál miatt meg nem is kívánom senkienek. :(

Boery Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3659
Egy bidé feltét esetén mennyivel is kell, hogy megszorozzam ?
Hány kb. 1/2 nm-es felesleges dolgot lehetne egy házban felsorolni.
A számítási módod is sántít mert egy 130 nm-es ház 1 nm-el való növelése nem 200eFt ba fog kerülni ( ezt azért szerintem te is tudod ).
Nem lehet egy házat négyzetcentiméterre ki optimalizálni !
Előzmény: Axióma (3653)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3658
Tévedsz, számtalanszor írtam, ajánlottam a feltétet, aminek a különböző működési módját is részleteztem. Ha kívánod, összeszedem és felsorolom, hogy hányszor írtam erről az egyesített és csaknem egyenértékű megoldásról.
Előzmény: Axióma (3656)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3657
Önállóan és véglegesen kell eldönteni, hogy mi a család igénye, függetlenül az építész vagy eladhatatlan bidékészlettel rendelkező véleményétől. Ez egy speciális rétegigény, mint a szauna vagy sorolható hogy még mi. Az ingatlan eladhatósága szerintem nem szempont, de az átlagigény ugyancsak ezek ellen szól.
Előzmény: VEE (3652)
Axióma Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3656
De te mindig azt irod, hogy nagyobb furdo kene hogy beferjen a bide is... talan 1x volt hogy azt irtad, hogy ilyen nagy furdoben miert nincs bide. Szoval ez azert a korabbi tervek alapjan nem igaz.
Előzmény: VEE (3654)
Axióma Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3655
Latvanyt irtam, nem azt hogy csunya. Hanem hogy ott van.
Bide feltet az olyan, amiben 1 het nyaralas alatt 20 bakteriumtorzs tenyeszik ki? Bidetulajok, ki es mikor fertotlenitette utoljara a teljes vizutvonalat a bideben, foleg ha csak feltet?
A bide helyett egyetlen, de az is csak idegen helyen ertelmes megoldast lattam eddig egy cseh munkahelyen: mini fejes zuhany a wc-hez kozeli falon, ami eler odaig. Ahol nincs szukseg eseten se mosdasi lehetoseg, de eppen tenyleg nagyon ciki, az meg viszonylag hasznalhatonak nevezheto, eltekintve attol hogy az alvazmosas erdekeben itt (IS!) a wc-csesze tereben matatsz. Na _olyat_ lehet, hogy beterveznek, ha nem a sajat lakasomrol lenne szo, vagy ha barmiert (pl. rendszeresen ugyfel fogadasa a lakasban, amikor szamit az hogy 2 perccel hosszabb vagy nem a tavollet) elofordulhatna, hogy kizart a normalis furdokadas megoldas.
Előzmény: Boery (3649)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3654
Elég sokszor szóba került itt, hogy ugyanazt a funkciót plusz helyigény nélkül is ki lehet elégíteni. (Arról nem beszélve, hogy a többségében nem tökéletes terveken milyen sok az értelmetlen helypazarlás.)
Előzmény: Axióma (3653)
Axióma Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3653
Mennyi a bidehasznalat helyigenye, a keszulekkel egyutt? Beszoroztad ugye brutto 200e Ft-tal, es utana mondod hogy "nem sok"?
Előzmény: Boery (3647)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3652
De azért lásd be, hogy ennek van alaprajzi és gépészeti kihatása az összes lakástervezésnél. Éppen az ilyen - látszólag kisebb - dolgok tudják megkeseríteni évtizedekre a lakók életét, ha nem előrelátók az építtetők vagy ha az építészük nem gondolkodik helyettük is, ha nem próbálja őket meggyőzni az általa jónak tartott megoldásokról.
Előzmény: XPS epito (3651)
XPS epito Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3651
Nem cikizésnek szántam, inkább kis mókának.
Meg szolidan fel akarnám hívni a figyelmet arra, hogy nagyon elkanyarodott a topic a háztervek elemzésétől és teljesen elmerült a genitáliák tisztán tartásának boncolásába.
Előzmény: Boery (3647)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3650
Még egyszer köszönöm, mert kulturáltan - bár nem biztos, hogy mindenkit meggyőzően - röviden leírtad a jövőt is figyelembe vevő lényeget.
Előzmény: Boery (3649)
Boery Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3649
Kár dacból kijelenteni olyan dolgokat amiről a véleményünk gyorsan változhat.
Az általad felsorolt ellenérvek nagyon felszínes ismereteket tükröznek.
Drága-e: ha nem akarunk neki külön helyet egy bidé fedél későbbi bekötéséhez elegendő a hideg- melegvíz csatlakozási lehetőség becsövezése. Azt nekem senki ne mondja, hogy ez sokba kerül ( pár méter cső és két fali korong ).
Csúnya-? mivel csúnyább mint egy WC csésze. ( nem fontos a bidét a fürdőbe rakni, sőt ha a WC nincs ott akkor nem is praktikus a bidének mindig a WC mellett kell lenni - vagy a WC-n rajta mint egy feltét. )
A feleslegességet mindenki döntse el maga .... mert lehet, hogy sok dolgot tudnánk találni ami nekem felesleges neked meg nem.
A nyilvános helyen, munkahelyen kialakított "közös" bidét én is feleslegesnek tartom mert senki sem használná szívesen.
Előzmény: Axióma (3644)
Szunyó Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3648
Na, ezzel azért messzemenőkig egyetértek. :))
Előzmény: Boery (3647)
Boery Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3647
Kár cikizni akár egyik akár másik oldal részéről.
Aki nem akar bidét annak nem kell és kész. Akinek a fürdőben "kellemetlen" a WC jelenléte az ne tegyen oda, aki fürdés előtt akar WC-zni az rakjon stb. .
Különbözőek az igényeink és ezzel semmi baj sincs. Azzal viszont van, ha valaki nem akarja el fogadni azt, hogy valakinek mások az igényei. Igaz ez rátok ellenzőkre és VEE-re is aki már tudjuk régóta nagy bidé "szabadságharcos".

Én azt mondom, hogy aki építkezik gondoljon erre is mert az ember igénye - életkörülménye, egészsége - is gyorsan megváltozhat. Egy építkezéskor nem sokba kerül az, hogy kialakítsuk azt, hogy később nagyobb bontás nélkül meg lehessen oldani ezt a kérdést ha szükséges. Ennyi.
Előzmény: XPS epito (3646)
XPS epito Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3646
Ha itt esetleg nem is sikerül sokakat meggyőznöd, jó hír, hogy Kiszel Tünci azt mondta reggel a TV-ben, hogy ő és Károly "papír nélkül is boldogok" :-)
Előzmény: VEE (3645)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3645
Gratulálok férfitársad hibátlan, precíz időzítéséért, amibe hiba sohasem csúszik. Ez azt hiszem a rekordok könyvébe való különleges adottság a vegetatív tevékenységek feletti tudatos irányítás szempontjából.

Milyen villogásra gondolsz? Ki látja az ember fürdőszobáját? Én éppen ellenkező alkat vagyok, mert ruhám, kocsim érték(telenség)ével bosszantom a környezetemet, mert szerintük sokkal szerényebbet használok, mint amit megtehetnék, és ezt sokan nem is értik.

Talán elkerülte a figyelmedet a 3640-es hsz, amit nem én írtam.
Előzmény: Axióma (3644)
Axióma Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3644
Mire valasz? Hogy a punciszoromben orzom a kakamat ha nem bidezek? Mar bocs a vulgaris stilusert, ffiaknal emlitetted hogy a szor miatt nem tudjak elegge hasznalni a wc-papirt, en mar azt is ketsegesen fogadtam, de az egyetlen ffi a hazban az konkretan a nagydolgot a furdes elott vegzi (kulonleges esetekben is legalabb zuhanyzik utana).
Egyebkent remelhetoleg mi is epitkezes elott allunk, csak majd 5 ev mulva, es bar sok ido van addig, de hogy engem meg nem gyozol, az szaz. Elonye annyi, hoyg lehet vele villogni hogy milyen modern vagy. Hatranya meg sok (hely, penz, latvany, feleslegesseg).
Előzmény: VEE (3630)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3643
A csövezésnél vezessétek a WC-hez a hideg és meleg vizet vagy a hideg vizet és az elektromos csatlakozást a bidés WC-ülőke - akár utólagos - felszerelésének a lehetősége érdekében. Csaknem ugyanolyan használati értékű, mint az önálló bidé és nem foglal plusz helyet. És ebből van alulról spriccelő változat is.
Előzmény: Szunyó (3642)
Szunyó Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3642
Jó reggelt!
Na, elegánsan besétáltam a csapdába! :DDDD

Engem különben nagyon nem kell győzködnöd, ez magamban évek óta húzódó "vita".
Sajnos a mi fürdőszobánkba helyileg sem fog beférni, a gyerekekébe talán.
Előzmény: VEE (3631)
VEE Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3641
Köszönöm.
Előzmény: Boery (3640)
Boery Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3640
Tudomásul kell venni, hogy az emberek túl nyomó részében fel sem merül a bidé igénye. Azzal, hogy ők nem használnak bidét nem lesznek tisztátalanabbak.
Így voltam ezzel én is nagyon sokáig.
Néhány éve belekerültem azon emberek - nem is olyan szűk - körébe akik egy bizonyos népbetegségben szenvednek. ( állítom itt, hogy sok bidé ellenes is rendelkezik ilyen "kinccsel" )
Rá kellett jönnöm az évek folyamán , hogy a legjobb módszer a probléma kezelésében az a mosakodás nagy dolog után. Sok esetben a kellemetlen időszakban papírral csak rontunk a helyzeten és nem is lehet teljes tisztaságot elérni.
Én minden építkezőnek csak azt tudom javasolni, hogy tervezze be a WC mellé ha elfér mert utólag már nagyon nehézkes .....

Még valami - a gyerekeket mi is a szobában levő pelenkázón tettük tisztába .....

Ha csak egy WC van szerintem sem jó ha az a fürdőben van ha viszont kettő van akkor értelmetlennek tartom mindkettőnek külön helységet készíteni.
Előzmény: VEE (3637)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!