Sokat beszéltünk itt már az extrákról (kinek az ülés, kinek az automata, kinek a HUD stb. a prioritás), szerintem a Fernlichtassistent (távolsági fényszóró asszisztens) is az egyik leghasznosabb és legbiztonságosabb extrák egyike. Amikor nézegettem az autókat akkor elsődleges szempont volt számomra, hogy legyen benne ilyen funkció és nem bántam meg, hogy ennyire ragaszkodtam hozzá. Sohasem villantanak rám (ergo nem vakítom el a szembejövőket) mert elképesztő, hogy milyen precízen és pont időben kapcsolja fel és le a távolsági fényszórót az asszisztens rendszer.
Szerintem Neked titkon a barna bőr az álmod azért rugózol ezen állandóan. :)) Kibaxott szép a vajpuha cohiba braun nappa bőr, hidd el. :) A fahéjbarna speciel nekem sem tetszik. Most dakota feketém van, de klasszisokkal jobb volt az F10-ben a barna, mind látványra, mind pedig tapintásra.
Az F11-ben egyébként sokkal nagyobb a hátsó lábtér érzetre és hát ugyebár közhely, de sokkal kényelmesebben pakolható. A limuzin szerintem hátulról szebb (a nagyobb lámpák miatt). Én most a praktikumot választottam, de szerintem azért egy M Paketes F11 sem csúnya darab.
köszi! akkor nem tudom,nem szívesen csavargatom...,másik hogy neked van fényszóró asszisztensed?mert nekem van de nem akar funkcionálni :D ,pedig biztos hogy van. Arra gondoltam hogy a tompítottat "A"-ba (automatába) kell kapcsolni és akkor működik?
Motor és felszereltségi lista kellene hozzá. A limuzin (felnije is) szebb, személy szerint inkább shadow line. Persze ehhez a fain külső színhez még egy barnaszar belső kell és akkor tuti a verda.
elméletileg felnyitod a motorháztetőt,és a lámpánál van egy kereszt alakú fehér műanyag csavar állító...ott lehet.Többen is panaszkodnak,hogy nem jó a tompított.Nekem nem xenonos,és én sem vagyok megelégedve vele...állítgattam én is,picit jobb lett. De voltam márkaszervizben más okból,szóltam,hogy nézzenek,rá...igy vissza lett állítva az eredeti helyére....
Sziasztok! 2014-es f10-ben hol tudom a tompított magasságát állítani? Sötétben nagyon lent/közel van a fény,és zavaró,hogy csak refivel látok messzebbre. Köszi előre is
Én meg azt hallottam, hogy a BMW hivatalos álláspontja megváltozott.
Az élettartam töltet helyett mostanában 100e mérföld környékén ajánlják a cserét (amcsi fórumokon olvastam)
Következő cserével nem kalkulálok, addig nem fogom megtartani. De ha az első olaj ment 130e-et, akkor a következő csere miért legyen 60e km múlva? Miért nem 120e?
Ami még érdekelne, az a difi olajcsere. Azzal nem kell foglalkozni? Megvárjuk, amíg megdöglik?
Jól mondod, az Audinál feltételezve hogy kihasználod a rendelkezésre álló teljesítményt 60000 km-es olajcsere szavatolja a lerakodás és dugulásmentességet.Ez kis túlzással, hasonló mint az M5 repülőrajtfunkciója. Minél többet használod annál gyorsabban kopik a "váltómű". Ha nem használod ezt a funkciót, megduplázhatod az élettartamát a váltónak és az olajnak.
Nincs is ezzel baj,lecserelem en meg korabban is ha kell,bar ez nem ad semmi hangot hideginditasnal,csak alapjaraton ez a femes suvites halk csiholas van...
Meg ugye meg nagyon zavaros az alkatresz ar,ugyanis erre az alvazszamra kaptam 250e--150e es 85e forintos arajanlatot is teljes komplett vezerles szettre.
Nagyon nehéz meghúzni a határt, hogy meddig éri meg kb biztosan az olajcsere, és mikortól már nagy eséllyel nem. Niylván attól is függ, hogy az autó városban vagy autópályán járt...
Persze aki csinálja, annak mindig megéri :)
De nekem is azt mondta 2 váltószerelő szaki is, hogy úgy 200sok ezer km-nél, mikor már nem annyira vajpuha mikor váltás, amikor esetenként valamennyi döccenést D-be téve, netán van akár a legminimálisabb lebegése a fordulatszámnak állandó sebesség mellett, akkor kidobott pénz hozzányúlni.
Legfeljebb nem 30e, hanem 40e km múlva jön a teljes felújítás sokszázezerért.
Talán az igaz, hogy amíg semmi, de tényleg SOHA SEMMI legkisebb hibajelenségecske sincs, akkor km-től függetlenül megéri.
N57 es motorkódoknál is kell cserélni a láncot 200eKm körül!
Én is most cseréltettem 2011es 530d-n 250eKm nél az utolsó pillanatban kb. Hideg indításkor lehet hallani a legjobban, mintha kerepelne valami a tűzfal alatt.
Érdemes rá odafigyelni, mert ha elszakad akkor....
Igen tudom,ennél már nincs ez a láncszakadásos dolog,csak azért írtam,hogy az e90 fórumon akkor írtak erről a fémes hangról,én mondjuk semmi ilyet nem hallok az enyémnél,de mondjuk igen élőben lenne jó hallani milyen hangot is ad,de ha wallis autó volt akkor szart csak nem adnak el,mert csak magukat járatják le :)
Erre a 299LE F07 35d vs. 313 LE F10/11 35d (esetleg meg idekevernem a 306LE 40d-t) kerdesre valakinek 5tlete/tapasztalata? Tenyleg csak szoftveres a kulonbseg, azaz csak marketing?
Esetleg az erosebb verziokban, mas turbo, nagyobb cooler, erosebb valto van?
"Olajat cserélni szerintük sosem késő. Az csak egy internetes legenda, hogy 100e után már nem szabad, ha addig nem cserélték ki. Szerinte ez a 120-180e közötti csere ideális. Cseréltek már 300e km feletti futásnál is, az sem árt."
En tisztan emlekszem, amikor az F11-et vizsgaltattam at a Wallisnal a munkafelvevo figura azt mondta, hogy ha 120k -ig nem volt cserelve akkor mar ne basztassuk a valtot..... Azert ez fasza, hogy mast mond a gyarto, meg megint mast a BMW.....
Annyira nem is veszes az ar, ha benne volt az osszes olaj es az uj tekno is....
Ma voltam a ZF-nél olajcserén. Rendben ment minden, úgy éreztem, hogy jó kezekben van a váltó. 130e km után az olaj nem volt szurok fekete, inkább sötétbarnán aranyló (arany ló?)
Ami belekerült, az viszont víztiszta.
Először leengedték az olajat, majd kicserélték a műanyag teknőt. Utána visszatöltötték a használt olaj egy jó részét, a hűtőkörbe sorosan bekötötték a cserélő gépet és beindították a motort.
Először csak úgy, hogy a gép átengedte magán az olajat. Tehát a régi töltet cirkulált a körben. Egy kis ablakon lehetett látni a színét.
Egy idő után üzemmódot váltottak, ekkor a gép egy belső tartályába engedte le a régi anyagot és a másik csövön pont annyit nyomott vissza a friss olajból.
Ez ment addig, amíg 10 Liter friss olajat bele nem küldött. A művelet közben a leengedett olaj egyre világosabb színű lett, a végére teljesen világos lett.
Utána még belenyomtak annyi olajat, hogy kibuggyanjon a nívó csavarnál és kész. Végül számítógéppel ránéztek, de nem állítottak semmit, hibakód nem volt.
Az ára húzós volt (146e) de a legjobbat kapta a gép.
Beszélgettem a szerelővel és pár dolgot megtudtam:
- Az olajszintet járó motornál kell beállítani, nem úgy, mint a motorolajnál. A nagyon amatőrök nyugalmi állapotba szintezik, ami végzetes hiba.
- Házilagos módon csak olaj frissítésre van lehetőség, kb a töltet fele cserélődik le a statikus leengedéssel.
- Olajat cserélni szerintük sosem késő. Az csak egy internetes legenda, hogy 100e után már nem szabad, ha addig nem cserélték ki. Szerinte ez a 120-180e közötti csere ideális. Cseréltek már 300e km feletti futásnál is, az sem árt.
- Ezek a nyolcas váltók nagyon jók, nem igaz, hogy gyakrabban hibásodnak meg, mint a régiek. (De ha igen, akkor az drágább lesz, talán ezért félnek tőle) Természetesen a tervezett nyomatékot átlépni nem szabad (chip tuning tilos, nincsenek túlméretezve)
A váltásban semmit nem vettem észre, előtte is jó volt, most is jó.
Sajnos a műhelybe beforduláskor lekarcoltam a falat a lökössel, újra kell festeni. Én voltam a béna, de az a bamba munkafelvevő, aki látta, hogy nem fog elmenni, csak nézett ki a fejéből, ahelyett, hogy szólt volna. Meg az a barom is, aki odaáll a kapu elé, így nem lehetett egyenesen bemenni a kapun...
Ha nem lenne mit kinőni,akkor fognák ezt a technológiát és mint a Pumpe-Düze rendszert elfelejtenék örökre és egy másikat fejlesztenének. De szerintem inkább arról van szó ( és mellesleg te is ugyanezt írtad ) ,hogy a közvetlen benzinbefecskendezésből adódó mellékhatásokat, próbálják megoldani. Az általad említett kettős befecskendezés nemcsak a kokszolódás megszüntetését, hanem a káros anyag kibocsájtás Euro6/c szabályit is megoldja. Két legyet egy csapásra! Persze most meg túl nagy az olajfogyasztás ! De biztos ,ezt a hibát is kiküszöbölik. Szerintem az innováció még csak most kezdődik. A világ rendje pedig hamarosan helyreáll! De persze az is lehet ,hogy nem. Meglátjuk
Persze! Ez a feltöltő nélküli 3literes benzines úgy gyorsul mint a háromezeres, egy túrbós dízel! Nincs vita ,ha mondjuk a sajátodra gondolsz amikor azt írod "egy jó dízel". Otthagy mint kutya a szarát. De ebből a gondolatmenetből kiindulva,egy Jó benzines után te is csak integetsz :)
Fent volt a kocsi a használtautón? nem egy fekete sportline volt?
Amúgy nekem is 18d-ém van,de nekem semmilyen fémes hangja nincs alapjáraton,ezek a motorok már nem a láncszakítós motorok,de e 9x szériába akkor volt általában ez a fémes hang(ha volt) mikor a lánc kezdte magát megadni.
Már a hangelőny is erősen csökken, mert egyrészt a közvetlen befecskendezéses benzines nyersebb, dörmögősebb; a dízelek pedig pont annyira hangosak (bent) amennyire a gyártó akarja, hogy azok legyenek.
Az 520d azért traktor, mert szándékosan nem szigetelik, hogy ezzel is a nagyobb motor felé tereljék a vásárlókat, de ha lesz majd 720d, akkor az jóval csendesebb lesz.
Szerintem a közvetlen befecskendezéses benzinesek is kiválóak lesznek, (sőt jobbak mint a dízel) csak még ki kell nőni a gyerekbetegségeket.
mivel maga a technológia hibás, nincs mit kinőni, hanem manapság már kettős rendszerű befecskendező rendszerrel szerelnek sok autót:
- hidegen és nagy terhelésen a szívócsőbe történik a befecskendezés (mint a régi szép időkben, N52-ig bezárólag)
- szokásos használat esetén közvetlenül az égéstérbe (ahogy N53-tól felfelé, legalábbis ami az 5er motorjait illeti)
Ennek tartósságáról majd évek múlva győződhetünk meg, a "kötelező" kokszolódást vélhetően megszünteti a dolog, de erősen tartok tőle, hogy a kettőzött alkatrészek igen rosszat tesznek a megbízhatóságnak.
Ha nem tiporták ki a lelkét, és megkapta a megfelelő olajat, akkor egy M52 simán elment 300-400e km-t komolyabb érdemi motorikus beavatkozás nélkül.
Ezt a maiak súlyos százezrekben mérhető többletfenntartási költséggel fogják abszolválni.
Így értettem,de szerintem egyértelmű: Ha az autópályán tapadok a dízeles autók seggébe és minden sebességfokozatban kipörgetem 6500-ig,akkor az én benzines autóm 13-14 liter üzemanyagot eszik!