Füred: M40 233 a Füred-Szombathely vonattal a 3. vágányon (mivel az 1.-n a tapolcai modellkocsi állt); mellette M41 2188 indul Tapolca felé a kb. 40 percet késett gyorssal (a nyíregyházi előtti Bp-Tapolca vonat):
A Nyíregyháza-Tapolca sebes csak 15 percet késett, ezt Almádiban kaptam le:
M41 2164 fut be kb. 15 perc késéssel Akarattyára, a 9734 sz. vonattal:
Kalandos utazás a 100.-as vonalon:
Néhány hasonszörü barátommal, tegnap részt vettem a szolnoki Gördögök SE. Szent-István napi kerékpáros teljesítménytúráján./100 km./ A helyszínt vonattal közelítettük meg. Reggel "csak" húsz perc késést sikerült összeszedni Szolnokig, amin nagyon fel voltunk háborodva. Akkor még nem sejtettük, hogy mire képes a Magyar Álomvasutak Rt. Túrát teljesítettük, jelvény- oklevél- sör abszolválva. Kigördültünk a nagyállomásra és felszálltunk az elsQ Bp.-felé tartó vonatra, a 6201. számú nemzetközi sebesre. Feltünt a kiírásokban, hogy a Nyugati és Békéscsaba felöl érkezö vonatok általában 40-100 perceket késnek. A Corona pl. 18.40.-kor érkezett Szolnokra. Elindultunk és egészen Albertirsáig menetrend szerint haladtunk. Albertirsán megálltunk az átmenön. Az fszt. az alábbi közleményt mondta a hangosba: "Figyelem-figyelem! Tájékoztatom a tisztelt utazóközönséget, hogy a Budapest felöl érkezö vonatok bizonytalan idöt késnek. A harmadik vágányon álló Bp.-re közlekedö sebesvonat bizonytalan ideig tartózkodik az állomáson." Néhányan leszálltunk pontosabb információkért. A forgalmista elmodta, hogy Monor-Üllö között kábelvágás történt, és négy darab páros vonat leközlekedtetése után megyünk. Elment kettö páros vonat majd jó-ideig semmi sem történt. Aztán megjelent az IC 701. kb 5-10 utassal a fedélzetén, és megállás nélkül áthaladt a második vágányon. A 6201.-es vonat dugig volt utassal, kb 1000-1500 ember izzadt a mübör üléseken. Az IC áthaladása komoly indulatokat korbácsolt fel. Újra meglátogattuk a forgalmistát, aki azzal takarózott, hogy az MT utasítását kellett végrehajtsa. Újabb félóra elteltével elindultunk és egészen Pilis állomásig jutottunk. A forgalmista hölgy itt is bemondta a bizonytalan ideig tartózkodást. Ezek után nem maradt más választásom , mint panaszkönyvi bejegyzést tenni. Csodák-csodájára néhány perc elteltével elindultunk. Ezek után még Monor bejáratán töltöttünk el egy kis idöt, majd begördültünk az állomásra. A páros vége sötét volt. Az fszt kihozott egy írásbelit majd visszament a konténerbe. Utastájékoztatás semmi. Megint leszállás panaszkönyv stb. Azt hiszem itt találkoztam a vonalfönökkel , aki nem nagyon értette mitöl van kiakadva néhány ezer ember, amikor a vasutasok nem tehetnek semmiröl. Kb. negyed óra elteltével elindultunk. Sorompóknál megállás hangjelzés-döcögés. Jelzöörök sehol sem voltak!
Üllö hívójelzés. Itt kettö páros vonat állt, a bejáraton egymásra felzárkózva további három. 210 perc utazás után megérkeztünk a Nyugatiba. Leszállás után látogatást tettünk az ügyeletes tisztnél. Mikor kértük a panaszkönyvet, azt kérdezte: mi a probléma? A problémánk csak ennyi: " Tudta-e a forgalmi szakszolgálat Szolnokon, hogy mi történt Monoron? Ha tudta: miért nem közölték az utasokkal és miért nem közlekedtették Újszász felé a vonatot?" Hát ennyi. Pilis állomáson a forgalmista hölgy közölte, ha önállóan- a vonaton tartózkodó utasok számát meg az addig összeszedett késést figyelembe véve-döntve határozza meg a közlekedés sorrendjét, akkor az állásával játszik. Hiába: "MÁS EZ A MÁV" Mikor még az alkalmazottja voltam, és kelenföldön leégett a kábelalagút, nekünk nem kellett segítség a közlekedés szervezéséhez a kerepesi útról. Lehet, hogy akkor feltételezték az állomási személyzetrQl, hogy el tudja végezni a dolgát.
Néhány kép aug 15-18 közöttről. Mivel a menetrendi pótlékom a kocsiban van, pontos vonatszámot nem tudok írni, ezért elnézést.
Aug. 15: A 10.25 körül induló Tapolca-Bp. vonat Tapolca határában:
M41 2105 Lábdihegy után Tapolca felé tart:
M41 2184 a 12.30 körül induló gyorssal Tapolcán. Érdekesség, hogy ez a csörgő hozta be a Bp-ről 11.15 körül érkező sebest (kb 10 perc késéssel), majd elment tankolni, tankolás után 11.48-kor állt rá a szerelvényre, majd ezt követően állt be elé, a kettes vágányra az elvileg 11.50-es füredi bézé szerelvénye... Mivel a 11.50-esre csak az volt kiírva, hogy 2. vágány, egy csomóan felszálltak a "kék" szerelvényre, és észre sem vették, hogy 11.50-kor betolt a bézé, majd kb 3 perc múlva el is tűzött Füred felé...
M41 2150 a Bécs-Keszthely gyorssal. Pontos volt!
M41 2188 fut be Nemesgulácsra a Tapolcáról 14.30-kor induló sebessel:
M62 305 a nyíregyházi sebessel Badacsonytördemic-Szigliget állomáson. A vonat a bejárati jelző után megállt, majd kb. 1 perc után tudott újra elindulni és beállni az állomásra. Ha jól értettem, valami bibi volt a biztber-rel vagy egyébbel (vonatbefolyásoló?), a vezér azt mondta a forgalmistának, hogy csak ez a szergej "szokta" ezt csinálni...
M62 235 a Cell-Pécs vonattal indul Raposka főpályaudvarról:
"A már élő topikokat mégegyszer megnyitotta valaki, abban a reményben, hogy az eddigiek eltűnnek. Ahogy észrevettem, leginkább az Mk48 2021 és a kvíz-topikokat akarta elsüllyeszteni. Nehéz eset..."
Ezzel csak azt érte el, hogy 200 fórum lett most nyilvántartva. Még elég fiatal a fórum de már most kezd kezelhetetlenné válni! A következő 50-re kell kattintani és a valós hozzászólásokat tartalmazó is megjelenik.
"Időközben infót kaptunk DrTr-től, hogy Fehérgyarmat felől nagy kapás várható: volt időnk felkészülni és jegyet válatni Mátészalka-Nyírbátor viszonylatra a Fehérgyarmat-Debrecen IP6303 vonatra..."
Ugye milyen "dizájnos" a grafittis Ax-ből összevakart IP? Egyedi, ilyet máshol nem látni! :))
Mondjuk egy légkondis IC-ről leszállva elég nagyot kukkantanék Db.-ben, ha először látnám. IP-n nem követelmény a légkondi, vagy legalább valami légfrissítőnek nevezett alibimegoldás?
Köszönöm! Az iker - Bz-motorkocsi talán helyettesítheti majd a Bz-vezérlőkocsit. Csak kérdés, hogy valóban oda fogják-e rakni, ahol igazi szükség lez rá.
"ahanyszor kimentem a palyaudvarra, mindig lattam a tablan kesett tavolsagi vonatot."
Ahol dolgoznak, ott hullik a forgács, vagy hogy van ez? :)
Mondjuk Kölnben, ahol a 20 helyes táblás 20-25 percre előre tudják kiírni a vonatokat, és jó részük távolsági, ott van miből késni. Meg azért vannak szoros menetrendek is.
A Cég azért szvsz. őrzi stabilan a helyét, főleg a ceglédi vonalon folyó sokrészes szappanoperát elnézve.
Azért nincs az a veszett nagy elővárosi forgalom, reggel 2 vonat befelé, meg délután 2 kifelé, amit érdemes járatni. A többi nyűgös. Győrbe a nagy cégek már busszal utaztatnak, ld. Philips, és a busz házhoz megy, az állomás meg itt-ott elég érdekes helyen van (Pl. Écs, de Pannonhalma és Veszprémvarsány sem az igazi).
Bakonyszentlászló-Veszprém: Túristaforgalom+ráhordás a 20-as vonalra. valamint hálózati szempontból fontos vonal. Győr-Balaton.
Túristaforgalom csak hétvégén+nyáron van, balatoni csak nyáron, az pedig napi 1 vonat.
Vasárnap este Győr felé viszont tanévben is tele van a vonat.
Szvsz. amit ezen a vonalon lehetne egyszerűsíteni: 39532-39537-et kivenni, (csúnya dolog, de sok értelme nincs, ezek a délelőtti vonatpárok mindig üresek voltak...) 39514-39515 szvsz. elég Győr-Bakonyszentlászló között, sőt, utóbbi talán egyáltalán nem, 39521-ről sem vagyok meggyőződve. Győr-Veszprém forgalom gyakorlatilag nincs.
Hétvégén reggel és délután 1-1 kirándulóvonat, vasárnap este Győrbe (főleg) diákokak egy vonat. Ennyi.
Anno '96-ban csináltak egy Győr-Phalma vonatot, egy Bz ment ki mellékkel. Közröhej volt, holtüresen járt. Idegenforgalmi célzattal csinálták, ami jó elképzelés, csak más a realitás. A turisták többsége különbusszal jön, aki nem, az menetrendszerintivel, mert az vagy felviszi, vagy ha a faluban teszi le, akkor is a falu közepén. A busz járatsűrűségét úgy sem leeht utólérni.
Aztán csináltak egy délelőtti Győr-Veszprémvarsány vonatot. Kiment 11-12 felé, 13-14 óra felé meg vissza. A kezdetek kezdetén Dacia+ 2 Bhv. Volt rajta 2-3-6 ember. Ez se kell...
Szvsz. azért szúrták ki ezt a vonalat, mert erre kéne költeni hamarosan, eléggé le van strapálva, és a Zirc-Eplény szakasz nem is az a nagyon sima (szó szerint sem...) ügy pft-szempontból.
A már élő topikokat mégegyszer megnyitotta valaki, abban a reményben, hogy az eddigiek eltűnnek. Ahogy észrevettem, leginkább az Mk48 2021 és a kvíz-topikokat akarta elsüllyeszteni. Nehéz eset...
"Miért van ez, hogy a MÁV kiad IC jegyeket tömegével, rossz időpontra?"
Tisztán a pénztáros figyelmetlensége lehetett az ok. A pék, meg a cukrász jó helyzetben van mert megeheti amit eltolt, mindenki hibázhat, azonban ha tényleg tömegével fordult elő a jelenség a kaller másképpen is le reagálhatta volna a dolgot. (Szerintem)
Üdv !
"Szfvár-Sárbogárd: Hálózati szempontból fontos vonal. (ÉD iránmyú összeköttetés.)"
Ez azért szvsz túlzás. Ha a 44-es jó állapotban lenne, lehet már iparvágány lenne ipar és teherforgalom nélkül. :-)
Tiszafüred és Karcag között naponta tíz vonat közlekedik. Tiszafüred polgármesterét hivatalosan még nem értesítették arról, hogy a vonal megszűnne, de már hallott róla.
Pintér Erika polgármester, Tiszafüred: Annyit tudok, hogy a környező önkormányzatok polgármestereit néhány hónappal ezelőtt a MÁV vezetése megkereste és jelezték, hogy a szolgálatot megszüntetik ezeken a településeken, nem lesz jegykiadás, iletve egyéb szolgálatot nem fognak ott ellátni.
A menetrendben több vonatkereszt is van. Ezeken a helyeken meg általábankell forgalmi szolgálat. Kivéve, ha MERÁFI van.
A MÁV illetékesei ma nem kívántak kameránk elé állni, azt azonban cáfolták, hogy teljes vonalak szűnnének meg. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy elképzelhető, hogy egyes szakaszokat majd az önkormányzatok közreműködésével alakuló regionális vasúttársaságok fognak üzemeltetni. Ebben az esetben az érintett települések kapnák meg az állami támogatásokat, ám a vasút fenntartását és fejlesztését is nekik kéne fizetni.
Ennek fényében nem tudni, honnan vehettték az infókat. Regionális vasúttársaságot, eddigi ismereteim szerint Vésztő és Balassagyarmat környékén akarnak létrehozni.
Volt szerencsém a mai napon a 6201.-es számú vonattal utazni Szolnok-Bp.Nyugati között. A menettartam 210 percre sikeredett. Tettem útközben három panaszkönyvi bejegyzést. Andó Gergely véleménye még hízelgQ is a MÁV alakalmazottakra nézve/jelenlévQk kivételek/. A forgalmi szakszolgálat dolgozói ma este abszolút nullára vizsgáztak egy rendkívüli helyzet kezelésekor. BQvebbet holnap. Jó Éjszakát!
A menetjegy 16.-a+1 nap, a bringa a 15.-e+1nap. Az ÜSZ szerint az "1-100km távolságra kiadott menetjeggyel az utazást a keletbélyegzővel jelölt napon kell megkezdeni". Most már túlvagyok az úton és a kis izomláz is elmúlt, erre rásegített az az út is, amire az alsó jegy kellett :-)))).
Vegre egy olyan gepnel ulok, ahonnan tudok rendes hozzaszolast irni :)
Mult vasarnap Baden-Badenbe mentunk. Ez nincs innen messze, Mannheimen keresztul mentunk (a kozvetlen IC-t lekestuk) ICE Karlsruheig, onnan pedig ECC 266, 181-es mozdonnyal. Szandekosan szerveztem ezt a vonatot, mindenkeppen akartam 181-essel vontatott vonattal utazni. Az ICE-n a kalauz kerte az ED jegyhez az utlevlet is. Kicsi meg is lepodtem, mivel (bar teljesen jogosan kerheti) ilyennel en meg idaig nem talakoztam, hogy valamelyik kalauz megnezte volna az utlevelet.
Visszafele ICE-vel jottunk Baden-Badentol. Eloszor 5 perc keses volt kiirva, aztan gyorsan emeltek a tetet 20 percre, a vegen 22 perces kesessel erkezett meg a vonatunk. A keses miatt Karlsruhban ugrottak a csatlakozasok, Baden-Badentol Karlsruheig csak azt lehetett khallani a hangosbemondoban, hogy melyik utas meddig utazzon tovabb a vonattal. Karlsruheban leszalltunk, ugynis meglattam egy igen jo helyen allo 181-es, a 181 206-ost. A mozdony erdekesseg, hogy a 70-evek szineizt viseli (a mozdony sotetkek) a regi DB emblemaval. A mozdony jelenleg is a napi forgalomban vesz reszt, aznap este Strasbourg fele vitte a soron kovetkezo EC-t. Mozdonyfotozas utan tovabbmentunk, este 10 orara ertunk haza.
Parom csutortokon ment innen tovabb Hollandiaba. Frankfurttol a 11 orakor Amszterdam fel indulo ICE-re szallt at, ami kapasbol 16 perc kesesel indult, Arnhemig (ott szallt le rola) 35 percet szedett ossze. Viszont kapott a keses miatt egy 10 euros bont, majd meglatjuk, mire lehet hasznalni....
By the way... A DB tavolsagi forgalomban pontossagot tekintve talan rosszabb is, mint a MAV. Idaig ahanyszor utaztam, mindig beleszaladtam valami nagyobb kesesbe, ahanyszor kimentem a palyaudvarra, mindig lattam a tablan kesett tavolsagi vonatot. Kis tulzassal azt lehet mondani, hogy egy atszallasos utazasnal szinte biztosan szamithat kesesre az ember...
Egyébként a dátum sem jó, gondolom a 45 perc erre kevés volt :-)
Te nyertél, Nálad a piros pont!!!
A menetjegy 17.-ére, a bringajegy 16.-ára szólt, vagyis ÜSZ alapján 17.-én az utóbbi érvénytelen volt. Ezt én is csak itthon vettem észre. A jegyvizsgáló (akit az egyenruha alapján először a VPOP tisztjének néztem :-))) nem is nézte, csak rányomta a bélyegzőt és annyi...
Hétfőtől végre megint van 04-es meg 60-as pénztár, szegények biztos sokat csuklottak amíg szabin voltak :-)))))).
A 60-as vonal Barcs-Gyékényes szakasza utasszám tekintetében a vonal leggyengébb része, ugyanakkor a pálya állapotát a sok lassújellel teletüzdelt 41-es vonalon utazók igencsak megirigyelhetik (80km/h-s pályasebességet csupán Bélavárnál töri meg egy jelentéktelen áteresz állapota miatti 10km/h-s lassújel) annak ellenére, hogy heveder illesztésesre építették át a vonalat a 80-as években. A tervezett Bécs-Pécs-Bécs vonat kb. 45-50 perc menettartamot takarírhatna meg, ha erre közlekedne, de ez érzékenyen érintené a Kaposváriakat. A vonatok db száma az utobbi 8-10 évben ezen a szakaszon nem változott csak átrendeződött. Az ominózus 6 órás vonatköz is ennek a következménye. Érdekessége a vonalszakasznak, hogy a személyszállító vonatokat csak MD szerelvények alkotják.
Jó megfejtés! Azt hittem, hogy sokkal nehezebb lesz... Pedig nem is az összes 628 ilyen belül... Nem tudja valaki véletlenül, hogy a 100-as Bmx kocsiknak honnan származnak az ülései?
>>A trianoni Békeszerződés XII. része szól a Kikötők, vizi utakés vasutak témáról. Ennek III. cím I. - V. fejezete tartalmazza a vasúti vonatkozású határozmányokat a 294. 307. cikkben.
A második vágányok felszedése annyiban hozható ezekkel összefüggésbe,
Nem hagytak minket azonnal békén. Nagyjából 1922 - ig szólhattak bele külföldről a 2. vágányok létezésébe. Utána lecsengett a magyarellenes hisztéria.
Ezt az egészet nem is biztos, hogy szerződésben szabályozták, hiszen Magyarország felügyelet alatt állt.
A fölső jegyért velem is fizettethettek volna pótdíjat, a GySEV kaller oda se nézett, mit kezel, egy tavalyi buszbérletet is adhattam volna :-))))) No ki veszi rajta észre a furcsaságo(ka)t???
Az alsó jegy hibátlan, csak az összehasonlításképp raktam be: a fölsőre vártam 45 percet, az alsóra 10 másodpercet.
MÁS: leginkább Andó Gergőnek pzg felé tett panaszkönyves hozzászólásához, miszerint manipuláltak az adatok stb.
Szóval éppúgy manipuláltak azok az adatok is, amiket Kőbánya Alsón a közlekkaros utasszámlálók gyűjtöttek. Mindenáron azt akarta a fiú, hogy havijeggyel Monorról "járjak be" és tovább BKV-bérlettel. Mire ment ki ez a játék? Szerintem csak arra, hogy megmutassa a MÁV, hogy befelé nincs innen fölszálló utas, de hogy mégis milyen rendes, hogy belép a BKSZ-be. A valós adat: csúcsidőben 20-25 fölszálló/vonat, csúcsidőn kívül 2-5 fölszálló van Kőalsótól a Nyugati felé. Ennyit a hiteles adatszolgáltatásról...
Csütörtök este vettem egy IC-re szóló jegyet és sajnos nem néztem meg, pénztártól való távozás után. A jegyet a 10 órás vonatra kértem.
Pénteken felszálltam vele a vonatra és ültek a helyemen.
A kallernál derült ki, hogy az én jegyem nem a 10-esre, hanem a 7 órásra szól. Meg is kaptam a tájékoztatást, hogy 2300 ft-ot kell fizetnem, vagy 6000-et, ha nem rendezem a vonaton.
Találkoztam még magamon kívül három lánnyal, egy házaspárral, akiket szintén becsaptak a pénztárnál. Elmondásuk alapján még vagy 10 főt láttak hasonló szituban, a kaller végig büntetett mindenkit. Mi összeálltunk és nem voltunk hajlandóak fizetni.
Veszek majdnem 2000 forintért félárú jegyet első osztályra, mert a másodon már nincs hely, a peronon állok 2 órát és jön a kaller, hogy fizessek 2000, 6000 forintot, mert szabálytalan vagyok?! Nagy lófütyit!
Miért van ez, hogy a MÁV kiad IC jegyeket tömegével, rossz időpontra?
Na megnéztem jobban mi történt a MÁV oldalon. Azt hittem elsőre, hogy törölték a topikokat de nem! Csak a már meglévő címekkel újraindította egy nehéz eset emberke, a szokásos helyesírási hibákkal. A lap alján ott van a "következő 50" link, előkerül ami elveszett!!!
M41 2169 a 14.30-as Tapolca-Bp. vonattal, Tapolca határában, aug 11-én:
M62 146 Jánosházán, aug. 11-én a 956 sz. gyorsvonattal:
Egy csörgős smiley... De vajon melyik géphez tartozik?
Aug 13-án M62 305 éppen szabadnapos lehetett, így M41 2140 hozta a nyíregyházi (???) vonatot. Érdekesség, hogy 6 nap alatt ezen vonat érkezésének bemondását hallottam Tapolcán, Tomajban és Almádiban, minden helyen másképp mondták be. Volt, ahol nyíregyházi volt a vonat, volt ahol debrecenei, de záhonyi közvetlen kocsikkal, és volt olyan is, ahol a "gép" mást mondott be, mint a forgalmista...
Aug. 14-én Révfülöpról indul M41 2105 egy Bp.-Tapolca gyorssal:
M41 2117 a 975-ös gyorssal Révfülöp előtt, aug. 14-én:
Aug 14-én már hadbaállt M62 305, Ábrahámhegy magasságában a nyíregyházi vonattal, Tapolca felé menet:
Tisztelettel kérek felvlágositást, hogy ha iskolás csoportnak rendelek 2 kocsit 40 rugoért, az árba miért nem fér bele a pontos info, hogy a vonat melyik végén lesz a 2 kocsi? Lellei állomáson tanár 3x:A vonat melyik végén lesz a 2 kocsi? Válasz 3x: a végén. Vonat +30-cal be, fenntartott kocsik a gép mögött, 6-14 évesek felmálházva, jv. haját tépve...
A következő képsorozat aug. 8-ról való, amikor is DrTr-rel és a fiammal Nyíregyháza környékén vonatozunk egyet. A terv egy Nyíregyháza-Vásárosnamény-Mátészalka-Zajta-Nyírbátor-Nyíregyháza út lett volna, ami DrTr-nek össze is jött, nekünk nem...
Vásárosnaményig bézétünk, a 12.20 körüli keresztekkor próbáltuk elkapni a Záhony-Mátészalka vonatot. Érdekesség, hogy ekkor elvileg 4 vonat indul/érkezik, de csak 3 vágány fogadóképes (2-3-4 emlékeim szerint). Emiatt megfogtak mindket a bejárati jelzőnél, beengedték elébünk a Mátészalka-Záhpny vonatot, amelyben volt egy kis extra: a szokásos Csörgő+3 kocsi szerelvényt egy Bobó előfogatolta. A vonat a 2.-ra futott be, mi meg utána mögő. A Bobó lejárt a szerelvényről és átbattyogott az 5. vágányra, tehervonatért. A 3. vágányról indult a mi vonatunk Mátészalkára (M41 2130, 3 kocsival), a 4.-ről a Nyíregyházi interpici. Mátészalkára 3-4 perc késéssel futottunk be:
Az volt a terv, hogy innen kimegyünk Zajtáig a 13.44-es vonattal, ami elvileg a pesti sebesbe fordul. Kimentünk az állomás elé fotózgatni, amikor egyszercsak lóhalálában megjelenik DrTr, hogy változott a menetrend, a zajtai 1 perc múlva indul... Neki már volt jegye, nekünk még nem, így maradtunk... Nem mi voltunk egyedül azok közül, akik mást terveztek: a Debrecen felől érkezett 6314 sz. vonatról is jópáran szerettek volna továbbutazni a zajtai vonattal, és kissé sokkolólag hatott számukra az infó, miszerint kb 3 óra múlva megy a következő vonat... (Zárójelben: a zajtai menetrendjének módosítása a mátészalkai állomáson, a menetrendkönyvi formátumban kitett nagy táblákon nem volt kijavítva!). A Debrecenből érkező 6314 sz. vonat:
A mi bánatunk nem volt túl nagy, mert így kimehettünk Tiborszállásra MD-vel!!! A szerelvény egy Bz-t is húzott maga utáb, amely Tiborszálláson lejárt a szerelvényről, a kalauz váltót állított, kinyitotta a vágányzáró sorompót, és a Bz átállt az 1. vágányra. Ezt követően szinte azonnal indultunk is vissza.
Időközben infót kaptunk DrTr-től, hogy Fehérgyarmat felől nagy kapás várható: volt időnk felkészülni és jegyet válatni Mátészalka-Nyírbátor viszonylatra a Fehérgyarmat-Debrecen IP6303 vonatra... A vonatról egy fotó Nyírbátorban:
Ezt követően visszabézétünk Hodászig, hogy itt csatlakozhassunk DrTr-hez, aki Zajtától jött a pesti sebessel. A képen a Zajta-Bp. vonat fut be Hodászra:
Csak azt nem írtad, hogy Szolnokról is ennyivel indult, mert várt a -esre, amit Rákoshegyen késleltetett meg a 732-es, ami 375-ös számban késve lépett be az ország területére.
Néhány balatoni Csörgős vonat:
1. kép: A 9705-ös számú Tapolca-Budapest gyorsvonat Balatonalmádi és Balatonfűzfő között robog, M41 2191-gyel az élén (2004.08.06.)
2. kép: A 975-ös számú Tapolca-Budapest gyorsvonat megérkezik Alsóörs állomásra, M41 2150-nel az élén (2004.08.06.)
3. kép: A 9734-es számú Budapest-Balatonfüred vonat érkezik Alsóörsre, M41 2149-cel az élén (2004.08.06.)
4. kép: A 974-es számú Budapest-Tapolca gyorsvonat megérkezik Badacsonytomajra, M41 2191-gyel az élén (2004.08.07.)
Ja, majd' el felejtettem! Olyan helyzetet teremtenek, hogy magadtól menj el. Felajánlanak a megszűnő munkaköröd helyett olyat, ami finoman fogalmazva is megalázó.
Kisterenye főpályaudvaron kaptam le ezt a Dáciát, aug. 6-án:
Kereszt Nagybátonyban, szintén aug. 6-án. A fotót a fehérre meszelt szegélykőröl készítettem, ami miatt utólag megrovást kaptam - teljesen jogosan - a forgalmistától, aki a negatív tartalmú üzenetet próbálta pozitívan csomagolni: köszönet Neki ezért!!!
Aug 7-én Egerből tettünk egy kirándulást Szilvásvárad-Putnok-Kbarcika-Szilvásvárad-Eger útvonalon. Szerencsére sikerült kifogni egy csörgős vonatot, amit Egerben és Szilvásváradon is lekaptam:
Próbáltam készíteni egy képet a szerelvény végén lévő vezérlőről, valamint a putnoki büzmotra átszálló utashadról, de egy másik fotós beleállt a képbe... :-))
Putnokról átbézéztünk Barcikára. Mivel a csörgős szerelvények nyáron Szilvásvárad felé járnak, az ózdi vonalon is bézézhettünk...
Barcikáról Szilvásváradra nem a MÁV, hanem a Jászkun Volán szolgáltatását vettük igénybe, innen azonban "vonattal" akartunk visszamenni Egerbe.
Direkt megvártuk a fél 6-os vonatot, mondván az tuti nem bézé, erre mit ad Isten.... Másfél órát dekkoltunk, elengedtünk egy Csörgős vonatot, azért, hogy bézéshessünk... Ráadásul a felfelé jövő mónosbéli kereszt is késett egy jókorát, így kb. +15-tel futottunk be Egerbe. A képen keresztre várunk Mónosbélen:
(Zárójelesen, mivel nem aug 7-i utam során, hanem kb. egy héttel azelőtt, de ezt láttam Szilvásváradon:
Egy kis képregény Tiszakécskéről, a 37122 sz. vonat főszereplésével (6341-003), 2004. aug. 6-i dátummal. A vonat +15-tel érkezett Tiszakécskére (ki tudja, miért???), innen +18-cal indult tovább. Hogy miért? :-))
Értesüléseim szerint a szokásos. Átépítési közben megtalálták Monoron a kábeleket. Ez még nem lenne gond, de sikerült is egyet-kettőt elvágni. Kérdés, hogy igaz-e?
Lehet hogy figyelmetlen voltam, de mi a megfejtés??
PBA fékezőszelep szükség üzeméről kaptál-e állásfoglalást? Ha nem, hívjál fel, majd átküldöm.
Valami más.
Nem kerestem vissza, de a múltkor szó volt arról, hogy a 80-05-ös vezérlőkből a 400-405-ig visszakerülnek Hatvanba. Állítólag valaki kiadta táviratilag, hogy vissza kell állomásítani őket, de határidőt nem adott meg.
Nezegetven a Kelebia - Bp. vasutvonal uj kepeit, ill. visszaemlekezve utjaimra van egy kerdesem: Miert nincs a Kelebia-i vonalon Bp-tol vegig optikai kabel kifeszitve a felsovezetektarto oszlopokon, mig mindan mas fovonalon (sot mar nehany mellekebb vonalon is) van? A tavlati cel nem a szomszedos orszagok vasutjaival valo digitalis kapcsolat megteremtese? (Igaz ilyen per. pill. csak Hegyeshalom - Nickelsdorf kozt van, de megis.)
Nos a 9214-el a helyzet a következő: Pápán biztosan nem érik el a diákok, esetleg azok akik 12.30-kor befejezik az iskolát. Tudni kell ehhez még azt is, hogy Pápán az iskolák a vasútállomástól meglehetősen messze vannak. Még a legközelebb lévőből is gyalog 15-20 perc az út, (busszal 8-10 p.) az állomásig. Egyébként ez a vonat 5 évvel ezelőtt valóban közlekedett Pápáról, de akkor sem sokan voltak rajta. Inkább az odafelé közlekedő fordulóján (13.15-kor ért be) voltak némi bejáró munkások.
Régebben ez a vonatpár 1337-1334-es ként közlekedett, Cellből délelőtt már 10 óra előtt megjött Pápára a gőzös (pakúrás), aztán 13. 30 után ment vissza Szombathelyre. (Még fotóztam is!)
Ez a vonat akkor is a következő szerepet tudta betőlteni: Cellből hazahozta a falvakba a bevásárolni, orvoshoz, stb. utazókat, tekintve hogy délelőtt más vonat nem közlekedett. Aztán visszaúton Pápa-Celldömölk között szinte semmi, Celltől Szombathelyre már vitte a diákokat, és a bejárókat hazafelé. Ezért is közlekedett évekig Sm-ig a vonat. Most Pápa-Cell között nem sok értelme lesz.
Egyébként a diákok nagy része+mások is, évtizedek óta a Pápáról 14 óra után induló 1324-el, később 9214-el (ami a mostani 9224-nek felel meg), majd most a 9224-el utznak Celldömölk felé.
Győr-Pápa között viszont az elmúlt évek alatt úgy 94-től elég jelentősen megnőtt a bejáró utasok száma. Ehhez hozzá tartozik hogy Pápán már alig van munkahely.
Ezek a bejárók a 9249; 9227; 929-es vonatokkal utznak befelé, és hazafelé bizony el tudtak "oszlani" a 9214; 9224; 9226; (és még 595-2-ön) is.
Most hogy a 9214 kiesik, a 9224-es minden bizonnyal full lesz, főleg ha marad a 4 Bhv, aztán a 9226 és 595-2 sem lesz túl hézagos.
Erre egy jó példa: ha valaki emlékszik rá a 929-es régebben Ciklámen express közvetlen vonata volt Cell-Győr között, 2 Bm (53;54), 1 Am (52), 1 Bm (51) összeállításban járt. Ehhez volt még BRmo (büfé), és 1; 6 napokon 1 Bm (55) erősítés. Ebben az összeállításban a vonat elég volt Pápa-Győr között is. Kb. 40-50 felszálló utas volt reggelente. Ebből kb. 10 bejáró (velem együtt), a többiek Bp.-re utaztak.
Ma ugyanez: 929 összeállítás: 3B;1A;2B;1A (dupla stokk), 7 kocsi. Pápán felszáll kb. 200-250 ember+ Gyömöre-Téten kb. 100-150 diák+bejáró Győrbe. Csupán ennyi a különbség a 80-as évek, és napjaink között.
Ezért kellett volna meghagyni a vonatokat, főleg a 9214-est.
Boccs hogy ilyen későn válaszolok. Előszőr is kössz az információkat, másodszor azért van északi ráírva, mert onnan lett átcsoportosítva, és még nem cserélték át.
"2 Mdmot pályaszámát nem láttam az egyik vendég kereken várja a javitást vagy a selejtezést a másik már ott van 7 hónapja."
Ez nemrég úgy volt (nem tudom, most hogy van), hogy MDmot 3033 (vendégforgóvázakon, forgóvázak 3039 alatt), MDmot 3013 (vendégforgóvázakon, forgóvázak 3028 alatt), MDmot 3037. A leállítás ideje és okai sorban: 2004 április, főkerethajlás / 2002 február, baleset következtében főkerethajlás és királycsapszeg-törés. (Hajtómű 3004-ben, motor 3036-ban) / 2002 augusztus, motorhiba. Nem tudom, melyik áll 7 hónapja. :-)
Szerdán találkozhatsz a személykocsis kollégával :-), bár úgy látom a mailt nem kaptad meg. Szerintem a freemail már megint hülyét csinál belőlem. Megy a levél a másik címemről is!
Az előzőt nem ide akartam, de most már mindegy, nem töröltetem
Titibi!
Azért káromkodom, mert ez esetben is oly egyszerű lett volna jól csinálni, csak ezek a drodok tönkre vágják a vasutakat. Ma a vasutak egyik legnagyobb ellensége sajnos a vasutas Legalábbis külföldön is így láttam :((((
A 20 peren belül szerzett vonatpótló busz Svájcban az SBB irányítóit dicséri
Indulás előtt némi hozzám e-mailben érkezett szösszenet:
Munkavédelem:
AZ ÁRAM ALATT LÉVŐ ALKATRÉSZ UGYANÚGY NÉZ KI, MINT AMELYIK NINCS ÁRAM ALATT. CSAK MÁS A FOGÁSA...
A menet közbeni vonat takarítás:
ARRA ÉBREDTEM, HOGY A TAKARÍTÓNÖ AZ ÖRÜLET HATÁRÁT SÚROLJA.
Morbid fenyegetés:
OOOO, HOGY A VILLAMOS SZABJA RÁD A RÖVIDNADRÁGOT!:)))))
Ez annyira jellemző, de vajon ki találta ki?
AZERT VAN A VONATON KÉT MOZDONYVEZETŐ, MERT OTT AKKORA A ZAJ, HOGY EGY
EMBER EL SE TUDNÁ VISELNI!
A balesetvizsgálók bölcsessége:
A CSAPATMUNKA LÉNYEGE: MINDIG VAN KIT HIBÁZTATNI.
Kínos:
MÁR LÁTOM A FÉNYT AZ ALAGÚT VÉGÉN ..... DE MIÉRT DUDÁL?
Ez is kínos:
"RÖVID LESZEK!" -- MONDTA A KÍGYÓ, ÉS FELMÁSZOTT A SÍNEKRE...
Ez csak kicsit OFF:
A GUMIÓVSZER NEM NYÚJT TELJES BIZTONSÁGOT. A BARÁTOMON IS VOLT, MÉGIS
ELÜTÖTTE EGY BUSZ.
Egy jótanács a nagyseb. vonat vezetőjének:
NE VEZESS TÚL GYORSAN, MERT MÉG LEMARAD AZ ŐRANGYALOD
Müchenben rekord idő alatt sikerült megtölteni a palackom vízzel. Nem hiába járok oda már évek óta vízért, kialakult a rutin.
Az ICE-n alvás végső soron nem volt rossz, sőt a Wiener Walzerhez képest kifejezetten kiváló volt.
Berlinből északra utaztam. Egy kisvárosban városnézés közben a főtér mellett egy áruházba botlottam. Megnéztem mennyibe került egy fejhallgató: sokba, 2.45 euróba. Aztán megnéztem a rádiók árait is. Én 8 euróért vettem itthon, de nem volt hozzá fejhallgató, az itthon csak 12 euróért jár. Nos addig nézelődtem míg találtam az enyémhez hasonló tudású rádiót, fejhallgatóval 1, azaz egy euróért, 250 forintért!!!!!!!!!
Szegény szerencsétlen csóró németek!!! Ilyen árakon kell elkölteniük a magyarnál jóval nagyobb jövedelmüket!!!
Az út tovább Hamburgban eseménytelenül, a táj nézegetésével telt. Itt újabb ICE-re szálltam fel, ami majdnem Svájcig levitt éjszaka. Ez már nem volt annyira jó, mint előző nap, kicsit más volt az ülés és nem működtek a fejhallgatóval hallgatható műsorok sem. Ennek ellenére sikerült végig aludni az éjszakát.
A kalauz vicces volt, kérte a felárat. Ha nem tudom, hogy mások már utaztak előttem éjszakai ICE-vel nemrég, megijedtem volna. De aztán magától rájött, hogy nekem olyan nem kell. Főleg azért, mert nem felár, hanem pótjegy kell, és az utóbbi alól nekem mentességem van. Azért érdekes, hogy még a vasutasok is keverik a lényegében hasonló felár és pótjegy szavakat, pedig ez az én jegyemmel óriási különbség!!!
A délelőtt esős, borús idővel telt. A Duna völgyében vonatoztam végig. Persze itt a Duna még csak nagyobb patak, éppen csak folyócska, nemhogy folyam. Szép volt. Memmingemben elcsábultam, és megettem egy gyrost, vettem almapürét. A napi vonatozási terv vége az Alpokba volt, ahol elindultam fel a hegyre a 2005. februári sívilágbajnokság kulisszái között. Egy zuhatagos patakvölgyben másztam felfelé, lenyűgöző volt
Este több átszállással és két városnézéssel Ausztriába utaztam, ahonnan a Svájc felől érkező vonatra kapcsolt közvetlen kocsiban Villachba utaztam, majd onnan utolsó beutazásra váró jelentősebb magánvasútra, egy 65 km hosszú alpi kisvasútra. Annak végére érve 12 km-t gyalogoltam a hegyek között, de vissza már nem volt erőm, 2.2 euróért inkább busszal jöttem. Ez is szép kör volt.
Este már 19.30-ra a 22.55-ös vonat indulási helyére értem Villachba. A szerelvény már bent állt, csak 50 fok volt benne, ablak nem nyitható. Minden reklamálásom ellenére a klíma csak 22.45-kor röffent be, ami miatt életem első külföldi panaszlapját írtam meg, a vonaton. Az állomáson nincs panaszkönyv. Kíváncsi vagyok válaszolnak-e
Az éjszaka a lassan hűlő kocsi ellenére végülis alvással telt. Svájcban megint délre, Churba vettem az irányt. Váltottam 40 euróért frankot. Ennek felét sikerült is szinte azonnal elkölteni, 20 euróba került a félárú vonatjegy onnan a Gotthárd-hágóig, majd tovább a Matterhorn lábáig. Az útvonal nem érdemtelenül van a világ legszebb vasútvonalaként számon tartva. A legendás napi négy pár Galacier expressz útvonala ez. Viszont ez a vonat azon a részen, ahová jegyet kellett vennem pótjegy köteles, így személyvonattal mentem. Pazar nap volt, elképesztően lenyűgöző tájakon
Brigből Bernen át Zürichbe utaztam, néztem ott az Olimpiai közvetítést, majd irány Budapest. Bécsben kocsicsere, majd Hegyeshalomban is. Ott szokás szerint kötekedett a kalauz. Pedig szinte az orra előtt szálltam fel Hegyeshalomba. A kis mocsok, kiszúrt egy osztrák vonatjegyet kilógni a pénztárcámból. Persze nem lett tőle okosabb, múlt heti Grác környéki napijegy volt
13 órára értem haza. Most meg megyek a boltba, hamarosan indul a vonatom vissza Zürichbe, majd onnan következő éjszaka a németekhez, hogy hétfő estén már az Atlanti-óceán partvidékén legyek Hollandiába
Szombatra a Füredire a púpost vártam, de az M41-2169-es filmcsillag érkezett a vonat elejére, ekkor gondoltam, hogy ismételten elhalálozott a rozsdatengerrel büszkélkedő púpi, amikor az indulás előtt 1 perccel életjelet mutatt magáról füst és hangrobaj közepette. Menetidő így is +15 perc volt, ami még nem is sok a balatonnál, főleg ilyenkor. Tapolcán viszont furcsa hangot hallottam a gép felől szisszenés, majd a vonókészülés csörrenése a mozdony pályakotróján. Tapolcaiak modelles kocsiját kellett felvennünk, ami egészen füredik vittünk a kiállításra ( itt jött össze a +15-ből leglább 7 perc). Szembejövő a Bz+2 mellék ismét sikert aratott kétszer annyi ember várta lennt az indulását, mint amennyien fennt voltak. :) A 305-ös szergejt ennél rondábbra megcsinálni nehéz lett volna.
titibi: Hétfőre megcsinálom a 2. számú módosítást :))) És már lehetne valami okítás, mert már elegem van a mozdonymosásból (olyan büdös az az ipari mosószer) :) Ja és ha esetleg nem jönnél rá, hogy ki vagyok, akkor elárulom, hogy a Gábor
mostanában eléggé elcsendesedett ez a létszámcsökkentés-téma
Persze hogy elcsendesedett. Törökbálinti robbanás, füzesgyarmati gázolás, újabb robbantások Irakban és Gázában, kormányátalakítás, Szász Károly stb. Ha majd nem lesz miről mesélni a híradóban, majd megint előszedik ezt a témát (is) :-))/:-((.
"Nem kell bizonyítani... Nézd, én pl. se a nyelvvizsgákat, se a különböző vizsgákat ÖNMAGÁBAN nem nézem semmibe. Amit tud az ember, vagy amihez ért, arról még nem feltétlenül van papírja."
TELJESEN EGYETÉRTEK!
"tipikusan" iskolás járat"
Maradjunk annyiban, hogy nem mindenki éri el. Tudom.
"Ha már úgyis helybéli vagy, megmondhatnád vagy rákérdezhetnél, hogy korábban (2-..-5 éve) voltak-e ezen a vonaton? Meg szept-től lesznek rajta diákok?"
Rendben, majd megírom az eredményt.
"Sokadszor is szeretném aláhúzni, hogy nem tartom helyesnek az ilyen lemondásokat (de ha ez az elvárás, akkor valamelyik járatot le KELL mondani)."
"Sajátos, hogy agyon reklámozott éjszaki vonatok utasaival basznak így ki, főleg azért, mert ezt a két kocsit 95%-ban személygépkocsival együtt utazók használják."
Gergő, ismételten jó utat! A stílusod mit sem változott, nyílván totál igatzad van, de minek káromkodni?
"(Tényleg, mostanában eléggé elcsendesedett ez a létszámcsökkentés-téma. Lehet, hogy elszabotáják?!)"
Sajnos nem szabotálják el, nálunk, egy dolgozót már el is bocsájtottunk. A sors iróniája, hogy a gépészettől leépített dolgozót még aznap felvette a forgalom. Tehát a MÁV effektíve nem épített le létszámot vele. Váltókezelő volt, tehát a forgalmi vizsgái megvoltak, bolondok lettek volna a náluk hiánnyal küzdő területet egy kész emberrel nem feltölteni. De a gépészet (üzemeltetés) adminisztratív az az nem mozdonyvezető létszámból leépített.
Pedig nekünk is jó lett volna még a dolgozó mert fiatal és megbízható munkaerő volt.
sziasztok ma voltam debrecenben megnézni a tüzijátékot. csodálatos volt vonat tetején néztem végig egy zakkes tipusú tartálykocsiról ma az alábbi mozdonyokat láttam Mdmot 3020, Mdmot 3026, Mdmot 3031, Mdmot 3033, Mdmot 3038, Mdmot 3039. Szerelés alatt Mdmot 3028. A telepen Mdmot 3040, Btx 023 és 2 Mdmot pályaszámát nem láttam az egyik vendég kereken várja a javitást vagy a selejtezést a másik már ott van 7 hónapja. M44-106 a sarokba a bokrokban van melette Bdzx 004 szétszedve. Btx-022 frissen felujitva mintha új lenne engedélyezzet sebbeség 80km/h. Btx-023, Btx-024, Btx-025 meg sokan mások. 20-i napon majdnem minden Mdmot vonat 5 részből állt. pl:Mdmot 3038 Bx-110 Bx-092 Bx-74 Bx-77 Btx-022. Amivel mentem Tiz részből állt. két járat egybe sárándon összekapcsolták a nagykereki és létavértes felöli vonatokat 8db Bx, 2db Btx, 2db Mdmot. képeket csináltam de még nincs adsl-em mobiltelefonnal internetezek csiga. sziasztok. ha tudtok akkor irjatok bh teliablakos kocsiról hogy mi van velük. akkit érdekli az egykori vezérlő a vasuttörténeti parkban bdth-100 osztott üveges ajtók teliablakok. Hevesen a vasútállomás melett a 31-es közút mentén van egy ketté vágott bh kocsi a másik fele valoszinüleg jászkiséren van. képet csinálok róla kb 1 hónap múlva teszem fel. jó éjt.
Üdv!
Én így emlékszem. A 37313 motorkocsija valóban visszajött a 37318 végén, de ment tovább Mezőhegyesre, hogy ne kelljen külön szm.-ben mennie később. A "legenda" szerint benne felejtették a menetrendben a 37363-at, erre utalt a 1-4 közlekedés, mert ezt az előző évben a szentesi vonat szerelvénye csinálta ami csak 5-7-ig ment vissza Szentesre a kb. 37451 idején. Mivel benne maradt, ezért a 30718 szerelvénye jött gépmentben Kondorosról 19:45 után, hogy megcsinálja a 37363-at is, de az nem tudott Oh-ra érni úgy, hogy 20:17-kor vissza tudjon indulni Szénásra, mindig késett , bár a 37363 indulhatott volna később is pár perccel, de egyszerűbb volt megszüntetni. A késés oka volt többek között, hogy Szénás és Oh között állomástávú a közlekedés, az előtte érkező 37318 20:02-re érkezett, ha nem késett, és Kondorosról 19:45-kor indult és elég nehéz 30 km megtenni 40/60 kmh-val irányváltással 32 perc alatt.
Végül az állomási tartalék is kivihetett volna egy kocsit, végszükségben. :-)
Reagálhatnék a távollétemben született 1500 hozzászólás némelyikéhez, mesélhetnék életem első külföldi (ÖBB-s) panaszlapjáról (szó szerint), de nemrég értem haza, és ma (szombaton) már indul is a vonat velem Amszterdam irányába
De egy pzg-s hozzászólást nem tudok kihagyni:
Pzg: a reggeli rapportokon beolvasta a szesza, hogy milyen bejegyzések születtek az elmúlt 24 órában. Max 1-2 volt naponta.
Andó G: A nagy francokat!!! Dehogy csak 1-2 van/volt/lesz naponta. CSAK a Keleti pályaudvaron naponta-kétnaponta elfogy egy panaszkönyv!!! Napi ingázóként, immár bérletes utasként találj ki egy álnevet és kérd ki a panaszkönyvet, magad is láthatod, mennyire hülyítettek titeket a kollégáitok. TE hozott anyagból dolgoztál, esélyed sem volt átlátni, hogy igaz-e amiről beszélsz, vagy amiket nektek mondanak
De nem az a baj, hogy te emiatt hülyét csinálhattál egyszer-kétszer magadtól, mert ettől még nem lenne válságban a cég. A hiba az, hogy Vizsy Feriék is hisznek ezeknek, és ezért hiszik azt, hogy milyen überfasza munkát végeznek :((
Ez a hazudozás egymásnak, másoknak, ügyfeleknek, főnököknek vitte többek között abba a morális csődbe a céget, amibe ma tán már napi ingázóként te is látod került
Ezért nem ér szart sem a panaszkönyv önmagában
Bár az is lehet, hogy csak az FVF-től Minisztériumból kapott, és emiatt komolyabban vett levél volt az a napi egy-kettő Ennyi jutott ugyanis ténylegesen el a Panaszirodánál magasabbra
MÁS!
Említettem, az EU legélenjáróbb vasútjainak egyike az ÖBB, és erre hivatkozva sokszor hamis Európai kép alakul ki sokakban
Nos íme egy történet arról, hogy milyen is tud lenni az EU legpatentebb cége. El (sem) lehet képzelni milyen a többi
A 22.55-kor Beograd-Zürich viszonylatú nemzetközi vonat Villachból Feldkirchbe két közvetlen kocsit továbbít. E két kocsit már 19.30-kor, érkezésemkor az első vágányon tárolták. Felszállva feltűnt, hogy még nincs kirakva a helyfoglalási cetli és hogy 50 fokra hevült a nyitható ablakok nélküli ÖBB-EC minőségű vagon.
21.30-kor az első személygépkocsik felhajthattak a vonatra, majd az utasok felszálltak az első vágányon álló ülőhelyes és fekvőhelyes kocsiba. Az utóbbiba sikeresebben, mert minden ablak nyitható volt, és az így 25 fokosra hűlt, utóbbiban egyesek kis híján a vésznyitóval az egész ablakkeretet kiszedték, de mivel az vészhelyzetben sem nyitható ki könnyen, így véletlenül sem ment Így jobb híján a peronon várták a hűvöst.
A két kocsi már 19.30-kor feszültség alattinak tűnt, ám kiderült, hogy hiába a tábla, és a világító előfűtő berendezés, az időzített, és még gyakorlatilag nem ad áramot
Mentem is reklamálni, de azt mondták, hogy 80 perc az előhűtési idő, majd ennek letelte után már 60 percet mondtak, majd ez negyvenre csökkent. Ekkor már bedurrant az agyam, és noha itthon már a másodiknál biztos emlékkönyvet kértem volna, ezt 22.15-kor már meg is tettem a forgalmiban.
A forgalmász nem épp magyar módon magáévá tette a problémát, rádión összecsődítette az egész gittegyletet, négy főt. Ezután kiment a brigád a kocsikhoz. Az egyik levette előről, a másik hátulról az előfűtő táblát, a harmadik kihúzta a dugót (fesz alatt), a negyedik meg babrált kicsit a digitális készüléken. Ettől persze nem lett hűvösebb, mentem is vissza reklamálni. Monta, majd jön a mozdony (a szlovén határról a vonattal) és az majd fűt. 22.34-kor jött is a háromra, onnan át az egyre és 22.45-kor már be is röffent a klíma.
A forgalmi irodában nem tudtak semmiféle panasz tételre alkalmas nyomtatványt adni, még e-mail és postacímet sem. Mondván: olyasmivel a személyszállítás foglalkozik, majd kérjek a kalauztól!
Én meg elmondtam, hogy márpedig az itteni ez ügyben saras trógerek nem a Szesza alkalmazottai, és ezért egyesek még nagy pénzeket is kapnak. Érdekes módon az egész lebaszás, és dolgozói felelősség kérdését nem kifogásolták, a nagy pénzre való utalást a sárga ruhás akasztó brigád viszont kikérte magának
A kalauz persze próbálta leszerelni ez irányú kérésemet, de végülis nem akart a Villach-i trógerek miatt ő is panaszlap tárgya lenni, hozta a nyomtatványt. Közölte, hogy ez esetben viszont most meg kell írnom. Megtettem. Egy A/4-es lap volt, nálam nem marad semmi belőle. Érdekes Volt rajra olyan rovat, melyen a kalauz kifejthette véleményét a panaszról, és ez együtt kerül beadásra a főnökségre.
Én nem bíznám a kalauzokra ilyen formában ezt a kérdést Ki az a magyar barom, aki lead egy róla írt panaszlapot? Még Varga Gyula sem volt ilyen barom, tusolta is a panaszokat ezerrel, pedig ő elöljáró, csomóponti állomásfőnök volt! Akkor egy magyar kalauztól hogy várhatunk el ilyet? Az ÖBB megteszi. De teheti. Létszámot akar leépíteni, nehezen megy nekik, ezt tudjuk. Egy ilyen hiba pedig könnyen az állásába kerülhet a fókának
Sajátos, hogy agyon reklámozott éjszaki vonatok utasaival basznak így ki, főleg azért, mert ezt a két kocsit 95%-ban személygépkocsival együtt utazók használják. Ezzel akarják őket megnyerni? Megjegyzem, ez a viszonylat az európai távolsági személykocsi szállítás egyik utolsó mohikánja. Két kezemen meg tudnám számolni a naponta járó ilyen vonatokat :(
Megjegyzem a Winer Walzer és Zürichsee EN vonatok témája is megérne egy mesét Nem nagyon megy az éjszakai utaztatás az ÖBB-nek, sem
MÁS!
Ismert tény, hogy a vasúttársaságok, és felkészült dolgozói általában nehezen birkóznak meg a rendkívüli helyzetekkel. Úgy is mondhatnánk, ilyenkor az utasok kárára elfogy a tudomány. A Trenitalia cégnek a Verona Milanó szakasz kiesése után 180 percre volt szüksége, hogy 3 buszt összekaparjon vonatpótlásra Veronában munkanap reggel. Ugyanezen cég Szardinia szigetén szemrebbenés nélkül törült egy délutáni vonatot, amikor gond lett vele, pótlás nélkül. Emiatt 240 percet szobroztam a semmi közepén. Egy angol társaság sikeres vonatpótlása azzal járt, hogy a vonat nem várta meg a pótló járatokat.
Az európai vasúti TOP országában is sikerült megnézni a rendszer rugalmasságát. A szélvihar pillanatok alatt 20 fokkal csökkentette a hőmérsékletet és mellesleg megnehezítette, majd tönkrevágta a vonalat, amin épp utaztam. Az egyvágányú vonalon az első keresztnél +10-et kaptunk, a másodiknál újabb +10-et, majd a harmadiknál már hiába vártuk a szembe jövő vonatot 5 perc után leszállítottak minket, hogy várjunk az állomás elé egyszer csak befutó buszra.
A buszra várva a rádiómmal szórakoztattam magam, ahol a kevés bejövő csatorna egyikén mindössze 5 perccel az után, hogy a vonatszemélyzet értesült a vágányzárról már ismertették is e tényt!!! Korrekten!!!!
A busz utasokkal tele érkezett 15 perc múlva, a szembe vonat utasaival. Ők 5, azaz 5 perc késéssel indultak tovább, mi +50-nel érkeztünk Winterturba. Onnan az ütemes menetrend miatt hamarosan indult is a sok-sok irányba a csatlakozás
Az egyik irányba +10, +20, +5 perces késések voltak, a másikba: 0 +50, majd max.5. Minden útban eső szolgálati hely személyzete úgy terelte az utasokat a buszhoz annak érkezésére, mintha már hetek óta ezt csinálná egyfolytában
Epilogus: másnap a helyi metró újság címlapon ecsetelte a vihart, és következményeit. Ennek részeként a vasúttársaságra hivatkozva közölték mely vonalakon volt jelentős késéssel járó fennakadás. Jelentős késés, ezt ÖSSZESEN az a 25-30 utas tapasztalta csak meg, akik az ingázási iránnyal ellentétesen utaztak Nálunk a jelentéktelen késésnek is több ezer áldozata van, és ők nem ússzák meg fejenként átlag 5-6 perccel
MÁS!
Kifelé az EC 24-gyel mentem Hegyeshalomig. A jegyeket a fővizsgáló már Kelenföld előtt elkérte. Persze a szokásos dialógus nem maradt el: Leszáll Hegyeshalomban? Igen.
A vonat tíz különböző forgalmi és műszaki okból 20 perc késéssel érkezett Hegyeshalomban. Ennyit tudsz MÁV Rt Egy helyen sem álltunk egy percnél többet, csak épp tetvészkedtünk egy csomót
Visszafelé a Wiener Walzerre látványosan indulás előtt, szinte a kalauz orra előtt szálltam fel Pest felé. Ez is kevés volt az üdvösséghez. Először helyjegyet kért, de körberöhögtem. Erre ugyanis olyan nem kell Aztán kegyelemből közöltem, Győrig megyek. Ez mondhatott neki valamit, mert témát váltott. Hol szállt fel? Hegyeshalomba. Akkor miért van ott az osztrák jegy a pénztárcában? Ja, az! Gyűjteményi okokból. Megnézi?
Történetesen egy Stájer tartományi napjegyet kapott kézhez, múlt hetit Rajta nagy betükkel németül: nem érvényes az EN vonatokra
Mivel jött Hegyeshalomba?
EURegio személyvonattal! Tán gond?
Ööö, nem.
Ebben maradtunk.
Győrbe a 10.15-ös pesti gyors csak 10.14-kor íródott ki, 15-kor menesztették (sikertelenül, mert még nem volt fenn a csáp). A vágányon két szerelvény árt, csak épp egybe értek!!!!!
Ezt nem mondták, így a 9102 (Győr 10.08 Szombathely Csornán át) vonat utasai könnyen rábaszhattak, és mehettek volna Pestre. Én eszemnél voltam, rákérdeztem. Mondták az eleje Szhely, a vége Pest. Ez egyértelmű definició volt, tekintve, elől-hátul egy-egy rákötött V43-as
Megkérdeztem tehát hol a határ.
A válasz nem sokat késett, az egyik tolatási IQ kombájntól: Hegyeshalomban
Elgondolkodtam, ezt a vonatot külföldiként, életembe először Mo-n járva még tán én is beszoptam volna
Persze hülye utas, miért nem SZVÖR-rel a zsebében mászkál
MÁS!
Ja, persze a kígyózást mi aztán nagyon átalakítottuk! Érdemes megnézni egy-egy Taurust Fradiban a színben felülről hol is kopik szerencsétlen paletta
MÁS!
Traficc: Ha Bp-Brüsszel szerinted 1385 km, akkor hogy lehet, hogy Bp Zürich az ÖBB szerint meg 1120? Jól tudod te ezt biztosan?
MÁS!
egy álmodozó:
Rólam van szó? Melyik atrocitásról? Abból sajna sok van. Kell nekem évente 80 ezer km-t utastérben utazni :))))
MÁS!
István Gyuri!
Leszokhatnál már a 3-as betű méretről! Írj rendesen, vagy te veszel nekem szemüveget!!!!
MÁS!
A menetrendkönyv gyűjteményem tanulsága szerint 1980-ban volt nyári 1980/81-ben téli, továbbá az 1991/92-es másfél évig élt a tervezett egy helyett, így az 1999/93 felfogható télinek is
Dunci70!
Addig húztam-halasztottam az olasz Eurostar vonatok otthoni kipróbálását, hogy az valószínűleg még a 2007-es utazási tervben sem fér bele 12 euróért? Kapják be!
Szerelvényt nem nyertek, munkabért se spóroltak, mert a mozdonyvezető, kalauz, váltókezelők, sorompókezelők stb. mind szolgálatban vannak! Ezt csak kibaszásból csinálták, és megmutatkozik a menetrendkészítők felkészületlensége, és abszolút nem ismerik a vonalakon az utaslétszámot. Pancserek a köbön.
A délutáni átszállósdira még egy megoldás: IC803 megállítása Godisán, Sásd helyett/mellett. Az előbbi megoldásnál aki Sásdról menne Pestre, az a 8066-tal elgurul Godisáig, ÜSZ szerint nem csinálna visszafelé utazást. A kilométer-övezet átlépése miatt pedig egyszerűen üzletpolitikai kedvezményben benntartani 180km-es övezetben, hogy az utas se háborogjon...
(Tényleg, mostanában eléggé elcsendesedett ez a létszámcsökkentés-téma. Lehet, hogy elszabotáják?!)
Nem akarok offtopic lenni, de a mostani események alapján igen nagy sansz van arra, hogy dr. Márkus Imre még közelebb kerül a tűzhöz, és gondolom számára a vasútfejlesztés központi kérdése lesz, hogy nehogy 54e vasutasból 53e legyen...
Egyébként, tudom, hogy antiszociális vagyok, de vicces, hogy Hajdúsámson állomás mindkét végén ott egy váltóállító torony, és folyton ott kell ülni valakinek. Még forgalmász is felesleges, mert simán lehetne az apafai villámkezűekkel irányítani. az egészet. Csak ez x munkahely megszűnése, és egy rakás pénz a kiépítésre... (Ez az ördögi kör, nem? :)
Ott a régi recept: Aki elérte a nyugdíjkorhatárt, azt nyugdíjba küldik, és helyettük nem vesznek fel újat. Ezzel jópár munkahelyet meg lehet szüntetni. Ha meg nem onnan mennek nyugdíjba, ahol mkorszerűsítés történt, akkor a korszerűsítés következtében feleslegesség váló munkaerőt helyezik át a nyugdíjba menő helyére.
A formája hasonlít a Shimmns teleszkópkocsihoz, de ez csak simán áll egy rámpán. Lehet hogy régebben kocsi volt ez is? A mérete, felépítése alapján annak is készülhetett.
peti 19: Ja és nincs SZVÖR -em !!! (bizonyítani nem tudom)
Nem kell bizonyítani... Nézd, én pl. se a nyelvvizsgákat, se a különböző vizsgákat ÖNMAGÁBAN nem nézem semmibe. Amit tud az ember, vagy amihez ért, arról még nem feltétlenül van papírja.
Szevaszám, úgy van ahogy rutthin írta.
Az első szót ugyan nem értem, de a 13:40-es indulás szerintem "tipikusan" iskolás járat (a 9214-es pl. Győrből 13:23-kor indul, és már azt is el-elérték diákok).
Legalábbis akiknek 6 órájuk van. Akiknek meg 7 órájuk van, azok általában már csak a "műszakos" járattal tudnak hazamenni.
Nem tudom, hogy Pápán milyen órarendek vannak, de a "kisiskolások" általában 13:00-13:30 között végezni szoktak.
Egyébként korábban évekig 13:40-kor indult Pápáról a vonat Cellbe, nem hinném, hogy ne reklamálták volna, ha "éppen" lekésik a diákok.
Ha már úgyis helybéli vagy, megmondhatnád vagy rákérdezhetnél, hogy korábban (2-..-5 éve) voltak-e ezen a vonaton? Meg szept-től lesznek rajta diákok?
Sokadszor is szeretném aláhúzni, hogy nem tartom helyesnek az ilyen lemondásokat (de ha ez az elvárás, akkor valamelyik járatot le KELL mondani).
Ja, még valami... Én csak azt mondom, hogy ha már le kellett valamit mondani, akkor ez volt a legkisebb vérveszteségű megoldás. (Alternatív kérdés: ha Neked adták volna ki feladatul miket mondtál volna le a 9214-9235, 9102-9103, 39532-37 helyett? A 9103 vasárnap este mondjuk tényleg megmaradhatott volna...)
rutthin: Az meg tiszta röhej, hogy Cell-Pápa között maradt a 9235-9214. 13.40-es indulással Pápán sem a munkások, sem a diákok nem fogják elérni.
Hát, ez utóbbit erősen kétlem :-)
Ettől függetlenül én is amellett vagyok, hogy a meglévő eszközök pörögjenek, mert azok új utazásokat is tudnak generálni (ld. még anno az IC-k beindulását: sokan nem hitték, hogy nem csak 1-1 expressz "él meg" a vidéki nagyvárosokba, hanem 4-5-... IC is.)
De azt továbbra sem értem, hogy Győrbe hogyan jutnak el (jellemzően, ugye reggel)azok, akiknek délután 3 vonat is kell a visszautazáshoz.
Emellett érdekelne, hogy 2 évvel korábban, amíg a "régi-új" rendszerben jártak a vonatok, mennyien voltak a 13:55-ös indulású vonaton? Azóta új utasok, új utazások jöttek létre a vonatpár hosszabbítással, vagy a meglévők osztódtak szét a három vonatra?
peti 19: Na most akkor tisztázzuk:
-9235 továbbra is megy Cell és Pápa között, Pápa és Győr között tulajdonképpen nem (hogy ilyen hülyén fejezzem ki magam)
-Győrből Cellbe akkor a 9214 megszűnt? Tehát mostantól 9225-ből fog fordulni 9226 ? Hát, ahhoz képest, hogy "fejből" tudsz minden fordulót, eléggé össze-vissza írogattál :-)
Na szóval: a 9235 sz. vonat Pápa-Győr, míg a 9214 sz. vonat Győr-Pápa között lesz külön rendeletes.
Mint ahogy már korábban is írtam, általában a menetrendváltozások a fordák változásával is jár. Nem tudom, hogy Titibiék mit találnak ki, én ezt "javaslom":
9235 helyett 9225 legyen M41-es fordában (és továbbra is 9226-ra fordul).
A 9235 "maradéka" fordul 9214 "maradékába" Bz-s Anakondával, így Győrből mindkét kora délutáni vonat jöhet "nagy szerelvénnyel".
_nyunyuka: Pofonegyszerű a megoldás: járjon motor+mellék+motor kombinációban (szintén FOMA említette, hogy anno így volt!), máris nem kell körüljárás, ha már mindenképpen nem akarnak szólózni. Ha meg mindenképp kétrészes szerelvényt akarnak akkor Bzmot+Btzx, utóbbi alapanyagának ott a sok leállított BDzx. Pofonegyszerű, de mindkét megoldás drága: plusz motor kell, vagy drága átalakítás.
Közben eszembe jutott még egy, Carpynak biztos tetsző megoldás: megnézem a Dombóvárról Komlóra menő buszok közül az alkalmasat. Ha már a MÁV ennnyire nem akarja, hogy az utasuk legyek (kb. 25-30 másik emberkével együtt...) A délelőtti komlói lemondást egyébként én sem tartom jó ötletnek, mert ezzel gépet nem nyernek (pláne, hogy Komlón marad a szerelvény), a barcsi lemondásnál, menetrendmódosítással legalább nyertek egy szerelvényt.
rg7-nek: Egyik udvari beszállítómtól kaptam Jé, ez a szöveg ismerős valahonnan :-)
A statisztikával az a gondom, hogy "csak" azt nem írták le, hogy hányan haladtak át szabályosan az átjárón.
HVG-cikk:
Mivel a MÁV pályahasználati díja független az elszállított súlytól - vonatonként és kilométerenként, a pálya minősítésétől függően, 205 forinttól 604 forintig terjed -, csak nagy tömegű áru szállítása kifizetődő, mégpedig minél több kocsiból álló szerelvényen. Ez azt jelenti -hátha valaki átsiklott volna fölötte-, hogy ugyanannyi pályahasználati (ergo a "pályarongálásért") díjat kell fizetni ugyanazon a pályán egy-egy kilométerért. Ezzel a (Bz-s) személyvonatok pályahasználati díja finanszírozza részben a tehervonatok pályahasználati díját. Ezek után már más színben kell nézni, hogy az áruszállítás mennyire nyereséges üzletág, illetve, hogy miért is éri meg külsős cégeknek "nyomulniuk".
Nydgist: marslakóék most döngettek keresztül Győr állomáson a 3. vágányon!
Gyönyörű a gép, és naggggyon megy! Mennyivel? És kopasz volt az mv?! ;-)
István Gyuri !
Ahogy már ezt ragoztuk, lehet hogy soknak tünik a Győrből 13.23, 13.55, 14.54-kor induló vonatok hada, de mint törzsutas a 10-es vonalon állíthatom hogy ha nem is fullosan, de mindegyik vonaton szép számmal vannak utasok.
Most ha nem lesz 9214-es, a 9224-es nek kell elvinni 2 vonat utasait, amihez a 4 Bhv kevés lesz. Tekintve hogy a bejáró munkások közül is sokan elérik ezt a vonatot elég fullos lesz 29.-től.
Az meg tiszta röhej, hogy Cell-Pápa között maradt a 9235-9214. 13.40-es indulással Pápán sem a munkások, sem a diákok nem fogják elérni. Így most gyakorlatilag nem spórol a vasút semmit, mivel gép, szerelvény, mv. vjv. mindenki "üzemben" lesz, és közlekedik majd egy járat a semmiért. Ahol meg értelme lenne, ott meg nem lesz.
Ezért kéne megkérdezni azokat akik ismerik is az adott vonalat, és utazási szokásait.
A mai tűzijátéknéző vonatokkal kapcsolatban eléggé elszámítottam magamat. Naívan azt hittem, hogy az IC805, 803 és még esetleg a 801 lesz zsúfolásig, helyettük a 817 és a 807 volt fullon. Lefelé délután pangás. A mentesítőre azért kiváncsi lennék, három szlovén kocsiból fog állni, és valszeg nem gumiból lesz az oldalfaluk. Talán még nem késő...
"Bombariadó következtében szerda este 14 ICE-gyorsvonat késett a Hamburg-Berlin közötti útvonalon"
Latszik, hogy mi a hir.... Mult penteken kicsit nagyobb cirkusz volt Bajororszagban, egy kis vihar kozremukodesevel. Az eredmeny: alacsony vonalfszultseg, leszakadt madzag, kiamradt tavolsagi vonatok. Egy csomo utast szallodaban altattak. De ott nem volt bomba...
"Pofonegyszerű a megoldás: járjon motor+mellék+motor kombinációban"
At a baj, hogy napi egy, nyáron két vonatpáron indokolt a mellékkocsi (pont ezeken nincs.) A Bzmot+Bzx+Bzmot összeállítás felesleges luxus lenne. Megoldást a nemlétező mezei Btzx vezérlő jelentene.
"Carpynak biztos tetsző megoldás: megnézem a Dombóvárról Komlóra menő buszok közül az alkalmasat.
IC820/800-hoz nincs, 8002-höz van.
Dombográd i.: 10.14
Komló é.: 11.25
"Mindössze" 71 perc, de egy nemlétező vonattal azért versenyképes. Röhej ez az egész.
Pofonegyszerű a megoldás: járjon motor+mellék+motor kombinációban (szintén FOMA említette, hogy anno így volt!), máris nem kell körüljárás, ha már mindenképpen nem akarnak szólózni. Ha meg mindenképp kétrészes szerelvényt akarnak akkor Bzmot+Btzx, utóbbi alapanyagának ott a sok leállított BDzx.
Közben eszembe jutott még egy, Carpynak biztos tetsző megoldás: megnézem a Dombóvárról Komlóra menő buszok közül az alkalmasat. Ha már a MÁV ennnyire nem akarja, hogy az utasuk legyek (kb. 25-30 másik emberkével együtt...)
A metro szerelvényeinek vezérkocsijain is használnak "sínkenő" berendezéseket.
Egyszerű szerkezet, az első kerékpár előtt egy filc súrlódik a sínkorona belső
feléhez. Egy tartályból az olaj ezen keresztül szivárog le, és keni a sín és a nyomkarima találkozási vonalát. A tartály méretétől függ, hogy mennyi időnként
kell utántölteni. Előnye még, hogy az olaj nem tud szóródni a menetszéltől,
így nem juthat a futófelületre, a fékezést nem befolyásolja.
" Szóló Bz-s vonalakon KN-es közlekedés.
Útátjárók korszerűsítése, ezáltal sorompókezelők kiváltása. Távkezelt állomások, ezáltal személyzet megspórolása."
A személyzet kiváltása politikai buli, nem? X ezer alkalmazottból Y ezret, ahol X és Y is elég nagy szám, egy állami vállalat nehézkesen tud elküldeni. Meg aztán szagszervezetek...
Egyébként, tudom, hogy antiszociális vagyok, de vicces, hogy Hajdúsámson állomás mindkét végén ott egy váltóállító torony, és folyton ott kell ülni valakinek. Még forgalmász is felesleges, mert simán lehetne az apafai villámkezűekkel irányítani. az egészet. Csak ez x munkahely megszűnése, és egy rakás pénz a kiépítésre... (Ez az ördögi kör, nem? :)
Akkor viszont az a kérdés, ha 9235 tulajdonképpen Pápa és Győr között nem közlekedik (mert a külön rendelet kb. ezt jelenti), akkor 9226 milyen gépből és kocsikból lesz kiállítva? Mert a 9235-ből a 9226 fordul ugye.
peti 19: És mivel a 9235 megszűnt, megszűnt a belőle forduló 9214 is.
Helyesen Pápa és Győr között lett külön rendeletes.
Így Győrből Cellbe 13:55 után 16:00-kor jön a következő, de az is gyors. A következő személy 16:58.
Én úgy tudom, hogy 14:54-kor még továbbra közlekedik a 9226-os műszakos vonat. :-)))
Ráadásul a 9235-9214 vonatpáron vannak is utasok!
Biztosan. Ha arrafelé laksz, akkor tudnod kell, hogy ez a vonatpár 2002. decemberétől került be a menetrendbe, addig csak Cell és Pápa között járt (úgy mint most). Akkoriban hogyan utaztak a mostani utasok?
Ha jól tudom azért lett meghosszabbítva, mert akkor még arról volt szó, hogy a Putyinkák tömegesen fogják elárasztani az országot (megj.: azért az nem semmi, hogy közel 2 éves késéssel jönnek meg ezek a jószágok.), és a "celldömölki elővárosi forgalomba" is beállnak, és napi min. 500 km-es futás volt előírva nekik: kerül, amibe kerül.
Nézzük reggelente hogyan érkeznek be személyvonatok Győrbe: 5:10, 6:37 és utána már csak 9:18-kor. Ezzel szemben én is túlzásnak érzem, hogy Győrből kifelé: 13:23, 13:55, 14:54, 16:58, 18:08-kor is van személyvonat. Ha már húzni kellett, akkor a legkisebb szívfájdalommal (a legkevesebb utassérlemmel) a 13:23-ast lehetett lemondani. Így legalább Pápáról Cell (szombathely) felé a diákforgalomhoz igazodva 14:22 helyett 13:40-re lehetett igazítani a 9214 maradványának indulását.
_nyunyuka: A reggeli irtással az eddigi Komló - busszal Pécs - IC haza most megfordítva, akkor vettem észre ezt a bődületes marhaságot...
Az a gond, hogy mellékkel jár a komlói Bz (FOMA leírása alapján nem lenne szükséges), ezért a körüljárások miatt (különösen Komlón) jelentős a technológiai idő. Ezért nem tud a 38633-as Sásdig bemenni, hogy a 805-ösre átszállás legyen.
Nézd meg! a 38634 csatlakozik a 1804-eshez, míg a 388636 a 8204/8066-hoz, majd a 38613-nak kell még beférnie a 8053-9803 közé (szemben suli vasárnap már indul a 18068-as is). Melyik ujjadat kívánod megharapni?
Megoldás lehet, ha a 8066 Sásdon megvárja, amíg beér a komlói Bz (lehetőleg mellék nélkül), így viszont a 8204/8066-ról Komló felé átszállóknak növeljük meg az eljutási idejét, és visszafelé már csak Sásdig lehet jönni a Bz-nek (de még így is necces, hogy 9803 előtt be tud-e érni...). Szóval nem egyszerű... Most nincs kedvem rajzolgatni, próbáld meg Te :-)
M40 120: Viszont a 37363-at visszarakhatták volna a mentrendbe mivel most már lesz neki Orosházán szerelvény
Szerintem eddig is lett volna szerelvény rá (a 37318 végén visszatér a 37313-é), tehát itt nincs összefüggés. A szentesi MD-becserélésben pedig teljesen igazad van: nyilvánvaló, hogy (majdnem) minden menetrendváltás együtt jár a fordulók módosulásával, ez nem okozhat túl nagy problémát.
Életét vesztette egy férfi, amikor autója egy vasúti átjáróban vonattal ütközött pénteken Csongrádban; két kiskorú unokája könnyebben sérült. A baleset a Makó és Földeák közötti dűlőút vasúti kereszteződésében történt: az 58 éves férfi feltehetően észlelte, hogy jön a vonat, ám eddig ismeretlen ok miatt az autó megállt a síneken. A személyvonat vezetője fékezett, de az ütközést már nem lehetett elkerülni, a szerelvény 10-15 méternyi távolságon tolta maga előtt az autót. A személygépkocsit vezető férfi a helyszínen életét vesztette, két unokája, három és tizenöt év körüli gyermekek az elsődleges vizsgálat szerint könnyebben sérültek. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.
Üdv !
Most akkor a 37458 helyett a 37448-ban jön Orosházára, mint régebben. A 37458 sajátossága, hogy szinte minden évben berakják a menetrendbe majd évközben megszüntetik. Viszont a 37363-at visszarakhatták volna a mentrendbe mivel most már lesz neki Orosházán szerelvény, a 37448-é, így el tudna indulni időbe, és Nagyszénás felé nem 18:14-kor menne el az utolsó vonat, az utasok legnagyobb örömére.
Gyere föl Komlóról a 38633 (47-es vonal)-IC803 (40-es vonal) párossal. Jól nézd meg!!!
Eddig nem volt gond, mert hazajöttem a 38635 - IC805 párossal. Ezt most is megtehetem, de Komlón mindig akadt 2-3 órás feladat. A reggeli irtással az eddigi Komló - busszal Pécs - IC haza most megfordítva, akkor vettem észre ezt a bődületes marhaságot...
Egyedüli megoldásnak marad a 38613-8003 párosítás mint uccsó lehetőség. Kíváncsi vagyok, hogy a kivett elsőosztályú kocsi helyett lesz-e betéve másodosztályú vagy rövidül a szerelvény...
11:35 után Cellből Győrbe 14:31 a következő vonat, de az is gyors, tehát a következő személy 15:02-kor indul.
És mivel a 9235 megszűnt, megszűnt a belőle forduló 9214 is. Így Győrből Cellbe 13:55 után 16:00-kor jön a következő, de az is gyors. A következő személy 16:58.
Ráadásul a 9235-9214 vonatpáron vannak is utasok!
Még 1X gratulálok. Én még csak elmegyek a gyorssal, de a falusiak nem csoda ha inkább busszal mennek!
Nézegettem, hogy a Békéscsaba és Szentes közötti MD-motorvonatok cseréjét is érinti a 3. sz. módosítás. Jelenleg: Az "új" MD 37458-ban lemegy Orosházára, a "régi" pedig 37449-ben megy be Szentesre. Auggusztus 9. után viszont a 37458 "csak külön rendeletre közlekedik".
>Aztán, a két ló folyton enni kér. De az étel egy része kiesik a száján, ... :))))) De az élet még ennél is bonyolultabb.
Megjelenik egy harmadik ló, és a jászol felé furaxik, láthatóan evési szándékkal. A kék és a zöld-sárga ló összenéz: "Ez kiii??" Majd mikor kiderül, hogy magánló, szólnak a piros lónak... A magánló meg éhen marad, és az idomárral fenyegetőzik.
A sín sebességének és a kerék kerületi sebességének különbsége (szlipje) mindig fennáll erőátadás közben, tehát vontatás, vagy fékezés esetén. Ha ez a szlip egy adott értéket elér, az átvihető erő rohamosan csökkenni kezd.
Erre a határtartományra kell az embernek (járművezetőnek) szabályoznia minden kerekes jármű vezetése közben. Mivel a légfék esetében a vonat valamennyi járművének ilyen szabályozása lehetetlen, biztonsággal a határpont alatt kell maradni, a tapadás szélsőséges csökkenését pedig a mozdony vezetőjének figyelembe kell vennie.
Az erősen megfékezett járműveken csúszásgátlókat alkalmaznak a gördülés fenntartására, ezek legújabb, mikroprocesszoros változatai már képesek a gördülési határ szlipjén tartani a fékezett, forgó kereket, ilyen módon akár a tárcsás fékezésnél is biztosítani a futófelület tisztítását.
Viszont mindez külön tudományág, belőle jó néhány doktori értekezés született.
A kerék blokkolása és megcsúsása rendkívül veszélyes helyzet! Ugyanis a már megcsúszott kerék újra forgásba kezdésének kondíciói nem egyeznek meg a forgó kerék megcsúszásának kondícióival (tehát amely körülmények között a forgó kerék megcsúszik, annál kicsit jobb körülmények még nem elégségesek a blokkolt kerék megforgatásához).
Bebe
Az öntöttvas féktuskók közel a jármű súlyával azonos, esetenként még annál is nagyobb erővel szorulnak a kerékre, és elég jól tisztítják azt, még az olajtól is. A nem fémes féktuskók már kevésbé képesek mindenféle szennyeződést ledörzsölni. A nem a kerék futófelületét fékező kerékfékek nyilván nem tisztítanak és ezt nem lehet csak úgy akerék-sín kapcsolatra bízni. Az állva haladó kerék érintkezési pontja ugyanis megsérül, lapos lesz, vagy felrakódik. Másrészt a csúszó és nem gördülő kerékkel a fékút lényegesen hosszabb, mint a még éppen görülőé.
Mellesleg a tuskót nem a légvezeték nyomja. Az legfeljebb a fékhenger túlnyomásának. esetleg vákumjának kialakításában működik közre. A fék működtető ereje a fékhengertől, szolenoidtól (elektromágnes), hidraulikus munkahengertől, de akár az ember kezétől, lábától is származhat.
A sín a Gellért téren is kopik, csak még elég új ahhoz, hogy ez ne legyen számottevő.
A másik felvetésedhez csak annyit, hogy ha a keréktalp kent, mindegy, hogy tuskós, tárcsás, dob, vagy hajtómű féket használunk, a tapadás túllépését követően a kerék menthetetlenül csúszni fog.
Csakis gondolkozásképpen szerintem ha tuskós, akkor nem biztos hogy a tuskó elég energiát tud biztosítani, hogy a kenőanyagot elégesse. /mivel ott csak egy légvezeték nyomja a tuskót/.
Egy tárcsásnál pedig mondjuk egy jól bekent kereket akár állóra is le tud fékezni, aminek következtében a sín-kerék kapcsolat a fékezetlen tömeggel égeti a kenőanyagot. Így amint elég az anyag, lassanként végigforog az egész kerék, és akkor már javul a fékhatás... de persze ez csak szvsz
ettől függetlenül kiváncsi vagyok, hogy pl. a gellért téren miért nem kopik a villamossín, pedig ott aztán van ám ív.
A Gyermekvasúton alkalmaztak nyomkarimakenő berendezést a mozdonyokon, sőt, amennyire én tudom, most is alkalmazzák őket. Sínre ülni ruhaveszélyes. Benbe
Edzett sínél a nyomkarima kopás gyorsul. Tehát ez nem megoldás, csak a megfeleő kenés.
Mivel a jól nevelt kerék terelőerő átadás közben egy ponton a nyomkarimával ér a sínhez, míg a súlyerők a futófelület egy másik pontján adódnak át, ha csak előbbit kenjük, az átvihető vonó, vagy fékezőerő nem változik.
A jól nevelt nyomkarimakenők, megfelelő kenőanyaggal, jó beállítás esetén csak az előbbi pontot kenik.
De:
- jól nevelt nyomkarimakenőből - akár a pályára, akár a járműre telepítve - kevés van, ráadásul a pályára telepítettek fenntartására pénz híján nem költünk (sínt cserélni ugyan drágább sokkal, de ritkábban kell),
- a kenőanyag sok szemponból sem nevezhető megfelelőnek,
- a jó beállítás ezer és egy ok miatt csak álom.
A másik felvetésedhez csak annyit, hogy ha a keréktalp kent, mindegy, hogy tuskós, tárcsás, dob, vagy hajtómű féket használunk, a tapadás túllépését követően a kerék menthetetlenül csúszni fog.
A trianoni Békeszerződés XII. része szól a Kikötők, vizi utakés vasutak témáról. Ennek III. cím I. - V. fejezete tartalmazza a vasúti vonatkozású határozmányokat a 294. 307. cikkben.
A második vágányok felszedése annyiban hozható ezekkel összefüggésbe, hogy a 301. cikk 4. pontja szerint "A készleteket, az ingó felszerelési tárgyakat és a szerszámokat ugyanolyan módon kell átadni, mint a gördülő anyagot." szöveggel a háború után beszerezhetetlen eszközök átadására is kötelezett, mert az 1. pont szerint " Az összes vasutak építményeit és berendezéseit teljesen és jó állapotban kell átadni." az átadás alapja az 1918. november 3. előtti utolsó leltár volt.
Mindezeket a románmegszállás után nem sokkal, márpedig ők az előbbieket amúgy is, önként "túlteljesítették", tehát kb. ez lehetett a bontás oka, közvetetten a békeszerződéssel összefüggően.
Igazad van, a kérdésben fordulj a döntéshozókhoz :-))))).
Ha már pályás dolgok: tegnap tettünk Isten Fiával egy kis látogatást Vésztő környékén. (ott fotóztam a sérült Bz-t is). Nem is volt baj a 140-et fölújítani, legalább jutott némi kibontott anyag a 127-128-ra is :-))))).
Érdekes módon a vésztői Bz-k ragyognak (az ex-északis gépek kivételével :-))), van bennük függöny (kimosva, kivasalva!), törülköző, WC-papír, meg föltöltve a víztartály. Vajjon hogyan csinálják??? :-)))).
De ha bezsírzod a kerekeket akkor hogyan fog fékezni?
Ez a kütyü csak a nyomkarimát kente, nem literszámra locsolta az olajat, csak egy vékony filmet hozott létre. A Deltában anno be is mutatták mint magyar találmányt az ívkopás csökkentésére.
amúgy miért nem csinálják edzett acélból a sínt erősen kopó helyeken?
Az edzett acél rideg, főleg hidegben könnyebben törne. Szívósságra kell törekedni.
Az 50-et gondolom azert nem mindenhol... merre vannak olyan ivek, ahol az ivsugar miatt van allando lassujel?
Hát igen. A dupla sikánon 20-as V van. De az is a híd miatt. A veszprém elötti sugár 180, emiatt nem igazán lehet gyorsabban menni. A legnagyobb baj a emelkedőben lévő kanyar igan gyorsan kopik.
Amugy igen, Zirc utan volt kicsit lassucska, meg kozvetlen Veszprem utan. Ott lent, az "alvegen" nem nyulkaltak meg a palyahoz?
ilyen a pálya állapota /győrből vp-irányba nézve/:
varsány-porva új
porva kijáró 20-as lassújel
porva-tól kis részen teljesen új
porva - 1/2 zirc fa
zirc kijárat fa
zirc eplény alagút OK
alagút dupla sikán 2. híd fa
híd-vp bejárat ok
bejáratnál a 180-as ív fa
A trainz.u valami miatt nem akar bejonni nekem. Amugy railsimhez keszited a palyat? Arra kivancsi lennek nagyon:)
nem mostanában lesz kész ;) valóban nem jön be most, de majd később...
Meg regebben kerdeztem Toletek a 11-es vonallal kapcsolatban, es bocsanat, h eddig nem reagaltam, eddig nem jutottam gephez...
Osmin:
"A kérdés jogos. Megpróbálom megtudni, hogy ki a vonal menetrendszerkesztője, és majd felveszed vele a kapcsolatot. OK?"
Koszonom szepen! Ha megtudsz valami erdekeset, akkor megkerhetlek, hogy irjal nekem egy rovid mailt? koszonom szepen!
fmsoft:
"Miért, a személynek busz alakja volt?"
Neeem :) Szerencsere nem. De 1-reszt nem topic-lako, de ha mondjuk tortenetesen miatta nem lehetne on-topic jarmuvel mennunk, mert ragaszkodna off-topic jarmuvekhez, akkor egyertelmubben kierdemelne a jelzot? :)
earpi:
"A vonal szakértője vagyok. Ha kéred bármely kanyarjáról fényképet tudok küldeni. A vonal többször is át lett építve. Jelenleg még több helyen is amortizálódott pl. zirc után veszprém felől nézve. Kár, hogy nem hegesztett sínekkel csinálják. Egyes emberek szerint 50km/h-t lehetne engedélyezni a vonalra /bár a dupla sikánon felfelé alfa=200/00-es, v=40-et is alig bírják...:DDD/
Reklám helye:
Amúgy készülget a vonalról szimuláció is /jelenleg veszprém-zirc, majd zirc-varsány/; majd egyszer meg is jelenik (www.trainz.hu )-n
Ha kérdésed van nyugodtan tegyed fel. "
Az 50-et gondolom azert nem mindenhol... merre vannak olyan ivek, ahol az ivsugar miatt van allando lassujel? Amugy igen, Zirc utan volt kicsit lassucska, meg kozvetlen Veszprem utan. Ott lent, az "alvegen" nem nyulkaltak meg a palyahoz?
A trainz.u valami miatt nem akar bejonni nekem. Amugy railsimhez keszited a palyat? Arra kivancsi lennek nagyon:)
izgalmas lehet egy kep a kisvasut korabol a kisvasutrol! De a terepasztalos kep most jol jott :)))
traficc:
"Azt irod a Csörgős vonatnak kb. 20 perc "zsir" van a mentrendjében.
én meg azt mondom : most.
Menj oda ősszel falevél hulláskor, és mérd le a Bz idejét, amint átkapaszkodik a Bakonyon.
örül ha átér időben.
Az meg más kérdés, hogy - sajnos - évente sok százszor átemeltetünk ott (névleges) 1850 LE-vel 5-10 utast.
Nyáron nyilván nem.
De a 365 napból - a zirci forgalmista szerint - 300-szor.
Feltételezzük, hogy tóditott és csak 200 alkalommal megy 5 fő a csörgő + 3 Bhv-ban."
Ha emlekeim nem csalnak, akkor ez a menetrend kb a 10-esekkel es 20-asokkal tarkitott 30-ra kiepitett, meglehetosen razos palyara keszult. Igaz, regen Dacia+max 4, de foleg 2 kocsival, majd csorgo, de mar vagy 3 eve (?) Bz-k is szelik a Bakonyt. Es vicces hallgani torteneteket, hogy oszi esos napon a Bz egy nagyobb emelkedon nem bir felmenni, es visszabb kell gurulnia lenduletet vennie. Nem tudom, olyankor mennyit kesett :) Megjegyzem, manapsag tenyleg sokkal kevesebbet kesnek a vonatok arrafelol :)
Egyebkent a kihasznaltsagara: tenlyeg eleg ingadozo egy vonal. Van amikor egesz iskolak mennek ki (volt altalanos iskolam), ilyenkor pl csorgo+dacia ment 11 kocsival (93 tavasza), de frissebb adat, hogy keso osszel is volt hogy megtelt a 3 reszes bz, es telen ultem mar olyanon, hogy a ketreszes Bz-bol csak a motorban kapcsoltak fel a vilagitast. Egyebkent zommel Bakonyszentlaszlotol befele eleg komoly a hivatasforgalom, hetkoznap reggel megtelik a 3 Bhv, es delutan is. Mondjuk a nagy hegyek Bakonyszentlaszlo utan vannak.
Minden esetre ha erre jarnanak valami haladni is kepes motorvonatok, es a menetrend annak megfelelo lenne, tenyleg lehet, hogy megnone az utasforgalom. Mert Veszprembe telen is mennek az emberek Gyorbol, es meg a vonat az, ami leginkabb el is jut oda. A gyonyoru taj meg valamelyest kompenzalja azt, hogy a vasutallomas Veszpremben a varos szelen van, ha a menetido a buszeval merheto. szerintem.
Nos végre eljutottam oda, h lett időm frissíteni az oldalam. Kicsit több mint félezer kép ment fel, köszönhetően a 2-3 hónapos lemaradásnak. Jó nézelődést.
A gépkocsival elkövetett vonatelleni merénylet kihatott 8801-re is, +10'-cel érkezett Ps-re, de volt az menetközben 20 perc körül is, de sikerült ledolgozni.
van valaki még fent. a 101-es vonalon M41-2179 80 teher vagonnal száguld püspökladány fele. btx-002 20-án megnézem milyen felujitás alatt áll a Mdmot-3031.
"A magyar állam, egyik saját cégét (itt GySEV) " feltőkésitette" a várható szabadpiaci verseny előtt."
Ezzel most a következő képet festetted le.
Adott egy istálló, benne két ló (MÁV, GySEV). Az istállótulajdonos a várható verseny előtt szeretne a két lóból legalább egyet valahol nem a vesztett mezőnyben látni.
Ezért a verseny előtt megpróbálja a két lovat, amennyire csak tudja, felkészíteni.
Eddig a szándék, most jön a valóság.
Először is, a két ló egymást rugdossa. (Tegyük fel, egy-egy ló x rúgást bír ki, mielőtt összeesik. Ha elkezdik egymást rúgni, csökken a rúgás-tartalék a "nagy meccsre".) Ahhoz, hogy ne rúgják egymást, építeni kell valami elválasztó-készséget. Ez kerül "A" egységnyi pénzbe.
Aztán, a két ló folyton enni kér. De az étel egy része kiesik a száján, másik részét kiköpködi, a többit lenyeli, aztán kihányja. "B" egységnyi veszteség. Orvos (ne hányjon), partedli (ne essen ki a száján), két pofon (ne köpködjön) "C" pénz. (Talán mondanom sem kell, az orvos sarlatán, a partedli selejt, a pofon nem elég atyai jellegű, tehát az egész nem ér semmit.) Az istállótulajdonos megelégeli, nem ad több kaját, de akkor meg a lovak iszonyú büdöseket finganak a lovász orra alá. Erre fel kitaláltatik egy baromi drága etetőszerkezet ("D" pénz), amelyről rövid idő alatt bebizonyosodik, hogy dupla ételmennyiséget lapátolva bele, még annyi sem megy a lovak szájába, mint eddig.
Ha ez még mind nem elég, a lovak saját magukat is rugdossák időnként, véres sebeket okozva. "E" pénzmennyiség a sebek ellátása, ám közben az orvos annyi kötszerről ír számlát, amellyel az egész istállót be lehetne bugyolálni ("F" pénz).
A verseny időpontjára tehát lesz két összerugdosott, lesoványodott, idegbeteg ló, "A"+"B"+"C"+"D"+"E"+"F" extra összegért egy valamilyen optimumhoz képest.
Kérdés: Nekem mint állampolgárnak miért is kell a fenti cirkuszt önkéntesen támogatnom?
Fokozás: Ne elégedjünk ám meg annyival, hogy csak ez az egy "minta"-istálló van. A verseny többi résztvevőjénél hasonló a helyzet, max. a lovak szine más.
Megállapítás: A fenti folyamat valójában teljesen normális és természetes, a baj csupán az, hogy az "A" ... "F" összegeknek nem a megfelelő oldalán állok (a fogyasztói helyett a termelőin).
Akkor jár el jól ha a Rajka-Hódos vonalat is átadja nekik mert csak igy tudja megcsinálni, hogy legalább kettő vasútvállalata, egymástól FÜGGETLENÜL indulhasson a vasúti verseny piacon.
Jó lenne mindhármat madzag alatt látni! Igaz, ehhez a 21-est fel kellene kissé turbózni.
Üdv !
1927-es térkép szerint Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely között végig 2 vágány van, és Salgótarján felé is. Békéscsaba-Lőkösháza között még 2 vágány van.
1047 005-2 HB információi szerint az M62-319 is állományba került.
Ma 16:00 magasságában látták a 120-ason mászkálni.
-----MÁS-----
Monori átépítés:
A hírek szerint Monor állomás valamennyi, a fővágányban fekvő kitérője 80-as lesz. Ezt eddig alátámasztja az eddig beépítésre került 3db, de ami számomra furcsa, hogy Bp felől helyes vágányon Monorra bejáró szerelvények két váltót is kitérőirányban érintenek és azok is sacc/kábé 80-asnak néznek ki. Ha így áll a dolog, sok értelme volt az ívkorrekciónak (ebből az irányból legalábbis). A frissen felállított bejárati jelzőre a zöld lámpasor(ok) eddig még nem kerültek fel.
Ipari Szergej vadászoknak: A62-00x általában Albertirsán anyagol, jóformán mindennap megfordul ott.
Végül egy kérdés: az EG-02 nevű sárga förmedvény mire szolgál? Egy darabig Üllőn, a TSZ-csonkán ácsorgott (egy kutyás őr kiséretében), majd áttette székhelyét Pilisre.
seTTebello :.......".........A korabeli folyóiratokban, például Magyar vasút és közlekedés, Technika van adat arról, hogy Trianon miatt kellett felszedni a 2. vágányt..............."
traficc :
Ez különbn IGAZ.
anno Isztambulban, nekem jött egy autós, piros lámpánál, az álló buszba hátulról.
A helyi rendőr azt mondta, hogy én vagyok az oka a balesetnek, mert ha nem megyek Isztambulba akkor a pasi nem tud neki hajtani a buszomnak.
Gyözz meg róla,hogy csupán jószolgálati cselekedet volt az átvétel és semmi hosszútávú üzleti érdek nem motiválta!.................."
..........'má megint keversz fijam, 'má megint keversz............copy right dr.Tramontini Ferenc
traficc :
Először azt irod, hogy az állam odaadta a zsiros falatot ( 15-ös vonal képében) a GySEV-nek .
Mikor ezt megcáfolom akkor meg átmégy érzelmi sikra, hogy bizonyitsam, hogy jószolgálati volt az ügy.
Viszont sajnos itt sem nyertél..............( van még egy dobásod)........
a MÁV és a GySEV is a magyar állam tulajdona.
A GySEV hálózata csak kelet-nugat irányú volt, igy szüksége volt egyészak-déli vonalra is, hogy hálózatban dolgozhasson.
Hálózatának kialakitása (még) nem fejeződött be.
A Győr-Sopron-Ebenfurt vonalhoz hiába adták volna nekik oda a Murony-Békés + Kisszénás-Kondoros vonalakat, e háromból kissé körülményes hálózatot csinálni.
A magyar állam, egyik saját cégét (itt GySEV) " feltőkésitette" a várható szabadpiaci verseny előtt.
Tudatosan.
Sőt.
Akkor jár el jól ha a Rajka-Hódos vonalat is átadja nekik mert csak igy tudja megcsinálni, hogy legalább kettő vasútvállalata, egymástól FÜGGETLENÜL indulhasson a vasúti verseny piacon.
Amig az egyik csak a másik hálózatán ÁT léphet ki, addig a másiknak jól felfogott érdeke ezt minden, a rendelkezésére álló törvényes + törvénytelen + max.erköcstelen de törvényes eszközzel megakadályozni.
Ez pedig éppen ellenes annak a gitt egyletnek az alapelveivel, amibe 11 év kemény kuncsorgás után, nagy nehezen de felvettek.
Nem tudom, hallottál-e arról, hogy miként kezdték újraépíteni Lökösháza felé a második vágányt? Amíg még nem engedte a békeszerződés, hogy kétvágányú legyen arra a pálya, az új vágányt munkavágánynak minősítették, és nem helyes - helytelen vágánynak,
Ez így tulajdonképpen nem igaz! Š Dr. Torgyán.
A második világháborút lezáró 1947-es párizsi békeszerződés ugyan épít a trianonira, de vasúti vonatkozásban már nem köt ki semmit. Az, hogy a 120-as vonal darabokban megépült második vágányát A és B vágányként nevesítették, nem a békeszerződésekre, hanem kizárólag forgalmi elvi okokra vezethető vissza.
"Vízipólómeccsre hasonlít, ahogy a MÁV a felszínen nem látható fogásokkal próbálja lehúzni versenytársait - számolt be a Floydéhoz hasonló tapasztalatairól Kukely Márton, a Magyar Magánvasút Rt. (MMV) vezérigazgatója, aki 1999-től 2002-ig a MÁV Rt. vezére volt. De protekcióra volt cégénél ő sem számíthat."
Ez a baja?
."Mivel a MÁV pályahasználati díja független az elszállított súlytól"
Nem a MÁV-é a díj és minden résztvevőnek egységes.
"Harminc vagon mozdonnyal együtt közel 400 millió forintért sze-rezhető be, így az 50 millió forint alaptőkéjű MMV indulásakor a MÁV-tól próbálta bérelni ezeket. Tárgyalásaink azonban gyorsan elhaltak - mondta Kukely."
Erre alapozták a jó üzleti tervüket?Ha nem akartak sumákolni,akkor teljesen mindegy,hogy kitől szerzik be piaci áron a kocsikat.Vagy tévedek?
Ha fél kiló kenyeret veszel ,akkor abból nem tudsz 1 kilót megenni.Valóban ráférne még egy kalap pénz a felújításra.Sok kilométeren keresztül van 40 km/h-s korlátozás is.
Amilyen pénzösszegekről lehetett hallani, és amennyi ideje készül, annak alapján már joggal várna el az ember egy tisztességes 100-120-as tempót.Az 1-es vonalon ha nem is lehet 160-nal döngetni mindenhol, de azért ott legalább több a látható eredmény.
"A Zöld-Sárgák nem acakolnak. Ők meglépik az ilyen lépésket."
Kicsit más a helyzetük.Miért nem Hatvan-Újszász vonalat vették át üzemeltetésre?A politika miatt, szolgáltatási kényszerük van a lemaradott térségekben is?
"Nem úgy mint a z Újszászi pályajavítgatásra elköltött pénz. A peronépítés az látható, de a pályaállapot javulása az nemigazán látható. :((( "
Ha fél kiló kenyeret veszel ,akkor abból nem tudsz 1 kilót megenni.Valóban ráférne még egy kalap pénz a felújításra.Sok kilométeren keresztül van 40 km/h-s korlátozás is.
A Zöld-Sárgák nem acakolnak. Ők meglépik az ilyen lépésket.
Lehet, hogy ők sem nyerségesek, de ha már veszteség van, akkor már a sok beruházásra költött pénz miatt legyen, és ne egy feneketlen kútba menjen.
Pl. Állam Bácsi azt mondaná, hogy jövőre x milliárddal kevesebbet kap a MÁV, de kap 20 db villamos motorvonatot. Az látható, és kézzel fogható. Nem úgy mint a z Újszászi pályajavítgatásra elköltött pénz. A peronépítés az látható, de a pályaállapot javulása az nemigazán látható. :(((
Utaztam arra mostanában többször is. Nagykáta környékén talán 60-nal vánszorog a vonat.
Nem biztos, hogy a vonatok számát kell csökkenteni. Jobb lenne a költségeket csökkenteni!
Pl. Kevesebb szerelvénymenet. (Ahol lehet.) Szóló Bz-s vonalakon KN-es közlekedés.
Útátjárók korszerűsítése, ezáltal sorompókezelők kiváltása. Távkezelt állomások, ezáltal személyzet megspórolása.
stb...
Pl. az Uzsgyi is csökkentheti a költségeket. Mert amíg régen egy MD szerelvénynek végig kellett mennie a vonalon, vagy átszállósdit kellett alkalmazni, addig a csatolt Uzsgyit szét lehet kapcsolni, és a kisebb forgalmú szakaszokon elég szólóban is járatni.
Szlovenek villamositasaval mi ujsag Pragersko - Ormoz - Hodos kozott? Egyenarammal akarjak meg most is (mint az egesz halozatukat eddig), vagy mar valtoaram es 25 kilovolt? (Mi ertelme volt amugy anno meg egyenarammal, hisz nagyobb a veszteseg rajta! Szoval en ezt nem ertem.)
Miért van a szlovéneknél egyenáramú vonal? Hiszen régen egységes Jugoszlávia volt. Akkor nem egységes koncepció alapján villamosítottak?
Valoban uj vagyok, es idom sem lenne az N db (N = jo nagy) egykori archivalt valaszokat olvasgatni, ezert inkabb kerdezek, es bizok benne, hogy a hozzaertok megtisztelnek a valaszukkal.
A legendak egesz jol hanganak!:-) Eddig csak a trianonirol hallottam.
Nos, a konkretumok:
Kelebiai vonal ertve van, de mondjuk Kunszentmiklos-Tass -ig meghagyhattak volna duplavaganyosra...
Satoraljaujhely-i vonal: Na ez is reszben egyezik azzal, amit hallottam helyiektol, de egy vmit meg mindig nem ertek: Nem az volt az abra, hogy az igazi Kiev - Bp kapcsolat az anno meg arra ment (Bp - Miskolc - Satoraljaujhely - Slovensko novo Mesto - Ciorna nad Tisou - Chop - Mukatsevo - Lvov - Kiev), vagyis ez mar alapbol duplavagany volt. Tudtommal a Zahonyi fovonal csak a 2. vilaghaboru utan keletkezett es lett duplavaganyu, leven a Slovensko novo Mesto - Ciorna nad Tisou - Chop vonalunk kiesett. Ezeket is csak hallottam, de nem tudom persze biztosra. A vonal 2. vaganyanak kesoi felszedeset/megszunteteset/tonkre menetelet en is vhogy ugy hallottam, ahogy mondod.
Hodosi vonal: Nos, ez is erdekes, amit mondasz. Hallottam en is, hogy politika, meg NATO meg EU meg egyeb okok, is ez mind realis is, DE azert van ott egy olyan dolog is, hogy Slovenia onallo orszag lett, es absurdum az valoban, hogy nincs direct osszekotetesunk egy szomszedos orszaggal, Horvato. meg ugy szabalyozza a csapokat (Gyekenyes vagy Muarkeresztur) ahogy o akarja.
Helyi vasutasok mondtak nekem sokszor, hogy horvatok mindig szivattak es kesleltettek a sloven szallitmanyokat, kisorozas, miegyeb,matol fogva meg Hodos fele bizalmi alapon megy a vonatok atvetele, gyorsitotteljarassal. Gyekenyesen es Muraker.-on a teher mindig is meglehetosen sokat allt es meg all is, ez vhol az horvat hataror es vamszervek hibaja, nem a HZ-e. Aztan meg a penzugyek: Horvato. irrealisan nagy transitdijat tett a teruleten valo atmenetelre, ahogy en hallottam.
Mindezeket nem tudom igazolni, csak hallottam!
De az is igaz, hogy Hodos-i vonal valahol egy politikai kirakati targy, forgalma valoban erosen elmaradt a varttol, es mestersegesen tereltek at a forgalmat ra! Mindenfele uzlet- es fuvarpolitikai kedvezmenyekkel (mert ugye a HZ is visszavett az araibol, amikor Hodosi vonal ujjaepult). Tehat az esetet en is sajnalom, a tortenelmi utiranyok partfogoja vagyok (Muraker. es Gyekenyes), de azert jo ha van direct kapcsolatunk is. Szerintem legalabbis.
Fuvarpolitikai kerdesek: Ha vki felad arut Trieste kikotobol es Bp-re kuldi vagy Kievbe, akkor nem o donti el, hogy merre menjen a szallitmanya? Tehat gyozzon az olcsobb utirany (remelem nem csak Hodos alternativajat kinaljak fel a szallittatonak!). A szabadverseny mindig is jo, nem?
De ha Horvato. is unios lesz, akkor a Hodosi vonal lenyeget tenyleg nem ertem: hegyek vannak arra, hoszabb az ut vagy 100 km-el, akkor meg miert menjen arra barmi tranzitteher is? Rejtely ez szamomra.
A kerdes, hogy Hodos/Murakeresztur/Gyeknyes relaciokban mi a jovo, hogy fog alakulni tavlatokban a forgalom es a vasuti szitu arrafele?
RoLa es container vonatok: varom kombi es/vagy andor valaszat is termeszetesen!
Rooselvet -nek:
Igen, en is lattam mar. Az biztos, hogy azon a palyan a tehert nem is ertem, hogy tud most elmenni, tehat ha teher megy arra, akkor palyacsere kell. Persze, hogy meger-e ennyit a jovore nezve, azt nem tudom.
Tudtommal a teljes nyomvonal Andrashida-ig uj lesz, onnan meg az uj deltan megy majd Zalaszentivan fele. Allitolag majd vmikor uj IC terminal is lesz Zalaegerszegen, nem a mostani allomasra all majd be az IC es a villamositaskor is a mostani allomasnak csak 4 vaganya lesz villamositva (olvastam ezeket vhol).
Zalaegerszeg - Boba kozt is lesz reszben uj nyomvonal, de nagyreszt marad.
Szerintem ez is egy nagy fenyuzes, nem latom, hogy mindez miert a leheto legjobb dontes a jovo szempontjabol!
Sot azt sem, hogy mi ertelme volt anno megcsinalni a Bp - Kaposvar - Gyekenyes - Murakeresztur - Siofok - Bp villamositott hurkot, ha a teher az Adria fele ismet csak Sergejjel es Kenedyvel megy reszben legalabbis ...
Kosz a valaszokat mindenkinek!!!
Meg valami: Amikor az elso mai valaszomat irtam, akkor meg csak Osmin es seTTebello valaszait olvastam, igy Trianon-i legendarol meg nem tudtam. Most mar tudom, kosz! Es valszeg (mivel erdekel a tema) megnezem a konyveket is, amiket GEORGIE javasolt.
Egyenlore viszont ki kell lepjek, tovabbi valaszaim es hozzaszolasaim valszeg holnap es ma mar nem. Kosz es udv!
Amíg még nem engedte a békeszerződés, hogy kétvágányú legyen arra a pálya, az új vágányt munkavágánynak minősítették, és nem helyes - helytelen vágánynak, hanem tudomásom szerint "A" vágánynak és "B" vágánynak nevezték.
A ill. B vágány. Ilyen elnevezésről én is hallottam.
Ez SZVSZ igaz. De ezzel nem az antantot vagy az ellenséget kellett megtéveszteni, hanem a hivatali bürokratákat. Ugyanis az ún. eszközlekötési járulékon*, lehetett így spórolni.
*Nem tudom a pontos nevét.
De szerintem traficc biztos ismeri az említett fogalmat, és majd elmondja, hogy mi az igazság.
Murakeresztúr környéki duplavágány: Azt hallottam, hogy az 50-es években szedték fel, mert féltek a Láncos kutyától, azaz Tito-tól. Mi az igazság?
Kiskörösi duplavágány: Itt a Moldova könyvben is szerepelt a Trianonnnal kapcsolatos verzió. Úgy rémlik, hogy a vasutasok szájhagyomány útján terjedő téveszméjét jegyezte fel M. Gy.
GEORGIE :........".........Sokat segítene a kérdésben, ha a fenti tételben hívők egyszer vennék a fáradságot és elballagnának a legközelebbi közkönyvtárba, és a helyben olvasható könyvek között felütnék az 1921-es (nem tévedés) Corpus Jurist és kikeresnék benne a trianoni békeszerződés teljes szöveget- magyarul.............."
traficc :
tök igazad van.
De ehhez olvasni kell tudni.
Olvasni kell szeretni.
Mindig egyszerűbb a :........Azt meséltem a sógorom ángyának a fűszerese aki olyan város melletti faluban lakik ahol a pék már látott egyszer egy olyan embert................
4.: Bp - Lokoshaza: Hat igen, ezt sem ertettem soha sem, ugyanis: Bekescsabaig ma is (immel ammal, de) duplavaganyu, nem? (Bizonyos kis szakaszok le vannak zarva, de nem ertem miert. Miert?) Bekescsaba - Lokoshaza viszont szimplavaganyu ma, ezt valoban valszeg Trianon okozta. Lokoshaza - Curtici - Arad nem tudom milyen volt es hogy milyen ma, de Aradtol ismet duplavagany, az tutti.
1920-ig Békéscsaba-Arad között volt kétvágányú a vonal és 1931-32-ben szedték fel a magyar oldalon a második vágányt.
Azt hiszem, hogy a kérdéseidre a 7 kötetes vörös színű magyar vasúttörténet könyvsorozat pályavasúttal foglalkozó fejezeteiben többé-kevésbé pontos választ találsz. De akár ajánlhatom a Hadtörténelmi Közleményekben jó 1,5 évtizede megjelent Kéri Kálmán tanulmányt a "Monarchia vasútjai az első világháborúban".
Vagy Dr. Kerkápoly Iván: Vasúti földrajz és történet (1943). könyv is érdekes, tekintve hogy a vörös vasúttöriben mindenféle hivatkozások nélkül egyszerűen "plagizálták" a könyv térképeit, rajzait, adatait:-((((
Bombariadó következtében szerda este 14 ICE-gyorsvonat késett a Hamburg-Berlin közötti útvonalon. Utasok ugyanis egy rongyokba tekert régi tévékészüléket találtak egy kartondobozban, s azt gondolták, hogy valaki robbanószerkezetet helyezett el a szerelvényen.
A rendőrség csütörtök délutáni bejelentése szerint a vizsgálat nem igazolta ezt a feltételezést, nincs semmiféle arra utaló jel, hogy valaki terrorcselekmény elkövetésére készült volna. Azt a szerelvényt, amelyben a kartondobozt megtalálták, Boizenburg vasútállomáson leállították és kiüríttették. Az utasok egy részének az akció miatt két és fél órás késést kellett elszenvednie.
A Linz és Budweiss (Ceské Budejovice) közti lóvasút utánzata épült meg kb. 300 m hosszan Kerschbaum faluban. (Freistadttól északra, a cseh-osztrák határ közelében.) Az egykori lóváltó állomás és az országút között viszik a maskarába öltözött vendégeket oda-vissza 5 Euróért. Az épületben resti, emléktárgybolt és kiállítás van. Itt van az összes kép.
a trianoni béke miatt kellett felszednünk a második vágányt itt vagy ott.
Sokat segítene a kérdésben, ha a fenti tételben hívők egyszer vennék a fáradságot és elballagnának a legközelebbi közkönyvtárba, és a helyben olvasható könyvek között felütnék az 1921-es (nem tévedés) Corpus Jurist és kikeresnék benne a trianoni békeszerződés teljes szöveget- magyarul. Ha nem hinnének a szemüknek, akkor pedig foruljanak bátran a téma kutatóihoz, pl. DR. Galántai Józsefhez, vagy DR. Ormos Máriához. Ha ez se megy, akkor a párizsi Nemzeti Levéltár mindenki előtt nyitva áll (a versailles-környéki békekötés dokumentumai kutathatóak).
Egyébként a vágányok felszedését nemcsak a sínhiány, hanem a katasztrofális talpfahiány is okozta. Uis a MÁV korábbi hatalmas talpatelítő telepei mind az új határvonalokon kívülre kerültek (a nagy erdőkről nem is beszélve). A vasbetonaljak hazai gyártása is ennek köszönhetően futhatott fel.
Ha valóban megcsinálják a bobai deltát, meg felújitják - majd - Boba-Ukk-Zeg vonalat akkor ez a kicsi szakasz már ne maradjon ki.
Tudtommal ráadásul az emlitett szakaszon nagyon már nem lehetne mit javitani ezért jobb megoldás az új nyomvonal.
sőőt.
akár még villamositani is lehet.
Az már egy egészen más kérdés, hogy szeptembertől május végéig a Székesfehérvár-Murakersztúr szakasz helyett, jobb ötlet e a Székesfehérvár-Boba-Ukk-Zeg delta-Hodos útirányon át kiléptetni a tehervonatokat.
Nyáron egyértelműen mentesitő útvonal lehet a már ma is túlterhelt déli parti 30-as helyett.
............."..............de ugy, hogy ez csak annyit mondott ki, hogy az uj hatar adott (azt hiszem 40 km-es) kornyezeteben duplavagany Magyaro. teruleten nem lehet, mert katonailag veszelyes lenne a szomszedos orszagokra ha ismet haboruznank, etc.. Mondjuk ugy, hogy ezt meg ertem is.....................
traficc:
Ne értsd meg, mert akkor átmégy a hivők táborába.
Tudod te is :...........Szeretni az ágyban, akarni a WC-n, HINNI a Templomban, tudni az iskolában kell !!!
Az 1-es vonalunk, a határtól nemhogy 40 km-re hanem 1 km-re megy hosszan és senki sem szedette fl velünk.
Ne higgy a legendáknak.
A trianoni békeszerződés , Magyarországra mértékadó vasúti cikkelyei - talán ??? - két oldalnyiak.
Olvasd el, és ne higgy a tudónak magukat beálitóknak, hanem tudd, Te magad.
Well, eloszor is Trianon: Igen, en is hallottam ilyesmit, de ugy, hogy ez csak annyit mondott ki, hogy az uj hatar adott (azt hiszem 40 km-es) kornyezeteben duplavagany Magyaro. teruleten nem lehet, mert katonailag veszelyes lenne a szomszedos orszagokra ha ismet haboruznank, etc.. Mondjuk ugy, hogy ezt meg ertem is, de ezzel nem lehet kimagyarazni az egeszet, tudniillik:
1.: Murakeresztur - Nagykanizsa: ez ertve van, de helyi vasutasok szerint Trianon utan szedtek csak fel kicsivel
2.: Szerencs - Satoraljaujhely: Ezt ismet csak helyi vasutasok velemenyere alapozva 1980 korul szedtek csak fel, es raadasul az orszaghatarol. Tehat Trianon ezzel semmi sem tett anno.
3.: Bp - Beograd: Kelebiaig mentem mar sokoszor, az biztos, hogy Kiskunhalas (vagy Kiskoros???) allomasig duplavaganyu volt, minden tereptargy ugy nezett ki. Utanna viszont szimplanak tunt, nekem legalabbis. Na most Kunszentmiklos-Tass allomason biztosan nem Trianon hatasara szedtek mar fel, max. Kiskoros/Kiskunhalas es Kelebia kozt!
Jut eszembe: Bp.Ferencvarostol Soroksaron at a BILK-ig mikor epul meg a 2. vagany? Mert a tavalyi/tavalyelotti atepites soran a 2. vagany helyet megcsinaltak, meg a felsovezetektarto oszlopok betontuskoi is megvannak mar, amire majdan ra kell csak oket csavarozni. Na de mikor is???
4.: Bp - Lokoshaza: Hat igen, ezt sem ertettem soha sem, ugyanis: Bekescsabaig ma is (immel ammal, de) duplavaganyu, nem? (Bizonyos kis szakaszok le vannak zarva, de nem ertem miert. Miert?) Bekescsaba - Lokoshaza viszont szimplavaganyu ma, ezt valoban valszeg Trianon okozta. Lokoshaza - Curtici - Arad nem tudom milyen volt es hogy milyen ma, de Aradtol ismet duplavagany, az tutti.
Kérdéseidre az egyszerű válasz az, hogy :........A válaszok itt vannak a topikban, olvasd el.
Mégsem ezt javaslom, lévén a topik(ok) nem rendelkeznek téma keresővel, s a 130 000 hozzászólás elolvasása úgy 4-6 havi kemény munka lenne.
mielőtt azokra válaszolnék amikre tudok, elmondom Neked (is) meg más újaknak is, hogy volt itt egy gyűjtés, úgy 2-3 éve, a vasúti legendákról. Melyek ugyan nem igazak de reménytelenül terjednek .
például :
- Nem 20 Nohab jött hanem 21 de egyet lenyúltak az oroszok és abból lett a szergej,
vagy
- a trianoni béke miatt kellett felszednünk a második vágányt itt vagy ott.
- titkos alagutakban "hadi" zsirzott mozdonyokat tárolnak..........
- stb.
sok ilyen sületlenség terjed.
Bp-Kelebia-Beográd.
1921 után a magyar vasút vasúti sin gyártó kapacitás hijján maradt. Ehhez jött a frankhamisitási ügy ami miatt pár évre Mo. NEM kapott hitelt.
Emiatt a beruházások vissza fogására kényszerült, ami miatt csökkent gazdasági termelékenysége is.
De a sin viszont kopott.
Úgy segitettek a bajon, hogy ahol volt második vágány de az új határok miatt nem vezetett sehová, például 1921-ben Kelebia még a Tompa nevű falu egyik pusztája csak, ott felszedték, és felhasználták ott ahová sürgős volt.
a trianoni béke szerződésben egyetlen centiméter vasútvonal felszedését sem irták elő.
Mezőzombor-Sújhely.
A II.világháborúra készülődve, Mo. épitette meg a második vágányt jóval a kassai incidens előtt, mert a magyar honvédségnek olyan feladatot szántak mely észak-kelet irányú lesz, s akkor meglévő IX hadtest, kb. 18 hadosztály ( kb. 450-550 000 fő + technika) mozgósitása és harctérre való kijuttatása csak vasúton volt lehetséges.
A háború után a vágányt - részeiként - használták majd felhagyták.
1995-ben még többségében megvolt, de az átereszek felújitásakor már csak az egyik vágányos áterszt épitették újjá.
S.B = ....".......Zalalovo - Zalaegerszeg cserere szorul, egyertelmu! Villamositani is kell a vonalat, az is egyertelmu. ........"
traficc :
itt tévedsz.
Egyáltalán nem egyértelmű.
Mondjuk úgy, hogy távlatilag.
S igy már igaz.
Mert távlatilag valamennyi meghagyni tervezett vonalat villamositani kell.
Távlatilag.
a Zeg-Hodos vonal egy speciális politikai szitáció miatt lett felújitva.
Az már más kérdés, hogy mire elkészült, a dolog okafogyotá vált.
amennyiben politikai döntés lesz, akkor vilamositják majd hamar.
Forgalma még sokáig nem indokolja.
S.B. = .........Murakereszturt ejjelre hataratmenet szempontjabol ujabban bezarjak. Miert? Mire volt ez jo? Ezen sporol a MAV, amikor az is meg mindig egy nemzetkozi hatartkelo?! Ez nem volt jo huzas, szerintem! Mestersegesen epitik le az ottani forgalmat, pedig meg mindig lenne es van is, igaz toredeke a reginek..........
traficc :
Kedves Déli Vasút !
Te magad válaszoltad meg magadnak a saját magad által feltett kérdést, csak esetleg még nem tudsz róla.
Mivel itt új vagy, ezért semmi brummogás a naiv kérdésért ( hisz mindenki volt egyszer kezdő) s leirom amit a tipok lakók már régen tudnak.:
Amikor elkészült a zalalövő-Hodós vonal újjáépitése, akkor kiderült, hogy nincs arra forgalom.
Mivel az épitésben volt eu pénz is, meg a politikának is bizonyitani kellett, hogy szükséges dologra költöttek el 19 km-n 31,6 milliárd forintot, ezért csináltak forgalmat.
Arra tereltek pár IC-t és pár tehervonatot.
Jellemzően pont azokat. melyek előzőleg épp Murakeresztúron léptek ki.
Ezek megjelentek Hódoson és eltüntek Murakeresztúrról.
Vonat nem lett több, de átcsoportositották.
Viszont igy meg Murakeresztúron lett felesleges jópár szolglat.
Nincs mit csinálniuk akkor minek járjanak be ???
A RoLa és a kontner vonatokra majd kombi, vagy andor vagy vmelyik benfentes válaszol.
Hallottál az I. világháborút lezáró békeszerződésekről, ezen belül is a Trianon kastélyban a győztesek és Magyarország által aláírt békeszerződésről? Nos, ez szabályozta, hogy többek között merre lesznek Magyarország új határai, valamint azt is, hogy merre nem vezethet nem tudom pontosan hány évig kétvágányú pálya. Lehet, hogy fura, de ellenőrizték, hogy felszedték-e a második vágányt. Nem tudom, hallottál-e arról, hogy miként kezdték újraépíteni Lökösháza felé a második vágányt? Amíg még nem engedte a békeszerződés, hogy kétvágányú legyen arra a pálya, az új vágányt munkavágánynak minősítették, és nem helyes - helytelen vágánynak, hanem tudomásom szerint "A" vágánynak és "B" vágánynak nevezték.
SORRY: A LEVEL NAGY LESZ, DE SZAMOMRA FONTOS KERDESEK VANNAK BENNE. MINDEN VALASZ ERDEKEL!
Egy-ket palyavasut beli kerdes:
1.: tudja vki hogy Bp. es Beograd kozt volt-e valaha vegig duplavagany vagy sem? Ha nem egeszen vegig, akkor melyik szakaszokon? Ha igen, akkor mikor es miert szedtek fel a reszeit? (Kelebia fele menet rengeteg erre utalo jelet latni, legalabbis Kiskorosig biztosan, utanna nem lattam ilyet.)
2.: Valaha a Gyekenyesi Drava vasuti hid is duplavaganyos volt, konkret kepeslapom is van rola. Meddig tartott a duplavaganyu szakasz a mai horvat teruleten, csak Koprivnica-ig vagy tovabb is? (Ez a tippem, de nem tudom.) Ha igy volt, akkor ennek igy mi ertelme volt, hogy csak pont ez a kis szakasz volt duplavaganyu, raadasul egy oriasi nagy mutarggyal?
3.: Murakeresztur - Nagykanizsa szakasz is duplavaganyu volt, meg ma is latszi a nyoma ennek is. Miert es mikor szedtek fel, hisz az egyertelmuen magyar teruleten ment?
4.: Szerencs - Satoraljaujhely: Az is duplavaganyu volt. Mikor es miert kellett felszedni az egyiket?
5.: Tekintsuk a kovetkezo deltat Bp.-en: Bp.Ferencvaros , Kobanya Kispest (kozte van egy halott pu.: Kobanya Hizlalo) ill. Kobanya Felso/Keleti pu.. Na most ebben a deltaban nem lehet eljutni Kobanya Kispestrol a Keletibe, legalabbis villanymozdonnyal tutti nem. Miert? Miert nem epiti mar meg rendesen vissza a MAV ezt a kis 1-2 km-es szakaszt, igy lehetove vallna cegled felol is pl. a Keletibe menni direct, nem kene Korvasuton menni Rakosrendezo fele, etc. (regen ment a szegedi posta arra). Aztan meg a kov. kerdes: A delta haromszogeben valami oriasi olajtartajok voltak, amolyan koolajfinomito jelleggel, meg olajszallito vagonok is alltak arrafele. Most viszont elbontottak az egesz olajos berendezest. Miert? Mi lesz ott? Mi celjuk volt ezzel? MAV terulet az a haromszog egyeltalan?
6.: nehany Deli-Vasut -as kerdes :
6/a.: Hodos - Boba vonal teljes rekonstrukcioja es villamositas rajta mikorra varhato?
(Zalalovo - Zalaegerszeg cserere szorul, egyertelmu! Villamositani is kell a vonalat, az is egyertelmu. De a Zalaegerszeg - Boba szakasszal mi a gond? Nehany lassujel van rajta, meg nem a legjobb, de a Gyekenyes - Kaposvar - Dombovar vonal szintjet meg igy is meguti, kiveve a villamositast per. pill.. Terkozjelzokkel viszont mar el van latva, szoc. idokbol meg. Aztan meg Bobanal is lesz egy delta, ez vilagos. De lesz Zalaszentivanon is az eszarol jovo tranzittehernek, vagy ez csak edes allom marad?)
6/b.: Szlovenek villamositasaval mi ujsag Pragersko - Ormoz - Hodos kozott? Egyenarammal akarjak meg most is (mint az egesz halozatukat eddig), vagy mar valtoaram es 25 kilovolt? (Mi ertelme volt amugy anno meg egyenarammal, hisz nagyobb a veszteseg rajta! Szoval en ezt nem ertem.)
6/c.: Horvato.-ban is van egy szakasz Karlovac - Rijeka kozt, ugyanilyen regi egyenaramos megoldassal, de ok mar atvillamositanak vagy mar talan kesz is van nekik. Hogy allnak ezzel, mikorra lesz vegig 25 kilovolt Gyekenyes - Zagreb - Rijeka szakasz kesz?
6/d.: Arulja mar el nekem valaki, hogy hogy lehet, hogy a RoLa es nehany iranyvonat (szin tiszta containervonatok) meg mindig Muarekeresztur fele mennek Koper-ba, nem pedig Hodos fele? Hogyhogy nem Hodost vallasztja az osszes, amikor arra is lattam mar kontenervonatot, es elvileg csak egy hatar, tehat kevesebebt all, ergo gyorsabban is er le! Miert van meg magyar - szloven viszonylatu teher most is nehany Muarekereszturon? (Ugy tudom, hogy valami hid es/vagy alagut tul keskeny a sloven oldalon, de akkor mas kontenervonat sem mehetne arra!)
6/e.: Murakereszturt ejjelre hataratmenet szempontjabol ujabban bezarjak. Miert? Mire volt ez jo? Ezen sporol a MAV, amikor az is meg mindig egy nemzetkozi hatartkelo?! Ez nem volt jo huzas, szerintem! Mestersegesen epitik le az ottani forgalmat, pedig meg mindig lenne es van is, igaz toredeke a reginek! Na de ha Horvato. is unios lesz (marpedig hamarosan az lesz), akkor Muraker.-i atmenet megint viragozni fog! Vagy nem? (Sokkal rovidebb arra Koper, mint Hodos fele, es meg a Bakony meg a Sloven hegyek sincsenek utkozben, etc....)
6/f.: A Gyekenyes - Kaposvar - Dombovar vonal rekonstrukciojaro tud vki vmit is? Nevetseges, hogy Gyekenyestol Csurgoig lepesben megy a vonat, majd Kaposvarig magyar viszonylatban mar nagyjabol OK a helyzet, de a Kaposvar - Dombovar szakasz nevetsegesen szethasznalt megint csak! Ez mikor fog valtozni? Na es a Gyekenyes - Kaposvar kozti allomasok dominorendszerei es terkozjelzok normalis kiepitesevel mi a helyzet? Az mikor valosul meg?
Kisses mas jellegu kerdes:
- Gyekenyes - Barcs - Szigetvar - Szentlorinc (-Pecs) vonal jovoje mi lesz? Leven nagyjabol mellekvonal, tul nagy jovoje nincs, de megszunes vagy tovabbi jaratelvonas csak nem varhato jarta, nemde? Igy is van minden nap egy egy olyan 6 ora, amikor Barcsrol Gyekenyes fele NINCS sajnos vonat! Ez abszurdum! Velemeny?
Amíg a szakszervezeti vezetés tud V43-2000-en utazni, addig nem lesz mozdonyhiány. (Ha lenne is az említett ÚRAK csak akkor is ezen tudnak utazni, inkább az előváűrosiban a csíkos szerelvények V43-1000-el húzva fognak közlekedni.)
Az idén az uniós előírásokat követve Magyarországon is megnyíltak a vasúti pályák a magánfuvarozók előtt. A MÁV egykori szakemberei e piacra igyekeznek betörni, ám működésüket volt cégük számos akadállyal nehezíti.
Osztrák mozdony magyarországi vizsgáztatása a Floyd Kft. kérésére. Várólistán
Néhány héttel ezelőtt egy román mozdonyt hoztam át a határon, hogy futáspróba után megszerezzem a magyar forgalmi engedélyt. A magyar oldalon, Lökösházán jelentkeztem vámelőjegyzésre - a próba után azonnal visszaindulóban volt a mozdony -, ahol mozdonycsempészettel gyanúsítottak, s többnapos hercehurca után megmagyarázták, hogy Kürtösön kellett volna próbálkoznunk. Ezután vettünk egy vasúti teherkocsit Romániában, ráfesttettem a Nemzetközi Vasúti Szövetségtől kapott kódszámot - merthogy minden vasúti társaságnak saját azonosítója van -, majd a tanács szerint a kürtösi határállomás magyar vámkirendeltségénél vámoltattam el. Mégis két napba telt, mire a múlt pénteken beengedték, s tisztázódott, hogy nem kizárólag a MÁV árufuvarozási üzletága fuvarozásszabályozási osztályának vám-és határfelügyeleti csoportja, vagyis a Mávtrans jogosult a vámügy intézésére, hanem cégvezetőként nekem is jogom van beadni a papírokat - érzékeltette az államvasutak utóvédharcait Bogdán András, a Floyd Kft. ügyvezetője.
Vízipólómeccsre hasonlít, ahogy a MÁV a felszínen nem látható fogásokkal próbálja lehúzni versenytársait - számolt be a Floydéhoz hasonló tapasztalatairól Kukely Márton, a Magyar Magánvasút Rt. (MMV) vezérigazgatója, aki 1999-től 2002-ig a MÁV Rt. vezére volt. De protekcióra volt cégénél ő sem számíthat. Mivel a MÁV pályahasználati díja független az elszállított súlytól - vonatonként és kilométerenként, a pálya minősítésétől függően, 205 forinttól 604 forintig terjed -, csak nagy tömegű áru szállítása kifizetődő, mégpedig minél több kocsiból álló szerelvényen. Harminc vagon mozdonnyal együtt közel 400 millió forintért sze-rezhető be, így az 50 millió forint alaptőkéjű MMV indulásakor a MÁV-tól próbálta bérelni ezeket. Tárgyalásaink azonban gyorsan elhaltak - mondta Kukely.
Némileg érthető a MÁV elzárkózása, az MMV jövő hónapban induló első fuvarja ugyanis az ő üzletét rontja: az eddig kizárólag az államvasút által szállított lignit egy részét (napi 2400 tonnát) az MM 24 teherkocsiból álló szerelvénye viszi majd el a bükkábrányi külfejtésről az onnan 57 kilométerre lévő visontai Mátrai Hőerőműbe. A két szerelvényhez szükséges vasúti kocsikat külföldről béreljük, a mozdonyokat pedig a Floydtól - mondta Kukely, nem titkolva, hogy más szénerőművekkel is tárgyalnak a szállításról. A nemzetközi fuvarpiacra az MMV egyelőre nem kíván kilépni. A tavaly nyárig a MÁV árufuvarozási üzletágának teherkocsi-divízióját vezető Bogdán tízfős cégével nem fuvarozási, hanem vontatási szolgáltatást kínál. Feltűnt, hogy külföldi kollégáim sorra magáncégeknél kötnek ki, Romániában például húsz magánvasút alakult. Egyikükkel, a Softransszal az idén megegyeztünk, tíz villanymozdonyt engednek át nekünk, amelyekkel mozdonycsere nélkül vontathatjuk majd - a MÁV-tól ötvenes éveikben nyugdíjba ment masinisztákkal - a tranzitszállítmányokat Romániából Ausztriába. Hasonló megállapodást kötöttünk öt dízelmozdony közös használatára a Steiermarkische Landesbahnen AG tartományi vasúttal. A hasznon fele-fele arányban osztozunk - ismertette terveit a HVG-vel az üzletember. A cég egyelőre csupán heti három szerelvény továbbítását tervezi Ausztria és Ro-mánia között, miután a MÁV elhalászta az orra elől az ausztriai gleisdorfi Magna cég és a Pozsony melletti Volkswagen-gyár közötti Touareg-karosszéria-szállításokat, amelyeket egy két hónapos ausztriai vágányzár miatt tereltek Magyarországra. A kétféle mozdonyt, az adminisztratív akadályokat leküzdve, júniusban és augusztus Kukely Márton MÁV-vezérigazgatóként terepszemlét tart a Vasúttörténeti Parkban 2000-ben. Láthatatlan fogások
elején levizsgáztatta a Floyd. Egyelőre azonban a 15 mozdony az osztrák és a román partnercégnél várja az őszre ígért megbízásokat, az idén már aligha lesz mindegyikre szükség. Az uniós normák szerint a közforgalmú vasúti pályát már tavaly meg kellett nyitni az árufuvarozást végző vasútvállalatok előtt. Az idén csatlakozott tíz tagállam közül Magyarország és Lengyelország 2007-ig átmeneti szabályozást kért, csak kapaci-tásuk 20 százaléka erejéig engedélyezik a szabad versenyt. Napi 300 ezer vonatkilométer az államvasutak teljesítménye, ebből 45 ezer jut az árufuvarozásra. A 20 százalék 9 ezer kilométer lenne, feltéve, hogy a tényleges teljesítményekhez, nem pedig a nehezebben meghatározható elméleti kapacitáshoz viszonyítjuk a kiadandó engedélyeket. Ehhez képest például az MMV által tervezett napi 228 kilométer aligha fenyegeti a MÁV pozícióit - számolgatta Salavecz János, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában álló, az államvasúttól független Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. (VPE) ügyvezető igazgatója. Németországban közel háromszáz magánvasútra az összes megtett vonatkilométer 7 százaléka jut - jelezte a versenytársak távlatilag sem meghatározó szerepét. Az új rend szerint egyébként a magánvasutak a VPE-nek jelentik be tervezett járataikat, amelyeket az beilleszt az általa jóváhagyott, de a MÁV által készített menetrendbe. A Bükkábrány-Visonta vonalon három olyan járat is szerepelt a MÁV-menetrendben, amely a valóságban nem közlekedett. Ezek terhére adtunk menetidőt az MMV számára - mondta Salavecz. A VPE által megállapított pálya-használati jog, az úgynevezett menetvonali engedély birtokában pályahasználati szerződést kell kötni a MÁV vagy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. (GYSEV) pályavasúti részlegével, amelyek számvitele elvileg elkülönül az anyavállalat többi részlegétől. E szerződést sajátos módon a MÁV részéről a társaság vezérigazgatója, nem pedig a pályavasúti részleg vezetője írja alá, holott a vezérigazgató tisztségéből adódóan egyúttal a magáncégekkel konkuráló áruszállítási üzletágnak is a legelső vezetője. Az államvasút kezdetben a pályahasználati díjban sem kívánt megegyezni versenytársaival, mondván, az erről szóló miniszteri rendelet még nem jelent meg. A jogszabály valóban késik, de előkészítésébe a MÁV-ot olyannyira bevonta a közlekedési tárca, hogy a hosszas alkudozással kialakított, a vasúttársaság korábbi javaslatánál mintegy kétszer magasabb tarifaváltozatot a MÁV elnöke is aláírta (pályahasználati díjat a MÁV is fizet, ezért ő alacsonyabb, a pénzügyi tárca viszont minél magasabb tarifa megállapításában érdekelt). Így a használati díj utólagos megkérdőjelezése a MÁV részéről nehezen magyarázható.
Lényegében közös frontot nyitottak a MÁV-val szemben a magántársaságok. A Floyd és az MMV említett együttműködésénél szorosabb kapcsolat az MMV és a harmadik, engedéllyel rendelkező magánvasút, a MÁV Hajdú Vasútépítő Kft. (MHV) között. Az MHV kisebbségi tulajdonosa - érdekeltségein keresztül - a Cronus Tömegáru Kft., amely a szocialista kötődéséről ismert üzletember, Hujber Ottó elnökletével működő Intertraverz Rt.-vel együtt az MMV üzletrészének 40-40 százalékát is birtokolja (Hujber az MMV fbjének elnöke, az MHV műszaki igazgatója, Fehér Péter pedig az MMV egyik fb-tagja). Az MMV további 20 százaléka a kelet-nyugati kereskedelem fellen-dítésére az 1990-es évek elején lét-rehozott, liechtensteini bejegyzésű Ost-West Alapítványé, amelynek orosz alapítóival ugyancsak Hujber állt kapcsolatban. Az egykor a MÁV-hoz tartozó, a vasúti pályák építésébe-felújításába bekapcsolódó MHV részben saját, részben a Cronus egyes közúti szállítmányait szándékozik vasútra terelni, ám gyaníthatóan ezzel sem rendíti meg a MÁV pozícióit.
SZABÓ GÁBOR HVG 2004. AUGUSZTUS 21. 85. oldal
Az újságot tessék megvenni, szokás szerint nagyon jó!
A 77. határban közlekedő, 1 óra menettartamú, napi ötöt forduló Bz + 1 mellék összeállítású vonatot minden érkezésekor és indulásakor vizsgáljuk, mármint a melléket, míg a motorkocsit 60 óránként.............."
traficc :
Nem.
Ez NEM lesz traficc csemegéje.
traficc ugyanis - pont úgy mint Te - nem csap le minden magas labdát.
Egy szint fölött, nem riposztozásról szól az élet.
Volt idő amikor - itt is - valamilyen vasútellenes szörnynek hittek, sokan.
Pedig csak akkor mordulok amikor már nagyon szaladnak a pacik a gondolatokkal.
Minden erőmmel harcolok, harcolnék a vasút ésszerű szerep vállalásáért.
A csak legyen ki a havi óra, + csinálja már őgy azt a kurva menetrendet, hogy mindannyiunknak legyen ám munkája című eposzok támogatását , tőlem, ne várja senki.
1999-ben voltam törzsvendég a Topicon, most, 5 év múlva újra erre jártam. Örülök, hogy megvagytok és virultok! Tudnátok segíteni, hogy az alábi levél elkerüljön vmi MÁV fejeshez (persze, csak ha egyetértetek vele)? Félek, hogy az informacio@mav.hu -n még válaszra sem méltatnak.
Íme a levél:
"Tisztelt Információs Szolgálat Munkatársai!
Érdeklődni szeretnék Önöknél ill. azzal a kéréssel fordulni Önökhöz, hogy továbbítsák a levelemet az illetékesekhez. A kéréseim a következők:
-Nem lehetne a négyszámjegyű vonatok esetében újra bevezetni a "sebesvonat" vagy a "távolsági személyvonat" vonatnemet? A gyorsvonat megjelölés ugyanis ezekre a vonatokra igen eufemisztikus, hiszen legtöbb szinte az összes állomáson megáll, ami természetesen nem baj, de a gyorsvonat szó így megtévesztően hat. Érdemes lenne azt a valóban gyorsvonatoknak fenntartani (három számjegyes vonatoknak).
-A Keleti pályaudvar, mint IC találkozóhely nyilván jelent előnyöket is, de egyrészt az összes IC tekintetében megvalósíthatatlan (pl. Szeged- Budapest), másrészt az előnyök az elenyészően kevés számú tranzitutasok számára jelentkeznek. A túlnyomórészt Budapest célállomásra -ról közlekedő törzsutasok számára a Keletibe való áthelyezés Nyíregyháza felé 20 perces, Sopron-Szombathely irányába 12 perces menetidő-növekedést eredményezett, ezért érdemes lenne az előző pályaudvarra visszahelyezeni ezeket a vonatokat.
-14 év alatt egfigyelhető az IC szolgáltatás fokozatos romlása. A legtöbb vonalon a jelenlegi IC-k a régi expresszvonatoknak megfelelő mennyiségű állomáson állnak meg, illetve Pécs felé a Mecsek IC-t kivéve a régi gyorsvonatok szinvonalán van az IC. Érdemes lenne ezeket a vonatokat expresszvonatként üzemeltetni, és az IC nevet és pótdíjat a valóban ilyen színvonalú menetrenddel közlekedő vonatoknak fenntartani.
Egyik udvari beszállítómtól kaptam, I.Gy. most közzéteszem:)
Bocs a hosszért, de éppen aktuális:
Útátjárók ellenőrzése A Pécsi Területi Vasútbiztonsági Osztály a megyei rendőr-főkapitányságokkal megkötött Együttműködési Megállapodások alapján idén is az illetékes rendőri szervekkel közös ellenőrzéseket hajtott végre. Öt megyében 43 alkalommal a rendőrség trafipaxos egységeivel közösen lakóterületen belüli és kívüli fénysorompóknál tartottak ellenőrzéseket, melyek során a vasúti útátjáróknál a KRESZ-szabályok betartását vizsgálták. A vizsgált időszakban 508 közlekedési vétséget követtek el, melyekből 9 esetben a fénysorompó tilos jelzése ellenére történt az áthaladás, 455 esetben az előírt megközelítési sebességet lépték túl a járművezetők, és 44 esetben egyéb KRESZ-előírásokat sértettek meg. A sebességtúllépés az összes elkövetett szabálytalanságok 89,75%-át tette ki, ezek közül is a legnagyobb megközelítési sebesség 96 (!) km/h volt. A rendőrség a tilos jelzés ellenére áthajtók és a túl nagy megközelítésű sebességű járművezetők esetében szabálysértési eljárást indított. A kirótt pénzbírságok négy- és tízezer forint közötti összegek voltak, a sebesség túllépésének mértéke szerint. 79 esetben a rendőrség kisebb túllépési sebesség miatt csak figyelmeztette a járművezetőket a szabálytalanságra. Általánosan megfigyelhető volt, hogy a sebességtúllépésben a fiatalabb gépjárművezetők jártak az élen. Az idősebb korosztály a KRESZ-szabályok újabb módosításai közül nem ismeri azt, amelyik a háromsávos előjelző tábla után az útátjáró megközelítési sebességét lakóterületen belül 30 km/h-ban, lakóterületen kívül pedig 40 km/h-ban szabja meg. A pécsi területen az idei év első hét hónapjában nem történt útátjáróban baleset. Azonos időszakot tekintve 2002-ben három, 2003-ban pedig négy esetben történt pécsi területen gázolás. A javuló tendenciában részben a közös ellenőrzések megtartása is szerepet játszik.
"Mi ez a mátészalkai IC, erről még nem is hallottam?"
Pedig lenne benne fantázia! Tanévben pénteken/vasárnap most is A+3 B összeállításban szokott menni az "IP", Csőrgővel. Meg aztán Nyíregyre jár Ms. felől is IC, teljesen felesleges, hogy ennyi mászkáljon üresen Ni.-Db. között.
Arra is kíváncsi leszek, hogy ha tényleg lesz valami csökkentés, akkor a maradék sebeseket fogják fűnyírózni, vagy feladják a "mindenfélórábanegyICnégykocsival"-koncepciót a 100-as vonalon, és azokat is csökkentik.
Akkor melyik vonatot viszi Púpos? Tegnap voltam Balatonfüreden délután céges ügyben, és egy Púpost láttam Balatonfüredről Tapolca felé haladni pár kocsival. Időre már nem emlékszem, de az biztos, hogy 17h után volt. (Meg a 305-ös Szergejt is láttam, kollégáim néztek is furcsán hogyan látok el olyan messzire... Amit persze nem láttam, de a külső alapján ugyebár felismerhető.)
"Mondtuk, hogy mi nem tehetünk róla, viszont jó lenne, ha érkezés után írnának a panaszkönybe erről, mert akkor hátha történne valami ez ügyben. Többen is mondták, hogy ők aztán olyan beírást tesznek majd, hogy azt nem teszik ki az ablakba. A folytatást nem nehéz kitalálni: senki sem írt semmilyen bejegyzést."
Anno 5627-es zászlóshajóról a Nyíregyen színre lépő jv. le akart pakolni a bringámmal együtt. Akkor az utolsó Bo hátsó előterében 3 bringa volt csak... Mondtam neki, hogy nem szép Tőle. Ő meg mondta, hogy nem tud bemenni a folyosóra. Ez igaz is volt. A végén abban egyeztünk meg, hogy Nyírtelekig kibírjuk egymást, ott úgy is lelépek. Odáig egész jól elbeszélgettünk a Cég viselt dolgairól. Szerinte az volt a hülye, aki a sok bringást a Cégre szabadította. Igyekeztem meggyőzni, hogy pl. az ÖBB tudja csinálni rendesen ezt a szolgáltatást. Végül azt mondta, hogy írjak panaszkönyvet, hátha tesznek erre a vonatra bringakocsit, mert ez mindig bajos járat.
Tudni kell, hogy jó időben reggelente rengetegen mennem Db., Ni. felől Tokaj, a Zemplén környékére. Ez végül is köztudott, Debrecenben is csak egy helyen nem tudják, a MÁV Ter. Ig.-n. Különben nem 3-4 kocsival járna az 5627. :(
Írtam hát levélkét, Andrássy útra egyeneset, 5627 ügyében. Válaszoltak, hogy sajnos kevés a megfelelő kocsijuk, de igyekeznek a turizmus irányainak megfelelően elsózni őket.
Elővettem hát a menetrendet. Akkor a 100c-n éppen 2 bringaszállítós vonat volt jelölve, az egyik 11 körül indult Ms.-ről, a másik, a párja, délután 2 körül Ni.-ről vissza. Zseniális logikára vall.
Természetesen nem történt semmi. Ennek vagy 3-4 éve legalább, 5627 3-4 kocsival jár azóta is, Ni.-től gyakran talponállósan, stb.
Egyszer felderengett valami fény, és az egész 7-8 kocsis vonat ment Ms.-re, de ezt a "kisiklást" aztán korrigálták.
Az egyetlen használható panaszkönyvi válaszomat a múlt héten kaptam, Miskolcról, nagyon korrekt módon jártak el pénztári ügyben, meg is lepődtem. Előtte évekig semmitmondó válaszok.
Lehet, hogy ezért nem írnak az utasok panaszkönyvet?
"Tehát, most az a helyzet állt elő, hogy a GKM tett egy erőtlen kisérletet arra, hogy azt tegye amit tennie kellene már 13 éve."
Meg is lett az eredménye...:-)
Ami pedig a vonat-negyedelést illeti: szomorú dolog nekünk, vasútbarátoknak, és tényleg lehet, hogy pár mellékvonalnak befellegzett. Bár ezt egy párszor már hittük az elmúlt években. DE! Ha reálisan nézzük, tényleg elég a kevesebb vonat is. A vonatok (gyakorlatilag) üresen járnak országszerte. A Drávafoki szóló-Bz is egy vonatnak számit, a 2 utassal. A 3 kocsis Paksi, Barcsi, stb. Bz is vonat a maga pár utasával. És ez csak a mi környékünk. De én üres vonatokat látok máshol is, akármerre járok, Debrecentől Veszprémig bármerre. Persze lehet, hogy mindig rosszkor járok rossz helyen.
Ha Székesfehérvár-Csajág-Tapolca vonalra akarok menni gyorsvonattal mennyi az esélyem hogy csörgőt kapok és nem szergelyt? Mert fehérvártól elég sok csörit elvettek...
az a minimum, hogy érkező, és induló műszaki vonatvizsgálatot is kell végezni egy vonatnál
Logikus, traficc csemegéje lehet.
A 77. határban közlekedő, 1 óra menettartamú, napi ötöt forduló Bz + 1 mellék összeállítású vonatot minden érkezésekor és indulásakor vizsgáljuk, mármint a melléket, míg a motorkocsit 60 óránként.
Aztán majd megy előtte a zászlós ember.
Emellett szeretném megjegyezni, hogy a műszaki kocsivizgálat a vonat fel-, illetve átvétel része a kiinduló-, illetve a célállomáson, és köze nincs a fékpróbához,
Egy néhány helyen elmondhatod a kocsivizsgálóknak is.
Azért kíváncsi lennék, hogy van-e olyan, aki vállalná azért a felelősséget, ha vizsgálat hiányában az úton történik valami a kocsikkal.
Javaslom, olvasd el a magánvasút vállalatokra vonatkozó jogszabályokat. Ők csak nyilatkoznak a járműveik megfelelő állapotáról, vizsgálatot ma sem végzünk vonataiknál.
A készülő E. 12. nem a vizsgálatok eltörléséről szól, hanem egy más vizsgálati rendről. Nem véletlenül írtam, hogy el kell olvasni.
"Az államnak szüksége van napi 1000 személyszállitó + 200 teher vonatra."
Ez nagyon jól (és egyszerűen) hangzik, csak melyik az az 1000? Mert a vonalankénti
harmadolás nyilván nem működik. Az 1-es, 80-as, 100-as vonalakon 3-ból két vonatot
kivenni nyilván elmebetegség. Akkor viszont valahol ennek böjtje lesz, mert a
mellékvonalakon nem marad semmi.
Ökölszabálynak tetszetős, csak kezeltetni kell, aki átveri a jelenlegi vonalhálózat
megtartása mellett. Ez egyenlő lenne a vonalbezárással.
"Az államnak szüksége van napi 1000 személyszállitó + 200 teher vonatra."
Ez nagyon jól (és egyszerűen) hangzik, csak melyik az az 1000?
Mert a vonalankénti harmadolás nyilván nem működik. Az 1-es, 80-as, 100-as vonalakon 3-ból két vonatot kivenni nyilván elmebetegség. Akkor viszont valahol ennek böjtje lesz, mert a mellékvonalakon nem marad semmi.
Ökölszabálynak tetszetős, csak kezeltetni kell, aki átveri a jelenlegi vonalhálózat megtartása mellett. Ez egyenlő lenne a vonalbezárással.
MaZo
És Gyömöre-Tét régi neve "Gyömöre-Vásártér" volt, Halipuszta pedig "Tét-Felpéc". Nagymamám pedig Téten lakott...haj, azok a 70-es, gőzmozdonyos évek! :-)
Gyömöre-Téten nem láthattál tehervonatot vonatból, mert ott csak 1 vágány van. Vagy Győrszemerén, vagy Gyömörén láthattad. Egyébként az általad leírt Csörgők többsége celli. A 2182-es tudomásom szerint még mindig üzemképtelen.
Még egy kis adalék, ha szereted a Csörgőket: nézd meg a http://hrps.uw. hu honlapot - máv-m41 ... Itt találsz fényképeket tőlem a celli Csörgőkről. A 2112-es kivételével mind az enyémek.
Egyébként a 2182,2183-as voltak az első celli Csörgők.
OFF: Dobj egy SMSt légyszi Marslakónak, nekem most el kell mennem itthonról a választ már nem tudnám beírni! Szerintem pontos vágányt nem tudnak ők sem, de ez csak az én tippem, a keletis irányítókat kéne nyaggatni ezügyben! ON
Aki megy az lécci csináljon sok-sok fotót, sajna én elég messze vagyok így nem tudok felmenni :(
Most írok nektek először szeretnék bemutatkozni.Dávid vagyok 19 éves és nagyon imádom a vasutat:).A 2-es vonalról írok nektek:) A mozdonyok közül a csörgők a kedvenceim.Nagyon tetszik a fórum, bár csak kezdő vagyok:)
Kezdésképpen elmesélem nektek nemrégiben tett utazásom , amikor is Kőszegre mentünk szüleimmel nyaralni.
Augusztus 10-én indultunk:
Reggel a 8:00 órási desiróval kezdtünk majd az 1-es fővanalon mentünk a 922-es gyorssal amit a 049-es gigant húzott.Győrbe gépcsere az M41-2150-es gépet kaptuk meg.A Győr-Celldömölk vonalon láttam a 2116-ot tehervonattal Gyömöre-Téten, a 2203-at Mezőlakon (9225-ös), és egy Bz-t pápán annak a számát nem irtam le.Celldömölkön a 2182 és 2184 a gépháznál bent.Szombathelyre érve M41-2206-os csörgő a gépháznál állt.M41-2208 Intercityvel jött Csorna felől. Kőszegre a BZ 359-Bz 378 as ment.
Csütörtökön elmentünk Zalaegerszegre.Sajnos BZ ment:( Zalaegerszegen M62-213 gyorsvonat(9502-es) Celldömölk fele, és még ottált az M41-2119.
Pénteken Jákra mentünk az M41-2302 (9144-es) társaságában.3 gyorsvonati és 3 bz kocsit továbbított.Hazafele Szombathelyen M62-210 este 20 órakor az EN240-essel.Kőszegen kerékőártalálkozó volt és külön vonat ment (39928) amit csörgő húzott a 2167-es.Majd még egy két képet felrakok ide.Köszönöm hogy elolvastátok! Az emailcimem:somogyi1@freemail.hu és davkoka@freemail.hu
Ez is egy megoldás, de lehetőleg egy 5 kocsis fehérvári Bhv szerelvényben csak 1 BDbhv kocsi legyen!
Én emlékszem, amikor a 4112 - 4115 összeállítása forda szerint 5 Bhv 1 BDhv (ha jól rémlik) volt, ehhez képest a 4112 2 Bhv 1 BDhv összeállításban közlekedett, majd Sárbogárdon kisoroztak 1 Bhv-t. Sejthetitek, mekkora volt a tömegnyomor?
Örülni fog a forgalom: nem lesznek vörös kocsik! :-)
Én ugyan nem láttam a tervezetet, de szerintem az a minimum, hogy érkező, és induló műszaki vonatvizsgálatot is kell végezni egy vonatnál. Amikor Dunai finomítón voltam kirendelésben 1996-ban, akkor a kocsivizsgálók azokat a vonatokat is futtatták, amik nem dolgoztak ott, valamint a személyszállító vonatokat is! Emellett szeretném megjegyezni, hogy a műszaki kocsivizgálat a vonat fel-, illetve átvétel része a kiinduló-, illetve a célállomáson, és köze nincs a fékpróbához, max. annyi, ha van az állomáson műszaki kocsivizsgáló, akkor mindkettőt neki kell elvégezni.
Azért kíváncsi lennék, hogy van-e olyan, aki vállalná azért a felelősséget, ha vizsgálat hiányában az úton történik valami a kocsikkal. Vagy van, aki úgy gondolja, hogy csak elégtelen világítás és fűtés miatt lehet csak kivörösözni kocsit?
DGKUm válasz | megnéz 2004.07.15 10:29:39 (129089)
Kiküldött tudósítonk jelenti:
A 11 és 19. Usgyi mérlegelésre tartott a Gányoldába. A programban némi csúszás állt elő, mert Józsefvárosban, behaladás közben a 11-es hátsó fele két forgóvázzal simább útra tért.
Pálinkásat!
ad1: 141-es vonal?
ad2: a Bp. Északi megszokásból van még rajtuk (=úgy maradt). Tudom, a 011-től felfelé ivelő tartományban sosem tartoztak Északi fennhatósága alá, de:
adad1: amikor azok megérkeztek, még nem a szentesi koncepció élt.
adad2: az oroszoknak mindez hieroglifa, és gyakorlatilag fogalmuk sincs, hogy mit vésnek fel a jármű oldalára. DE mintha az újabbakon (=21-től) már Szentes-t láttam vóna.
Találkoztatok már az új E.12-es utasítás tervezetével?
Nem olvastam még végig, mert nem volt időm, de amit eddig láttam, az kimeríti a szándékos vonatveszélyeztetés fogalmát a személyvonatokat tekintve. Pl.: Személyvonatok rendszeres vizsgálatai közt nem szerepel sem az induló, sem az érkezés utáni vizsgálat. Változatlan összeállításban közlekedő vonatnál akár 24 órán át közlekedhet úgy a vonat, hogy érdemi kocsivizsgálaton nem esik át (kivéve a fékpróbát, amely, mint tudjuk a létszámhiány és a sűrű vonatfordulók miatt valóban csak a fék vizsgálatára terjed ki). Jelzem, nem csak az elővárosi forgalomban közlekedő szerelvényekről van szó, hanem akár a Bp - Debrecen vonalon forgókról is. ?!? :-(
Gyorsvonat/EC: passz. A kirándulójegy, tudomásom szerint, nem olcsóbb rövidebb távra!!!
EUREGIO: 15.40 Euro törzsutaskártya nélkül. 9 Euro törzsutaskártyával. Törzsutaskártya: 5 Euro, egy évre. Ez a jegy nem érvényes a Bécsi tömegközlekedésre. Bécsi tömegközlekedés 4 Euro. (Hétköznap napközben (8-20) 4 Euro (Wiener Einkaufskarte.)
"Füzesgyarmat külterületén az egyik vasúti átjáróban tegnap délelőtt egy budapesti férfi az általa vezetett Ford Mondeoval a tilos jelzés ellenére a sínkre hajtott és összeütközött a Füzesgyarmat és Biharnagybajom között menetrend szerint közlekedő motorvonattal. Az autóban utasként tartózkodó 48 éves budapesti nő a helyszínen életét vesztette. Az autót vezető 51 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett. A kisiklott vasúti szerelvény egyik utasa könnyebben megsérült."
Eza arendőrségi hírekben volt és tudom, hogy itt is be lett írva!
"Ezért a frontvonalat áthelyezték a szakmai kívánságok és a pénzügyi döntés közé."
Egy ilyen frontvonal a szolgáltatás szükségessége és a szolgáltatást nyújtó helyettesíthetősége függvényében tartható.
1. Ha a szolgáltatás szükségessége alacsony, akkor le van az egész szarva, nincs rá pénz.
2. Ha a szolgáltatás szükségessége magas, de a szolgáltatást nyújtó helyettesíthető, akkor jöhet a versenyeztetés.
3. Ha a szolgáltatás szükségessége magas, és a szolgáltatást nyújtó egyedül van, akkor lehet ugyan frontvonalazni, de az max. az "állammal öklön ütöttem" kategóriája lesz.
A vasutat ma, Magyarországon illetően azt hiszem, mindhárom kategória létezik. Én ekkor azt mondanám, hogy ha az 1. és 2. kategóriákban nem játszhatok Varázsfuvolát naponta oda-vissza, akkor sajnos megfontolás tárgyává teszem a 3. kategória nyújtását.
Ám ez az állam-bigyó tök ügyes és a szolgáltatást nyújtót betagozza saját magába, ezek után pedig saját maga rendel meg saját magától szolgáltatást. Így a szolgáltatást nyújtó nem mászkálhat naphosszat betöltött RPG-vel a folyosón, mosolyra húzott szájjal, mert jól le lesz váltva.
Innentől viszont - Attus Germanicus jól mondta - elveszíti az egész a komolyságát. Igazából senki sem rendel senkitől semmit, csupán azon megy a marakodás, hogy kinek menjen több a saját zsebébe. Én pedig a magam részéről nem óhajtok azon vitázni, hogy a tőlem már elvett pénzek (adó) milyen leosztásban kerüljenek x-hez vagy y-hoz. Fulladjanak meg vele...
Intercityvel ütközött egy autó két fiatal meghalt
2004. augusztus 19., csütörtök 11:59
Baleset miatt késnek a vonatok Székesfehérvár és Siófok között. Nem sokkal 11 óra után Lepsény közelében két fiatal vesztette életét, amikor egy vasúti átjáróban kocsijuk összeütközött egy Intercity vonattal.
A tűzoltóság illetékese a Magyar Rádiónak elmondta, a személyautó a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre, és a Budapestről Keszthelyre tartó Intercity elütötte.
A mozdony mintegy 500 méteren keresztül tolta maga előtt az autót.
Valaki szerencsés már megint írhatja a baleseti táviratot.
Még az a mázlija, hogy egyvágányú pályán ilyen kor a baleset mindent elzár, nem úgy, mint egy kétvágányú pályán.
Bocsi, de én sem tudok meghatódni a "fénysorompó tilos jelzése ellenére " kezdetű jelentésektől, függetlenül attól, hogy hány vétkes, illetve vétlen marad ott. Csak reménykedem, hogy a vonaton mindenki éppen marad.
Melyik gépet sikerült ismét fenntartás alá vonatni? (Tudom érzéketlen tuskó vagyok, hogy most ez érdekel. De aki rendszeres olvasó ismerheti az álláspontomat az útátjárós balesetekkel kapcsolatban, így sokadlagos a közúton keletkezett áldozatok kérdése a számomra.)
A ma délutáni Nohab érkezéssel kapcsolatban lenne kérdésem:
Tudja-e valaki, hogy mikor érkezik kb. Győrbe a gép? Mert lehet, hogy el tudok szabadulni a munkahelyemről egy félórára, akkor megnézném. Ha hegyeshalmi érkezést tudtok, az is jó, mert abból már lehet kalkulálni!
Úgy látom, a sok betű között elveszett az én kis rejtvényem.
Ha hétfőig nem ad rá helyes választ senki, akkor te is megválaszolhatod BRXJ, habár neked előnyöd van a többiekhez képest, mert élőszóban már beszélgettünk a témáról.
A Szolnoki Járműjavítóban van a 011-es Uzsgyi, balesetes. Tudja valaki, hogy mikor és hol is tört össze?
>Az "alkudozás" életszerűségét nagyban csökkenti, hogy az alku mindkét oldalán ugyanaz a szervezet áll... Eddig valóban ez volt, a MÁV által benyújtott menetrendet a MÁV minisztériumba kihelyezett tagozata fogadta. Ez a formáció más gazdasági ágaknál is fennállt. Ezért a frontvonalat áthelyezték a szakmai kívánságok és a pénzügyi döntés közé. Eddig érintett miniszterünk küzdött a helyéért, és nem akart belefolyni a "mit szüntessünk meg" kérdésbe. Megmondta, hogy nincs több pénz, tessék ehhez alkalmazkodni. Aztán ha a megszüntetések túl nagy gágogást okoznak majd, és emiatt felülről csesztetik, mondhatja, hogy "a MÁV szüntetett, azt, meg hogy kevesebb pénz van, ti mondtátok, nem??" . Így a MÁV, előretolt helyőrségének jó működése ellenére szembetalálta magát a fallal, fel is állt a tárgyalóasztaltól. Érdekes lesz az új stratégia az új szereplővel. De tartok tőle, hogy több pénz akkor sem lesz...
(Még egy: azt mondja a MÁV, hogy az állam nem téríti meg a megrendelt szolgáltatás költségeit. Szerintem ez így nem igaz. Az állam nem téríti meg azt, amit a MÁV szeretne rákölteni. A MÁV látványosan és pofátlanul pazarlóan gazdálkodik (értelmetlen, iszonyú drága és sikertelen remotok, rossz beruházáspolitika, egyes vonalakon több a gépmenet, mint a vonat, a munkafegyelem (nomeg a munkaerkölcs...) magyar átlagra hozásával rengeteget lehetne spórolni, stb.). Ezekre az államnak nagyon kevés befolyása van, ez a MÁV dolga lenne. A jelenlegi trend a hangos siránkozás melletti sorvadás. Ha ez a MÁVnak jó...)
Nem arról van szó, hogy a kormány nem akarja fizetni a zenekart de szeretné meghallgatni a koncertet."
Addig amíg nem rakja le az asztalra a megrendelését,addig bizony az a látszat.Most se azt "mondták",hogy x vonalon 2 reggeli és 2 esti vonatot kérünk,y vonalon ütemes 20 perces menetrendet,c vonalon ne közlekedjen semmi,stb..
lehet hogy nem Mdmot 3022 nem tudom nem láttam mert hátul volt tolta az egész vonatot képzeld szegény hogy ugrált összevissza eger-füzesabony között Btx-ben tolták a gázkart keményen. lehet Mdmot-3020-as volt Mdmot-3031 felvan újitva 20-án megyek debrecenbe és feltérpezem az Mdmot-ok helyzetét álapotát meg a Btx-et. és megirom neked jo ha akarod. jó éjt. holnap megnézema bh-kat a cimem ami adtál. te hova valosi vagy tán tudnál segiteni by-onok miatt. szia
amugy biharkeresztesen élek sokat szoktam utazni vonnttal legutobb egerbe voltam. visszafelé jo volt utazni a 30 éves vonattal eger-debrecen között Mdmot 3022 Bx-80 Bx-81 Btx-026 ezek már 80 km/h vannak itélve. ahol lakom nem nagy forgalom van a 101-es vonalon sok bz vonat M62-095 M62-058 szergelyek M41-2179 M41-2166 M41-2145 M41-2161 romániábol is jönnek mozdonyok Daciák debreceni B sorozat kocsik. ha valaki tud valamit a bh kocsikról az irjon. jó éjt a Email: by-169@freemail.hu .
szisztok új vagyok. azt szeretném megkérdezni hogy tudtok valamit a bh kocsikról jul 24-én voltam miskolc és a 002-003-004-es ről készitetem képeket. 000-001-es meg van még valahol. a többiek hol vannak 006-007-008.... léteznek ha igen irjátok meg hol találom őket. köszi.
"Az "alkudozás" életszerűségét nagyban csökkenti..."
Ez is igaz, viszont az "államot" próbáljuk meg ne "valaminek", hanem felelős beosztásokat betöltő emberek összességének nézni, akik egyfelől sütögetik a sütögetnivalójukat, másfelől nem kívánnak seggberúgás tárgyává lenni.
Tegyük fel, van valaki (nevezzük traficc-nak, ami egy nick), aki szerint a 3654 az csak 1823. Feladata ezt keresztülvinni, mert ettől lesz neki jobb vagy több.
Mik az esélyei, hogy a 3654-gyel szemben az 1823-a ugyanakkora esélyekkel induljon? Szerintem az, amit leírtam: kell egy ellen-3654, legalább olyan erős. Ennek az az egyik módja, hogy felállítod a versenyzőt, elveszítteted vele a meccset, és az illető minden haragja a másik ellen fordul (ahelyett, hogy ... - de ezt hagyjuk).
Az is igaz, hogy előbb-utóbb ellen-3654 lepaktálhat 3654-gyel, de az már egy másik történet, amely bekövetkezésekor fel kell bontani a következő jótanács-borítékot...
Az "alkudozás" életszerűségét nagyban csökkenti, hogy az alku mindkét oldalán ugyanaz a szervezet áll: a magyar állam, mivel a MÁV az ő tulajdonuk. Így az egész "állam kontra MÁV" vita számomra némileg nevetségesnek tűnik. Ez nem opera, sokkal inkább tragikomédia.
Valaki tud a ráckevei hév vonaláról pontosabban a gyártelep-taksony iparvágányrol (taksonyi-hid) ahol a hidon átment a vonat keresztezve az utat valami képet?
Még az oroszok a tokoli-reptérről amikor kivonultak arrol is van emlékem csak hát kép nincs...
Amúgy sincs semmi értelme, ezt már az autósok is tudják,
Dehogynincs! Az összes fajta traffipaxot hatástalanítja. De ha a szolgálatát megkezdő rendőr a gumibotja végére köp és egymásután a négy égtáj felé mutat vele, hatástalanítja a CD-t. (egy rendőr ismerősöm mondta)
"Ezt a vasút rendelte meg saját magától." "De a zenekar csak úgy akarja eljátszani a Fideliót ha mellé eljátszhatja még a Varázsfuvolát is meg a Mária főhadnagyoot is..."
Rendben, igazad van.
De hogy gondoltad ennek a kivitelezését?
Adott egy közpénz-felélő társaság, az állam, és adottak annak szak-intézményei, amelyek a közpénzek egy-egy szeletét élik fel egy-egy "fejezet" alatt.
Megrendelésre kerül egy tevékenység, konkrétan vasúti szállítási tevékenység, amelyhez éves szinten szükség van állítólag x vonatra. Ehhez a vasúti szállítást végző ilyen-olyan al-szervezetek mindannyian mondanak egy számot. A számokat összeadva, felszorozva valamekkora púderezési együtthatóval, megfejelve valamilyen éneztjobbantudom konstanssal, kijön az x.
Pusztán két kérdésem van: 1.) Az x miért éppen x? 2.) Ha az x nem x, akkor mi alapján jön ki, hogy nem annyi?
Az 1. kérdésre a válasz: Azért, mert tavaly is ennyi volt, ehhez képest valamilyen irányban kicsit módosítunk, a szél fújása szerint. A 2. kérdésre a válasz: Azért nem annyi, mert tudjuk, hogy az 1. válasz hogyan jön ki, tehát nem annyi.
Így az egész történet nem áll másból, mint abból, ami a piacon szokott történni.
Ahhoz, hogy ne így legyen, "az állam megrendelte" mondatot kell semmisnek nyilvánítani, vagyis az állam nem rendel meg semmit, a vasút pedig él abból, amit megkeres. Erre azt mondjuk, hogy álljon meg a menet, például az elővárosi közlekedésből közvetlenül nem lehet megélni, mert annak áttételes haszna van, ami nem a vasútnál jelentkezik, tehát az állam kell hogy játssza a "pénz-átpakoló" szerepét. Jó rendben, csak játssza - na de kit is bízol meg a "mérleg nyelve" szereppel, és milyen alapon? Megelégszel a fenti, alkudozós módszerrel, vagy valami olyasmit akarsz, ahol feláll egy másik oldal, aki érvelni is tud? Jó, de ez kikből fog állni? Ehhez minimálisan kell valamilyen ellenzék, nevezetesen egy második MÁV, aki időnként veszít, és ezután eljátssza a kutyakemény minőségellenőr szerepét.
Hol van ez az "árnyékkormány"? Mert addig, amíg ilyesmi nincs, sajnos meglehetősen súlytalan dolog vitázni a Varázsfuvola szükségességén vagy a zenekar összeállításán...
(...addig a párbeszéd kb. így tud zajlani:
"- Van ufó.
- Nincs ufó.
- Van ufó.
- Nincs ufó.
- Van ufó.
- Nincs ufó és maradj csöndbe' te hülye nagypofájú!"
Az idézet két gyermekkori osztálytársamtól való, ha jól emlékszem, általános iskola 5. osztály magasságából.)
Trafic a mindenkori aktuális nevű minisztérium Vasúti Főosztályára gondolt. És ott a vezetés rendszerváltás óta változatlansága is bizonyítja, hogy igenis, ez a vasút jól működik.
Van ugye 122 millió fizető utasunk évente, ( forrás UIC), akkor 122 000 000 : 1 153 400 = 105 fizető utas vonatonként.
Érdeklődnék:
Létezik egy SZOCIÁLPOLITIKAI kedvezmény: a 65 éven felüliek kedvezménye. Tudomásom szerint ez azt jelenti, hogy x %-ot fizet az utas, ás az állam kiegészíti a teljesárra. De ezt csak az utas által kifizetett menetjegyek alapján lehet, ami a személyszállítási összesítőből derül ki. Ebből az összesítőből kiderül, hogy hányan vették igénybe a 65 év felettiek kedvezményét? NEM!!! Következés képpen az állam nem fizet ezután semmi kompenzációt!!! Így a kedvezményt nem a fuvarozó cég adja már, de azt már nem ÜZLETPOLITIKAI kedvezménynek hívják?
Nem is lett olyan rossz ez a fekete kiemelő csík a 017-es NOHABON, pedig Tapolcán még flancolásnak gondoltam a dolot, de most látva a kész művet, tetszik a dolog.
Viszont azt a CD-t a szélvédő mögül, le kéne venni, annyira csúnya és nem oda illő, teljesen elrontja az összhangot.
Amúgy sincs semmi értelme, ezt már az autósok is tudják, trafipax meg csak nincs még a vasúton...
A mai napon a következő távirat ment ki Olasz ( FS ) nemzetközi pótdíjjal kapcsolatosan:
" Tájékoztatjuk az érintett munkatársakat, hogy 2004 Szeptember 1-jétől az Euostar Italia vonatok igénybevétele esetén a fizetendő pótdíj összege 12 Eurora változik, függetlenül a kocsiosztálytól. A pótdíj fizetése egyaránt vonatkozik a nemzetközi menetjeggyel, az Interrail és Euro domino bérletekkel utazókra. Az Interrail bérlettel utazók 2004 szeptember 1-jétől a Trenitalia Intercity/Eurocity vonatait pótdíj megfizetése nélkül vehetik igénybe."
A FIP szabadjegyhez vonatkozó pótdíj lemaradt a rendelkezésből, vagy nem tudják ?
Nagyon úgy látom, hogy tán a hétvégén már forgalomba állna a jobb vágány Üllő-Monor között, és az új bejárati ív Monoron.
Ma üzembe állt ezen a vágányon a közös kijárati jelző, valamint Monor közepén egy 80-as lassújel táblát tettek ki a 4-5 vágány közé, ami Üllő irányába következik be.
Ma a kék szergej még egy kőszerelvénnyel dolgozott a nyílt vonalon Monor-H.-Péteri között, de a felsővezetékkel, és a pályával, meg a bizberrel úgy látom készen lettek.
H.-Péterin meg szépen épűl az új peron, ami most nem az útátjáróban fog végződni, hanem 1,5 Bhv hossznyival korábban.
Az M0-4-es út miatt elkezdték a felsővezeték kiszigetelésének az előkészületeit Üllő-Vecsés és Üllő-H.-Péteri között, ahol a 2 felűljáró fog épülni.
Ami Monoron a két átszelő és az egy kitérő vágány váltóját illeti, ezek hosszú ívesek, így adott lesz a 120-as jobb vágányi áthaladsás rajtuk? Mert a bejárati ívben pont az íves részén fog menni a jobb vágány.
Már láttam is, igaz nem 20-05 Bhv-ban, hanem a BDt 425-ben, szintén ilyen plussz csillapítás van felszerelve a forgóvázra, és ez már "gyárilag" így készűlt. Amúgy reggel utazva ebben a módosított forgóvázú Bhv-ban tényleg valami hiányzott, nem voltak azok az idegesítő rázások amik kijönnek már 80-100km/h-nál.
Ami a BDt 425-ben üdvözítő, hogy minden ablak lehúzható, remélem ezek után a további posta Bhv-k isaz összes ablakon lehúzhatóak lesznek már.
Mi a fenének nekünk naponta 3160 személy szállitó vonat ?
Ez évente 1 153 400 vonat.
Van ugye 122 millió fizető utasunk évente, ( forrás UIC), akkor 122 000 000 : 1 153 400 = 105 fizető utas vonatonként.
Ez persze csak átlag szám.
A 105-ös átlagban benne vannak a péntek délutánni talponállós diák vonatok, a reggeli "csurig" monori ingák is, meg a 1-2-3 utassal kóválygó szóló Bz-k is.
Viszont az a véleményem, hogy itt nem a MÁV, hanem a kormányzat "bevállalóssága" kritikus. Ha a vendég nem fizeti ki teljesen a zenekart, legalább ne várja el, hogy a teljes koncertprogramot lejátsszák neki................"
traficc :
Állj !!!!!!
Álljon meg a nászmenet mert .......e van a menyasszonynak.
Matyikám !
Forditva ültél a pacira.
kimondta Neked és a többi vasútbarátnak, hogy az állam meg akarja rendelni, vagy valaha is meg akarta rendelni azt a töménytelen vonatot amit a MÁV közlekedet ???
Aki ilyet mondott = hazudik.
a MÁV készit egy menetrend tervezetet, jóó sokáig elhúzza az elkészitését, a MÁV-tól leselejtezett vasutasnak ( aki épp minisztériumi dreszben veszit) beviszi,aki 24 órával a kritikus idő előtt belopakodik a miniszterhez és aláiratja.
ekkor kijön és boldogan mondja, hogy az állam ennyit rendelt meg jövőre.
Egy frászt.
Ezt a vasút rendelte meg saját magától.
Az államnak szüksége van napi 1000 személyszállitó + 200 teher vonatra.
A többi a MÁV sara.
Az eredeti ( hires/hirhedt) 440/1991-es ben is az van, hogy :
- amit az állam megrendel azt fizeti.
- a vasut(ak) ennél többet is közlekedtethetnek, saját üzleti kockázatukra.
Tehát, most az a helyzet állt elő, hogy a GKM tett egy erőtlen kisérletet arra, hogy azt tegye amit tennie kellene már 13 éve.
És a MÁV egyből felállt az asztaltól, de nem ám azért mert kevés a finanszirozás, hanem azért mert a hobby + szakszervezeti vonatokat nem akarja tovább finanszirozni a kormány.
Igy is késtek a hobby vonatok finanszirozásának megtagadásával 13 évet.
Tehát rossz a hasonlatot.
Nem arról van szó, hogy a kormány nem akarja fizetni a zenekart de szeretné meghallgatni a koncertet.
Itt és most arról szól a nóta, hogy a kormány fizet egy zenekart, hogy játszon el egy koncertet.
De a zenekar csak úgy akarja eljátszani a Fideliót ha mellé eljátszhatja még a Varázsfuvolát is meg a Mária főhadnagyoot is, és a kormány fizesse ki mindhárom előadást.
RTL Klub-ot figyelni! Menekülés a győzelmebe most kezdődik, mikor két éve adták akkor elcsodálkoztunk, hogy milyen szép 424-eses vonat van benne (54900 hozzászólások körül). Videót indítottam :-)
mattil: Nem is oly rég még volt egy őszi és egy tavaszi menetrend.
Én nem emlékszek erre, mikor volt ez? (legalább 10 éve szerintem...)
Azóta egy évre szóló menetrend van, mégis a módosítások hűen követik az egykori menetrendi időszakokat.
Ezek részben a társvasutak miatt (is) van így. És az szerintem nyilvánvaló, hogy ha már évi 3-szori menetrendmódosítás van "betervezve", akkor az tavasszal, illetve a nyári menetrend elején és végén legyen.
Egyébként 2002-ben volt ilyen. A nyári módosításnál inkább ujranyomtatták az egész menetrendet. Nem is volt az rossz megoldás!
Az a 1,5 éves menetrend volt.
És egyébként pedig eszméletlen költséget jelentett!
"És ezt mégis hogyan képzeled a gyakorlatban? Minden egyes módosítás érint majdnem minden lapot (egy lapon két oldal, azon akár 30-40 vonat is szerepel, amiből egy legalább módosul). Tehát minden alkalommal a teljes menetrendkönyvet ki kellene adni.
A mv-knél csak azoknak a szolgálati könyveknek az oldalai vannak cserélve, amin javítás van (2..8 vonat), és még így is elég vaskosak tudnak lenni ezek. Pláne úgy, hogy a különböző 2. és cigijeleket nem is kell javítgatni.
Szóval szerintem ez nem kivitelezhető, a jelenlegi mennyiségű javítás mellett biztosan nem."
Nem is oly rég még volt egy őszi és egy tavaszi menetrend. Azóta egy évre szóló menetrend van, mégis a módosítások hűen követik az egykori menetrendi időszakokat. Ha a cég nem képes kiadni egy éves menetrendet állandó modosítgatások nélkül, akkor térjen vissza inkább a régi rendszer!
Egyébként 2002-ben volt ilyen. A nyári módosításnál inkább ujranyomtatták az egész menetrendet. Nem is volt az rossz megoldás!
Nagy büszkeség, hogy kint volt Dániában a 17-es Nohabunk! Az egyik külföldi honlap képén szépek voltak a különböző színű gépek a körfűtőházban.
Kimennék szívesen az érkezésre, de sajnos dolgozom. Aki tud majd fényképekkel szolgálni az eseményről, akár Hegyeshalomból, akár a Keletiből, vagy bárhonnét, az légyszi ossza meg Velünk!
Győriek!!! Aki tud, csináljon Győrben is képet róla, légyszi!
Nem buta. Egy normális vasúttársaságnál jogos lenne a felvetésed.
De egy nem normális cégnél a jövő évi menetrend is megint 2 hét alatt lesz összedobva (ld. még szeptemberben döntenek a megszüntetendő vonatok mértékéről...)
_nyunyuka: Meg én is kicsit hülyén fogalmaztam.
Így már OK.
mattil: nekünk JV-knek miért nem lehet lapcserés menetrendet kiadni mint pl a mozdonyvezetőknek a szolgálati menetrendkönyvhöz??
És ezt mégis hogyan képzeled a gyakorlatban? Minden egyes módosítás érint majdnem minden lapot (egy lapon két oldal, azon akár 30-40 vonat is szerepel, amiből egy legalább módosul). Tehát minden alkalommal a teljes menetrendkönyvet ki kellene adni.
A mv-knél csak azoknak a szolgálati könyveknek az oldalai vannak cserélve, amin javítás van (2..8 vonat), és még így is elég vaskosak tudnak lenni ezek. Pláne úgy, hogy a különböző 2. és cigijeleket nem is kell javítgatni.
Szóval szerintem ez nem kivitelezhető, a jelenlegi mennyiségű javítás mellett biztosan nem.
Ha valamelyik utas ma kér tőlem felvilágosítást egy adott vonalra, akkor fennáll a veszélye, hogy a javítás miatt hibás adatokat adok neki!
Erre megoldás lehet az, hogy az 1-es módosítást feketével, a 2-est kékkel, a 3-ast pl. egy más árnyalatú kékkel javítsd. Vagy csináld azt, amit én: fejben tartom, hogy melyik módosítást mikor (és miért) adták ki :-))
Nékem egy István Gyuri nevezetű személy ugy 3 éve egy szegedi versenyen megígérte, hogy intézi mielőbbi felvételemet a ROE-ba
Én remélem, hogy tovább is adtam az elérhetőségedet annak, akinek ezt intéznie kellett volna. Gyere el a szegedi versenyre (nov. 20-21.) vagyok okt. 23-24-én Gyula-Békéscsabára, és ott beléphetsz. Egyébként nincs külön ajánlási rendszer, egész egyszerűen azon múlik, hogy jelen van-e az, akinél belépési nyilatkozat van.
A honlap versenyinfója egyébként mindig naprakész.
csak az utóbbi időben fedte fel hozzászólásaiban kilétét mindenki előtt
Idáig sem titkoltam, csak legfeljebb az elmúlt egy évben nem írtam erről.
SuedBahn: orulok, hogy mar nemzetkozileg letargyalt/jovahagyott dolog az EC 52/53 is! Kivallo!
Lehet, hogy kiváló, de a MÁV-nál az a biztos, ami már három napja megtörtént :-)
Dráva-Kvarner-Venezia kérdéskör:
A Dráva és a Venezia szerintem nagyjából marad a helyén, a Kvarner mexűnik.
hol/kinel lehet amugy konkretumok utan erdeklodni a most dec.-tol ervenyes menetrend ugyeben?
Szerintem leghamarabb innen tudsz meg információkat :)
rm40: Hogy mennyi vonat "tűnne fel", azt nem tudom, ezt talán István Gyuri tudná megmondani.
Nem vállalom :-)
De komolyan: ha csak a forda szerint azonos szerelvénnyel továbbmenő vonatokat összevonjuk már meg lehet csípni egy pár százalékot. Ez viszont csak felületi kezelés, a lényeget nem érintené. Az egész fűnyíró-elvvel nem értek egyet, meg sem az ülőhelykm, sem a vonatkm nem alkalmas mértékegység a veszteség-csökkentés vizsgálatakor.
Egyébként egy kész menetrendből nagyon nehéz pláne ekkora mértékben "herélni" (OFF akár csak egy elkészült rejtvényábrából kiszedni egy hibásan beírt szót. ON), anélkül, hogy ne legyen erős érdeksérülés.
Mintha már egyszer említettem volna, hogy a "B" betűs 500+ os, és egyéb különleges jegyeknél szinte mindig megkérdezem, hogy mi az INDEXEN a nick nem? :-))
Üdv!
Nem is ezen van a hangsúly, hanem a hozzáálláson. Vagyis arról van szó, ha valamit nem tud, akkor utánanéz, vagy csapkod hogy ilyen nincs stb. Szerencsére a pénztárosok 99%-a emlékszik a vizsgán tanultakra és nincsenek bajok. Ami pedig a személydíjszabásban szerepel, annyira nem különleges, max ritkán kérik, mint pl. Szobon, ahol a 20 éve "szűzen" pihent a B betűs bélyegző "felavatásra" várva. Mondta is a hölgy, hogy még nem adott ki ilyet, de tudta, mi az.
Eddig egy utasom volt, aki nem tudott nicknevet mondani, de ő is elmondta, hogy bár gyűjti a jegyeket, de sajna internete, még nincs! :-)))
Az illetőt én is ismerem, Tamásiban lakik, ellátjuk egymást rendesen :-))). És figyelte hogy hogy dolgozol és nagyon pozitív és elismerő szavakat mondott! :-)))
Az utazás egyfajta stresszel jár - gondoljon a kedves kolléga arra, amikor ő jár külföldön pl. - ilyenkor az utasok feszültebbek, főként ha nem rendszeres utazó. (már pedig ez senkinek nincs a hátára írva) Idegen környezet, idöhöz való kötöttség, stb. (a boltot nem lehet lekésni)
És még egy röpke gondolat: Azért mert más bunkó, nekünk nem kell annak lenni.
(Lsd. Szabó Béla bácsi "kis mosolygó"-s oktatófilmjét)"
Szabó Béla Magatartás, viselkedés című, a kilencvenes évek elején elsősorban nekünk JV-knek írt szakjegyzete egyedülálló a maga nemében. Az egyetlen, amelyikben fel vannak sorolva az utastípusok, és a velük történő helyes bánásmód!! Nagy gyönyörűséggel olvasom rendszeresen újra. Sajnos ujabb kiadásról nem tudok, és a tanfolyamokon sem használják..:-(
Egyik kedvenc részem belőle, mely nagyobb betűmérettel, vastagon ki is van emelve: " A női vezetővel szembenfeladatunk az legyen, hogy munkánkkal segítsük. Személyében ne a nőt, hanem a vezető munkatársat lássuk!" Néhány oldallal odébb elismétli ugyanezt a női utasokra vonatkoztatva is. :-)))))
Amennyiben a MÁV iciri racinalitással felülvizsgálja a kettőezer valahány száz vonatát, akkor úgy tud megszüntetni 500 vonatot, hogy az utazni vágyók 90-95%-a azt észre sem veszi.
Ez így, ebben a formában nem igaz! Š Dr Torgyán & DGKUm.
Csak az éppen akkor és éppen arra utazni vágyók 100%-a veszi észre...Pl. ha beszűnetetnék pl. a 70-es, 71-es, és 135-ös vonalon a teljes forgalmat, engem jóformán nem érintene, mert - a vasútmániás útjaimon kívül - egyiken se járok. A már emlegetett 38622 vonat kiirtása viszont 100%-ban érint, mert rendszeresen igénybe vettem. Most pedig kénytelen vagyok a menetirányomat megfordítani, és - az ésszerű hazajutás lehetőségeit mérlegelve - egy IC-pótjegy megvételét kihagyni a "rendszerből".
MÁS (Š A.G.):
gmarc press jelenti:
"Nagy kupac DSB-halberstadti kocsi Győr-Rendezőre most érkezett Hh. felől!2-n vezérlőállás van!üdv:gmarc"
> Amennyiben a MÁV iciri racinalitással felülvizsgálja a kettőezer valahány száz vonatát, akkor úgy tud megszüntetni 500 vonatot, hogy az utazni vágyók 90-95%-a azt észre sem veszi.
Hogy mennyi vonat "tűnne fel", azt nem tudom, ezt talán István Gyuri tudná megmondani.
Viszont az a véleményem, hogy itt nem a MÁV, hanem a kormányzat "bevállalóssága" kritikus. Ha a vendég nem fizeti ki teljesen a zenekart, legalább ne várja el, hogy a teljes koncertprogramot lejátsszák neki.
"Átárazás, "B" pecsét, új adószám és SZJ-rábélyegzés szabályosan. Hozzáállás kérdése az egész. Más kérdés, hogy ilyen őslelet jegyeket nem utaztatok le vasúthoz nem értő ismerősökkel, mert az esetleg a "külön pótdíjra" játszó kalauz egyből rájön, hogy fingja sincs, milyen jegyet tart a kezében."
Mintha már egyszer említettem volna, hogy a "B" betűs 500+ os, és egyéb különleges jegyeknél szinte mindig megkérdezem, hogy mi az INDEXEN a nick nem? :-)) Aki ilyennel utazik az akár egy táblát is szorongathatna a kezében, hogy Vasutmániás, és/vagy kéregjegygyűjtő vagyok!" Normál utas ilyeneket nem használ! Kér egy jegyet A-ból B-be, azt leutazza és slussz! Eddig egy utasom volt, aki nem tudott nicknevet mondani, de ő is elmondta, hogy bár gyűjti a jegyeket, de sajna internete, még nincs! :-)))
- orulok, hogy mar nemzetkozileg letargyalt/jovahagyott dolog az EC 52/53 is! Kivallo!
- IC/Drava megszunese valahol termeszetes kovetkezmenye a fenti EC-nek, de az IC/Kvarner meg maradhatna (mondjuk mas idopontban indulva es erkezve), nem art ugyanis egy jo direct osszekottetes Rijekaval sem (Regeben meg Adriatica is volt, most meg meg az IC/Kvarner is kiesik? Nem orulnek neki!)
- EN/Venezia -val mi lesz, marad amostani nevetseges eszak-magyarorszagi tajnezo jellege (Bp - Gyor - Szombathely - Szentgotthard), vagy netan visszakerul az is a 'normalis kerekvagasba', azaz Gyekenyes - Zagreb - Ljubljana utiranyba?
- hol/kinel lehet amugy konkretumok utan erdeklodni a most dec.-tol ervenyes menetrend ugyeben?
az mindegy, ........mert az újságíró annyit értett meg, hogy valamit csökkentenek és ezt fogalmazza át olyan szóval amit Ő ismer és amiről feltételezi, hogy az olvasó is ismeri.
semmilyen következtetést, akkor most kezdjünk el találgatni című költemény ne induljon újságírói szóhasználat alapján.
Van kettőezer valahányszáz vonat naponta.
Ebből többszáz úgy felesleges ahogy van.
ezek a hobby vagy "szakszervezeti" vonatok , melyeknek egyetlen céljuk van, teljesitsék a vasutas munkavállalók havi óraszámához a szükséges időt és "elköltődjön" a költségvetés által adott pénz.
Amikor ezek feleslegesége szóba kerül, akkor minden megyében előkerül egy hobbysta aki azonnak keres három pincért, s Ők azonnal írnak 14 tiltakozó levelet miszerint az éjszakai, kora délelőtti, stb. vonatra igenis szükség van mert ők avval járnak haza.
lásd még ez ügyben :......A megszüntetésre kitervelt mellékvonalakról érkező tiltakozó levelek százait, melyek - sajnos - sokszorosan meghaladják az ott rendszeresen utazók létszámát.
Amennyiben a MÁV iciri racinalitással felülvizsgálja a kettőezer valahány száz vonatát, akkor úgy tud megszüntetni 500 vonatot, hogy az utazni vágyók 90-95%-a azt észre sem veszi.
Persze, hiszen néha (főleg a 142-es vonalon) még az üléseket is kidobálják néha az ablakon a garázda elemek... :-(
Más:
Tegnap egy órán belül 3 vonatot dobáltak meg Ludas - Vámosgyörk között.
Meg volt 8 sorompórongálás.
Meg volt még egy gázolás, ugyanis egy motorkerékpáros megpróbálta elgázolni Békéscsaba - Murony között a 944-1 sz. vonatot (oldalának ment), de ő húzta a rövidebbet.
"Egy példa a saját munkámból: a rejtvénykészítő kollégák mindegyike tud "mindenféle" rejtvénytípust készíteni, de tudom, hogy melyik típusokat nem "illik" kérni X-től vagy Y-tól, mert ritkán csinál olyat, nem áll rá a keze, adott esetben még a pontos rejtvényleírásnak is utána kell néznie. Persze, mint megrendelő elvárhatnám, hogy azokat a rejtvénytípusokat is villámgyorsan szállítsa nekem, hibátlanul... Aztán fik*zhatnám a munkáját. De nem teszem, hanem olyan kollegát kérek meg arra a típusra, akinek az rutinmunka."
OFF
Nékem egy István Gyuri nevezetű személy ugy 3 éve egy szegedi versenyen megígérte, hogy intézi mielőbbi felvételemet a ROE-ba, mely már csak azért is jo lett volna/lenne, mert akkor időben kapok értesítést a versenyidőpontokrol, nem pedig általában utólag tudom meg szokás szerint. Nevemet, címemet, telefonszámomat megadtam akkor neki, de azóta sem jött semmi.
Már egy éve hogy idejárok, de egész mostanáig nem is gondoltam arra, hogy netán ugyanaz lenne az itteni István Gyuri az ottanival, csak az utóbbi időben fedte fel hozzászólásaiban kilétét mindenki előtt, igy előttem is :-) Sajnos nagyon ritkán tudok eljutni versenyre, és bevallom az edzéseket is elmulasztottam mostanában a fősuli miatt, de mivel véletlenül ráakadtam a multkor a honlapra, melyen a versenylista szerepel, ezért ha véletlenül pont akkor lesz szabadnapom, mikor verseny van, akkor elmegyek majd! :-)
Marslakónak még annyi kérése lenne a friss hírekkel és érkezéssel kapcsolatban,hogy akinek van
sajtós kapcsolata(tv,újság,stb)az legyenszíves invitálja ki a Keletibe ezen ismerősét is.Elvégre az első magyar Nohab ami 4000km-t utazva Dániában járt Nohab találkozón.Ez komoly eredmény.
"Ezt már írtam én is, hogy az a koncepció, hogyha elfér a fedvény (azon az útvonalon van már egy módosított vonat), akkor fedvény. ha csak 1-2 módosítás van, és nincs ehhez "hasonló" fedvény, akkor szöveg. Illetve az utolsó pillanatban bekerülő módosítások megint más elbírálás alá esnek."
Én pedig csak azt nem értem, hogy nekünk JV-knek miért nem lehet lapcserés menetrendet kiadni mint pl a mozdonyvezetőknek a szolgálati menetrendkönyvhöz?? Ennek a kéthavonta javítgasd a menetrendedet, mert ha nem, akkor majd jól megfenyítünk, dolognak nem sok értelme van azonkívül, hogy a kollegát lefenyítsük! Napokig eltart egy terjedelmesebb módosítás bevitele a menetrendkönyvbe, miközben dolgozunk, és van más dolgunk nekünk is, nemcsak a mozdonyvezetőknek. Én pl. már bevittem a 3.sz. módosításból a szöveges részt, bár az csak 29-től lesz érvényes. Ha valamelyik utas ma kér tőlem felvilágosítást egy adott vonalra, akkor fennáll a veszélye, hogy a javítás miatt hibás adatokat adok neki! Ezenkívül mi lenne, ha nem civil menetrendkönyvvel dolgoznánk, hanem valaki kidolgozna egy nekünk való szolgálatit, melyet könnyebben tudnánk használni mint a mostanit?
Ezt most pontosan még nem lehet tudni. Marslakó SMS-e alapján 17.00 órakor már Magyarországon lesznek. Akkortól várja az érdeklődő hívásokat, SMS-et az ismert számán:-)) SZVSZ 14.00 óra után lehetnek az Osztrák-Magyar határon. Vagy egy kicsit utána.
Persze lehet, hogy csak én értelmeztem ezt rosszul....
Meg én is kicsit hülyén fogalmaztam. Szóval: elment a Cegléd felé és a Nyugati felé menő vonat is. Utána lendültem "akcióba", hogy ne a valóban sietők előtt szórakozzak elővétellel, telefonálós-kézzelírós IC-pótjeggyel stb. Már a következő vonatra várók(!) aggódtak és anyáztak. No mindegy. Kedvenc pénztárosaim jövő hét hétfőtől újból dolgoznak :-)))).
Ma viszont Romhányban sikerült a pénztárat megcsípni, ahol igen korrekt kiszolgálásban volt részem. Üzenem az illetékeseknek, tessék Romhányt a körkeletbélyegzőn kívül elővételivel is ellátni! Ha már vicivonalról van szó, megvettem a szeptemberi havijegyemet. Icipicit szabálytalan, de az első utazás napjára mindenféle javítgatás nélkül teljesen szabályossá válik :-))))).
"panaszkkönyvhöz adalék, bár ezt biztosan tudjátok: anno (az én időmben), a reggeli rapportokon beolvasta a szesza, hogy milyen bejegyzések születtek az elmúlt 24 órában. Max 1-2 volt naponta. Az emberek nem panaszkodnak egy könyvnek, ahhoz majdnem del medico imrének kell lenni, h valaki tollat ragadjon, ha valami fáj neki. "
Ez egyértelmű és igen régi probléma. A kedves utas ugyanis, amig fenn van pl egy fűtetlen vonatban, addig szidja a kalauzt, a MÁV-ot, mindenkit, ám mihelyst leszállt a vonatról, akkor már tovább nem érdekli a dolog és amilyen gyorsan csak lehet, elhagyja a helyszínt. Két évvel ezelőtt rendszeresen jéghidegen közlekedett egy gyorsvonat. Írtunk róla több tonnányi eseménykönyvet, de semmi hatása nem volt. (Egyébként is kezdem nagyon ugy érezni, hogy az eseménykönyv nem azért van, hogy a kollegák által felmerült események tekintetében történjék is valami, csak azért, hogy lám nálunk van ilyen is..:( ) Egy ilyen alkalommal az utasok 90%-a szitkozódott, minket tett felelőssé. Mondtuk, hogy mi nem tehetünk róla, viszont jó lenne, ha érkezés után írnának a panaszkönybe erről, mert akkor hátha történne valami ez ügyben. Többen is mondták, hogy ők aztán olyan beírást tesznek majd, hogy azt nem teszik ki az ablakba. A folytatást nem nehéz kitalálni: senki sem írt semmilyen bejegyzést. Mindössze egy jegy nélküli utas sérelmezte, hogy pótdíjjal adtuk ki neki a menetjegyet...
Ilyen forgóváz rajzokért kuncsorogtunk itt a topicon többen is, aztán maradtak az innen-onnan összeszedetek - és sajna a modellek alá azok kerültek. Mivel senki sem jelezte, hogy van nekije és kölcsön is adná vag bedigizné :(
Tényleg. Nem egészen véletlen, hogy miért fújok az egyetemi szoba falán is kitűnően mutató rajzként jelen lévő forgóvázra. A szűk költségvetésből erre futotta. Tárcsafék, műa. fékbetét, stb. nem jött össze. Tessék megnézni a tárcsafékes kocsikat!
Én "anno" még az első módosításokat is így csináltam (ha jól értelmezem, Te csak akkor, ha már újabb kézirati módosítás van kiadva ugyanarra az időadatra.)
Tévesen értelmezted: a jelenk szerint azonosan javítjuk a menetrendet.
Tyűha, lehet, hogy felírjuk ezt is a fehernegyzet.fw.hu oldalra? :)
Mi ez az oldal? Nem hallottam még róla? Vagy csak egy beszólásgyűjtemény?
Lehet, hogy buta a kérdés: Hamár olyan korán fel kell terjesztenünk a javaslatokat, miért nem lehet időben elkészíteni a módosításokat, hogy ne az utolsó pillanatban kerül be a módosításba?
4110 + 8042 + 8002 = 8010?
8069 + 8047 + 4117 = 8017? 4116 + 8046 + 8006 = 8016? 8806-1 + 8043 + 4111 = 8011? Itt a 8002-es nem jelentene nyereséget, hiszen darabszámban megmaradna (BP-Dombóvár között). Csak a 8069-8047-4117 lenne "kettős" nyereség.
Egyébként szerintem vagy vonatkm vagy ülőhelykm korlátozásról lehet szó, és már megint csak az újságíró írt "hülyeséget"...
A részvonatszámokat a jelenlegi menetrendből írtam ki. Pár éve még létezett a 8010, 8017, 8016 és 8011 számú vonat, később feldarabolták, de külön-külön továbbra is megvoltak, végül bekövetkezett az, hogy Ud - Ps között az eredetileg gyorsvonatot személyvonatosították, ezáltal csökkentették a személyvonatok számát - és jelentősen növelték a sebesvonattá visszaminősített gyorsvonat menetidejét. (Tudom, a sebesvonat kifejezést ma már csak a forgalom használja, hiszen szerepel az F2-ben, továbbá a szolgálati menetrendkönyvben az S jelölés, mint vonatnem, de a SZESZÁ már a jövő felé kacsintgatva megvált a múlt eme darabkájától.)
Az előző hozzászólásom hivatkozó része nálam még vékony dőlt betűnek látszott, de már félkövér dőlt betűvel jelent meg.
Ezt szerintem az IE6-os csinálja (miután automatikusan linkként érzékeli, és a linkek megjelenítése egységes, ezért alakítja át). Ha a "megnéz" funkciót alkalmazott, onnan működnek a linkek? (Klikk rá, és abban az ablakban elvileg fel kellene hozni a linkelt oldalt.)
Amikor pl. a HÉV-es baleset képeit összegyűjtöttem, a szerkesztés közben még láttam is őket, de miután elküldtem, se hírük, se hamvuk. Továbbra sem értem. Bár tény, hogy Microsoft terméket használok
Mennyi időt kell várni? Még nem sikerült rájönnöm, pedig igyekszem.
Na, akkor még igyekezz egy kicsit :-) Azt hiszem 100 hozzászólás után engedi a rendszer a sűrűbb hozzászólást. Nem kell nicket cserélni, vagy inkább darabolni kell a hosszabb hozzászólásokat :)))
Osmin: Akkor én különleges megtiszteltetésnek vegyem, hogy meg szoktak kérdezni a kollégáim
A kivétel erősíti a szabályt :-)
Egyébként én is tudok olyanokról, akiket fel szoktak hívni a kollégái, mert tudják, hogy nem fog retorziót alkalmazni csak azért, mert kérdezni mert, hanem inkább örül annak, hogy ezáltal elkerülhető egy veszélyhelyzet, egy baleset, vagy akár csak egy segélygép kérése.
"Normális" cégnél ez is természetes lenne.
Ha nem használunk fedvényt, és már másodszor javítjuk át ugyanazt a vonatot, akkor az már olvashatatlan?
Attól függ, hogyan javítunk :-)
Én pl. ha a javítandó vonat mellett üres oszlop van, akkor a perc adatokat odaírom, és a "valódi oszlopából" törlöm. Ha az üres oszlopba mégis kerülne új vonat, akkor jön a meszelés az eredeti oszlopban, percadatok másolása, majd az új vonat bekerül az "üres" oszlopba.
Én azt a megoldást választottam, hogy először hibajavítóval kitörölöm az ott leírtakat, és utána írom be a módosítást.
Én "anno" még az első módosításokat is így csináltam (ha jól értelmezem, Te csak akkor, ha már újabb kézirati módosítás van kiadva ugyanarra az időadatra.)
Mindemellett miért van az, hogy az egyik esetben
Tyűha, lehet, hogy felírjuk ezt is a fehernegyzet.fw.hu oldalra? :)
Szóval, a jelenlegi "koncepció" szerint, ha sok javítás van, vagy van hely a fedvénynek, akkor az lesz (még akkor is, ha csak egy időadat módosult, de arról az oldalról már van egy módosított vonat), ha nincs, akkor szöveges instrukciókat kapsz (ez utóbbi akkor is lehetséges, ha ugyan sok a javítás, de valamiért csak az utolsó pillanatban kerül be a módosításba).
4110 + 8042 + 8002 = 8010? Itt a 8002-es nem jelentene nyereséget, hiszen darabszámban megmaradna (BP-Dombóvár között). Csak a 8069-8047-4117 lenne "kettős" nyereség.
Egyébként szerintem vagy vonatkm vagy ülőhelykm korlátozásról lehet szó, és már megint csak az újságíró írt "hülyeséget"...
Az előző hozzászólásom hivatkozó része nálam még vékony dőlt betűnek látszott, de már félkövér dőlt betűvel jelent meg.
Ezt szerintem az IE6-os csinálja (miután automatikusan linkként érzékeli, és a linkek megjelenítése egységes, ezért alakítja át). Ha a "megnéz" funkciót alkalmazott, onnan működnek a linkek? (Klikk rá, és abban az ablakban elvileg fel kellene hozni a linkelt oldalt.)
Mennyi időt kell várni? Még nem sikerült rájönnöm, pedig igyekszem.
Na, akkor még igyekezz egy kicsit :-) Azt hiszem 100 hozzászólás után engedi a rendszer a sűrűbb hozzászólást. Nem kell nicket cserélni, vagy inkább darabolni kell a hosszabb hozzászólásokat :)))
Pedig így csináltam, és mégsem akarja az igazságot. Passzolom.
Az előző hozzászólásom hivatkozó része nálam még vékony dőlt betűnek látszott, de már félkövér dőlt betűvel jelent meg. Ismét nem tudom, hogy miért.
Ha megírtam egy hozzászólást, és egy másikra szeretnék válaszolni, akkor kiírja (gondolom nemcsak nálam), hogy nem járt még a le a várakozási idő. Mennyi időt kell várni? Még nem sikerült rájönnöm, pedig igyekszem.
A BDt 423 megadta magát, hogy a 2517-nél a papagáj volt előtte?
Ebben a vonatban volt még egy érdekes dolog, a 20-05 682-es posta Bhv-nál a forgóvázakra frissen felszereltek egy viszintes tengelyt amin a két végén egy gumirugóban végződik, ez a forgóváz közepéről indul, és a szélső kerékpárnál végződik. Más posta Bhv ilyet nem láttam még, és látni, hogy a napokban szerelhették ezt is ide, valami kisérlet?
Nem tudom, hogy milyen böngészőt használsz, nálam (IE6) a következő a menet:
Miután felveszed a linket, illetve feltöltöd a képet, alattuk megjeleneik egy "törlés" és egy "beilleszt" link. Ez utóbbit megnyomna kerül csak be a szerkesztő ablakba (a legvégére) a link, amit a szövegen belül át helyezhetsz.
Ha csak "simán" beírod a hivatkozást, az IE 6.0-s böngészővel automatice linkké változik. Más esetben az olvtársnak ki kell másolnia a hivatkozást.
- a MÁV-on belül "nem szokás", hogy segítséget kérjenek egy felsősébbtől (félkatonai szervezet!!), hiszen azzal azt ismeri el, hogy nem tudja azt, amiből ő már vizsgázott.
Azt érzem nagy hibának, hogy ha a MÁV-nál valaki egyszer ezerféle dologból levizsgázik, akkor hosszú évekig (vagy akár örökké) úgy tekintik, hogy ő azt maximálisan tudja, pedig....
Akkor én különleges megtiszteltetésnek vegyem, hogy meg szoktak kérdezni a kollégáim olyan dolgokról, amiről nekik is van vizsgájuk, csak nagyon ritkán találkoznak az esettel, és remélvén, hogy tudom a választ a kérdésükre, megkérdeznek, nehogy valami olyat csináljanak, ami helytelen?
A 3-as módosításhoz írt megjegyzéseid közül a "miért van fedvény-miért nincs fedvény" kérdéskörre már válaszoltam, de a néhány perces javítások miatt én sem adnék ki fedvényt még akkor sem, ha az adott vonalon van más módosítás is, így elfér a "fedvényes" oldalon.
8806/07 végig 2. osztályú kocsikkal közlekedik. (valószínűleg a 36-os fedvény vagy túl korán készült el/vagy túl későn...)
Nekem van egy általános jellegő problémám ezzel a fedvény - nem fedvény dologgal:
Ha nem használunk fedvényt, és már másodszor javítjuk át ugyanazt a vonatot, akkor az már olvashatatlan? Én azt a megoldást választottam, hogy először hibajavítóval kitörölöm az ott leírtakat, és utána írom be a módosítást. De hol írták elő, hogy nekem, és főleg a kedves utasnak így kell kijavítania a menetrendet? Mindemellett miért van az, hogy az egyik esetben egyetlen időpont változik, vagy egy újabb helyen megállítják a vonatot, és fedvény készül rá, a másik esetben pedig a teljes vonat menetrendje megváltozik, és kéziratilag kell módosítanuk? Sejtem, hogy nem mindegy, hogyan készül el nyomdatechnikailag a módosítás, de nem kéne gondolni arra is, hogy a menetrendünk valahogy ki is nézzen?
Szokás szerint kimentünk a 2717-eshez, amit az utca végéről sikerült is meglátnunk, amint 4 perccel korábban(!) elhúz. Biztos, hogy a 2717-es volt az, és nem az elöző késett, mert ez jellegzetesen 12-13 Bhvból áll, így kilóg a peronról. Utána rögtön jött a szegedi gyors, így valószínűsíthetően Vecsésen fére is rakták a siető vonatunkat.
Így mehettünk a 2737-essel, ami hozta a szokásos +15-öt, és Vecsésen még félre is raktak.
Azt már megszoktam, hogy 15-20-...90-100 percet késik a vonat, de hogy elöbb jönne...
A cikkek "járatszám" csökkenést írnak. Attól még előfordulhat, hogy visszatérünk a 10 évvel ezelőtti állapothoz, és pl. egy Déli-Pécs viszonylatot nem 4 személyvonati számban szolgálunk ki, hanem egyben. Ez is csökkenés:))
Nem tudom, hogy miért nem tudok képet vagy linket beszúrni.
Én úgy gondoltam, hogy a Tallózással megkeresem a képet, beírom a Kép feliratát, majd rákkantintok a Feltölt gombra, és megvagyok egy képpel, a linkneknél hasonló eljárással bemásolom a link elérhetőségét, beírom a szöveget, majd megnyomom a Felvesz gombot, végül a Mehet gomb megnyomása után mindent úgy fogok látni, ahogy azt én szeretném. De tévedtem, mert eddig sikertelenek voltak az ilyen irányú kísérletek. Mit csinálok rosszul?
radio100jozsi: Nem az a baj, hogy valaki valamit nem tud, hanem az, hogy amit tudnia kéne nem tudja, hogy hol kerese meg.
Ezzel egyetértek, DE:
- a mobilos cégnek a MÁV-pénztárosok (és egyéb utasokkal kapcsolatot tartó dolgózók) számának töredékét kell úgy kiképezni, hogy magas színvonalon dolgozzon. (szerintem egy kicsit magasabb bérszínvonalon)
- a pénztárosoknak nincs olyan számítógépük, amiben utána tudnak nézni dolgoknak (a jegykiadó gép szánalmasan primitív)
- a MÁV-on belül "nem szokás", hogy segítséget kérjenek egy felsősébbtől (félkatonai szervezet!!), hiszen azzal azt ismeri el, hogy nem tudja azt, amiből ő már vizsgázott.
Azt érzem nagy hibának, hogy ha a MÁV-nál valaki egyszer ezerféle dologból levizsgázik, akkor hosszú évekig (vagy akár örökké) úgy tekintik, hogy ő azt maximálisan tudja, pedig....
A 3-as módosításhoz írt megjegyzéseid közül a "miért van fedvény-miért nincs fedvény" kérdéskörre már válaszoltam, de a néhány perces javítások miatt én sem adnék ki fedvényt még akkor sem, ha az adott vonalon van más módosítás is, így elfér a "fedvényes" oldalon.
8806/07 végig 2. osztályú kocsikkal közlekedik. (valószínűleg a 36-os fedvény vagy túl korán készült el/vagy túl későn...)
Mi ez a mátészalkai IC, erről még nem is hallottam?
Hát, lehet, hogy jobban jártál :-/
SuedBahn: Hogy erted, hogy a gyors az aldozata lehet?
Hát, úgy értem, hogy más vonalakon IC bevezetésekor gyors/sebesvonatok szűntek meg részben...
Biztos mar, hogy lesz ez az vonat (es hogy valoban EC lesz)?
Elvileg a nemzetközi tárgyalások jegyzőkönyvét nem lehet már felrúgni...
Az, hogy a Kvarnerrel és a Drávával LOGIKUSAN mi lesz, az lényegtelen, szerintem megszűnnek.
_nyunyuka: És vagy a déli órákban, vagy késő este, a be- és kifelé menő vonatok elmenetele után. Akkor nem tartok föl senkit.
Ennek örülök, csak ezzel kicsit ellentmondó volt az "első" beírásod:
Ma Kőbánya Alsón 45 percig tartott egy Győr-Fertőszentmiklós jegy kiadása holnapra (...) némi dekkolás után sikerült a dolog, a Monorra jegyet váltani akarók meg anyáztak :-)/:-(.
Persze lehet, hogy csak én értelmeztem ezt rosszul....
Ha pedig valamelyikük nem ismer valami szabályt vagy kódot, nézzen utána, vagy telefon a pénztárfőnöknek! Már írtam korábban a ceglédbercel-cserői esetről, amikor ordított(!) a pénztáros hölgy, hogy márpedig keletbélyegzés nélkül nem lehet jegyet kiadni, vegyem tudomásul, hogy márpedig nem fogom fegyelmibe sodorni.
Nézd, könnyen lehet, hogy már beleszaladt valami "ügybe", ami akár fegyelmivel is zárult. Azt, hogy miért nem kérdeznek utána, már írtam: "katonáéknál" ez nem szokás, egy szolgáltató cégnél természetes elvárás. Ettől függetlenül az ordítozás semmiféleképpen nem elfogadható, nem védhető magatartás.
egy álmodozó: Most halottam a Gergőt ért "atrocitásról"
Nos, én nem hallottam erről, talán, ha leírnád a történetet, még meg is értenénk, hogy miről van szó.
Negyedeli menetrendjét a MÁV
Kevés a pénz
RTL Klub Híradó
2004-08-18 07:39:24
Ez egy zanzásított változat az rtl honlapról, nol-on még nem találom.
Járatainak negyedét lesz kénytelen törölni jövőre a MÁV - értesült a Népszabadság. A társaság igazgatósága szeptember elején tárgyal először azon vonatok listájáról, amelyek 2005 januárja után már nem közlekednének. A vasút a lépésre az elégtelen állami finanszírozás miatt kényszerülhet.
A nyár közepén megszakadtak a kormány képviselői és a vállalat vezetése között folytatott tárgyalások az állam és a MÁV szerződéséről. Ebben a szerződésben kellene meghatározni azt, hogy a vasút milyen személyszállítási kötelezettségeknek tegyen eleget, és ezért az állam mennyit hajlandó fizetni. Csakhogy a kormány képviselői - költségvetési okokból - nem tudtak olyan ajánlatot tenni, amely az elvárt személyszállítási szolgáltatásnak legalább a költségeit fedezte volna. A tárgyalások megszakadtak, ám a MÁV megkezdte a tervezést.
Azzal számoltak, hogy aligha van esély az optimálisnak tartott 150 milliárd forintos költségtérítésre, sőt a működéshez minimálisan szükséges 95,6 milliárd forintra sincs sok esély. Így hát marad a járatok megszüntetése.
A lap információi szerint a vasútnál készülő számítások a jelenlegi 2500 járatból 1800-1900 megtartásával számolnak. Hat-nyolc százalékos járatszám mérséklést a menetrend ésszerűsítésével "észrevétlenül" is el lehetne érni, de 25 százalékos csökkenés esetében erre aligha van esély.
sajtószemle
Westelpress (T-zones) VIP-hír (nsz alapján)
"Vonatainak (!) negyedét kénytelen törölni jövő évi menetrendjéből a MÁV"
Segítsünk a DAM-on, MÁV módra. ;)
Amúgy a teljes cikk a népszabiban.
Vasút a kertek alatt
A hét gazdasági témája
A MÁV végre utasai után indul: az elővárosok növekvő lakosságának kiszolgálásából remél több bevételt.
Korszerû vonat korszerû pályaudvar plakáton. A háttér még romos fotó: Hegedûs Márta
Kertész György a harmincas évei derekán járó értelmiségi. Családjával 1995-ben költözött Pécelre. Tavaly visszajöttek a fővárosba. "Kilenc évvel ezelőtt azt akartuk, hogy a gyerekeink a zöldben nőjjenek föl emlékszik. Aztán jött az iskola. Oda, meg a különórákra, sportolni a legtöbbször kocsival hordtuk őket. Én is autóval jártam dolgozni, elsősorban kényelemszeretetből, pedig Pécelről van BKV-busz, távolsági busz és vonat is óránként." Kertészék megunták a napi hatvan kilométeres autózást, hogy egyre kevesebbet találkoznak barátaikkal és a főváros kulturális életével. "Sok ismerősöm küzd hasonló problémákkal, de más visszaköltözőket nem ismerek" mondja.
Jelenleg még több a kiköltöző. Évente valamivel több mint tízezer fővel csökken Budapest népessége. A KSH adatai szerint 2003-ban az országban Budapestről volt a legnagyobb az ezer lakosra jutó elvándorlók aránya (6 fő). Pest megye lakossága eközben robbanásszerűen nő: oda vándorolnak a legtöbben (ezer főre vetítve 16-an) jelentős részben a főváros magas státuszú lakosságának köréből.
EURÓPAI KITEKINTÉS ÉS HÁTTÉR:
Európai elővárosi példák
Ütemes és zónázó menetrend A Városkutatás Kft. a közép-magyarországi régió számára kidolgozott stratégiájában három forgatókönyvet tartott lehetségesnek. Az első verzió szerint már egyre kevésbé éri meg kitelepülni az agglomerációba, mert egyre nehezebb a közlekedést megoldani. A második verzió szerint állami szubvenciók, közútfejlesztések és magánberuházások révén felgyorsul a kiköltözés. A harmadik verzió lehet a legkedvezőbb: a régió és a kormányzat összehangolt intézkedései hatására a térség fejlődik, a közlekedési káosz csökken.
Összehangolt fejlesztésekről még nem lehet beszélni, de a MÁV-nál felismerték: utasaik számát és így bevételeiket leginkább a Budapest környéki közlekedés fejlesztéséből remélhetik. A magyar vasút meghirdette elővárosi programját, amely augusztus 29-én a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Vácrátót-Vác vonal új menetrendjével indul. A részleteiben még ki nem dolgozott programmal a MÁV nem markol túl sokat. A pénzhiányos cég a valamikor 2010 utánra vízionált végső stádiumban sem akar többet, mint amit Európa legtöbb fő- és nagyvárosában már megvalósítottak (lásd a keretes anyagot). Azt, hogy a környék vasútállomásairól hosszú várakozás nélkül, emberi körülmények között lehessen eljutni Budapestre.
A három szakaszra bontott program első etapja 2006-ig tart. (A többi szakasznak egyelőre nincs határideje.) A részben kormányhatározatban is előírt cél itt mindössze annyi, hogy a 11 elővárosi vonalon ütemes és (ahol lehet) zónázó menetrend alakuljon ki (lásd keretben), 30-40 kilométeren belül félóránként, azon túl óránként közlekedő szerelvényekkel. A jobb menetrend szinte ingyen van, sőt a kevesebbszer lassító-gyorsító zónázó vonatok kevesebb energiát fogyasztanak. "Ennél azért többről van szó mondta a Magyar Hírlap kérdésére Mándoki Zoltán, a MÁV vezérigazgatója. A váci vonalak új menetrendje ugyanis több vonatot is tartalmaz, mint a jelenlegi." Budapest és Vác között munkanapokon 83 helyett 117, (hétvégén 46 helyett 76) járat lesz majd. A reggeli csúcsidőszakban 10 helyett 15 vonat lesz, az ülőhely-kapacitás 20 százalékkal nő majd. Az elővárosi pályák zöme távolabbra, a határokon túl is fut, így felújításukra EU-s pénzek is jutnak. Elővárosi vonalon, Esztergomba járnak a MÁV legújabb dízel motorvonatai, 30 villamos motorvonat beszerzésére pedig már kiírták a pályázatot.
Folyik az állomások korszerűsítése is, Mándoki fontosnak tartja a szolgáltatások, boltok odavonzását. Ennél is több haszna lehet, ha biztonságos autóparkolók épülnek a vasútállomásokon - figyelmeztet Molnár László, a Főmterv Rt. elnök-igazgatója.
A vasúti közlekedés vonzereje sokszor apróságokon múlik. Gáborral a ceglédi vonal egyik vonatán találkoztunk. A pilisi diák elégedett a vonatok sűrűségével, bár hozzájuk még nem ért el az elővárosi program, azért már felújított kocsik járnak és zónázó vonat is van. De Gábor a házuktól 25 percet gyalogol a vasútállomásra, mert az egyik kerékpártároló, ahol napi 60 forintért őrizték a bringákat, több mint egy éve leégett. A MÁV azóta az üzemeltetővel vitatkozik, ahelyett, hogy helyreállítaná.
Nem mindenhol ideális a budapesti pályaudvarokon az átszállás lehetősége sem. Molnár László szerint a 4-es metró tervezésekor figyelni kell erre a szempontra a Kelenföldi és a Keleti pályaudvarnál és Zuglónál.
Az oldalt szerkesztette: Tevan Imre Írta: Dóra Melinda Tünde, Gyükeri Mercédesz, Tevan Imre
Kétszer jártam, Sátoraljaújhelyen, a selejtezési dátumokból ítélve maximum 1-1,5 évig állnak a járművek. Júniusban jártam ott, egyetlen mozdonyt sem láttam. Tavaly októberben volt egy-egy V43, M43, M28, M32.
Láttam, nem volt rajta semmi különleges, ott is szépen a Desiro MÁV felirat díszelgett. Be is mondták, hogy a harmadik vágányon vonat halad át, még nem hallottam, hogy itt is van már gyorsvonat :)
Egyébként azt is bemondták, hogy a nyugati felől jövő vonat 20 percet késik.
1. nem tudom, hol van a Gergő, én csak most halottam egy munkatársamtól az esetről és úgy gondoltam, ezt nem lehet szó nélkül hagyni.
2. Ne haragudjatok, de nem értem a hozzáállásotokat. Azt elvárja a kedves vendég közönség (joggal!), hogy tökéletes kiszolgálásban legyen része és csak olyan embereket alkalmazzon a cég, akik a követelményeknek megfelelnek, de, ha kellemetlen élményben van része a szolgáltató személyzet hibájából, akkor nem szól egy szót se?!
Szerintetek a szakmai vezetőknek honnan kéne tudniuk ezekről az esetekről, ha nem az utasoktól?
Ugye azt ti sem gondoljátok komolyan, hogy csak ellenőrzésekkel?
Ez egy folyamatosan külföldön szolgálatot teljesítő személyzet esetében szinte lehetetlen, mind idő, mind anyagi szempontból.
Úgy gondolom, hogy az a vendég, aki nem jelzi a vezetésnek, hogy a személyzet részéről milyen kellemetlenség érte, az nem várhatja el, hogy a "bunkó kaller"felelősségre legyen vonva, ki legyen rúgva, stb. stb.
Lennie kell néhány plusz mozdonynak. 32 db szerelvényhez 32 db dolgozó mozdony kell.
Ez igaz, de egy szerelvényben legalább 7, vagy 8 20-05-ös betétkocsi is kell. Ígyhát kocsi is kellene hozzájuk. (Amit Szolnokon láttok, annak javarésze nem üzemképes, futó + garanciás javítás bőven van.) Ígyhát nem csak mozdony kell, hanem betétkocsi is. Htvanban lesz 8 darab V43-2000-es és 6 darab betétkocsi. Egyikből sem fog üzemelni egyszerre mind. Szolnokon lesz 28 darab V43-2000-es és 26 darab betétkocsi. Szintén egyikből sem fog üzemelni mind. Ha a mozdony üzemkészség így marad, talán sikerül mindegyik 400-as vk-ra 2000-es mozdonyt adni.
Legyen jónapotok, holnapig megkímélek mindenkit a hozzászólásaimtól.
Lennie kell néhány plusz mozdonynak. 32 db szerelvényhez 32 db dolgozó mozdony kell. A V43,2000 sorozat üzemkészsége max. 80-85 %, vagyis 32 db dolgozó géphez legojbb esetben is 38-40 db állományi gép kellene. Természetesen a szerelvények üzemkészsége sem 100 %, nem lesz egyszerre 32 db dolgozó vezérlőkocsi sem, de mozdonyból így is kell némi "rátartás".
A Sátoraljaújhelyre kerülő selejtezett mozonyok, kocsik azonnal szét lesznek vágva, vagy még egy ideig ott rozsdásodnak? Mindig lehet ott találni valami bontásra váró mozdonyt?
Valaki volt ott mostanában?? Ha igen , milyen típusú mozdonyokból van "felhozatal"?
Most halottam a Gergőt ért "atrocitásról" és arra buzdítok mindenkit, hogy bombázza nyugodtan az utasellátósokat az ilyen és ehhez hasonló élményekkel.
Én ezt nem tenném, mert egy rosszul kiállitott jegynek még mindig könnyebb a következményeit megemészteni, mint egy rosszul megfözött gombalevesnek.....pedig ez utöbbi még finom is lehet....
Most halottam a Gergőt ért "atrocitásról" és arra buzdítok mindenkit, hogy bombázza nyugodtan az utasellátósokat az ilyen és ehhez hasonló élményekkel.
Ezek szerint orvosi oka van annak, hogy A.G. napok óta nincs jelen a topikon?
(Bár már pedzegettem, hogy hol lehet, mert azt be szokta jóelőre jelenteni, ha kiutazik...)
Most halottam a Gergőt ért "atrocitásról" és arra buzdítok mindenkit, hogy bombázza nyugodtan az utasellátósokat az ilyen és ehhez hasonló élményekkel. "Néma gyereknek ...."
Cím:
MÁV Rt. Személyszállítási Üzletág - Utasellátó Központ
Budapest 1076, Kerepesi út 2-6
(Keleti pályaudvar)
"a kitakarítják a szemetet...." megjegyzésre csak annyit:
Aki mávós az tökéletesen tisztában van vele, hogy olyan korlátok közé szorították a munkáltatókat, mely alapján jóformán csak a fiatal, nyelveket beszélő, képzett, (ha nem is minden követelmények megfelelő, de a tanulás és fejlődés esélyével rendelkező) emberektől lehet elköszönni.
Mellesleg az "ez a győri" szituációs gyakorlat megoldása szerintem:
"Szép jó napot kivánok, miben segíthetek?"
Ez általában beválik az embereknél és észreveszik magukat.
Ha mégse és mégis "nevelni" szándékozunk a kedves utast
"Szép jó napot kívánok, igen ez a vonat megy Győrbe." pl.
Egyet semmiféleképen nem szabadna elfelejteni:
Az utazás egyfajta stresszel jár - gondoljon a kedves kolléga arra, amikor ő jár külföldön pl. - ilyenkor az utasok feszültebbek, főként ha nem rendszeres utazó. (már pedig ez senkinek nincs a hátára írva) Idegen környezet, idöhöz való kötöttség, stb. (a boltot nem lehet lekésni)
És még egy röpke gondolat: Azért mert más bunkó, nekünk nem kell annak lenni.
(Lsd. Szabó Béla bácsi "kis mosolygó"-s oktatófilmjét)
Kő-alsón a legfontosabb, hogy a pénztárosszaporán, és pontosan tudja kiadni az elővárosi forgalomban a jegyeket.
Ezt meg is teszik. Mint mondtam, nem EuroDomino meg globálakármilyen spéci jegyet akartam venni, pusztán egyszerű viszonylati jegyet. És vagy a déli órákban, vagy késő este, a be- és kifelé menő vonatok elmenetele után. Akkor nem tartok föl senkit. Meg többnyire "kiböjtölöm" a 04-eset vagy a 60-asat, akiknek pörög az ujjuk és minden jegyemet pontosan adták eddig, és szinte élvezettel végzik a munkájukat. Most szabin vannak...
Ha pedig valamelyikük nem ismer valami szabályt vagy kódot, nézzen utána, vagy telefon a pénztárfőnöknek! Már írtam korábban a ceglédbercel-cserői esetről, amikor ordított(!) a pénztáros hölgy, hogy márpedig keletbélyegzés nélkül nem lehet jegyet kiadni, vegyem tudomásul, hogy márpedig nem fogom fegyelmibe sodorni. Solton pedig beleszaladtam egy első szolgálatos (mellesleg igen szemrevaló) forgalmász hölgybe, aki mondta, hogy nem tudja, ki lehet-e ilyet adni? Elővette a pénztárkezelési utasítást, kikereste a megfelelő pontot és fél perc múlva már ollózta is a reformjegy-tömböt. Átárazás, "B" pecsét, új adószám és SZJ-rábélyegzés szabályosan. Hozzáállás kérdése az egész. Más kérdés, hogy ilyen őslelet jegyeket nem utaztatok le vasúthoz nem értő ismerősökkel, mert az esetleg a "külön pótdíjra" játszó kalauz egyből rájön, hogy fingja sincs, milyen jegyet tart a kezében.
Mellesleg nem szívatni akartam a hölgyet Kőalsón, hanem -ahogy bodecsabi is leírta- nyugodt körülmények között megvenni a jegyemet, távol a szutykos hajléktalanoktól, kéregetőktől, meg a tömegtől. Bonyolultabb utazásoknál meg előre ki szoktam a kilométert is számolni, amit az Elvirával is ellenőrzök. Ha akarja, ellenőrizze le, bár régi vendég vagyok, hisznek nekem, és egy pénztárost se hoztam kellemetlen helyzetbe bevont jeggyel stb. Ma Záhonyban kb. 20 másodperc alatt megkaptam a Mándok-Tornyospálca viszonylati jegyemet kerékpárjeggyel együtt, egyirányú kilométer-övezet-spórolás és a korábban megvett 350km-eskőalsói menettérti kéregjegy fölhasználása érdekében történt. (Tornyospálcáról Mándokra bicajjal, ott bélyegeztettem a visszirányú bicajjegyemet, majd át Tuzsérre, hazaút az ÜSZ által biztosított legális lehetőségek gyökeres kihasználásával. Az út 351 km lett volna :-)))
MÁS!
Még mindig a bicajszállítási mizéria!
Reggel a 6200-zal mentünk Záhonyig. Szokás szerint a szerelvény végén elsőosztály, elöl meg By kocsi, aminél nem lehet a lezárt átjárójatóhoz zárni.Fölállítottuk a két gépet a kapcsolószekrény elé, hozzázártuk az ajtókapaszkodóhoz, a kapcsolószekrény kilincséhez pedig szigetelő szalaggal rögzítettük. Az akció végén jött a kalauz, hogy be szeretné kapcsolni a kocsivilágítást, a "művünket" meglátva inkább az "olvassanak kicsit később"-re változott a dolog :-))). (mielőtt javasolná valaki: a kézifékkerék a túlsó végen volt...)
Tovább a 6345-tel, ebben persze volt egy BDbh kocsi...a távolsági járatba minek?
Visszafelé 6223, a Bhv-ban jófelé volt a kézifékkerék, ahhoz rögzítettük a két gépet. Heringeffektus ellen (meg kéregjegy reményében) nem Szolnokon, hanem Törökszentmiklóson szálltunk át a gyorsra. Meg tudtuk győzni a kalauzt, hogy hadd ne kelljen a végébe menni, hanem hogy oda szállhassunk, ahol majd úgyis kettészedik a szerelvényt. Mivel Bo kocsik voltak, az ajtóhoz tudtuk zárni.
Persze jó sok fotó készült ma is, tárba majd_valamikor fölkúszatom őket :-)))
ISTVAN GYURINAK uzenem: Eloszor is kosz a valaszokat! Masreszt meg:
- IC/Corvinus ugyben: Hogy erted, hogy a gyors az aldozata lehet? A reggel es/vagy az esti Pecs - Szombathely gyors kieshet, ha IC/Corvinus megjelenik? (A gyorsok kisse mas idoben jarnak, meg amugy is miert lenne logikus, amikor a Pecs - Szombathely osszekottetes meg napi 2 gyorssal es 1 IC-vel is elegge 'hianyos', igaz van meg egy vmi gyorsnak nevezett vonat Celldomolk - Tapolca - Keszthely - Fonyod - Kaposvar fele, de az gyakorlatilag szemelyvonatnak tekintheto ...)
- EC 52/53 ugyben: Itt egy csomo kerdesem van!
1.: Biztos mar, hogy lesz ez az vonat (es hogy valoban EC lesz)?
2.: Hogy erted, hogy utvonala megegyezik az IC-evel? (Melyik IC-evel, es Balaton vagy Kaposvar utiranyon at jon majd le Gyekenyesre?)
3.: Ha Keletibol reggel 8.30-kor indul es majd ugyanoda este 21.00-kor erkezik, akkor ez gyakorlatilag 'kiutheti' a mostani IC/Kvarner-t! (Na de ez csak nem kovetkezik be, hisz akkor nem lesz Rijekaba semmilyen jo es direct osszekottetesunk!) Velemenyed?
4.: Keszthely-i stokk mit jelent? Egy resze majd Bp-rol Keszthelyre fog menni? (Tenyleg eleg fura lenne ugy, mint EC!) --> Aham, szoval akkor Balatonpart fele megy?
5.: Az sem vilagos, ha EC 52/53 megszuletik, akkor a mostani IC/Drava sorsa mi lesz? Lesz o is, csak o meg marad Hodos fele es csak Trieste Centrale-ig? Na de ennek meg mi ertelme lenne, hisz o ca. egy oraval indul korabban a Delibol es ca. egy oraval kesobb erkezik Delibe vissza. Nem lenne igy tul logikus nekem.
Valaszolva a kerdesedre, hogy en honnan hallottam errol az uj EC-rol: www.mav.hu, majd pedig 'A vasutallomasok ujra a varoskozpontok reszeive valnak' c. cikket olvasd el (a jobb oldali hirek c. oszlopban talalod a link-jet). Ebben beszel Mandoki Zoltan vmi lapnak nyilatkozva az uj EC-rol is. Remelem ugy is lesz, nem csak mondja ...
Bzmot 420-at DuFi után láttuk a 806-ból 12.18-kor, miután előztük a 4115-öt. utána Nagytététény-Diósdnál M62 144 jelentette az érdekesebb látnivalót.
IC804-en is volt látnivaló, de nem publikus.:-) Aki kiváncsi rá, az holnap utazzon el legalább Kelenföldig IC820/800-on és kérjen egy gyors kávét.:-) (A kávé is finom.)
Leszállót azt a 2-3 embert láttuk, akit írtam, felszálló sem volt olyan 6-7-nél több.....a többség a 13:00-ás személyvonatra ült fel inkább, mivel ugye a másik nem volt biztos, hogy elindul addig.
A kollégám szerint aki ott állt mellettem (Őt is érdeklik a vonatok), csak az nem biztos, hogy 12:51-kor, vagy :52-kor állt be a szerelvény az 5-ös vágányra.....:o)
Mátészalka:A forgalmas vasút- és autóbusz-állomás a szatmári térség legfontosabb közelekedési csomópontja, az ősztől induló InterCity már csak hab a tortán.
Mi ez a mátészalkai IC, erről még nem is hallottam?
Rg7 IP-ről beszélt! A Bzmot 398-420 IP Bz-motorkocsik! Ezekhez tartozik öt Btzx 8××-as motormellékkocsikból átalakított / új cseh kasznis (ezeket Szombathely öltöztette fel) vezérlőkocsi. Kicsit bővebben: http://szemelykocsi.srv.hu/ Az IP-k utastere légkondis. Ha jól emlékszem, a vezetőállás nem légkondis.
A legtöbb esetben azonban emberi mulasztás is erősen szerepet játszik a balesetekben, amit szinte semmilyen eszközzel nem tudsz kivédeni (legyen ott akárhány terelési lehetőség).
Megerősítve.
A közelmúltban egy kétvágányú vonal SH-s, fényjelzős, elágazó, több irányba vonatindító állomásáról - a szomszédokban D 55 van - elküldtek egy gépmenetet Megállj mellett, értesítve, menesztéssel, kézijelzéssel, a helyes vágányra. Utóbb kiderült, elfeledkeztek az irányváltásról, a vágányzár miatt helytelenből érkező páratlan vonat után.
Az ok hivatalosan a rendelkező - idősebb, több évtizedes vasutas ott helyben - figyelmetlensége.
Nem hivatalosan pedig a rutin, hiszen az illető kolléga több évtizedet húzott le ezen az állomáson úgy, hogy önm űködő térközcsatlakozása, fény bejárati, és alak kijárati jelzői voltak, a pár éve történt teljes fényjelzősítésig.
Ebből eredően nagyon ritka még ma is ott a helytelen vágányú közlekedés, ez korábban mindig Megállj melletti ki- és bejáratással járt és évtizedek tapasztalata alapján ezért fel sem merült a rendelkezőben, hogy a menetirány nem megfelelő állása hiúsította meg a tervezett műveletet. A fiatalabb külsősben sem, aki, úgy láttam és úgy gondolom, mélységese megbízik, joggal, a nagyapja korú rendelkezőben.
A kijárati oldal váltókezelőjében sem merült fel kétség, aki ugyan látta a visszajelentés alapján a menetirány álllását, de mivel a váltási folyamatban nem vesz részt, az előzőek alapján fel sem merült benne, hogy valamiről a felettese elfeledkezett.
Következmény nem volt, némi, elég jelentős késésen kívül, mert a gépmenet kijárása után a kolléga is észlelte a mulasztását, a vonali sorompókat kézzel zárta, a mozdonyvezető pedig utasítás szerint közlekedett, ez így kicsit hosszadalmas, több sötét jelzőnél tartózkodással járó művelet volt.
Az eseményt szabályosan jelentették, az érintett minden további nélkül el is ismerte mulasztását. (Ilyenkor azért eléggé nehéz a balesetvizsgáló bizottságnak is kimondani, ki a hibás, sokkal nehezebb, mintha egy nemtörődöm munkavállaló lenne a főszereplő. De a mérce ugyanaz, a többi a munkáltatói jogkör gyakorlóján múlik.)
De ha ugyanekkor valaki kapkod, itt, vagy a szomszédban, könnyen a kereskedelmi TV-k hiradóiba lehetett volna kerülni.
És utánna indulhatott volna a bölcsességek áradata...
A postakocsik tuskófékje a "kedvenc" rigolyám, de legalább nem csak engem zavar :-)
Egy dolog, hogy beleég a por fényezésbe és az ablakokba, de nyáron olyan kellemesen vonatszagú lesz az ember egy-egy utazás után... Bár talán ezért nem lehet minden ablakot lehúzni? ;-)
Akkor a 3. sz. módosításhoz az eddigi megjegyzéseim:
A 38341-es vonat a 35-ösön már átt lett javítva a 2. sz. módosításban, akkor most miért van megint kiadva fedvény?
A 8806/8807 vonat most akkor csak 2. o. kocsikkal közlekedik, vagy van benne 1. o. is? Mert a 36-os vonal új fedvénye szerint 1. o. is van benne, de a 30-as fedvénye és a szöveges részek szerint csak 2. o. kocsikkal megy, mi akkor az igaz?
A 30-ason ha már ennyi a változás, miért nem adták ki újra az egész vonal menetrendjét, bár a látszat amúgy csal...
A 852-es B. lelle és boglár adatát most megint írhatom visza az eredetire, akkor minek változott (jó tudom a 8507 kereszt miatt), na de ez megint egy másik dolog.
A 334-335-ös oldalt minek adták ki új oldalként, amikor az egészben a 8506 Siófok-Nagykanizsa törlése, és a 8518-as új vonat felvétle történik csak?Na jó, a 8736-nál a beírt közvetlen kocsi jelet törölni kell:-)))
A 340-341 oldal szintén miért új, amikor itt csak a 8537 Fonyód-Siófok törlését, az ismételt 8507 javítását és a szintén ismételt 8727 változását kell elvégezni, az emiatt keletkező új 4647-es vonattal?
A 2-es vonali fedvény egy papírpocséklás.
A 2020-2030-2012 még hányszór változik még???
A 2012-es -3 perces óbudai javítása miatt miért van új fedvény?
A 2030-as Nyugati-Aquincum felső között a pár perc javítás miatt miért van új fedvény?
U.E. a 2022 és a 2034-es is csak itt Rákosrendező-Újpest között.
A 2046 összes változása Nyugati i.: 17:00->17:03, a 2033 Nyugati é.:17:43->17:44, ezért új fedvény?
A 2026-ost és a 22069-est már nem is írom...
A 94-es vonalon az IP 35405-35401-nek minek új fedvény, a korlátozás miatt felesleges?
A 35413 hányszór változik még...?
A 16-oson a 9102/9103-as vonat nem sokáig bírta, ennyire nem volt utas?
Amúgy a módosítás mennyisége ezek miatt is csalóka, mert nagy macera nincs vele, sablomban lehet törölgetni a vonatokat, én nem fogok bohóckodni a közlekedési jel, hullámvonal, meg külön rendeletre szövegek miatt, ezek amúgy sem mennek már többé:-(((