Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1119
szerintem megterem egy nagyobb cserépben... Én sajnos nem vettem, hanem kaptam a palántákat. A magot vhonnan külföldről rendelte a kedves levtárs. Egy tövet meg akarok hagyni felmagzani, ha sikerül a project, kapsz magot. :-) VAgy palántát...
Előzmény: Kanbéka (1117)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1118

Regebben (kozepkorban) "provatura" nev/kategoria alatt futottak ezek a sajtok (Mozzarella es Provolone).

A Mozzarella kevesben volt nepszeru, mivel friss es gyorsabban romlott (nem voltak hutoszekrenyek :-)) ).

A Provolone nem pontosan erlelt mozzarella.

Inkabb mindenketto "provatura" (vagyis "provola") kategoriara tartozik.

A Provolone (nagy "provola") nagyobb meretu de az elso gyartasi fazis majdnem ugyanaz, utana a "pasta filante"-bol vagy mozzarellat csinalnak vagy provolonet.

A mozzarella gyartas egy iranyba folytatodik, a provolone mas iranyba:

kemenyiteni kell olyan "Caglio"-val ami lehet mas tejbol (akar bojubol a dolce valtozatban, vagy kecske/barany a piccante valtozatban).

Meg kell varni, hogy erlelt legyen, de nem annyira szaraz mint a reszelni valo sajtok.

Előzmény: Zitka (1095)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1117

ja, télleg!:)))))

egyébként már komolyan gondolkodtam rajta, hogy van egy nagy agyagcserepem, vetek bele rucolát, amennyi nekem kell, megterem az erkélyen:) Hol vetted a töveket?

Előzmény: Zitka (1116)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1116
Drágám, ki mondta, hogy Te egy átlagos nőszemély vagy? :-)
Előzmény: Kanbéka (1114)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1115

Ötletet adtál Zika!

Köszi

findusz

Előzmény: Zitka (1112)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1114
nem-e? Megdöglök érte!:)
Előzmény: Zitka (1112)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1113
Szerintem már Olaszországban is biztos lehet kapni. Tudod, a turisták kedvéért mindent.... :-))))
Előzmény: carbonara (1110)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1112

Én szeretem a pármai sonkát sárgadinnyével. :-) De az átlag magyar szerintem nem vevő ilyen pikáns ízösszeállításokra... Olaszországban szerettem meg természetesen. :-)

A parmiggianot krumplihámozóval szoktam forgácsolni, tuti módszer. :-)

Előzmény: findusz (1106)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1111

Ne haragudj Antonio, még nem volt fenn a te üzneted, amikor Zitkának kezdtem írni. Igen scaglie di grana, csakhát én mindig parmiggianót használok, így automatikusan azt írom, ectet pedig azért nem teszek rá, mert így a gyerekek is megeszik. De az aceto balsamico di Modena tényleg isteni. Van egy reklám, amelyben még az eperre is abból öntenek.

Elárulnád ezt a reklámot, amelyikben benne vagy. Nálunk az Mtv1-en kívül mindent tudunk nézni. Esetleg valami fagylalt reklám?

findusz

Előzmény: Antonio Gambadoro (1103)
carbonara Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1110
Minden ország minden pizzeriájában árulnak évtizedek óta Pizza a la Hawai - t, vagyis ananász van a tetején. Gondolom egyetlen ország, Itália kivételével Semmi köze az olasz pizzához, de akinek ízlik, miert ne egye ?
Előzmény: AleisteR (1108)
carbonara Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1109
scaglie = lamelle ??
Előzmény: Antonio Gambadoro (1103)
AleisteR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1108

A Stahl-féle tonhalas-tejfölös-citromhéjas "pizzát" én is fenntartásokkal fogadtam, de a múltkor megcsináltam a partyvendégeimnek, és ekkora sikert még semmilyen kajával nem arattam. Morogva szétkapkodták, pedig ezen kívül volt még néhány másik fajta, (autentikusabb) pizza is...

Nem a Stahl J-ot akarom ezzel pártfogolni, mert szerintem sem túl eredeti, amit csinál, de azért megéri kipróbálni ezt a receptet. Kifejezetten a citromhéjtól lesz különleges.

Előzmény: findusz (1073)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1107

Itt vannak a drágaságaim. :-)  Milyen időközönként tépkeded?

Előzmény: Törölt nick (1100)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1106

Kedves Zitka!

Ha már pizzáról is beszéltünk, a parmezán sajtot például kis lemezekre, forgácsokra (scaglie) vágva rucolával pizzára is lehet tenni.

Vagy ahogy Latsia (azt hiszem) írta csak rucola és scaglie di parmiggiano együtt nagyon finom.

Én csak úgy magában is szeretem sóval, extraszűz olívaolajjal elkeverve, hozzá valamilyen finom sajt. Vegyes salátába keverve is finom.

Húsokkal nem tudom milyen, mert egyetlen húsféle amit én megeszem az a pármai sonka a halfélék kivételével. Viszont azzal is finom.

Ha már itt tartunk, Mo-on népszerű a pármai sonka sárgadinnyével?

findusz

Előzmény: Zitka (1094)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1105
Sőt, kifejeztten drága. :-( Én úgy 1600-1800 ft/ kg áron látom itthon.
Előzmény: latsia1 (1101)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1104

Ez az ar nem realis, nagyon draga, biztos a szallitas es a magas haszonkulcs miatt van.

A PizzaMozzarella nem olyan I. oszt.. inkabb a frisset haszald.

Ja es nem reszelni kell, hanem szeletelni, majd kezzel tepkedni pici darabokat es igy ratenni a pizzara

Előzmény: latsia1 (1101)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1103

Szerintem önmagában isteni, sokat nem kell vele csinálni. Kis ecet. olaj rá és hajszálvékony parmezán (nem reszelve hanem vágva, ahogy Jaime Oliver csinálja, -ez tetszik, egyéb "olasz bünei " ellenére is ).

Ahogy Olaszorszagban is csinaljuk::-))

Insalata di Rucola e Grana (Grana Padano, vagy Parmigiano mindenketto szuper).

Extraszusz olivaolaj + aceto balsamico di modena + scaglie di grana

Tehat a hajszal vekonyra vagva de inkabb szeletelve Parmigiano-t vagy Grana Padano-t "scaglie"-nak hivjak, tehat "a scaglie".

Előzmény: carbonara (1099)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1102

Senkit nem szeretnek vedeni, csak szeretnem egy picit felvilagitani a helyzetet.

Ahogy mar emletettm, egy even keresztul volt egy olasz konyha rovatom ("Antonio konyhaja") a SzinesMaiLapon. A megallapodasunk szerint kizarolag olyan receptet volt szabad kesziteni, amelyeknek a hozavalok itthon is konnyun kaphatok.

Igy kiesett egy csomo minden (scarola, bizonyos tengerihalak, radicchio, ricotta infornata, carciofi, ciceriborso, maraschino, marsala, stracchino, crescenza, fontina, fave, farro, stb stb.). De erteto volt, minek mutatni es magyarazni egy olyan receptet, amit az olvaso ugy sem tudna kiprobalni mert az alapanyagot csak olaszorszagban szerezheto.

Tenyleg MO-n van Rucola termelo, sok etterem termeloktol vasarol

Előzmény: findusz (1092)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1101
Nem tudom Zitka, hogy ez a "Pizza Mozzarella" miből készül, de 200 gr átszámítva 1000 Ft, úgyhogy nem olcsó....:O(
Előzmény: Zitka (1081)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1100
nálam csak két tő van, de VAN! :-)
carbonara Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1099
Irigyellek a rucoládért :-)

Szerintem önmagában isteni, sokat nem kell vele csinálni. Kis ecet. olaj rá és hajszálvékony parmezán (nem reszelve hanem vágva, ahogy Jaime Oliver csinálja, -ez tetszik, egyéb "olasz bünei " ellenére is ).
latsia1 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1098
Bocsánat. Cipruson.
Én először Jamie O. műsorában láttam, és gondoltam megpróbálom...
Előzmény: Antonio Gambadoro (1086)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1097
ne légy kishitű, próbáld meg! Már feltéve persze, hogy akarsz ebbe energiát fektetni.
Előzmény: Antonio Gambadoro (1091)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1096
szóval eltaláltam:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1093)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1095

Ezek szerint csak a lében úszó abszolút friss fehér gombócot :-) lehetne mozzarellanak hivni, ugye?  De akkor mi lehet ez? Kotyvasztás? :-)))

Korábban egyszer szóba került itt (vagy máshol?) a Provolone sajt, és akkor azt az információt találtuk róla a neten, hogy az tkp. egy idősebb :-), azaz érlelt mozzarella. Ez az info stimmel?

Előzmény: Antonio Gambadoro (1090)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1094
Én is termesztek rucolat. :-)  6 tövet. :-) Épp tegnap szedtem le egy kétszemélyes adagot. Van jó recept tippetek?
Előzmény: findusz (1092)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1093
talan :-)
Előzmény: Kanbéka (1089)
findusz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1092

Kedves Zitka!

Amit bemásoltál választ, abból is látszik az a sznob hozzáállás, amit utálok.

Szegén elfelejtette, hogy Magyarországon nem lehet kapni... és a földi halandó, aki nem vetődik arra esetleg nem tudja megcsinálni.

Biztos vagyok abban, hogy valahol Mo-on is lehet azt kapni, csakhát fel kell lelni a helyet.

Egyébként egyetlen könyvében amit megvettem, a legutolsóban feltünteti két olyan magyar termelő nevét, aki rucolát is termeszt.

De mintha már valaki írt volna erről.

findusz

Előzmény: Zitka (1084)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1091

Csak azt ne mondd, hogy nem tudnád a kritikáidat kérdésként megfogalmazni!:)

Tudnam, de nem jelenik meg a honlapjan, csak a kerdes es a valasz jelenik meg. A kritikaimra nem hiszem, hogy kapnek nyilvanos valaszt.

Előzmény: Kanbéka (1082)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.09 0 0 1090

Mennyire brutalisabb a mostani helyzett azt nem tudom.

Regebben (2-3 eve) az egyik (a sok kozul) gyarto itthon, nem a legjobb (igy finoman mondva) minosegu alapanyagbol keszitette, egy volt alkalmazott nyilatkozat alapjan.

Most lehet, hogy jobb anyagbol keszul a nagy PizzaMozzarella, de meg mindig maradekbol, inkabb azt mondom, hogy sokszor Mozzarella maradekbol.

Nezd, a minosegi kulonseg mar eleve abban van, hogy a Mozzarella friss termek es ebben a leben all zacskoban. A masik nem, ez egy sajt.

Előzmény: Zitka (1081)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!