szerintem megterem egy nagyobb cserépben... Én sajnos nem vettem, hanem kaptam a palántákat. A magot vhonnan külföldről rendelte a kedves levtárs. Egy tövet meg akarok hagyni felmagzani, ha sikerül a project, kapsz magot. :-) VAgy palántát...
Regebben (kozepkorban) "provatura" nev/kategoria alatt futottak ezek a sajtok (Mozzarella es Provolone).
A Mozzarella kevesben volt nepszeru, mivel friss es gyorsabban romlott (nem voltak hutoszekrenyek :-)) ).
A Provolone nem pontosan erlelt mozzarella.
Inkabb mindenketto "provatura" (vagyis "provola") kategoriara tartozik.
A Provolone (nagy "provola") nagyobb meretu de az elso gyartasi fazis majdnem ugyanaz, utana a "pasta filante"-bol vagy mozzarellat csinalnak vagy provolonet.
A mozzarella gyartas egy iranyba folytatodik, a provolone mas iranyba:
kemenyiteni kell olyan "Caglio"-val ami lehet mas tejbol (akar bojubol a dolce valtozatban, vagy kecske/barany a piccante valtozatban).
Meg kell varni, hogy erlelt legyen, de nem annyira szaraz mint a reszelni valo sajtok.
egyébként már komolyan gondolkodtam rajta, hogy van egy nagy agyagcserepem, vetek bele rucolát, amennyi nekem kell, megterem az erkélyen:) Hol vetted a töveket?
Én szeretem a pármai sonkát sárgadinnyével. :-) De az átlag magyar szerintem nem vevő ilyen pikáns ízösszeállításokra... Olaszországban szerettem meg természetesen. :-)
A parmiggianot krumplihámozóval szoktam forgácsolni, tuti módszer. :-)
Ne haragudj Antonio, még nem volt fenn a te üzneted, amikor Zitkának kezdtem írni. Igen scaglie di grana, csakhát én mindig parmiggianót használok, így automatikusan azt írom, ectet pedig azért nem teszek rá, mert így a gyerekek is megeszik. De az aceto balsamico di Modena tényleg isteni. Van egy reklám, amelyben még az eperre is abból öntenek.
Elárulnád ezt a reklámot, amelyikben benne vagy. Nálunk az Mtv1-en kívül mindent tudunk nézni. Esetleg valami fagylalt reklám?
Minden ország minden pizzeriájában árulnak évtizedek óta Pizza a la Hawai - t, vagyis ananász van a tetején. Gondolom egyetlen ország, Itália kivételével Semmi köze az olasz pizzához, de akinek ízlik, miert ne egye ?
A Stahl-féle tonhalas-tejfölös-citromhéjas "pizzát" én is fenntartásokkal fogadtam, de a múltkor megcsináltam a partyvendégeimnek, és ekkora sikert még semmilyen kajával nem arattam. Morogva szétkapkodták, pedig ezen kívül volt még néhány másik fajta, (autentikusabb) pizza is...
Nem a Stahl J-ot akarom ezzel pártfogolni, mert szerintem sem túl eredeti, amit csinál, de azért megéri kipróbálni ezt a receptet. Kifejezetten a citromhéjtól lesz különleges.
Szerintem önmagában isteni, sokat nem kell vele csinálni. Kis ecet. olaj rá és hajszálvékony parmezán (nem reszelve hanem vágva, ahogy Jaime Oliver csinálja, -ez tetszik, egyéb "olasz bünei " ellenére is ).
Ahogy Olaszorszagban is csinaljuk::-))
Insalata di Rucola e Grana (Grana Padano, vagy Parmigiano mindenketto szuper).
Extraszusz olivaolaj + aceto balsamico di modena + scaglie di grana
Tehat a hajszal vekonyra vagva de inkabb szeletelve Parmigiano-t vagy Grana Padano-t "scaglie"-nak hivjak, tehat "a scaglie".
Senkit nem szeretnek vedeni, csak szeretnem egy picit felvilagitani a helyzetet.
Ahogy mar emletettm, egy even keresztul volt egy olasz konyha rovatom ("Antonio konyhaja") a SzinesMaiLapon. A megallapodasunk szerint kizarolag olyan receptet volt szabad kesziteni, amelyeknek a hozavalok itthon is konnyun kaphatok.
Igy kiesett egy csomo minden (scarola, bizonyos tengerihalak, radicchio, ricotta infornata, carciofi, ciceriborso, maraschino, marsala, stracchino, crescenza, fontina, fave, farro, stb stb.). De erteto volt, minek mutatni es magyarazni egy olyan receptet, amit az olvaso ugy sem tudna kiprobalni mert az alapanyagot csak olaszorszagban szerezheto.
Tenyleg MO-n van Rucola termelo, sok etterem termeloktol vasarol
Szerintem önmagában isteni, sokat nem kell vele csinálni. Kis ecet. olaj rá és hajszálvékony parmezán (nem reszelve hanem vágva, ahogy Jaime Oliver csinálja, -ez tetszik, egyéb "olasz bünei " ellenére is ).
Ezek szerint csak a lében úszó abszolút friss fehér gombócot :-) lehetne mozzarellanak hivni, ugye? De akkor mi lehet ez? Kotyvasztás? :-)))
Korábban egyszer szóba került itt (vagy máshol?) a Provolone sajt, és akkor azt az információt találtuk róla a neten, hogy az tkp. egy idősebb :-), azaz érlelt mozzarella. Ez az info stimmel?
Mennyire brutalisabb a mostani helyzett azt nem tudom.
Regebben (2-3 eve) az egyik (a sok kozul) gyarto itthon, nem a legjobb (igy finoman mondva) minosegu alapanyagbol keszitette, egy volt alkalmazott nyilatkozat alapjan.
Most lehet, hogy jobb anyagbol keszul a nagy PizzaMozzarella, de meg mindig maradekbol, inkabb azt mondom, hogy sokszor Mozzarella maradekbol.
Nezd, a minosegi kulonseg mar eleve abban van, hogy a Mozzarella friss termek es ebben a leben all zacskoban. A masik nem, ez egy sajt.