Keresés

Részletes keresés

whity Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20229

megproszálom !

thx,

Előzmény: vjozso (20226)
CarloB Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20228

A nagy aksit, jol gondold  meg!

Mert a kép olyan aranyos ezért tettem bele..-:))

Előzmény: hurkazsírosnápolyi (20219)
premium Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20227

hali!

fehér cement, perlit, meg volt a pincében nagyon sárga homok még... azt tettem bele... olyan halvány sárga lett, nem akartam festéket tenni bele.. olyasmi, mint a homokkő.. egész jó lett...

üdv:Premium

Előzmény: effendi55 (20223)
vjozso Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20226
pl. tapadókorong + befőttesgumival bele az ajzatba és nem is látszik. Pár hét alatt legyökereznek, és ki lehet szedni, nincs rájuk szükség.
Előzmény: whity (20225)
whity Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20225

Sziasztok !

A hináros növényeket ti hogyan rögzititek az aksiba?

Nekem mindig a viz tetején uszkálnak!

Thx,

stately Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20224

Ha ugyanarról a felépítésû lágyítóról beszél Cavinton, mint amiket én láttam, annál a cserélhetô betét egy patron szerûség, aminek a gyanta része egy mûanyag házban van, és nem férsz hozzá, tehát nem is tudod csak a felét beletenni. Az egészet úgy képzeld el, hogy az egyik végén egy lyukon bemegy a víz, a másik végén egy lyukon kijön. Esetleg úgy meg lehet oldani, mint az elôzô javaslatomnál, hogy egy pumpát kötsz rá. Ha ilyesmit választasz, akkor ki kell tapasztalni, hogy mennyi idô alatt lágyít annyira, hogy neked (elsôsorban persze a halaknak) megfelelô legyen, és utána kivenni a rendszerbôl.

Cavinton: hogy kell regenerálni? úgy értem, hogy folyatod rajta át a sós oldatot?

Előzmény: Báthory Ödönke (20222)
effendi55 Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20223
Szia premium!ÉN golyós fóliát használtam amit vas boltban tudtam venni ebből ki tudod alakítani a megfelelő alakzatot.Segíts nekem a cementperlitet nem is szinezted csak homokot tettél bele?MIlyen cementet használtál fehéret vagy szürkét?Mert nekem nem igazán sikerült jó színt kikeverni, hogy olyan igazi sziklás hátteret adjon!
Előzmény: premium (20220)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2004.10.13 0 0 20222

Milyen a kijövő víz? Nem lehet, hogy nem lágyít annyira? Ugyanis a hordós megoldásnál többször is átmegy a cuccon a víz, a tiednél megy csak egyszer.

Nem rakhatnám egyszerűen a külső szűrőbe azt a gyantát? Nem gondolnám, hogy túllágyítaná, elvégre 100 literre van méretezve, ha belerakom a felét, akkor telítődik és kész. "Máma már nem lágyít tovább" Ugyanis nem cserélek olyan sokat és türelmetlen vagyok. Vagy ez így butaság?

Köszi:b

Előzmény: cavinton (20214)
stately Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20221

Pedig az efféle hungarocel háttereket be szokták ragasztani szilikonnal (akváriumragasztóval). Nincs azzal semmi baj, ne félj, nem tépi le a hátsó üveget.  :-)

Nem írtad, melyik céget találtad, de ha nem az Aquamorf-ról van szó, akkor nézd meg, szerintem nem drága, és igen szép háttereket csinálnak. (www.aquamorf.hu)

Én a helyedben inkább beragasztanm a saját gyártásút, ha már  amúgy is nagyon elégedett vagy a munkáddal.

Előzmény: premium (20220)
premium Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20220
Sziasztok!

Nekiálltam akvárium hátteret gyártani... Próba az volt, hogy vettem hungarocellt, hőlégfúvóval csináltam a domborzatot, erre jött a fehércementes, perlites kutyulmány, hozzá kevertem homokot, a sárga szín miatt... Eszméletlenül jól néz ki, csináltam helyet a szűrőhöz is... Be akartam tenni, leeresztettem a vizet, beletettem, és próbaképp feltöltöttem.. Hát.. Félig volt vízzel, amikor fel akart jönni, alig tudtam lenyomni.. Nem is mertem beragasztani, mert féltem, hogy letépi a hátsó üveglapot... :-( Úgyhogy ez a terv ugrott...

Kérdésem az lenne, hogy láttam egyszer, hogy műsziklát úgy csináltak.. Vastag "alufóliából" munkálják meg a formát, erre jön a cementes réteg... Hol kapok ilyen vastag fóliát??? Baumax, OBI, Praktiker, Bricostore kilőve.. végignéztem....

Tudom, már 500* volt ez biztosan téma, vissza is kerestem már jópárszáz hozzászólásban a "háttér" szót... de konkrét, számomra is megvalósítható receptet nem találtam... pedig már baromitra unom a papirlapot, hátul...

Találtam egy céget, ők megcsinálják méretre, de többe kerül, mint az egész akvárium volt, szűrővel, fűtéssel... De ha tud valaki olcsóbb megoldást, feltétlenül érdekelne... Asszem 116*42cm cm a méret...

Köszi..

Üdv: Premium
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20219
Tervezek!
Előzmény: hurkazsírosnápolyi (20218)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20218

Szép darab!

Én jövőre tervezet egy 250x100x50-s falit.

Ha aSárkány is úgy akarja. :)

Előzmény: CarloB (20217)
CarloB Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20217
Előzmény: hurkazsírosnápolyi (20212)
stately Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20216

Még számold hozzá a sót is.  :-)))))

A Te vízlágyítód milyen vizet csinál a végén, szintén 0-ást? És szintén anion-kation cserélô?

Még azt nem értem, hogyhogy 80 literenként kell regenerálni? A vége felé, mondjuk úgy a 2000. liter víznél azért már nyilván veszt az erejébôl, nem?

Előzmény: cavinton (20214)
cavinton Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20215
Latott valaki mostanaban fekete kicsi keshalakat? Ha lattok akkor szoljatok.

c.
cavinton Creative Commons License 2004.10.12 0 0 20214
En a BNV-n vettem egy vizlagyitot. Szinten gyantas. 3000l-re irjak az elettartamat.
kb 80l-enkent kell konyhasos regeneralast csinalni.
A betet bele vagy 3000Ft ami 100l/100Ft olcsobbnak tunik mint a 100l/500Ft.

A szerkezet egyik fele mehet a csapra, a masik fele meg folyhat akarhova is.
Persze csak lassan szabad ezzel is lagyitani. A szivattyus megoldassal azert adtal egy otletet.

Hol lehet most olcson novenyeket kapni. Most fogom ujraepiteni az akvariumomat es eloszor soksok novenyt szeretnek.

Az aljaba tozeg megy lefedve szunyoghaloval. Azt a teglas tozeget lehet meg kapni valahol?

c.
Előzmény: stately (20209)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2004.10.11 0 0 20213
Előzmény: Lizike4 (20210)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2004.10.11 0 0 20212

Egy kép, hogy ne legyen olyan képtelen a topic. :)

Báthory Ödönke Creative Commons License 2004.10.11 0 0 20211
Köszi, akkor elballagok. A Zsili bolt egyébként személyes kedvencem. 30éve, amikor először voltak halaim, mindig oda jártam tubiért. Utána mentem karénekre és a kukaccal ijesztgettem a lányokat.

Bár előbb elpacsálom a megvett vizet.

szervusz:b
Előzmény: stately (20209)
Lizike4 Creative Commons License 2004.10.11 0 0 20210
Sziasztok! Nem tud nekem senkise segíteni a Barbus conconiusok tenyésztésével kapcsolatban? :((( Nagyon jó lenne, mert nem haszonszerzés céljából kell! Sokat olvastam a halacskákról, mégse tudom ezt a dolgot megfejteni!
stately Creative Commons License 2004.10.11 0 0 20209

Akkor itt van részletesebben:   :-)

Kevertágyas gyanta

Talán Varion MX a neve, de ez nem is érdekes.

Kapható a Zsilinszky boltban a XI., Bocskai u. 21-ben. Ha nem budapesti vagy, keresd meg az akvarista.hu-n Szép_J-t, úgy tudom, hogy postáz is.

A gyanta ára 1300 Ft/liter, de ez csak az egyszeri ár. Ha lemerül, visszaváltható, kapsz helyette újat, de az már csak 500/liter Ft. Nem kell megijedni az ártól, mindjárt megérted, miért olcsóbb.

1 liter gyantával kb 100 liter 14-16 nk-s csapvízbôl lehet 0-ás vizet csinálni. A Te esetedben a ~25-ös vízbôl is szerintem kijön 60-70 liter 0-ás keménységû.

60 liter ioncserélt víz=180Ftx12 kanna=2160 Ft.

A mûködése a következô: Kell hozzá egy vödör, vagy hordó és egy pumpa (szivattyú). Én egy 30 literes hordót használok. Egy régi mûanyag kulacsomat reparáltam úgy, hogy az alját kifúrkáltam 8-10 db, 5 mm-s lyukkal, a tetejére (kupakjára) pedig vágtam egy akkora lyukat, amin pont befér a pumpa nyomó ága, vagy egy kis mûanyag csôdarab, aminek a végén a pumpa van. Egy harisnyába beleteszed a kívánt mennyiségû gyantát (én a 30 literes hordómhoz értelemszerûen 3 deci gyantát teszek), ezt a harisnyát pedig beletuszkolod a kulacsba. Ez után a gyantával töltött kulacsot a pumpával együtt beteszed a vödörbe, és járatod. Nálam 1-1,5 óra múlva 0-ás víz van a hordóban.

Attól meg ne félj, hogy ez kísérletezés. Ez egy jól bevált lágyítási procedúra, nagyon sokan használják.

Visszatérve a keménységmérôkre, itt már többször volt téma a Neptun (állítólagos) pontatlansága. Én nem mondom, hogy a Sera a legjobb, csak abban valahogy jobban bízok. A Neptunnal én 16-ot, a Serával 20-at mérek (gH).

Előzmény: Báthory Ödönke (20207)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2004.10.11 0 0 20208
Képzeljétek, megjelent a talajon valami bogár(?) amiről semmit nem tudok. cca 4 mm hosszú karcsú, felfelé ívelő teste van, plusz 3mm háromágú villás farka(?) amelyek között a középső végén egy nagyon kicsi fehér pamacs. Nagyon gyorsan mozog, nem volt időm (se eszközöm) lefotózni. Sajnos nem vagyok bogarász szakember, azért a sok kérdőjel. Kb 2 hete etettem utoljára élő planktonnal, akkor kerülhetett bele ( ott se veszek többet). Mi lehet ez? Nem bánt senkit, mindenki elől bújik. Kezdjek aggódni, vagy fütyüljek rá?

Híresen bénán rajzolok, de délutánra megpróbálom illusztráni a dolgot.

köszi:b
Báthory Ödönke Creative Commons License 2004.10.10 0 0 20207
Igazad lehet a gyantával, csak semmit nem tudok róla. Sem a lelőhelyét, sem az árát, sem a felhasználását. Az összes könyv csak azt írja, hogy azzal is lehet. De sehol sem láttam boltban ilyesmit. Tudod, a nekem való szakácskönyv úgy kezdődik, hogy: "Menj be a konyhába". Ennyire szájbarágósan van rá szükségem. Meg aztán nem szívesen kisérletezek a jószágokkal. Tudod, ők is élnek.

Nekem eddig az tünt a legegyszerűbbnek, hogy hazahozok a Tescóból egy ötliteres flakont, cca 180 Ft-ért és apránként beleteszem. Vásárolni úgy is járok, az a kicsi többlet még belefér a kocsimba. 96 literes akváriumom van, jobbára neonokkal. Akkor elkezdem a hígítást.

Amit írtál a keménységmérőről, hogy a magyar nem pontos és a SERA többet mutatott. Akkor lehet, hogy még brutálisabb a helyzetem?

Köszi mindent.
Előzmény: stately (20206)
stately Creative Commons License 2004.10.10 0 0 20206

Elôtte mérd meg mással is. Én azt tapasztaltam, hogy más keménységmérôk (pl. a Sera, én azt használom) egész más értéket mutatnak (többet).

Használtam már az ioncserélt vizet, a Tescoban vettem, nem tapasztaltam, hogy bármelyik élôlényemre rossz hatással lett volna.

Én 140 literes akiban a 18-20-as vízbôl 6 hét alatt csináltam 6-8-ast, úgy, hogy sûrûbben, de kevesebbet vizet cseréltem egyszerre, azt viszont csak ioncserélt vízzel.

Ha a vízcseréket ugyanúgy akarod csinálni, mint eddig, akkor is elég szerintem a 6 hét, ilyenkor kb. fele-fele arányban hígíthatod csapvízzel.

Amúgy sokkal olcsóbban jösz ki, ha ioncserélô gyantát használsz. Kicsit pancs, de nem jobban, mint hazahurcolni nemtom hány 5 literes ioncserélt vizes kannát.  :-)

Előzmény: Báthory Ödönke (20205)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2004.10.10 0 0 20205
Segítséget kérek!!

cca 25 NK a vizem. Mármint az akváriumé, a magyar csepegtetős teszt szerint. Kitaláltam, hogy meghigítom bolti palackos ioncserélt vízzel. Azt olvastam, hogy a jószágok nem viselik el a hirtelen keménység változást. Szerintetek milyen arányban cseréljem? Egyáltalán ez a fajta víz OK-e? Minden könyvben csak azt olvasom, hogy desztvízzel csökkenthető a NK, de a konkrét metódus sehol se szerepel.

köszi:b
Lizike4 Creative Commons License 2004.10.09 0 0 20204

Sziasztok!

Szeretnék Rózsás díszmárnákat szaprítani, illetve próbáltam is már, de nem jött össze. Ívatóketrecbe helyeztem ki őket egy egyébként 50 literes akváriumba. 1 fiút és 2 lányt, szép , ivarérett példányok. Első esetben le is ikrázott a kislány, de utána sajnos az egész bepenészedett. Mikor újra próbálkoztam, nem is kaptam ikrát, 2 napig hagytam együtt őket, más egyedeket, a tejes hajtotta is a csajcikat, de semmi.. Azt olvastam, ezek a halacskák nem túl igényesek a vízminőségre, a ph-ra, de azért megpróbáltam elég jó körülményeket teremteni, 23-24 fokon, 7,4 ph.  tudom, hogy a reggeli fény is aktivál stb., de egyébként  a világítás hossza mennyire számít? Mit rontottam el?

Dr.OGA Creative Commons License 2004.10.09 0 0 20203

Üdv mormandaren

Ha tudod olvasd át az akvarista.hu-n ezt a topicot (hátha segít):

Kedvenc boltjaink

Előzmény: mormandaren (20202)
mormandaren Creative Commons License 2004.10.08 0 0 20202
Tudnátok segíteni? Október 11-én (hétfő) lesz egy jó fél napon Budapesten shoppingolni (én díszhalszaküzletre gondolok ilyenkor) :). Miskolci vagyok, nem nagyon ismerem a pesti üzleteket. Főként a piros metró vonalán, vagy egyéb jól megközelíthető helyen szeretnék körülnézni (a Leguán kereskedést a Délinél már ismerem). Tudnátok ajánlani pár jó helyet (rövid útleírással)? Előre is köszi.
Böbsi Creative Commons License 2004.10.08 0 0 20201

Köszi a választ, a aqua külső szűrő nem sokat ér? mert nálunk most ezt lehet kapni.

Utánna nézek amit ajánlottál, de amiről beszéltél csak kapisgálom, nem baj kicsit átolvasom a szakkönyveket, hátha megértem a lényeget.

Előzmény: Emperor_ (20199)
majonkor Creative Commons License 2004.10.08 0 0 20200

Sziasztok,

Lehet, hogy nem jó helyen kopogtatok, mert itt csak profi akvarista van, de szeretném elcserélni 4 db kisebb akváriumomat egy nagyra. 2db 30 literes és 2db 20 literesem van, és kb. 80 litereset keresek, akár ráfizetéssel is. Jó, ha el tudnám cserélni, mert elkezdhetnék én is jobban beletanulni az akvarisztikába.

reka@bin.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!