Keresés

Részletes keresés

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.19 -1 4 152808

"tiszta gyümölcsből, tiszta körülmények között cefréztünk, megfelelő a cukortartalom és beoltjuk élesztővel, akkor egyszerűen nem történhet baj a cuccal még 5-ös pH-nál sem!"

Én értem, hogy te mit írsz, de sajnos nem lehet általánosítani.

Vannak kivételek, pl: földi eper mely 3. nap után főzni kell mert tönkre megy, ráadásul sav nélkül lehetetlen jó cefrét készíteni. Sorolhatnám a málnát, bodzát, berkenyét, erdei gyümölcsök egy részét, stb...szerintem a körténél (főleg a Vilmosnál) is nagyon "rezeg a léc" (nekem még sav nélkül nem sikerült jót készíteni).

Elébb azért kérdeztem a fekete ribizli PH-ját, mert ha jól emlékszem, idén alapból 2,5 volt cefrézés után, az élesztő mégis megtette a hatását, azóta már üvegben van a nedű.

Tehát a véleményem a következő amit írsz bizonyos gyümölcsökre igaz, és bizonyosaknál nem lett savvázástól eltekinteni.

Amiknél nem lenne muszáj, ott sem lesz rosszabb a késztermék minősége a savazástól.

Előzmény: Jocó0423 (152807)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.19 -4 0 152807

Nem igazán értem mit védesz, minek kell neked mindenáron megvédeni valamiféle mundér becsületét?

Ha már a borászatnál tartasz és kedvenc borászunk technológiáját népszerűsíted itt (spontán erjesztés) akkor felkell világosítsalak, hogy a borászok többsége is a fajélesztőt használja és a pálinkafőzők se fognak várni 4-5 vagy több hetet a te frankó helyi törzseidre. (Egyébként a borok pH-ja 4 körül mozog)

Mert akkor érteném a literszámra használt savat, hiszen sokat kell várni azokra a szegény gombákra.

Azt se értem, hogy miért beszélsz olyan gyümölcsökről, ahol természetesen savas a közeg tehát nincs értelme ezzel foglalkozni.

Endrep olvtárs is leírta és hidd el nem járt messze az igazságtól, hogy nem egészséges a 2,5 pH egy élesztő törzsnek sem, még ha elviseli is. Az a hasonlat is tökéletes amit suzukis írt a rákról és a kemoterápiáról.

Párszor leírtam de ha nem fogtad idáig mégegyszer leírom:

Ha tiszta gyümölcsből, tiszta körülmények között cefréztünk, megfelelő a cukortartalom és beoltjuk élesztővel, akkor egyszerűen nem történhet baj a cuccal még 5-ös pH-nál sem!

Ráadásul ilyen körülmények között 5-7 nap alatt kiforr! Ennyi!

Ellenben ha nem ismerjük a gyümölcs eredetét, enyhén szennyezett és nincs mód már a tisztításra, hosszabb ideig nem tudjuk lefőzni, akkor természetesen savazni kell. De ez nem is volt kérdés!

Az pedig, hogy a savazott pálinka jobb, vagy a savazás nélküli az ezoterika. Senki nem hozott rá még bizonyítékot, úgyhogy ne folytassuk ezt a meddő vitát!

Előzmény: naivkezdo (152799)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152806

Tedd meg, tökéletes lesz :)

Előzmény: Flanell (152804)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152805

Tedd be a fagyóba, ott nem romlik meg.

Előzmény: Flanell (152804)
Flanell Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152804

Ha befőttesüvegbe teszek frissen ledarált nyers birset, és öntök rá annyi pálinkát, hogy ellepje, aztán lezárom, az forrásnak indul, vagy nem?

Én úgy gondolom, hogy nem, de nem vagyok benne biztos, mert elég nagy arányú a gyümölcs a pálinkához képest.

A célom az vele, hogy ha majdan elkészül az alma-birs pálinka, akkor színt és plusz birsízt adjak neki. Viszont a birsem romlik, és nem vagyok benne biztos, hogy kitart addig, másrészt meg most nem telik semmibe a daráláskor elrakni egy üveggel, később meg kézzel kellene vékonyra elszeletelni. (Tavaly szép sárga és jó ízű lett így.)

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152803

A "bunda" növényi rostokból áll, amit felemelnek a hozzá tapadó buborékok. Ha kevergeted, akkor persze hamarabb elengedik a buborékot, hamarabb lemerül. Ennek semmi köze az erjedés sebességéhez. A cefrét teljesen felesleges (értelmetlen) folyton kevergetni, csak ártani tudsz vele, főleg alacsony alkoholtartalmú cefréknél.

Előzmény: vandox4 (152795)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.19 -1 0 152802

Fekete ribizlinek, valaki tudja mennyi a PH-ja cefrézés után? :)

endrepp Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152801

Nincs ennek óriási jelentősége szilvánál és ilyen strapabíró cefréknél, nagy általánosságban igaz, hogy érdemes kerülni a felesleges levegőztetést.

naivkezdo Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152800

Ha erre volt energiad, akkor igazan kikereshetted volna az amilaz vagy milyen enzimet:), ami kemenyitot bont, talan sorfozok hasznaljak.

Előzmény: iater (152785)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.19 0 2 152799

Nem irta, hogy eppenhogy mukodnek, csak hogy lassulnak.

De akkor hogy megnyugodj, tulsagosan elmeleti szagu suzukis hsz-a, annak ellenere hogy gyakorlati tapasztalatait osztja meg ha nem tevedek. En is, csak nem laborbol, hanem a pincebol.

Szoval biztos kurvajo az elesztonek 5os phn, de kit erdekel. Eleg regota kierjednek a borok az emberiseg nagy kedvere mindenfele hozzaadott eleszto nelkul, pedig 3-3,4 a legtobb must ph-ja.

Egyaltalan nem biztos, hogy az az udvozito, hogy masfel nap alatt lemenjen az erjedes, ha a boraszatbol indulok ki, epp ellenkezoleg, hidegen, lassan (persze ez nem vontatott, megakadt erjedes).

Eleg sok gyumolcsnek 3,5 vagy alatti a phja, aztan megis minden rendben van, pedig ugye 4 felett dejo is lenne az elesztonek.

Savra bomlo gy.eszterek: merje ki vki, ha tudja/akarja, annyit mondhatok, hogy 2,8as phn erjedt goncibarack kibebaszottul gyumolcsos volt.

Amugy az erjedes vegetol sokkal veszelyesebb az a szakasz, ameddig nem indul meg, na ezt roviditi le mindenki 1 evre elegendo fajeleszto hozzaadasaval a kis 100 liter cefrejehez (tulzas).

Esakkor ujra, elterhet a ph tolerancia az elesztok kozott, ahogy eltero pl a homerseklet- vagy alkoholtolerancia.

Előzmény: Jocó0423 (152788)
Figyelget Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152798

Mivel nem éreztél különbséget, meg is van a válasz .:-) 

sogi01 Creative Commons License 2018.10.19 0 0 152797

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

http://snapszmester.hu/

Benne

Snapszmester és Nabiti összefoglalója

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Magánfőzés jogszabályai

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (152743)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.19 0 2 152796

Ebben az esetben biza lovagoljunk csak. Ha már guglizol, akkor alaposan tedd azt.

A pektinek pentóz-monomerekből épülnek fel! Azaz 5 szénatomot tartalmazó szénhidrát molekulákból.

A dextrinek, keményítők és a cellulóz viszont 6 azaz hat szénatomos, hexóz-monomerekből.

Naggyon nem mindegy!

Ugyanis a legtöbb enzim erőteljesen szelektíven dolgozik. Esetünkben a pektinbontó enzim csak a pentóz-monomeres poliszacharidokat bontja. Így a keményítőt NEM!

Azonkívül a pektin nem a sejtfalban van, hanem a sejtfalak között!

Ha ezt nem hangsúlyozzuk ki erőteljesen, előbb-utóbb valaki/valakik szentírássá emelik, hogy a pektin és a keményítő tulajdonképp ugyanaz.

Mindazonáltal nem olyan egyszerű a játék, mint ahogy sokan gondolják. Mert azonkívül, hogy könnyített főzés, miért is érdemes lebontani a pektint? Amikor kedvenc mikróbánk az élesztő kizabálta a hexózokat a cefréből, két dolog történik. Egyik, hogy az élesztősejtek nagy része elhalálozik. Kisebbik, még csírasejtes állapotban lévő pedig átalakítja az enzimrendszerét. Képessé válik egyrészt a keményítő lebontására, másrészt a pentózok anaerob metabolizálására. Persze, ezek a folyamatok sokkallassabban zajlanak, mint a primer hexóz metabolizmus. És ezek az átalakult sejtek is lassabban szaporodnak. Ebből a szempontból van némi értelme a hosszabb (1-2 hónapos) cefrézésnek, HA végig tisztán tudjuk tartani a tenyészetet. Ehhez pedig még a legelején le kell ölni minden más "élősködőt". Majd megakadályozni, hogy bekerüljenek.

vandox4 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152795

Tapasztaltam egy furcsaságot. Ua. őszi két fele szedve.(savazva, bontózva, élesztőzve) Az egyik hordó négy nap kevergetve, az ötödik nap átfordulva, főzve. A másik hordó első 5 napban nem kevergetve, azután is csak kétszer(mert megijedtem hogy baj van) két hét alatt fordult meg. A két pálinka minősége közt nem éreztem különbséget. Eltérőek a nézetek hogy melyik a jobb, erjesztés szempontjából, magam sem tudom melyik, azért kérdeztem. 

Előzmény: endrepp (152794)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152794

Nem a te cefrédre gondoam. :)l

Én egyszer átkeverem az elején és kotyogóval lezárom, amikor lecsendesedik..

Előzmény: vandox4 (152792)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152793

Már értem... ha azt a bizonyos két mondatot felcserélném, úgy ok. lenne?

Előzmény: endrepp (152791)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152792

Minden fölösleges nyitogatást kerülök. A főerjedés szakaszában szoktam átkeverni. Azt tapasztaltam, hogy a darabosabb gyümölcsöt még darálja, meg az erjedés is felgyorsul. Az én célom még nem a tökéletes csak a jó. Úgy véled fölösleges a bundát bekeverni vagy lenyomkodni?

Ja, meg fel szoktam nyitni hogy milyen stádiumban van, főzhetem-e már.

Előzmény: endrepp (152791)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 1 152791

Ha valamitől nem lesz tökéletes, akkor az a nyitogatás, bundapesztrálás.

Előzmény: vandox4 (152790)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152790

Maga az enzim mennyisége a lényeg. Benne van.

Ha víz nélkül írja, szerinted könnyebb dolgunk lenne?

Kezdő cefréző vagy. Elsőre jobb cefrét csinálsz mint pl. én az első pár alkalommal. Ne felejtsd el, nem a tökéletest kell megcélozni, csak a jót. Lesz "jövőre" is. Mindenből tanulsz és így fejlődesz majd. Később jöhet a tökéletes. A cefrézés nem ördögtől való, pár alapszabály van csak amire figyelni kell.

Ez majdnem kimaradt: 100kg birs kihozatala 3 liter 50%-os pálinka.

Előzmény: iater (152787)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152789

Tudod, vannak akiknek a kémiai ismeretei nem a wikiből össze-vissza ollózott, félreértett információkból származnak.
A pektinbontó nem bont keményítőt. Pont.

Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152788
Előzmény: naivkezdo (152781)
iater Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152787

Ezt már talán Te írtad korábban, hogy a "hígítás", "oldás" úgy zajlik, ha 100 liter cefrébe tettem, hogy akkor 100 literben oldottam fel. Én csak azon aggódok, hogy az enzim leírásában az szerepelt, hogy a 3 ml-t 20x folyadékban oldjam fel, majd ezt öntsem a cefréhez. A kérdésem, ha így járok el, az 60 ml lesz... Ezt hogy tudom a 100 liter cefrében eloszlatni??? Ezért én kb. 3-4 liter vízben oldottam fel, majd azt öntöttem a cefrébe. De így meg eltértem a leírástól. Szóval attól tartok nem volt megfelelő az enzimhasználat, így ott marad a birsben a sok pektin, ergo kevés lesz az alkohol a végén...

Előzmény: vandox4 (152786)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152786

A pektinbontó a sejtfalat roncsolja hogy az élesztő jobban hozzáférhessen a sejtben lévő cukorhoz. A hatása hőmérsékletfüggő, lehet 4 vagy 24h is.

Ez a hivatalos verzió de véleményem szerint egyébb gátló tényezők is lehetnek(pl. el tudod-e oszlatni egyenletesen a cefrében). Az utóerjedés szakaszában, mikor nem biztos a 100%-os hatás, megéri szerinted? Neked kell eldöntened.

Előzmény: iater (152783)
iater Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152785

Téves válasz.

pektin (E440) egy heteropoliszacharid (szénhidrátokkal rokon vegyület), mely a magasabb rendű szárazföldi növények (húsos gyümölcsök például almakörte; valamint húsos gyökerek például sárgarépamuroksejtfalábólállítható elő.

A nagy molekulájú szénhidrátokat poliszacharidoknak nevezzük, több száz vagy ezer monoszacharidból épülnek fel. A két legfontosabb poliszacharid a keményítő és a cellulóz, melyek szőlőcukor-molekulák sokaságából épülnek fel.

Egyébként teljesen mindegy minek nevezzük, nagyon jól tudod mire gondoltam.

Feltehetem a kérdést úgy is, hogy lebontja-e a maradék pektint. Ne lovagoljunk fölöslegesen szavakon, ez nem viszi előrébb a dolgokat... Csak fölösleges indulatokat kelt.

Előzmény: öreg_néne_b (152784)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.18 0 1 152784

A pektinbontó nem bont keményítőt. Kicsit sem és később sem.

Előzmény: iater (152783)
iater Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152783

Még egy kérdés: mennyire van kőbe vésve a savazás-pektin-élesztő sorrend? Illetve, ha én úgy gondolom (bár refraktométerem vagy egyéb eszközöm nincs, hogy ezt biztos kimondjam nincs), hogy nem tudott még az összes keményítő lebomlani a birs cefrémben a főerjedés vége felé utóerjedésben adhatok még egyszer pektin bontót, hogy még a maradék is lebomoljon?

naivkezdo Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152782

Amit irtam, azt nem kitalaltam, tapasztaltam. 2,5os phn indult is ugy ugy megy, ahogy kell. Termeszetesen tobbtenyezos ez is. Ez ugy megy kb, hogy elvisel akar 2,5 alatti ph-t is, de akkor mar ne nagyon stresszeljuk hidegerjesztessel. Fontos, ki milyen fajelesztot hasznal ha elmegyunk extrem kornyezetbe, mennyire szoktatja hozza a beoltaskor. Na en ezt lezartam magam reszerol.

Előzmény: körte51 (152779)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.18 0 1 152781

Nem talaltam tovabbit a tied utan.

Előzmény: Jocó0423 (152759)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152780

Majd írd meg mit tapasztaltál. Hűtőszekrényben a Budafoki szénsavas italt csinál a bodzaszörpből 10-12C fokon, szóval minden lehet. :)

Előzmény: körte51 (152779)
körte51 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152779

Annyit tudok, hogy pezseg és termeli a co. Így sikerült és nem 2 , hanem 2,2 most felment 2,4 . Arra nagyon jó ez a túlsavazás,hogy ki lesz próbálva! Nem tudom megkérdezni a gombát, hogy ugyan hogy érzed magad, azt ki lehet jelenteni, hogy kevésbé intenzív és lassabban indult, mint 3 körüli Ph-nál, de szépen dolgozik   Arra vagyok inkább kíváncsi, hogy elnyúlik e és az említett észter sérülés érezhető e a gyakorlatban. 

Előzmény: endrepp (152756)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152778

Ez is generál kérdéseket bőven.

Tejsavtól mit kakil élesztő? Illatos, finomat? Ha nem, akkor mi értelme? Ha illatos, akkor milyen illatú, tejsav illat? Vagy éppen marcipán illat? ;)

A kombi sav, amit ajánlanak cefréhez miért csak 10% tejsavat tartalmaz?

Előzmény: 1zsakkrumpli (152776)
Figyelget Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152777

Akkor úgy.  :)

Előzmény: endrepp (152774)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.10.18 -1 1 152776

Én még nem nagyon értek a kémiához, most "tanulgatom", de látom vannak itt profik, ezért lenne egy összetett kérdésem/felvetésem.

Kérlek benneteket bővebben fejtsétek ki a véleményeteket a következőkről:

Lehet tisztán tejsavval savazni?

A végtermék minőségét befolyásolja?

Amennyiben precízen a tejsavval beállítja a pH-t 3,00-ra, és naponta méri és pótolja, akkor én úgy gondolom, hogy ez is jó lenne a pH beállításra, és jó táplálék lenne az élesztők számára.

Lehet, hogy rosszul gondolom!

endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152775

ha csak ezt a szempontot veszem figyelembe

Pontosan ez a helyzet, itt csak egy szempont van figyelembe véve, holott ez egy végtelen ismeretlenes egyenlet. És mint tudjuk ilyen esetben az általánosítás szinte mindig megbukik.

Előzmény: iater (152773)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152774

És mi van akkor, ha csírátlanítunk és felnyomjuk 4-re? ;)

Előzmény: Figyelget (152770)
iater Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152773

Kedves Jolida!

A görbe alapján én simán savaznék, ha csak ezt a szempontot veszem figyelembe, hogy 80%-os a fermentációs képesség. Köszönjük szépen az infót!!!

üdv,

iater.

Előzmény: Jolida (152762)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152772

Ebben természetesen igazad van. Ha szükség van rá senki nem ellenzi.

Semmi mást nem állítok, állítunk, hogy ha sima az ügy, tisztaság van és azonnal főzhető ha kierjedt, akkor nincs rá szükség, ennyi!

Sztem ez nem a tudomány ellen való és nem a középkor :)

Előzmény: zsorsz (152765)
Figyelget Creative Commons License 2018.10.18 -2 3 152771

Nem írom,hogy unalmas ez a sav-polémia(pedig az).

Nem kötelező.

Aki úgy véli,savazzon.(Mivel úgy véli,nyilván tudja ,miért teszi.)

Aki meg nem, az ne.

Ilyen egyszerű.

Figyelget Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152770

Nem véletlen van belőve az a háromhoz közeli érték. :)

Előzmény: endrepp (152764)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152769

Savazós-nem savazós vitába úgy általánosságban: Ki az aki egy pálinkát kóstolva az alapján dönt, hogy volt-e savazva vagy sem?

vandox4 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152768

Jó úton haladsz. Én lényegében a lé fölötti, kinyomódott részt nevezem bundának. Ennek nagysága az erjedés előrehaladtával csökkenni fog. Azért így, mert ha csak a legfölső rétegre mondanám hogy bunda, akkor az erjedés elején nehéz lenne "csak a bundát " lenyomni a lé alá. Kiforrottnak akkor nevezném ha már nincs benne erjeszthető cukor. Birsnél nem várom meg mindenáron az utóerjedés végét mert ha a gyümölcsillat mellett kezdek enyhe ecetszagot érezni akkor azonnal főzöm. De eddig sosem savaztam! Az idei(savazott) nem tudom milyen lesz.

Én mindíg kóstolgatom a cefrét és ez alapján állapítom meg, hogy van-e cukor benne. Könnyen kiérződik a cukor, próbáld ki. 

Mivel nyitogatjuk a hordó tetejét és kevergetjük a cefrét ezért a co2 nem marad ott de ujratermelődik. Az utóerjedés alatt már csak kevés, az erjedés vége után pedig már semmi nem termelődik, ezért nem szabad sokat nyitogatni. Ebből következik, hogyha még co2 termelő fáziban lezárod, és nem nyitod ki csak főzés előtt, akkor maradhat co2. Egyébbként tudtommal a cefrében is van co2, nem csak fölötte. 

Remélem most nem néztem be semmit:), ha igen szóljatok!

Előzmény: iater (152747)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152767

Hoppá! Ezt a Tábor 755-re szántam bocs!

Előzmény: zsorsz (152765)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152766

Aztán a túllihegés. Miklós1 szerint 1,5 dl 37%-os kénsav kell 100kg

cefréhez. Ha jól számolok ez 1,5ml literenként,simán megiszom,

ártalmatlan és ez van túllihegve?...itt lökődtök csak hogy tudjatok

rágódni valamin, inkább utánnanéztetek volna hogy a kénsav totál

semleges ebben a higításban.

Előzmény: Tábori57 (152755)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.18 0 1 152765

Írod a tisztaságot. Mondjuk bejön egy jó vétel,de nem a szomszédban

van,több mázsa. Mire hazaér,délután,jön az időzavar,nem akarja másnapra

hagyni,jó meleg is van,a darazsak is nyüzsögnek,jó lenne becefrézni!

Na szóval a körülmények nem mindig ideálisak.

Előzmény: Jocó0423 (152761)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152764

2,2-n is szépen dolgozik

Mi erről: pH2.2. Ott hány százalék?

Előzmény: Jolida (152762)
Pálinkakommandó Creative Commons License 2018.10.18 -2 1 152763

Kérdezd az előadót! Már most felteheted a kérdésedet a "Hungarikumok: múltunk és jövőnk" I. Országos Pálinka Konferencia előadóinak kommentben! Mihalik István pénzügyőr alezredest, főosztályvezető-helyettes, jövedéki főosztály, Nemzeti Adó- és Vámhivatal  (I. Országos Pálinka Konferencia).

Jolida Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152762

Kicsit szemléletesebben:

Sütőélesztő növekedése és alkohol termelő képessége:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/abio.370120302

Legjobban 4.5pH környékén "érzi jól" magát, de 3-nál ehhez képest még kb. 80%-os az alkohol termelő képessége.

Miről is beszélünk? :-p

Előzmény: endrepp (152756)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.18 -1 1 152761

De igen, még egy fontos körülmény!

Ha otthagyod rohadni hetekig vagy hónapokig a cefrédet :)

Előzmény: zsorsz (152760)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152760

Más körülmény nem befolyásol?

Előzmény: Tábori57 (152758)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.10.18 -2 0 152759

Remélem tovább olvastad a sok ostobaságot okoska!

Előzmény: naivkezdo (152751)
Tábori57 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152758

Az alacsony savtartalmú gyümiknél! Bocsi, azt hittem, hogy ez egyértelmű!

Előzmény: zsorsz (152757)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152757

És mikor muszáj?

Előzmény: Tábori57 (152755)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152756

2-8pH között működőképes a gomba a szakirodalom szerint, jól 4-5között érzi magát, kb annyira dolgozhat "szépen" 2körül, mint én -20C fokban, azt nem tudom, hogy a munkavégzésében lehet-e minőségi különbség a környezeti paraméterek függvényében.

Előzmény: körte51 (152753)
Tábori57 Creative Commons License 2018.10.18 0 1 152755

Végre valaki kedvem szerint elmagyarázta, hogy miért nem kell mindent túllihegni. Elsődleges és mindenkori fő szempon kell, hogy legyen a tisztaság! Savazzunk akkor, ha muszáj, de csak akkor.

kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.10.18 0 1 152754

Kedves iater!

Jocó helyett (is) válaszolva:

Tévedés, hogy 3-as körüli pH-n az élesztő oly brutálisan jó lenne. Mint azt már egy régebbi hsz.-ben kifejtettem, ez inkább 1-2 naggyontudományos-naggyonelméleti fejtegetése 1-2 "kutatónak", aki világmegváltó ötletet kreál valamiből.

Több tucatnyi, ipari, nagyméretű berendezésben végzett gyártás tapasztalata alapján az élesztősejtek inkább a pH=5 körüli tartományt szeretik. Ha savanyodik a közeg, akkor szép lassan leállnak. Persze pH=3 körül is még dolgozik, de közel sem olyan intenzitással.

A káros baciktól meg nem a főerjedés alatt kell rettegni, hanem utána. Mint azt is leírtam, míg az élesztő vitális, az általuk termelt enzimek elnyomják a baktériumok működését. Csak akkor van gond, ha elpusztul az élesztő, és inaktiválódnak az élesztőenzimek. Ekkor éledhetnek fel a cefrerontó bacik. HA! És itt van az eb elhantolva. Ha eleve nem került bele, nincs mi feléledjen.

Miért lehet káros a túlsavazás? (erre is írtam 1 példát) Például a sok sav elősegíti a gyümölcsészterek savas közegű hidrolízisét. Azaz elbomlanak. Ugyanígy generálhatja a sav más anyagok bomlását is. Például a fehérjékét.

Előzmény: iater (152695)
körte51 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152753

Kicsit több ment bele, 2,2-n is szépen dolgozik.

Előzmény: naivkezdo (152751)
macokk Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152752

Köszönöm a választ (a többiekét is!)

Előzmény: kupeci (152686)
naivkezdo Creative Commons License 2018.10.18 0 4 152751

Annyi felesleges ostobasag megy itt sokszor, hogy neha nehez megallni. Eppen kibirja vhogy teves, 2,5os phn is ugy dolgozik, mint a kisangyal.

Előzmény: Jocó0423 (152696)
kupeci Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152750

Ha édeskésnek érzed nincs kész. De ha már átment savanykásba,kész.

Előzmény: kupeci (152749)
kupeci Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152749

Hány napja cefrézted be?   Mennyi cukor volt vagy lehetett benne?         Hány fokon erjedt?         Lehült e éjszaka?

Normálisan 2hét                Kevés cukor gyors, sok cuk. lassú erjedés       20 C fokon 2hét             Lassít.

Ha megáll a buborék képződés , nincs erjedés, megfordul a bunda(lent marad) szintén kész.

Előzmény: iater (152747)
kupeci Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152748

Kell valaki  aki mindig figyel!:)

Előzmény: endrepp (152742)
iater Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152747

Kedves endrepp és vandox4!

endrepp  4 napja      0 0 152547

Nem levegő kell a felszaporodáshoz

De, az élesztőgomba szaporodása aerob körülmények között folyik, levegő kell hozzá alapvetően. Levegőtől elzárva erjeszt, anaerob.

Előzmény: vandox4 (152541)

Valószínűleg erre a hsz-ra gondolt vandox4. Nagyon díjazom vandox4 őszinteségét, s hogy el tudja ismerni ha téved. És mindkettőtöknek, hogy foglalkoztok a cefre "problémáimmal". Most.napok óta (főleg a hozzáadott 3 kg szőlőcukor óta) nagyon kifejezettnek látom én az erjedést. Ha megütögetem a hordó oldalát rögtön hallom a "mozgás"-t. 

Következő kérdésem: bunda?! Egy felső száraz részt (mely barnultabb is mint az első), mely kissé "repedezett" észlelek minden nap a hordó felső részén. Lenyomkodom ezt alulra minden nap. Ahova nyomom, ott nedvességet, levet érzek. A fólia-gumipók kombináció nagyon j ötlet volt, azt is nagyon köszönöm ezúton. Nekem légmentesnek tűnik. A kérdésem: jó-e ha akkor mondom kiforrottnak, késznek a cefrét, ha már nincs mit majd lenyomni? Ha naponta csak annyi időre nyitom fel, hogy lenyomkodjam a felső részt nem marad-e ott még soká a cefre fölött a hordóban a CO2 réteg? Úgy értem a felső CO2 burok akkor is ott marad, ha már alul nem termelődik, vagy tévedek?

Summa summarum, arra vagyok kíváncsi jól haladok-e, ill., hogy fogom tudni, hogy biztosan kész-e? Cukor refraktométer most segítene egyébként?

üdv,

iater.

Előzmény: endrepp (152741)
Bárk_i Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152746

... Kavaráshoz.. 

Előzmény: Bárk_i (152745)
Bárk_i Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152745

De nem a kavarás őz vette, hanem a trancsirozáshoz. Jó mert fokozatosan lehet sebességet növelni, csökkenteni  

Előzmény: Bárk_i (152744)
Bárk_i Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152744

Barátomnak van hasonló 1400 wattos  Nagyon elégedett vele. 

Előzmény: madpapa2 (152740)
sogi01 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152743

vf1 linkgyüjteménye  

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

http://snapszmester.hu/

Benne

Snapszmester és Nabiti összefoglalója

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Magánfőzés jogszabályai

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (152678)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152742

Gondolod, hogy ha ez igaz, származik valami előnyünk belőle? :)

Előzmény: kupeci (152739)
endrepp Creative Commons License 2018.10.18 0 0 152741

Nem erre gondoltam, konkrétan arra, hogy olyasmitől véd a sav, ami csak oxigén jelenlétében életképes, te nem kerültél képbe (én sem). :)

Előzmény: vandox4 (152737)
madpapa2 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152740

Egy ilyen cefrekavaróhoz mit szólnátok?

kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152739

Velem is megesik hogy nem gondolom át teljesen,.....Endreppel nem!:)

Előzmény: vandox4 (152737)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152738

Nekem is van díszgalagonyám, szereti a metszést! Az erdész örült, hogy metszve lettek a bokrok, nagyon le vannak vénülve!

Előzmény: fehérkutya (152735)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152737

Egy régebbi hsz.-ben azt írtam hogy az élesztőnek nem levegő kell a szaporodáshoz. Endrepp kijavított. Megfontolás nélkül írtam. Sajnálom.

Előzmény: kupeci (152723)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152736

Nem semmi!:)

Előzmény: Green Corner (152734)
fehérkutya Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152735

Kertemben vannak a galagonyák, nem lenne szívem így elbánni velük.

Idén nagyon szép egészségesek. Marad a hit, hogy jövőre több ambícióm lesz :-)

Előzmény: Green Corner (152734)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152734

Az erdész ismerősömmel egyeztetve metszőolló, 50 cm fakaró ütögetőnek, utánfutóra lekocogtatni! Olyan bokrokat keresni, ahol nincs levél, csak a termés, de otthon is dolgozhatsz még vele!:(

Előzmény: fehérkutya (152730)
fehérkutya Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152733

Ebben az esetben nem lesz idén sem galagonya pálinkám :-).

Előzmény: beetee (152731)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152732

Igen! Pezseg már! Azt a hatalmas cukor mennyiséget 4-5 nap alatt átalakítja!:) Megabáltam 90 fokon, indult rendesen! 80kg!

Előzmény: kupeci (152728)
beetee Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152731

Szorozni kell... ;)

Előzmény: fehérkutya (152730)
fehérkutya Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152730

Ha galagonya, akkor légyszíves oszd már meg velem, hogyan szedted.

Mi ketten fél óra alatt szedtünk 1,5 kilót.

Előzmény: Green Corner (152718)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152729

...de akár hogy számolom...

Előzmény: kupeci (152728)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152728

Számolgatok hogy kóstolgatható lesz e......

Előzmény: Green Corner (152725)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152727

Hatalmas szemek!

Előzmény: öreg_néne_b (152724)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152726

Én úgy fogalmazok, hogy k. jó pálinkájának kell lennie ahhoz, hogy én még egyszer nekiálljak galagonyát szedni... ;)

Előzmény: Green Corner (152725)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152725

Galagonya! Először és valószínű utoljára!:(

Előzmény: kupeci (152719)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152724

Nem az enyém a házi berkenye (Sorbus domestica), 2013-ban az év fája volt.

Előzmény: kupeci (152722)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152723

Miért is?

Előzmény: vandox4 (152721)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152722

Felénk a madárberkenye akkora mint amit a Green kádjában lehet látni. A Tied az valami hibrid lehet:)

Előzmény: öreg_néne_b (152720)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152721

Ez talán "picit" nekem is szól. 

Előzmény: endrepp (152712)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152720

A tipped jó, de nem erre a képre. ;)
Én szedtem házi berkenyét.

Előzmény: kupeci (152719)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152719

Talán berkenye?

Előzmény: Green Corner (152718)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152718

És ez? Néne te nem találgathatsz!:)

kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152717

Ha nyár lenne azt mondanám mirabolán, mi ez?:)

Előzmény: öreg_néne_b (152713)
Green Corner Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152716

Som?

Előzmény: öreg_néne_b (152713)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152715

Annak idején mikor kezdtem a főzőcskézést Nabiti azt tanácsolta " 25 L 25 %os alszesz esetén az első 1decit gondolkodás nélkül dobd el!"

Előzmény: vandox4 (152711)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152714

Tapasztalati szempontból.

Előzmény: vandox4 (152711)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152713

endrepp Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152712

Fajélesztő killer élesztő törzsekkel, azonnal főzés..mennyi egyéb kis dolognak van esélye ott ténykedni, aminek még levegő sem kell? :) Mindez persze hobbi megközelítés.

Előzmény: kupeci (152709)
vandox4 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152711

Elmondod miért?

Előzmény: kupeci (152710)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152710

Igen 25 re.

Előzmény: vandox4 (152708)
kupeci Creative Commons License 2018.10.17 0 0 152709

Ha azt gondolom hogy ez a pár szó a kulcs: "jó minőségű gyümölcs esetén," nem sokat tévedek ugye?:)

Előzmény: endrepp (152707)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!