Keresés

Részletes keresés

Jamesryan Creative Commons License 2016.08.23 0 0 876

Köszönöm

Falra csak a rövid oldalon lévő 2 oszlopot(első/hátsó) és a keresztmerevítő gerendát tudom rögzíteni.

Zöld színnel jelöltem az alábbi skiccen.

A redőny esetleges szerelhetősége miatt a faltól kb mennyit hagyjak el?

a redőnytok mélysége 17 cm.

Előzmény: -carcass- (875)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.22 0 0 875

Hello

Nyugodtan lehet 10x10-es valamennyi oszlop. Elől-hátul elég 2-2, ha túlereszted a szelemeneket és könyökkel megtámasztod őket.

5/10-es palló is elég szarunak, nekem is az van. Kicsit meg fog csavarodni száradás közben, de azzal nem tudsz mit csinálni.

Lécezése mindenképp 5x5-ös legyen és merevítésnek egy tetőlécet üss fel a lécekre alulról - legalább az építés idejére, utána a fedés úgyis merevíteni fogja és a falhoz rögzítés is sokat segít majd.

Miért kell az OSB és a zsindely?

Előzmény: Jamesryan (874)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.22 0 0 874

Le is skicceltem a tervet, (nem vagyok mérnökember az rögtön látszik :-D)

- mindent ragasztott gerendából csinálok

- a méreteket ráírtam

- oszlopok: elöl 3 db (ezek 12x12, hátul 4 db: 10x10-es)

- szelemenek: elöl 12x12, hátul 10x10

- szarufák: 5x10 ?? (7 db-al számolok, 70 cm-ként rakva)

A szarufák hátul gerendapapucsokban lesznek (nyerek 10 cm magasságot),elöl ültetve a szelemenre.

Nagyjából ennyi, tető az részben lesz polikarb(30 %)., részben OSB, zsindely

A borítás még változhat,az nem fix.

Köszönöm, hogy rápillantasz

Előzmény: -carcass- (871)
Mishu77 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 873

Üdv Urak!

Abban kérnék segítséget, hogy létezik-e olyan táblázat vagy van-e valami szentírás arra, hogy mekkora és mennyi szeg kell bizonyos elemek rögzítésére? Pl.: 15x15-ös szelemen rajta 10x15-ös 6m-es szarufa 45°-ban... Vagy ilyenkor érdemes menetes szárat használni?

A válaszokat előre is köszönöm!

elemes Creative Commons License 2016.08.21 0 0 872

még a fenyőnél is puhább, gyengébb...

Előzmény: Csuklósbusz (852)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.21 0 0 871

Persze.;-)

A kulé kavicsról is veri ám majd mindenfelé a vizet.

Előzmény: Jamesryan (870)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.21 0 0 870

köszönöm.

elkészítem a héten a skicceket,gerendavastagságokat,stb.

felrakom majd,csekkolnád nekem,ha nem nagy gond?

eresz elsőre nem lesz,a végét pont egy kulé-kavicsos szakaszra gondoltam ki...

itt picit látszik:

Előzmény: -carcass- (869)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.21 0 0 869

Ja és ne felejtsd a csatornát - ha teljes hosszban betonra esik a lefolyó esővíz, az elég nagy területet összeken...

Előzmény: Jamesryan (867)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.21 0 0 868

Nekem ~2,70-en lejt 25 centit. A világon semmi gond nincs vele. Annyi, hogy az ereszvonallal párhuzamos toldás ne legyen a fedés anyagában, hanem menjen az eresztől a "gerincig" folyamatosan - ha van, akkor az átfedés legyen ~15 centi.

Nekem ilyen van rajta:

Elég vastag, jól bírja a strapát.

Flex simán vágja, csak annyi gond volt vele, hogy kötött a táblaméret és nekem a kisebb kevés volt, a nagyobb meg túl sok, így bár nem volt olcsó (45e-ért vettem) muszáj volt levágnom belőle.

Előzmény: Jamesryan (867)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.21 0 0 867

köszönöm.

Közben én is azt fundáltam ki, hogy lábai lesznek a falnál is és nem kerül fel a falra,konkrétan építek egy külön pergolát a teraszra , aminek nincs kapcsolata a házzal.

Csak a tető lesz érdekes,hogy ha jól sejtem alig lesz lejtése:

2m hossz-on kb 20 cm, lehet ebből gondom?

köszönöm

-carcass- Creative Commons License 2016.08.21 0 0 866

Ilyet se láttam még. Redőnytok az ablak előtt?

Előzmény: Jamesryan (863)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.21 0 0 865

Nem a 220 magasság a gond, hanem inkább a redőnytok. Bár az meg annyira egyszerű, mint a faék, ott nem sok mindennek van lehetősége elromlani.

Én a miénket lábra állítottam a falnál is, nem szeretek a falra gerendát rögzíteni. Száradás közben hasad, csavarodik stb és azt nem szereti semmi, amihez direktben hozzáér.

Előzmény: Jamesryan (861)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.21 0 0 864

Igen, ilyesmi, csak annyi a különbség, hogy a szarufa felső síkján kellene átvezetni, nem alulról felfúrni.

De alapvetően ennyi.

---

Igen, ez az alsó is járható megoldás. Látható, hogy nem gondoltak a terasz lefedésére a tervezés alatt...

Nálad arra kell vigyázni ha ilyet építesz, hogy a fedést ne vitt a falig, hanem hagyj a falnál ~10-15 centit a szellőzés miatt. Mivel nálad az egyik 3m-es oldalon fal van így kevésbé mozog alatta a levegő és egy ilyen polikarbont alatt elég meleg tud lenni.

Előzmény: Jamesryan (860)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.20 0 0 863

ilyen belülről:

ez szerelhető?elvileg minden ott van,aminek kell...

Előzmény: a tömeg az tömeg (862)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2016.08.20 0 0 862

"- a redőny tokja le lenne takarva, ez esetben szerelhető-e,ha bármilyen gond van vele? (alul kihúzható-e?)"

Hát kihúzni ki lehet, de új  redőnyelemeket már nem lehet oda szerelni. Azokat valahogy a csévéző hengerhez kell rögzíteni. Ha viszont belülről hozzáférhető a henger, akkor semmi akadálya.

Az én utólag szeret redőnyeimnél,  belülről minden szerelhető.

Előzmény: Jamesryan (861)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.20 0 0 861

közben még az is eszembe jutott,hogy simán a falra applikálnám a tartógerendát (alulról is megtámasztva,mert 10cm szigetelés van a téglán), csak 2 dolgon gondolkozom ezzel kapcsolatban:

- a redőny tokja le lenne takarva, ez esetben szerelhető-e,ha bármilyen gond van vele? (alul kihúzható-e?)

- illetve a magasság :220 cm körül lenne az ajtónál és 200 körül a végén...nem vagyunk óriások,de nem tudom érzésre ez mennyire lenne nyomasztó.

Jamesryan Creative Commons License 2016.08.20 0 0 860

végiggondoltam:

valahogy így gondoltad?

esztétikailag nem tudom hogy festene...

egyébként találtam egy házat a neten,ahol hasonló a megoldás szerintem (csak nehezen látszik):

Előzmény: -carcass- (858)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.20 0 0 859

köszönöm előre is

Előzmény: -carcass- (858)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.19 0 0 858

OK.

Holnap megpróbálom lefirkálni, de most be kell fejeznem egy fedélszéktervet. :-)

Előzmény: Jamesryan (857)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.19 0 0 857

Szia,

Sajnos a teraszfedős topik 2011-ben lehalálozott.

Ez egy 5x3 m-es (a 3 m még túlnyúlna 50 cm-el)

Az 5 méteren 3 oszlop (10x10-es lenne),erre a szelemen dettó 10x10-es.A szarufák 5x10-es.

Az egyik (fal felöli) 5m-t kellene valahogy megoldani.

Itt egyébként a szarufák 60 cm-re lógnak be (merőlegesen a falra),ha a végekre lenne kacsolva valahogy ,akkor 2,5m kellene áthidalnia,utána jön a szelemen és még 50 cm túllógás.

Ezt az U vasas dolgot nem igazán értem,sajnos nem vagyok szaki.. :-D

Egyébként mindent ragasztott gerendából szeretnék csinálni, nem túl sok a pénzkülönbség,de biztosabb anyag (már amennyire utánanéztem)

A tetőszerkezet szarufái 70 cm-es osztásonként jönnek ki a tetőből, 7 db összesen. Ennyi szarufát gondoltam továbbvinni a szelemenig.

Köszönöm

Előzmény: -carcass- (856)
-carcass- Creative Commons License 2016.08.19 0 0 856

Hello

Sajnos nem tudom mekkora a terasz falra merőleges mérete. Továbbá kérdés, hogy mennyire fontos az esztétikai oldal vagy inkább funkcionális szempont az elsődleges.

Mivel nagyon nem érdemes túlterhelni a szarufa végeket, így én egy pallót függesztenék a szarufák felső síkjára rögzített egyedi "U" alakú menetes vasakkal, amiknek a menetes vége a talaj felé néz. (nem tudom érthető e) - mindezt a lehető legközelebb a falhoz.

Több szarufára is felfüggeszteném a teherelosztás végett.

A pallóra szépen lehet rögzíteni a szarufák végét, melyek túlsó vége szabályos szelemenre ül fel.

Fedésnek mondjuk átlátszó Lindab trapéz lemez, mert a zárt cellás polikarbonát fényáron van. Ha számít az esztétika, akkor a látványos hajlásszögbeli különbség ajánlott.

Van egyébként teraszfedős topic is...:-)

Ha jobb szögben látszana a szerkezet, akkor lehetne egyéb megoldásokat is mérlegelni.

Előzmény: Jamesryan (855)
Jamesryan Creative Commons License 2016.08.19 0 0 855

Sziasztok,

Remélem él még ez a fórum.

Szeretnék segítséget kérni,egyelőre egyet:

Tavasszal szeretnék teraszfedést.

A probléma (vagy nem?),hogy a tetőszerkezet szarufái lelógnak az ajtó magasságába.

A teraszfedés szarufáit hogy rögzítsem a fal felöli oldalon?

Van megoldás (egyáltalán lehetséges-e) a szarufákhoz rögzíteni a szarufákat, falnál lévő tartógerenda nélkül?

Ha igen,milyen vasalattal? (gyártassak?)

Elsőre ez lenne a kérdésem,válaszaitokat nagyon köszönöm

fotó:

Ép-itt-ész Creative Commons License 2016.06.08 0 0 854

Hali

Na ez aztán a Dráma tagozat .

Első ránézésre bonyolult mert hőszigetelés , fólia, nagy a macera . Azért én a bontást javallom , éh gyomorra .

Előzmény: Törölt nick (853)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.27 0 0 853

Tudnátok segíteni hogy ezzel az ácsmunkával mit tegyek?

Csuklósbusz Creative Commons License 2016.04.12 0 0 852

Nyárfát használni tetőszerkezetnek mennyire vészes dolog??

Előzmény: jarokelo (418)
refse2 Creative Commons License 2016.02.21 0 0 851

A födémgerenda tartását valószínűleg nem befolyásolja a válaszfal.

Milyen vastag a fal?

Esetleg le tudnád fényképezni az érintett falat.

Előzmény: stinky14 (850)
stinky14 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 850

Sziasztok! 

A napokban vásároltam, egy régi parasztházat, fa födémmel. Első ház, teljesen laikus vagyok. A födém még jobban nehezíti a dolgokat. 
1 falat szeretnék kivenni, de a födém miatt nem tudom, hogy ez megoldható-e, és még azt sem, kihez forduljak. 
A mestergerendák elhelyezkedését nézve, tartófalnak gondolom.
A mellékelt képen pirossal jelöltem a gerendák körübellüli helyét, és zölddel a kérdéses falat. 
Valahogy megoldható az eltávolítása? 

MK0415 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 849

Nyilván nem a hosszméretre gondoltam, hanem például a szarufákhoz elegendő e az 5x15-ös méretű alapanyag, ha cserepet szeretnék a tetőre?

Előzmény: einohyl (847)
MK0415 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 848

Az engedélyről tudok és azzal nincs is gond. Az alapokkal sincs gond vannak elképzeléseim csak gondoltam több tapasztalattal rámutatnak olyan dolgokra amik nekem nem fordultak meg a fejemben.
A hőszigetelés nem elsődleges szempont, télen nem lenne használva.

Előzmény: joevagyok68 (846)
einohyl Creative Commons License 2016.02.05 0 0 847

",hogy milyen méretű faanyagot érdemes használni?"

Milyent milyent ???

Hát sok félét   +!

legalább 4 -5 szelvényméret és  vagy 35 hosszúság méret ! Készítéskor !

Vásárláskor pedig olyan hosszút amit szállítani lehet  !

Előzmény: MK0415 (845)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!