Sziasztok
Egy olyan topikot kívánok létrehozni , ahol a szakrális ház építésrő és tetőépítésről esik szó .
Rég elfeledett fa kötések , ács-szerkezeti megoldások , furfangos ötletek .
Kérünk ide minden fotót ami az ,, életem nagy műve ,,-ként lehetne aposztrofálni .
Nem a merőleges és precíz megoldások hanem inkább az elrugaszkodott , fantázia dús ,egyéni ötletek tárháza ként kívánnám működtetni .
Teret kívánok adni a régi ács mesterséggel kapcsolatos tudás megjelenítésére és megtárgyalására, sok fotó melléklettel .l
Nyugodtan lehet 10x10-es valamennyi oszlop. Elől-hátul elég 2-2, ha túlereszted a szelemeneket és könyökkel megtámasztod őket.
5/10-es palló is elég szarunak, nekem is az van. Kicsit meg fog csavarodni száradás közben, de azzal nem tudsz mit csinálni.
Lécezése mindenképp 5x5-ös legyen és merevítésnek egy tetőlécet üss fel a lécekre alulról - legalább az építés idejére, utána a fedés úgyis merevíteni fogja és a falhoz rögzítés is sokat segít majd.
Abban kérnék segítséget, hogy létezik-e olyan táblázat vagy van-e valami szentírás arra, hogy mekkora és mennyi szeg kell bizonyos elemek rögzítésére? Pl.: 15x15-ös szelemen rajta 10x15-ös 6m-es szarufa 45°-ban... Vagy ilyenkor érdemes menetes szárat használni?
Nekem ~2,70-en lejt 25 centit. A világon semmi gond nincs vele. Annyi, hogy az ereszvonallal párhuzamos toldás ne legyen a fedés anyagában, hanem menjen az eresztől a "gerincig" folyamatosan - ha van, akkor az átfedés legyen ~15 centi.
Nekem ilyen van rajta:
Elég vastag, jól bírja a strapát.
Flex simán vágja, csak annyi gond volt vele, hogy kötött a táblaméret és nekem a kisebb kevés volt, a nagyobb meg túl sok, így bár nem volt olcsó (45e-ért vettem) muszáj volt levágnom belőle.
Közben én is azt fundáltam ki, hogy lábai lesznek a falnál is és nem kerül fel a falra,konkrétan építek egy külön pergolát a teraszra , aminek nincs kapcsolata a házzal.
Csak a tető lesz érdekes,hogy ha jól sejtem alig lesz lejtése:
Nem a 220 magasság a gond, hanem inkább a redőnytok. Bár az meg annyira egyszerű, mint a faék, ott nem sok mindennek van lehetősége elromlani.
Én a miénket lábra állítottam a falnál is, nem szeretek a falra gerendát rögzíteni. Száradás közben hasad, csavarodik stb és azt nem szereti semmi, amihez direktben hozzáér.
Igen, ilyesmi, csak annyi a különbség, hogy a szarufa felső síkján kellene átvezetni, nem alulról felfúrni.
De alapvetően ennyi.
---
Igen, ez az alsó is járható megoldás. Látható, hogy nem gondoltak a terasz lefedésére a tervezés alatt...
Nálad arra kell vigyázni ha ilyet építesz, hogy a fedést ne vitt a falig, hanem hagyj a falnál ~10-15 centit a szellőzés miatt. Mivel nálad az egyik 3m-es oldalon fal van így kevésbé mozog alatta a levegő és egy ilyen polikarbont alatt elég meleg tud lenni.
"- a redőny tokja le lenne takarva, ez esetben szerelhető-e,ha bármilyen gond van vele? (alul kihúzható-e?)"
Hát kihúzni ki lehet, de új redőnyelemeket már nem lehet oda szerelni. Azokat valahogy a csévéző hengerhez kell rögzíteni. Ha viszont belülről hozzáférhető a henger, akkor semmi akadálya.
Az én utólag szeret redőnyeimnél, belülről minden szerelhető.
közben még az is eszembe jutott,hogy simán a falra applikálnám a tartógerendát (alulról is megtámasztva,mert 10cm szigetelés van a téglán), csak 2 dolgon gondolkozom ezzel kapcsolatban:
- a redőny tokja le lenne takarva, ez esetben szerelhető-e,ha bármilyen gond van vele? (alul kihúzható-e?)
- illetve a magasság :220 cm körül lenne az ajtónál és 200 körül a végén...nem vagyunk óriások,de nem tudom érzésre ez mennyire lenne nyomasztó.
Az 5 méteren 3 oszlop (10x10-es lenne),erre a szelemen dettó 10x10-es.A szarufák 5x10-es.
Az egyik (fal felöli) 5m-t kellene valahogy megoldani.
Itt egyébként a szarufák 60 cm-re lógnak be (merőlegesen a falra),ha a végekre lenne kacsolva valahogy ,akkor 2,5m kellene áthidalnia,utána jön a szelemen és még 50 cm túllógás.
Ezt az U vasas dolgot nem igazán értem,sajnos nem vagyok szaki.. :-D
Egyébként mindent ragasztott gerendából szeretnék csinálni, nem túl sok a pénzkülönbség,de biztosabb anyag (már amennyire utánanéztem)
A tetőszerkezet szarufái 70 cm-es osztásonként jönnek ki a tetőből, 7 db összesen. Ennyi szarufát gondoltam továbbvinni a szelemenig.
Sajnos nem tudom mekkora a terasz falra merőleges mérete. Továbbá kérdés, hogy mennyire fontos az esztétikai oldal vagy inkább funkcionális szempont az elsődleges.
Mivel nagyon nem érdemes túlterhelni a szarufa végeket, így én egy pallót függesztenék a szarufák felső síkjára rögzített egyedi "U" alakú menetes vasakkal, amiknek a menetes vége a talaj felé néz. (nem tudom érthető e) - mindezt a lehető legközelebb a falhoz.
Több szarufára is felfüggeszteném a teherelosztás végett.
A pallóra szépen lehet rögzíteni a szarufák végét, melyek túlsó vége szabályos szelemenre ül fel.
Fedésnek mondjuk átlátszó Lindab trapéz lemez, mert a zárt cellás polikarbonát fényáron van. Ha számít az esztétika, akkor a látványos hajlásszögbeli különbség ajánlott.
Van egyébként teraszfedős topic is...:-)
Ha jobb szögben látszana a szerkezet, akkor lehetne egyéb megoldásokat is mérlegelni.
A napokban vásároltam, egy régi parasztházat, fa födémmel. Első ház, teljesen laikus vagyok. A födém még jobban nehezíti a dolgokat. 1 falat szeretnék kivenni, de a födém miatt nem tudom, hogy ez megoldható-e, és még azt sem, kihez forduljak. A mestergerendák elhelyezkedését nézve, tartófalnak gondolom. A mellékelt képen pirossal jelöltem a gerendák körübellüli helyét, és zölddel a kérdéses falat. Valahogy megoldható az eltávolítása?
Az engedélyről tudok és azzal nincs is gond. Az alapokkal sincs gond vannak elképzeléseim csak gondoltam több tapasztalattal rámutatnak olyan dolgokra amik nekem nem fordultak meg a fejemben. A hőszigetelés nem elsődleges szempont, télen nem lenne használva.