Keresés

Részletes keresés

Öreg Halász-) Creative Commons License 2018.02.01 0 0 16313

üstrést =üstház

Előzmény: Öreg Halász-) (16312)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2018.02.01 0 0 16312

Meg van hozzá a mosógép dobja a tengellyel és az üstrést a csapágyházzal! Azok is felhasználhatók ! Én 10-15 ezer körül várnék érte,de segíthetsz egy baráti,reális ár belövésében!

Előzmény: Bazarghai (16311)
Bazarghai Creative Commons License 2018.02.01 0 1 16311

Szia László!

 

A motor állandó mágneses, viszonylag nagy fordulatszám tartományban használható, újratekercselhető, és kis ügyességgel minden tengelyre fel lehet szerelni. Ha tudsz angolul akkor a következő link alól minden információt megkapsz. Sőt még annál sokkal többet is.

 

http://www.thebackshed.com/windmill/Contents.asp#3

 

Motorként alapvetően valahol 1000 watt körül üzemel, de megfelelő áttételezéssel ki lehet venni belőle 300-500 wattot generátorként.

Persze, csak ha van megfelelő szeled. 

 

@Öreg Halász: mennyiért adod a tiédet?

 

Bazarghai

 

 

Előzmény: laccika77 (16309)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2018.01.31 0 0 16310

Erre átengedném a reagálás lehetőségét a témában otthonosabb toniktársaknak.Remélem élnek a lehetőséggel.

Előzmény: laccika77 (16309)
laccika77 Creative Commons License 2018.01.31 0 0 16309

Ha jól látom LG m.gép motor, mit lehet kihozni belőle? Milyen fordulatszám tartományban?

Előzmény: Öreg Halász-) (16308)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2018.01.22 0 0 16308

Kedves topiktársak !

Bazarghai topiktárs utolsó bejegyzésében látható motorral megegyező motoromtól megválnék!Ha valakit érdekel jelezze!

Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 16307

Szia!

 

Örülök nagyon a hozzàszòlàsodnak! Lelkesìtő mindenkèpp. Èvekkel ezelőtt màr olvastam a fòrumot, àtràgtam magam legalàbb sokszàz kommenten lelkesen ès most is. Persze egy hàz àramellàtàsàhoz valòban sokat kell invesztàlni, igazatok van, mindenkinek aki ezen a règi közhelyen lovagol. De èn előbb màst tervezek. Egy 10-30W-os jàtèkszert. Szeretnèm lègterelèssel ès 1-2 ùj ötletemmel felvèrtezve, 1. lekicsinyìteni a dolgot, 2. lènyegesen csökkenteni a költsègeket 3. nagyban növelni a hatèkonysàgot. Persze ez is elvihet ugyanannyit. De azon legalàbb nem fogok meglepődni. :D

 A lapàtok terèn megpròbàlkoznèk epoxyval nagyobbaknàl esetleg merev hàlòval vagy kemènyìtett dròttal merevìteném  ha szüksèges.

 Ami érdekelne, hogy a jegesedèssel mit fogok kezdeni? Gondoltam olyan festèkre vagy egyèb bevonatra ami lepergeti a vizet. Persze lehetne mindenfele vastagabb dròtokat rakosgatni a szerkezetbe ès azokkal fűteni legalàbb 5-6 fokosra. Mint a cekàszgèp fűtőellenàllasa. Itt nagyon hülye időjàràs van, kèpes 4 centi jèg fagyni a szèlvèdő aljàra olyan gyakran olvad ès fagy felvàltva időnkènt.

 Errefele van szèl àllandòan, ami nagyon kedvező. Adott hozzà minden. Hegyek, tavak, folyòk, abnormàlis időjàràs...

 A lapàtok kiforgatàsàròl tudok. Èn mondjuk màsra gondoltam, de a tengelyekre szerelt,  hajlìtott fogaslècekkel elèg egyszerűen kivitelezhető lenne az is.

  A viharvèdelmi dolgokat pedig a generàtorròl működtetnèm, ha nincs technikai akadàlya. Pl. a lègterelők forgatò motorjait vagy a lapàtokat közelìtő-tàvolìtò motort, a billentő motort. Arra az egy màsodpercre kàr ki-be ràngatni az akksibòl az elektronokat. Tehàt az akksikat kìmèlni fogja ès remènyeim szerint mèg spòrolni is fog az àrammal. 

 Ahogy làtjàtok pàr dolgot meg kell oldjak mèg amire egy remènyteli prototìpust összerakok tesztelèsre, de nem is egy szokàsos pörgettyű èpìtèse a cèlom. A 80 euròs villanyszàmla sem zavar igazàbòl (85 megnèztem). Ennek a megspòrolàsa inkàbb csak jutalom volna a projekt vègère.

 Szòval nem sürgős, hogy munkàba àllìtsak valamit. Ràèrek kidolgozni.

 Szeretnèk egy ùj alapmodellt tervezni.

Főleg a hobbi épìtők tàmogatàsàra, de az olcsòbb technològia segìtenè a környezetbaràtabb àram elterjedèsèt. Örülnèk ennek is. 

Összefoglalva: az ismerteknèl kisebb, erősebb, olcsòbb, hatèkonyabb, problèma mentesebb ès a szèlviszonyokra minden téren kevèsbè èrzèkeny generàtort akarok. Nagyvonalakban màr tudom is hogyan. Persze ez most ùgy hangzik mintha vìzből akarnèk bort csinàlni. De ez nem baj, minden ùgy hangzik mielőtt először megèpül. Egyszerűsègben mondjuk nem tudok konkuràlni egyik tìpussal sem. Főleg nem a menő tolatòs turbinàval vagy az amerikai farmok fèlhordòs monstrumjaival. De nem szeretnèk olyan mèlyre sem süllyedni hogy 2-3 arduino panel vezèreljen mindenfèle elektronikàt meg mèrőt. Ìgy àllok most a szerkezet elmèleti rèszènek tervezèsèvel.

 Ez a hsz sem sikerült rövidre.

Előzmény: Bazarghai (16306)
Bazarghai Creative Commons License 2018.01.21 0 0 16306

Kedves Gábor!

 

A múlt év utolsó napján beköszöntem új évet kívánni és mindjárt jött a válasz: nem nagyon jár ide senki. Most meg hirtelen két oldalnyi komment várt, mikor újra benéztem. :) Üdv, közöttünk!

 

Mivel a vegyes dolgokat jobb szendvicsben adagolni, így most jön a rázós része.

A lelkesedésed dicséretre méltó, enélkül nem is érdemes valamibe belevágni.

Ez azonban kevés egy komoly projecthez. Az első és legfontosabb tanácsom/tanácsunk: olvass és olvass! (Célszerű 500-as oldalankénti leosztásba rendezni a fórumot).

 

A fórum iszonyú terjedelmes, de ha nem akarsz belebukni az építésbe muszáj elolvasnod. 

10 évnyi szenvedéstől menekíted meg magad.

Sokunk, mint például Attis57, Gyula20, Recsiloz(!) és még sokan hihetetlen energiát és időt fektettünk az építésbe. Nekem a PVC lapátos, tolató üzemű, húzóterhelésre erősített, vízszintes tengelyű gép vált be, körülbelül 3 méteres rotorátmérővel. Én a közvetlen meghajtást részesítem előnyben, állandó an sok mágneses, sokpólusú motorral (tipikusan LG mosógépmotor). Az én gépem esetén is maximum 300(!) wattal számolok/remélek, ennél többet kihozni ekkora rotorból nem is lehet magyar szélviszonyok mellett. Az általad emlegetett viharvédelmet és a szél minél job kihasználását lapátprofil forgatással oldják meg a nagyok. Hatalmas vihar esetén teljesen szembeforgatja a széllel a lapátokat, a lehető legkisebb felületet mutatva a viharnak. Ezek nem új dolgok, réges régen kitalálták őket, fellelheted a fórumon, együtt mindenféle ötlettel tartóoszlopra, viharvédelemre, profil kialakításra, töltésvezérlőre és még sok mindenre.

 

Ha időtálló gépet szeretnél keményen kell bele gépmunka, ami igencsak megdrágítja a dolgokat. Ha van otthon gépparkod, tudsz hegeszteni, rengeteg szabadidőd van, akor is százezrekbe fog kerülni a megvalósítás. A legfontosabb pedig a biztonság. Nem építhetsz olyan gépet, ami nagy vihar esetén leszakad és a szomszéd hátából veszed ki a lapátokat. Az én gépem kerek egy éve tesztüzemben van, túlélte már a nyári iszonyú viharokat és a fagyos telet is, idén rakom majd fel rá a generátort. Ha úgy is bírja majd, akkor kerül telepítésre a domboldalon, ahol házat vettem (egészen “véletlen” hazánk legszelesebb vidékén).

 

Az én álmom egy saját, sziget üzemű hibrid rendszer, mikrokontroller vezérléssel. 10 darab 250 wattos napelem, egy targonca akku, a szélgenerátor és egy alacsony frekvenciás inverter vár már, hogy összeállítsam az egészet. Mindez csak évek kérdése… J

 

Egyenlőre talán ennyit, ha kérdésed van szívesen válaszolok. Bazarghai kukac gmail dot kom.

 

 

Bazarghai

 

Előzmény: Tóth Gábor 1990 (16303)
Barret02 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 16305

:)

Előzmény: Atis57 (16304)
Atis57 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 16304

Szia!

 Ez jó ötlet .------néhány fényképpel megtámogatva....

Előzmény: Tóth Gábor 1990 (16303)
Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 16303

Köszönöm a tanàcsokat, aki tud mèg a projekthez konkrèt tippeket, tudni valòkat, ne fogja vissza magàt, mindig azt mondom, inkàbb meghallgatom mégegyszer azt, amit màr tudok ès esetleg tanulok valami ùjat, minthogy ne hallgassak meg valakit. Plusz a tanàcsoktòl egyre magabiztosabb vagyok. Amùgy sem vagyok szakèrtője a tèmànak. Néha bizonytalankodok, mert axiàlis generàtort nem èpìtettem mèg.

Mivel most felfüggesztettem a nagyobb kiadàsokat, amìg letisztàzòdnak az esküvő pontos költsègei, elhatàroztam, hogy csinàlok egy zsebgeneràtort 9W szobavilàgìtàs ellàtàsàra. :)

Ez lesz a kicsinyìtett màsa a tervezettnek. Majd beszàmolok az eredmènyről.

 

Atis57 Creative Commons License 2018.01.14 0 1 16302

Szia!

 Ad1--kihegyezhetem a legapròbb lègmozgàsra is?;

 Ehhez szoktak 2db generátort felrakni pl;  30-50W és a 300W.

Ad 2; Ha vmi amerikai autóból  a bolygóműves váltót beraknád --akkor igen !

 de ez üresben is megenné a teljesitményed(300 W) kétszeresét !

 A kis robogók" CVT-vel (Continously Variable Transmission), vagyis fokozatmentes automata sebességváltóval"ezeket is nehéz kézzel megforgatni .kell a 1/4 lóerő.Ez is 180W !

 AD 3;A 110Ah akkuba bele kell tölteni 1580 Wh-t ......ha ezt tudja a szélgéped?

 AD 4;Sztem  ez a hűtő papir a "kinai mese"

 ilyen hűtő esetleg Grönlandon van , hogy 26Wh-val beéri óránként --inkább a 2-3X a valós.

 De ez jó ötlet, jobb mint fékkel ,ellenállással elmelegiteni a fölösleget.

 

 Kb ennyi jutott elsőre az eszembe ......

 Játék szélforgók "némi fékezéssel " hány órát forognak a kiszemelt helyen? Milyen fordulattal?

 Persze egy szélsebesség mérés precizebb. Abból már lehetne teljesitményt számolni.

Vagy;pár hozzászólással előrébb irtam olcsó makett szélerőgépekről.

 

                                      üdv; A+

Előzmény: Tóth Gábor 1990 (16301)
Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.14 0 0 16301

Sziasztok. Szàmolgattam a kèplettel papìron is, a zöldtech szàmològèpèvel is, az jött ki, hogy 4m/s-os szèlnèl 60W körül termelne, de 10 felett megennè a 300W-os generàtort, ha 80cm hosszù lapàtokkal szerelnèm. Tehàt csinàlhatom kisebbre vagy egy masszìv àttètellel kihegyezhetem a legapròbb lègmozgàsra is? Vagy egy több fokozatù automata vàltò sem lenne hülyesèg talàn. Itt mifelènk mondjuk elèg szeles szinte mindig. 

A màsik kèrdès hogy a 300as generàtornak nem lesz kevès a 110Ah-s akku ìgy? Vagy esetleg tegyem rà a hűtőt ha tùl sokat pörög, hogy legyen napközben is folyamatos fogyasztàs? A hűtőről mellèkelem a fogyasztàsi adatokat. Vàrom az ötleteket.

Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.14 0 0 16300

Ja igen. Az első képen levővel mèg a tengelyt is ki tudod spòrolni, hogy még gyorsabban munkàba àllìtsd a generàtorod hamàr van.

Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.14 0 0 16299

Szia!

 

Csinos rendszer, gratula. Ha autò generàtort ès autò akksit akarsz hasznàlni, akkor ne fektess sokat bele. Se pènzt, se időt. Elèg keveset fog termelni, de persze ha könnyen, olcsòn megcsinàlod akkor megèri. Kis hatàsfok, kis befektetèst ér. Szerintem vàgj egyenes lapàtokat a pvc csőből, kösd direktbe a generàtor tengelyt egy tengellyel, merevìtsd ki egy vàzzal ès kb ennyi. A lènyeg hogy működjön. Mindenfèle kozmetikai beavatkozàs felesleges. Inkàbb arra törekedj, hogy a tengely stabil és egyenes legyen, ne verje szét magàt. Aztàn ha màr termel, fejlesztgeted annak függvènyèben, hogy mennyit èr meg neked amit termel. Ha esetleg nehezen forog, ràerősìtesz a keretre 3 légterelő tàblà, hogy több szelet kapjon.

 Az első kèp egy relatìv egyszerű darab, a màsodik pedig elvben arra hasonlìt amit a vègèn ìrtam. Igazàbòl az első verziònak is tökéletesen működnie kellene ès ahogy làtod, egyszerűbb szerkezet, mint a 3 lapàtos szèlforgò, ami sokkal kevesebbet termelne. 

Előzmény: Atis57 (16298)
Atis57 Creative Commons License 2018.01.14 0 0 16298

Szia!

 Ma délben , pont merőlegesen kapta a 60W-nyi napelem.

 Elnézést ellenfényben baromira vacak képek lettek ..Ez az 1 legalább ......olvasható?

Előzmény: alfi13 (16285)
András Fábián Creative Commons License 2018.01.14 0 0 16297

András Fábián Creative Commons License 2018.01.14 0 0 16296

van egy kisseb solar rendszerem ami 500w invertel és 20w solar panel csak led világitást használok rolla a gondom hogy semmi kép nem jön ki belölle a 20 watt amp leg magasabb 1.20 volt 

András Fábián Creative Commons License 2018.01.14 0 0 16295

sziasztok szélkereket szeretnék csinálni vagy 1 auto generátorom 2 m pvc csövem 

[tamkov] Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16294

Szia,

teljesen ugyanilyenem van, csak más címkével. Ilyen: http://ytsol.in/wp-content/uploads/2016/02/inverter-1.jpg

Elvileg 1000W, csúcsban 2000W. Minden szerszámgépem megy róla, kivéve az 1100W-os kézi körfűrész nem.

Illetve van egy kicsi asztali körfűrészem ami 900W, annak már nem bírja az indítási áramát letilt, azt egy fázishasítós szabályzóval indítottam. Én szivargyújtós kábelt nem is kaptam hozzá. 2db 50A-os biztosíték van benne.

Igaz már 5-6éve vettem, lehet már ezt is hamisítják :)

A nyáron megvettem a (szigetüzemű) házba beépítésre szánt nagyobb invertert (3000W), ez meg mobil áramforrás lett :)

 

Előzmény: Atis57 (16280)
Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16293

Off: Nem tudom ilyesmi belefèr-e a fòrumba, de most làttam egy pulcsin a feliratot, ami nagyon motivàlò volt szàmomra. (Nèmetül) "Sokan csinàlnak szelet. Mi vihart csinàlunk" Èn sem szeretek màsolni, sajàtot szoktam alkotni. Nekem ìgy kerek a vilàg. Szòval amìg màsok a szelet legyezik, mi èljünk a viharban. Szèlből szèlforgòt, viharbòl pènzt.

alfi13 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16292
Előzmény: Barret02 (16288)
Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16291

Belül a szerkezet alsò ès felső harmada legalàbb üres, ìgy belefernènek az alkatrészek. Alulra Pl.  a fèk ès az akku hogy alacsonyan legyen a sùlypont.

Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16290

30 fokonkènt gondoltam 6-8cm szèles hajlìtott lapàtokat. Eszembe jutott közèpre egy szèltörőt is önteni. Mint a hullàm törő,  de lehet nem is működne. Ugye a szèlből akkor tudsz 100%-ot kivenni ha megàllìtod. De akkor meg ott marad a levegő ellenàllàst tàmasztva. Vagy megèri vagy nem. 2-3 karral gondoltam rögzìteni 1-1 lapàtot a merevitès kedvéèrt. A szerkezet lehetne simàn 80cm magas. Azaz azaz8x76cm hajlìtott kb 9.5x80cm 12db lapàt. Ez csak nagyvonalakban van meg. Àltalàban fejben tartok mindent, rajzot a közèpsuliban ès pàr hàz mèretű robotnàl làttam utoljàra. De nagyvonalakban nem lehet egy alkatrészt legyàrtatni. "Kicsit nagyobb a gèphàz, de majd kalapàccsal megigazìtod". Ez nem működik. Ezèrt lenne jò kiszàmolni a szüksèges mèreteket.

Előzmény: Barret02 (16284)
Barret02 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16289

Félre értettél! A szélenergiát nem a géped minősége határozza meg,az egy adott fix érték,ami pontosan kiszámolható. Ehhez kell tudni a rotor által lefedett légtér területét,és a pillanatnyi szélsebességet.Ezt akarják felülírni az "okos" feltalálók,sajnos az ingyen energiagép eddig még nincs feltalálva.

De lehet barkácsolgatni,ezért jött létre ez a fórum.Sajnos mindig eltűnnek egy idő múlva a kísérletezgetők.

Előzmény: Tóth Gábor 1990 (16287)
Barret02 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16288

Milyen feszültségű a napelem? Nem 18V-os? Mert akkor az akku jól beterheli,és elég sok energia elveszik. Erre találták fel a szolár töltőt,ami figyeli a panel terhelését,és adott feszültség alá nem terheli le.   Lehet vele jó pár százalékot nyerni.   De ha nincs napfény,ez sem megoldás. A napból jön az energia.

Előzmény: alfi13 (16285)
Tóth Gábor 1990 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16287

Csak a hagyomànyos szelforgòèt. 1 òràja ìrtam nekik hogy csinàljanak axiàlishoz ès 100% feletti hatàsfok megadàsi lehetősèggel a lègterelők miatt. Ìrjàk ott az oldalon,  hogy ha van javaslatod ìrd meg.

Előzmény: Barret02 (16286)
Barret02 Creative Commons License 2018.01.13 0 1 16286
alfi13 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 16285

Nem volt közte átalakító holnap kipróbálom egy rendes szolár szabályozóval is. Nem tudtam ezeket az adatokat a napelemekről. Az akkumulátor feszültsége 12,5V míg nem tettem rá a napelemet, utána nem mértem.

Előzmény: Atis57 (16279)
Barret02 Creative Commons License 2018.01.13 0 1 16284

Arra vagyok konkrétan kíváncsi,hogy mekkora felületből veszed ki az energiát! Mert abból pontosan ki lehet számolni az általad építendő gép elméleti maximális teljesítményét. Ez fizika. Rotor átmérőből ki lehet számolni a teljesítményt,ha tudjuk a pillanatnyi szélsebességet.Áttételt meg felejtsd el,mert a kivehető teljesítmény nagy részét átalakítja surlódássá,tehát elveszik.

Előzmény: Tóth Gábor 1990 (16283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!