Laci bátyámmal telefonoztunk is az ügyben. Kistuci 1977 jelez majd, hogy mikor mehetek a cuccosokért, akkor megkísérlem tetten érni valamerre őt is, és kikölcsönözhetem a készletét.
Egy karistot még futok az ügyben. Megkérdem melóhelyen van-e. Az tuti, hogy van bent menetjavító, csak az kérdéses, hogy M6-os van-e.
53Zsiga, van egy huszas és egy harmincas számod elmentve nálam. Melyik az elérhetőbb?
Célegyenesben vagyok a 207es blokkal. Minden csillag együtt áll, mert van már frissen fúrt 207 és 210 hengerem is, Jeszy bácsi jóvoltából már 210 hengerfej is, szóval válogathatok... DE! Fény derült az elkövetett szarvas hibámra!
Amikor válogattam a blokkokat, figyeltem a tömítő felületekre (még síkoltam is őket az üveglapos módszerrel), a csapágyházak állapotára, csak egy dologra nem: a tőcsavarok menetes furataira.
A négyből egynél a furatban a menet eleje tutira hiányzik, egy furat pedig totál használhatatlan (nincs egy karcolat menet sem benne).
Valakinek van menetjavító készlete (M6) kölcsönösbe? A rugós menetbetétet be tudom szerezni helyben, de 8-9e Ftot nem áldoznék be a készletre ha nem muszáj.
Én is a gréc kocka mellett döntenék, drágább de megbízhatóbb, egyszerűbb és egy motoron mindent tökéletesen kiszolgál. A Simsonokon volt dióda és tekercs szűrés de az is átalakult gréccé.
Mindenképp kell egy relé ami szaggatja neked az áramot hogy szabályozottan villogjon, nézz hozzá egy simson indexrelét azzal szerintem egyszerű megoldani :)
Hát én diódával csinálom meg ma mondjuk én az egész áramkört magamnak építem mondjuk a dióda után én teszek be egy elco-t pont azért hogy ne villogjon...
Azt elfelejtettem írni, hogy a LED önmagában is diódaként viselkedik, s a váltófeszültség felével dolgozik. Tehát amikor rákötötted a generátor váltófeszültségét és villogott, akkor láthattad hogy mennyit ér magában.
Olyan lenne egy diódával, hogy még jobban villogna. Valamint a váltóáramú generátorból érkező szinuszhullámnak csak az alsó vagy a felső részét használná fel, a többi menne a levesbe. Az egyutas egyenirányító ide (egy dióda) ezért nagyon kevés.
A kétutas azaz Graetz-egyenirányítóban négy darab dióda van, a váltóból egyent csinál, és mindkét félhullámot felhasználja, ezért látszik kevésbé a villogás. Ez alap dolog, ide ez kell. Ha mégis tapasztalsz valami vibrálást, az Ady Endre utcai boltban ajánlhatnak hozzá még egy kondenzátort is, ami szintén nem egy drága holmi. Ezt egész egyszerű módon a kimenettel párhuzamosan polaritáshelyesen be kell kötni.
Srácok az egyenirányítást nem kell ennyire túlreagálni hála az égnek a babetta egyszerű jószág ilyen szempontból is, graetzre azért nincs szükség mert bár váltó áramot állít elő földfüggetlen, egy egyszerű mezei nagyobb diódával nyugodtan lehet egyenirányítani a lámpába menő feszültséget!
az egyenirányitó egy greatz híd volt 4 lábbal és lapos. A 2 középre ment a blokkbol feljövő zöld sárga vezeték meg a testelés,a +és - láb adta magát. Hogy konkrétan milyen az értéke a greatznak nem tudom mert az elektronikai boltban elmondtam mihez szeretném és adák ezt.ráirva nincsen semmi.a bolt kispesten az Ady utcában van. a fényképen lehet látni a bekötést és hogy az első lámpába tettem be
Arra gondoltam, mi nem csak azt szoktuk kitenni a fórumra hogy mit készítettünk, hanem azt is hogy hogyan, hogy más tagtárs is elkészíthesse ugyanazt.
szerintem egy 12V-os táppal meg kell kóstoltatni, és megmérni mennyi áramot vesz fel. Az szerint kellene egy Graetz kockát venni. Illetve még csak az sem. Mert ha többszörösen túlméretezed még akkor is vidáman befér a lámpa tokjába.