köszi de az a baj, hogy nekem az Orex és a Hantos is egy lehúzó kategória, mert az orex egy szövetkezet, a hantos meg egy nagyobb név, amit sajna az árban érvényesítenek. Én egyértelműen egy maszek kis órásbácsira gondoltam, aki szépen elbíbelődik a ketyerével. Sajnos nincs erre tízezres keretem, mert akkor biztos a Sas utcába vinném az omega szervízbe... Köszi
Sziasztok! Az alábbiakban szeretném a segítségetek kérni. Van egy kézifelhúzós automata, 70es évekből származó Omega Geneve órám (téglalap alakú) órám, ami sajna megállt ketyegni felhúzás után.
Szeretnék egy olyan órást találni, aki ért az ilyen régebbi órákhoz azaz nemcsak elemet tud cserélni, mint a mai túlnyomó többség :(. Egy olyan emberkére van szükségem aki tényleg lelkes, szakértő, viszont nem húzza le az embert (nem ilyen belvárosi zsivány órás). Nekem volt a Lehel térnél (Bp) egy idősebb bácsi aki 1-2 ezerért bármit megcsinált, csak ő sajna visszavonult. Valami hasonló kéne Budapesten vagy környékén, címmel vagy elérhetőséggel. Segítségeteket előre is köszönöm! Szabolcs
"Tisztán magánvélemény: a mechanikus óra legyen kézihúzós."
Azért nekem mindig van egy kis hiányérzetem, ha kézihúzós van rajtam. Szeretem érezni, ahogy dolgozik az automatika. Ha már örömünket próbáljuk benne lelni :)
A tokozás kifejezést direkt próbáltam kerülni, szebb kifejezést keresve, ugyanis érzésem szerint elég negatív a kicsengése (lehet okkal).
--
meglátásom tokozásról:
Valóban, sokkal szebb lenne a világ, ha mindenki órájában az adott gyártó által tervezett és gyártott szerkezet lehetne . Véleményem szerint, ha csak ilyen órák készül(het)nének mondjuk Svájcban, egyikünknek sem lenne - megfizethető - svájci órája.
A "tokozás" más területen is tetten érhető - nem kell messzebb menni (nézni) akár a monitorunkban lévő "képcső"/ LCD panel sem biztos, hogy a "tokon" szereplő márkjelzést birtokló gyártó által készített, az "csak" egy tok.
Az autógyártás is használ beszállítók által gyártott alkatrészeit, és a "tokozza" saját kasztnijába.
Vagy akár ruházati márkák között is találunk csak
"cimkéző" vagy akár csak "fogasra akasztó" márkákat, kínában készült ruhákat "más köntösben ("tokban").
egy koronazáras mechanikus pedig legyen automata és pontos (vagy legalább pontosra bejátszható), hogy ne kelljen csak kéthavonta kitekerni a koronáját. ;-)
mondjuk ez csak annak lényeges, aki csak egy ilyen órát hord szinte állandóan.
Véletlenül se tekintsd kioktatásnak, inkább "ismeretterjesztés"-nek:
a "beépítés" kifejezést régi, vagy zsebóra szerkezetek jellemzően egyedi betokozására használjuk.
A Tissot és még sok tiszteletreméltó gyártó nem gyárt egyáltalán saját szerkezetet, ezért "tokozó"-nak hívjuk és típusoknál erre nem is kell utalni, mert értők között mindenki tudja, hogy a Tissot a Swatch csoport tagjaként ETA szerkezeteket épít be.
Még egyszer mondom nem kötözködöm, csupán azt figyelem, hogy jóindulatú tévedések, információ hiánya miatt hogyan torzulnak korábban jól definiált kifejezések.
Ha lehet próbálom ezt szép szóval megelőzni.
----
Tisztán magánvélemény: a mechanikus óra legyen kézihúzós. Akinek nincs napi 10 mp-e az órájára, az ne hordjon mechanikust:)
Szia Miki, köszönöm - részemről - most nem aktuális a vétel.
Azt megkérdezhetem, milyen módon van a hátlapja rögzítve? "Pattintós"? mert nem tűnik becsavarhatónak, és csavarok sem rögztíik, ha jól látom a képeken.
Elhiszem, hogy jó szerkezet dolgozik benne, de a sajátot jobban kedvelem. A 38 mm sajnos nekem gáz, elég gebe vagyok (ez a mai trendben komoly hendikep). De tényleg marha stílusos a vekker, kifejezetten tetszenek a '40-50-es évek órái.