A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Egy szögvashoz, vagy laposvashoz például milyen vastag pálca ajánlott?
Attól fögg, mekkora a szögvas vagy laposvas falvastagsága.
Végigolvastam az eddigieket, röviden és tömören:
-fémtiszta felület. Festék, rozsda, olaj, stb. lepucolandó. Nemcsak a hivatásos, hanem a "ház körüli" hegesztésnél is számít.
-ha sarokvarratot csinálsz, próbáld picit lengetni az elektródát. Kábé hasonló mozdulatok, mintha egy picike ecsettel mindkét fémfelület sarok felőli 2-3mm-es részét be kéne festened. Nehéz így neten át elmagyarázni, a szükséges finom kézmozdulatokat főleg :-).
-sokat segít az is, ha mindkét összehegsztendő munkadarabot összetesteled. Kb. olyan vastag rézvezeték kell, mint a munkakábeled, a két végére földelőcsipesszel. Csodákat tud tenni! Még "ház körül" is, használaton ívül se foglal sok helyet a Hetra tetején.
Közben eszembe jutott még egy gondolat. Jól gondolom, hogy bizonyos varrattípusokhoz más féle elektróda szükséges? Lehet, hogy ami nekem van, ezért jó egyéb varrattípusokhoz, a sarokvarratokhoz viszont nem? Elnézést a láma kérdésekért, de mint írtam, nem vagyok szakértő, csak egyszerű barkácsoló.
Az a helyzet, hogy ezzel a pálcával egész jól tudom hegeszteni a rendelkezésre álló anyagokat, bár való igaz, hogy nem mindig egyszerű ívet gyújtani, ez valószínűleg az alacsony üresjárati feszültségnek tudható be. A bajom csak a sarokvarratokkal van. Szerválok majd néhány szál ER23 pálcát, meg megpróbálok a Fox-ból is szerezni legalább egy próbára valót. Egy szögvashoz, vagy laposvashoz például milyen vastag pálca ajánlott? Elvileg a trafóm viszi a 3,2-est is. Továbbra is leszögezem, nem vagyok hegesztő, nem is szeretnék az lenni (legalábbis egyenlőre biztosan nem), de érdekel a dolog, és szeretném megoldani ha a ház körül akad valami hegeszteni való.
én 130 hetrával hegsztek otthon a böller elektrodát jol viszi az esabot kevésbé ezért 2,5 böllert suoktam venni a javaslatom az hogy kezdl sarokvarratnál egy alapármerőségen és addig emeld azt amig hallod hogy jol ég apálca ez olyan 120 és 130 a között van 2,5 pálcával persze anyagvastagságtól függően
De tudod ki a hegesztő legjobb tanitomestere a köszörű hehehe.
Na de csak tanácsolni tudom gyakorolni-gyakorolni-gyakorolni magamról tudom ha egy hétig nem hegesztek azt észreveszem magamon, a mester attól mester hogy mindig folyamatossan képzi magát elméletben-gyakorlatban és elfogadja mások tanácsát, kritikáját.
bocsi, de amit te szeretnél művelni az a hivatásos hegesztők szemében egyfajta sufnitunning a hegesztés területén!! :)) így nemnagyon akartak válaszolni, mit is??, nincs evs lap, meg anyagösszetétel ismeret meg pálca info, meg hasonlók!! persze én értem, h neked mi a gondod! de igyis nehéz észt osztani, mert anno, mikor énis jártam hasonló cipőben, elkezdtem próbálkozni , különböző pálcákkal és áramerösségekkel, aztán kialakult valami arany középút, de mindenképpen anyit mondhatok, h állitsál kicsit erösebb árameröséget a megszokottnál! és pálcától függően, van mikor jót tud tenni a varatnak, ha kicsit belenyomja az ember a hegfürdőbe, h ne tudjon kialakulni a habosodás, kráteresedés, pl a te ok 46-os pálcádhoz és hetra trafodhoz ezt ajánlanám! aztán, ha jol megtisztitod a hegesztendö felöletet, akkor is sokat tettél, annak érdekében, h kialakulhasson a folyamatos erös sarokvarat!! ugyanis ahol koszos rozsdás az anyag, ott esélyes, h az iv nemelég intenziv és nemtud jol beolvadni a potanyag és göbörcös lesz!! remélem érteni lehet mire gondolok? mivel nem vagyok hivatalos papiros hegesztö mester!! :) aztán én nemvagyok tul jo véleményel a hetra trafokról!! legalábbis a 220-as fajtákról!! a 380-asok még ugy, ahogy... de inkább ugy jellemezném, h erösen pálca függőek!! de, az r23-ast elég jol hegesztik a hetrák is!! legalábbis ugy tünik, amig nem próbáltál igazán jó trafót!! :)) a hetra szerintem kissé alacsony ivgyujtásu feszen dolgozik, igy sok pálca nem alkalmas igazán hozzá! még azis szokott segiteni, ha nem tisztitható kellőképpen az anyag, h erös áramerösséggel, kicsit elhúzva a pálcát az intenziv ivvel kiégeted a koszt, a pálca elöl, igy segitve a jo összeolvadást, persze hetrával ezsem könnyű, mert ahogy emlitettem az alacsony ivgyujtó fesz miatt... ha elhuzod a pálcát kissé meszebre, akkor kialszik az iv! lehet kezdeni elölről mindent!! :) aztán az erös áram miatt, olykor mire jol kiég az emlitett modszer miatt a dzsuva, jól elcsöppen az anyag!! :)) és még van valami!! az erös ampereknél figyelembe veendö dolog a szén intenzivebb kiégése az anyagból, ami törékennyé teheti a varratot!!, és ezek miatt mondtam, h próbálkozni kell és megtalálni az arany középutat!! mert valahogy megkel hegeszteni azt a sarokvaratot!! :)) a kezdésekkor kicsit jobban döntsd meg a pálcát, h kitudja fujni az iv a salakot és kitudjon alakulni a hegfürdö, addig neis kezdjél haladni, mig nem összefüggő a hegfürdőd, mert csak a salak igyexik majd varat helyett kialakulni! szerintem kellene állitanod extrém erös áramot és alacsonyt is, gyakorlásnak, h érezd mi a különbség a dolgok között! és mindezt megspékelve vedd figyelembe, h sarokvaratot nehezebb hegeszteni!! ha már profi vagy egyenesnél, akkor szaladj neki a saroknak!!! :)) na! sok sikert!! :) és szerezz be r23-as pálcát a te tarfodhoz az valo!! :)
Ha sima mezei acélról beszélünk akkor a elektroda választás jó ha a felület viszonylag tiszta akkor áram erőség, elektroda vezetést kellene változtatni én pl. nagy áramerősségel szoktam gépelni
Bocs, de nem láttam kérdést az anyagminőségre vonatkozóan. Azt írtam, hogy nem vagyok szakértő, sőt. Az anyagról nem igazán tudok sokat, sima mezei L-acél, laposvas, zártszelvény, az összetétele rejtély. Leginkább a sufniból, pontos adatokat sajnos nem tudok róla. Azt tudom, hogy az anyagminőséghez kell(ene) pálcát választani, de gondoltam meg lehet oldani a dolgot valami általános módon is. Nem űrhajót szeretnék építeni. Egyébként meg írtam, hogy egyéb varrattípusoknál nincs gond, egészen jól megy, csak a sarokvarratokkal van problémám, de azzal nagyon, arra kellenének technikai tippek.
Ja, a pálca: Esab OK 46.16 2,5 mm jelenleg ez van itthon.
Kb. egy héttel ezelőtt kértem egy kis segítséget, de eddig nem igazán reagált rá senki. Pedig úgy látom vannak itt néhányan akik tudnak hegeszteni. Én nem igazán, de azért próbálkozok. A gondom a sarokhegesztéssel van. Vagy nem tart semmit (pl. csak az egyik anyagra kerül a varrat), vagy ha tart is, borzasztó csúnya. Ötleteket, segítségeket várnék. (amper, elektróda vastagság, egyéb). Ja egyébként egy régi Hetra trafóm van (130/180). Előre es köszi.
Szia,en nem sokat szinte semmit nem halottam ezekrol a gepekrol,DC awi 200A+plasma 120000hu/ft gyanusan olcso! AC,DC 200A +plasma vago 237600ft ez nem pez egy ilyen tudasu gepert,de ebben nem tudni h mi van!
Tudnátok abban segíteni nekem hogy a WPS lap pontosan, hogyan is néz ki? Neten talátam több fajtát is de kételkedve néztem őket. TIG-es lenne a legjobb.
Tanácsot kérnék alumínium MIG eljárással történő hegesztésével kapcsolatban. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen színű teflon huzalvezetőt kell használni? (a huzalelektróda átmérője 1mm) Jelenleg piros színű teflon huzalvezetőm van, ami 1-1,2mm átmérőjű huzalokhoz való. Előre is köszönöm a válaszokat.
én rezezek awival simán, argon gázzal, mint anno a lánggal, sőtt még napjainkban is olykor... :) szinte ugy lehet ,mint a gázzal, csak az iv fény melegével és nem a lángéval... kicsit tán nehezebb, mert nem annyira irányithato a höbevitel, mint a lánggal. de rövid uton megszokhato , de azis igaz, ha igényes és pipec melot csinálok rézzel, azt lánggal teszem! lehet azértis, met azt jobban begyakoroltam? szoval ami kell hozzá! awis gép és argon gáz! és borax, meg rézpálca, vagy csak bevonatos , drága rézpálca! és ez nem hegesztés!!! ez kemény forrasztás!! :))
Szerencsére a vezérlő kompjuter tartalmaz üzemóra számlálót is, meghát a ránézésre is zsír szerencsémre :) Nem is ezzel van a baj, hanem a speciális célterülettel :( Nem lesz egyszerű futam.
Nemrég láttam a jutubon valami rezes videókat. Nem akarok hülyeséget írni de ha jól tudom, akkor Argón-Hélium ( nem túl olcsó) mixet használnak a rézhez. Hangsúlyozom, még soha nem próbáltam! Valaki itt biztos tud majd adni pontosabb infót.
tudna nekem segiteni valaki abban hogy awival hogyan lehet a vörösrezet hegeszteni mi kell hozá tippek trükkök minden okitást szivesen fogadok előre is köszönöm
A járművek egyik biztonsági berendezését szoktam beüzemelni, kezemben a piros színű kulccsal. (Nem minden szekérben van, országfüggő.)
4-5 napos kintlét, napi 3-4 óra munka, a többiben szabad program. Eltekergek fotózni, kirándulni. Nem kell órákat várnom vonatra, negyedóránként jön valami. Az egész ország menetrendje ráfér egy A4-es lapra. Szeretek ott lenni jó sokat, szívesen kint felejteném magam...