Keresés

Részletes keresés

zoraki Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28916

Köszönöm!

Én is valahogy így értelmeztem, de nem voltam biztos a dolgomban, inkább rákérdeztem.

Előzmény: tucsok50 (28913)
schlumbergerr Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28915

Nektek is Karcsi, fiadnak is, mert mióta nyugdíjas vagyok, nem találkozom vele az edászban :-)

Előzmény: fox hunter (28914)
fox hunter Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28914

Mindenkinek Békés Meghitt Karácsonyt és eredményekben egészségben gazdag, Békés Boldog Új Évet Kívánok!

Karcsi

tucsok50 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28913

Szia!
Nálam nics használva a hardveres zajzár,hiszen a progi ezt szoftveresen
emulálja.A rádió zajzára működik.A bal csatornát használom,és ez a beállítás.

Üdv  Laci

Előzmény: zoraki (28912)
zoraki Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28912

Szia!

Szeretném majd megépíteni ezt az átjátszót csak úgy, kíváncsiságból sima simplex módban.

Egy összekötéssel nem vagyok tisztába, hogy a rádión hova kössem. Illetve hogy mikor kell bekötni. Ez az squelch és a rs232 6-os (vagy 5-ös) lába közötti.

Te bekötötted, vagy nem igazán szükséges? Köszönöm a segítséged.

Előzmény: tucsok50 (28700)
petyamuwek Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28911

Boldog karácsonyt mindenkinek!

_nyunyuka Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28910
Köszi, a harmadik cuccban pár alkatrész cseréje volt csak, egyébként teljesen gyári Yaesu mikrofon.

Mikrokontrollereket meghagyom neked, tegnap a börzén mondta egy közös ismerős, hogy nagyágyú vagy benne :-).

Békés, boldog karácsonyt minden amatőrtársnak!
Előzmény: petyamuwek (28909)
petyamuwek Creative Commons License 2012.12.24 0 0 28909

Mindegyik szép munka ügyes vagy!

Előzmény: _nyunyuka (28908)
_nyunyuka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28908

Jó csövezni, mi? Az utánunk következő elsősök tananyagából már kimaradt...

Nálam sem állt meg az élet. Sikerült porráégetni egy marék diódát, csináltam egy Graetz-modult, ez már talán bírni fogja :-).

Meg egy duplexer. Ha már annyira SOS volt a kedves eladónak a pénz, hogy nem bírta kivárni a két napot, amikoris levonatoztam volna érte Karcagra - másnapra eladta. Ezen kellően eldurrant az agyam, elő a '9MCK-féle rajz meg a kibelezett ruszki csodák, ééééés...

Egy kis érdekesség, a lényeg belül lakozik. Game over, vége a hülyegyerekek szórakozásának a céges átjátszókkal. Filléres és egyszerű a megoldás, mint a faék, kókányolni csak pontosan, szépen :-).

Ünnepekre kicsit szünet,  lesz majd még jövőre is pár eseménymentes éjszaka, remélem :-).

Előzmény: Kawabiker (28907)
Kawabiker Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28907

Nyunyuka kreáltam rendes gerjedésmentes, valamilyen szinten széles sávú bemenőkört. Mostmár hangolásmentesen faxán átfogja a 2méteres amatőrsávot....

Kimenete is jó, kicsit hátrébb toltam a közdaraba az anódkapacitást, így a nagyobb légrésnél ugyan az a felület kisebb pF lett....

Kimenő power mérő hitelesitve.

Most majd anódfesz és áram mérőt kell kalibrálni, meg megnézni rácsfeszt miért nem jelez ki, illetve kap egy vételerősítőt is majd, hisz kicsi füle meg nagy szája a krokokinak van, jó ha én is hallom a másik állomást :D

schlumbergerr Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28906

Van ilyen drótosbót gyerekek, csak én már az idén nem megyek haza, és nem tudom megnézni a jegyzetfüzet-vinyómat. Qqberci is tudja, hátha idekukkant még. Rémlik nekem egy Madzag-BT, meg egy másik cég, aki centire is ad a szegény amatőrnek.

Előzmény: _nyunyuka (28905)
_nyunyuka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28905

Köszi a tippet, Tóni mestertől nincs is messze egy villanymotor-tekercselő, akinek sűrűn viszek melót. Biztos ad el drótot, ha még szeretné, ha sok tolókapu-motort tekerinthetne újra :-).

Olyasmi bolt kéne, mint anno a Villért, vittem kúpos orsót, kértem két kiló 0,8-ast, átfejtették, kifizettem.

Spéci trafó: jobban szeretem magam megtekerni. Most szerencsés helyzetben vagyok, mert lefelé tekerek, hogy a szükséges szekunder feszültséget megkapjam :-). Cég vagy nem vállalná némelyiket, vagy horror áron. Frászt is kapnak a másél kilovolttól :-).

Meg ugye az alkotás öröme. Ha a saját építésű berendezésben egy orosz rettenet szervizanyag-maradványa kerül, pl. egy ilyen cukorfalat:

Előzmény: gépészet (28904)
gépészet Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28904

Üdv! Alkalmasint lehet! Kérdés, hogy...    Pölö, ha egy többször bifilláris tekercselésű kimenőtrafóhoz "köll a huzal", és látszik rajtad a több tíz éves amatőr gyakorlat, esetleg némi paramétert is elárúlsz a készülő "kütyüről, hogy az anódfeszültség a maga 1200 V.-jával..., és meghogy mennyi a garancia a trafóra, ha a cégnél készítteted...stb. Persze a cégtől függ leginkább, hogy miként támogat olyan "kiskalibereket", mint egy amatőrt. Mérlegelhet: Egy sok kilós orsón HULLADÉK-ként marad meg a huzal, avagy megveszed-e tóle "kilós" gyári áron? (Van a két ár között piciny "árrés"!)

Függ ez még persze attól is, hogy merre felé lakozol, stb! Példa okán: Én itt lakhelyemről jó pár tekercseléssel foglalkozó vállalkozót el tudok érni. Az, hogy némi felkészűltséggel "fa-spulnit" tudok művelni, és mielött menek a kedvenc kisiparosom valamelikéhez, kiszámolom, hogy a "spulnimra" hány MENETNYI huzalt tekerjenek, adott méretből. (persze némi ráhagyással!) Aztánd a fizetés elött mérés, némi számolás, és fizetés. Ennyire egyszerű! Ha huzalkereskedésbe van szerncséd: Hát ott ezidáig még én is csak orsónyi mennyiséggel találkoztam! Szerencse kérdése persze! Olyan szerencsém még nem volt, hogy egy ötkilós tekercsről, mondjuk 12 dkg mennyiséget megvehessek! De: NE ADD FEL!

Öreg Csóka

Előzmény: _nyunyuka (28900)
_nyunyuka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28903
Valamikor a villértnél vettem. 3-4 kilós guriga még nem gond.

(silent key '3GW hagyatékából való anyaggal tekerészem a cuccaimat, de sajna előbb-utóbb elfogy...)
Előzmény: X ANTI (28901)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28902

Közben kutakodtam a neten és megtaláltam ha erre gondolsz: http://www.pollak.hu/elektro/hidak/hidak/8et_33b.htm Viszont nekem 15 wattot kellene mérnem, mert ott mértük a nagy visszaverődést ami lehet csak a kábel toldás miatt volt de lehet nem, ezért is kéne nekem egy jó műszer. Elég ha kicserélem olyan alkatrészekre a megadott értékeket amik elbírják a 15 wattot?

Előzmény: Törölt nick (28896)
X ANTI Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28901

Lehet boltban venni. De csak sok kilós kiszerelésben.

Nekem is kellene 0,1-es kb  0,5 kg.

Előzmény: _nyunyuka (28900)
_nyunyuka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28900
Ha már amatőrtopik: zománchuzalt (tekercselőhuzalt) lehet még valahol kapni?
_nyunyuka Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28899
Megnézem a lomjaim között, hátha...
Előzmény: Kawabiker (28898)
Kawabiker Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28898

Érdekes ami a végfokban volt az is ott megy legjobban legkisebb kimeneti kondival de az nemtud annyit, amit vettem csövet, lehet ez mégdöglöttebb...

Viszont 2csőt vettem az egyik nem csinál semmit csak felvesz kis delejt,az már kuka....(Eladó mondta csak fütést mért rajtuk és 400/db volt, így lett 800ért egy jó cső)

Most belenéztem de a neten talált rajzokhoz köze nincs a belsejének....

Kimeneti körét fentebb hangolva se az igazi, kiderül a bemenete se megy fent....

Most azzal küzdök, hogy tökéletes legyen 144-146 közt...

Ezek szerint nem 144en használták, sajna előéletéről nemtudok semmit....

Küzdök vele, alakul.

Előzmény: X ANTI (28880)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28897

Köszi az infót. Hol találok erről infókat? Mármint az árát illetőeleg, vagy esetleg építési rajz ha van ilyen hozzá.

Előzmény: Törölt nick (28896)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28896

HA8ET féle antennamérő híd. 1200MHz-ig működik, házilag is simán utánépíthető.

Előzmény: Törölt nick (28884)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28895

Hát nem..... :(

Ugyanazok ugyanazt ugyanúgy.

Előzmény: Törölt nick (28881)
X ANTI Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28894

Ha függőleges polarizációs az antenna, a boom is csak jóval a reflektor mögött lehet függőleges csőre fogatva. Sajnos a H-155 NEM egy flexi kábel. 10 centis sugárnál jobban meghajlítani kényes. Nagyon kell nedvesség ellen szigetelni, mert a szigetelője szivacsos. Ha egyszer beszívta a vizet, örökre vége a dalnak.

Előzmény: Törölt nick (28893)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28893

Értem, sajnos RG58 kábeem nincs, H-155 van ez pedig elég hajlékony darab. Oda szigszalagoztam az antenna boomjához a végén pedig hagytam egy kis hurkot. Sajnos közvetlen nemtudom levezetni a kábelt a csövön amire rá van rakva az antenna, mivel függőleges pozicióba van, és úgytudom ekkor hátrafelé kell elvezetni a kábeleket még ráhagyva a reflektor után jó 1 méternyi pluszt és csak utána lehet levezetni. Vizszintes pozicióba lehet közvetlen az antenna tartó csövön levezetni a kábelt. Vagy rosszul tudom? :) Közbe amugy kész lettem mindennel, már csak felcsvarozom és teszt.

Előzmény: X ANTI (28892)
X ANTI Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28892

A reflektor elemhez ne rögzítsd. Inkább lógjon függőlegesen, a levezető kábelhez fogathatod a hurok "fejét".Ha hajlékony a balun kábele, akkor szorosan a boom mellé lehet fogatni egymás mellé fogott szárakkal.

A balunhoz jól megteszi a könnyen kezelhető RG58 a maga 0,66-os rövidülésével. Ott nem okoz veszteséget de sokkal barátságosabb, mint a fólia árnyékolással nyűglődni. 200W-ig megfelel.

Előzmény: Törölt nick (28890)
gyerek67 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28891

Azzal nincs baj, hogy a hurkot odaszigetelőszalagoztad a bumhoz. Mivel Yagiról beszélünk, a bumnál van a feszültségminimuma. Szerintem nem fogja nagyon rontani az iránykarakterisztikát. Ideális eset természetesen nincs. :)

Előzmény: Törölt nick (28890)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28890

Akkor itt is elvolt szúrv eddig, ugyanis én az antenna boomjára felszigszalagoztam az illesztés kábelét nyíl egyenesen. íhurok formát akkor kikell találnom hogy tudom megvalósítani mert igazábol ez egy 3 elemes yagi antenna. Nem akarok belemenni milyen frekire. :) Hátsó reflektor elemnél esetleg lehet hurok hajlitást eszközölni? Úgy értem a reflektor elemére a hurok két pontját oda szigszalagozni hogy megtámassza és hurok formát adjon. Ellenkező esetben a hossz miatt leficcen a kábel a gravitáció miatt a föld felé és az sem lesz hurok, sőt talán akkor még az antenna karakteriszitkáját is elszúrná. Valami példa rajz is jólenne nekem 3 elemes yaginál hogy szokás a hurkot "elvezetni".

Előzmény: gyerek67 (28888)
X ANTI Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28889

Nyákos műszert építeni nem könnyű. Tized, század milliméterre kell dolgozni. Sőt, a nyák alapanyaga is döntő. Fontos a dióda típusa, a max pár milliméteres lábakkal való építés. Utána biztosan jó műterheléssel kell leellenőrizni.

URH-ra nehéz jót csinálni.

Kezdőnek a koaxból csináltat javaslom, a Rothammel ad rá tippeket.

Előzmény: Törölt nick (28884)
gyerek67 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28888

Persze hogy hurok, más alakú nem is lehet. :) Hiszen (ha jól sejtem) az antennád szimmetrikus kimenetei között nagyjából 10 mm van.

Meg természetesen a koaxot feleslegesen nem gyesztráluk, a geometriája minél kisebbet sérül, annál kisebbet "hazudik".

Tehát a hurok a legmegfelelőbb. Pontosan mérj, pontosan blankolj, forrassz!

Kérem, hogy a tapasztaltabbak is véleményezzék a soraimat. Remélem, nem írtam intergalaktikus marhaságokat.

Előzmény: Törölt nick (28886)
X ANTI Creative Commons License 2012.12.23 0 0 28887

A hurok alakja bármi lehet elektromosan. De a habosított szigetelőjű kábelt, mint a H-155 nagyon nem illik kis sugáron hajlítani. 10 centinél kisebb SUGARÚ ívben! A tömör szigetelésűt lehet.

A légszigetelésűt meg fél méter (!!!) sugárnál élesebben meghajlítani tilos! H100, H500, stb.

A bekötéseknél max 1 cm lehet szabadon.

Utána valamivel lekenni, hogy nedvesség véletlenül se szivároghasson a koaxba be.

Előzmény: Törölt nick (28886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!