én kérdeztem egy hete, hogyan kell lekvárral töltött muffint sütni. Köszönöm a hozzászólásokat. El is felejtettem azóta visszanézni ide a topicba.
Az a muffin biza a kukában kötött ki. Józan paraszti eszemre hallgatva (kár volt) félig megsütött állapotban akartam megtölteni. De túlságosan simára kikevertem a tésztát, így hamar kérgesedett, belseje még folyt, amikor beleküldtem a lekvárt azzal a csőrös eszközzel, egy pici lyukon, mint a profik... :-)
A lekvár mellett nekem sajna nyers maradt a tészta:-((
Legközelebb kipróbálom, hogy a kész sütit töltöm meg. Ezek szerint csinál magának helyet odabent a töltelék?
Nem egészen ugyanaz, de ha olyan mikrosütőd van, amiben "rendesen" sütni is lehet, lassan (170-180°C körül) megpróbálhatod lapos kerek formában is, aztán darabolva. Vagy egy tálba egymás mellé papírformákat teszel, abba a tésztát, és ugyan nem olyan szép kerekre, de megsül jól.
A kecskesajtost Anyukám pástétomformában csinálta meg, jó lett.
ribizli
Koszi ribizli!Sajna Anyan mulik,hogy lesz e vagy sem muffing:),de remelem lesz,mert angliaban ezen eltunk,es beleszerettem.Eleg laktato.Nekem 2 eleg volt egy etkezesre.
Az alberletben csak gaztuzhely van...a sutoresz nem hasznalhato,jovore talan mar mas lesz a helyzetem,es akkor sutogetek en is.PErsze,addig se varok Anyara,ha nem csinal,akkor majd en.
Külön Mallory kedvéért :) sós muflira tippek:
alaprecept (4 dl liszt, 2 dl tej, 1 dl olaj, 1 tojás, 2 tk sütőpor, 1 tk só) plusz pár szűk maréknyi lenmag, szezámmag, napraforgómag, darált dió keveréke, vagy reszelt srépa, kockára vágott sajt, felaprított olajbogyó, durvára vágott dió/mogyoró, dinsztelt hagyma, burgonyapehely...
Tej helyett natúr kefír vagy joghurt, olaj részben olivaolaj, bors, egyéb fűszerek, akár friss zöldfűszerek is, lisztként meg rétesliszt.
Feta, vagy kecskesajt, ementáli, parmezán, egyéb - mind jót tesz csak. :)
Nyáron többször előfordult, hogy vacsorára sütöttem valami jó magosat, és azt ettük paradicsommal, bazsalikommal, mozzarellával - kenyér helyett. Isssteni volt!
ribizli
megneztem, ugynevezett biobinnal lehet helyettesiteni a tojast, ami szentjanoskenyermagpor, de a rizsliszt is tokeletes a magas kemenyitotartalom miatt, de pl a rizstej is alkalmas emiatt a tojas kivaltasara, hasonlo okokbol, tehat igazan nagy baj nem tortenhet muffinsutes eseten, ha elhagyod a tojast
Nem árt az az agresszív mosópor a tepsinek? Mert a legtöbb muffintepsire kifejezetten rá van írva, hogy _nem_ lehet mosogatógépben mosni. Vagy a nagynyomású víz + az agr. mosószer _együtt_ nem jó nekik? Miután én már tönkrevágtam egy muffintepsit Welldone-nal, óvatosabb duhaj vagyok.... :-) De jó ötletnek tűnik. Ha nem volt kapszlim, akkor én is éjszakákat áztattam, ha épp Szent Kozma ünnep volt. :-))
Muffin-formát a legtöbb vasedényszerű boltban, konyhafelszerelésesben lehet kapni, a legkülönfélébb árakon.
Ha Budapest környékén vennél, ajánlott az Ikea, az ottaninak normális ára van.
Érdemes teflonos, vagy egyéb formaleválós-bevonatost venni szerintem, néhányan még a szilikonosról áradoztak :), és 12 lyukasnál kisebbel nem érdemes próbálkozni.
A legtöbb recept 12 adagra való, az egész sütés ripsz-ropsz megvan, és ripsz-ropsz el is fogy. :)
A papír használatáról megoszlanak a vélemények, én az Oetker félét találom eddig a legjobbnak, de nem használok mindig, csak ha elvinni-becsomagolni (kirándulásra, vendégségbe, ajándékba) szeretném a sütiket, praktikusabb papírostól.
A kész muflit jól lehet fagyasztani, és akár darabonként kienni a mélyhűtőből.
Állítólag most az Interspar/Sparban van akciós 1300 körül. Fackelmann márkájú lehet, de csak harmadkézből hallott info. Ha fekete tapadásgátló bevonatos, akkor szerintem ennyiért OK. Ha visszaolvasol a topicban, az IKEA-stól nem voltak annyira elájulva a kedves sütőtársak.
Ha szepnek akarod latni oket es nem akarod egy ejszakan at aztatni vagy kapargatni oket hasznald a mosogatogep mosoporat aztatasra. Nagyon rovid ido alatt leaztat barmit - es nagyon szep lesz utana az edeny.
Ha valami meg szebbet akarsz akkor lehet kapni stainless steel tisztito folyadekot, habot, az teljesen visszaallitja az ujkori szepseguket (jo lenne egy ilyen holgyek szamara is. . .)
Semmi karcolos tisztitoszert ne hasznalj, mert abbol nem lehet semmi jo. . . .
rollller,
nagyon szépen megköszönném, ha alkalomadtán megírnád a tojáshelyettesítő fortélyokat. Természetesen nem sürgős, ráér akkor, amikor ráérsz. :-)
(Egyébként mintha keményítőt is lehetne használni a tészta "összetartására" tojás helyett...?)
a tejtermek muffin eseten (is) tokeletesen kivalthato rizs- vagy zabtejjel, ha tejfol helyett teszi bele az ember, akkor az eredeti mennyiseg ketharmadat kell beletenni, es hibatlanul mukodik, es akkor az aztan novenyi de nagyon,
egyebkent a tojas kivaltasara is vannak eszkozok, ha fontos, eloszedem a specko receptkonyvemet, es beirom ide szivesen
Köszi az ötleteket!
Viszont sajnos lehet, hogy nem muffinozok a hétvégén, mert szomorúan tapasztaltam, hogy derékban megint szűkebb lett a farmernadrágom... :-(((
tej helyett tegyel bele frissen preselt igazi almalet (ne sokat) de tojas helyett????
probald ki amit Vének Tanácsa TM mond, legfeljebb szetesik ... max annyi tortenhet.
Az én okos muffinos könyvem a tojás helyettesítésére darabonként 8,5 dkg cukrozotlan alma- vagy sárgabarack pürét javasol. A tejterméket nem igazán lehet kiváltani, de íróval vagy zsírszegény joghurttal "reformosabbá" tehető a süti. Egyébként én mostanában Danone Könnyű és finommal sütök, a citromos vagy narancsos nagyon bejött!
:-)
Az "egészséges" muffin számomra elsősorban az íze (és nem a "gyógyhatása" ) miatt érdekes, mert - lehet, hogy valami nem stimmel velem, de - én szeretem a teljes kirőrlésű lisztes sütiket. Ki fogom próbálni a recipét.
...moes, köszi a tippet, de valószínűleg egy darabig nem veszek új tepsit (ha már ugye most adtam ki rá nemkispénzt). Majd ha már nagyon ragad a ráégésektől, lecserélem. Egyébként az IKEÁban láttam a szilikonos "tepsit", de valahogy ezekhez nincs bizodalmam, a fene se' tudja, nem szabadul-e fel valamilyen káros anyag a "sziló"-ból. (Persze biztos nem, de hátha mégis...)
...OFF:Zitka, köszi a tippet, a dm-es cuccot ki fogom próbálni. A well-done-t már régóta használom, de volt már olyan, hogy nem teljesen tudta leszedni a makacs ráégett foltot (mindjuk az krumplisütős-olajos ráégés volt).
Mallory, ma reggel, főzőlap suvickolás közben eszembe jutott a megoldás a rozsdamentes edényeidre: A DM-ben lehet kapni denkmit márkájú "Edelstahl-reiniger", azaz fémtisztító szert. Nem próbáltad még? Talán 3-400 ft. Nekem eléggé beváltak ezek a dm cuccok. Ha meg az alján van odaégés, stb, akkor a St.Moritz WellDone hideg zsíroldó a megoldás. De ezzel nagyon vigyázni kell, nagyon agresszív szer! Gumikesztyű, gázálarc :-), stb. ajánlott. Itt jön az ON vonatkozása: a legelső muffintepsimet, ami egy Baker's Secret márkájú amerikai szilikonbevonatos csodatepsi volt, ezzel a WellDone-nal tettem tönkre. Lekapta róla a tapadásgátló bevonatot is. :-((((( Úgyhogy óvatosan vele! :-)
tegnap láttam az intersparban muffinformát, igazi teflonosat, 1300 Ft-ért. sokkal szimpibb volt, mint az ikejás, de hát már nekem is megvan... mindegy... egyébként az ikeában láttam szilikonos sütiformát, ugyan nem írja, hogy muffinforma lenne, de szerintem az, és elég tűrhető ár rémlik.
nettomazsola egészséges muffinja rulez. akár reggelire egy kis vajjal, és tényleg hatásos :)
Hajjajaj, mosogatógép... ! Hát azt nagyon szeretnék, de egyelőre nem fér bele a kőccségvetésbe... meg igazából a konyhába sem...
...Az meg külön szomorúság, hogy eccer végre aszontam, hogy vegyünk "minőségi" cuccot (azaz IKEJA tepsit valódi Teflon® bevonattal), aztán ezexerint most éppen jobban jártunk volna a noname cuccal...
Viszont az "egészséges" muffin érdekelne, melyik h.sz.ban van?
nem is mertem leírni, hogy nem ronggyal törölgetem a holttérre csöppent cuccot, hanem a kis ujjacskámmal. aztán lenyalom jól, az összes muffintésztát szeretem nyersen :-)))
nekem egyébként az egyik ikejás, a másik meg nem, szerintem az valami sima bolti (mindkettőt ajandiba kaptam), de a másik jobb, sokkal teflonosabb és mégis kevésbé karcolódik.
a hétvégén kipróbáltam a "több szinten sütést", így mondja az okoska leírásom a sütőmről, 2 tepsi muffin sült egyszerre, kiváló. az "egészséges" muffint sütöttem, nekem még ízlik is ráadásul.
OFF A csillogó rozsdamentes lábosokhoz a mosogatógép a megoldás. :-) ON
Ezeket a muffintepsiket nem lehet betenni a mosogatógépbe. :-( Én is csak papírtörlővel törlöm ki őket, ha kapszlit v. sütőpapírt használok. Ha mégsem, és nagyon beleég (pl. múltkor a Stahl csokis muffinja), akkor egy éjszakára beáztatom. Eddig még lejött róla minden odaégett maradék. De én sem vagyok egy sikamikázós háziasszony.... :-)
moes,
ilyesmiket olyan örömmel olvasok ám! ;-))) Valamelyest csökken az állandó lelkiismeret-furdalásom háziasság-ügyben. ;-)
(Amúgy általában én sem mosogatom a tepsiket, mert hát ugye akkor minek a sütőpapír?! De olyan rossz szembesülni azzal, hogy kezdetben még milyen szép tiszták és csillogóak az edények, aztán később sose tudom igazán tisztára suvickolni őket... Külön bánatot okoznak a rozsdamentes lábasok, mert eleinte azok gyönyörűen tudnak kinézni, később viszont minden erőfeszítés ellenére mattá és foltossá válnak, és mindig azt hiszem, hogy én nem vagyok elég figyelmes és gondos hozzájuk :o) )
hát lehet, hogy én igénytelen vagyok, de én nem suvickolom a muffinformáimat :-) igaz, én kapszliban sütöm őket, de nálam is megesik, hogy lecseppen, túlfolyik, ilyesmi. vagy letörlöm egyből, és akkor csak a kis maradék sül oda, vagy odasül. ezeket a darabkákat aztán sütés után a papírtörlővel viszonylagosan jól le lehet törölni. engem marhára nem zavar mondjuk, hogy a csak muffinsütésre használt muffunformám holt tere kicsit dzsuvás :)) egyébként a belsejét is papírtörlővel szoktam kitörölni...