Sziasztok. Ma este szerintem gyorsan megrajzolom a kapcsolást és minden mással együtt feldobom ide a fórumra :) annak aki ezen töri a fejét azért rá kell szánnia jó néhány munkaórát hiszen egyedi dologról van szó, nem nagy ördöngősség az egész de nekem kb 4-5 óra volt mire levágtam a nyákot beültettem, behuzaloztam és kipróbáltam, de utána a felszerelés már pikk pakk ment :)
Lehet inkább ezt most kihagyom,nem tudom milyen messze laksz nem fizetek vagyonokat a postára(annyit nem ér meg nem lét szükség),amúgy még mindig max 1000 ft-ot szánnék erre a célra,de ha nem jött össze nem baj semmi gond csak kibírom valahogy,azért köszönöm a lehetőséget.
Bárcsak tudnám a választ :) Az az igazság, hogy a szakvélemények csak rámutattak a hiányosságokra, de nem feltétlenül kellett a vélemény miatt engedni vagy tiltani a forgalmazást. Erről a 'forgalomba hozó' döntött. Hogy ez most a Közlekedési Minisztériumot jelöli vagy magát a Pannóniát vagy Mobilt, nem tudom. De a szakvélemény ellenére is lehetett engedni forgalomba hozást, KPM engedéllyel műszaki hiányosság esetén is, nemhogy típusszám eltéréssel. Ha jó volt a kapcsolat le lehetett papírozni ilyesmit. Egy a lényeg: engedély kellett hozzá.
Sziasztok. Elkészültem a ledes lámpáimmal és szerintem nagyon pöpec lett az első és a hátsó is, holnap dobok fel képet és szerintem egy kis videót is róla:) Pár infó annak aki hozzám hasonlóan saját maga szeretne építeni ledes fényszórót:
Én nem használtam gratz-et nem volt rá szükségem egy egyszerű mezei diódával sorba kötve megoldható a dolog és mivel utána párhuzamba bekötöttem egy 470 mikros kondit így a vibrálásnak vagy bármiféle pislákolásnak nyomát se látom én egy speciálisan ledekhez való áramkorlátot használtam párhuzamba kötöttem a ledeket így mindegyik elé kellett egy áramkorlát de a végeredmény elnézve nekem totálisan megérte. :) Ha valaki érdekel akkor holnap linkeket is mellékelek a képek mellé az általam használt alkatrészekről így megkönnyítve mások munkáját :) Esetleg egy kapcsolási rajzot is tudok készíteni ha valakinek az segít.
Én nem kizártam, hanem logikátlanak írtam :) Ott van pl. a 207es is azt is több országba vitték. Amúgy én csak is az első 3 számról beszélek, tehát a típusról. Az altípus most figyelmen kívül hagyom.
De elég sok szám lett volna még, miért egy létező számú tipus számát adtak egy új típusnak ami különbözik a régitől? (német 215 ; magyar 1sebis 215)
Viszont a legfontosabbra nem válaszoltál. :) Miért lett akkor a 215ből 210/220? Na ezt lenne jó tudni mert biztos oka van...
Miért lenne kizárva az, hogy ugyanaz a moped ugyanazzal a típusszámmal (első hat jegy) több államban is forgalomban lehetett? Ha a homologizáció nem tért el, akkor ez járható út volt. A VIN szám többi része természetesen eltérő.
Nagyon nincs min tanakodni. Pisti a Mobilnál dolgozott, majd a Babetta Hungáriánál. A hivatalos import rajtuk keresztül történt, az engedélyeztetést meg csak a Magyarországra szánt mopedekre, motorokra csinálták meg. Miért is lenne ennek köze a németországi modellekhez? A típusszám akár egyezhetett is, legfeljebb az adattábla nyelve és felépítése különbözött.
A típusszámot meg annyira komolyan vették kis hazánkban, hogy egy 634-es vagy 638-as szállítmányt nem engedtek forgalomba helyezni mert más típusszámmal érkezett mint amire az engedélyt kapták. Több mint 700 moci!!! Nem szkenneltem be mindent és főleg nem olvastam el mindent, de szerintem ennél hitelesebb adatokat nem fogsz találni a hazánkban forgalmazott cseh mocikról.
Amúgy a jelölési rendszer és a felszereltség is folyamatosan változott, ezt vagy lekövették hivatalosan vagy nem. Erről Pistit kell megkérdezni, ahogy elnézem az iratokat dolgozott ezen ezerrel :)
Például a 210.123 típusszámú Babettára én minimum 4 különböző összeállítású gépet láttam már, különböző évjáratokból. És teljesen gyári állapotú gépek voltak.
Mondjuk az alakja mára már elvesztette a jelentőséget mert a kialakításában az ésszerűség és a helyigény lett a döntő. Lényege a kapcsolásában rejlik ami ugye gréc kapcsolás és magában a legjobban minőségű egyenáramot produkálja.
Egy 3 fázisú gréc
És egy egy fázisú gréc
Nem az alak a lényeg a beltartalom. Motorkerékpároknál általában 1 fázisút, míg autóknál 3 fázisút használnak. Viszont ott integrálják a gerjesztő diódát és a fesszabályzót a hídba.
Egy munkafolyamatot és annak a kitörő szerszámát megspórolta, viszont bukik minden darabon vagy 40 deka vasat. Meglepne ha a furatok nem fúrva lennének.
Marci Kíváncsi voltam mit ír a 215-ös dokumentáció. Viszont én a dokumentáció "ellenébe megyek". (Tudom hogy Pisti adta és azt is köszönjük hogy időt szántál rá hogy beszkenelted)
Viszont van néhány ellentmondás a 215-nél. (amit szerintem írtam már itt)
- Nálunk miért nem 215-ként terjedt el a gyári egy sebis adattábla szerint? (210/220)
- Miért van 92 előtti 215ös a németeknél? - Miért van 2 sebességes 215-ös a németeknél? - Miért a 215-ös névnél terjedt el a "210es" D9-es szívócsonk?
Már írtam itt szerintem, hogy gondolatom szerint csak a mofát jelölték 215 tipusjelzéssel (erre utal a motorkódban a "M" betű)
Laci bátyámmal telefonoztunk is az ügyben. Kistuci 1977 jelez majd, hogy mikor mehetek a cuccosokért, akkor megkísérlem tetten érni valamerre őt is, és kikölcsönözhetem a készletét.
Egy karistot még futok az ügyben. Megkérdem melóhelyen van-e. Az tuti, hogy van bent menetjavító, csak az kérdéses, hogy M6-os van-e.
53Zsiga, van egy huszas és egy harmincas számod elmentve nálam. Melyik az elérhetőbb?
Célegyenesben vagyok a 207es blokkal. Minden csillag együtt áll, mert van már frissen fúrt 207 és 210 hengerem is, Jeszy bácsi jóvoltából már 210 hengerfej is, szóval válogathatok... DE! Fény derült az elkövetett szarvas hibámra!
Amikor válogattam a blokkokat, figyeltem a tömítő felületekre (még síkoltam is őket az üveglapos módszerrel), a csapágyházak állapotára, csak egy dologra nem: a tőcsavarok menetes furataira.
A négyből egynél a furatban a menet eleje tutira hiányzik, egy furat pedig totál használhatatlan (nincs egy karcolat menet sem benne).
Valakinek van menetjavító készlete (M6) kölcsönösbe? A rugós menetbetétet be tudom szerezni helyben, de 8-9e Ftot nem áldoznék be a készletre ha nem muszáj.
Én is a gréc kocka mellett döntenék, drágább de megbízhatóbb, egyszerűbb és egy motoron mindent tökéletesen kiszolgál. A Simsonokon volt dióda és tekercs szűrés de az is átalakult gréccé.
Mindenképp kell egy relé ami szaggatja neked az áramot hogy szabályozottan villogjon, nézz hozzá egy simson indexrelét azzal szerintem egyszerű megoldani :)
Hát én diódával csinálom meg ma mondjuk én az egész áramkört magamnak építem mondjuk a dióda után én teszek be egy elco-t pont azért hogy ne villogjon...
Azt elfelejtettem írni, hogy a LED önmagában is diódaként viselkedik, s a váltófeszültség felével dolgozik. Tehát amikor rákötötted a generátor váltófeszültségét és villogott, akkor láthattad hogy mennyit ér magában.
Olyan lenne egy diódával, hogy még jobban villogna. Valamint a váltóáramú generátorból érkező szinuszhullámnak csak az alsó vagy a felső részét használná fel, a többi menne a levesbe. Az egyutas egyenirányító ide (egy dióda) ezért nagyon kevés.
A kétutas azaz Graetz-egyenirányítóban négy darab dióda van, a váltóból egyent csinál, és mindkét félhullámot felhasználja, ezért látszik kevésbé a villogás. Ez alap dolog, ide ez kell. Ha mégis tapasztalsz valami vibrálást, az Ady Endre utcai boltban ajánlhatnak hozzá még egy kondenzátort is, ami szintén nem egy drága holmi. Ezt egész egyszerű módon a kimenettel párhuzamosan polaritáshelyesen be kell kötni.
Srácok az egyenirányítást nem kell ennyire túlreagálni hála az égnek a babetta egyszerű jószág ilyen szempontból is, graetzre azért nincs szükség mert bár váltó áramot állít elő földfüggetlen, egy egyszerű mezei nagyobb diódával nyugodtan lehet egyenirányítani a lámpába menő feszültséget!
az egyenirányitó egy greatz híd volt 4 lábbal és lapos. A 2 középre ment a blokkbol feljövő zöld sárga vezeték meg a testelés,a +és - láb adta magát. Hogy konkrétan milyen az értéke a greatznak nem tudom mert az elektronikai boltban elmondtam mihez szeretném és adák ezt.ráirva nincsen semmi.a bolt kispesten az Ady utcában van. a fényképen lehet látni a bekötést és hogy az első lámpába tettem be
Arra gondoltam, mi nem csak azt szoktuk kitenni a fórumra hogy mit készítettünk, hanem azt is hogy hogyan, hogy más tagtárs is elkészíthesse ugyanazt.
szerintem egy 12V-os táppal meg kell kóstoltatni, és megmérni mennyi áramot vesz fel. Az szerint kellene egy Graetz kockát venni. Illetve még csak az sem. Mert ha többszörösen túlméretezed még akkor is vidáman befér a lámpa tokjába.
Azt hiszem Kelsza HS1 izzós megoldása után itt az újabb Babetta világítás forradalom. Van aki egyfolytában a vilgításon agyal és nem cselekszik (mint én) , meg van aki kinézi, megveszi, beleteszi, s lőn világosság.
Megosztanád velünk hogy honnan szerezted be ezeket a ledeket?
Szép Estét! Szeretném megköszönni a segitséget a villapersely cseréhez! sikeresen megcsináltam,hajszál pontosanbedörzsárazva. És végre megjött a LED garnitúrám:-)
Sziasztok ! Nincs valakinek egy jó állapotú eladó 207-es egysebességes blokkja ? Kompletten gyújtással, karbival, üzemképesen. Na és persze nem egy komplett babetta áráért. :-) Nem akarok komplett motort venni, mert nem akarom rakosgatni a többi alkatrészt, csak egy komplett működő blokk kellene. Ha van valakinek legyen szíves dobjon egy mailt, a címem publikus.
Sajnos külön nincs lefotózva mit tartalmaz a "szett" :(
- 1 hosszú meneteszár
- fakötésű vagy nagyátmérőjű alátétek)
- a végén nekem egy kúpos vas (belülről) van ami pont bele illik, viszont még az enyémből is kéne belül kiesztergálni valamennyit, bár ahogy a képen néhány alátéttel megtoldottam így amikor a persely kifelé jön teljesen ki tud jutni.
- A legfontosabb nincs a foton Benne van egy olyan alátét aminek a külseje pont akkora mint a persely de még nem szorul a villában. Erre rá van hegesztve egy anya. A felhelyezését meg úgy oldjuk meg hogy 2 oldalról megköszörüljük az alátétet, hogy függőlegesen fel lehessen nyomni a persely fölé
Tehát a 2 köszörült oldal közti távolsága legyen egy picivel kisebb mint a persely belső átmérője
Azt nyugodtan benne is hagyhatod, (Feljebb is ütheted) gondod nem lesz vele, max. erősített verziód lesz. Viszont dörzsárral készülj ha jól sejtem 17 es állítható kell. Legyél óvatos mert egy óvatlan mozdulat és kuka az egész napi meló. Mehetsz vissza még 4 perselyért!
Szép Estét Kívánok! Nos visszamentem a mofába a teleszkópperselyekkel, és elmondtam hogy lötyögnek a villaszáron. még méret alapján is.majd visszaadták a pénzt.kissé piszkált a dolog,igy felkerestem egy 23. kerületi nagykert.ott rendesek voltak és utána néztek a dolognak.kiderült hogy a 210 es gyártásának első éveiben szerelték a motorokat vegyesen 210 és 207 méretű villákkal is. sőt még a belső rugókban is létezik sűrű és ritkább spirállal.annak komfort szempontjából van jelentősege?most végül tudtam venni hozzávaló perselyt úgyhogy holnap hajrá:) még egy kérdés:a felső perselyt hogyan tudom kiszedni?köszönöm
Üdvözlet a Babettás társadalom e kivalló tagjainak akik itt összegyűltek. Sajnos az idei kocsonya bulira családi jellegű elfoglaltság miatt nem tudtam elmenni amit nagyon sajnálok,viszont kémjeim jelentették a történteket és azt:igény lenne a 2016-os évbe is VTK-ra (velencei tó kerülő túra aki nem tudná ez szokott lenni az év első nagyobb babettás megmozdulása megkerüljük a velencei tavat nem egy hosszú túra). És az lenne a kérésetek ha lehet idén későbbre tennénk amikor már jobb az idő"ígérem idén később lesz kb 20-30nappal természetesen kb két héttel előtte derül ki valójába milyen lesz az a tavasz... Ha esetleg korán bejön a jó motoros ídő akkor nincs gond,de ha zima lesz akkor csúszik a dátum. Lényeg idén is lesz és bízom benne lesz rá jelentkező addig kitalálunk a kemény maggal" valami új programot is újabb látnivalókkal. Természetesen a táv rövidsége és a terep milyensége miatt 207-210 is jöhet és előtte lesz majd szokás szerint bejárás.
És igen, lesz 210-es, 225-ös mopedről, Stelláról és még nem tudom miről mert még csak az 1/3-át szkenneltem, közben csak futólag olvasgattam.
Sok helyen felsorolják a jellemző típusok közti különbséget, így véget ér a találgatás egy csomó dologban. Pl. a 215-ös valóban a 210-es vázzal rendelkező egysebességes változatot jelntette kis hazánkban. Igazi veterános aranybánya ez :) Az lenne a szép ha Ladislav Banas a Babetta gyárnál lett volna ilyen okos mint Szilágyi Pisti és ő meg az ottani dokumentációkat pakolta volna el a gyár felszámolása előtt.
Amin csodálkoztam még: a Technocol Rapid a mai napig a helyén tartja az eredeti fotókat! Ezt EU-konform környezetbarát ragasztókkal is megnézném ugyanezt 30 év múlva!!!
sok olyan iparág van, van ahol a gyártók direkt hamisítványokat vesznek, és a vásárlók felé pontosan jelzik az eltéréseket az eredetihez képest. Jó lenne megtudni ilyet olajokkal kapcsolatban is.
Mai világban a hologram hamisítása addig tart míg két vidám munkásőr nyálat cserél! Arról nem is beszélve, hogy 10 ből 20 ember meg sem nézi mi van a hologramon bocicsoki, vagy fejes káposzta.
A tolómérő tényleg jó ötlet. Más méretű volt a 207-es és 210-es villaszár, valamint a 207-es és 210-es belsőrugós, valamint a 210-es külsőrugós teleszkópcső. És megint más méret amit árulnak.
Szép kis képsorozat. Van ott ELF is, de nincs rajta hologrammos matrica, szóval egyértelmű. Főleg az tetszik ahogy az összefagyott málenykij robotok ott kucorognak a tűz körül. Na azoknak kívánom ugyanazt a sz0pást mint amikor szakadó hóban beszorult a méz-sűrű olaj a kaerburátoromba és ott térdeltem a lucsokban mint egy darab fax :)
Vettem a kettőtizeshez új teleszkópperselyeket a mofában. a bajom,hogy lötyögnek a teleszkópszáron vagy 2 mm-t. ez hogy lehet? vagy akkor mit vegyek hozzá ami passzos?
Ha valaki tud a Babettásoknak segíteni abban, hogy ne legyen fennakadás a megfelelőségben az pont a Szilágyi Pisti. Nem akármit hozott nekem digitalizálás céljára:
Elkezdem az itthoni szkenneremen, de inkább egy profi gépen csinálom majd. Pár napom rá fog menni, de olyan dokumentációkat hozott ami az én meglátásom szerint egyedülálló az országban. És nem csak Babetta, hanem JAWA és CZ is van közte. Álmomban nem gondoltam volna hogy ilyesmit a kezemben tarthatok valaha :)
Sziasztok. Örömmel jelentem be hogy végre én is "babettásnak" mondhatom magam ugyanis a vas üzemel :D Nem is tudom hány munkaórát töltöttem a garázsban ezzel a csoda masinával és hogy mennyi pénzt feccöltem bele a projektbe de nem is érdekel, eddig nem hagyott nyugodni hogy nem megy normálisan most viszont végre megnyugodhatok :) Egy dolog volt ami nagyon megszivatott, nemtudom hogy találkozott-e valaki rajtam kívül ilyennel de az előgyújtásom volt ami a legvégén hazavágta a motor teljesítményét mégpedig azért mert a generátorban a forgórészén rossz helyen volt a bemarás.... az volt a furcsa csak hogy 1,5mm volt a maximuma és ennek csak alá tudtam menni.... még szerencse hogy volt itthon egy másik forgórészem és amikor összevetettem a kettőt azonnal látszott a turpisság :D Most viszont a sárkány szépen ketyeg jól húz ( még elindulásnál sem kell neki segíteni) és a végsebessége is egész tűrhető :) Gondolom ez részben annak köszönhető hogy az összes szimeringet kicseréltem az összes tömítéssel együtt és mindenhol hengerfejtömítő pasztát is használtam így elég nagy kompresszió van a motorban :) ezeken kívül persze még rengeteg dolgot cseréltem ki rajta talán fel sem tudnám sorolni. Még két nagy projekt van előttem az egyik a teljes festés, a másik pedig az elektromos rendszer felturbózása :) Az elektromos rendszert még a tavasz beköszönte előtt meg szeretném csinálni ( ledes első fényszóró távolsági fénnyel kapcsolóval vezérelve, ledes hátsó fényszóró féklámpával kombinálva, index, duda, és egy kulcsos "gyújtáskapcsoló" ) az első fényszóró már folyamatban van, alkatrészekre várok az áramkörhöz ha valakit érdekel beüzemelés után majd teszek fel fényképet :)
Köszönöm az eddigi segítségeteket, és hogy elolvastátok természetesen az eddigi tapasztalataim alapján akinek tudok annak majd én is igyekszem segíteni :)
A 207es spirálja rövidebb. Egyébként első nekifutásra nekem is 210 spirál volt fent, de Jawaszakitól kaptam tavalyelőtt egy 207es spirált. Apró szépséghiba hogy nekem is 210es kmhajtással van szerelve Rozsdás. Erre a 207es spirál is hosszú, de az csak minimálisan.
Ilyesmire gondoltam amit írtál a sarokcsiszolós verzió tetszik ahogy néztem a spirál még használható,ha nem lesz jó mégse valamiért akkor jelzek.
"207 már régóta hiánycikk" tavaly 210es első kereket vettem kompletten gumival szerelve,km/ó-val spirállal,azt nem tudtam,hogy megegyezik a két típus spirálja.
Az utángyártott spirál hollandere olyan, hogy a ricnijei, amik inkább csápok, nem fordulnak el a kerékagy mellett.
Javítás: sarokcsiszoló+lepkekorong = csápmentesítés, vagy fazonírozás.
Másik javaslat: futárban kapható volt tavaly gyári spirál (210-es, a 207 már régóta hiánycikk, de elképzelhető, hogy tudsz olyan árat mondani Kelszának, amennyiért megválik tőle :)))
azt vettem észre,hogy nekem nem lett jó a fúrás az előző henger jobb volt erősebb,azt nem fogta meg az emelkedő ennyire mint a mostanit és ha rajta lesz a 13 kis lánckerék akkor szerintem még jobban érezhető lesz,sík terepen okés,de az emelkedőket érzi,majd kialakul még a nyáron mi lesz kap e 210es hengert zümi.
Már nem bírtam tovább,és egész tűrhető idő volt ma így beöltöztem,egy laza 30km-t hasítottam,kicsit kiégettem nehogy eltömődjön valami.Csak az a drága km/ó hiányzik,meg is néztem lent a keréknél kissé megtekeredett a spirál,de nem vészesen meg fordítottam a két végét,de úgy sem jó,viszont azt vettem észre,hogy lent a keréknél nem is lehet rendesen megszorítani a hollandert mert megakad az öntvényben ez gyári hiba lehet és ez miatt kitud jönni a spirál.
Gondolom ki kell ott faragni hogy le lehessen szorítani a hollandert,vagy ti hogy oldottátok meg ezt a felfedezett gyári hibát.
Bizony nem, de még akkor sem ha a vezérlőpofák túl szorosra vannak illesztve. A fix kettesnél a legjobb megoldás az üres hajtásház. Ha vissza akarod alakítani akkor ne vágj le semmit!!! Átkapcsolod a kerékpárhajtást és és tolathatsz amennyit akarsz!
Ez inkább egy újabb sarc lesz, ha lesz. Lopások ellen meg csak annyit, 50 ezer forintig szabálysértés, nem is foglalkoznak egy Babettával, csak lepapírozzák...
Olvastátok már az új rendszámozási javaslatot. 50cm3 alatti motorokra??
Lényege,hogy a biztosítás kötésekor kapnának egy műanyag plakettet amelyet az arra kijelölt szak- szervizekben /szakműhelyekben helyeznének fel a motorok elejére.
Csatlakozom én is az előttem szólókhoz. Marci és Dóri, nagyon nagy köszönet hogy megszerveztétek a kocsonya partit és részese lehettem én is, annak ellenére hogy nem vagyok állandó túrarésztvevő!! Fantasztikus a társaság, jól éreztem magamat!
El készült már a saját éves Babettás túra tervem..
Elsődlegesen a Bakony útjainak bejárását tervezem.. Valamint egy-két kötelező túrát is beiktattam
Meg vártam a Fórum éves terveit és most közzé teszem a magam tervezetét.
Van olyan amiben nem tudok és nem is akarok változtatni és van egy pár olyan is amelyen szívesen változtatok..amennyiben lehetséges.
Tehát
2016 Május 28-29 Kaposvár -Deseda tó . Bódi László /Cipő/ emlékhelyének megtekintése.
Szállás Igal gyógyfürdő cemping.
Június 11-12-13? Csepreg... Szállás Celldömölk Jufa cemping... vagy Mesteri gyógyfürdő cemping esetleg Bük cemping. /esőnap 18-19-20?/ Átküzdve a Babettát a "magas Bakonyon"/
Július 24-25 Csesznek vár Bakony kör. Szállás Cseszneken.
Augusztus 20-21 Bakonybél Kőris -hegy kilátó.....szállás Bakonybélen.
Szeptember 10-11 Mezőség- Somogyi dombság...Szállá
Tudomásul kell vennem,hogy nekem innen 1h.20' minimum mire Budapestre érek Babettával. ,,Oda ahonnan TI elindultok...
Ennyi idő alatt a Bakony szívében Zircen vagyok.. ....
Kit esetleg érdekel valamelyik túra pontos útvonala kérem keressen meg e-mailom publikus.
Egyetértek veled,próbálom nem figyelembe venni ezeket a mínuszokat,zavarni zavar,de nem tudunk mit csinálni vele,kiszűrni se lehet,hogy ki az,csak nyomja a mínuszokat mint süket a csengőt.Azért itt van nektek valami. :
Bár úgy döntöttem, hogy nem véleményezem a szorgos minuszoló ténykedését most azért ejtek pár szót a témában!
Milyen ember az aki egy születésnapi köszöntőt, egy Új Évi jókívánságot, egy köszönetnyilvánítást vagy teljesen mindegy, hogy mit minuszol?
Megmondom őszintén én két dolgot tudok elképzelni, jelesül egy végtelenül megkeseredett, mentális problémákkal küzdő kedélybeteg, vagy egy káros bódítóanyagok befolyása alatt álló provokátor aki így próbálja leplezni az elvonási tüneteit.
Mind két esetre van gyógymód de sajnos azt nem itt fogja megtalálni! Javaslom keressen fel szakembert a problémájával, hogy a teljes gyógyulása után csapatunk tagja lehessen!
Addig mi itt elfórumozgatunk és elpartizgatunk, elmotorozgatunk egymással békében barátságban!
Gyors gyógyulást és a tavalyinál egy boldogabb Új Évet kívánok!
Ha bármiben segítségedre lehetek az email címem publikus!
Ezzel a magam részéről a témát lezártam mínusz ügyben ez volt az utolsó mínuszt érő megnyilvánulásom!
A képeket elnézegetve igazán sajnálom, hogy nem lehettem köztetek, de egy évben csak egyszer van szülinapom, ez nálunk családi ünnep. :-)))
Látom jól éreztétek magatokat, aminek őszintén örülök. :-)))))) Egy embert nem ismertem fel, azt az igen szőrös urat piros pólóban. Ő lenne a Szilági Pisti?
Igen a képek magukért beszélnek egy régóta összeszokót jó baráti társaságról van szó,az ilyent nem lehet "megékelni" és nem is érdemes megpróbálni sem.
Mindenkinek köszönöm a részvételt a tegnapi rendezvényen! Részemről volt a megtiszteltetés, hogy vendégül láthattalak benneteket és örülök, hogy az életünk (párommal) első kocsonyája nem lett ehetetlen :) Külön köszönet Suminak a hozzávalóért!
Ftomi ismét mélyen belopta magát a szívembe hogy eljött, sajnálom hogy csak pár szót tudtunk váltani. Sőt, azt is sajnálom, hogy mindekire csak kevés időm maradt, de ilyen az mikor sokan gyűlünk össze.
Szeretném megköszönni azt is, hogy a vélt vagy valós ellenérzéseket is mindenki egész jól tudta uralni magában. Erre csak intelligens emberek képesek.
Azt is ígérem, hogy a 2. számú mellékhelyiséget is beüzemelem a legközelebbi összejövetelünk alkalmára!
Emlékeztetőül a buli végén lefektetett 2016-os túra időpontok:
Íme pár kép kommentár nélkül, illetve ajánlom azoknak a provokátor senkiknek mint pl. b207, vagy motoros79 figyelmébe, akik azt hiszik, hogy ezen emberek közé ők bármikor is éket tudnak verni az uszító hozzászólásaikkal...
Nagyon szépen köszönöm a pazar vendéglátást, a - bizisten- finom kocsonyát, a környezetet, a türelmet, és bocs a romhalmazért magunk után!
Sumi!
A finom étel elengedhetetlen feltétele a pazar alapanyag: köszönet érte!
Tiger és Iza!
Az a babettás torta... :))))))
Babettás keménymag!
Köszönöm, hogy élvezhettem a társaságotokat, nagyon jól esett látni ,imdenkit ebben a téli holtszezonban, és külön öröm, hogy láthattuk és tarthattunk vele egy külön mini börzét a Szilágyi Pistivel!
Köszönöm,hogy ilyen színvonalas kocsonya partyt rendeztél nekünk. Az alkatrészekért sok ember lesz neked hálás.Örülök,hogy ilyen nagy létszámban vettünk részt ezen az összejövetelen. Várom a kemény mag ez évi túra elképzeléseit.
Jóestét és boldog új évet mindenkinek.Tanácstalan vagyok csinálok egy egysebességes 210 -s nagybordást,de a visszaolvasások alapján nem találtam meg azt a hsz-t hogy hogy a körmöket le kell e vágni mindkettőről vagy csak a csőtengelyről.Most az összerakás után úgy néz ki hogy működik, csak a kerék nem mozdul hátrafelé.
Tegnap este egyedül voltam, így unalomból lementem a pincébe, befejeztem a blokkot és elkezdtem a tartozékok számbavételét. Még két garnitúra hiányzik, Csaba kolléga "biztos" helyre tette! Ilyenkor én 3 napig keresem és Ő meg leveszi a polcról 1 perc alatt.
.
Elhűlve tapasztaltam, hogy a 14 es lánckerék nem megy fel a blokkra, csak ha kivágok belőle! Így a hátsó lesz variálva.
Átérzem a helyzetedet. Én most is dolgozom reggel 5:40-ig. Utána alszom kicsit és remélhetőleg nem lesz jégpáncél az utakon, hogy az ország tulsó végéből meg tudjam a kocsonyás csapatot látogatni pár óra erejéig. :)
Én a Nyugati környékén dolgozom, szóval nekem is egész közel volt eddig. Viszont eddig sem sokat jártam hozzájuk mert a 10-órás nyitás sokszor 10.30 volt vagy még később és ezt csak hetente háromszor... Szóval ha meló előtt akarok beugrani hozzájuk az nem megy, meg meló után sem. Nekem marad a motoralkatresz24 és a postázás. Nem a futár 1000 Ft-ján múlik az életem, és így legalább rá vagyok kényszerítve hogy egyszerre sok mindent rendeljek :) Jó dolog a személyes kontaktus, de az esetek 99%-ában jobban tudom mit akarok mint a kereskedő. Inkább az a jó egy valódi boltban, hogy meg tudod taperolni a terméket mielőtt megvennéd vagy otthagynád. Ha épp nem egy sima R&M viszonteladóról van szó.
Kösz Árpi bácsi az infót tudom a számát a 30 BM est de nem hívom mert ugye nekem feltöltő kártyás teló van és német. Remélem nincs baj náluk holnap benézek hozzá délelőtt ha addig olvas a mester akkor jelezze van vagy nincs. Arra a hegyen is van jég Nadapra gondolok mert itt Gárdonyba és a mesternél Petenden nagyon télies havas jeges minden,viszont ma voltam Budapesten ott szinte semmi.
Azért az a hétfő, szerda, péntek is elég jól szelektál. Most rendeltem a https://webmotorsziget.hu/ tól. Árban korrekt, jó raktárkészlet, rugalmas szállítás 1 nap alatt. Persze nem lehet úgy turkálni mind a Szilágyi Pistinél.
Alap dolgokra jó az a bolt (tömlő, gyújtáskábel, benzincső meg ilyenek), de az csalódást keltő volt amikor nem volt benzincsapjuk (se tajvani se olasz se semmilyen). Szóval ott azért már lehet lukra futni babetta alkatrészekkel, de persze egy próbát mindig megér!
Gabi ott nálatok a Pesti úton is van egy motorbolt. Pl én ott vettem egy rakás gyári tűszelep tömítést. Egyéb iránt nekünk innen Imréről nem hiszem, hogy kmben rövidebb lenne de időben mindenképpen. Marad a rendelés, egyre több az ingyen (olcsón) postázó cég.
Számomra ez egy kifejezetten rossz hír, a francba. :( Az oktogonnál amúgy is járok-kelek néha, és ha kellett valami, szépen beugrottam oda.
Innentől kezdve pedig már külön projekt lesz az alkatrész vásárlás. Bár talán a NégyKelemen még marad, de ott azért jóval kisebb az árukészlet. Az eddigieknél is nagyobb méreteket fog ölteni nálam a spájzolás, nincs kedvem Dunaharasztiba menni egy gázbowdenért vagy tirisztorért, stb. Például Japán NGK-t is már csak a futárnál találtam. Vajh mi az oka, hogy a mofaker is költözik meg a futár is, véletlen??
Más: holnap én is megyek a partyra, du. 2-3 körül!
Csőkulcs csákány szép napot. Nagy kérdés hola kupinester?
Tán csak nem szabadságán van és zárva a bolt?Gondolom nem sok javítani való van ebben a téli zimábann. Ma kerestem reggel és délután is de nem volt sehol senki csak a kutyusa amit meg is simiztem,ahogy néztem a poló se volt a helyén ezek szerint úton volt a mester?? Holnap megint arra járok benézhetek? Hoztam vásárfiát is nagy németből.
Ha lehetne egy kérésem egy üzenet a fiadnak,a LaciKéket nyárra hozza hadba fogható állapotba ha van rá mód és lehetőség mert szeretnénk együtt gurulni vele.
Megkaptam a levelet,nem semmi tervek,nem tudom még,hogy lesz,de csatlakozók majd amelyikhez tudok.
Csak ez a hét megint zsúfolt volt,és csak a "hsz"-ok olvasásáig jutottam el,úgy 2 naponta.
Nincs semmi extra,gépek a téli álmukat alusszák,bár már motorozhatnékom van,de mint azzal Te is szembesülhettél elég gané idő van manapság.
Épp ma néztem a füzetemben,/mert minden javítást regisztrálok/,hogy december 8.-án tettem fel a DELLORTÓT,s azóta csupán 16 km-et mentem a motorral....
Értem és rendben van tehát először át kell nézni mi lehet a hiba forrása.
Keseredésről szó sincs csak nem teheti meg zümi,hogy mindenféle baja legyen mert sok van benne.:-)
A mit csinálnál kérdésre felkínált lehetőségek nem annyira tetszenek nem szeretném egyiket se kipróbálni,inkább bügykölök,de szabadidőmet szívesen eltöltöm a tévé előtt is vízszintes helyzetben,néha rám jön és átadom magam a sötét oldalnak,vagy bármi mást is lehet csinálni,kirándulni,gyereket csinálni,túrázgatni,még több munkát elvállalni.
Mikor valaki jelez egy hibát, akkor látatlanban csak felsorolni tudjuk az esetleges hibalehetőségeket. Laci bácsi is ezt tette, mert ő sincs a motorod mellett. Ezzel azt akarom mondani, hogy a menetzárlat csak egy a hibalehetőségek közül. Lehet még egyéb kontakt hibád is, sőt, akár izzó hiba is, foglalat hiba is..... szóval nagyon alaposan végig kell ellenőrizni a teljes világítási hálózatot, mielőtt veszel bele új spulnit!!!
Azért ne keseregj! Így legalább van mivel foglalkoznod. Mit csinálnál, ha soha semmi baja nem lenne a gépnek? Asztalterítőt horgolnál, vagy sálat kötnél??? Az sem rossz, de nem kimondottan motor szerető embernek való!!! :-))
Ma volt szerencsém reggel ónos esőben is motorozni,volt hogy ficánkolni akart főleg kanyarodásnál,de lassan mentem és megúsztam esés nélkül a kalandot,hóesésben jobban tetszett a dolog,a legtutibb a nyári kánikulában egy pólóban.
Más : Tisztelt FPJ kolléga (Józsi),ha olvasod e sorokat adj életjelet magadról,régen jártál már itt.
(MZ/X jelentkezz mikrohullám szuper titkos frekvencián hívlak térj vissza közénk a föld nevű bolygóra azon belül a fórumra)
Köszönöm a felvilágosítást,tehát tekercs cserét is kell eszközölnöm,hát ez nem semmi mik jönnek elő mikor már szinte az egész motor ki lett cserélve felújítva a festést leszámítva ami úgy is marad,remélem már más nem lesz mert ebben az évben nem szándékozom annyit költeni a gépsárkányra mint tavaly,van még egypár dolog amit megvalósítok azt lassítok és az alapvető karbantartásra koncentrálok.
A tavalyi évben anyagilag zümi volt előtérben én pedig háttérben ezt most megfordítjuk,ahogy magamat ismerem ebben az évben is rátudnék annyit szórni,de nem kell már,hogy erről szóljon.
Nem vett közületek valaki mostanában új 207-es hengerfejet? Eddig mindig tűnődtem azon, hogy mekkora szar már, hogy nincs benne a dekompresszornak a helye. Most meg rájöttem, hogy a Supreme-hez pont ilyen kéne, de a nagykerből kifogyott. Szóval vevő lennék egyre vagy tudnék érte cserébe adni dekompresszorost, ha lenne valakinél ilyesmi.
Megmenekülnék egy behegesztősditől.
Az is jó hogy hengert még nem fúrattam hozzá, mert venni fogok egy dekompresszor mentest és azt fúratom. Az még kapható.
Meg egy jó hír a Dél-Pesti csapatnak: Dunaharasztiba költözik a Futár motoros bolt.
A menetzárlatos tekercset csak újra tekercselni lehet, de ezt otthoni körülmények között nem könnyű megcsinálni. Inkább vegyél egy másikat!
Hogy tudod levadászni? Azt kell tudni, hogy a sorosan kötött tekercsek ellenállása összeadódik. Megméred a három tekercs össz ellenállását, majd szétkötöd őket. Ezután újra méred minden tekercs ellenállását, amelyiké a legkisebb, az a ludas!
Tigrisem még nem informált róla, hogy párjával együtt jönne-e. Szeretettel várom, legalább kedvesem tudna valakivel motorokon kívüli témáról is csevegni :) Azaz miko?-val biztosan kinyulazzák magukat, ha Pollyt sikerül nyakon csípni.
A menetzárlat azt jelenti, hogy valahol a tekercsen belül meghibásodott a szigetelés, két, vagy több menet is összezáródik, így lecsökken a tekercs feszültség előállító képessége!!!
Egy kérdés,az mitől lehet,hogy a világítás először jó és hosszabb távon már halványabb lesz,ezt tavaly vettem észre amikor többet mentem és belecsúsztam a sötétbe,tök halovány volt a fény.
Lehetne egy extra kérésem,jobban szeretem a megszóllitásnál a Joci-t,ha nem gond.
Akkor nem értem mert én pont az ellenkezőjét tapasztalom,hidegben jó,és nyáron csúszik,de most csak munkába járáshoz használom,és lehet ha többször megállnék és indítanám most is csúszna.
Ki lesz ez derítve egy cserével és ott már látszik ha van olajosodás,bár ezt kétlem,de nem tudhatom fixre,a kopásra tippelek.
Ezek a préselt (stancolt) tömítések is lehetnének pontosak ha nem 5 ével stancolnák őket. A metszett azért pontos mivel egyedileg készül. Itt is az extra haszon, minimális ráfordítással. Egy modern stancológép, mellékpályával ( több kis tömítést integrálnak a nagyba) akár 5-6000 et is legyárt óránként egy szimpla szerszámmal egy dupla szerszám már ugye 12000 et, és ez így nő képenként! Egy dupla műszakkal egész Európa ellátható lenne minőségi tömítéssel ezen az áron, vagy még olcsóbban!
Talán emléxel, már többször reklamáltam, ha egy bármilyen alkatrész gyártó gépet rosszul be lehet állítani, akkor jól miért nem??? Nehéz pl. azt a q...a keresztszánt 1,0 mm-rel előrébb, vagy hátrább állítani???
Jó példa erre a minap emlegetett tömítés garnitúra. Ugye, hogy van aki olyat tud csinálni, amit nem kell utána faragni, hogy illeszkedjen a helyére pontosan?
Sajnos az után gyártott alkatrészek minőségén látszik a műszaki képzettség hiánya. Szakemberek helyett betanított munkások, sok esetben hölgyek végzik méltatlan körülmények között, pincében padláson a gyártást, 1000 éves gépekkel. Nem a minőség a cél a besöpört extra haszon a lényeg. Konkurencia hiányában minden eladható! Voltam olyan alkatrészgyártónál ahol attól féltem, hogy mikor ugrik elő a sarokból egy keresztes lovag!
Igen, vannak a kis kedvenceinknek olyan "allűrjei" amivel tetszik, nem tetszik, együtt kell élni. Mi, a régi motorosok ezt már simán megszoktuk, legfeljebb az új tulajdonosok nehezményeznek bizonyos "hanghatásokat", de előbb-utóbb, ők is megszokják. :-))
Szerintem a ferodolok között nincs akkora különbség, hogy az számottevő eltérést okozzon átlagos használatnál. Nagy baj viszont a pofák szinkron működésével és illeszkedésével van. Sokakat meg zavar a kis fordulaton tapasztalható csörgés. Na ez is egy róka fogta csuka. Ha túl gyenge a rugó akkor már kis fordulaton is kitapad, forgatja a kereket, de rosszul indul, nem csörömpöl. Ha erősebb a rugó akkor kicsit csörömpöl de már aránylag jól indul. Ha erős a rugó akkor indul a legjobban, de csak nagy fordulaton, nem csörög, áll a kerék. Viszont ilyenkor csúszhat meg a legkönnyebben!
Azt a vékony mezsgyét kell megtalálni ami a három eset optimuma!
Nem tudom, hogy annak idején a 207-esekbe, meg a 210-esekbe a gyárban berakott pofák között volt-e különbség, de az én 1990-es 210-esemben minden pofa sötétszürke volt. A primer pofák még mindig bírják. :-)))
Saját tapasztalatom nincs, mert hidegben soha nem használom a mocit, de Marci barátomtól tudom, hogy ilyen hidegben a páralecsapódás miatt még a legtökéletesebb indítópofák is meg-megcsúsznak.
Amennyiben a jó idő beálltával is ugyanezt tapasztalod, akkor viszont ki kell deríteni, hogy a ferodol minősége, kopottsága, rossz geometriája, vagy esetleg elolajosodása okozza-e a problémát!
Lekuporogtam a kis óvodai székemre, fejlámpa és mágneses bot segítségével percek alatt meg is lett az ék. Persze alaposan összetakarítottam! Rend a lelke mindennek!
Off. A frankó hátsó fűtőszál javító kencét megtaláltam, Loctite 3863 a neve. Sok helyen árulják, ez való nekünk nem az ezüst nyák javító ! 3571huf-ért mán kapható.
Nekem is van még vagy 3 pár gyári Jawa fék ferodol. Szoktam is belőlük ragasztani ha a kezembe akadnak. Mondjuk még 207 est nem ragasztottam, szerintem belátható időn belül nem is fogok. Az indító pofa ha jól be van illesztve az örök mint a nyomorúság, pláne ha nem találkozik olajjal. A Primer pofa meg erőst kopik, de több is a feladata. Sokan nem illesztik be rendesen és azért ítélkeznek elhamarkodottan. Nem a ferodollal van ott a baj, a gyalázatos gépmunkával, ferde bemetszésekkel és a sorjás furatokkal, különböző erejű rugókkal . Na az tényleg botrányos.
Én a körrugóst tartom jobbnak mert ott tetszés szerint növelhető a ferodol hossza, ha szükséges.
A gyári sem nem piros sem nem szürke. Az világos barna, csontszínű. Már csak a mesékben létezik új, használt az akad még. Úgy hallottam a szürke a jobb indítónak.
A 207 pofáihoz annyit hozzácsapnék, hogy amikor Rozsdát újítottam, az indítópofák rendben voltak, a kapcsolópofák ellenben gyalázatosan lekopva. Az indítókkal nem is szórakoztam. Kitakarítás után csiszolás, és ment vissza a helyére. Eltelt 2 év, és még mindig tudom vele indítani.
A kopott kapcsolópofák helyére a futárból vettem új utángyártottat. Hosszas után-olvasgatás után a piros színűt, mert azt méltatták jobban. Teljesen rendben van.
Most a gyerkőcnek állt össze a minibe egy 207-es blokk. Utángyártott indító (fekete) és utángyártott körrugós kapcsolópofák (piros) voltak a blokkban csiszolás és rugók nélkül. Összeraktam ezekkel csiszolva, és felvértezve rugókkal, de van egy garnitúra 3 különpofám felújítva Jeszybácsi jóvoltából, és egy beérkezett csomagban is van 3db pofa. Na azok meg csontszínű ferodolokkal bírnak.
mindenki hülye valamilyen szinten. Van aki beismeri, van aki nem. Én speciel úgy (is) vagyok az, ahogyan írtam. Vannak azért néhányan akik csipázzák a stílusomat.
Én pl kifejezetten szeretem olvasni Jawasakit, bár előfordul, hogy furán néznek rám ha gép előtt ülve fel-felröhögök.
"primer pofák piros után gyártottak" egy pillanat,nekem az indító(már nem) és a kuplung pofa is piros és azt hittem,hogy ez a gyári,a Dankónál amit vettem indítópofákat az szürkés színű volt,akkor a szürkés a gyári?ha a piros az után gyártott.
A most készülő blokkomba is használt indító pofák vannak. Ráadásul olajállónak tűnik. Két csepp olaj ott figyelt rajta, letöröltem és nem látszott nyoma sem, nem szívódott fel, kíváncsi vagyok, hogy fog működni. Mindenesetre becsiszoltam pontosan. A primer pofák piros után gyártottak, külön rugós, szintén becsiszolva. Na ezt valószínűleg cserélni fogom gyári körrugósra.
Ha után,gyártottat ne vegyen akkor mivel motorozzon? Ha az összes Babetta amiben jól működik az után gyártott pofa, megjelenne az utcátokban lesnél egy rendeset.
A Dankó mondta nekem is,hogy minden van,jó is az,attól függetlenül nem kell mindent ott venni én pl sok cuccot kaptam vagy jófogáson félárért megszereztem.
A h.lámpa szerelését köszi,ha meglesznek fotón hozom őket.
Tudom,boltokban gyári szerintem sincs,az indító pofa is utángyártott,most a kuplung is az lesz,nem erre szokták mondani,hogy abból főzünk amink van?Vagy jó lesz vagy nem alapon.
Tudom,hogy igazad van nem új keltezésű dologról van szó,de nem mindegy hogy munkába induláskor reggel eltudom e indítani vagy nem,jobb ha igen,ha ebben az állapotban lenne rajta a 210es henger valószínű,hogy most beindulna mert reggel nem szokott csúszni valamiért,de nyáron? ki tudja?Tavaly nyáron sokszor csúszott indításkor.(indítópofák cserélve)
Még egy dolog nem lett kicserélve rajta a kuplung pofák,fizetéskor veszek(nem nagy tétel)
Én egy szigorúan konzervatív keresztény családból származom, így én nagyon nem tolerálom a hátbatámadást, nem is használok az állapotot pontosan definiáló 4 betűs szónak semmilyen alternatíváját.
Azért is csodálkozom el a Gábor sokszor agyoncizellált kifejezésmódján, nem bánt, nem zavar, értem is csak egyszerűen csodálkozom rajta. Ennyi és nem több! A nagy falu meg nem sértő ha csak nem azzal a céllal használják!
Elméletileg a héten be kell érkeznie a Róbert 55-ös szélkeréknek. A berántó már megvan. Arra kell még megfejtést találnom, hogyan pakolom rá a 207-es blokkra a berántót. Van valami bevált ötleted? A gokartban emlékeim szerint már egyszer megoldottad a dolgot. Jövőhét valamelyik délelőttje?
A 210es hátsó lámpa elképzelésemet valószínű,hogy feladom,két ok miatt,az egyik nem olyan könnyű a beszerzése (persze x-idő után biztos meglenne),a másik meg az,hogy tényleg elég bumszli lenne rajta,inkább erre gondoltam :
Volt egy idő amikor én is be voltam indulva a 210es hengerre,de lenyugodtam mivel nekem általában nem mindig,de csúszik indításkor és így kell a dekompresszoros indítás mert nélküle nem tudnám indítani ha pl 210es henger lenne rajta.Ezért a 13as kis fogaskerékben bízok,hogy meghozza a plusz sebességet.
Ha esetleg meg kiforrja magát egyszer akkor elgondolkozok megint,hogy kell e a 210es henger.
Nem a trafó lehet a károsultja eme párosításnak, inkább a kondenzátor. A hagyományos 4V-os trafókban lévő tekercsek bírják a "gyűrődést". Persze, azt nem tudom, hogy az egybetrafós FAGY-ok mit bírnak ki. Fábos úrék nagyon diszkrétek voltak, mikor feltettem nekik a kérdést. :(
Arra még nyilván emléxel, mikor mutattam, hogy az eredeti töltő tekercs mekkora feszültségre tölti fel a kondit ugye? Most csak az a lényeg, hogy egy pl. utángyártott egységben lévő kondi mekkora feszkóval terhelhető. Ampervadász barátunk szerint a gyári egység simán bírja a másfélszeres körüli feltöltést, így a kobra nyelvű gyertyájának mindkét ága faszányosan szikrádzik. :-))))
Ismét és sokadszorra is csak a saját járgányomból indulok ki, ami tökéletesen műxik úgy, ahogy a gyárból kijött. :-))) De, mint említettem, szívesen kipróbálnám mekkora változás érzékelhető, egy mondjuk 300Ω körüli töltőtekerccsel.
Értelek,tudod nálam az a helyzet ha valami leesik az lent is marad! Nem hiába töltöttem húszon évet börtönbe valami ragadt rám"(ja és van egy kanos kutyám és néha elő fordulnak nálam rózsaszín babettát kedvelő emberkék)ezek után ki akar mer lehajolni? ja és ne is említsem a derékfájást... Ha beesik hozzám egy inas néha az össze szokta szedni a kincseket meglepő mi minden előkerül az asztal alól.
A Nagyfalú"dumáért meg én kérek elnézést mivel az én szójárásom tőlem tanulta Gábor.
Van abban is valami amit a kilövési szöggel kapcsolatban írsz :)) Az is igaz, hogy szeretek egy nekem tetsző tempót felvenni és abban haladni. Sőt az is közel áll a valósághoz, hogy szeretem a kihívásokat. Viszont ritka az, hogy nem megyek a csapattal együtt. Ez eddig két alkalommal fordult elő, viszont másnap hajnalban a társaság után eredtem!!!! Így fordult az elő, hogy az összes hivatalos túrán kivétel nélkül részt vettem, és még jó néhány magánvállalkozás és közös motorozás részese voltam.
Az sem igaz, hogy egy motor túl erős egy túrához. Az erőre inkább a megbízhatóság miatt van szükség. Annak nincs értelme hogy 200-300 km után szétessen az egész. Aztán meg a gyors motorral is lehet lassan menni :))
Minden motoromat úgy alakítottam ki, hogy kb 15-20 % al többre legyen képes az átlagnál, így azt gond nélkül tudják is amit a gyár előír.
Azért azt sem felejtsd el, hogy csórikáim 120 kg hasznos terhet visznek, olykor még többet is.
Valóban igaz láttam,és az a csodálatos dolog,hogy mégis megvan minden,egy átlagos kívülálló nem találna meg semmit az tuti,de aki ott dolgozik az mindent tud mi alatt mi van és hol van.:-)
Józsikám! Azért definiáltam a jelen állapotot kupinak mert tegnap leesett a földre az utolsó előtti lendkerék ékem és nem találtam meg! Pedig a nap jelentős részét négykézláb pozícióban töltöttem!
Az úriember fog még előfordulni a Sümeg - Budapest vonalon a börzeidény beköszönte előtt. Amennyiben valakinek szüksége van motoralkatrészre (nem csak bettában utazik), keresse.
Urak, és ha még olvasgat néhanapján fórumot az egy kézen megszámolható néhány Hölgy!
Jeszy bácsival beszéltem ma, és vettem át Tőle alkatrészeket.
Üzenet: amennyiben valakinek szüksége van alkatrész(ek)re, vegye föl vele a kapcsolatot, mert fog még előfordulni börzék előtt a lakhelye - NAGYFALU vonalon!
Minden leköltözött mert a garázsban mos fehér medvék vannak. Lent darabolok, szerelek, hegesztek. Na meg itt készül az unoka távirányítású bagija is. De tudod már le is vagyok maradva, mert Január, Február itt a nyár!
Mzoli kisegített alkatrésszel, így nincs akadálya a lottózós motor elkészítésének. Legyen az a lottózó az ország bármely szegletében, képes lesz gyorsan gond nélkül elérni!
Ekkora kupi már régen volt a műtőben de most közben átalakítás is folyik! Sajnos most mindent itt kell csinálni a hideg idő miatt.
De mi a poén? Hogy a 640-es nem piros és kilóg a sorból?
Amúgy tényleg jó lett a végeredmény, pedig a videó közepén még fogtam a fejem hogy lefújta a ráfot. Gyárilag csak fehérben létezett ráf ha nem krómos volt, és csak 210-esnél és 225-ösnél, de úgy látom a 207-esnek is jól állt ez. Jó ilyet látni.
Igen, ez a gyári zöld árnyalata a 207-eseknek. Szerintem nálunk azért nem lehetett ilyet kapni mert a postások színe volt ez az árnyalat és ne kergessék a nyugdíjasok a vétlen Babettásokat minden hónap elején :)
"A Motortank.hu szakemberei úgy vélik, mára megdőlt a régi igazság....."
Szóval nekik pont az az érdekük, hogy 100 évig bírja mindenkinek a tankja, ők meg lehúzhassák a rolót. De előtte még azért vigyem el hozzájuk gyantabevonattal ellátni a tankot...
Akkora reklámszöveg ez a cikk mint a ház, a sült hógolyó receptjére éppenhogy nem tértek ki. :)
Üdvöletem! Meséljenek inkább a szakik: http://hegylakok.hu/2015/09/cikkek/teli-tarolas-tilos-teletankolni-a-motort Jómagam konkrétan úgy jártam, hogy a mostanában egyre ritkábban hadra fogott díszelgő 210-esem karburátorának úszóját lyukasra marta a néhány hónapos(!) benne maradt üzemanyag. Saját, hosszú ideje nemhasznált járműveim fém üzemanyagtartályát színültig töltöm gázolajjal, időnként ezt is lecserélve. Eddig ez bevált, minden fémtiszta, rozsdamentes. A Babetta karbi kapott másik gyári úszót, beállított üa. szint, majd próba után tiszta benzinben kimosva, kiszárítva várja a szebb időt jövőt.
A benzintank belsejét a 2T olaj védi az oxidációtól. De ehhez időnként löttyennie kell, különben csak leülepszik alulra. Hosszú állás esetén pont a benzincsap eldugítása miatt nem hagyunk keveréket a tankban. Én bioetanolt próbáltam meg konzerválásra használni, alkalomadtán megnézem hogy viselkedik vele a tank belseje. Elvileg jól mentesít a korróziótól, de az etanol vízben oldható, azaz ha víz vagy vízpára jut a tankba akkor az mindenhol jelen tud lenni, míg benzin esetén egy helyen (alul) gyűlik össze.
A két sonkát pedig "szemre" préselik össze általában, és utána igazítanak rajta. Ahogy előttem leírták, ha a csúcsfuratok épek, akkor csúcsba fogják, körbe forgatják, és indikátor órával ellenőrzik az ütést főként a csapágyak felfekvő felületén.Ha a csúcsfuratok nem jók, akkor még lehet prizmára rakni, és így centírozni. Bronz vagy réz kalapáccsal egy hozzáértő tudja hova kell ütni. Gyárban biztosan nem így csinálják, hanem egy fázisban össze préselik a két sonkát, de gondolom, ahhoz meg van a megfelelő célszerszám, aminek a házilagos elkészítése szerintem sokba kerülne. Itt van egy video, ahol a két sonkát ilyen célszerszámmal préselik össze. A 3. perctől kb látható.
...A kérdés, hogy van-e értelme belefogni, elegendő lenne-e a kenés a nagyon kerületi sebességhez, illetve tartós lenne-e. Ezek szerint még senki nem kísérletezett vele :)
Természetesen ezzel nem.
Ha egy kísérletre vállalkoznék, az jobbító szándékkal történne. Ha sikerül OK, ha nem, hát maradunk az eredeti koncepciónál.
Olyanra minek kísérletet tenni, amivel rosszabbá tennénk valamit?
Visszafejlesztés?!
Mindazonáltal ha Te végigcsinálod, és megosztod a tapasztalataidat velünk annak itt mindenki örülne! Elvégre tanulnánk belőlle:)
Még annyit, hogy az esetedben szokásos eljárás, hogy a hajtókar alsó szemét méret fölé köszörülik, és túlméretes csapszeget illesztenek hozzá.
Illetve ha a sérülés olyan mértékű hogy az edzett réteget ki kell köszörülni, akkor egy betétgyűrűt nyomnak a hajtókarba, amit méretre köszörülnek. (leegyszerűsítve)
Teszik mindezt persze egy olyan (motor)típussal, aminek pótolhatatlan a hajtókarja...
Én két csúcs közé fogom, és indikátor órával ellenőrzöm.
Ha igazítani kell, akkor a 130mm-es satuban nyomom (persze pofa védőve), vagy lágyított réz kalapáccsal ütök rá a megfelelő helyre-irányyba. Ilyenkor egy metamid lapra támasztom.
Babra munka, és ha a csúcsfészek sérült, (mittudomén szétverték a tengelyvéget), vagy görbült a tengelycsonk, akkor kuka---->
Szép napot mindenkinek! Mondjátok már meg nekem, hogy rakjátok össze a főtengőt egytengelyűre felújítás után? Nem hiszem, hogy csak szemre van összepréselve majd tekergetve. Köszi!
Görögben a hadi múzeumban is volt kiállítva egy 2T kőhajigáló, alul felül bronzperselyes volt! Ma csak azért nem működik mert a környék összes kövét már eldobálta, de még működne.
Az nem úgy működik. Van javító készlet, szétnyomod a főtengelyt, csapot kipréseled. Új csap be, új kosár be, visszapréselés centirozás és kész. Nem lehet darabokban cserélni, mert nem valószínű, hogy csak egy alkatrész kopott.
Ha jól csalódom az ződ volt (Évekkel ezelőtt) ez amiről meg én beszélek grafit szürke. Fotót mellékelek. Jólesett, hogy felemlítetted a 2 és a 4 T közti különbséget, bár ha jól emlékszem egy szóval sem írtam, hogy az a csúszócsapágyas vacak 2T lett volna.
Köszönöm a válaszokat. Az e-mail címemet pótoltam.
A kiindulási alapom az volt, hogy a dugattyú felőli csapágy bronzperselyes és jó 33 éve nem volt cserélve és nem kopott, nem lötyög benne a csapszeg. Több előnyét is látom esetemben a cserének (persze ha megoldható)
1. A legfontosabb, hogy meg lehetne menteni a hajtókart, mivel ha felszabályoztatom a hajtókar szemet síkra akkor már a tűgörgő kiesne belőle.
2. Nem fordulhatna elő még egyszer az a probléma hogy zúzódik a tűgörgő kosár és felszántja a hajtókar szemet
3. A későbbiekben elég lenne csak perselyt cserélni, hajtókart nem kéne
4. Tapasztalat szerzés
Természetesen esztergáltatnék bele olajozó csatornát, és ahogy láttam az olajozó rések is elég nagyok. A kérdés, hogy van-e értelme belefogni, elegendő lenne-e a kenés a nagyon kerületi sebességhez, illetve tartós lenne-e. Ezek szerint még senki nem kísérletezett vele :)
A kérdés a 2T motorkerékpárokra vonatkozott. Hiszen szinte minden 4T autó hajtókarja csúszóperselyes csapágyazással rendelkezik. De ott olajfürdőben mocorog ez a csapágy, szóval kicsit más a kenési viszony mint a 2T motoroknál. Ott csak azzal lehet gond ha valaki rossz tisztító adalékkal mosatja át a motort és az kioldja a csapágy lágy fém alkotóit, ergo kikeményedik a csapágy.
A 225-ös blokktömítés Szilágyi Pistitől származik és gyári. Ezt árulta/osztogatta Tyernyánszky Tomi is, ebből került az R&M-be is. Gyári alkatrésznél kicsit jobban figyeltek a méretpontosságra mint az utángyártóknál. Ott még a fizetésből is levonhattak ha szar volt az eredmény.
79 májusában a helyi szódásnak a gépén láttam egy bitang nagy hajtókart, nah az alul is perselyes volt. F2/minut, talán még ma napig azzal tölti a szódát.
Jó 30 éve a cégnél átalakítás során találtam befalazva egy kis kompresszort, tok vonó! Kipróbáltam és működött. Annak az alsó csapágya egy jó nagy bronz sikló csapágy volt. Nagyon kis fordulaton + 2-3 légkört csinált a fotómasináknak. Haver gyönyörűen restaurálta és önerőből privatizálta.
1db 210-es hengerfej mínuszban vagyok, és szeretnék ezen az állapoton változtatni. Amennyiben valakinek van eladó, legyen szíves dobjon meg egy üzenettel!
Jó hírem van,épp most történt,látszik,hogy a Babettások összetartóak,itt ahol dolgozom van egy Babettás illető és tőle kaptam egy tök jó állapotú kerékpár átváltó csillagot és hozzá egy új sasszeget,már csak szerelni kéne,szégyellem magam de ilyen hidegben nincs kedvem bütykölni,babrálni vele,pedig nem lenne nagy dolog,de lehet hogy a km/ó addig piszkálja a szememet,hogy nekiállok és megcsinálok mindent.:-)
Ez a lényeg,én is amennyit ráköltöttem soha nem tudom eladni annyiért,persze nem is akarom eladni,de egy biztos pont,hogy jó a motor,a piaci értéke egy átlagos 207es nek max 20eft.
Nekem már jó párszor fúrt Babettát is, robogót is. Nagyon jól dolgozik, és nagyon korrekt. Főtengelyt is centíroz. Ha szerencséd van, akkor ott előtted megcsinálja, egy fúrás-hónolás 15 perc kb. De a túlméretes dugattyút vidd magaddal, mert anélkül neki sem áll . Telefonon egyeztess vele mindeképpen. Dugattyút a Dankovicsnál tudsz venni :
Egy olyan kérdésem lenne még, hogy hallott már valaki olyat hogy a hajtókar alsó tűgörgőjét bronzperselyesre cserélte valaki? Ez járható út lehet, vagy mindenképp ajánlott a tűgörgőnél maradni? Azért kérdezem, mert szétszedtem egy főtengelyt amiben a tűgörgő kosara szét roncsolódott, és a hajtókar alsó szeme elég érdes,berágódott. Így arra gondoltam, hogy oda kerülhetne egy bronzpersely, mivel a csapszeg kiváló állapotban maradt. Csak azt nem tudom, hogy elegendő kenést tud-e biztosítani a benzinben lévő 2T olaj.
Sziasztok! Bocs az OFF-ert de ha jol tudom van koztetek fehervari motoros,tole kerdeznem hogy tudna -e nekem segiteni,mert egy gepmuhelyt keresek ahol megtudjak nekem furni a hengert(Jawa Mustang,probaltam marka hű maradni egy Babetta utan:) ) Ha jol tudom a piros alma utcaba van egy ilyen de nem vagyok benne biztos. Nevekkel sajnos bajba vagyok neharagudjatok ezert. Koszi elore is a segitseget!
Szerintem sumi71 előbb utóbb bekukkant ide, és akkor biztos tudsz vele boltolni ülés ügyben.
Ha azt írná hogy nincs már ülése a három darabból, akkor mondd meg neki hogy amit én akartam venni tőle nyugodtan adja el neked, nálam nem létszükséglet mert a pótmotormra kellett volna amivel évente akár háromszor ha megyek. :)))
Én lehetséges, hogy vevő lennék sumi71 által hirdetett ülésére, viszont még új vagyok itt és semmilyen privát elérési módot nem találtam. Amennyiben megvan még és jó áron van, lehet hogy megvenném. Nekem is van egy 207-es babettám, kb. 1 éve követem a fórumot, nagyon szuper, sok mindent lehet innen tanulni, gratulálok hozzá mindenkinek. Boldog új évet kívánok mindenkinek!
Ez nem teljesen OFF téma. Az USA területén nem a Motokov volt a forgalmazó, hanem külön céget kellett alapítani, ez lett az American JAWA Ltd. Ez a vállalkozás forgalmazta a tengerentúlon a JAWA és CZ kétkerekűeket, oldalkocsikat, ráadásul általában azonos szórólapon hirdetve őket. Tehát kint nem értik külön hogy JAWA vagy CZ, csakis úgy, hogy JAWA/CZ. Náluk ez egy márka. Más neveket használva, de szinte a teljes termékpaletta szerepelt a '70-es évektől a '90-es évek elejéig odakint is. A Mustang például Golden Sport volt. A Sport Cetka nevét nem tudom, de biztos az is valami hangzatos átirat lett. Amit imádtak (és joggal), az a krossz Cetka. Igazából az alapozta meg az egész JAWA/CZ megítélést,ezért is tudtak jól szerepelni minden modellel az egész erős kereskedelmi versenyhelyzetben. Csak azért még nem vettek volna meg egy gépet mert húgyért-szarért hozzá lehetett jutni, de hogy hozzá lehetett kapcsolni gondolatban egy mezőnyverő versenygéphez, így már vitték mint a cukrot.
Természetesen a néven kívül más is különbözött az itteni modellektől: a homologizáció miatt a fényszóró mindenképp. A '80-as évek közepéig az amcsik imádták a sealed-beam izzókat alkalmazni. Itt a foncsor egybe volt ragasztva a lámpaüveggel, ebben volt az izzószál és az egészben a védőgáz. Ha betört a lámpaüveg vagy kiégett az izzószál, akkor az egész mindenséget cserélni kellett. Igen ám, de cserébe nem rozsdált a foncsor, nem párásodott a lámpaüveg mert nem tudott a pára bejutni. Ezt csak kerek kivitelben készítették, ezért is lettek kereklámpásak az export 207-esek. A többi JAWA és CZ gépnél nem volt feltűnő ez az áttérés, mert eleve kereklámpásak voltak.
Most fejeztem be az új blokk csinálgatását. Két legundorítóbb dologgal végeztem. Megpakoltam tűgörgőkkel a hajtókart és lesorjáztam a hengert. Vágtam tömítést a henger alá, mert a mofás jó egy milkót kitakar a szívócsatornából! Aztán kerestem bele való, jó minőségű gyűrűt (a mofában most nagyon jók vannak) már azt is feltettem. Ha lenne olyan előtét tengelyem, már rég kész lenne!
Lassan kezdem zaklatni az Mzolit (ha összeheftölöm a rezót), hogy lángolja meg!
MÁS!
Tudja valaki, hogy ki forgalmazza a lézerrel vagy számítógéppel metszett szürke tömítéseket?
Azok hajszálra pontosak, én vettem már valahol, csak nem tudom, hogy kitől.
Pár éve mikor átmotoroztam a telet egy tüsszentés annyi bajom nem volt. Állítom immunerősítő, és ha olyan vastag ruhában vagy amin egy gramm levegőt sem tudsz átfújni akkor jó. Fázás power off és go. :)))
Lacikám, aki ilyen hidegben motorozik, az egyéb gaztettekre is képes!!!
Én csak addig jutottam ma, hogy beindítottam a motorokat és járattam kb 4 percig, új benya az úszóházba, új olajfilm réteg a hengerre meg mindenhova, és így már tudok éjszaka aludni :D A lottózóban már nagyon hiányolnak, állítólag ki van plakátolva hogy várják vissza a babettás gyereket mert nélküle nem megy a bolt, dehát mit csináljak, ilyen hidegben már nem tudok motorozni.
Sziasztok! Boldog új évet kívánok mindenkinek. Az eladó Babetta ügyben annyit hogy néztem az illető korábbi hozzászólásait, 2009 óta el akarja adni, akkor 115ezerért tette fel a jófogásra.
Kicsi OFF Selmeczi Marcell tagtársnak. Ma délután néztem valamelyik adón a "Smitty" c. amerikai filmet, és a film második felében egy használt cikk kereskedésben játszódó jelenetben tisztán feltűnt egy 125 vagy175-ös sport Czetka okkersárga színben. Nem is tudtam, hogy ezeket a gépeket forgalmazták az USA-ban. ON.
Ahogy a Druszád mondja, az említett eladó kicsit leült pihenni. :-(((((((
Azért vagyunk itt jó páran, akik biztos nem koncolnak fel brutus63 felemlegetése miatt. Én is csak csupa jót mondhatok róla. :-)))))) Nagyon sajnálnám, ha végleg eltűnne. Ő egyébként saját elmondása szerint soha nem olvassa a fórumunkat.
Az a helyzet, hogy lehet kapni de csak 11 étől. Minden képen újat szeretnék, mert a használtak a kis átmérő miatt nagyon gyorsan kopnak. Szeretnék egy csendes bivaly 207 est.
Pontosan nem tudom hogy miféle egészségügyi baja van, én is csak bízni tudok benne hogy felépül. Nagy érvágás ez nekem, hisz nemcsak komplett felújított blokkokat csinált nekem (amit ugye én nem tudok), hanem szó szerint bármit küldött amire szükségem volt. Tehát nem azon állt vagy bukott egy alkatrész, hogy találok-e a börzén vagy sem.
Tóni bácsi azért jobban ismeri mint én, de sajnos ő sem tudott semmi biztatót mondani....
Ha esetleg a brútuszra gondolsz, akkor sajnos le vagy maradva, ő is kiszállt a babetta bizniszből, nem ad már el senkinek semmit. Váltottam vele pár e-mailt az elmúlt hónapokban, nem sok biztatót tudok mondani...
Ez pontosan az a része a dolognak, hogy szétszeded, és meghesszölöd. A ráolvasáshoz, jósláshoz sajna láma vagyok.
Első kereket kiszeded, fékfedelet kiszeded, és belül kellene látnod, hogy a fogak összeérnek-e vagy már "elváltak egymástól, mint ágtól a levél".
Ha szétnyalták egymást, akkor az csecs! Mert a 2015-ös évben az újonnan kapható műanyagkerék már hiánycikk volt. Egy valakit tudnék ajánlani, akitől talán beszerezhető, de ha megnevezem a fórumon, akkor felkoncolnak.
Szerencse kérdése. Vettek már itt 5000-ért patika gyári gépet kevés km-el, meg drágán is lehegesztett váltós romot.
Nem írtál típust, de a damilból 228-ra tippelünk. Ezeknek már elkezdett felfelé menni az ára, ha a legnagyobb profitra utazol, told fel jofogas-ra, stb jó drágán és addig vidd lefele az árat, amíg megveszik. Persze lehet hónapok is eltelnek, mire elmegy, Neked kell eldönteni.
Itt a fórumon nyilván mindenki tisztában van vele, mennyit adna érte, veteránbörzén fillérekért, meg aranyáron is lehet venni.
Fotó nélkül nem igazán lehet árat mondani, 10 - 50 között érhet valahol állapot függvényében. Tavasszal szerintem jobban el lehet adni.
210 a meghajtás,amennyire tudtam helyére tettem és úgy húztam meg a hollandert,szerintem a fogak elgyalulták egymást,az lehetett a recsegő hang és a bovden is nagyon rángatózott még egy ideig,ebben az esetben mi a tennivaló?lehet cserélni a belső szerkezetet vagy egybe kell beszereznem?ez talán csak egy költői kérdés és miért ment tönkre?
Akár 210-es, akár 207-es km meghajtásod van, fogaskerék-áttétel forgatja a bowdent.
Ha szerencséd van, akkor a bowdenvég forog meg valamelyik oldalon. Írtad, hogy olajoztad a bowdent. Helyére toltad a bowdenvéget mielőtt meghúztad a hollandert?
Ha nincs mákod, akkor elgyalulták egymást a fogak a meghajtóban.
Abban tudnátok segíteni,hogy mi mehetett tönkre a km/ó meghajtásban,és lehet e ott alkatrészt cserélni vagy jobban járok ha egybe kicserélem,tudom látni kéne hogy mi is helyzet,de most nincs kedvem kiszedni az első kereket hideg van,csak elméleti síkon érdeklődők.
Kár hogy túl messze van....Amugy ez kb egy hete 35-ért volt hírdetve, aztán hamar zuhant az ára, így nem lepne meg ha helyben kiderülne, még ennyit sem ér.
igazad lehet Kistuci,akkor az egyik 228as eredeti állapotban,azt ne is add el nem kapsz annyit érte aminnyit ér az eszmei értéke sokkal több,de ha eladod mindenképpen amit írtam 10eft már nem játszik azért többet kérjél.
Lehet,hogy a damilozáskor a sárvédőn lévő szoknya védőre gondolt. A fény az lehet,hogy azt jelenti,hogy gyári fényezés. A pumpa pedig egy olyan kézi készülék amivel zoxigént lehet a gumiba juttatni.
nem tuti,hogy így van,amit mondok,de sztem a 72 es üzemképtelen 10e ft persz lehet árulni fölötte csak nem biztos,hogy el fogod adni,a 73 as egy karbi tisztítás után elméletileg menni fog,fix 15eft.
ez amúgy mit jelent?:
(gyári gumik fény pumpa damilozás)
-gyári gumi az ok
-fény pumpa damilozás?van hozzá fénypumpa és horgászbot is?
Ma volt az első hó és ki is próbáltam mit mutat a kis gép,jól ment bár én nagyon lassan mertem menni,kanyarban egyszer így is majdnem kiment de le talpaltam és megtartottam.Egy recsegő hangra lettem figyelmes menet közben,gyorsan megálltam azt hittem valamit beszorult a kerékhez,de nem az volt a km/ó adta meg magát,pedig tegnap megolajoztam a bovdent,hogy faxa legyen,szerintem lent a keréknél ment tönkre valami.
Ezer ekszkúzmi! Csakis a távolság miatt nem küldtem neked személyre szabott meghívót, nem is gondoltam volna hogy átszeled miattunk az országot. Természetesen szeretettel várlak, ha tudsz gyere!
Szerintem sokunknak megfeküdte a pénztárcáját az év vége, a fényképezkedés meg kifejezetten úri huncutság.
Bizony mondom, ott szép az élet, ahol a madár se (vagy csak a madár) jár. A közúti forgalom nevű alien túlnött a Babettán, jól példázza ezt a Blaci szelfije, amikor a Tuci üldözte :DDD
Ha valakinek kell a jól ismert piros 210-esem szóljon,új jövevény van!!!Vasárnapig vihető !Hibátlan motor,Gyári Kb 2000km van benne /Powered by medicin/
És egyben megragadnám az alkalmat, hogy nagyon Boldog Újévet Kívánjak Mindnyájatoknak és Kedves Családotoknak!
Rég nem voltam a fórumon, de természetesen tudok a Január 10.-én tartandó Kochonya Partiról. Szeretnék elmenni, viszont biztosat csak a jövőhét vége felé tudok mondani. Egyrészt messziről érkeznék, ki tudja még milyen időjárási körülmények lesznek, másodsorban, ami a nagyobb probléma, hogy jelen pillanatban anyagi lehetőségeim igencsak korlátozottak. Deficittel kezdem az újévet is, mert valószínüleg lefotóztak az autópályán Dec 26.-án. :(
Szia köszi,jó kép bár én nem ezt a helyet láttam nem ezzel a viharvert táblával. A főúton mentünk Győr felé és az út mellet ahol nem volt sem kerékpár út sem járda,és jó állapotú volt maga a tábla ezért is csodálkoztam rajta minek ez oda?Azt tudom a 8-as is ilyen ott Hajmáskér felé van ilyen és nem vagyok benne biztos de talán Csór -nál is ahol viszont a faluba lehet kerülni. Biztosan van valami köze ahhoz,hogy egyes útszakaszokon felemelték a sebbegéset 110km re gondolom biztonsági okból vannak tiltva a lassúbb járművek.
Leendő Babetta tulajként kérném a segítségeteket. A kiszemelt járgány egy 207-es. Az egyetlen probléma csupán a szállítás, ugyan nincs túl messze, de ahhoz mindenképpen nagy a távolság, hogy lábon hozzam haza(főleg ilyen kellemes téli hidegben).
A legnagyobb raktérrel rendelkező autó, amit a szállításra befoghatok egy Wagon-R. Abban kérném a segítségeteket, hogyha valakinek lenne pár perce, meg egy kéznél levő Babettája, lemérné nekem a fő méreteit, mert én sehol sem találok a pontos méretére vonatkozó infókat.Leginkább a hossza és a kormány nélküli magassága érdekelne(gondolom le lehet hajtani a kormányt). Ha ezeket az adatokat tudnám, akkor már tudnék méricskélni a wagon-r-ben, hogy befér-e.
Viszont hogy alatta van a kék tábla ami a járdára érvényes ezért a segédmocit tiltó is arra gondolatom szerint. Bár jelenlegi állapot szerint tök felesleges, mert kerékpár útra nem hajthat fel lakott területen a segédmotor. Ahogy látom a tábla nem mai gyerek. Régen is így volt? Vagy csak plusz megerősítésért tehették ki?
BÚÉK mindenkinek. Kérdésedre a válasz nem nem ez a tábla(ez csak a szimbólumnak megfelelő járművekre vonatkozok) hanem ha emlékeim nem csalnak Kisbér vagy Pér körül? között? láttam több helyen kifejezetten segédmotoros behajtási tilolom táblát.
Remélem tévedek bár a rakodóm is csodálta minek az ide? tehát ketten is láttuk.
Elnézést Kistuci tudom,hogy ezt nem nekem írtad csak szeretnénk beszélgetni veled,nem szeretnélek kijavítani,mivel nem élsz tévhitben,valóban azt a belinkelt táblát láttam többször is az úton,és amit leírtál szerintem is azoknak a járműveknek behajtani tilos,tehát lehet menni kismotorral ott.
Ami kérdéses volt,hogy vajon nincs e bizonyos út szakaszokról ki tiltva a segédmotoros(Szfvár-Győr)ig terjedő szakaszon.
Ha a műhelyszagot érzed akkor nincs nagy baj vagyis megmaradsz,velem minden ok kisebb bonyodalmak vannak,de megoldom,és már nem vagyok agglegény se,nyomatom a 24 ás szolgálatot zümivel:-)
Boldog új évet neked és párodnak meg persze minden márkatársnak.
Köszönöm a kérdést,úgy néz ki megmaradok orrfolyás köhögés még van de javul és már érzem a műhelyszagot" . Tényleg van tiltó tábla de ahogy láttam senki nem foglalkozik vele(láttam bicosokat és traktort is arra) de ha ilyen helyen elgombáznak véletlenül és rendőr kell akkor lehet baj.(bár a rend éber őrei sincsenek sokszor tisztába a KRESZ el sajnos ezt tapasztalatból tudom). Veled minden OK én vagyis mi megvagyunk itthon pihi egyenlőre mivel Erika a feleségem sajnos ügyeletes a Szent Imrébe és ha kell mennie én viszem kocsival. Boldog Új évet neked és minden márkatársnak.
lehetséges,hogy ki van tiltva néhány részéről azon útnak,ezt nem tudtam,ebben az esetben szerencsém volt mert egy darab rendőrrel sem találkoztam.
A második útnál még az eső motorozást is sikerült kipróbálnom nem egy kellemes élmény,ott meg attól tartottam,hogy beázik valami megáll a moci és vége van mindennek,de szerencsére ez nem történt meg,akkor még sárga vázas volt ami meg rokkant is utólag kiderült.
Szia barátom. Jó is a 81-es párszor megtapasztaltam én is off nagy al viszont ha emlékeim nem csalnak néhány részéről bizony ki van tiltva a kerékpár,a traktor,és a segédmotoros kerékpár is ugyan úgy mind a 8-as ról is sok felé.Ugyan ez érvényes a 6-os sok szakaszára is.
Ilyen sóderszállítóval nem találkoztam,de találó a kép,viszont a Győri út 81 es 2szer megvolt és ott volt sok kamion,pótkocsis tehert autó,és 180al közlekedő külföldi rendszámos autó,voltak közeli helyzetek,néha volt h.félelmem,de babetta alkatrészért mentem,csak úgy hobbiból nem mennék újra azon az úton.
Békés, boldog új esztndőt kívánok Babettás barátaimnak! Sőt, legyen jó éve a sóderszállító fillérvadász, krajcárhajhász, bebicskázó, kötekedő, egymásnak félreértő, szemekettéálló míniuszolóknak is :)
Ma meg olajoztam a gázbovdent,első-hátsó fék bovdent,km/óra bovdent,hajtás láncot,és azt vettem észre,hogy a kerékpár átváltó félig meddig lóg nem sok tartja a helyén,le is vettem az oldal lemezt,és iszonyat ami ott volt,egy szöggel van rögzítve a csillag(kerékpár átváltó),de elkezdett kicsúszni így fél oldalon volt csak tartva,és a csillag is jó repedezett.
Mi a gyári rögzítése a csillagnak?Mert egy olyant be kell szereznem meg a legjobb lesz ha egy csillagot is.
OFF Valamit nagyon elértettél. Egy pillanatig nem jutott eszembe hogy megsértselek. Alul kiírtam hogy előre is bocs sofőrök ez poén. 11 évig sofőröknek adtam ki árut, pont tudom miről szól a melótok. Ha haragudni akarsz rám, hát tedd. Én nem haragszom rád, ennyi.
Lacika Lassan elég lesz a gyűlölködésből.Nálam már az előző posztod is kiverte biztosítékot. Pláne,hogy egy Babettás fórumon vagyunk. Azt szögezzük le,hogy ez egy külön szakma. Ha van még hozzá fűzni valód akkor azt ne itt publikáld.