Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
A kontraszt és a felbontás nagyon lényeges jellemzői egy tévének (vetítőnek), talán a legfontosabbak a számokkal kifejezhetők közül. A fényerő sem elhanyagolható, de abban nincs nagy eltérés a különféle készülékek között. LCD-k esetében 450-550 Cd/m2, plazmáknál ennek durván két- kétésfélszerese.
Plazmák esetében, 15000 alatti kontrasztú készülékkel nem lehet bekerülni a legjobbak közé. Az LCD-k legtöbbje ezt csak dinamikusan tudja.
Én is TV vásárláson töröm a fejemet. Kérdezném, hogy ez a LCD és Plazma vásárlási dolog olyan mint az autóvásárlásnál a teljesítmény? Minél nagyobb kontrasztarány és felbontás? Tehát kell a 15000:1 vagy elég a 950:1 Ilyen téren tök laikus vagyok. Előre is köszi.
Képzeld el azt, hogy van egy fix méretű 16:9 formátumú fénykép a kezedben. Legyen a mérete 16x9cm.
Erre ráfektetsz egy ugyanilyen alakú és méretű szitát, amin 1920x1080 lyuk van. Minden lyuk egy fullHD megjelenítő egy-egy képpontjának felel meg. Kiszámolhatod, hogy a szita vízszintes és függőleges szálai azonos távolságra vannak, a lyukak négyzet alakúak.
Ugyanakkor ráfektethetsz a képre egy szintén azonos méretű és alakú szitát 1024x768 lyukkal. A szita lyukjai téglalap alakúak lesznek, de a kép alakja ettől nem változik.
Végülis tök mindegy milyen a megjelenítő felbontása, csak az alakja számít. A 16:9-es képet 16:9-es arányban kell megjeleníteni.
Milyen jó,hogy a legelső hozzászolásomban leirtan hogy nem igazán értem,hogy miképp kicsinyitti le a képet 16 9-röl 4 3-ra torzittás nélkül illetve,hogy nevágja le a kép tetelyét meg az alját.
Ahejett,hogy Béci úr elmondta volna,jön itt,hogy hülye vagyok.
Szerintem azért van itt ez a forum.hogy a témárol beszélhessen,OKOS és tudatlan.
De Béci úr nem magyarázta el,egy értelmes válasz sem mondott.Ennyi
"...hogy a LED-es Samsung LCD minden háttérvilágítás zónája teljes erőbedobással működjön, és így véletlenül se hozza az egyébként kimagasló kontrasztot."
Ergo megvan a gyenge pontja annak is. Mert amikor hiperűrsebességre váltunk a Falconnal, ott is ilyen fényes pöttyök meg csíkok keletkezenek.:-)
Te most kb olyan szerepkörben vagy, mint amikor a diák oktatja a professzort. Főleg Bécit, aki nap mint nap ezzel foglalkozik.
"Az ok egyszerű, a régi csöves technológia jó kis remegős, 50Hz-es, elektronsugaras lézerágyús képe egy pixeles megjelenítőn elmosottabb lesz. Ez olyan, mintha egy szitán át néznénk a világra. Technológiaváltást élünk át, melynek a hátulütője a hagyományos analóg tévéadása elkent élvezete."
Ez egy idézet a hivatkozott oldalról: a totális baromság tipikus megjelenése, amikor a cikk írójának fingja sincs a dolgokról, amiről ír. És ez csak a cikk eleje volt.
A CRT-ben NINCS lézerágyú, hanem elektronágyú, ha már militaristán akarunk fogalmazni: mert egyébként anód meg katód van benne, illetve jópár egyéb elektróda, amivel pl a fényerőt és a fókuszt lehet vezérelni. S mit ad isten, pixeljei is vannak, ugyanis minden színes cső árnyékmaszkos. "Homályos" pedig akkor lesz a kép az lcd-n, ha nem a natív felbontásában alkalmazzák, ilyenkor ugyanis a valós és a virtuális képpontok nem esnek egymásba, ezért önkényesen hol ide, hol oda teszi a virtuálisat a valósra. Hogy zöldséges nyelven fogalmazzak.
Letöltött filmek? Bravó! Bár nem tudom honnan van többszáz szinkronos, nagyfelbontású film, amikor még száz darab sem jelent meg hivatalosan. Illetve sejtem: sufnituninggal. A számtech termékeket jómagam pedig testközelből ismerem, nem a Metró katalógusból, a számtech jellemzően 16:10-s képarányt használ, nem 16:9-t. Ölég sok ilyen kijelzőt taparoltam már, egyben is meg szétszedve is.
Ez a kép szerintem nagyon szépen mutatja az egyes technológiák által nyújtott fekete szintek közti arányt.
Persze van benne pár trükk. Egyrészt nincs ott egy CRT vagy SED megjelenítő, ami azért még verné a Pio feket szintjét.
Másrészt a speciális képtartalommal (szétszórt teljes fényerejű pöttyök) elérték, hogy a LED-es Samsung LCD minden háttérvilágítás zónája teljes erőbedobással működjön, és így véletlenül se hozza az egyébként kimagasló kontrasztot.
Ettől függetlenül a Pioneer Kuro valószínűleg a világ legjobb TV-je, ma.
Teljessen mindegy,hogy milyen alakuak a pixelek,de az 1024x768 az akkor is4 3-as
képarány tehát gyakorlatilag torznak kellene lenni a képnek .Nálam pedig 16 9 en megy hdmi kábellel anélkül,hogy torz lenne a kép vagy levágná a tetejét meg az alját.Nekem az a gyanum,hogy az analog tv adás
ami a koax kábelen keresztül jön annak az ertéke lenne a majd ez az 1024x768,és a hdmi kábellen érkezö jel max 1920x1080.Ennyi
Nem hinném, hogy a szemet bármelyik tévé is megeröltetné.
Esti tévézéshez annyiban jobb a plazma, hogy szebb a feketéje, mivel az LCD-k feketéje kicsit "világít". Ezt soha nem fogod meglátni egy boltban, még akkor sem, ha többé-kevésbé lekapcsolják a tévék környékén a lámpákat. Nekem adódott egy olyan lehetöség, hogy megnézhettem üzem közben egy Toshiba LCD-t este. Sajnos nem volt ott összehasonlításnak egy plazma is, de az biztos, hogy annak kicsit "világított" a feketéje, míg a mostani plazmámnak nagyságrendekkel kevésbé világít (egyébként az sem teljesen fekete). Egyébként ha azt az LCD tévét hozzám vágták volna, azzal is biztosan boldog lennék, de ha már lehetett a szebb feketét választottam.
Persze mindebböl most ne azt vedd ki, hogy a plazmára akarlak rábeszélni, a fekete az csak egy (fontos) paraméter, van még sok más. Csak mondjuk ez az egy, amit boltban nem tudsz kipróbálni. Minden egyebet lehet, ha elég segítökészek: lehet váltogatni a forrásokat, lehet egymás mellé tenni LCD-t, plazmát, lehet állítgatni a tévéket ...
Számítógépre tényleg az LCD jobb, DVD-re viszont nem, ott már az egyéni preferenciák döntenek, hogy melyik technológia képe tetszik jobban.
Azt nem tudom neked pontosan megmondani, hogy a zajos, kis felbontású (hagyományos) tévé adások miért jobbak a plazmákon, talán a kisebb felbontás miatt, talán az árnyalatok miatt, amit valaki írt korábban. De nézd meg saját szemeddel.
Azért mert itt (majdnem) mindenki a plazmákat dícséri, ne hagyd magad rábeszélni, ha az LCD-k képe jobban tetszik :-)
zsuri, neked is köszönöm a kommentedet. Én a napokban tudtam csak meg- ennyire vagyok otthon a témában-, hogy a bolti tv-készülékeken futó anyagok DVD-ről mennek. Több hozzászóló írta már, hogy az LCD tv-k DVD-hez,számítógépezésre alkalmasabbak. Biztos ezt láttam igazolva a boltban a saját szememmel is. De most már tudom, hogy vásárlás szándékkal végzett "terepszemlén" nyugodtan meg lehet kérni az eladókat az analóg (kábel) adásra való átkapcsolásra és lássuk a medvét. Esti tévézéshez jobb lenne a plazma? Jobban erőlteti az LCD-monitor a szemet? Na, úgy látom egy esetleges vásárlás elött még alaposan utánna kell nézni a dolgoknak.
Az nekem nem százas,hogy lekicsinyitti,hiszen a 1024x768 az 4 3,
a1920x1080 pedig 16 9-es.A képet nem huzza szét hanem ha 1080p rakom a felbontást akkor a szám gép-ről át küldött asztal képe dual wiev modban nem tölti be a tv képernyöjét teljessen.Ha a vissza huzom a tv-röl monjuk egy médiaplayer ami 1920x1080,akkor a monitoromon nem is fér el a nagy felbontás miatt ami 1400x900,mind ez hdmi kábellel.
Nem is vagy olyan "cinikus" vagy mind amilyen.De azért elmondom,hogy én nem asztali lejátszoval nézem a filmeket,vagyis nem azzal játszom le,hanem szám gépen.
Gondolom annyira nem érzed magad tudatlannak,hogy ne tudd,honnan lehet letölteni HDDVD-t vagy bluray filmeket.Ezeknek a filmeknek a mérete olyan 20-40 gb közt szokott lenni.Csak szinkronosakból van olyan 200dbmin.Ezeket pedig VLC-vel birom lejátszani,de gondolom ez nem ujdonság neked.Egyébként a Metro katalogusban ha jól emlékszem lehet venni HDDVD bluray Lg irót ami mindkét formátumot tudja irni ha jól emlékszem olyan 50-60 ezer körül.Na ezzel például le is lehet játszani.De ha körül nézel egy kicsit,elég sok neves gyártó dobott piacra ilyen terméket. Ennyi.
Mivel ez egy expo, az elteresekhez nem lehet koze a gepnek amivel csinaltak.
A beallitasok azert biztos nem a tobbieknek kedveznek, de nagyjabol tukrozik az altalam eddig tapasztaltakat. Mire a plazmak elerik a nulla feketet esellyel jon az oled, a mai tft-k meg nem alkalmasak esti mozizasra, ez van.
oled-et mar kb. 5 eve igerik, mint nagy attorest, samsung telefonban kb. akkor jelent meg az ilyen elvu kulso szines kijelzo, aztan azota is csak jon a nagy attores. Ket eve meg a lezerteve volt a nagy szlogen, ott egy even belul igertek az olcsobb es szebb kepet, na azota is az az egy ev telik. A sed-et meg el sem kezdtek beharangozni, mint a mindentvivo uj megoldast (ne google-ben keresd, inkabb a wikin:).
Amig nem kezd el hanyatlani a plazma/lcd eladas, addig nem fog kijonni ujabb technologia. Marpedig sokan meg csak most cserelik le a keszuleket, jopar ev (generacio) elmegy meg azzal, hogy ugyanazert az arert nagyobb keszuleket lehet venni, full hd/24p, feketebb fekete, nagyobb latoszog, kisebb utanhuzas, szoval sokaig kell meg itt varni arra, hogy a plazma vagy lcd mult legyen.