Az operettó és a bazaltrezgő különösen. (Amúgy külhonban nagyjából eddig sem itták, és ezután sem fogják. Nekem meg jó így is, valahogy az olaszrizling megmagyarult már, nekem ílyen néven tartozik hozzá pl. a Szent György-hegyhez.)
Minden évben megbeszéljük különböző fórumokon, hogy mi az oka, hogy a magyar termelők többsége az optimálisabbnál korábban jön elő borainak többségével.
Két jelentős indok (hogy összefoglaljam, de nyugodtan nézz majd utána): finanszírozás és a kereskedők nyomása, hogy folyamatosan legyen bor (ne maradjon ki évjárat).
Mikor vetted? Én azt tapasztaltam, hogy legalább 3, de inkább 6 hónapot fektetni kell a borait vásárlás után, ha közeli évjáratú. Persze nem 100%-os megoldás, de többségében bejön.
Igaz az is, hogy egyre kevesebb tételt vásárolok tőle (hol az ár, hol a minőség miatt). De van olyan haverom, aki odavan a fehér boraiért és a Geregért.
L. Bálint primőr jelleget hozó kékfrankosa, talán a Bogyólé újabb, egyre kevésbé sikerült évjárataira hasonlító beltartalommal. Nagy önbizalomra vall az árképzés attól, aki képezte az árat (Bortársaság: alig 3000 alá), de már le is árazták. Ennyit (2200) se ér.
Hétvégén Bolognába vezetett az utam, és ha már arra jártam, benéztem egy-két borozóba. Az egyik helyen a Teroldego, Sangiovese és társai mellett mi tűnik fel egyszer csak a tulaj kezében? Tűzkő traminer. Állítása szerint nagyon finom és szépen viszik. Meglepetésemet egy Montepulcianóval orvosoltam.
A bordói lének három hetes az élelmiszerbiztonsági várakozási ideje. Ha azon túl vagy akkor ne foglalkozz vele, a legkisebb ülepítés is ki fogja mosni a rezet a mustból. De legkésőbb a durva seprővel elemegy. A rezet csak az eső és a harmat tudja lemosni. Ha az utolsó permetezés és a szüret között nincsen annyi eső amennyi lemosná a szert akkor azzal nem lehet mit csinálni. Nyugi :) a legbióbb szőlősgazdák sem mossák meg a fürtöket egyenként és rezet tudtommal mindenki használ.
Írtam oda is,de megkérdezlek benneteket is.A permetszer /bordói/rászáradt a szőlőszemekre,nem tudom eltávolítani csak ha szemenként megmosnám.Bort szeretnék készíteni elsősorban,mivel tudnám eltávolítani?Mert így mérgező sajnos.
Nekem csak az alábbiak jutottak eszembe hirtelen (azok közül, amelyekkel mostanában találkoztam), de ezek inkább az esetleges ilyen-olyan akciók, kedvezmények mentén férnek bele az árkategóriába. Ötletindítónak azért jó lehet... :)
KISS GÁBOR 364 Rouge 2014 PFNEISZL Kékfrankos "Újra együtt" 2013 HEIMANN Kékfrankos 2015 VILLA TOLNAY Névtelen Cuvée 2011 KISLAKI Birtokvörös 2014
Szerintetek 2000 forint alatt milyen vöröset lehet találni, amit meg lehet külföldieknek is mutatni, mint olcsó, de vallalható magyar bort? Sőt, inkább 1500 körül. Tudom, nem egyszerű feladat, de hátha van valakinek tippje. (Az árkategória direkt ilyen - ebbe a kategóriába nincs ugyanis sok tippem.)
Azért vettem meg, mert a Somlón is van szőlője meg pincéje a családnak :) ha jól emlékszem akkor 6 ezer környékén volt az ára ami több mint barátságos. Ennyiért nem mernékk 5 puttonyost venni mástól. De bennük megbíztam. A bor maga aszú, aszú illata, aszú íze és aszú hangulata van. Egy kicsit talán több benne a fa mint amit én szeretek de mindezzel együtt egy jó savú, jó ízű édesbor. Nem dobtam tőle hátast, nem egy világverő anyag.