1,5 bárnál szerintem lefuj a biztonság szepem azt mondták.
egy kis tulnyomással igy felmeg 105-108 fokra egyébként vízzel is a hőmérséklet (egy kis tuning nyomáscsökkentővel, sima öntöttvas gázégővel, nagyon tutti, pedig csak 50-170mbar a nyomás.)
ez a gőzfőzés jól hangzik, most akkor annyi lenne duplafalumba alulra rakok csak egy kis vizet és ennyi? vagy kell az emlegetett forrkő is a történethez /ami nekem nincs benne/?
A szeszfőzdében 1,7 -re volt állítva (vízfürdős) fatüzelésű. Háromszor fújt le 1,2-ig, egy felöntés. 10/10-es vágás volt. 48 nál már nem volt tükrös a szilva. 50 -nél igen. Vízzel kellett beállítani a fogyasztási töménységre. Külső gőzgenerátorral 0,4-0,5 az üzemi nyomás, ha jól tudom.
Írd be a keresőbe itt bal oldalon, agyon van ragozva a téma.
A klasszikus a lassú fordulaton, a fenéken működő keverő a leégést akadályozza meg.
Neked egy ferdén bevezetett keverőt kéne összehozni, ami 100-as üsthöz 200mm átmérőjű, 3tollas lapát, 150-250-es furdulaton, dupla falhoz. Vagy 300-400-as furdulat 150mm ármérő. Ilyesmi, át kell, hogy forgassa a teljes üst töltetet.
Rossz a tipp. Ha gőzzel üzemelsz, akkor a hő a kondenzációból származik és nincs szükség jelentős túlnyomásra. Ha vízzel, akkor igen, de a gőz jóval hatékonyabb.
Köszi a trükköt és a segítséget ! Két rozsdamentes üst van kb. 30 mm-el eltolva összehegesztve. Milyen nyomáson dolgoznak ezek a gyakorlatban? Csak tippelek ! 120 fokos gőz 2.5 bar.
Fél órára beáztattam vízbe, kicsit megpuhult, aztán beleformáztam egy nagyobbacska tölcsérbe. A tölcsérre tetettem egy átlyukasztott fedelet. Egy csapos marmonkannát csepegősre állítottam. Öt liter pálinka átszűrése fél nap.
Szia én tapasztalatlan vagyok most kezdem a pálinkázást:D. Minap hígítottam 10 liter 62 fokos Eperpálinkát sima szénsavmentes LIDL -ös ásványvízzel Kb 40-42 es lett . Lassan adagoltam a vizet, ehhez 4,9 liter vizet adtam. Mikor öntöttem bele elkezdett kicsit zavarosodni, kevergettem, és még adagoltam a vizet, mikor belement az összes nagyjából 2 perc múlva tükörtisztára változott. Igaz a pálinkát előtte kb 3-4 hónapot pihentettem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Próbáld előbb azt ki, mielőtt gyantás szűrőznél, hogy egyszerű kávéfilteren, vagy több rétegű gézlapon, vagy steril (kozmetikai jó) vattapamacson, vagy egyéb egyszerű szűrőlapon átengeded a jól lehűtött pálinkádat.
Már a sima hűtő is jó tud lenni, de nem extrém a frigó sem...
Ha visszamelegszik hűtve szűrés után, általában 40pár százalékosan tiszta lesz.
Szeretném kipróbálni néhány párlatomat 50%-os alkaholszázalék alatt, viszont a higítást követően gyakran már 45%-on sem olyan szép tiszta, átlátszó a pálinka, mint ahogy annak lennie kellene. Erre a problémára melyik típusú gyantás szűrőt ajánljátok? van valakinek tapasztalata ebben a témában?
Nem szükséges hőálló. Így szokták beépíteni, egy darab csővel, így nem ér el hozzá a hő, de a sor végére, a szerelvények után teszed gondolom az is elég.
Amennyiben minden sikerül,kárpótol az eredmény. A birs nagyon jó tud lenni. Költséges? Hát igen. De aki itt van,mindenki el van szánva a lehető legjobb párlatra, így már nem annyira fáj a kiadás! :)
Valakinek nincs ötlete dupla falú üstbe víz nyomásmérőre. Túrom a NETet de hiába, ami bírja a hőmérsékletet az 20-25 ropi. Általában csak 60 fokosak. Köszi ....
Az első birsfőzés jó lett. Főtt gyümölcsöt kiszedtem, hordóba dobtam, kis hideg vízre.
Második adagnál leégett az alja, mert az első főzésnél leváló darabok összegyűltek alul.
Lét kidobtam, birset leszűrve megmentettem. Talán újra kellett volna még főzni új friss vízzel, nehogy égett ízt hozzon.
Harmadik adagnál már jobban vigyáztam. Kiélezett keverőszárral próbáltam szétcsapatni, nem lett tökéletes, nem lett elég puha a főzéstől (különösen a kicsit lekozmált adag).
Pektinbontó, borkősav majd fajélesztő. Szépen erjed 70 literes hordókban szept 30 óta. Vastag átlátszó nejlonnal takartam, gumipókkal körbekerítve. Kotyogó fölösleges, túlnyomást a fólia elengedi, de a széndioxid bentmarad. Azóta tettem még hozzá 1 hét után kevés napfényt (3%), plusz pektinbontót, tápsót, a bundát lenyomkodom kb. naponta. Citromsavval próbáltam ph-t beállítani, nem volt túl hatékony. Vettem foszforsavat, azzal inkább megy. Kézi (kínai)ph mérő néha kicsit fura... Hőfok egyébként 15-18 fok, Lassan ki fog erjedni szerintem. Most vagyok meglőve, ahogy nézem a pálinkafőzde árakat (Észak Pest és környéke) meg a jövedékit a 150 liter cefrémre. Egyelőre nézelődök. Kihívásból csinálom az egészet, kezd elég költséges lenni. Csak remélem, hogy az eredmény kárpótol. Ha most kezdeném, kicsit hagynám a birset utóérni, leszedve, meg a darabolást is megoldanám gépi úton. Ja, alkoholt alig iszom, gasztro ajándéknak gondoltam karácsonyra.
A tiéden le tudod venni a fordulatot az enyémen sajnos fix. Nekem is van ilyen akksitöltőm de ez sajnos akkor nem jutott eszembe, csak akkor mikor említetted... Aztán a saválló üst keményebb mint a réz. Hát úgy gondolom hogy direkt üzemmódban a tied talán üzembiztosabb.
Én azért szeretem mert bogyózott szőlőt elég 5-10 percenként keverni, almánál ugyanez 1 perc. Egyszerű az állíthatósága, főzés előtt beállítom. A lánc pedig csiszolja az aljzatot(legalábbis nálam) és minnél karcosabb annál könnyebben odakaphat.
Miért előnyös a szakaszos üzem, a motort védi? Gondolnám, ha van motor, akkor dolgozzon, a DES-nél talán azért találták ki, mert a lánc a feneket csiholja.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kívülről olyan mint egy kismegszakító a villanyóradobozban. A különbség hogy vezérelni lehet rajta a kapcsolt időt és a kapcsolások közti szünetidőt, négy pici potméterrel. Lényegében szabályzod hogy milyen időközönként meddig keverjen.
Láttam egy új DES keverőjét, ahhoz képest ezek "erőművek". (Én meg féltem mikor beszereltem hogy majd megakad vagy ilyesmi.) Olcsó áruk ellenére teszik a dolgukat. Viszont vettem hozzá egy asszimetrikus ütemadót az meg néha kiakad aztán csak kever meg kever míg meg nem pöckölöm:).
Az almánál utóérés sorén a cukorfok alig változik (némi keményítő alakulhat cukorrá), ellenben a savak bomlanak és aroma anyagok keletkeznek. Szó volt a barnulásról: 5 dkg/100 kg aszkorbin sav a hozzáadott vízben (C vitamin, gazdaboltban kapható) adagolással elejét veheted a barnulásnak. Használj pektin bontót az elfolyósításhoz, 10 l víz / 100 kg csak ekkor elég, különben csak "lapátolható" lesz a cefre. A pektinbontó sem dolgozik hidegben, az erjesztést 10 - 15 °C-os helységben végezd.
Heti 1-2 alkalommal kóstolgasd az almát. Fogod érezni mikor érdemes cefrézni. Mikor meghámozod és ragad az ujjad és gyengén savanykás zamatos, sárga árnyalatos a húsa, akkor jó. Abba az esetben, ha nem nevezel akkreditált pálinka versenyre, ki lehet kicsit,,lúgozni" kell bele 3-4% kabai +10 liter víz, 2dl. foszforsav (75%), így az élesztő jobban tud közlekedni, kevésbé barnul az alma. Ezzel elkerülheted a viaszos, csípős, borsos, magkarakteres túlfőtt zamatot. Szoktam főzőcskézni almát, az idén Mindenszentek-ig szeretném kihúzni a becefrézés időpontját.
Cefrekészítéssel kapcsolatosan kérdeznék. Mennyire igaz az az állítás, hogy a frissen leszedett gyümölcsöt ( pl. alma ) célszerűbb kb. még 1 hétig 'érlelni', hogy a cukorfoka nőjön?
Megmondom őszintén, rohamosan fogynak a készleteim és tavaszra lehet kipróbálnám. Céklát, borsót kóstoltam de nem az én ízvilágom. Nem is szeretem egyiket sem. Viszont a sárgarépát nagyon, meg könnyen be tudnám szerezni.
Én is erre gondolok, a nagyon habzós cefrénél én sem teszem rá a tetejét a főzés elején, hanem 50-70 C fok körül keverőszárral, fúróval szétveretem a habot, utána már lehet zavarni felhabzás nélkül.
Én meggyel jártam ugyan így. Levett fedővel melegítettem egyet hogy lássam mi történik. Jól gondolom hogy a bunda betárolja a hőt és a gőzt is visszafogja egy ideig?
Márc-pálinka: egy igen ritka, régi és érdekes pálinka-féle, amely mára szinte elfelejtődött. A XVII. században már bizonyára ismerhették, mert néhány akkori irat említette a mézzel való keverést. Közelítő összetétel: 1 kg kipréselt szőlő-törkölyt 0,3 kg mézzel elkeverték, majd 1,5- 2 liternyi vízzel elkeverték. Ezt a törkölyös zagyot lefedett hordóban (kádban) hagyták kierjedni (pincében, lassan), majd zsákba töltve leszűrték és gyorsan kipréselték. A kapott szeszes levet a szokásos módon lepárolták, és hordóban legalább 1 hónapig érlelték.
Nyírvizes törkő: a felföldi borvidékek határ-területein elterjedt pálinka-féle. A törkölyön erjesztett bort február környékén gyakran lefejtették. Ekkor, a bor tetejéről lemert törkölykalapot még egyszer hasznosították. Úgy, hogy ugyanannyi frissen csapolt virics-lével felöntötték, és hagyták újra kierjedni (kiforrni). Ezt követően az erjedéket lepárolták és hordóban érlelték. A törköly-pálinkánál valamivel jobb és több pálinkát adott.
Lőrés törkő: a nyírvizes törkőhöz hasonló módon készült. De virics helyett, gyenge borral (lőrével) erjesztették a hasznosítandó szőlő-törkölyt. Úgy, hogy a törkölyt 2-3-szor annyi lőrével (csigerrel) felöntötték, és hagyták a keveréket újra erjedni. A kiforrt keveréket általában leszűrve (ritkábban zagy-állapotban) az égetett-bor módjára lepárolták.
Nekem is van szőlőhöz "daráló" (borászat céljára), de tudomásom szerint az nem töri össze a szemet, merthogy nem daráljuk vele a szőlőt, hanem zúzzuk a bogyót, de a mag átmegy rajta.
Nos a következőt csináltam eddig. Az anyagot vastag vattán ( tetején Szilvia törlő papír ) keresztül a fizikai szennyezést szűrtem le. Érdekes módon az egész viszont világossárga lett. Bár gyanítom, hogy az keréktartó térbe régebben beesett bourbon vaníliás cukortól kapta, ami ugye a pálinkában ázott egy ideig ( elvileg ). Annyit megteszek még, hogy veszek aktív szenet és átengedem rajta. De illatban nagyon finom, ízben meg nem veszek észre semmit egyelőre.
Én a 100-as DES-be átlag egy kupakkal tettem. (1l-es) Futósabb cuccnál beleraktam kettőt is. Sárgarépánál már más a leányzó fekvése!:( Ez más technikát kíván!!
Hát ez komoly baleset. Nem akarlak elkeseríteni de alighanem erre keresztet vethetsz. A szennyeződések ízét is összeszedte. Ha csak egy csepp olaj is volt benne akkor felejtős.
Segítséget szeretnék kérni, mert baleset ért. Szóval az autó hátuljában eltört egy 20 literes üveg ballon, benne a frissen főzött pálinka. Egy részét a pótkeréktartó felfogta. Ezt kimertem, de nyilván színeződött és szemetes lett. Van-e olyan szűrési technika amivel ki lehetne tisztázni? Vagy újra kellene desztillálni? 5 literről van szó amit így megmentettem. Van-e valamilyen ötlet vagy javaslat?
Lehet, egyes esetekben, mint általában az olcsó kínai műszerek ezek minősége sem egyenletes, mint írtam az én példányom nem használható.
Másik probléma, ami felmerült, lemérek egy pálinkát, stimmel. Főzés közben méregetek, egyre nagyobb a hiba, úgy tűnik a hőkompenzátora nem stabil, a nyelében van, ami fogdosástól átmelegszik, miközben a tárgylemez és a pálinka nem, szerintem nálam ez vitte el a mérést.
Sziadztok !Szőlő pálinkátcszeretnèk keszìteni.Kèzzelmle lett bogdózva 40 Kg Izabella szőlő.Melyik jobb megoldàs, ha ledaràlom, vagy, ha fúrószàrral pèpesítem?
Persze a bevezetett párlatjegyek óta ez tényszerű.Tárgy évben vásárolt párlatjegy literre osztva a megengedett fokkal.E fok lehet más,de akkor ugye arányaiban nő,vagy csökken a mennyiség.
liter-fok mennyiség,aránya rendben akkor további szép napot van
-Van aki a 80°-os töményet tárolja,s évek múlva hígít.Oxidált? Friss?......
Kár belemélyedni. A gyanú kevés.Egyébként is ezt hosszú felderítő terepmunka előzi meg,mire lecsapnak valakire,s az már tuti szokott lenni.
Szívesen , de nem mindenre kiterjedő .... pl. pár apróság még : illik hozzá beszerezni 46-os villáskulcsot , a leeresztőhöz csináltattam 2 1/2 " saválló menetesvéggel +60 cm saválló csővel toldást , így leeresztéskor nem fröcsögi össze a palástot .... stb ...
Nem mondtam, hogy biztosan akarja, de iparszerű feketefőzés gyanújánál talán azért van esély. (Egyébként volt már olyan, hogy egy feljelentett otthonfőzőnek 500 liter pálinkát találtak és nem történt semmi?)
Ebben majd a vegyész urak segítenek, de biztos, hogy vannak olyan kongenerek, amik elveszése és megjelenése alapján simán meg lehet különböztetni az 5 éve oxidálódó pálinkát attól, amit a minden nap főzögető szomszéd az elmúlt hónapokban gyártott. Főleg, ha egymás mellett vannak a minták az állítólag X különböző évben ugyanazon a főzőn (vagy ami még rosszabb: elvileg különböző főzőkön) készült pálinkákból. Nem hiszem, hogy ilyen részletek feltétlenül bekerülnek a hírekbe, meg szerintem ennél sokkal egyszerűbb bizonyítékot is találnak, ha már előre tudják a bejelentés alapján, hogy valaki többszáz litereket adhat el. (Főleg, ha ilyeneket csinál, hogy az összes cefrét az udvarra borítja...) De azt se hiszem, hogy az elkapott feketefőzőkből általában hírt csinálnának... Az alszeszre pedig nincs olyan kitétel, hogy abból tetszőleges mennyiséget lehetne főzni. Ha 300 liter pálinkát finomítasz le egy évben, akkor te jogilag 300 liter pálinkát főztél. A kész pálinka literjét szabályozzák, márpedig az mind egy évben készült el. Szóval ez törvényes kiskapuként se működne, meg nyilvánvaló hazugság is.
Feltételezem,az irsait leszemezted,szőlődarálón átküldted,és vagy pektinbontó nélkül,vagy pektinbontó hozzáadásával a megadott időn belül (néhány óra) préselted.Ez egy példa,de semmi esetre sem általánosítható,nem húzható rá minden gyümölcsre.A gyümölcscefrékben néha hetekig teszi a dolgát az az enzim,a présben jó esetben csak néhány kósza mag akad fenn,már amennyiben nem félbevágott birsalmákból van.
Miért lenne gond a cefréddel? Nem a fermentáció, vagy a főzés közbeni illatokra/szagokra utaltam. :)
Viszont ha a kedves szomszéd folyamatosan főz, akkor nem fogja megvárni, amíg kihül a cefre, hanem felszakítja a még forró üstöt, és kiönti a kertbe a gőzölgő cefremoslékot. Ennek az illata/szaga zavarhatja a környező lakosokat.
Hallottunk mostanában olyan hírt, amely arról szólt, hogy a pálinka korát vizsgálta a hatóság bármely jövedéki ügyben? Milyen technikával lehet megvizsgálni egyáltalán ezt? Mi van akkor, ha 2010 óta folyamatosan gyűjtötte az alszeszt, és az egészet tavaly főzte ki?
Kíváncsi lennék rá,hogy milyen présen,milyen eredménnyel választod külön a lét és a törkölyt pl. kajszi,magozott szilva,körte esetén,ha megfelelően pépesítve és pektinbontóval kezelt volt.A hagyományos törköly pálinka pedig nem a csíger kifőzésével készül,préselés után,hanem magát a törkölyt főzzük ki,pedig valaki,valamikor ezt is leírta az okosságok között,mint követendő példát.
Nekem az. De frissen az irsai is ilyen, majd jövő ilyenkor kéne visszakóstolni. Egyébként nem látok abban sem kifogásolni valót, ha vastagabb, olajos, kicsit nehéz utóízzel. Engem egy konkrét élmény motivál egy kereskedelmi tétel, olyat szeretnék, ahhoz hasonlítok, nem gondolom, hogy egy üdvözítő irány létezik.
Én nem tanácsolok ilyesmit, hogy valaki kísérleti terepre küldjek, főleg nem. Én is leszedtem idén a pölöskeiről, de nem hiszem, hogy ebből rendszer lesz. Habkönnyű muskotályt szeretnék, ami olyan a szájban, mint egy ecsetvonás. Közben az egy éves sárga muskotályom elhagyta a kifogásolt nehézkes jegyeket, szóval nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez olyan lényeges pozitív változást hoz, de majd kiderül.
A vörösbort héjon erjesztjük, akkor van igazán szép színe, tehát kell a héj. Kifőzni meg ügye nem főzzük, a héjról meg lekell venni mert különben nehézkesen iható :))))
De vannak gyümölcsborok is, ez nem újdonság. Leszűrjük és nem főzzük ki, ennyi.
Én idén az irsai pálinkát Endrep tanácsára úgy készítettem, hogy csak a levet főztem le, a sűrűjét csak finoman préseltem. Alig van már belőle, a sok muslinca állandóan körülötte kering :)))
"Itt a fórumon is azt láttam, hogy kevesebb, de finomabb lett a végtermék csak a léből készítve." ...van aminél vagy akinél igen, de altalában nem. Csak ezért nem vennék prést.
Ha ez általánosan igaz lenne, akkor a prémium gyümölcspárlatokat nem rontanák el világszerte a sűrűjével, sőt, szerintem örömmel választanák a gyümölcscefrével vacakolás helyett a könnyebben kezelhető és lefőzhető gyümölcsmustot. A 10-20e Ft/literes prémium gyümölcspárlatok bolti árát nem nagyon emelné meg (a klasszikus pálinkagyümölcsök felvásárlási ára alapján), ha mustból főznék, többnyire mégsem teszik. Hirtelen csak almánál és talán meggynél emlékszem, hogy elterjedt a mustból főzés, meg persze a szőlőnél. De ezek sem feltétlenül így a jobbak. Szóval a cefre és a must közül inkább a must az, ami nem minden gyümölcsből ad olyan jó eredményt.
Ismét megfogalmazódott bennem egy gondolat, nevezetesen hogy a cefre sűrűje ront-e a végtermék minőségén.
Mert ugye a bibliában az áll, hogy ha finom páleszra vágyik valaki, akkor préselni kell az anyagot és csak a levét cefrézni, a többi komposzt vagy akármi. Itt a fórumon is azt láttam, hogy kevesebb, de finomabb lett a végtermék csak a léből készítve.
Akkor ezek szerint a gyümölcsök szárazanyag része csak annyit tesz a dologhoz, hogy több pálinka lesz a cefréből, cserébe az ízvilágán ront valamit??
Amennyiben ennek van némi igazságtartalma, akkor beruházok még egy présbe (egy nagy van, de kisebb mennyiségű anyaghoz felesleges bevetni, ágyúval verébre).
Ha a hatóság nagyon akarja (pl. az iparszerű feketefőzés miatt), akkor szerintem abba az 500 liter pálinkába egy laborban bele lehetne kötni a kora vagy (ha nem 100% gyümölcs) akár az összetétele alapján is.
hansarp1 főzésénél lesznek izgalmas pillanatok :) kölcsön főzővel, úgy hogy sosem főzött. én az elsőnél úgy izgultam, hogy pl. nem hígítottam vissza az alszeszt, aztán meg nem óvatos kp beállításnál csúnyán beopálosítottam az anyagot. de volt, hogy majdnem elfelejtettem vizet önteni a vízzárba stb. :))) Na mindegy, sok szerencsét hozzá !
Ezek szerint, akkor fával fűti az üstöt, és nem gázzal. (?)
Ha a kémény miatt akarsz jelzést küldeni a hatóságnak, akkor a Katasztrófavédelemhez kell fordulnod.
Ha maga a " zugfőzés " zavar, akkor a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Önkormányzati Adóhatóság felé kell venni az irányt. Azt azonban tudnod kell, hogy ha a szomszéd "időben" bejelentette a készüléket a megfelelő helyen, akkor alsó hangon 500 liter pálinkája lehet otthon, mindenféle papír nélkül.
( bár nem ismerem a pontos helyzetet, a füst miatti háborgást még meg tudom érteni. No, de a cefreszaggal mi a baj? Én kifejezetten kedvelem :) )
"a műanyag edénybe rakás után pár órával már nyomta fel a tetejét, úgyhogy még szét kellett szednünk több edénybe. " Akkor kifort biztosan, főzni kell! Valószínű nem érte el a kritikus alkohol szintet és beindult az erjedés. Mint ahogy korábban írták kóstold meg ,és ha nem édes akkor főzni kell. Én is jártam már úgy ,hogy a meggy borba cukrot raktam és kilőtte a dugót.
kicsit olvasgass utána cefrézésnek, bor az már "kész" termék /alkoholos főzhető/, musttal ajánlják feltölteni törkölyt (cukor tartalom vagyis kierjed szesz), ha olcsóbbra vágysz ennél akkor viz+cukor. /+ fajélesztő ha jóra is, bár sokaknak sikerül nélküle is állítólag/
A szomszédságban lakott egy fickó, nem dolgozott már vagy 25 éve, télen az is rádobott mindent a tűzre, ami éghető volt. Szellőztetés előtt mindig ránéztem a kéményére, megindult-e már aznap.
Idén már nem kell szívnunk a szmogot, mert a teremtő elszólította (vagy a konkurencia, ki tudja)
Akkor most elolvasom a kézikönyvet, gondolom benne van az is, hogy mi az a cefrézés. Mindenkinek pálinkás jó éjszakát kívánok, és köszönöm a tanácsokat.
Lehet, hogy nem cefrézésnek nevezik, azt nem tudom. Idősek tanácsolták, hogy ezt csináljuk, vagyism hogy borral öntsük fel. No, majd meglátjuk, lehet, hogy nem lesz belőle semmi, akkor jövőre másként csináljuk.
Ebben az esetben főzzed, ha az üstben a lé ellepi a tényleges törkölyt, akkor víz sem kell hozzá. Ha nem, akkor tegyél hozzá, akár forró vizet is tehetsz, hamarabb indul!
Két eset lehetséges:vagy megindult az erjedés,és akkor a hordó felrobbant,vagy nem,és akkor jó esetben a bor nem romlott meg,még főzhető,rossz esetben kuka.Ezt az eljárást nem cefrézésnek nevezik.
Az,hogy ki kell csavarni,azt jelenti,hogy a legjobban meg kell közelíteni azt az állapotot,amikor a fokoló "0"-t mutat.Azt pedig,hogy az anyag használható-e,szaglással,ízleléssel meg lehet állapítani.
Kipréseltük a fehér szőlőt, utána kiengedtük a présből, szétszedtük a pogácsát, beletettük műanyag edénybe, felöntöttük borral és légmentesen zártuk. Kb 2o napja.
Törkölyre fokozottan érvényes,hogy a lehető legjobban ki kell csavarni,hiszen ha nem zsákszámra rakod hozzá a cukrot,talán a legkisebb alkoholtartalmú cefre.
Van keverő. Hát, lehet, hogy megkérek majd valakit, aki már csinált ilyet, hogy felügyeljen rám. :) Pedig azt gondoltam, hgy nemcsak leszáröm, de át is paszírozom, hogy azért minden benne legyen, aminek ott kell lennie. Az alszeszt ennél a fajtánál hány fokig ajánlatos kiengedni?
Nem tudom,mikor öntöttél rá bort,de ha jól értettem,cefrézéskor.Ez hatalmas hiba,mert a bor már eleve több alkoholt tartalmaz,mint a leendő törkölycefréd,kis szerencsével nem is indul be.A törkölyhöz cefrézéskor nem teszünk se vizet,se bort.Csak közvetlen főzés előtt,a már leírt módon.
Nem kell szűrni.Ha szimplafalúd van elkél a keverő. Akkor nem ül le semmi. Ha lenne egy tapasztaltabb főző a közeledben és az elsőnél tudna segíteni az lenne a legjobb.
Nagyon köszönöm a válaszodat. Most csinálom először, úgy tudom, lehet borral higítani, ha nem pechem van, bár nem hiszem, hogy rontan rajta. Akkor főzés előtt még felhigítom vízzel is. Valahol azt olvastam, hogy a szőlőszemek leülnek az üst aljára, azt nem keverődik. Mi a tapasztalatotok ezzel? S mi a megoldás? Át is kell szűrni az anyagot?
Tavaly amikor főztem, cefrézés előtt már jól felhigítottam vízzel. Volt benne pici szőlőlé, a bogyó héja meg csinka is bőven.Főzés előtt még egyszer higítottam rajta hogy a keverő hatására könnyen tudjon forogni az üstben. Az idei más lesz, olyan sűrű mint a tied lehet. Megpróbáltam összedöngölni a hordóban és félszárazan erjeszteni. Úgy gondolom hogy ha ezt főzöm majd, olyan állagúra hígítom mint a tavalyit aztán hadszóljon. Hígítani én vízzel szoktam a borral való hígításról még nem hallottam(mondjuk attól létezhet).
Jó az a refraktométer. De rá is érvényes, hogy 20 Celsius fokon mutat pontos értéket.
Tévedések elkerülése végett alkoholos-vizes oldatokra is létezik refraktométer. Viszont ezek alkalmatlanok likőrök, likőrborok, és általában magasabb oldottanyag-tartalmú alkoholos oldatok alkoholtartalmának mérésére. Vagyis egy jó masszív, kierjedt cefre szűrt levéből csak közelítő pontosságú értéket ad.
Meglehet próbáln,itt is vannak ilyen f.kalapok,semmi empátia,tisztelet,az egyik a motort búgatja,a másik a kutyáját ugattatja,ha szólsz annál roszabb. A tapasztalataim rosszak,elnézést ha túl
"Vigyázz a leégésre, inkább vizezd ha sűrű." Ha nem sűrű,nem törköly.Annyi vizet kel hozzá engedni,hogy a tetején megjelenjen a víztükör.Szokás a vizet helyettesíteni,vagy hígítani tavalyi borral is.
Valamikor néhány tapasztalt kolléga összeszedte az alapvető tudnivalókat többek között a törkölypálinka készítéséről is. A gyűjtemény linkje itt van a topic fejlécében és sogi01 minden reggel be is linkeli. Csak tudnám, minek... :(
Köszönöm, Vandox. Ezt gondoltam, de a miatt vannak aggályaim, mert ez az anyag tömör, nem ketcsup-szerű, mint a gyümölcs. Mielőtt beleteszem a főzőbe, nem kell leszűrni, vagy elegendő vízzel, vagy borral higítani? Teljesen kezdő vagyok, még gyümölcsöt sem főztem.
Ugyanúgy működik mint más cefrénél. Vigyázz a leégésre, inkább vizezd ha sűrű. Ha a végén a kicsorgó pálinka színe esetleg aranyló színű lesz, ne pánikolj, előfordulhat de attól még jó lesz.
Ha a kéményéből a te udvarodra száll a füst akkor az a kémény alacsony. Mindenképp beszélj vele mielőtt bárhova is mennél, talán lesz megoldás. Amúgy meg itt a fűtésszezon és talán más miatt is füstöl majd.
Szervusztok. Egy nagyon fontos kérdésem volna, amely a törkölypálinka főzésére vonatkozik. Konkrétan elejétől a végéig minden lépés érdekel a főzés fázisától kezdve. Tudnátok segíteni? Nagyon köszönöm.
Itt nincs jó megoldás,vagy jó arcot vág hozzá(amit Ő el is vár mert ha nem még kutyább),ha szól,feljenti a helyzet totál elmérgesedik.A klasszikus melyik ujjam harapjam meg.
3 éve használok ilyet ... különösebb bajom nincs vele .
20 kg pálmazsír a töltete ... a kifolyója 2-3 centivel a fenék felett van , emiatt az ürítés végén picit meg kell dönteni .Gondolom így egyszerűbb volt kivitelezni .
A páracső "gyárilag" is szép vastag , a fedő szebb mint a képen . Teli töltve 5 óra ... fél töltet alatt cefrézéskor vizet kell hozzá önteni ( olaj szint miatt ) . Száraz cefre is csak odaszárad , gumilappal takarítható , nedves meg tuti ... . Hűtőn előszerelt alsó - felső csap , megfelelő állványon pont jó a kifolyó magasság ( főző a padlón ) . Hűtőcső emelkedés jó . Csak pozitív tapasztalatom van ...
Lehet, hogy ezzel a kérdéssel itt nehéz vizekre evezek, de azért megpróbálom :D
Pálinka érleléshez szeretnék tanácsokat kérni, nem sima párlatról lenne szó, azt nem rontanám el ilyenekkel :D
Szóval almapálinka alapú mézes-gyömbéres-fahéjas-szegfűszeges "likőr"-t szeretnék valamiféle fával érlelni.
Kimondott tervem és célom nincs vele, csupán kíváncsi lennék rá, hogy ad-e hozzá valamit, javít-e rajta, kiegészül-e valamivel az íze, akár pozitív akár negatív irányba.
Szerintetek érdemes kipróbálni?
Ha igen, akkor tölgyfával vagy eperfával próbálkozzak?
Egyelőre nem szeretnék hordós érlelést, szimplán apróra vágott fahasábokkal gondoltam, ha szükséges kicsit megpörkölve. Vélemény?
Illetve mi alapján érdemes meghatározni a liter-fafelület-időtartam háromszöget?
Tavaly vettem egy refraktométert, de miután majdnem belebolondultam a hőmérsékletfüggésébe, beszereztem egy fokolót is. A fokoló kb. 0,3-al többet mutat fokonként 20 fok felett, a refraktométer pedig kb. ennyivel kevesebbet. (20 fokon ugyanazt mutatják). Ez a magyarázata annak hogy többet mutatott a refraktométered miután lehűlt a pálinkád. Szerintem nem tévedtél. A fokolót már megtanultam, ezt használom ha pontosan kell mérnem, a refraktométer a "betekintésre" és az alsó tartományokban jól használható.
Akkor jól sejtettem hogy nem a saját kis igényre van a főzés.
Gondolom van valamiféle előírás a kéményre hogy ne az én udvaromat borítsa be a füst minden áldott nap. Ruhákat be kell hozni nem lehet kinn szárítani.
A mínuszolónak is azt kívánom hogy neki is ennyi bosszúsága legyen egy zugfőzőből.
A szükséges intézkedéshez ennyi nekem elég, a hatóságot értesítem.
És igen nem 1 hónap és nem heti 1 nap.
Minden nap cefreszag amikor gondolom lefolyik az adag.
A hőtágulás lineáris. A felületi tágulás négyzetes, a térfogati meg köbös. A fokoló korrekciója a folyadék és a műszer térfogati tágulásának különbsége. Nekem nem triviális, hogy a törésmutató hőmérsékleti változása is pont ugyanennyi lenne...
Éreztem, hogy nem kellett volna odaírni az utolsó mondatot. Az elvitte az elől levő lényegről a figyelmet :) tehát a nem hőkompenzálós alkohol refraktométerrel kapott eredményhez is a 'fokolósok' által ( legtöbbünk által )használt táblázat van ? mert pl. a témafelvető is fokolót akar venni, holott van egy mérőműszere, ami tökéletesen dolgozik. Kösz.
Értem. De a fokoló és az alkohol refraktométer más értéket mutat ugyanazon pálinkánál ? persze ne 20 celsiusost nézzünk. Mert akkor ahhoz is kell egy átszámító táblázat, vagy nem ? Csak tanulni szeretnék, nem okoskodni. brix mérőm van, de az hőkompenzálós, ez a hozzászólásban szereplő meg szerintem nem az.
A lényeg teljesen más. A fokoló sűrűséget mér, a refraktométer meg optikai törésmutatót. Ez két olyan fizikai tulajdonság, aminek semmi köze egymáshoz, csak mindkettőre ráhúztak egy skálát, amin a víz-alkohol elegy töménysége olvasható le adott körülmények között.
Ahogy hűl a pálinka, az alkoholtartalom MÉRT értéke csökken, amennyiben az a folyadékok sűrűségének alapján történik. Megfordítva a hőmérséklet emelkedésével többnek tűnik az alkohol tartalom "valamihez képest". Ez térfogatra igaz, de az atomok és molekulák számára és tömegére nem.
Az általánosan használt térfogat% esetén csupán egy megegyezés, hogy az etalon a 20oC-os állapot, valamihez viszonyítani kell.
Az értéket a hőmérséklet hatására bekövetkező folyadék sűrűségváltozás befolyásolja és különbözőképpen a különböző anyagokat, úgymint a keveréket alkotó alkohol és víz.
Magyarán a 40 oC-os pálinkától elméletben nem rúgsz be jobban, mint a 20 oC-ostól. Bár én lehet, hogy előbb fogok hányni... :-) A véralkohol vizsgálat ugyanannyira hozza ki az állapotomat. :-)
Az hogy hónapokon keresztül szinte minden nap én szívom a szomszéd füstjét. Gondolom nem saját mennyiséget főz. Se szellőztetni se az udvaron nem lehet dolgozni ha beindul.
A 20 celsiusnál hidegebb pálinkánál a fokoló által mutatott érték alacsonyabb, mint a valós érték. A pálinka mindig ugyanolyan erős :), a mutatott értéket kell átszámolni, ha nem pont 20 fokos a pálinka. A 20 celsius az alap, onnan van fel és le.
A hőmérséklet és fokolóval mért alkohol térfogat% összefüggéséről már írtak. A fokolót megnézed, általában valahol rá is van írva, hogy a leolvasott értékek 20 oC-on "hitelesek". Innentől korrekcióvalal kell számolni.
A pálinka lehűlésével a mért alkoholtartalom növekszik. Nem értem hogyan vontad le az ezzel ellentétes következtetést, amikor a számaid alapján is ez következik?
Ami miatt mégis billentyűzetet ragadtam... A tisztázással valami nem stimmelhet Nálad.
Ha a korrekciót is figyelembe véve a párlatod 51-52% lett az nekem kevésnek tűnik. A tisztázás után a főzőtől és főzéstől függően 60% felett kellene lennie az alkohol tartalomnak. Nálam inkább 70% vagy azt közelítő érték szokott lenni.
Mi történhetett?
Vagy rettenetesen jó volt a cefréd és 30% ig vitted a középpárlatot.
Vagy túl sok utópárlat mehetett bele a párlatba.
Vagy a főződ deflegmációja igen-igen gyenge, ami a végeredményt ronthatja.
Nem gyengül a pálinka, hanem akkor mutatja meg a valós értéket. Ezek a mérőműszerek 20Celsius fokra vannak kalibrálva. Valamit elnézhettél esetleg. Ha harminc fokon 55 % volt, akkor az 51kb .
Egyszerűen csak ne számolgass semmit. a százalékok úgysem állandó értékek, az érzékszervek döntenek. Sajnos én sem vagyok nagy spíler szaglás-ízlelés terén és én is mindig bajban vagyok a 'beleöntsem vagy ne' kérdésnél :)
Ha 20-nál melegebb a lé, akkor mutat többet a valósnál a fokoló. Ha hidegebb akkor kevesebbet mutat, tehát a valóságban erősebb, mint a mért érték. de vannak erre nagyon jó táblázatok, ha rákeresel. én 0.3-mal szoktam számolni celsius fokonként fel vagy le.
par eve elrontottam egy birs finomitast, egy kicsi eloparlat belement, aminek nem kellett volna. nem sok, de pont annyi, ami miatt nem igazan jo. azota se javult meg:), bar remenykedtem, hogy az az osszetevo idovel lebomlik.
iden ujra van birs, ezert az ujjal egyutt ujrafinomitanam. felhigitom 25%-ra, de mivel a regiben alig maradt eloparlat, ez teljesen boritja majd a szamitast. es mivel meg eleg kezdo vagyok, az azert jo manko volt. egyszeruen szamoljak ugy, mintha nem lenne benne? es a rezeleje, az lesz benne?
Tegnapelőtt tisztáztam törkölyt. A fűtéstől meleg volt a pincében. Emiatt a pálinka is meleg volt kb 30°C. Ezen a hőmérsékleten mértem refraktométerrel 55 fokos szeszerősséget. Tegnap már lehűlt a pince is és a pálinka is. A refraktométerrel mértem 60 fok szeszerősséget.
Ebben az applikációban már a kontrakciós korrekció is benne van. Kinyomtatni, befóliázni, és a falra kiakasztani.
De egyébként legegyszerűbben: kiindulási alkoholfok osztva cél alkoholfok, szorozva mennyiség mínusz mennyiség. Ezzel még nem is érjük el pontosan a kívánt alkoholfokot a kontrakció miatt, de jól megközelíti.
5 liter 65%-ból legyen 50%-os 65:50=1.3x5=6.5-5=1.5 liter víz kell hozzá 20°C fokon
Megcsináltam a kivezető csövet,de akkor pont nem volt odahaza 2l-es palackom, így 5L-es palack lett használva. Ennél viszont csökkentve lett a "2cm" egyre, valamint nekem nem a klasszikus értelemben vett alszesz lett átengedve rajta hanem EUP lett újra finomítva. Így aztán nem tudom melyik tényezőnek volt köszönhető a nem meggyőző eredmény.Ha lesz az idén még al szeszem, csak kipróbálom. A kíváncsiság nagyúr!:)
nekem van ilyenem, nem rossz, bár nem hozza azt amit igértek, de az is lehet én vagyok gyakorlatlan, ha bővebben szeretnél magánban küld el a számod ne koptassam a billenytűt feleslegesen
Akkor ez a kísérlet,próbálkozás értelmetlen volt.Sem azt nem láthattad,hogy mit művel az előpárlat a flakonban,sem azt nem tapasztalhattad,hogy a flakon kimenetén vajon hibátlan pálinka folyik ki,vagy marad némi előpárlatos jelleg.Nem kötelező a flakon oldalába fúrt lyukon keresztül egy nyitott fürdőkádba engedni az anyagot,lehet oda egy kivezető csövet tenni,melyen keresztül minta vehető,de akár másik,teljesen zárt edénybe is engedhető a közepe.Ha innen veszed a 3*1 dl-t,beszédesebb lett volna.
A legritkább esetben fokolnak az emberek pálinkát úgy, hogy mellettük egy laptop vagy egy asztali gép ... az okos telefon viszont ma már kéznél van ...
Köszönöm a nekem szóló szellemes és hasznos tanácsokat, de nem nekem van szükségem segítségre, fejben is jól számolok és aránypárokat is kezelek, az Excelt is kézség szintjén használom ...
Ellenben tapasztalatom szerint sokan, nagyon sokan a fenti képességekben nem túl járatosak, ellenben egy telefonos alkalmazás nagyszerű segítség lenne nekik.
Összefoglalva: nem magamnak és nem eseti megoldást keresek, hanem - látva a problémát - lenne-e kedve és lehetősége valakinek ezt a nem túl bonyolult feldatot a köz érdekében leprogramoz(tat)ni telefonra?
Ez a lehetőség már ugrott. Egyrészt még nincs saját főzőm, másrészt a kiforrt cefréket összeöntöttem egy hordóba. Lesz belőle vegyes, két hét múlva. Addig marad a pincében.
Akkor le kellene főznöd külön-külön minden vödröt, legalább alszeszig. Megnézni a mennyit ad. A meggy cefrém kénsavval savaztam 6 nap után a bundára fóliát terítettem rá vizet, 2-3 hét múlva már fehérpenész volt a fólia alatt. Az íze semleges volt a penésznek, kóstoláskor. Elég meleg volt 20-20C fok. A pálinka olyan aszalt, rohasztott, túlérett, jellegű lett.
Kotyogó alatt még nem találkoztam lepellel. Azt gondolom, hogy ahhoz oxigén kell, az pedig dolgozó cefre felett nincs, ha kotyogóval van lezárva és nincs nyitogatva.
Számomra pont ez volt érdekes, hogy az a körte, amit lezártam, kotyogót tettem bele és hozzá sem nyúltam, tehát elvileg megtettem mindent az oxigénmentes erjedésért, na pont annak a teteje lett kissé penészes. Igaz ugyan, hogy ennek a ph-ja volt a legmagasabb is. Amikor eltettem 3,3-ra lett belőve, ebből lett 3,7 kiforrás utánra. Ugyanez a körte (bosc kobak) napi nyomkodással, nem lezárva, ámde 5 tized ph-val kevesebbel minden probléma nélkül elvolt. A vödrök pincében voltak egymás mellett, hőingadozás minimális.
A körte kevesebb cukrából, kevesebb alkohol lesz, mint szilva vagy szőlő esetén, ezért a cefre is gyengébb, jobban kell rá vigyázni pH beállítás mellett is.
Valóban, a szilván csak egy lemezfedés volt, néha lenyomkodtam a bundát, kotyogó nélkül, semmi baja. A szőlőhöz hozzá sem nyúltam a cefrézés óta, ez le volt zárva, kotyogóval.
Viszont volt olyan körte, amit nem zártam le, nyomkodtam is, tehát kapott oxigént valószínűleg és mégsem volt penészes.
Én inkább azt szűrtem le ebből, hogy talán a PH fontosabb, mint hogy lezárom-e az erjesztőedényt vagy sem. Az alacsony ph miatt úgy sem nagyon tud a penész felszaporodni, még ha be is jut.
30 liter szilva altszeszt raktam fel tisztázni, a 63 literes réz főzőmben, 25-re beállítottam. Szépen megindult, elvettem az ep-ot
otthagytam 20 percre, megyek vissza sárga. Visszavettem a lángból, volt már ilyen. De sajnos nem tudom, hogy mitől csak tippelgetek. A cefre pár napja állt le,a 10 brix-et mértem,a főzővel előtte főztem,elmostam. A segítséget megköszönöm.
Az utóbbi 2-3 héten leraktam a pincébe néhány cefrét (8 vödör), 8-15 liter mennyiségeket. Mindegyikbe került élesztő, pektinbontó és sav. Volt, amit csak 3,3-ig savaztam, volt, amit 2,5-re. A hőmérséklet 18-16 fok között változott az elmúlt időszakban a pincében
Volt, amelyikre csak rádobtam egy egyszerű fedőt, valamelyiket lezártam és kotyogót tettem rá. Némelyikben nyomkodtam a bundát, másikat rázogattam és valamelyikhez hozzá sem nyúltam a mai napig. Az alapanyag nagyrészt körte volt, de akadt szilva és szőlő is közte.
Kíváncsi voltam, vajon mennyit számít a kezelési mód. Nyilván ezt már itt sokan eljátszották és a fórumba is beírták az eredményt, de úgy látszik szeretek a saját káromon tanulni. 😊
A cefrék mind kiforrtak, legalábbis a mustfokoló szerint, rendre 4 fok környékére állt be.
A ph érték mindegyik esetében emelkedett, jellemzően 2-3 tizedet, egyik esetében 3,7-re visszakúszott. Egyedüliként ennek (körte) az egynek a tetején mutatkozott egy kis penészesedés. Ez volt egyébként a legrégebbi is, hozzá sem nyúltam azóta, hogy lezártam és kotyogót nyomtam bele.
A többi esetében nagy különbség nem látszott ( így elsőre), függetlenül attól, hogy mennyire volt zárva, illetve hogy részesült-e bundanyomkodásban vagy sem.
Ha a koromra találtál utalni, a régi rendszerben már rég nyugdíjas lennék.Hogy mi a tapasztalat?....egy menetben nekem egy kicsit "vékonyabb", kisüsti módban talán "öblösebb".Ezek a megállapítások nem midig igazak, van hogy nem érzek különbséget.
A nagyok véleménye úgy tudom az hogy az egymenetesek illatosabbak, a kisüsti ízesebb.
Hát ha én itthon ilyen kis üvegbe töltök pálinkát akkor egy hét múlva beopálosodik, két hét múlva pedig vízzé változik. Persze a család nem tud soha semmit...
Keresztanyám mindig azt mondta ilyenkor: megivódott a pálinka az üvegből...
Van egy fejezet arról, hogy miről lehet tudni, hogy kierjedt a cefre. Amikor már nem alszik el felette a gyufa, az azt jelzi, hogy már nincs felette CO2, ami védené a cefrét az ecetesedéstől. A legbiztosabb és legegyszerűbb a kóstolás. Ha már nem édes, akkor kierjedt.
Az a "bibliám" :) De olvasom a Házi pálinkafőzési kiskáté.t és a Gyakorlati pálinkafőzést is. Kb 8 éve főzök, de így még nem jártam. Azért köszönöm a jótanácsot.
Arra a sisakkondenzátoros (mórfejes) csodára, amin azt a darabos cefrét főzik a videóban, a második linknél. Szeszfőzésre a középkor végétől használtak ilyet egy pár száz évig, akkor is csak kényszerűségből. Olyasmi, mintha egy erősen hűtött Pistorius-tányért használnál hűtőnek, és a flegmáját vezetnéd el párlatként. Lényegében azzal kezdődött a minőségi szeszfőzés, amikor ezt a fajta konstrukciót kidobták a szeszfőzdékből :) Vagy legalábbis kiegészítették egy spirállal. Mondjuk kíváncsi lennék, hogy mai viszonyok közt (azaz jól szabályozható fűtéssel) már lehet-e valami ihatót főzni vele, és milyen veszteséggel.
Úgy, hogy "tükrös" lett a teteje, lement a "bunda", és nem aludt el az öngyujtó lángja a hordó tetején. De a lényeg: ma harmadszorra is lefőztem. 2 és fél liter kb 47 %-os pálinkát 2 és fél liter vízzel felengedtem és lassú tüzön el kezdtem melegíteni. 60 celziusz fokos sisak hőmérsékletnél dőlni kezdett a páracsőből az aceton szag. a csepegés 70 foknál indult meg. Az első 3 decilitert egy pohárba engedtem, nem is kóstoltam, mert brutális szaga volt. Utána 5 féldecis poharat engedtem háromnegyedig. Ezekből az első három kiöntésre került, a 4. és 5. már jónak tünt, így innentől kezdve ment az üvegbe. Ekkor tettem alá az eprüvettát, ami még mindíg 72 szeszfokot mutatott. 40 %-ig engedtem az üvegbe és így lett összesen a két és fél literből 1,1 liter 47 fokos pálinka. Ez viszont az egyböli higítás és a friss főzés ellenére finomnak mondható. Nem mondom, hogy nem ittam már jobbat, de a boltiak többségét - persze ez saját vélemény - veri. A tanulság számomra az, hogy sokkal jobban kell figyeljek - főleg sárgabaracknál - az EP leválasztására, nem beszélve az erjesztésről. Mindenki segítségét ezuton is köszönöm.
A főző nem Des, ez egy házilag készített rozsdamentes ha két menetben főzök, ha egyben akkor a töltet réz. Nem ez lehet az oka, mert ahogy írtam hígítás előtt mind víztiszta volt.
Na de komolyra fordítva a szót... ha jól tudom DES-el főzöl. Nekem is ilyen van és elválasztáskor(szaglás alapján) már előfordult hogy egy jónak itélt kispohár után a következőben érezni véltem némi visszatérő ep-s jelleget aztán a következőben megint oks lett. Nem ez a jellemzőbb, de volt már rá példa. Ha nem véletlen(ez sem zárható ki) mindenképp valami előpárlati komponensre gyanakodnék.
Szerintem "valaki" leiszik belőle majd vízzel tölti, aztán a felvizezettett is leküldi(k) aztán mehet helyére víz. Nálad azért más lehet a helyzet. Csak írtam van ilyen is.
Magozó-daráló építőktől és használóktól kérdezném, hogy elegendő lehet a feladatra egy 1.000 W-os 2.800-as fordulatú fűnyírómotor, szíjhajtással kb. fele fordulatra áttételezve?
Hát ha én itthon ilyen kis üvegbe töltök pálinkát akkor egy hét múlva beopálosodik, két hét múlva pedig vízzé változik. Persze a család nem tud soha semmit...
Az elegyből nem tudsz úgy elválasztani hogy csak bizonyos hőmérsékletig melegíted, 50C fokon is erősen párolog az aroma. A lábosfedőn létrejövő deflegmáció fogja koncentrálni a gőztérben az illékony összetevőket, ugyanaz történik mint az üstben.
Jól gondolod, a kierjedés tartott kicsivel több mint két hétig. Pedig tettem bele 2 dkg élesztőt is. Mindegy a hétvégén átfőzöm és beszámolok az eredményről. Még egyszer mindenkinek köszönöm a segítséget.
Kis mennyiségnél megteheted, hogy beleöntöd egy nagy lábosba, kb. félig legyen, ráteszed a fedőt, lassan felmelegíted épp forrjon, néha leveszed, 2-3szor, majd lezárva hagyod kihűlni, így el illan az EP maradék. Egy bácsi mondta nekem ezt a trükköt, én nem próbáltam, de innen a fórumról valaki igen, sikerrel.
Persze ez feltételezi, hogy valóban EP problémád van és nem valami egyéb.
Való igaz, hogy ugye meleg volt így az erjesztés is kb 28 fokos helyiségben történt. Ráadásul azt gondoltam8-10 nap alatt meglesz, de sajnos kicsivel több mint két hétig tartott. Viszont a cefre illatán nem különösebben lehetett érezni a szúrós szagot. Okés lefőzöm harmadszor is csepegtetve és lehet hogy az elején a páracsövet még vizes ronggyal is fogom kicsit hűteni. A szerb módszerre meg visszakeresek, bár kb 6 éve olvasója vagyok a fórumnak, de mostanában ez elmaradt, így valahogy nem vettem észre. Köszönöm a segítséget.
A főzést csepegve kell indítani, ha ez nem valósul meg, akkor jobban belemegy a KP-ba, a kóstolást nem lehet megúszni.
Ez egyébként cefrehiba, melegben történt vele valami, meddig tartott az erjesztés?
Kipróbálhatnád az EP kiszedéshez ezt az utóbbi időben sokat tárgyalt "szerb" módszert a vízlespalackkal mielőtt újra főzöd, de mielőtt megkérdezed, hogy megy, olvass vissza légy szíves! :)
Nyomokban rezet tartalmaz és a kiváló kozmaolajon ez is kicsapódott. A jelenség normális, nem kell pánikolni. Tedd hűvös helyre a pálinkát és hidegen szűrd le.
Az etil-acetát az elején jön, nem csoda, hogy az utópárlat határán már mentes tőle. :)
Azért a kiöntés gondolatával nem foglalkoznék. ;) Jövőre viszont fokozottan ügyelnék a "fórumos" cefrézésre, mert a barack nagyon hajlamos az ilyesmire.
Köszönöm a segítséget. Főzéskor figyeltem, kóstolni nem kóstoltam az elejét, egy kissé érződött az aceton szag, de nem ennyire. Illetve még az első cseppenés előtt, amikor még csak a "gőz" jött erőteljes volt az aceton szag, de gondoltam ez a legeleje ilyen. Most higítás után viszont ordenáré, ihatatlan. A barack íze, illata egyáltalán nem vagy szinte alig érezhető. Az még érdekes, hogy 45 %-nál vágtam , a vége össze lett keverve a későbbi szilva "végével" és lett egy kimondottan finom fél liternyi vegyes. Igazán az zavar, hogy sosem jártam még így, saját 5 darab 4 éves kisfám első termése volt és jövőre nem szertnék így járni. Még annyit, hogy a délutáni higítás óta nyitott üvegekben van a "termék" és egy későbbi kóstolás során mitha kissé kevésbé lenne érezhető az a borzalmas szúrós illat. Mindegy újra lefőzöm, mert így ihatatlan, de a végén lehet kiöntöm.
Nincs nagy baj! Ez csak a főzde rendszeréből kioldott réz. Szűrd át kávéfilteren vegy pamuton vagy valami finom szűrőn és a probléma megszűnik. Nem mérgező, inkább esztétikai hiba. Viszont az elajándékozottat is szűrni kellene.
Főzdébol el hoztam 13 liter alma pálinkat (48°). 3x 5 L- es üveg ballonban van tárolva jelenleg. Színre átlátszó, illatra kellemes. Viszont az egyik ballont, át szűrtem kávé filternél is sürübb anyagon, es az 5 liter átszűrése után a szűrő kék színűre színeződött... Ez mi??? Ilyet még nem tapasztaltam. Valami mérgező cuccal állok szembe? Mi a teendő a pálinkával? Ízre is jó ( már amennyire egy alma jó lehet...), színre is. Reklamáljak a főzdébe? Mér 1,5-2 liter el fogyott belőle, 2x 0,5 liter el lett ajándékozva. Vissza hívjam a már elajándékozott pálinkát? Vagy túl reagálom a dolgot?
[ a 3 ballon közül, ez amit át szűrtem kicsit zavaros volt, de úgy volt zavaros, mint ha egy üveg edény nem lenne patyolat tisztára el mosva, és az oldaláról le old a pálinka egy két dolgot.... Ezért is döntöttem úgy, hogy át szűröm....] Holnap át szűröm a másik 5 literes ballont is, nem-e véletlenül az üveggel volt a baj.
Ilyet eddig még sosem tapasztaltam. Természetesen az alszesz eleje és vége sem került bele... Legalábbis eddig... ( megbízható volt a főzőm).
A főzésnél nem mechanikusan, százalékra kell elválasztani, hanem szagolni, kóstolni a lejövő anyagot. Most már csak az újrafőzés segít, de az sajnos aromaveszteséggel jár. :(
Kérdésem birssel kapcsolatban, hogy szükséges hetekig az utóérlelés, vagy már lehet cefrézni? Kicsit vegyes, amit sikerült vennem, van közte szép sárga, de van zöldesebb is.
Két hónapja kb 30 kg sárgabarckot (Bergeron) kimagoztam, megtörtem, pektinbontóztam, kb fél kg napfénnyel javítottam és kétszer a szokott módon lefőztem. Eddig 67%-osan tároltam. Most deszt vízzel lehigítottam 50%-ra, majd 45-re. Sajnos mind a két higítás után acetonos illata és íze van a terméknek. Persze higítatlanul is érződik. 67%-osan nem egész 2 liter lett 50-esként két és fél liter. A második főzésnél kb 6 cl elejét elvettem. Mit hibáztam, mert ihatatlan a végeredmény:( Javíthatok e rajta egy újabb főzéssel, 1 dl rézeleje elvétellel?
De az almát inkább a szaporítás miatt tesznek bele, mert egyébként nem olyan fényes a kihozatala, pláne ahhoz képest, mennyire aromás... és az alma elég semleges is ilyen célra.
Van aki almával nyomja feljebb a mennyiséget, van aki cukorral... és természetesen lehet tisztán is főzni, bármi segéderő nélkül.
Ha birs pálinkát szeretnél, akkor nem kell hozzá alma, ha vegyes gyümölcsöt, akkor pedig akármennyit lehet, ez ízlés kérdése. Ha még nem készítettél birset, akkor nem kutyulnám össze. :)
Egy számítási mód persze még jó lenne a fentiek közé:
Ha van bizonyos mennyiségű adott töménységű pálinkám (pl. 3 liter 70 fokos) és egy üvegbe (pl. 1 literes) kell adott erősségű (pl. 49 fokos) az esti vacsorához, akkor mennyi pálinka és mennyi desztillált víz kerüljön az üvegbe? (A példában 7 deci pálinka és 3 deci víz adja a megoldást, a hőmérsékletet 20 fokC-nak feltételezve).
Nos tud valaki ezekre a számításokra telefonos alklamazást, vagy lenne kedve és lehetősége valakinek ezt a nem túl bonyolult feldatot a köz érdekében leprogramozni ?
Ritka hasznos alkalmazás lenne ezekre az (át)számításokra (mindig használhatóan kéznél lenne, az Excel tábla nem túl elegáns, a fenti honlap pedig internet függő) ...
Talán az utólsó főzés után alaposan elmosni erősen lúgos vízzel? Inkább az első főzés előtti enyhén citromsavas átfőzés, majd trisós átöblítés ami működhet.Többen az első főzést kidobásra ítélt elő és utópárlat gyűjtemény kifőzésével kezdik.
Abban tudnál segíteni, hogy van mód a megelőzésre?
Mármint az éves utolsó főzés után mi a teendő, hiszen megint csak kb 1 év múlva kerül használatba a főző. (tisztázni másik, DES főző rendzset használok)
Ezidáig az első főzés előtt pár liter vízzel feltöltöttem az üstöt, beindítottam a rendszert és a gőz kipucolta a csőbelsőt (ez maradt el).
Viszont gondolom nem szerencsés ha egy éven át állás közben oxidálódik, ezért kérdezem, hogy az utolsó főzést követően hogyan tudom megelőzni, de legalább csökkenteni a réz-oxid keletkezését.
Ha már egy pár méteres létra akadály,mit szóljon az,aki a szappanos vizes-fagyasztós módszert választja?Nem minden háztartásban van 5 m hosszú fagyasztó láda!(:-(:-
Biztos volt már téma, de a fórum szűrőjével nem találom.
Idei első főzésem előtt, elfelejtettem kitisztítani a hűtőspirált, és a teljes alszesz rézgálicos lett.
Nem cefrézési hiba, csak feledékenység. Az első rezes jelnél levettem a hűtő kifolyónál lévő rézkönyököt, és belül nagyon rézgálicos volt, tehát biztosan a hűtőspirál is végig az volt.
Tisztázásnál megszabadulok a rézgálictól, vagy az is át fog jönni?
Sziasztok! Köszönöm azoknak akik segítettek abban a kérdésben, hogy hogy tudok kevés alszeszt 5 liter körtét lefőzni. Tökéletesen sikerült nagyon finom lett. Van egy érdekes jelenség aminek csak sejtem a miértjét, esetleg találkoztatok ilyen jelenséggel? Lefőztem 120 l alma cefrét. Lett 16l 25 alkohol fokos alszeszem, 15 ig engettem le. A főzés közben a kozmaolajat leszedtem egy szőlősi féle szűrővel. Finomításnál 75 ön indult rezelejét levettem 3,2dl t mert így érezte. A közép párlatot ami 4 liter lett 55 alkohol fokig engettem ekkor a hőmérő 85° ot mutatott. Ezután még lejött 7,5dl elvileg közép párlat a hőmérő 86-87° ot mutatott de ezt már külön tettem szerencsére, mert a következő történt. Bekevertem mindent 48 alkohol fokosra tökéletes illat enyhén friss íz de az alma tisztán érződött. Betettem hűtőbe mind a két üvegből és amelyik a kp végéből származott abban egy gusztustalan rézoxid színű golyo keletkezett ami hűtőből kivéve eltünt es trutymós lett a pálesz ki is öntöttem. Ez mi lehet?
Fég C24 gázkazán égőteste, ezt kaptam. Átfúvókáztam pb-re-3600ft. Kell még egy kis rézcső, könyök, csap-ez pont volt itthon. Nyomáscsökkentő kell. Olcsón megúsztam de ha mindent meg kellene venni akkor is kijön kb15ezerből. Hogy szabályos-e az más kérdés. C18, C24 égőtestet 5ezer körül tudsz venni.
Nekem 24kw-os van és talán ha egyszer ment maximumon. Tolni tolom neki de csak a felfűtés alatt ha megindul visszaveszem. A gyengébb cefre később indul de ugyanúgy visszaveszem. Keverő szerintem kell bele kézi v. motoros meg sűrű cefrét higítani is szoktam. így még nem volt gondom. Ja meg csak alul fűtöm az üstöt. A visszacsurgás elenyésző veszteség de ha zavar lehet vízorrt forrasztani a fedő belsejébe ami az üstbe csurgat vissza.
18as lágy rézcsőből próbálok hűtő spirált gyártani (már meg vettem), kézzel hajtottam fel egy pb palackra horpadás, törés nélkül sikerült is, de még túl nagy az átmérő, kisebb 20cm átmérőjű csőre már nem tudtam felcsévélni, mert egyből behorpadt, nem is erőltettem tovább.
Kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani horpadás, repedés nélkül?
Egy régebbi fórumon azt olvastam, hogy szappanos vízzel öntsem fel, fagyasszam le és utána lehet hajlítani. Működik ez a módszer?
Esetleg a külső hajlító rugóval lehetne spirállá varázsolni?
Az üstház az üst körül tartja a hőt, ez a funkciója. A szoknyát egyszerűbb kivitelezni, de félmegoldás, mivel alul "lukas", a hatásfoka alacsonyabb, a semminél persze sokkal jobb.
A fórumban az 'üstház' szóra rákeresve utána olvastam a témának és rézműves1 rajzát tenném be, ami szerint jómagam készíteni fogom. Én is ezt látom a leghatásosabb módszernek, bár az én esetemben kicsit bonyolultabb, mert a duplafalú üstömön van két fogantyú is plusz az olajtöltő nyílás ami nehezítő körülmény, de semmi sem lehetetlen. (Egyébként a millió újra és újra felmerülő kérdés kikerülése érdekében célszerű lenne mindenkinek használni a bal oldalt lévő keresés funkciót.. Jómagam is ha bizonytalan vagyok akkor beírom a megfelelő kulcsszót, és több mint 10 évnyi diskurzus, és tapasztalat tárul elém... :) )
Szó-szó.. Most készítek egy komolyabbat. Jelenleg egy kézzel hajlítható vastagságú alulemez van körbe az üstömnél, és ez körbebugyolálva üveggyapottal. Nem üstház, csak üstházacska. :D
Nekem is dupla falú olajos (100L). Jól megtömve nem ritka a 2 óra sem míg megindul, bár lehet, hogy a sima öntöttvas égőt lecserélhetném valami effektívebbre..
A DES egy egyszerű, könnyen kezelhető főző. Nekem a vízzár nem buborékol főzés közben, inkább egyes gyümölcsfajták(pl meggy) főzésénél kell vigyázni, megindulás előtt ha nem veszed időben vissza a fűtést akkor kifújhat. A vízzárba valóban visszafolyik egy kis "párlat" de erre már létezik megoldás. Ami fontos egy jó gázégő hozzá, 18-24kw. Jó fűtéssel a felfűtésed max 1 óra lesz, a többi a cefrén múlik.
A jó ár, mikor hozzád vágják, csak vidd el!:) Nekem 150-ért ajánlottak október közepére, majd látom, hátha lesz olcsóbb is! Tavaly úgy emlékszem 160-ért vettük.
A segítségeteket szeretném kérni, pálinkafőzőt tervezek vásárolni.Van egy 65 literes szimpla falu vörösréz üstöm, megtanultam úgy főzni vele, hogy nem leégetni a cefrét. Mégis szeretnék egy gyárit. Nagyon sokat nézegetem a netten.
Az irány, a kétlépcsős, van egy kévés tapasztalatom főzést illetőleg. De ha már veszek, tökéleteset szeretnék. Első kategória.
a dupla falúak víz, vagy olajteresek, a második a szimpla falú keverősek.
És most jön a lényeg. kb: 5 óra alatt le kellene jönnie. Ezért gondolom .hogy az első kategóriásaknak több idő kell.
A második kat. felé hajlok, pl: DES 80 literes. A vízzár tömítettsége miatt,(olvastam ezen oldalakon,hogy buborékol) meg a kúp visszacsurgása miatt,hogy a párlat visszacsurog a vízzárba. Akinek ezen téren tapasztalata van kérem segítsen, minden vélemény érdekel. A válaszokat Köszönöm.
Én szendvicstalpat nem írtam sehol, valamit elnéztél.
Két főzőm van: Egy duplafalú RM olajos 50 literes, réz deflegmátorral és egy tiszta réz szimplafalú 50 literes tisztázó főző.
A kísérletet szívesen megcsinálnám de sajna nincs keverős főzőm. Pedig igazad van, az döntené el, hogy melyik a gyorsabb, vagy pontosabban hatékonyabb eljárás.
A Nejem drága kavarta a cefrét és sajnos nem mosta el a keverőt borkénes vízben csak lerakta másnapra. És kicsit fel is szökött a vérnyomásom az eredménytől. De ihatóvá sikerült varázsolni. A kicsöpögő kp.ban érződött a gyümi illata.
Régebben írtad, hogy 50 lityis, rozsdamentes, szendvicstalpú az üstöd. Azt is írtad, hogy csak az alját melegíted, nincs üstházban, nincs hőszigetelve. Az üstödnek a geometriája miatt relatíve nagy a palástfelülete a fenék (azaz a fűtött) felületéhez képest. Feltehetően, gyakorlott főzőként kis gázon finomítasz.
Ezekben az edényekben kis lángon 3 függőleges réteg is kialakulhat. Van egy felfelé áramló folyadékoszlop középen. Mellette, körkörösen egy relatíve lassabban lefelé áramló, és egy harmadik, szinte nyugakomban lévő a nem fűtött üstfal mentén. Lassú fűtésnél kicsi a középső réteg túlhevülése. Tehát, ha ezt a rendszert megkeverteted, a lökésszerű, pillanatnyi forrás akár el is maradhat, és csak az utána következő visszahűlés marad.
Ez a jelenség természetesen lassítja a főzést. Azért, mert a folyadékok belsejében lassú a hővezetés. Így a "nyugvó" réteg csak kevés hőt kap, így ott lassú a párolgás.
De, ezt Te is kimérheted: ugyanolyan összetételű alszessszel végezz két finomítást, ugyanolyan fűtési módszerrel. Az egyiket keverteted, a másikat nem. És mérd az időt.
Ha acetonos szagú, akkor az nem ecet! Hanem aceton. (aceton:dimetil-keton, ecet: ecetsav)
Az acetonos erjedést a gyümölcsben barna rothadást előidéző baktériumok okoznak. Ehhez még az is kell, hogy időnként ezek a bacik némi oxigénhez jussanak - cefréshordó időnkénti nyitogatása és rátöltése.
Az ecetes erjedés annyival "barátságosabb", hogy kémiai módszerrel leköthető az ecetsav - borászati szénsavas mész adagolása. Az aceton viszont csak frakcionált desztillálással - kolonna - távolítható el. Ez esetben lesz egy jó kis, abszolúte ízetlen vodkád. Ergo: acetonos cefrének kukában a helye.
Még valami: sokan összekeverik az etil-acetát és az aceton szagát.
Ha a szőlős hordóba vizet öntesz a víz lemegy az aljára. Ha a félig kipréselt szőlőre vizet öntesz, az is lemegy az aljára, merthogy a kipréselt szőlő szemekből kifolyt szőlőlé helyére részben levegő kerül.Az újra cukrozott is be tud indulni ha maradt még benne egy kis élesztőgomba. Ha nincs tegyél bele.Vidd be fedett helyre hogy az éjszakai lehűlés ne állítsa meg a forrást,persze attól is függ hogy hol laksz.Ha nem megy 15 alá nem fog leállni.
A vizsgálatról pedig egy példa, ami velem történt nemrég: jóbarátom szólt hogy segítsek neki,az ő barátjának (akit nem ismertem) főzzem ki a körtéjét. Mondtam ilyet nem csinálok de addig-addig hogy végül igent modtam.Először és utoljára. A cefre át volt fordulva, szagával semmi különös, megkóstoltam íze rendben. Még az alszesz is ok volt de finomításkor jött a meglepi, ilyen szúrós büdöset még soha nem éreztem. Elhívtam a barátomat és előtte öntöttem ki mindent a földre. Kérdezte miért nem szóltam előbb, mondtam mert nem volt rá utaló jel, vagy én nem vagyok elég tapasztalt(szerencsére).
Ha beírod a keresőbe hogy pálinkahibák és javításuk talán kövekeztethesz. Én a legegyszerűbb hibára gondoltam hogy kevés volt az ep elvétele. Előfordult már hatszoros ep elvétel is saválló tartályban napon erjesztett cefrénél.
Nehéz eset. Talán egy újabb finomítás több előpárlat elvételével segíthet. Egy ismerős járt így neki nem segített pedig mindennel próbálkozott. De nem biztos hogy a két eset kiváltója ugyanaz.
A folyamatosan szedett cefréket elég nehéz megőrizni az ecetesedéstől.Inkább kisebb vedrekben kiforralni, és utána, vagy főzés előtt összeönteni. ....és hát nem ördögtől való a cefrét sm megkóstolni:)
Amióta legális, én is főzöm a pálinkát, jó régen írogattam is ebbe a fórumba, mostanában már csak belenézek néha.
Most viszont olyan történt, ami eddig még sosem, ebben kérek véleményt.
Kis mennyiségű szilvát főztem, a cefrén nem tűnt fel semmi különös, bár annyira alaposan nem vizsgáltam meg, de úgy gondolom, ha rossz lett volna, az feltűnik egyből.
Tehát első főzésnél eléggé markáns, de nem kellemetlen illatot éreztem.
Második főzésnél jött az érdekesség.
Én úgy szoktam, hogy a rézelejét és az előpárlat összesen kb 1%-nak veszem, azt vizsgálat nélkül kiöntöm, majd utána kezdem a poharazgatást.
Ez általában jól szokott működni, az első pohár már jó és mehet a párlatba.
Most viszont acetonosnak éreztem, ezért jöhetett a második.
Azt is acetonosnak éreztem, az is ment a fenébe.
jobban kezdtem figyelni, és kb a negyediket engedtem a középpárlathoz, így már kb kétszer annyit dobtam ki, mint amennyit szoktam
Mint mondtam, a mennyiség nagyon kevés, a cefre mindössze 25 liter volt (!!!)
(A szilva viszont valami nagy szemű, finom édes fajta...)
Lefinomítottam, a végtermék viszont nem tetszik, érezni benne az acetonosságot, szerintem ihatatlan.
Kérdés: mi történhetett a cefrével, lehet, hogy megecetesedett?
(A cefre nem nálam volt, nálam nem ecetesedhetett volna meg)
De könyörgöm, mit öntött fel vízzel? A törkölyt? akkor csíger bort csinált :) Remélem cukrozta is, ha már.
Egyébiránt nem hinném, hogy sorrendet lehetne állítani :)
Mert ebédhez biztos nem pálinkát iszom, hanem egy finom rozé fröccsöt :), Vacsihoz egy pohárka vöröset de olvasás közben egy kis pálesz vagy brandy az igazi :DD
Szerintem a leszüretelt és darált szőlőt hagyta kicsit a törkölyön, majd enyhén préselte, utána felöntötte vízzel, hogy "kimossa". Aztán lehet, hogy mégse.
Mondjuk a bor-pálinka viszonylatban az előbbi favorizálását én sem értem. :)
koszonom a választ én is erre gondoltam eddig 6 kilo cukrot raktam bele,de még frissen lehet nem alakul, a bort jobban szeretem mint a pálinkát, de a vizet még felveszi,pedig nem préseltem ki rendesen erosen, hogy maradjon is benne fok, de ha kiforrt elotte az nem baj ugye?
érdeklodenék hogy a szolo lepréselt részéhez 100 literhez mennyi cukor kell,ha csak bornak szeretném? mértem de alacsony, de volt ami már kiforrt elotte ugy lett préselve, a darazsak miatt hordoba kelett szedni, nehogy megegyék mindet, koszi
Nekem már előfordult, hogy 6 napra kiforrt. Viszont forrás után már nem jó a napfény mert ha van már alkoholfok, akkor nehezen indulnak újból az élesztők.
Ez nem igazán jó pince, elbontottam az épületet, ami felette volt, inkább alagsor, 30cm föld van a tetején, de arra jó, hogy a kánikulában 18-20C-fok van lent, be lehet ülni fröccsözni. :)