Érdeklődnék, hogy Neumból Monstarra milyen útvonalat ajánlotok, két pici gyerekkel mennénk akik nem nagyon bírják a szerpentint. Nem baj ha kicsit kerülni kell.
Majd csak kijövünk vele valahogy. Egy estét töltünk ott, így több időnk lesz megnézni Jajcét és Mostart is, mintha csak átszáguldanánk Bosznián.
Itt foglaltam http://jajcetours.com/en/suites-plivsko-jezero/ 1 éjszakát félpanzióval 2 főre 55 EUR. De úgy néz ki, hogy nem szeretnek vacsorázni, mert azt írta a félpanzióra, hogy ebéd 15 órakor és reggeli. Így most csak azért kell igyekezni, hogy délután 3-ig odaérjünk. Kicsit félek a gradiskai helyzettől szombat reggel-délelőtt.
Én egy Adi Rupic nevű úriemberrel leveleztem le a dolgot. E-mailen keresztül nagyon barátságosnak tűnt. Remélem, ha odaérünk, nem küld el melegebb éghajlatra minket. :D
"Ha jól gondolom "csak úgy" nem lehet éjszakázni lakókocsival, hogy megtetszett a hely állítsuk le...."
Hali!-tegnap értünk haza Udvar-Eszék-Mostar-Dubrovnik-Omis körről.Szintén lakókocsival.Előtte hónapokig lestem,kérdezősködtem fórumokon,hogy mi van ezzel a vadkempingezéssel.Senki sem javasolta még az egy éjszakázást sem!Bevallom kicsit paráztam,mert csak ilyeneket hallottam én is,hogy nem szeretik ezt a fajta kempingezősdit.
Rutinos vadulósok vagyunk így nekivágtunk...
Az első éjszakát Eszék után egy mellékúton töltöttük a learatott búzatábla mellett sok szúnyog vendégségében.
A 2. Mostarban volt mielőtt beérünk a városba van balra egy temető.Jó nagy árnyas parkolója van és a bejárattól 20 méterre lehet vizet vételezni.Kapu éjjel-nappal nyitva.(ez nem igazán csendes hely,mert közel van a főútvonal,de aki tud aludni,annak nem gond) Ja,pottyintós wc is van,de azt csak reggel nyitják ki.
A 3. már Slano-ban volt a tengerparton.Családi kemping nagyon nyugis hely és olcsó.Talán 15-n lehettünk összesen.
Hazafelé ismét Mostarnak jöttünk,de elkanyarodtunk Jajce felé.A városban jelölnek egy kempinget a központtól 7 km-e.Alagút után jobbra,aztán a lámpánál balra.Addig mész,amíg meg nem látod.Végig a folyó mellett kell menni.
Nagyon szép,de tök üres kemping. 4 személy+autó-lakókocsi 37,50 € !!!Mentünk tovább a folyó mellett.Végig fizetős parkoló 11-19 óráig.Egyébként ez az út vezet fel az őrlőmalmokig.Jobbra-balra vannak szélesítések és ott aludtunk egy éjszakát.Éjjel is pecáznak ők vigyáztak ránk.FONTOS!-ez az út nyáron egyirányú!Csak felfelé lehet!-a végén jobbra kanyarodva a főútvonal,ami visszavisz a városba.
Aki nem siet és szereti a szépséget,annak javasolom ezt az útvonalat.A Jajce szurdok kb. 40 km. valami csodaszép!
Tehát én az gondolom,hogy ha megtetszik a hely,akkor ott letáborozhatsz nyugodtan.Sehol nem volt semmi problémánk.Sőt inkább az ellenkezőjét tapasztaltuk.Mindenhol segítőkész emberekkel találkoztunk...
Tavaly motorral megnéztem nem kevés montenegrói kempinget! Sajnos egy olyat találtam amire azt mondtam,hogy oda talán bemennék két hétre! Nagy kempingek nincsenek! Általában 20-30 egységnyiek,vagy inkább kisebbek! A kemping amit jónak találtam Ulcinj és Bár között van kb. félúton! Egy öböl van ott és egy lejtős úton kell lemenni! A kempingtől visszább kb. 200m-re egy balos kanyar van! Egy kis műút választja el a kempinget a strandtól! A kemping közelében boltok,a strandon bár van! Ha Montenegróba mennék akkor valószínűleg ezt a kempinget választanám!
Aki tájékozódni akar, hogy hol és mikor mennyi meg hasonló, annak ez hasznos lesz. Horvátország irányában. Kiválasztom a graniciket és már látom is, hogy most Metkovicnál éppen kettő autó áll. No de most péntek dél van.
Tehát azért hasznos ez ide, mert....mondjuk augusztus és szombat délelőtt - akkor nem ezt választom.
Én is gondolkodom, hogy arra megyek. Vajon vasárnap délután is tumultus van Metkovicnál Ho. irányába? Mert ha csak mondjuk csak olyan 15-20 percet kell várakozni Metkovicnál, akkor inkább nem térnék le a főútról Gabela irányába, mert ha kicsit elkeveredek lehet, hogy rosszabbul járok időben. Viszont a még régebben ide a topikba feltett fénykép arról a csupa rozsda hídról b@xtatja a fantáziámat. Szívesen átmennék rajta. :)
A segítségeteket szeretném kérni a következőkben. Július végén megyünk nyaralni, lakókocsival + 2 kutyával a következő helyekre: Szarajevó - Mostar - Neretva-völgye - Montenegro, s utána még nem teljesen van kiforrva. Szóval több kérdésem lenne:
- ajánlott útvonal a Neretva völgyébe ( Mostarig meg van, Tőletek "szedtem" össze) + helyek amiket feltétlenül látni kell + kempingek kutyával - innen Montenegro
- van-e köztetek valaki aki szintén lakókocsival már volt erre felé.
Ha jól gondolom "csak úgy" nem lehet éjszakázni lakókocsival, hogy megtetszett a hely állítsuk le....
Előre is köszi a javaslatokat, tippeket, tanácsokat!
Nem értem ezt a "jó reggelt" írásodat! Ugyanis én már régen tudom ezt! Azért nagybetűvel írtam végig,hogy mindenki vegye észre aki arrafele megy tudjon róla!
Szia. Kiegészítve a Maxxy61válaszát: Samac vagy SlavonskiBrodnál belépsz boszniába- Zenica-Sarajevo-Mostar- Trebinje-Herceg Novi. Vagy Sarajevo-Gacko-Bileca-Trebinje-HercegNovi. De ha pl. Békéscsabáról indulsz, akkor lehet jobban jársz Szerbián át menni.
nem tudjuk honnan indulsz, csak a célt nevezted meg
igen
jók
kb. 130 km, de mivel nem tudni honnan indulsz, ki tudja mennyi ebből a neked útba eső. Úgy sejtem a neked jó irányba kb. 70 km lehet (Eszék-Szarajevó-Mosztár útvonal)
ha visszakeresel, minden kérdésedre találsz kb. 100 választ. Jó olvasást.
AKI A NERETVAI ÚTVONALON MEGY LEFELE METKOVIC IRÁNYBA AZ KI TUDJA KERÜLNI A METKOVICI HATÁR ÁTKELŐT! VICICI UTÁN KÖZVETLEN JOBBRA ÁT A NERETVA TÚL OLDALÁRA MAJD A METKOVICI KIS HATÁR ÁTKELŐN ÁT AZTÁN A KÖVETKEZŐ HÍDON VISSZA A FOLYÓ BAL OLDALÁRA!
Szerintem minden járműre ugyanúgy veszélyesek a belógó sziklák, nem csak egy gumicsónakra. Személyautót, lakókocsit stb sem szeretne senki meghúzni egy útra kilógó kőben.