Keresés

Részletes keresés

ponex Creative Commons License 2007.12.10 0 0 479
"Te pedig nem is emlekszel ra olyan regen tanultad. "

Az ember még ha hülyül is idők alatt, hatalmas rutint szerez és ha egy oxigén atomot nem is oda tesz ahol annak a helye lenne a szakmáját kiválóan ismeri, és döbbenetes könnyedséggel csinálja meg azokat a dolgokat, amikhez egy kezdő félve nyúl. Bár nekem nincs különösebben magas képzettségem, legalább is intézményes keretek közötti képzettségem, de önérzetem azért van, és nyilvánvalóan, alkalmazni fogok megfelelő kommunikációs eszközöket is az ismeret és a tapasztalat mellett, ahhoz, hogy te ebbe az önbecsülésbe nem tudj büntetlenül belegázolni.
Előzmény: halaloszto (476)
ponex Creative Commons License 2007.12.10 0 0 478
"Te pedig nem is emlekszel ra olyan regen tanultad. "

Hát erős lábakon álló bizonyítékra lesz szükséged, ha már voltál olyan kedves és lehülyéztél a kb 18 éveddel cirka. Sokat tévedtem? :))))
Előzmény: halaloszto (476)
ponex Creative Commons License 2007.12.10 0 0 477
"ovabba: a meszko nem kalciumbol es szenbol, hanem kalciumbol, szenbol es oxigenbol all."

Én nem ezt mondtam?
kalciumkarbonát
égetett állapot, kalciumoxid
oltott(hidrolizált) állapot kalciumhidroxid

Hát jó, tegyük fel a kérdést másképpen, Miért nem szabadul fel oxigén szerinted? Mi az akadálya ennek? Szerinted.

Mert állítom, hogy de, oxigén szabadul fel. A kalciumhidroxid az ami vizet tartalmaz. Kötéskor, a levegőben lévő széndioxidot oldja, és akárhogy is nézzük, a széndioxid, az egy szén és két oxigén atom CO2. Ha ez az anyag végül vissza alakul mészkővé, vagyis kalciumkarbonáttá, akkor logikus, hogy csak a szén atomokat köti meg, míg az oxigén atomok szabadon távoznak. Nem is kell vegyésznek lenni, csak logikusan végig gondolni.

tovvábbra is elegendőnek tartom a saját ismereteimet, amiket olyan régen tanultam, ezért nem hagyatkozom más forrásokra. De ha te kétséget kizáróan bizonyatod, az álláspontodat, akkor természetesen fejet hajtok, azok tudása előtt, akik tollával probálsz ékeskedni.
Előzmény: halaloszto (476)
halaloszto Creative Commons License 2007.12.10 0 0 476
Naidefigyelj.

A mesz kotesekor, amikor visszaalakul meszkove, nem szabadul fel oxigen.
Tovabba: a meszko nem kalciumbol es szenbol, hanem kalciumbol, szenbol es oxigenbol all.

Ezek tenyek, a festoszakmaban sincsen masbol a meszko mint a vegyiparban. Es itt kettonk kozul csak egyvalaki terjeszt teveszmeket, az pedig Te vagy. En vettem a faradsagot, kerestem forrast, Te pedig nem is emlekszel ra olyan regen tanultad.

Allitasz valamit, amit nem tudsz alatamasztani, es kozben becsmerled azt, aki forrasokkal alatamasztva megmutatja a valosagot. Nem vicces ez egy kicsit?



vajk
Előzmény: ponex (475)
ponex Creative Commons License 2007.12.10 0 0 475
"Kikopizam a kozepiskolas kemiakonyvbol is? "

Ez nem a festőszakma igényeinek megfelelően mutatja be ezt az anyagot, pedig van ilyen aspektusa is. Amiről én beszélek, szakismeret, amiről te az álltalános ismeret.
Előzmény: halaloszto (472)
ponex Creative Commons License 2007.12.10 0 0 474
Hát én régen láttam már a tankönyveimet, de az nem a wikipédia volt. Bocsánatot, nincs miért kérnem, mert nem én kezdtem a kóstolgatást. Ha saját tudásod nincsen az adott témában, akkor ne arcoskodj innen-onnan össze szedett tudással. Akár az is előfordulhat, hogy nem pontos a leírásom, de ezt 20 évvel ez előtt tanultam, és én nem lexikonokból másolgatom ki az ismereteimet. Úgyhogy kérjél bocsánatot te.
Előzmény: halaloszto (472)
ponex Creative Commons License 2007.12.10 0 0 473
Lehetséges, hogy nem ártott volna mélyalapozni, illetve a régi meszes eljárás szerint egy víz hígságú meszes oldattal beereszteni a felületet, azután glettelni, "széria glettel" felesleges manapság meszes glett készítéssel bajlódni, főleg ha nem vagy festő, nem is tudsz megfelelő minőségű glettanyagot előállítani, majd a glett csiszolása után újból beereszteni, és úgy legalább két, de inkább három rétegben, (merőleges húzás irányokkal) meszelni egy tej sűrűségű (mésztej) oldattal, az első réteg anyagába (CuSO4; rézszulfát(rézgálic, népiesen), ami gombaölő hatású) és egy maréknyi cementet, majd a következő rétegekbe egy-egy maréknyi cementet adagolva. Nem kell megilyedni, ha az oldat a cementtől elszürkül, mert száradáskor, teljesen kifehéredik, viszont kopásálóbbá válik tőle a kész festés. El ne felejtsük, hogy kb 2-3% lenolaj is szükséges a mésztej oldatba, ami kiegyensúlyozza a fal szívását (A folyadék, vakolati kapillárisokba történő betörését), ami megakadályozza, hogy (sufnis legyen a festés) vagyis, hogy a túl gyors száradás miatt a korongecsetel történő húzások meglátszanak, vagyis két húzás, két külön rétegnek tünjön. Mielőtt festeni kezdesz, mindenképpen csinálj probafestést, és nézd meg, hogy az oldatod, megfelelően tapad-e a festendő felülethez, ha nem, akkor kevesebb olajjal és kicsit hígabb anyaggal tegyél újabb kísérletet. ha ez és még ez meg ez történik, íratkozz be egy festő iskolába, és tanuld meg a szakmát. Ha ez túl bonyolult, használj diszperziós műanyag festékeket, azzal nincs ennyi gond :)))
Előzmény: (M)Ákos (469)
halaloszto Creative Commons License 2007.12.10 0 0 472
Nafigyuide!

Legyszi jelold meg, hogy az elozoekben altalam leirt melyik mondat helytelen.
Kikopizam a kozepiskolas kemiakonyvbol is?

Eloszor hianyolod a forrast, aztan meg innenonnan kikopizasrol irsz? Vegyel mar elo egy konyvet, es kerjel bocsanatot a nagyarcert, legyszives.

Eleg lesz ha mutatsz egy forrast ami szerint a mesz kotesekor oxigen szabadul fel.

En eddig nem szologattam be Neked, viszont utannaneztem, forrast ideztem, reszleteztem.

Te jossz.

vajk
Előzmény: ponex (471)
ponex Creative Commons License 2007.12.10 0 0 471
Kis pontosítás belefér, bár a pontosítás helytelen. A legnagyobb baj, hogy innen-onnan ide copyzott "tudással" élsz, így továbbra is hiteltelen vagy.

És bizony elemi oxigén szabadul fel a mész kötése "mészkővé való visszaalakulásakor"
Előzmény: halaloszto (470)
halaloszto Creative Commons License 2007.12.10 0 0 470
Kicsit pontositanek:

Meszko: Kalcium karbonat. CaCO3 karbonatcsoport van benne, nem szenatom

Egetett Mesz: Kalcium oxid.
Hevitjuk a meskovet, es CaCO3 -> CaO + CO2 folyamat jatszodik le, szendioxid es egetett mesz keletkezik.

Oltott Mesz: Kalcium (di) hidroxid.
Viz hozzadasaval a CaO + H2O -> Ca(OH)2 folyamat jatszodik le, jelentos hofejlodes mellett.

A mesz kotese: Ca(OH)2 * CO2 -> CaCO3 + H2O Kalcium Karbonat
A kalcium hidroxid szendioxidot vesz fel, meszko es viz keletkezik.

"Mielőtt fikázni akarsz, szerezz megfelelő ismereteket haver, mert így hiteltelen vagy. "

vajk
Előzmény: ponex (467)
(M)Ákos Creative Commons License 2007.12.09 0 0 469

Problémám tárgya képpel:

(Elég durván néz ki ilyen közelről. :-D)

mész
Előzmény: (M)Ákos (468)
(M)Ákos Creative Commons License 2007.12.09 0 0 468

A plafon meszes festékkel történő pingálása során kisebb problémába ütköztem: 1-2 helyen kirajzolódik a vakolatháló mintája, sajnos száradás után térben is.

Gondolom, ezeken a helyeken túl közel került a műanyag háló a felülethez, és nem tud beszívódni a festék.

Mit tegyek?

Ha ez számít valamit, flexi csemperagasztóval lett "vakolva" a mennyezet, és azon meszes glett van.

ponex Creative Commons License 2007.12.06 0 0 467
Hát akkor kémiázzunk kicsit :))

A mészkő kalciumkarbonát. A mészkő három állapotában ismert az építőipar számára. Maga a "Nyers mészkő" kalciumkarbonát ami egy kálcium atom, és 4 szén atom 1. Aztán az égetett mészkő, ami kalcium dioxid, vagyis ugye oxidált mészkő, ami a hőkezelés hatására, elveszti szénatomjait, és helyettük két oxigén atomot köt meg, aminek alap tulajdonsága, hogy a szén az égetés során eltávozik belőle, "kiég" A következő állapot pedig a hidrolizált, égetett mészkő, vagyis az oltott mész. Ez kalcium hidroxid. Amikor ezt az anyagot felhasználod, a következő dolog történik. Az oltott mész, amit festékanyagként felhasználsz, Az tartalmaz elemi szinten egy kalcium atomot, és két oxigén atomot, és vizet. a felhasználást követően, "száradáskor" lead két oxigén atomot, és felvesz 4 szén atomot a víz molekulák pedig egyszerűen elpárolognak, vagyis visszaalakul mészkővé, a falon, miközben a felvett szénatomoknak köszönhetően, elveszít két oxigén atomot. Vagyis széndioxidot vesz fel, aminek csak a szén atomjait köti meg a széndioxid oxigén atomjait vagyis két oxigén atomot elengedi, Szóval elemi oxigén szabadul fel az égettet hidrolizált mészkő száradásakor.

Mielőtt fikázni akarsz, szerezz megfelelő ismereteket haver, mert így hiteltelen vagy.
Előzmény: halaloszto (466)
halaloszto Creative Commons License 2007.12.06 0 0 466
Azert erre az oxigenre ne alapozz sokat.

Ca(OH)2 * CO2 -> CaCO3 + H2O

nem keletkezik oxigen. viszont kell szelloztetni sokat!

vajk
Előzmény: ponex (460)
ponex Creative Commons License 2007.12.05 0 0 465
Nem zsidós, hanem felhős. kevertem hirtelen
Előzmény: ponex (464)
ponex Creative Commons License 2007.12.05 0 0 464
Ha a hengerből paszírozni kell a festéket, akkor az biztosan nem jó. Meghatározott mennyiségű festéket kell juttatni a felületre, a rövid szőrü henger nem vesz fel elég anyagot, sokkal sűrűbben kell mártogatni, ergo, sokkalta lassabb lesz a munka-folyamat, azon túl menően, hogy a kevés felvitt anyag miatt "zsidós lesz" foltos lesz, mert nem egységes a felvitt anyag mennyiség, szóval laikusnak jobb a hosszú szőrü henger, míg persze egy Profinak tök mindegy, bármilyen hengerrel szép festést tud előállítani.
Előzmény: rokalepke (463)
rokalepke Creative Commons License 2007.12.03 0 0 463
Koszi mindenkinek a meszes festekkel kapcsolatos hsz-eket! Most mar csak az a kerdes, hogy hosszu v. rovidszoru henger a jo falfesteshez (meszes es diszperzioshoz is)? En laikuskent ugy gondolom, hogy a rovidbol konnyebb kipaszirozni a festeket es vekonyabb retegben lehet vele dolgozni, am gyakran kell a vodorbe martani. Viszont akikkel eddig beszeltem a hosszu szorut hasznaltak.
ponex Creative Commons License 2007.12.02 0 0 462
Szívesen

A sör se rossz :))) Azért ne csak oxigént lélegezz be, kell még oda egy kis hidrogén meg nitrogén gáz is
Előzmény: (M)Ákos (461)
(M)Ákos Creative Commons License 2007.12.02 0 0 461

Azért volt olyan jó kedvem közben...oxigén-kúra. Azt hittem, a sör hatása. :-)))

Köszi

Előzmény: ponex (460)
ponex Creative Commons License 2007.12.02 0 0 460
Elég, a mészfesték ugyanis széndioxid felvétellel kött, illetve visszalakul mészkővé, a széndioxid felvétellel párhuzamosan viszon oxigént ad le, azér van az a frissesség érzés meszeléskor.
Előzmény: (M)Ákos (459)
(M)Ákos Creative Commons License 2007.12.02 0 0 459

Kérdezném is a hozzáértőket, hogy elég-e a 12-14 fok a házban a meszes festék megfelelő száradásához?

Az első réteg szépen kifehéredett kb. fél nap alatt, de azért valaki megerősíthetné, hogy ez jó így. :-)

Második réteg így? 1 nap múlva mehet?

(M)Ákos Creative Commons License 2007.12.02 0 0 458

Hali, én éppen meszes festékkel + hengerrel nyomom.

A festék neve Calmit, ha jól emlékszem (Br*co-ban vettem). A henger nagy szőrű sárga.

Szépen lehet vele dolgozni, alig akad benne 1-2 szemcse (nem szűrtem).

Még csak az első rétegnél járok, de már szépen fed ez is.

Jól fel kellett higítani (majdnem oltott mész állagú). Az első réteghez 2 rész víz + 1 rész festéket kísérleteztem ki. Nekem meszes glett + vakolat van alatta, alapozó nincs, úgyhogy szívja a fal, mint a torkos borz. :-)

Előzmény: rokalepke (453)
halaloszto Creative Commons License 2007.11.30 0 0 457
Koszi!

Reggel megvettem a hera folteltakaro csodafesteket. Remelem tudja. A masik jelolt a valkid volt, de a zomanc alapozot is megjegyeztem.

vajk
Előzmény: szenyor Lopez (455)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.30 0 0 456

Pl. ez: http://www.kolor.hu/termek.php?up=kol_1349

Én amivel festettem, az nagyon rosszul takart. 3, helyenként 4 réteg kellett. De utána szép és meszes hatású.

Előzmény: rokalepke (453)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.30 0 0 455
Nálunk beázás után jött elő ilyen. Sok idővel a beázás után. Kínlódtam vele, többször lefestettem, átütött. Maestro szomszédból áthív, aztmondta kenjek rá zománchoz való alapozót. Így tettem. Megszáradt, rá a diszperzittel, azóta hófehér.
Előzmény: halaloszto (452)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.11.29 0 0 454
Bio mész a neve azt hiszem fehér vödör zöld felírat. Nagyon jó anyag és páraáteresztő!
Előzmény: rokalepke (453)
rokalepke Creative Commons License 2007.11.29 0 0 453
Sziasztok! Tudtok nekem olyan meszes belteri festeket mondani ami hengerrel is felhordhato? Amivel eddig talalkoztam az mind ecsetes volt. Ha ilyen nincs, akkor valami jol szellozo, egy vagy ket retegben tokeletesen fedo, hofeher szinut ajanljatok. Koszi!
halaloszto Creative Commons License 2007.11.28 0 0 452
Igazibol ezert kezdtem el keresni festos topicot.

Jo lenne ha segiteni tudnatok, total el vagyok szomorodva.

Regi haz, plafonon a fene tudja hanyfele festes, plusz akrillal felragasztott hungarocell mennyezet. Minden le lett szedve, akril levakarva, festes lecsiszolva, telibeglettelve, alapozva, diszperziossal ketszer atfestve.

Most valami sargas minta kezd megjelenni, nehol erosebben, masutt gyengebben.

Letezik hogy valami osregi festekreteg jon at? Sargara nem is emlekszem a retegek kozott. Vizcso nincs a kornyeken.

Mit lehet ilyenkor tenni? Ha uj reteget rafestek, azon is atjon gondolom.

vajk
halaloszto Creative Commons License 2007.11.28 0 0 451
Miert ne tudnad leszedni a radiatort??

Alul a ket szelep elzar, hollandik kiteker, radiator egy mozdulattal vodor fole emel. Segito ember kiomlott vizet feltakarit. Ures radiator letesz.

vajk
Előzmény: Fineszedző (413)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.11.27 0 0 450
Az Én véleményem az, hogy egyszeri festés nem nagyon van!!! Koszlekötés portalanítás és ilyenek az első réteg aztán a fedés a második! A kiadósság pedig nagyban függ a használt henger szőr nagyságától is de szerintem mindig rá kell hagyni a mennyiségre!
Előzmény: LCi (449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!