Igen, van abban is ráció, hogy a "hol termett?" kérdéssel egyenrangúan fontos a "mikor termett?" kérdés. Én magam is csodálkoztam az új szabályozás megjelenésekor, hogy nem kötelező az évjáratot feltüntetni. Valahol a rendszer morbiditását jelzi, hogy a mi címkénken szereplő négy fontos információ (termőhely, termelő, évjárat, fajta) közül egyik sem kötelező sőt esetünkben a Somlói szó még tiltott is :) Merthogy Nagy-Somlói a tremőhely neve.
Folytatódik barátaimmal immár szokásosnak mondható minikósoltósorzatunk. Szubjektív kóstolási röpjegyzet:
Tállya Zz Furmint habzóbor 2014
Tokaj (ha nem is szerepel így) - furmint - habzóbor - jó ár. Egyelőre nem tudom mit gondolok. Jó kezdő és étvágygerjesztő. Lehet, hogy ennél többet nem is kell gondolnom.
Wairau Cove Gisborne Chardonnay 2015
Ezt erősen étal által dominálva kóstoltuk. Mindenképp érdekes tételnek tűnt akkor is, ha Tesco a beszerzés helye. Nem olyan, min számítottam rá, de ez persze nem a borról, hanem rólam szóló kóstolási jegyzet. Kerek, kicsit kevésnek tűnt a sav. Azt hiszem :) tuttifrutti is volt.
Losonci Parola 2013
Folytatódnak a meglepetések. Itt a kép által sugallt egyszerű, könnyen iható, sima bort, és a Losonci név által sugallt igényességet vártam. Az elsőben csalatkoztam. Meredeken meglepő gyűmölcsök, de nem az egyszerűbb fehérborokban megszokott, hanem másik gyümölcsöskert. Nem nagy bor - ezt sosem hazudta magáról - de szerintem érdekes bor - amit viszont titkol. Nem baj, már tudjuk. :)
Maurer birtokbor 2012
Sok kóstolási jegyzetre igaz, amit fent említettem: nem is a borról, a kóstoló személyéről szól. Ha így van, legyen is így most is: ez a bor rólam szól, ezt keresem, ez az alap vörös, ilyen egy alap Kf. Apróság megcsinálni. Vagy hatalmas tett.
Posta borház noir 2012
Hogy még mindig magamról, de ha egyszer a címke is egy személyiségtesztre emlékeztet :) Elrontottam a kóstolási sorrendet. Az előző bor lendületes savai, elvitték a balhét, és a figyelmet erről a borról. Azt hittem, hogy egy több fajtából álló házasítás elé jó a Kf. Sebaj. Pedig érdekes bor volt, zöldséges ízekkel. Vagy nem :)
Vay cuvée 2013
Jelentős értékekkel is rendelkező bor, ami azonban szerintem nincs egyensúlyban. Vagy nagyon beleszerettem egy másfajta tokajba. Valahogy túl édes, túl gyümölcsös (van ilyen?).
Royal Tokaj 5p aszú 2009
Egy barátom hozta. Először lelkesen említette, hogy van egy jó aszúja, amikor kérdezem milyen, akkor letört, és így szólt: Royal, akkor inkább nem hozom. Mondtam neki, hogy de-de csak hozza. A Royal állítólag kinőtte a "régi aszú" - "új aszú" álvita idejében elfoglalt perverz pozícióját. Ez a bor még az átkos terméke nekem. Kilógó erős sav, dohány és hasonlók. Oké, nem a legrosszabb, meg lehet inni, és nem nagyon bántó. Olyan, mintha megindult volna valamiféle szépítkezés, de nem a régi göncök kiselejtezésével, hanem a réginek a legdruvább cafrangjait levagdosva. Egy hét tagú társaságban az üveg bő fele megmaradt. Egy 5 puttonyos aszúval azt hiszem ez nem történhet meg. Ja, nálunk :)
Az OEM szabályozás sajno lehetőséget ad arra, hogy a termelő kiléte homályban maradjon. Csak a palackozó feltüntetése kötelező. Na és akkor megy a furkálódás meg a szemétkedés amikor azt merem mondani, hogy egy kalap szart nem ér a magyar szabályozás. Az OEM elvileg a legmagasabb kategória... és ebbe a kategóriába lehet ilyent csinálni... és a Nébih jogásza csak akkor reagál azonnal egy levélre, ha összetéveszt egy miniszterrel. De amint kiderül, hogy nem az a BZ vagyok... azonnal lepattan a kérdésről.
LOL... giga LOL :) Dobtam egy levelet a Nébih egyik jogászának, hogy segítsen kideríteni ennek a bornak a származását. Erre a hölgy válaszol, de postafordultával, hogy "Kedves Zoltán, legyen szíves a kérdését a hivatali email címéről elküldeni mégegyszer" ... Muhaha :) szerintem elnézte a nevemet, az én családnevem végén van egy h betű :D :D :D
Többször volt szó a Kreinbacher St Ilona furnintról itt, jó kis bor volt, ezer forintos nevetséges áron. A 2013-as vagy egy éve elfogyott az Aldiban, azóta se jött új. Aztán a minap találtunk egyet aminek a címkéje hasonló de se Kreinbacher, se St Ilona felirat nincs, csak annyi hogy palackozta H0077, forgalmazza Ital Magyarország Kft. Olcsóbb is valamivel, rosszabb is. Tudtok róla valamit? Van köze hozzá vagy csak design lopással próbálják eladni? Valahol remélem az utóbbit.
Most szüreteltem kékoportót, lebogyóztam , ledaráltam (kb. 20 liter bor lesz belőle). Hogyan tovább ? (kipréseljem ?, meddig álljon a zúzalékon a must ?)
Paródia az egész, bár amilyen hülyék az emberek simán elhiszem, hogy tovább görgetik a galacsint, lesz médiakampány, haccacáré, aztán néhány borász majd az új névvel próbálkozik....igaz nem tudom kinél:D
Arra picit kíváncsi vagyok, hogy ez a 3 szerveződés (Balatoni Kör, Rizling Generáció és Csopaki Kódex) hogyan és miért is állt a dolog mögé, egyáltalán ők kezdeményezték, vagy valamelyik portál megkereste őket az ötlettel....
Néhány bor:
Pinot Grigio "Blush" rozé '15: "palackozta Danubiana Kft. H-7150 Bonyhád Schweitzer Tanya számára" ennek ellenére egy korrekt, könnyű rozé 3-4p között
Dubicz - Mátrai Kékfrankos Rosé '15: Az előzőnél kevésbé "barátságos", erős savhangsúllyal rendelkező bor, magában nem igazán jön be, viszont rozé-fröccsnek tuti! mint bor gyenge 3p
Bujdosó - "kapitány" Irsai Olivér '14: Tipikus irsai, talán az évjárat picit érződik rajta, de semmi hiba 3-4p között
Csobánci Bormanufaktúra - Olaszrizling '13: Bazalt, olasz, csavarzár, amúgy teljesen rendben van. 5p körül
Tamás Boglárka - Csopaki Olaszrizling '11: Valamint szerepel még a palackon, hogy "organic":) Egyébként a Tamás Pince bora, (a Boglárka talán gyerekszületés vagy egyéb apropóból kerülhetett rá, mivel a honlapot elnézve jelenlegi borokon nincs ilyen bboruk) és nekem leginkább a Scheller borok jutottak róla eszembe, csak a savgerinc már kicsit nehezen tartja az amúgy szép testet. 5p
A "Göcseji zamatos" maga a szőlőfajta, és illatos. A Medoc noir-tól - egyik szülőjétől - örökölte. Rita néven is fut itt-ott, csemegének is finom, bár ahhoz kicsit apró szemű, nagy magvú. Irigyellek, hogy volt alkalmad kóstolni belőle. Bár pár liternyi mustom éppen erjed belőle, így ha mázlim van, hamarosan én is megkóstolhatom...
Tegnap egy igen jó hangulatú kóstolón vettünk részt, egy barátom szervezésében borzongorás este volt SAP borokkal, BZoli felvezetésével. Szinte mindegyik kóstolt tétel egyedi élmény volt.
A belövőbor meglepetés volt: a göcseji zamatos néven futó, valamilyen illatos fajtát is tartalmazó, ízben szőlős-gyümölcsös verziót Zoliék fröccsnek isszák (nem forgalmi tétel), fene a jó dolgukat. Nekem a biancára, rizlingszilvánira hasonlított eddigi tapasztalataim alapján, de messze a legmagasabb minőség ebben a kategóriában, amit valaha ittam. Mindennapok borának több, mint tökéletes, és ahogy hallottuk, ez nagyjából "as is", rezisztens fajta lévén nincs vele sok meló.
Az utána következő '15-ös traminire nagyon figyeltem, mert tudom, hogy Zoli szíve csücske a fajta. Rögtön nagyon tetszett, hogy illatban nem vágott képen a bülgarikrasznajamoszkva, ami más vulgártraminiknél el szokta venni a kedvemet (sőt, gyomorilag sem szoktak jól esni), de finom rózsásság azért volt, ami nagyon szépen öltöztette az amúgy ásványos, terroirt szépen hozó bort. A kicsit befűtő alkohol még rá tudott tenni egy lapáttal, szóval összességében egy érett, izgalmas, jó nő volt ez a traminer, nem egy agyonfújt, szétsminkelt, beextasyzott partycica.
Nekem az amúgy szerencsétlen '14-es évjárat furmintja vitte a prímet, az egy nagyon gazdag, percenként nyíló, újabb és újabb ízeket adó tétel volt. Pont egy nagyon szép maradékcukros '15-ös olaszrizling (bocsánat, bazaltrezgő) után kóstoltuk, és a mély virágos illata alapján itt is arra számítottam, hogy félszáraz lesz, ehelyett meglepően száraznak tűnt, de mellette nagyon komoly testtel, kamillamézes reflexekkel (ezt már lehet, hogy csak behaluztam, mert szó volt közben az idei kamillateás kármentő permetezésről), lehelletnyi kesernyével. Jobb formában lévő tokaji furmintokat idézett (nyilván azokból kóstoltam többet, ezért).
A másik kedvencem a sorból a szintén '14-es hárs, nagy rajongója vagyok a fajtának, az SAP hársak különösen tetszettek eddig is. Ebben azt éreztem, hogy bár nagyon jó volt már így is, még van benne fejlődési potenciál. Itt is felírtam a szép savakat.
Volt még (nem ebben a sorrendben) egy '13-as olasz (nagyon rendben volt, ebben ha volt, jóval kevesebb maradékcukor, mint a '15-ösben) és egy '15-ös juhfark hordóminta (ami minősített esete a borpedofíliának), végül a legfrissebb (2013-as) Hillával zártunk, ami üzembiztosan hozta, amit megszoktunk.
Zoli jó lendülettel, a részleteket kellő mélységben adagolva vezette fel a borokat, és sok érdekesség, sztori elhangzott a birtok életéről, filozófiájáról, de ezek nagy részét úgyis ismeri, aki Zolit olvassa itt. Csak így tovább!
Planina '15-ös nem volt, nem csinált a borász sőt - úgy emlékszem 13 volt az utolsó, '14 ben a sillerbe ment. Azt becsülöm többek között nagyon a Horváth Z-ba, hogy ha úgy ítéli meg - simán kihagy évjáratokat, nem megy egy általa meghatározott minőségi szint alá ...
A Heimann Kadarka tényleg jó, tipikus P9, nem túl sötét, de gyümölcsös, fűszeres. Szeretem azt a bort.
Szabó hosszúhetényi kadarkát tettem félre egy palackkal neked,
Tán te ajánlottad a Planina kadarkát, az se volt. Egyáltalán, nem volt semmi, ami környékbeli, érdekesnek tűnik és nem ismerem. Heimann kadarkát nem fogok Pécsről hozni (azt ajánlották).
Akár itt is, de van a nnemjo@gmail.com amit naponta nézek.
Szabó Zé '15-ös kadarkáját szerintem nem tartja a BT, pedig érdemes lenne megkóstolni, ha van még!
Losoncival nekem is valami olyasmi volt a tapasztalatom mint Loadingnak, a vettem 2 palack '14-es pinot-t, közülük a vásárlás napján bontott szanaszét volt, már bántam is hogy kiadtam 3000-t egy palackért, aztán a másikat kb 3 hónappal később egy 20- tételes sorba tettem és kellemesen csalódtam. Persze vékony volt, de ezt leszámítva egyensúly közeli és gyümölcsös.