1948-tól gyártották a kapuvári bacont angol piacra
Ha angol piacra keszitettek, miert is neveztek volna szalonnanak? Ami jo benne, hogy nem bcaon szalonnanak hivtak, csak egyszeruen az angol neven neveztek... ki tudja mi okbol. Talan fontoskodas, talan fel tudas...
Mert nem csak a kolozsvari szalonna fele a bacon... azt arultak, es ebbol vontak le a teves kovetkeztetest, mert:
Cuts of bacon
Rashers (slices) differ depending on the primal cut from which they are prepared:
Cooked rasher of streaky bacon
Side bacon, or streaky bacon, comes from pork belly. It is very fatty with long layers of fat running parallel to the rind. This is the most common form of bacon in the United States. Pancetta is Italianstreaky bacon, smoked or aqua (unsmoked), with a strong flavor. It is generally rolled up into cylinders after curing. In America unsmoked streaky bacon is often referred to as side pork.[citation needed]
Back bacon, ready for cooking
Middle bacon, from the side of the animal, is intermediate in cost, fat content, and flavor between streaky bacon and back bacon.
Back bacon (called Irish bacon/Rashers or Canadian bacon in the United States[citation needed]) comes from the loin in the middle of the back of the pig. It is a very lean, meaty cut of bacon, with less fatcompared to other cuts. It has a ham-like texture. Most bacon consumed in the United Kingdom is back bacon.[8]
Cottage bacon is thinly sliced lean pork meat from a shoulder cut that is typically oval shaped and meaty. It is cured and then sliced into round pieces for baking or frying.
Slab bacon typically has a medium to very high fraction of fat. It is made from the belly and side cuts, and from fatback. Slab bacon is not to be confused with salt pork, which is prepared from the same cuts, but is not cured.
Bacon joints include the following:
Collar bacon is taken from the back of a pig near the head.[9]
Hock, from the hog ankle joint between the ham and the foot.
Nem néztem utána sehol, csak az egyéni értelmeszésemről beszélek. Nekem a bacon az a vékonyra szeletelt husos szalonna, amit azt hiszem az egész világon ezen a néven neveznek. A szalonna meg szalonna, ami rendszerint hús nélküli, de lehet pl. abált, paprikás meg akármi. Leginkább hazánkban fellelhető.
Én már csak azt várom ebben az újra és újra fellángoló vitában, hogy mikor hozza valaki elő, hogy "és azt tudjátok, hogy a bacon szó tulajdonképpen a Bakonyból eredeztethető? :))))
Nem tudom, ezzel mit akarsz mondani, ugyanis tökéletesen megfelel a tényeknek, hogy a baconszalonna azt jelenti, hogy szalonnaszalonna, akármiből is van. Ha igazad van a hasaalja-akármivel, márpedig gondolom így van, én amúgy utálom a szalonnát :-), akkor csak annál tökéletesebb a párhuzam a garlic aiolihoz, mely utóbbi megnevezésből egyenesen következik, hogy más fő összetevőjű aiolit is gyártanak arrafele, ezért megkülönböztetésül kiteszik a garlic szót. Mint ezekszerint mi a bacon szót a szalonnához.
Semmilyen darabos szalonnát nem jelölnek meg magyarul bacon megnevezéssel, csak és kizárólag a vékonyra szeleteltet. És akármiből és akárhogyan is is van, akkor is azt jelenti, hgy szalonnaszalonna....
NEm volt itthon bacon, csak közönséges szalonna, meg különben is a koleszterin:). Szóval olajban voltak kisütve a darabkák, rá kis hagyma, fokhagyma, balzsamecet, bors, kakukkfű, majd a végén zöldborsó, tejszin és reszelt sajt. Nem lett rossz.
Nekem nem sűrűsödik be a tejszines szósz, bár én nem használok keményítős főzőtejszint, hanem mindenhez habtejszint.
A baconszalonna magyar szó, nem tévesztendő össze a hasonló angollal. Angolul a disznó combjából ham készül, minden egyéb rész bacon (pl. a karaj is!!!). Magyarul kizárólag a pácolt (füstölt) hasalját hívják így.