Van egy eredetim és egy reprintem is, gondoltam harmadik példány már nem kell, így felhívtam a figyelmet rá itt. Remélem sikerül megkaparintanod! 40e körül megy aukciókon.
Ha már idei fejlesztésekről esett szó, nézzük mi fog történni Eger várában?
http://www.turizmusonline.hu/cikk.php?id=29079
"Az egri vár attrakciófejlesztésétől is látogatószám-növekedést várnak, ugyanis a vidéki múzeumok közül jelenleg is a Dobó István Vármúzeum a leglátogatottabb. Az úgynevezett provizori pincében az 1552-es török elleni ostrom 38 napját bemutató kiállítás nyílik. Az egykori dézsmapincében pedig az egri borkultúrát mutatják majd be interaktív módon. Sétautat is építenek a várhoz, amely az egri történelmi belvárosból az északi kapuhoz vezet majd. Megoldják a közvilágítást, várszínpadot állítanak fel, így lehetőség nyílik több rendezvény megtartására. Az elképzelések szerint ismét üzembe helyezik az egykori Törökkert vendéglőt is. A vár fejlesztéséhez 1,5 milliárd forint támogatást kértek. Az érseki palotához hasonlóan a vár pályázata szintén a második forduló előtt áll."
Ma Kisnánán és Sirokon jártam. Kisnánán feltárások folynak a várudvar több pontján. Jövőhét keddtől állítólag kiszednek jó félméternyi földet a várudvarról,mert beázik a nagy pince és ezt csak felülről tudják leszigetelni. Építőanyagot még nem láttam,de a feltárások után a helyreállítások is elkezdődnek. Jövő ilyenkorra lesz készen,akkor újra meglátogatom. Sirokon még csend van,nincs nyoma a tervezett munkálatoknak.
1945 után változott a magyarországi politikai rendszer. A földesurak elmenekültek, vagyonukat államosították, egykori épületeikre pedig a lassú pusztulás várt. Míg a völgybeli vadászház napjainkra megsemmisült {helyén áll a honvédüdülő?}, addig a Sasbérc kilátót szerencsére 2002-ben helyreállították.
Buják ez valóban. Azt hittem, sokkal nehezebb lesz kitalálni. Már csak azért is, mert a sokkal ritkábban fotózott keleti oldal felől készült ez az archív {gyenge minőségű} kép. Ami viszont a számomra a szenzáció erejével hatott, hogy még állt a kaputorony!
Tehát csak valamikor a XX. század elején rogyott össze.
Belenéztem a Borovszky-féle vármegyei kötetek Bujákot bemutató részébe:
"Gróf Károlyi Erzsébet a község határában a vár alatt nagy költséggel érdekes vadászlakot építtetett, mely a legnagyobb kényelemmel van berendezve és 30 szobát foglal magába. Ugyancsak ő emeltette a 466 m. magas Feketehegy (másként Sasbércz) tetejére azt a nagy, részben termésbazaltkőből épült négyemeletes, hatalmas négyszögű kilátótornyot is, melynek belseje szintén kényelmes vadásztanyául szolgál szarvasbőgés idején és a honnan végtelenül elragadó színpompás és változatos kilátás nyílik messze vidékre. A község fölött, magas hegytetőn fekszik a kálvária is, mely szintén már nagy távolságból látható. Magát a várat a tulajdonos grófnő és férje lehetőleg jó karban igyekeznek fenntartani. A hozzá vezető út könnyen járható, a romok bejárata állandóan el van zárva, hogy rongálások ellen megvédjék. Bent a romok között az utak járhatók, sőt a falak alatt és a hol erre alkalmas terület van, mindenféle cserjéket, virágokat és alkalmas növényeket ültettek gondos kezek."
szép képek, kár, hogy nem élesek. Ha a keresőbe beírjuk, hogy "bujáki vár", többek között egy bizonyos Gulyás úr fotóját is kihozza, aki a "balassagyarmati útról", tehát a nemrégiben helyreállított, toronyszerű vadászlak felé emelkedő útról fotózott:
Jól ismert várunkról találtam két régi képeslapot. Az ország jelenlegi területén emelkedik, kedvelt kirándulóhely. Sajnos a fotók eléggé megviseltek, talán a maradványok felnagyított képe segíthet a megfejtésében.
Műsorajánló: ma 13.25-kor a Duna Tv-n: Tárogató a Rákóczi-vár faláról
http://www.dunatv.hu/musor/musorujsag
"A legkeletibb vasúti őrházat a Gyimes völgyében már le akarták bontani, de két évvel ezelőtt felújították. A Rákóczi-vár tövében áll, idáig jönnek el a magyar címeres mozdonyok. A gyimesbükki pünkösdvasárnapi ünnepnek ez a záró mozzanata, ekkor hangzanak el az ünnepi beszédek, himnuszok, és a mozdonyok kürtjeleit is elsodorja a tavaszi szellő túl a Kárpátokon, hogy ébresztője legyen minden magyar szívnek."
Ma megtekintettem a kassai építkezéseket, utána pedig a szokott módon szerkesztgettem egy kicsit.
Az első képen a ma látható falak vonulata látszik sárgával. A második képen egy hozzávetőleges kiegészítés, a korabeli ábrázolások alapján. (Több elképzelés szerint a mai ötszögű lakótelep a vár formáját követi, de ez az elképzelés nem tűnik helytállónak.
Találtam egy régi ábrázolást a horvátországi Novigrad váráról. Mivel nem ismerem, rákerestem a www.varak.hu -n. Azt írják, hogy a második világháború során leégett épületet napjainkban restaurálják.
Az alábbi archív fotók tanúsága szerint Léva {Levice} várának udvarát a XX. század elején fatelepként használták. Legalább is bármelyik képet nézem, halmokban áll a tűzifa.
Szép szép... tipikus XIX. századi romantikus írás. Amikor kitalálták a "romantikus romot". Sok esetben még a klasszicista kastély parkjában is felhúztak egy-egy műromot. Mert ugyebár amikor még lakták a várakat, akkor ilyesforma esztelenség az eszükbe sem jutott volna. Mármint, hogy a lakóhelyüket {várukat} romosan hagyják, tetőtlenül, hogy beázzanak a lakószobák, tönkremenjen az élelmiszer, a fegyverzet, a ruhák...stb.
De mit lehet tenni manapság, amikor a középkori várak 99 %-a várrom?
Elég végignézni Vitány haldoklását :-(((
Ezért várom már nagyon a jövő hétvégét, hogy végighallgassam a régészek és egyéb szakemberek előadásait, hogy mit tesznek váraink védelmében.