Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2017.08.28 0 0 42112

Sárga húsú kivi 

ninovarga Creative Commons License 2017.08.28 0 0 42111

Szeptemberi érésű kajszi

ninovarga Creative Commons License 2017.08.28 0 0 42110

Fügék augusztus vége felé az elmúlt 30 év leghidegebb januárja és legmelegebb nyara után

Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 42109

Huha. Hát ez egy kicsit messze van. És ha még a levelekre sem válaszolnak, honnan lehet tudni, hogy éppen van-e az a növény, amit szeretnénk?

Előzmény: diospyros (42088)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.28 0 0 42108

Érdekes! Nekem mindegyikben van! Akkor lehetséges, hogy mégis Lang. :) Formája és mérete alapján nagyon annak tűnik. Bár az fura, hogy ehetőre aszalódott, nekem legfeljebb csak megfonnyad. :)

Előzmény: CSIxy (42107)
CSIxy Creative Commons License 2017.08.27 0 0 42107

Nekem is Lang van és nincs mindegyikben mag. Én most csak egy darabot kóstoltam.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42106)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.27 0 0 42106

Valóban gyönyörűek! Viszont nem hiszem, hogy Lang, bár a formája alapján az is lehetne, de a Langnak van magja! Nekem legalábbis 2 fából 2nek van! :) 

Előzmény: CSIxy (42105)
CSIxy Creative Commons License 2017.08.27 0 0 42105

Előzmény: CSIxy (42104)
CSIxy Creative Commons License 2017.08.26 0 0 42104

Holnap teszek fel képet kettő rendesen fejlett jujubáról. Kiskőrösön nyaralunk , a fürdőnél szálltunk meg és ma este elindultunk a nejemmel a szokásos vacsora utáni esti sétára. A fürdővel szemben az első a főúttal párhuzamos keresztutcában egy ház előtt kettő akkora jujuba fa van (szerintem Lang fajta) : törzse mint a felkarom , kb 5 méter magas, hatalmas nagyujjnyi termések , némelyek már érnek. Egy repedt  barnát bocsika, de megkóstoltam. Mint a méz , magja nincs és tényleg hasonlít a datolyára az íze. Szerintem a környékbeliek nem tudják, hogy mi az és lehet hogy még a gazdi sem.  GYÖNYÖRŰEK !!!!!!!!!!!!!!!!!

ninovarga Creative Commons License 2017.08.25 0 1 42103

Fityeházi mediterráneum

55judit Creative Commons License 2017.08.25 0 0 42102

Falumban most az apró lila és a zöld töppedő másodérése zajlik. Mivel egyik sem az enyém csak figyelgetem, a napokban nagy meglepetés ért. A zöld töppedőnek nevezett fajta most látom meg is aszalódik, úgy esik le a földre. Mivel a bokrot felnyírta a tulajdonos hogy az útról ne legyen elérhető csak csodálható, az elszánt fügevadászok hosszú bottal verik le a termést. :) Azt figyeltem meg hogy a levert és valamennyire egyben maradt zöld színű éretteket felszedik, az aszalódottakat ott hagyják, mert ugye az ronda. Sajnos némelyiket el is tapossák, de azért találtam pár szem mennyei finom kóstolót a fűben. :)

Itt más fajták második hulláma még meg sem mozdult.

Előzmény: ninovarga (42098)
diospyros Creative Commons License 2017.08.25 0 0 42101

szépek. jó lett volna reggelire!

Előzmény: ninovarga (42100)
ninovarga Creative Commons License 2017.08.25 0 0 42100

Előzmény: ninovarga (42098)
diospyros Creative Commons License 2017.08.25 0 0 42099

kajszi fórumban mklub kérte, jellemezzük a káki fajtákat.

én nem túl sokat kóstoltam eddig, 4 félét.

saját vélemény.

Tipo: ez terem nekem is, de sima almás-zacskós érleléssel is kicsit csersavas marad a héja.

Amúgy szép nagy, belseje is jó.

Rojo: egy fokkal finomabb talán, mint a tipo, csersav maradék is talán kevesebb, szép a  gyümölcs formája (vagy csak ezért szép, mert ezt látja az ember leggyakrabban...)

Costata: sütőtök ízű. ez lehet jó hír is, de sokan pont ezért nem szeretik a kákit, mert "vacak sütőtük ízű". de aki szereti a s.tököt, annak jó, akinek azt mondták a káki a sárgabarackhoz hasonlít, annak csalódás. amúgy választéknak nem rossz, ha már unod a banánt, azaz pl. a rojot.

Sharon: vicces, de talán ez ízlett a legjobban, ez a sokszor lesajnált izraeli fajta. legédesebb, talán mert ugye keményen is már (nagyjából) édes. 

amúgy minden káki az édességről szól, savról nem, mert nincs benne, csak fanyarság. ez hátrány is, de előny is egyben, mert aki pl. nem bírja az alma savját (gyomorsav túltengés), az káékiból többet is meg tud enni.

mivel nincs sav, így fajtajellgek is kevésbé elütőek, karakteresek. bár azért vannak eléggé különbözőek is, mint pl. a kostata, vagy a meader ami rum ízű.

de pl. a tipo-rojo-sharon eléggé hasonló, kicsi a különbség ízre.

ninovarga Creative Commons License 2017.08.25 0 0 42098

Amint jósoltam volt, a jégfüge (Djöröcker laposch) másodtermésű gyümölcsei nem érik meg a szeptembert, de szeptember első felében lezajlik az összes többi fajta érése is.

successful77 Creative Commons License 2017.08.23 0 0 42097

Szep házak :-))))))

ninovarga Creative Commons License 2017.08.23 0 0 42096

Mediterrán reggel a Cesena fölötti dombokon

CSIxy Creative Commons License 2017.08.23 0 0 42095

Igen. Ki van kötözgetve mindenhez.

Előzmény: successful77 (42094)
successful77 Creative Commons License 2017.08.23 0 0 42094

Nalad is tartatlan a fa? Szerintem itt vmi 

tervezesi hiba tortent, a piliszka törzs 

nincs aranyban a novekedessel/lombtomeggel.

bar nalam a kakik is ilyen bazi nsgy lombot 

nevelnek, parat mar meg is hagytam bokor 

szerunek.

Előzmény: CSIxy (42092)
CSIxy Creative Commons License 2017.08.22 0 0 42093

Az enyém mind gyökérről hajtott  és csak az általam Miskolci körte alakú gumifügének nevezett (kívül zöld belül Crimson) bokron fog talán beérni az első termés tél elejére. Anyámnál van egy talán nénifüge barna belsejű, az hatalmasat hajtott 3 évesen gyökérről és az biztosan be fog még érni ősz végére. Nála ez mellet volt egy évvel idősebb miskolci gumi-körte-füge , az ebben a télben meghalt idénre , persze lehet olyan csuda, hogy jövőre majd kihajt, mer nálam idénre lett egy ilyen csoda egy kis auchanos egyeddel.

Előzmény: ninovarga (42066)
CSIxy Creative Commons License 2017.08.22 0 0 42092

Sütyük!

Lang ezután a tél után nálam Szirmabesenyőben.

Már most akkorák, mint a nagyujjam vége, de még pudva ízük van.

Igaz, hogy sosem lesznek mézesek, jó ropogós alma ízük lesz.

A fa 3+ méter magas öt év után.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.22 0 0 42091

A bambusariummal én is nagyon szemezek, de akárhány levelet írtam eddig, nem válaszoltak csak egyre, hogy nem küldenek Mo-ra postával.
Neked sikerült velük beszélned? Elsősorban az érdekelne, hogy mekkora növények vannak és milyen kiszerelésben, szabad gyökeresen vagy konténerben. Potyára nem szívesen mennék 1200 kilométert. :)

Előzmény: diospyros (42088)
diospyros Creative Commons License 2017.08.22 0 0 42090

Szépségeid!

Előzmény: successful77 (42089)
successful77 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 42089

Előzmény: diospyros (42087)
diospyros Creative Commons License 2017.08.21 0 1 42088

friss jujubának - édesebb, de kisebb: Nostrano, GA-866, Honey Jar (mézesbödön :), Sugar Cane (cukornád :), Tiger tooth (tigrisfog :), stb...

Egyik se kapható itthon, jelenleg :(((

:)

Esetleg: http://bambusarium.cz/kategorie-produktu/jujuba/

de itt is csak 2018-tól.

Lehet, hogy jövőre meglátogatom őket.

Előzmény: Törölt nick (42086)
diospyros Creative Commons License 2017.08.21 0 1 42087

jujuba: nekem az a "végső" :)) véleményem, hogy erősen függ a termés

a porzópartnertől, fajtától, az egyedtől (nincs két egyforma jól termő fa) és oltás/magonc kérdéstől.

Nyilván lehet, hogy egyes fajták nem annyira igényesek a porzóra, anélkül is jobban teremnek.

Sokszor írtam már itt a klasszikus példát, hogy egy kertészeti vásáron vettem 2015-ben egy termő

(11 db gyümölcs) konténeres Lang-ot. Tavasszal kiültettem nagy magányába, és azóta 2 év eltelt, és egyszer sem termett. Tehát egy bizonyítottan termő fa nemtermőre váltott. (Ugye a kertészetben sok társa volt...)

Kizárásos alapon csak a porzópartner lehet a gond.

(Persze lehet még az erős télre, talajra, stb. is fogni, de akkor legalább 1-2 szem lenne rajta.)

Másik 2 jujubám magoncok, már 4 éve megvannak! (Akkor még mit sem tudtam fajtákról és hogy még a jujubák között is fontos a magonc/oltvány kérdés, szóval bekajáltam az olcsó cuccot.)

Nem akarnak semmit nőni és nem is teremnek.

A kötött talajra itt fogható lenne, de az egyiket átültettem ősszel a kötöttből a szuperjó talajba,

ellátva minden jóval. Semmit se nőtt azóta se. Virág pár db volt rajta, termés nincs.

Itt kell elmondani, hogy együtt már 8 db jujuba van egy sorban, 4 m-es tőtávval.

(A jó talajban, jujuba mennyországban.)

3 Lang, 2 Li, 1 magonc (Lang?), 2 Lizao.

Magoncon és a Lizao-kon nincs termés, Lang és Li-n extra sok.

Lizao-n (új beszerzés, de már több éves, 1,8 m) sok virág volt/van!, lehet, h még köt pár db?

Oltott. Speciális porzópartner kell a Lizao-nak?

(Amúgy 50%-osan vettem, elfekvő készlet volt, senkinek se kellett. De talán nem azért mert nem termett, hanem mert nem tudták, mi az. De most már igazolja az 50%-os árat azzal is, h nem terem...:) Gondoltam, majd az én sokfajtás állományomban (és még jön több már fajta is, (ne legyen gond a biodiverzitás :) valamelyik porzó csak tetszik neki, és termőre fordul. Nincs elvetve a remény...

Az életkort lehetne még okolni, ha nem terem.

De van egy másik példa is, amiben sok éves, jól termő fa mellől kiásták a társát. Addig nagyon jól termett, vödörszámra. Egyedül pedig pár szemet. Ez bizonyíthatja, h öntermékeny, hiszen egyedül is termett, de mutatja a függőséget is a porzótól. (De persze lehet, h bekapott valahonnan polleneket. Új példa a 2 tő homoktövisem, ami mellől a porzó kipusztult. Nem is termett soha -3 éve-, de most van rajta, de nem tömve, hanem lazán berakódva. Kóbor pollenek. :)

Az egyedtől is függhet. Itt van succesful jujubája, ami egyedül is jól terem az idén...

Ez egyéni vélemény, oknyomozás, az igazság odaát lehet...:)

Előzmény: pupákdézi (42074)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 0 42086

Huha. Köszi az infót, én is hasonló cipőben járok, mint a kérdező. Most ősszel akarok jujubát ültetni.

Meg se fordult a fejemben, hogy a 'Lang' nem annyira jó friss fogyasztásra, mindenütt ez kapható.

Egy helyen láttam még 'Li'-t, de nem sokat írnak róla.

http://www.novenyshop.hu/noveny-enciklopedia/15/ziziphus-jujuba-li-kinai-datolya

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42083)
ninovarga Creative Commons License 2017.08.21 0 0 42085

Öntözetlen ("locsolgatott") kivi. A gazdája azt hitte, "valami baja van". Rendkívül tanulságos!

Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.20 0 0 42084

A dm kertes Lang... Tavaly vásároltam két Lang jujubát a dm kertből és 10-15 cm-es kis magoncokat kaptam... Ezzel még semmi bajom nem is lenne ,bár azért ennyi pénzért kicsit többet várnék ,de a legnagyobb bajom az az ,hogy egyik sem élte túl a telet ,pedig takarva is voltak és errefel mondtam én ,hogy egy olyan magyar oldaról sem tudok amely árulna jujubát és hajlandó lennék én azért fizetni.:(

Dimitrij Petrovic :  Köszi az infókat! Én is először hallok a fajtákró és meg fogadom a tanácsod miszerint angolul fogok keresgélni!:)

U.i.: Nem akartam én lehúzni a dm kertet ,mert van nekem velük jó tapasztalatom is bőven ,de sajnos rossz is van.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42083)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.20 0 0 42083

A Lang leginkább aszalásra való, csak ezt "valamiért" előszeretettel kihagyják a magyar nyelvű leírásokból. :)
Én különben most először hallok azokról a fajtákról, amiket linkeltél, de szerintem sokan mások is. Angol nyelven keresgélj utána szerintem.
Bár a Lang is jó fajta, mi szeretjük nyersen is, de elméletileg közelébe nem ér a friss fogyasztásra szánt fajtáktól. Bár erről sincs tapasztalatom még, először terem idén a Nostrano. :) Bár ahogy nézem nincs most a Dmkertnél csak Lang....

A termés mennyiség pedig úgyis erősen változó, hogyha 4-5 jujuba van egymás mellett, ebből 2 más fajta, 1 pedig magonc. Tavaly tele volt, most alig van rajta, míg a másik tavaly is tele volt és idén is. Egymástól 4-5 méterre van sorba ültetve.

Előzmény: CSIxy (42081)
ninovarga Creative Commons License 2017.08.20 0 0 42082
CSIxy Creative Commons License 2017.08.20 0 0 42081
Előzmény: Kevin 90 (42080)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.20 0 0 42080

Hát sebaj ,de azért köszi ,hogy reagáltál legalább!:) Valaki hátha tud segíteni! Ja és azért egy magoncért azért kicsit pofátlanság lenne ennyi pénzt kérni na meg az is érdekes lenne ,ha valaki megvenné ,de egyébként oltványokró van szó , bár látom már észre vetted. Általam ismeretlen fajtákró van szó és ezért is kértem a segitséget. Egyébként mint azt mondtam nagyon teccetősek!:-)

Apropó! Azt mondod magyarországon is belehetne szerezni szóval kérlek mond meg nekem ,hogy pontosan ,honnan lehetne beszerezni ,mert én magyar oldalon sehol sem találtam olyat amiért én pénz adnék. Köszönöm!

Előzmény: marinmegye (42079)
marinmegye Creative Commons License 2017.08.19 0 0 42079

Azt akartam irni hogy Magyarországon lehet kapni 30-35 -ért bár nem ezeket a fajtákat az is igaz.

És látom hogy az alany a magonc - csak félreértettem elsőre. szóval persze oltványok ezek.

marinmegye Creative Commons License 2017.08.19 0 0 42078

Azt akartam irni hogy Magyarországon lehet kapni 30-35 -ért bár nem ezeket a fajtákat az is igaz.

marinmegye Creative Commons License 2017.08.19 0 0 42077

nem tudok segiteni választani.

De elég durva áron van és magoncok elvileg nem is oltványok. 

De azért lehet kapni 30-35 EUR körül már. és nem 8 L-es cserépben hanem általában nagyobban.

Előzmény: Kevin 90 (42076)
Kevin 90 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 42076

Üdvözlők mindennkit!

Jujuba avagy kínai datolyát szeretnék vásárolni és ebben kérnék segítséget!

Itt: http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/jujube-Chinese-date-trees-for-sale több fajtát is árulnak ,de nem tudom melyiket válasszam mind nagyon jónak tűnik a képek alapján és a leírás alpján is. Szerintetek melyik fajtát válasszam?

A segítséget előre is köszönöm!

marinmegye Creative Commons License 2017.08.19 0 0 42075

nem tudom. lehet szerencsém volt. nem mindegy milyen alomból származik :)

Előzmény: pupákdézi (42074)
pupákdézi Creative Commons License 2017.08.19 0 0 42074

Nálam van egy a zombai Rappai alomból származó 16 éves Jujuba. Temérdek virágot hoz, de termés csak 4-5 darab lesz belőle. Most szereztem mellé egy másik fajtát hátha az segíthet rajta a nagy magányában.

Előzmény: marinmegye (42069)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.18 0 0 42073

Irodalmi adatok szerint -25. Idén az a -20 se bántotta, még a fűszál vékonyságú kis sarjakat se. Nyugodtan kiültetheted!

Előzmény: Bandhi (42071)
Bandhi Creative Commons License 2017.08.18 0 0 42072

Egy kérdés. A napokban láttam "barackmandulát" egy parkban, elég sok terméssel. Van valakinek valami tapasztalata vele? Milyen a termése? Jobb, mint a sima mandulának?

Bandhi Creative Commons License 2017.08.18 0 0 42071

Üdv mindenkinek!

Nekem is van jujubám, kétféle, az egyik a Lang. Már több éve megvannak dézsában, de csak idén kezdtek el teremni. Tavaly, tavalyelőtt is sok virágot hoztak, de egyik sem kötött termést, idő előtt lehullottak. Idén azonban gondoltam egyet és elkezdtem tápozni. A változás szó szerint gyökeres. Rengeteg virágot hoztak, a Lang elég sok termést is, de legalább a fele lepotyogott. Most várom, hogy beérjenek. Később töltök fel fotókat is. Addig itt egy videóm, ugyan jujuba nélkül, de a Balaton-felvidékról, kabócákkal háttérben és egy kis mediterrán-szerű érzéssel, remélem, tetszeni fog... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=PjdNK-sm7l8

Apropó, milyen hideget vészelnek át a jujubák? Köszi!

zakkwylde873 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 42070

ez nalam is igy van, a masodik evben volt kb 50cm es mar viragzott, a harmadik evben mar 1m felett jart, viragzott es volt nehany kotes, a kovetkezo evben mar 2m volt es rengeteg virag kotott, ugy emlekszem egy fagyis talka termest szedtem le rola. az enyem kb ilyen cseresznye nagysagu kerek formajut terem. az en nagy fajdalmam az, hogy kurvara tuskes :D

Előzmény: marinmegye (42069)
marinmegye Creative Commons License 2017.08.18 0 0 42069

jujubáról

Magról kelt kb. 6 éves növény egyik gyümölcse.

idén virágzik másodszor tavaly nem kötött az a kevés virág ami volt rajt a, de idén tele van terméssel.

A fa amiről származik szintén magról kelt szintén egyedül áll és terem, bőségsen immár 25-30 éve.

gyümölcse 'normális' 3-4 cm hosszú.

Szerintem nem kell se a terméshez se  a bő terméshez másik fa/bokor.

Ez az én eddigi tapsztalatom. Nagy fájdalmam hogy amikor probáltam friss magokat csiráztatni azok nem sikerültek. Állitolag másnak se nagyon sikerül jujubát magról.

diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 42068

nyammmm

Előzmény: ninovarga (42066)
diospyros Creative Commons License 2017.08.17 0 0 42067

:)))igen, tele van!!nincs másik jujubád??​
érdekes.
végül is öntermékeny, de pl. az én lang-om amikor vettem 12 termés volt rajta 2015-ben (kertészetben beporzódott)de 16 és 17-ben meg egy db se volt rajta!! nincs közelében juju. lehet, hogy egyes példányok öntermékenységében is van különbség!amúgy Dlusztus miklós is mondta, mikor elvették az egyik juju mellől a másikat, már csak pár szemet termett. (a korábbi -több- vödör helyett) tehát az is öntermékeny volt, de jót tett neki a másik fa. szal még ennél is több lehet a termésed, ha majd lesz másik is.

érdekes mindenesetre. a gyors regenerálódás is. meglátjuk! :)

Előzmény: successful77 (42065)
ninovarga Creative Commons License 2017.08.17 0 0 42066

Úgy tűnik, egyes fügefajták másodérése már augusztusban lezajlik. Szeptemberre már nemigen marad a jégfügéből és az olasz barnából.

De érik már a nem túl korai szamártöke első sorozata is:

successful77 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42065

https://youtu.be/4LKGYslojZU

Lehet egy bokor is eleg????

Ez hajtott ki tőről majusban,

es mar ket meteren van.

Jbori Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42064

Örülök hogy örülsz! :)

Hála az internetes információknak rengeteg terményem van. Oly sok egyéb program van ilyenkorra, hogy kezd már terhessé válni.

Megköszönöm ha küldesz 1 de csak 1! db lilásbarna fügét, Judit nevében is, mint írta.  Az üvegházhoz terveztem ültetni még egyet, ott talán több telet túlél, annak látom értelmét, és tudok vele foglalkozni.

Írok emailt!

Előzmény: Berényi József (42057)
Jbori Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42063

Szerintem ő is azt írta hogy eltűntek a madarak a szőlősbe. Itt még szőlő sincs sok a környéken.

Előzmény: diospyros (42062)
diospyros Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42062

hova mennek a madarak? sajnos Nino gyümölcsösébe...

(mint írta is.)

Előzmény: Jbori (42056)
Floo2 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42061

A fügeültetvényben és környékén ugyanez, sehol egy madár, csak a gyurgyalagok.

Előzmény: Jbori (42056)
Berényi József Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42060

Tévedtem, a sarjak lassan egy hónaposak lesznek, a Fotók az anyatövekről július 20-án készült.

Berényi József Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42059

Javítás:

...ami állítólag elfagyás után szintén beérleli a másod termést...

Előzmény: Berényi József (42058)
Berényi József Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42058

Még annyit! A háromhetes sarjak egy olyan bokorról származnak, ami állítólag szintén beérleli a másod termést, és csupa jókat mondtak róla. Igyekszem majd  figyelemmel kísérni az érésidőt, igaz a szomszéd kisvárosban van, és az ismerősöm barátjának a barátjáé. Ha kell ebből is tudok adni grátiszt:))

Berényi József Creative Commons License 2017.08.16 0 0 42057

Először is nagyon szépen köszönöm, már a gondolat is felvillanyozott:))

Kérlek küldj egy emailt, hogy át tudjam küldeni a növényeim listáját. Ezenfelül van egy ígéretes fajtám amit szívesen adnék ráadásul ha van kedved kipróbálni. Ez is beérleli a másodtermést visszafagyás után, nagyon finom sötét lilásbarna termése van,és képes megaszalódni a bokron. A bokor habitusa nem túl erőteljes, ha nem fagy vissza akkor takaros kompakt bokrot nevel, rövid ízközökkel, és igen bőtermő.  A tavasszal dugványozott fiatal növényeken már termés van, és valószínű be is érleli szeptemberben.

Szaporítani bármikor lehet a vegetációs időben, én például három hete kaptam sarjakat ami az anyatőről lett levágva, nem túl nagy gyökérrel. Azok már szépen hozzák az új leveleket.  Vesszőt én ősszel szoktam szedni, nedves homokba teleltetem, ha lehet fagymentes helyen, és tavasszal dugványozok. Persze dugványozni is lehet a bármikor vegetációs időben,  igaz tavaly a késői dugványoknál volt ami nem akart megindulni, az idén készültem rá, és kaptak a dugványok Atonikos beöntözést. Körülbelül két hete dugványoztam Mallorcáról származó vesszőt, rá néhány napra 55judittól kapott vesszőket. Ezeknek már jó részének megpattantak a rügyei, remélhetően meg is gyökeresednek. Most még légbujtást csinálni sem késő, szeptember végéig- október elejéig  még jól begyökeresedik.

Előzmény: Jbori (42051)
Jbori Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42056

Egyébként tényleg kíváncsi vagyok, hogy van olyan valakinél hogy egyik napról másikra eltűnik az összes madár?

Hirtelen csönd, sehol egy sem, míg addig rikoltva menekültek szederről, szőlőről, pedig sosem zavartam el őket. Ugráltak a locsoló körül tízesével, csiviteltek csicseregtek.

Csak gyurgyalagot és fecskét hallani fenn a magasban.

55judit Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42055

De aranyos vagy! E-mailben írd már meg légyszi a mail címedet, hogy felkínálhassak cserét.

Előzmény: Jbori (42054)
Jbori Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42054

Jó, küldök ha lesz, de már senki ne kérjen többet! :)

Előzmény: 55judit (42053)
55judit Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42053

Bocsánat, akkor nem kérek. :)

Előzmény: Jbori (42051)
55judit Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42052

Az egerágiból esetleg nem kaphatnék egy kis sarjat?

Előzmény: Jbori (42038)
Jbori Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42051

Kedves József!

Szívesen küldök fügesarjat, de csak neked.

Hosszúkásabb mint a fotón, lehet hogy majd olyan lesz, de ízre a legjobb.

Mikor érdemes sarjat szaporítani? Szívesen elfogadok egy csere példányt.

Éppen most először kóstoltam Sándor 111 csere málnáját. Sugana fajta, és üzenem neki hogy szuper! Az eddigi legfinomabb málnám. Remélem a fügém megnőtt nála!

Előzmény: Berényi József (42048)
Jbori Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42050

biztos elhavaznak a régi gyümölcsösödbe

Előzmény: diospyros (42049)
diospyros Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42049

hava lesznek a madarak pont éréskor?

lehet, mennek egy párhuzamos univerzumba! :)

szóval, viccet félretéve, lehet, hogy vannak kedvenc helyeik, és oda.

szerencsédre akkor a tiéd nem az? nem baj, a lényeg, hogy neked ízlik, amid terem, szerencsés vagy.

Előzmény: Jbori (42047)
Berényi József Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42048

Kedves Jbori!

Sándor 111 ajánlotta a figyelmembe az Egerági Fügédet. Kérdésem az lenne hogy tudnál e nekem adni sarjat vagy vesszőt róla. Természetesen nem kérem ingyen. Vagy esetleg feltudok ajánlani a  füge gyűjteményemből cserenövényt, jelenleg 54 fajtám van, ebből legalább 40 ismert fajta.

Előzmény: Jbori (42035)
Jbori Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42047

Tébolyodás alanya erősen vita tárgyát képezi, itt minden évben gyümölcsérés időszakban rendszeresen eltűnik az összes madár.

Előzmény: diospyros (42045)
CBNora Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42046

Nálunk tavaly volt ilyen invázió, még a málnát és a paradicsomot is lezabálták. Akkor arra gondoltam, azért van, mert kevés a gyümölcs, nálunk minden lefagyott.

Idén itt sok gyümölcs van, nincsenek is akkora károk. Talán jobban eloszlanak a rigók.

Előzmény: diospyros (42045)
diospyros Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42045

üdv ismét a fórumon!! :)

igen, meg voltak tébolyodva a MADARAK, mint a Hitchcock filmben :)

(amúgy a rendező nevének "jelentése": rántás kakas :)

a hangyák is örjöngtek, még a zöld kakit is ették (mármint belemartak,

a káki meg elkezdett kényszer érni! ... megkóstoltam, a kívül zöld,

belül narancssárga tipo nem volt csersavas!

valaki tapasztalt már ilyent?

az áfonyát hálózni kellett, (igaz, könnyű volt), mert tavaly felét leették a feka rigók.

azt hittem a gyerekek, az nem lett volna baj, de egyszer csak látom, h szemérmesen pillogva üldögél a rigó a konténerben, időnként csippentve egyet a finom, zamatos kékbogyóból...

miért volt ez a madárinvázió? időjárás? Föld mágneses mezeje pólust akar váltani? ufók? :)

csak vicc, de tény, hogy idén mintha durvábban aktívabbak lennének a tollas tolvajok...

Előzmény: ninovarga (42044)
ninovarga Creative Commons License 2017.08.15 0 0 42044

A madarak az idén hihetetlen, valószerűtlennek tűnő károkat voltak képesek okozni a gyümölcsökben. A gránátalmákat, például, zsenge korukban lepusztították a fákról. A fügék első terméseit megsemmisítették.

Úgy tűnik, hogy most, miután van már bőven érett szőlő, a füge másodtermésében nem tesznek ekkora károkat, csupán itt-ott látni egy-egy megcsipkedett, vagy levert gyümölcsöt.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42031)
Jbori Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42043

Majd írom!

Előzmény: 55judit (42040)
diospyros Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42042

létrehoztam tavaly decemberben egy index fórumot,

"Nálunk is termő RÉGI gyümölcsök" néven tisztelegve ez előtt a fórum előtt.

A téma: kerti berkenye, naspolya, som, kökény, fekete berkenye...

a link:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9234044&la=142197805

a napokban már elkezdett jól pörögni a fórum (nélkülem is :)

CSATLAKOZZATOK! :)

diospyros Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42041

tavaly ültettünk "völgyi füge" néven egy példányt, a köveskáli házhoz, mert véletlenül kimaradt a hegyi ültetésből. ott minden kifagyott, de ez szépen megnőtt, az első termése (1 db) hatalmas volt, mint egy körte, és finom. most rengeteg másodtermés is van rajta.

http://dmkert.hu/enciklopedia/fuge_ficus_carica/fuge_postavolgyi

kíváncsi lettem, volna, hogy más kifagyott volna-e a háznál, vagy ez ilyen erős?

55judit Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42040

Pontosabban az érés kezdete érdekelne.

Előzmény: 55judit (42039)
55judit Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42039

Az jó lesz. :)

És ha nem fagynak el, az első hullám mikor érik?

Előzmény: Jbori (42038)
Jbori Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42038

Egerági, és Osborn Prolific, gyorsan nőnek és sok jóízű termésük van. Majd küldök termésfotót!

Előzmény: 55judit (42037)
55judit Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42037

Most megint megnéztem, olyan szép. :) Jó nagyok már a fügék rajta. Tudod a fajtáját? ha nem, akkor milyen színűre érik?

Előzmény: Jbori (42032)
55judit Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42036

Akkor nagyon jó fajta lehet.

Nekem kicsi fügéim vannak, örülnék ha lenne köztük olyan is ami elfagyás után is ad termést. Mindet nem fogom tudni takarni, sőt azt a néhányat sem ha nagyobbra nő. :)

Majd mutassál fotót ha érik, nagyon szeretném látni. :)

Merrefelé van a kerted?

Előzmény: Jbori (42035)
Jbori Creative Commons License 2017.08.14 0 0 42035

Ezek két évesek, minden évben tövig fagytak. Először kevés füge érett be, tavaly már több. Majd mutatom az ideit. Eddig jó.

Csak egy kellemetlenség van, hogy az elszáradt vesszőket le kell vágni. Ha vannak enyhe telek bőséges termést ad.

Előzmény: 55judit (42034)
55judit Creative Commons License 2017.08.12 0 0 42034

Máskor is fagyott már tövig a fügéd? Ilyenkor mikorra érleli be a termést?

Előzmény: Jbori (42032)
jozsefhorvath Creative Commons License 2017.08.12 0 0 42033

Eddig a sors és a helyzet kedvezett, kukucs.

Jbori Creative Commons License 2017.08.11 0 0 42032

Kevéssé látni a képen, de kifagyósan is sok termést hoz a füge, minden évben többet.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.10 0 0 42031

Egyet sem láttam még belőlük! Ez a legbosszantóbb... eszik a szőlőt is, jó pár tőkét már le is szüreteltek, pedig még szeptember közepén lenne a szüretje! Eszik az őszibarackot, a fekete berkenyét. A mini kivin is napégések keletkeztek és dobálja lefele mint a bolond, szintén kényszeréretten! Szerencsére csak a Ken's red. Azt hittem csak a szőrös érzékeny erre, mert az Ananasnaya soha nem csinált még ilyet, az szépen színesedik a legtűzőbb napon is. Másnak is volt ilyen?

A CD sajnos már volt próbálva, nem jött be! Egyedül a hálózás ami valamelyest segít, de nem a legszórakoztatóbb munka. Tavaly is ették, de csak egy-kettőt. Most meg mindent amin nincs háló....

Előzmény: diospyros (42029)
diospyros Creative Commons License 2017.08.10 0 0 42030

CD: érdekes, nekem is bevált a cseresznyén, bár inkább annak tudom be, hogy a környéken rengeteg cseresznye volt idén. a fámon korábban nemigen volt gyümi (10 szem) pedig öregebb (10-15 éves).

3 éve vettük ezt a telket. ültettem Stellát, és idén sok cseresznye volt rajta. porzás?

Előzmény: diospyros (42029)
diospyros Creative Commons License 2017.08.10 0 0 42029

melyik madár? seregély? fekete rigó?

csipkedi, vagy nagyobb részeket is megeszik? bár a csipkedéssel már kész a baj, jönnek a hangyák.

hangyák: nekem a tök kemény nashi-ba is bele-belemartak... :(

amúgy meg kóstolnak / esznek mindent.

ide vonatkozó, hogy a káki sincs biztonságban!

egyik zöld (kisebb alma nagyságú, természetesen tök éretlen, okt. végén érő) kákiban a fán levő gyümölcsben hemzsegtek a hangyák.

megdöbbentő, az agresszióra a káki kényszeréréssel válaszolt!

a hangyáktól megkímélt másik felét megkóstoltam, és nem volt csersavas...

csersavmentesítés hangyákkal :))

megvan az új (-régi) kártevő?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42027)
55judit Creative Commons License 2017.08.08 0 0 42028

Rakjál ki néhány CD lemezt. Jó madárriasztó.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42027)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.08 0 0 42027

Mielőtt puskát fognék...nektek is imádják a madarak a nasi körtét? Nálam már a 60-70 db(második termése, úgy h ritkítva is volt!) gyümölcsből lett 20... Érdekes, hogy csak a sárga fajtát eszik, a zöldet nem! Raktam ki nekik vizet is, hátha csak szomjasak.. de nem! Hálózzam?

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.07.31 0 0 42026

Ha le van keményedve a föld teteje, akkor bele is szakadhatnak a földbe. Kapargasd meg kicsit, akkor kiderül minden.

Előzmény: Zsolt632536 (42025)
Zsolt632536 Creative Commons License 2017.07.31 0 0 42025

Van ilyen is, olyan is. Jobban lenyomkodott, meg éppen eltakart. Fa alatt meg sima földön.

Előzmény: 55judit (42024)
55judit Creative Commons License 2017.07.31 0 0 42024

Sokat számít mennyire került földfelszínhez a mag, lehet hogy csak eldobálta. Az is számít egész nap melegíti-e a nap a földet, vagy árnyékos. A kint vetett, eldobált magok kelési ideje mostanában van, és augusztus végéig.

Előzmény: Zsolt632536 (42022)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.07.31 0 0 42023

Én lehetek a fura ezek szerint, de én imádom a berkenyét! Már most leettem a felét a fának... :))) Pedig ráadásul Viking fajta. Kipróbálom majd ezt a Hugin-t is, nem bánnám azért ha lenne belőle édesebb is. Már csak azért is írtam ezt le, hogyha valaki olvasná, ne vegye el teljesen a kedvét! Ízlés kérdése ez is. Igaz én a citromot is megeszem magába, cukor nélkül.. :)))) ui.: nálam különben gyógyszer is, reggel sosincs étvágyam, de pár berkenye bogyó olyan savat(?)csinál, hogy rögtön megéhezem!

A paw különben normális, hogy ilyenkor kel még csak ki? Mintha hamarabb szokott volna! Jó igaz, ha kint van a földből utána "megindul", de a szokásosnál is vontatottabb a kelése, úgy látom nem csak nekem.

Előzmény: Törölt nick (42003)
Zsolt632536 Creative Commons License 2017.07.30 0 0 42022

Hogy a fenébe sikerült? Én is elvetettem tavaly egy csomót, legtöbbet egyből azután, ahogy megettük. Vetettem külön egy helyre a kopaszkivik alá több sorban, meg a a paw-pawok alá, meg külön vödrökbe, műanyag cserepekbe, amiket leástam, ott vannak tavaly ősz óta, és semmi. Ráadásul 3 fajtám van.

Előzmény: successful77 (42021)
successful77 Creative Commons License 2017.07.30 0 1 42021

Indian banan 4-500db magonc nekiallt bújni :-)))

successful77 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 42020

Es persze az osszes kerteszetet is tessek 

felszamolni!!!

marinmegye Creative Commons License 2017.07.29 0 0 42019
successful77 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 42018
successful77 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 42017

Nekem mind elfagyott az is. :-(((

Előzmény: Ali-bá (42016)
Ali-bá Creative Commons License 2017.07.28 0 0 42016

Így már értem. Szerencsére minket elkerült idén a tavaszi fagy - lett is sok szép kajszi barackunk.

Előzmény: successful77 (42015)
successful77 Creative Commons License 2017.07.28 0 0 42015

Nem is a téli faggyal volt gond, hanem az 

aprilisival! A telet birja mint a minikivik. Viszont 

azokat id leforrazza egy aprilisi fagybetores

Előzmény: Ali-bá (42014)
Ali-bá Creative Commons License 2017.07.28 0 0 42014

Na, én meg komolyan vettem. Gondolkodtam erősen: ha nincs rá szükség, vagy a helye kell másnak, akkor miért nem vágod ki, vagy odaömlött véletlenül a gázolaj? :-) 

Nem is tudtam, hogy fagyérzékeny. Nekem van 3 fiatal tő és jó hideg is volt felénk télen, de semmi bajuk. Az egyiken idén van először néhány termés.

Előzmény: successful77 (42013)
successful77 Creative Commons License 2017.07.28 0 0 42013

Bocs, de hulye kerdesre hulye valaszt adtam :-)))

nem meghalasztottam, hanem jott az aprilisi 

fagy es igy betett neki. 

Előzmény: Ali-bá (42012)
Ali-bá Creative Commons License 2017.07.28 0 0 42012

Direkt? Miért?

Előzmény: successful77 (42011)
successful77 Creative Commons License 2017.07.27 0 0 42011

Gazolajjal locsoltam

zakkwylde873 Creative Commons License 2017.07.27 0 0 42010

hogy sikerult meghalasztani ?

Előzmény: successful77 (42009)
successful77 Creative Commons License 2017.07.27 0 0 42009

Jujubam iden megmurdelés elott elinditott egy 

biztonsagi szárat, es mar ket meteren tart! 

Nem semmi!

successful77 Creative Commons License 2017.07.26 0 0 42008

Nini mit talaltam;

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.26 0 0 42007

Felhívtam a nejemet. Jó az arány 1:1-ben is . A berkenyét  ,ha másként nem akarja az igazságot akkor meg kell botmixerrel tuningolni és utána fémszitán áttörni.

Előzmény: BAttila1964 (42004)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.26 0 0 42006

Kb. 2x annyi alma , mint berkenye. Nyilván a berkenyének szét kell rottyanni amennyire lehet , hogy híguljon a mérge.

Előzmény: BAttila1964 (42004)
CBNora Creative Commons License 2017.07.26 0 0 42005

A miénk gyümölcslevesben is ehetetlen. Talán még a nem túlérettet kipróbálom, ahogy írtad. Eddig mindig abban bíztam, hogy talán ha még érik, jobb lesz, de nem lett. Nem az a baj, hogy fanyar, vagy túl savanyú (nem az), egyszerűen rossz íze van.

BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.26 0 0 42004

Arányok? (Alma:fekete berkenye) ;)

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.25 0 0 42003

Hát! A fekete berkenye más csak ilyen. Nem nyersfogyasztásra való. De !!! Párold össze almával és az így készült kompótból cukor hozzáadásával készíts dzsemet. Olyan íze lesz, mint a lila zizinek. FINOM ! Palacsintába én csak ezt kérem tölteléknek.

Előzmény: vlacko (42002)
vlacko Creative Commons License 2017.07.25 0 0 42002

Én kettőt vettem, mindkettőnek ehetetlenül keserű íze van.

Ki fogom vágni.

Előzmény: CBNora (41989)
Berényi József Creative Commons License 2017.07.25 0 0 42001

Szia!

Írtam neked egy levelet, nem tudom megkaptad e?

Előzmény: ninovarga (42000)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.24 0 0 42000

Amennyiben a függőlegesen növesztett inda elég fejlett (megfelelő hosszban elégségesen vastag), nyugodtan lehajlítható augusztus elején. Fog még szép termővesszőket is fejleszteni. Természetesen folyamatos vízellátás mellett.

Előzmény: Dav32g (41999)
Dav32g Creative Commons License 2017.07.24 0 0 41999

Köszönöm a választ.

És érdeklődnék továbbá, hogy érdemes -e lehajtani még augusztus elején a kivit vagy jobb-e lenne már inkább csak tavasszal- a rügyek kihajtása végett?

Előzmény: ninovarga (41993)
Amita13 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 41998

Köszi azért! Hátha van másnak is itt a fórumon tapasztalata, vagy javaslata a fajtára nézve.

Előzmény: CBNora (41997)
CBNora Creative Commons License 2017.07.24 0 0 41997

Az a baj, hogy egyiknek sem tudom a nevét.

Mikor a Starkl-től vettem, még nem volt semmilyen fajtanév feltüntetve. Elég régen volt, talán van már 10 éve is, valószínűleg még nem lehetett ennyi fajtát kapni. Az kár, hogy az újat sem tudom, egy kertészeti vásáron vettem, és több fajta is volt. Valószínűleg volt hozzá név, de elkeveredett, talán már vásárláskor se tudtam. Nem gondoltam, hogy fontos, és hogy akár rossz is lehet.

A két bokor közvetlenül egymás mellett van, úgyhogy biztos, hogy a fajta miatt van a különbség, és nem a körülmények miatt.

Előzmény: Amita13 (41996)
Amita13 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 41996

Szia! Még épp időben olvastam a hozzászólásod. Épp mézbogyót készülök venni ősszel, és keresgélek fajtákat. Eszerint akkor nem mind finom. A Starkl-nál amit most hirdetnek, vajon ugyanaz lehet, amit te vettél? "Szibériai mézbogyó Blaue Triumph" néven fut most. (Remélem őszre újra lesz). Illetve ami nem ízlett, azt milyen néven vetted?

Előzmény: CBNora (41989)
marinmegye Creative Commons License 2017.07.24 0 0 41995

persze, Zalában minden megmarad :)

Még Budapesten is. van belőle egy 2 méteres a Fűvészkertben.

Bár egy nagy fém kalitkában van. nem egyértelmű hogy a látogatóktol akarják óvni vagy takarás télen vagy mindkettő. Bár szerintem nem kell neki takarás télen. voltam november végén és nem volt takarva.meghát k is növi a ketrecét lassan...

http://novenyhatarozo.nete.hu/?p=415

Előzmény: Törölt nick (41994)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41994
ninovarga Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41993

Armillaria mellea-t biztosan ne. (Meg mást se. Ültesd őket odébb!)

Előzmény: Dav32g (41991)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41992

Súlyos jégverést szenvedett kivilugas: a sűrű lombozat alatt a termések fütyülnek rá...

Dav32g Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41991

Sziasztok.

A kivieim alá szeretnék gombákat "ültetni".  Árthatna a kivinek a gomba?

successful77 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41990

A Hugin amit adtal, meg mindig total zöld :-)))

Előzmény: diospyros (41988)
CBNora Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41989

Ez nem tudom, milyen fajta, de rém rossz. Az még nem zavarna, hogy fanyar, valami más rossz íze is van, és sokáig érlelve is olyan marad, csak kiszárad. Főve is rossz.

Biztos számít a fajta is. Régen vettem a Starkl-től egy mézbogyót, finom. Később vettünk egy más fajtát, kerekebb a levele, kisebb a bogyója. Idén már azon is elég sok volt, de nem lehetett megenni. Akármeddig érik, sokkal savanyúbb, mint a régi, és ráadásul dohos íze van.

Előzmény: diospyros (41988)
diospyros Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41988

Fekete berkenye: a "Hugin" fajta viszont finom "édes", és korábban érik. (Talán ezért - is.)

A Viking fajtám nekem is szinte végig fanyar maradt, csak talán túléretten nem.

Előzmény: CBNora (41985)
Nobody1 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41987

Mire alaposan megnéztem, én meg teljesen el lettem kajszulva. :)

Előzmény: zuluteam (41983)
Sándor111 Creative Commons License 2017.07.23 0 1 41986

Háló alatt megmarad. Akkor legalább az őzek is békén hagyják a leveleket errefelé.

Előzmény: CBNora (41985)
CBNora Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41985

Biztos finom!

A fanyarkát én is nagyon szeretem, csak sajnos a madarak is. A mi bokrunknak elrágták a gyökerét a pockok és tönkrement. Míg megvolt, megelőztek a rigók, nem hogy befőzni, még a fáról szemezgetni se tudtam. Épp, hogy megkóstoltam az első belilult szemet, másnapra el tűnt az egész termés.

A fekete berkenyénk viszont kegyetlen rossz. Se nyersen, se főve nem bírom megenni, és azt bezzeg a madarak se eszik le.

Előzmény: jozsefhorvath (41984)
jozsefhorvath Creative Commons License 2017.07.23 0 0 41984

Előzmény: CBNora (41982)
zuluteam Creative Commons License 2017.07.22 0 0 41983

Végre megkostolhatom.kajszilva

CBNora Creative Commons License 2017.07.22 0 0 41982

Nálunk már majdnem teljesen fekete. Az íze is olyan, mint éretten, később se lesz jobb....

Előzmény: successful77 (41981)
successful77 Creative Commons License 2017.07.22 0 1 41981

Meg szerintem a berkenye errese még odebb van joval

Előzmény: jozsefhorvath (41980)
jozsefhorvath Creative Commons License 2017.07.22 0 0 41980

Nem vagyok elkeseredve.Ismerem a berkenyét is de ez az amit írtam,mutattam.A különbség jól látszik mint kinézetben és főként ízben.AmelanchirePrince WilliamFekete berkenye.

Előzmény: _attis (41979)
_attis Creative Commons License 2017.07.22 -1 0 41979

Nem akarlak elkeseríteni, de ez feketeberkenye (Aronia melanocarpa).

Előzmény: jozsefhorvath (41955)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.07.21 0 0 41978

Gyönyörűek ! Az enyémek az egyik még csak 60cm-es nem halad ! Pedig vize is van bőven ! A másik az nő mint a bolond már olyan 160cm, és van néhány fügéje is !

Előzmény: ninovarga (41977)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.20 0 0 41977

Béla bácsi fügéi ugyancsak Lovásziban, de a szőlőhegyen:

Szamártöke alapváltozat, tömzsibb ágakkal, kevesebb, később érő terméssel

Szamártöke, teskándi klón, nyurga, indaszerű ágakkal, bővebb, korábban érő terméssel

Előzmény: ninovarga (41976)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.20 0 0 41976

További, útba eső lovászi fügék

Előzmény: ninovarga (41975)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.20 0 0 41975
kavicsos64 Creative Commons License 2017.07.19 0 0 41974

Én olyat is szoktam csinálni téli időben, hogy körbefúrom a fát kb 70cm-re a törzstől, és megtöltöm trágyával amit jól ledöngölök, és legalább 1 m mélyre lefúrom !

Előzmény: vlacko (41970)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.19 0 0 41973

Letenyei kivik: művelőik nem tettek mást, csak követték az instrukcióimat...

ninovarga Creative Commons License 2017.07.19 -1 1 41972

Pedig gyerekjáték jó termést elérni. Íme:

... és ugyanennek a fának a felső, be nem porzott ágai:

Előzmény: ninovarga (41967)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.18 0 0 41971

A különböző fajok/alfajok adott fajtáihoz a porzókat a virágzási idő függvényében válogatták. A magvetésből származó megszámlálhatatlan, "átverős öntermékeny" egyedből nagyszerű szelekciót lehetett volna végezni, a Tomurinál is jobb porzós fajta "kinemesítését" megcélozva. De hát ugye a véget nem érő tudatlanság, az elejétől a végéig....

Előzmény: ninovarga (41969)
vlacko Creative Commons License 2017.07.18 0 0 41970

Ezt ismerem. Egy cseresznyefa küszködik nálam hasonló problémával az utcán, sittel feltöltött talajon.

Az egyik megoldásról már lemaradtál, ez a nagy ültetőgödör.

A másik az, hogy fúrsz egy vagy két mély lyukat a fa mellé, bele pvc cső, és azt töltögeted locsolásként. Időnként nitrogén műtrágyával kell a vizet dúsítani, de akár a közönséges vizelet is megteszi, ha kellőképpen fel van higítva.

Ez a fa gyökérnövekedését lefelé irányítja, ami mindenképp jobb, mint a könnyen kiszáradó rétegben kialakult felszíni gyökérzet.

Nekem a cserkófa szárnyalni kezdett, mióta ezt megcsináltam vele. Kb. fél méterre ástam le a csövet, ferdén be a fa mellé. Szerencsére gyökérrel nem találkoztam, azt nyilván nem jó ötlet átvágni.

A sok nitrogén idővel savanyítja a talajt, ami elősegíti a meszes talajrészek bomlását, átalakulását. Ezért érdemes sok nitrogént adagolni, ha meszes (vagy sittes) a talaj.

Előzmény: Totya0024 (41965)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.18 0 0 41969

A megtermékenyítési problémát a "minikivik" és a "maxikivik" esetében is a különböző porzók és termők eltérő virágzási ideje okozza. Gyakran még a "bejáratott" Hayward-Tomuri páros esetében is jelentkeznek (többnyire részleges) kötődési gondok.

Előzmény: aBaluuuu (41968)
aBaluuuu Creative Commons License 2017.07.18 0 0 41968

Actinidia kolomitka be tudja porozni az arguta nőstényeket?

ninovarga Creative Commons License 2017.07.18 0 0 41967

"Őszintén szólva én nem tudom leszűrni! :) Szerintem elég csúnyácska fák, bár termés több van rajtuk mint az enyémen."

Pedig nem túl nehéz leszűrni. Fánként van 2-3 kiló termés, az egyiken semmi, vagy szinte semmi. Mindez úgy, hogy öntermékenyként nyilvántartott fajták. Amelyiken egyáltalán nincs, nyilvánvalóan az a legkorábban virágzó egyed. Az öntözés bemutatását azért tartottam fontosnak, hogy ne az legyen a vélekedés, hogy "biztosan kötöttek, de a szárazság miatt lehullottak a gyümölcsök".

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41966)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41966

Akkor sajnos hiába a locsolás, mert mire jön a következő adag addigra a körülötte lévő talaj elszívja amit kapott. Ezért jó a csepegtető öntözés, akkor folyamatosan nedves a talaj a gyökérzet körül. Másrészt vannak olyan talajok amik eleve hajlamosabbak a kiszáradásra, ott nem biztos hogy szeretni fogja a kivi ezt a szeszélyes csapadékeloszlást. 

Előzmény: Totya0024 (41965)
Totya0024 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41965

Hát sajnos felénk gyakorlatilag április közepe óta nem volt elmlítésre méltó(10mm feletti) csapadék, öntözni naponta öntözöm 3tő van, 50-100l vizet kapnak a tövük köré, tövük félig árnyékban van, illetve takarva forgáccsal.
3napig voltam nyaralni, elvileg mamámék adtak neki vmennyi vizet, ennek ellenére beszáradtak a hajtásvégek. A vízszintes lehajtott részből gyenge 50-80cm hosszú hajtások jöttek csak 2-3db van ami lassan földig ér többi rövig csökönyös.
1szem virágom volt, az kötött lassan növekszik, 2015-ben raktam ki a töveket. 
Nem tudom, lehet talajrprobléma vagy tényleg ennyire szárazság van és a locsolás tényleg csak ennyire elég. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41964)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41964

Őszintén szólva én nem tudom leszűrni! :) Szerintem elég csúnyácska fák, bár termés több van rajtuk mint az enyémen. :))
Egy a biztos, a paw is meghálálja az öntözést. 

A kivit én idén alig locsoltam(értsd: havi 4-5 alkalommal, csepegtetővel)és még mindig nő.
Tavaly szinte mindennap, de ilyenkor már bőven leálltak. Ez is mint minden más növény a természetes csapadékot hasznosítja a legjobban. Ha az nincs, akkor a mesterséges öntözés csak a növények tönkremenetelét akadályozza meg, kivéve ha ültetvényi módszerekkel, napi szinten van csepegtetővel öntözve.

Előzmény: ninovarga (41959)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41963

Kifelejtettem, hogy erősen laza, homokos talajról van szó...

Előzmény: BAttila1964 (41962)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41962

Idén ültettem ki egy Golden, kettő Hayward és egy Tomuri kivit, naponta 1 kanna (10l) vizet kapnak, de fenyőmulcs van körülöttük egy kb. 60 cm sugarú körben.

Előzmény: Totya0024 (41957)
successful77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41961

Nalam ot litert minden nap kapnak, de ilyenkor 

tizet is ha kanikula jon. Amugy egy nap kimarad 

se latok valtozast igaz a tovuk mind arnyekban van 

Persze ez nem azt jelenti h a tizet mind hasznosítja is,

de ennyit adok. 

Előzmény: Totya0024 (41957)
successful77 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41960

Tanulsag, sorvegre asiminat locsolva ultess, es 

persze ecsetelj :-)))

Előzmény: ninovarga (41959)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.17 0 0 41959

Asiminák Olaszországban egy ültetvény sorai végében, öntözéssel ellátva. A képek alapján szűrjük le a tanulságot!

zakkwylde873 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 41958

kozben rajottem, hogy valoszinuleg edes mandula. a termese meg azert mezedes, mert aki ette, az fuget evett egy fugefarol es valtig bizonygatja, hogy o marpedig errol evett :D

Előzmény: zakkwylde873 (41956)
Totya0024 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 41957

sziasztok!

Nálatok mennyi vizet kap naponta kb. a kivi?
kihagytam 2-3nap locsolást, és már be is száradtak a hajtásvégek....azért az durva hogy napi szinte 100+l vizet igényel... :(
Most komoly azon filóztam a locsolása közben, hogy inkább rakok értelmesebb növényt a helyére :/ 

zakkwylde873 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 41956

Sziasztok, ezt a novenyt ismeritek ? Miez ? A termese mezedes. Balatonalmadiban van. Koszonom a segitseget.

jozsefhorvath Creative Commons License 2017.07.16 0 0 41955

Idén is kitett magáért: Amellaanchire canadensis.

55judit Creative Commons License 2017.07.13 0 0 41954

Nagyon szívesen megőrzöm neked. :)

Előzmény: ninovarga (41953)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.13 0 0 41953

Nagyon kedves vagy, de úgy gondolom, kockázatmentesen ez csak majd lomhullatás után, nyugalmi állapotban, alacsonyabb hőmérsékleteknél lesz szállítható. Mindenesetre igényt tartok rá. Előre is köszönöm.

Előzmény: 55judit (41952)
55judit Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41952

Én sem láttam még soha ilyet, a netet is felkutattam miatta.

De van 2 pici gyökeresem, és ha tetszik neked, az egyiket valahogyan szívesen eljuttatom hozzád. Csupasz gyökérrel nedvesen csomagolva kibírja a postát? Sok földben van, azzal nem küldhetem.

Előzmény: ninovarga (41951)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41951

Ez számomra teljesen ismeretlen.

Előzmény: 55judit (41949)
55judit Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41950

Nem is akkor, hanem kora tavasszal dugványoztam, akkor még nem volt őr. :)

Előzmény: 55judit (41949)
55judit Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41949

Köszönöm az információt, örülök hogy ezt megtudtam.

Ez a fajta nekem jobban tetszik:

Sajátos aromával,  rengeteg selymes fügemézzel maradandó élményt nyújt egy olyan fügeimádónak mint én vagyok. :)

Másodtermése kívülről nagyon hasonlít a dmkertes dalmát fotójára, viszont ennek vastad, húsos a héja, a belseje meg szerintem szebb.

Esetleg ennyiből felismered milyen fajta lehet?

Idén akartam megfigyelni mikor érik az első termése mert az nekem fontos lenne, de meglepetésemre nem engedtek fel a dombra. Őrzik az ottani gyümölcsösöket októberig, csak a tulajdonosok mehetnek fel. Szerencsére a tavalyi dugványozással sikerrel jártam. :)

Előzmény: ninovarga (41948)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41948

Úgy nézem, mintha a Budapesten nagyon elterjedt (különösen Gellért-hegy környéke) "pesti" füge lenne.

Előzmény: 55judit (41940)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41947

Köszönöm. A nagy, hosszúkás (mivel a tálon három különböző fajtájú van) egy, Vicenza közeléből származó fajta. Az a sajátossága, hogy csak elsőtermései vannak. Az ágak új növekményein most is csak alvórügyek vannak, másodtermés nincs.

Előzmény: unartis: (41943)
55judit Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41946

Már engedi a fotót, így meg tudom mutatni:

Előzmény: 55judit (41940)
zakkwylde873 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41945

ujjas orias talan? nalam annak ilyen a szine eresben.

Előzmény: unartis: (41943)
unartis: Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41944

Idén a Szent Gellért fajtájú datolyaszilva fánk most először terem, 6 db gyümölcs lehetőségével ajándékozott meg(remélem nem dobja el a terméseit érés előtt).

unartis: Creative Commons License 2017.07.12 0 0 41943

Szép gyümölcsöstálat hoztál, összefut a nyál a számban a kép láttán! Gratulálok hozzá!

Milyen nagy füge, melyik fajta terem ilyet?

Előzmény: ninovarga (41920)
Gizellamama Creative Commons License 2017.07.11 0 0 41942

Köszönöm !  Már meg is néztem érdeklődöm majd náluk.

Igaz ha ilyen kicsik sokat nem lehet belőlük falatozni.

Előzmény: successful77 (41937)
successful77 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 41941

Atlag haromnegyed cseresznye terfogatu.

hatul a kertben a tobbi még csak félidejét 

éli de mar most nagyobbak, hardy red főleg. 

Előzmény: kaalyz (41939)
55judit Creative Commons License 2017.07.11 0 0 41940

Nem tartott sokáig a füge védelme, mert a tegnap esti 156 km-es szélben lepottyant.

Nálam nagyobb kár nem keletkezett, viszont fa dőlt a villanyvezetékre az utcámban, így 1 napon át nem volt áram.

Tehát János, nem olyan nagy szám ízre ez a füge, simán édes. Az állaga is nagyon átlagos. Számomra egyetlen értéke, hogy július 11.-én már érik. Sárgászölden, de szerintem teljesen éretten pottyant le, a súlya 55gr volt.

Meg akartam mutatni kívül-belül, de nem tudtam feltölteni fotót.

Előzmény: 55judit (41922)
kaalyz Creative Commons License 2017.07.11 0 0 41939

Üdv. Ezek mekkora méretűek. Kb. egy nagyobb cseresznye méretét elérik.

Előzmény: successful77 (41928)
55judit Creative Commons License 2017.07.11 0 0 41938

Nálam eltűnt a képfeltöltési lehetőség. csak ki van írva hogy "Kép feltöltés saját gépről", és nem lehet feltölteni. Nálatok?

successful77 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 41937

Amugy a most vett kolomikta vitakolán mar harom 

termes volt, a tulaj azt mondta h nsluk a fiu még nem 

viragzott de mar igy is teli volt termessel a nagy tő. 

kiskert.com oldalon van kolomikta adam az a porzo. (De mar multkor irtam)

Előzmény: Gizellamama (41936)
Gizellamama Creative Commons License 2017.07.10 0 0 41936

Ebből a fajtából van 2 tövem,de mindkettő termő 3 éve hiába virágzik. Nincs hozzájuk porzó viszont van egy fajta porzóm ami sokkal később virágzik pirosas levélnyéllel ahhoz meg nincs termőm. Több fajtát vettem már nem emlékszem milyenből maradt.

Sajnos nagyon sok kipusztult közülük. A tavasszal kaptam valamilyen porzót,de az is nagyon hasonlít az én porzómra. Ha az is csak később virágzik akkor nem fog működni. Majd ha már virágzik akkor kiderül.Egyébként mennyi idősen ,vagy milyen nagy hoz virágot szerencsés esetben ?

Előzmény: successful77 (41933)
successful77 Creative Commons License 2017.07.10 0 1 41935

Vegul is en is elsosorban a diszito erteke miatt 

vettem, de ugy fest a termese is finom :-)

es legalabb ilyenkor is lehet mar enni kivit. 

A minik nagyobbak mar most (hardy red, ananasnaya) 

de ők még kesobb ernek. 

Előzmény: jozsefhorvath (41934)
jozsefhorvath Creative Commons License 2017.07.10 0 0 41934

A növényt azt olvastam/ meg a katalógusban is láttam/ de gondoltam inkább olyan díszes dolog.Hát tévedtem.Igen szép és ahogy írod/máshol/ finom is. Megharcoltad, gratula.

successful77 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 41933

Legkorabbi viragzasu nalam, es mar 5%-a erik.

Amugy leszedtem mind, msjd beerik mar a konyhaban is.

Előzmény: Gizellamama (41932)
Gizellamama Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41932

Ez a fajta ilyenkor érik, vagy valami vihar szüretelte?

ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41931

Előzmény: ninovarga (41930)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41930

He-he-he-he

successful77 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41929

Mindjart jon az ecsetelés :-)))

Előzmény: ninovarga (41927)
successful77 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41928

Kolomikta szuret

ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 -1 0 41927

"Gondolhatta éretlennek ha csak távolról nézte. Az 1 szem nálam kisebb volt mint egy közepes dió, és zöld. Én is azért vettem észre hogy érett, mert tapogattam az 1 szem "kincsemet". Most van rajta kb 15-20 szem, nem számoltam mert a nagyon picikből nem tudom lesz-e, de ennyiből megtudjuk érik-e, mikor érik..."

Nagyon helyesen jártál el (a szomszéddal ellentétben). Mindennek az alfája és omegája a dolgok megfigyelése és a tények tudomásul vétele. A valóság nem ahhoz igazodik, hogy kik, mit milyennek képzelnek. A tények mindig ugyanazok maradnak, az emberi vágyaktól/elképzelésektől/tévedésektől függetlenül.

Attól még, hogy félrecímkéztek Tipo fajtájú kákikat, nem lesznek Vanigliák (ha nincsenek rajtuk hímvirágok is), attól még, hogy valaki úgy képzeli, hogy az asiminamagoncok pontosan olyan gyümölcsöket termők és öntermékenyek lesznek, mint a szüleik, nem lesznek olyanok (mint ahogy bármely más faj esetében sem), és folytathatnám a sort...

Előzmény: 55judit (41926)
55judit Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41926

Gondolhatta éretlennek ha csak távolról nézte. Az 1 szem nálam kisebb volt mint egy közepes dió, és zöld. Én is azért vettem észre hogy érett, mert tapogattam az 1 szem "kincsemet". Most van rajta kb 15-20 szem, nem számoltam mert a nagyon picikből nem tudom lesz-e, de ennyiből megtudjuk érik-e, mikor érik.

Szerintem is nehezen elképzelhető hogy korai első termés után túl kései másodtermés legyen. Majd mutatom.

Előzmény: ninovarga (41925)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41925

Fura, hogy az elsőérése viszonylag korai, a másodérése meg ne érjen be!?

Előzmény: 55judit (41924)
55judit Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41924

Nem tudom. Sőt azt sem, milyen mikor teljesen beérik, mert az anyanövényről leeszik féléretten a termést. Állítólag kicsit lilásodik sárgából.  Én ezt a szemet megvárom hogy teljesen beérjen.

Az apró lila után 10-12 napra érik kb, és nálunk még ennek jóval utána érik pl. az ujjas óriás, és a mindenféle barna füge.

Gazdája elmondása szerint a másodtermése sosem érik be, ezzel szemben nálam tavaly volt először 1 szem másodtermése és egyben a legelső termése, és az be is érett. Pici zöld volt, de puha és édes.

Előzmény: ninovarga (41923)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41923

Ez milyen fajta?

Előzmény: 55judit (41922)
55judit Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41922

Istenem, de finom lehet! :)

Nálam 1 árva szem első termés lesz. Íme a védelme hangya ás madár ellen:

:))

Előzmény: ninovarga (41920)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41921

Jellemző kép az idei kajsziszezonról

ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41920

Gyümölcstál július elején a "hűvös, csapadékos Zalából" (a szaGmák aranyköpéseivel betelni nem lehet).

ninovarga Creative Commons License 2017.07.09 0 0 41919

Elsőérés = madárinvázió

successful77 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 41918

Remelem fele kivit lejattolod :-))))

ami jar az jar. 

Előzmény: ninovarga (41914)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2017.07.07 0 0 41917

Érdemes ide (is) betérni!

Előzmény: ninovarga (41914)
jozsefhorvath Creative Commons License 2017.07.07 0 0 41916

2017.július.07  D.kaki /vaniglia/, jó termésem lesz.Ha Isten is úgy akarja !

55judit Creative Commons License 2017.07.04 0 0 41915

Már indulok is, megpróbálok vesszőt szerezni neked.

Előzmény: ninovarga (41913)
ninovarga Creative Commons License 2017.07.04 0 0 41914

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131290260&t=9181283

Követték a tanácsomat, ennek megfelelően, most ezt láthatjuk:

Ha nem követték volna, akkor még mindig a polikarbonát tető alatti pár szemmel kellene beérniük. Amikor azt a tetőt emelték, tudni lehetett, hogy miután megakadályozza a vesszőképződést, termés nem várható alatta.

ninovarga Creative Commons License 2017.07.04 0 0 41913

Érdekes lenne itt kipróbálni.

Előzmény: 55judit (41911)
55judit Creative Commons License 2017.07.01 0 0 41912

Jav: Július 18-20.-án.

Előzmény: 55judit (41911)
55judit Creative Commons License 2017.07.01 0 0 41911

Néhány éves megfigyelés alapján nálatok a vegetáció bő 2 héttel előttünk jár. Látom a tavaszi hajtásokon, és a gyümölcsérésen is.  Itt 18-20.-a körül kezdenek érni a különböző fügefajták, kivéve egyet. Ma már láttam rajta érett szemeket. Nálad ez a fajta június közepén már biztos érne. Nem tudom a fajtáját, neten sem találtam ilyenről fotót. Én apró lilának neveztem el, mert 1-3 dkg közötti termései vannak.

Előzmény: ninovarga (41877)
jozsefhorvath Creative Commons License 2017.07.01 0 0 41910

Hosszú és keserves.De látom a távollétem alatt most sem változott a helyzet.

Előzmény: successful77 (41908)
Jbori Creative Commons License 2017.07.01 0 0 41909

Teljesen rezisztens Cascade szőlő, nő világba, ontja a fürtöket, és semmi baja

Télen kifagyott füge

Újraindult Zirochka datolyaszilva

successful77 Creative Commons License 2017.06.30 0 0 41908

Ez milyen story volt? Meselj kerlek :-))))

Előzmény: jozsefhorvath (41897)
successful77 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41907

Rohadt szar erzes, en tudom. Tavaly egy honapig 

letargiaban voltam emiatt. Nekem is bambusszal 

van korulveve, de ezek szerint nem sokat ved.

hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41906

Ez egy idei tavaszi kép, de elég korai. Most már dupla ekkora lombja volt, teli kemény gyümölcsökkel.

Előzmény: hozzászólok néha (41905)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41905

Ja és meghalt a Nokia Lumia telefonom a múlt héten.

Nem tudok azóta fotózni sem.

Bár az ilyet nem is szoktam, mert annyira rossz érzéssel tölt el.

Az áprilisi elfagyott hajtásvégeket sem fotóztam be akkor, épp azért. :-/

Előzmény: hozzászólok néha (41903)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41904

Köszönöm.

Előzmény: successful77 (41901)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41903

Most kaptam infót, csupán pont itt, a Kútfej felső felében és Kerkateskándig volt súlyos jégverés. Orkán erejű vihar az mindenütt, sőt éjjel egykor még egy olyan jött. A kivit a nyugati felén lefonta a hullámpaláról az első, a jeges vihar és lenyomta a garázs kapu elé pl. A keleti fele kevésbé károsodott, mert teljesen nyugatról és vízszintben vert és fújt szinte. Ám azt a felét még a viharos "böjti" szelek tépték meg tavasszal, mivel ott már nincsen északi takarás a melléképülettől. Ami "bokor" vesszőköteg (gólyafészek szerű kivi) lejött, azt valószínű majd csak lombhullás után tudom és fogom felrakni. (Metszegetve, ahogy most is metszek a garázs miatt biztosan, sajnos.) Vannak még meglévő kemény kivi gyümölcsök fent, de sok a jég verte sérült azok között is.

Ilyenkor mondom: Legjobb annak, aki egy tömbház ablakán nézeget ki csak és nincsen semmije azon kívül! :-/ 

Előzmény: ninovarga (41902)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41902

Nálam, Letenyén szerencsére nem volt jég "csak" szélvihar.

Előzmény: hozzászólok néha (41898)
successful77 Creative Commons License 2017.06.29 0 1 41901

reszvetem!!! :-(((

ninovarga Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41900

Az alábbi képeket is olyan szándékkal készítettem tegnap délelőtt, hogy meg tudjam mutatni, milyen volt "életében" a szemenyei baromfiudvari kivi. Számítva arra, hogy délután károk érhetik. 

Jenő, remélem neked is vannak képeid a kividről "életében".

(Még egy, ide a Mura partjára helyezett mérőállomás miatt is bosszankodnánk, pedig már ez is "ég és föld" Iklódhoz képest.)

Előzmény: ninovarga (41899)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41899

Sajog a szívem...

Tegnap mindjárt a vihar után felhívtam Miklós bácsit. Azt mondta, hogy náluk is volt némi jég, de számottevő károk nem keletkeztek. Látható, hogy a település északi részét érintette sokkal inkább. Sajnos a házikerti károkon túlmenően, abban a sávban két kákiültetvényt is sújtott. Egyet a teskándi hegyen, egy másikat Tenke-hegyen. A szlovén jelentések Lendván tíz percen át tartó jégverésről számoltak be.

Úgy tűnik, a szélsőséges időjárási események lassan mindennemű növényi kultúra sikeres működtetését lehetetlenné teszik. Csak az idei évet véve: az utolsó harminc év leghidegebb januárja, ismét késő tavaszi fagyok (nálunk hajszállal a túlélési küszöbön belül még, szerencsére, de csak hajszállal!), extrém szárazság, pusztító viharok és hol van még a vége...

Ami a Te kividet és fügédet illeti: a kivit az idei évben a környék legkedvezőtlenebb fekvéseiben is megkímélte a fagy. Amikor arról számoltál be, hogy részlegesen megfagyott, sejtettem, hogy csupán nagyrészt arról a látványról lehet szó, ami több helyen is tapasztalható volt: a leveleket megcsípte, a virágok épen maradtak. Ami a fügét illeti, a januári hideg sem tett végzetes kárt a legrosszabb fekvésekben sem itt a körzetben, miután bár késéssel, de minden füge ágról hajtott ki, jó pár csúcsról is. Tudvalévő, hogy egy téli iklódi -18 és egy tavaszi -3 (amelyeknél a füge tövig, a kivi csutkára fagy), a környék előnytelen fekvéseiben sem okoz katasztrófát. Hát egy ilyen "reprezentatív" meteorológiai állomás képviseli a régiót. Újabb gratuláció a szaGmának!

Tegyél föl képeket!

hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.28 0 0 41898

Jancsi, a lovászi körzetet elvágta a vízszintes jégverés és az orkán, amivel fél órán át tombolt.

A kb. 16 éves kivi dzsungelem még nem élt át ilyen pusztítást eddig. Amúgy rekordot termett volna, mint 2 éve. A tavaly április 26.-ai fagy után - mint jósoltad nekem - rengeteg termést hozott most. Ami nincs a földön, az sebzetten lóg még a tépett ágakon. Ami a tetőre volt felengedve sok erős hajtás, annak a nyugati felét lenyomta a garázskapu elé.

De úgy játszott a vihar a 8 méteres, erős bambuszok sűrűjével a kertben, hogy ilyet sem láttam még eddig. Borzasztó látvány volt.

És visszaverte a januári elfagyás után későn kierőlködött "szamártöke" fügebokrot is. Kár volt kihajtania szegénynek.

Gyümölcsfák mentek ki, avagy verte le őket. Félelmetes volt ez a vihar!

jozsefhorvath Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41897

Érdekes megközelítés.Szabad lenne megkérdezni ,hogy megy e az oltás.Gondolok itt a 'Siklóról' Csertőre kimentett oltó anyagára anno.Vagy még most is a szomszéd dugdossa a földbe ?

Előzmény: ninovarga (41886)
Nobody1 Creative Commons License 2017.06.27 0 2 41896

Pedig már Newton is megmondta... gravitáció. :)))

Előzmény: successful77 (41895)
successful77 Creative Commons License 2017.06.27 0 2 41895

Ismet nem derult ki a gyumolcshullas oka

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.27 -1 0 41894

Tiszta nagypapi és nagymami ! :)

Előzmény: ninovarga (41893)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41893

Ráadásul az idén egy valódi profi metszője volt... :)))

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143410344&t=9181283

Előzmény: ninovarga (41892)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41892
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41891

2013. nyarán metszettem helyre az alább bemutatott zalakarosi kiviket, majd tettem meg később a további szükséges beavatkozásokat:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125996726&t=9181283

Június közepe körül jártam ott és ezt láthattam:

A telek fölső részén pedig 3 éve telepítettünk új kiviket, amelyek mostanra ilyenné fejlődtek:

successful77 Creative Commons License 2017.06.27 0 3 41890

Egy "nem tudom" is elég, attól csak nő a tisztelet!

De a hallgatástól nem éppen. 

ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41889

Ez az általunk korai lilának nevezett, de találtunk már érettet az "olasz barnán" is. Az első termés szezonja mindenesetre megkezdődött. Most már majd jönnek sorban.

Előzmény: 55judit (41887)
successful77 Creative Commons License 2017.06.27 0 3 41888

Vargabácsi kérem, nem kell ez a sok szentbeszéd,

tessek inkabb megmondani mitol hullik a kivi 

tobbunknek :-)))

Előzmény: ninovarga (41886)
55judit Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41887

Megtudhatom hogy ez a gyönyörű füge milyen fajta?

ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 -1 1 41886

Saját morális önleminősítését "ürügyömön" bárki szabadon megteheti!

Előzmény: ninovarga (41885)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41885

A humán valóság pontos ismeretében, jelenkori hálára, elismerésre nem tartok igényt. Ennek elmaradását, vagy a hálátlanság gátlástalan kinyilvánítását nem élem meg frusztrációként. Ezért aztán tessék csak nyugodtan ösztönök szerint megnyilvánulni velem szemben! Egyáltalán nem érdekel! Sőt, mi több, ösztönöz! 

Előzmény: ninovarga (41884)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41884

Bevallhatom, hogy az ilyen típusú intézményrendszer, egy (két) "magányos harcos" erejéből telő, szerény pótlására kezdtem írogatni jelen fórum(ok)ban tíz évvel ezelőtt, azzal a soha nem titkolt céllal, hogy az itteni célfajokból gazdasági valóságok születhessenek. Büszkén mondhatom, hogy - még ha egyelőre nem is túlzottan nagy méretekben - ez a célom megvalósulni látszik. 

Ezt a célt voltak hivatottak szolgálni a kezdeti évek fórumtalálkozói, a kertbarát körök rendszeres látogatása, az ottani filmvetítésekkel és előadásokkal. Nemkülönben a hobbikerti termelők rendszeres felkeresése, növényeik gondozása (kiemelten a kivi kinevelése és termőkori metszése, stb.). Talán sikerül valami társadalmilag hasznosat hagyni magam után ebben a világban...

Előzmény: ninovarga (41883)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41883

Nagyon figyelemreméltó részletek vannak benne. Ha a mi felsőfokú szakintézményeink annyira a a hivatásuk csúcsán lennének, mint amennyire az alján vannak, akkor az alább idézett részletben leírt kezdeményezésekhez hasonlót kellene megvalósítaniuk. Ehhez képest egy szakmailag hibás próbálkozás nyomán elvetélt kivihonosítási kísérlet után negyven éve azon az állásponton vannak, hogy pl. a kivi hazánkban termeszthetetlen.

"Bő fél év alatt, amíg a férjem az interneten kajtatott a tökéletes megoldás után, végigmentünk a japán mezőgazdaság minden lehetséges terményén, aztán egy napon előállt a befutóval: füge. Füge, ami az ültetés utáni második évben már termést hoz, és viszonylag könnyű dolga van vele az embernek. Aichi megyében, egy Nishio nevű városban lenne egy iskola, ahol egy év alatt betanítanak, segítenek földet szerezni. Lehet támogatást is igényelni, azzal a feltétellel, hogy plusz gyakorlatra jársz, és utána tényleg belefogsz a termesztésbe...."

Ugyanígy, minden magyarországi körzet alkalmassági vizsgálata után, az ott legjövedelmezőbb növényi kultúrák művelésére kéne megtanítani és serkenteni/támogatni a lakosságot. Ilyen típusú kezdeményezés hiánya/elmaradása még csak nem is a politika számlájára írható. Egyértelműen a "szaGmákéra". Csupa kisbetűvel (kivéve a G-t).....

Előzmény: diospyros (41881)
diospyros Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41882

az egyik kipusztultnak hitt goji bogyóm mégis kihajtott tavasszal,

de eddig nem nagyon ment semmire.

majd talán most :)

Előzmény: Sanya201 (41876)
diospyros Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41881

Aki japánba költözött fügét termeszteni

"Ha minden jól megy, jövőre ilyenkor már van földünk, elültettük a saját fügefáinkat, és két év múlva ilyenkor már a saját fügénket fogjuk szüretelni. A cél az, hogy szeressük a munkát, meg is tudjunk élni belőle, és hogy megmaradjon ez a kicsit slow life hangulat, ami jelenleg is körülvesz minket. Persze álmok mindig vannak. A fennmaradó szabad időmben szeretnék írni, megtanulni kerámiázni, egyszer lefutni egy maratont, és majd valamikor nyitni egy kis kávézót, ahol fügés kajákat árulnánk."

http://velvet.hu/elet/2017/06/26/egy_magyar_vlogger_aki_japanba_koltozott_fuget_termeszteni/

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41880

Jól van ! Egyszer még én is eszem ilyet!

55judit Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41879

jav: elindult.

Előzmény: 55judit (41878)
55judit Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41878

Ez aaaz! Gyönyörű!

Nálam a zöld fán aszalódó erősen megeredt egyenesen felfelé. Ezért másfél hete 120 cm magasságában elágazódások reményében már kénytelen voltam a hegyét visszacsípni. A felső 3 levélnyél tövéből már el is indultak az ágak növekedése. Remélem nem ártottam neki, és télire be is tudom takarni.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41877

Előzmény: 55judit (41867)
Sanya201 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41876

Goji bogyó nálam is kipusztult sajna.

Nem bírja már ezt a klímát.

Viszont csokiban nagyon finom:D

http://www.egeszsegesetelek.hu/torras-goji-bogyo-csokolade

Kár, hogy nem élte túl a fám, magában a gyümölcs is nagyon finom!

Előzmény: diospyros (40145)
successful77 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41875

Lehet furan jon le, de igy mar nem annyira 

bosszanto, h masnal is dobal. Legalabb tudom, 

hogy nem en rontottam el valamit, es nem a 

tőnek van baja. 

Gizellamama Creative Commons License 2017.06.25 0 0 41874

Valószínű a fagytól lehet.

Nálam ugyan ez a helyzet ennyi gyümölcs még az elmúlt időben összesen nem hullott le róluk,pedig már 10. éve terem

Idén többet locsoltam mint más években és folyamatosan hullanak róla már egyre nagyobbak ,de minden nap van új hullás. Valószínűnek tartom,hogy a fagy miatt a bibéje nem lehetett elég fejlett., és talán nem fejlődnek ki benne magok. A gyümölcsök pedig nem azért fejlődnek a növényeken ,hogy minket jól lakasson,hanem azért hogy a szaporodásuk biztosítva legyen. Én még eddig nem vágtam fel egyet sem,de a tiédben pl. nem látok még mag kezdeményt sem. Vagy az még később lenne benne?

Az előző években akkor tájban szokott 1-2 gyümölcs lehullani amikor már lassan le kell szedni. Akkor azokat már egy kis ideig érlelem és megeszem . Olyan finom nincs mint a később szüretelt,de olyan van mint a bolti. Akkor viszont azokban van mag.

Előzmény: successful77 (41865)
successful77 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 41873

talaltam egy videot a kividobalasrol. 

Nem tudom ki ez a kezdő narrator

:-))))

https://youtu.be/sODMngMyFzo

successful77 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 41872

A levelzet miatt kap tapot. Baje? Amugy a masik tő nem 

csinalja, ez nem rudom miert. Allitolag nem köröttek ezek es 

azert bobja el. De ezt sem ertem mert egyutt viragoztak

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.25 0 0 41871

Az egyetemi szintű válasz már régóta ismert: A szőrös kivi eredendően nem csinál ilyet ! Maszek kérdés: minek tápoztad?

Előzmény: successful77 (41868)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.25 0 0 41870

De szép kép! Egész művészi.

Előzmény: successful77 (41869)
successful77 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 41869

Lehullott kivi

successful77 Creative Commons License 2017.06.25 0 2 41868

Ugy latom csak a fagylefolyasra tud jonni egyetemi 

szintu valasz :-)))

55judit Creative Commons License 2017.06.24 0 0 41867

Most már az érő fügéket is mutogassátok, mert én azt várom. :)

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.24 0 0 41866

Simán elképzelhető! Nálam 3. évben volt a Haywardon 70-80 darab...most a fagy után egy azaz 1 darab, pedig kettő volt, de az egyiket eldobta! :) Kárpótlásul hozott most még egy virágot...június végén! :))) Bár a Ananasnaya is hozott most vagy 8-10 virágot...pedig azon tavaly volt 7 darab, most 500-600 saccra.
Igaz nálam elég furák a növények...a júliusi érésű őszibarack is már 1 hete leérett. A jujuba tavaly másodtermést hozott ami be is érett... Az anyjuk se tudja szerintem mit miért tesznek ezekben a nem mindennapi klimatikus időkben. :)))

Előzmény: successful77 (41865)
successful77 Creative Commons License 2017.06.24 0 0 41865

Ballra egy ledobott Hayward, jobbra Tusciak.

Viszont ugy nezem, csak az egyik tő dobál erősen, 

a masik csak par darabot

Lehet ez is a fagy miatt van?

laca5 Creative Commons License 2017.06.24 0 0 41864

Sziasztok!

A szépen kötődött szőrös kivi (minden úgy ment mint tavaly) az utóbbi hetekben durván eldobálta a termést nekem is. Már alig van rajta. Először a kocsány elhal, aztán leesik az egész.

Van ötletetek hogy mitől lehet? A leveleken nem látom hogy vízhiányos vagy táphiányos lenne a növény.

kb 2-3 hete kezdődött, már nem sokkal virágzás után. Először meg volt kötődve, az biztos!

Nem értem de már alig  van rajta :-(

Előzmény: successful77 (41863)
successful77 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 41863

50 db-ot mar elszórt. A meleg miatt v mi? 

A tuscian az ot db viszont gyonyoruen dagad.

Előzmény: bakonyi gyerek (41862)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2017.06.23 0 0 41862

Nálam a szőrös kivi még soha nem dobálta a termését,ami megkötött és fejlődésnek indult azt ki is nevelte.

Ha vízhiánya volt a termések apróbbak,fonnyadtabbak,íztelenebbek voltak,de még akkor se dobálta.

Ez érdekes eset. Nem tudom,hogy mitől lehet!?

Előzmény: successful77 (41857)
nyanya84 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41861

Sok lenne a nitrogén a talajban? Én külön ugyan nem trágyáztam meg... Akkor tényleg csak a másik hely segíthet... 

És télire ti betakarjátok a tövét? Vagy az se jó neki? 

Előzmény: Törölt nick (41860)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41860

A téli hideg és a tavalyi nitrogéndús táplálék miatt van.

Előzmény: nyanya84 (41856)
nyanya84 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41859

Hát, tavaly nem naponta locsoltam, csak amikor úgy láttam, hogy már kell, mert rég nem esett... de akkor szépen hajtott, virág mondjuk nem volt rajta, de nem is hiányoltam még. Idén viszont eleve csak május végén hajtott ki, nagy nehezen. Most tényleg naponta locsoltam, kivéve, ha esett. 

Ezek a kivik sajnos nem akarnak bejönni nekem... pedig úgy szeretném! :( 

Előzmény: successful77 (41858)
successful77 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41858

Hozzateszem, a ket lany harom eves, es kettejukon 

volt 280 virag. Szerintem ezt mar tudnia kene 

kezelni. 

Előzmény: successful77 (41857)
successful77 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41857

Naponta locsoltad tavaly? 

En most is locsolom naponta, nalam viszont eleg 

sokat eldobal, az miert van? Azert mert ezerrel 

hajt fent? Meg a vegen nem marad rajt :-)

nyanya84 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41856

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a kivimmel kapcsolatban. Sima Hayvard, és eddig látszólag jól érezte magát, de idén tavasszal azt vettem észre, hogy a tövénél egy jó 20 centi hosszan kirepedt a kérge. Fölötte kihajtott ugyan, jócskán megkésve, de a folyamatos locsolás ellenére kókad lefele teljesen. A tövénél, a repedés mellett is kihajtott, az nem kókad, de jöhetett volna lejjebbről is. Arra gondoltam, hogy a repedésnél túl sok vizet veszít, nem tudom, mit kezdjek vele. Egyáltalán miért repedt ki? 3 éve ültettem, télire betakarva nem volt. Napot közvetlenül csak délig kap, utána árnyékban van. Csináltam belőle pár dugványt, mikor láttam, hogy baj van, azok még élnek. Ha megerednek, máshová fogom őket elültetni, hátha a helye nem volt jó... 

Szóval a kérdés igazából, hogy tapasztaltatok-e ilyen kéregrepedést a kivinél, és főleg szerintetek mitől lehet?

Köszi!

successful77 Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41855

Amugy van amelyik a tavaszi dugvanyozast 

nem szereti, van ami meg a félfást. Nekem 

le vannak zacsival takarva vegig, de pl az 

ananasnayabol ket vesszo mar ket hete szabad 

levegon van. Jobban is szereti a fás dugvanyt.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.22 0 0 41854

Köszi! Akkor lehet rakok még le párat így is, mert én hasonlóan csináltam mint a tavaszi dugványt, 2 rügyre és így 2 levélel...látszik is rajtuk h sok nekik.

Gyula ez most más!!!! :) Félfás! Ez nehezebb egy fokkal mint a tavaszi. :P Az 100%os...kivéve ha elveri a jég mint most. :) Azért csinálok most pótlásokat, beakarom futtatni vele a kerítést...3x70 métere meg kell még pár... :) A te féle Jumbodból maradt pár szerencsére, nem kell több pótlást küldened! ;D

Előzmény: successful77 (41852)
Gyula20 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 41853

A mini kivi szaporítással  nálam nem szokott probléma lenni . Tavasszal, amikor van egy kis fazon igazítás , vágok 30-40 cm-es vesszőket.

Ezeket egyszerűen leszúrom , hogy két rügy álljon ki . Ha kemény a föld , egy betonacél darabbal készítek lyukat. Jól belocsolom és körbenyomkodom.

Szerintem két lényeges dolog van a mini kivi hajtatásnál  , az egyik , hogy a föld állandóan nedves legyen , ha nem elpusztul még gyökeresedés előtt.

A másik , hogy teljesen árnyékban legyen , nálam egy szilvafa alatt van a gyökereztető.

successful77 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 41852

Egy kevelet szoktwm hagyni, azt is felbevagom

keresztbe. Tiz centis dugvany a kopaszoknal es 

csak a felso rugy all ki ami a felbevagott 

level honaljaban alszik

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41849)
Jbori Creative Commons License 2017.06.21 0 0 41851
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.19 0 0 41850

Aludt volna szegény, ha hagyta volna a túlbuzgó kertész...bár holnap biztosan örülni fog a friss víznek a paw tövében! :)))))

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.19 0 0 41849

Én ma dugtam le párat... :) Mutatsz a te dugványaidról képet? Egyelőre nagyon kételkedem abban, hogy lefognak gyökerezni...2-3 levélre hagytam őket, de bazi nagy levele van, félek, hogy kiszáradnak majd ebben a melegben.

Előzmény: successful77 (41842)
jozsefhorvath Creative Commons License 2017.06.17 0 0 41848

A helyzet eddig jó

Mentés

xtaki Creative Commons License 2017.06.16 0 0 41847

vittem, habar mire odaert, sajnos mar meglehetosen gyatra allapotban volt, mivel nem tette a 'futar' vizbe a gallyakat. megecseteltem par viragot, de kb csak 3-at. 

Előzmény: beetee (41846)
beetee Creative Commons License 2017.06.16 0 0 41846

Tehát vittél porzós virágot a növényed közelébe.

Vagy csak ecsetelted a virágport pár, kiválasztott virágra?

Végül is mindegy. Ha egy virágra rákented a port, oda jött egy méhecske, felvett egy adagot és továbbvitte azokra a virágokra is, amikkel te nem tudtál foglalkozni. Ilyen ez a természet...

Előzmény: xtaki (41845)
xtaki Creative Commons License 2017.06.16 0 0 41845

sziasztok!

a kivimet  - kolcson tumorival - megporoztam, de nekem is gyumolcsok kotottek ott, ahova nem ertem el. Lehet, hogy ez nem is Hayward? vagy mittudomenmitortent...

vlacko Creative Commons License 2017.06.16 0 0 41844

Helló Belohin itt is! :-)

Előzmény: Belohin (41840)
gyuri+. Creative Commons License 2017.06.15 0 0 41843

Ha egyszerre virágoznak akkor igen.

Előzmény: Belohin (41840)
successful77 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 41842

En mar 05.28-an dugtam. Mar teljesen jo!

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.15 0 0 41841

Ha már a minikivinél tartotok....fél fás dugványt mikortól lehet csinálni? Ha már recseg a vessző amikor töröm és könnyen lejönnek a levelek akkor már jó ugyi?

Belohin Creative Commons License 2017.06.14 -1 0 41840

A mini kivit porozza a Tomuri? Ahonnan én rendeltem, hím weikit ajánlottak porzónak a másik fajta mellé.

Előzmény: ninovarga (41830)
vlacko Creative Commons License 2017.06.14 0 0 41839

Először terem, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, mi fejlődik ki belőle.

Előzmény: vlacko (41838)
vlacko Creative Commons License 2017.06.14 0 0 41838

de legalább mini. :-)

meg öntermő.

Előzmény: successful77 (41836)
Jbori Creative Commons License 2017.06.14 0 0 41837

Leszedtem a tövétől újraindult datolyaszilvám párhozamos hajtását. Érdemes elültetni ha begyökeresedik? Bocsánat, már biztos volt róla szó, de nem tudom.

successful77 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 41836

Ez biza nem kopasz :-)

vlacko Creative Commons License 2017.06.14 0 0 41835

Itt van:

Előzmény: successful77 (41834)
successful77 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 41834

De gondolom az nem is mini kivi volt.

majd tegyel kepeket koszi

Előzmény: vlacko (41833)
vlacko Creative Commons License 2017.06.13 0 0 41833

Nálam nem így néztek ki a virágok, hanem középen is bolyhosak voltak, és narancssárga pora volt. Tökre elkeseredtem, hogy átvágtak, és kan növényt kaptam, de aztán mégsem.

(A fotók a telefonomon vannak, de munkahelyen nem tudom feltölteni.)

Előzmény: successful77 (41832)
successful77 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 41832

Dmkerben vett onporzos Issai. Nekem nagyon kan viragnak 

tunik, ebbol iden nem lett semmi, esetleg jovore 

mit varhatok ettol? 

Előzmény: ninovarga (41830)
Jbori Creative Commons License 2017.06.13 0 0 41831

Igen, ezt csak megerősíteni tudom.

Nálam akkor indultak meg a minikivik amikor tőzeget tettem alájuk. Azóta odahordok minden fenyőből származó komposztot.

Előzmény: ninovarga (41827)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41830

Még egy megjegyzés:

Miután porzó jelenléte nélkül lett termésed, valóban biztos lehetsz benne, hogy öntermékeny fajtád van.

DE!!!!!

A tíz virágból 7 meg nem termékenyülése mutatja az öntermékeny kivik korlátozott termőképességét. Egy Hayward-Tomuri páros esetén a kivinél MINDEN EGYES VIRÁG KÖT!!!!!!!!!! NINCS KIVÉTEL!!!!!!

Ezért, ha telepítesz a közelébe egy Tomuri porzót, meg fogod látni a hatalmas különbséget mind a kötött virágok számában (100%), mind a kifejlődő gyümölcsök méretében.

Előzmény: ninovarga (41828)
vlacko Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41829

Köszi, megpróbálom. Ha elkészül a lugas, lesz helye neki, ahova futhat.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41828

Úgy gondolom (ezek után), hogy a néhány virágod kisebb ágakon/dárdákon lehetett. Az értékes, jól termő vesszőrészeket a metszéssel eltávolítottad. (Megvalósítva egy rekord korai kiviszüretet.) :)) Ha figyelmesen követted volna az itt többször is leírt, vonatkozó instrukciókat, kezdettől fogva másképp jártál volna el és most bő terméssel dicsekedhetnél.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41827

Ha valóban a DMkert-től vetted, akkor megbízhatsz benne. Nem véletlenül lett termésed. A metszéssel óvatosan kell eljárni, mert úgy van, hogy minél drasztikusabban metszed, annál jobban nő. Amikor pedig arra kényszerül ennek révén, hogy vesszők helyett indákat fejlesszen, nem tudsz megtartani olyan részeket, amelyeken virágok fejlődnek. Azokat kényszerűen el kell távolítanod, mert a harmadik szomszédnál vannak. Az idei évi vegetáció után hagyd békén, a kifejlődő vesszőket nyugalmi időszakban (lombhullás után) csak tereld be a nekik szánt térbe! Jövőre meglátod, nem rossz tanácsot adtam!

Előzmény: vlacko (41826)
vlacko Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41826

Ha jól emlékszem, a DMKertből vettem önporzós kiwiként. Először napos helyre ültettem, ott majdnem kipusztult, aztán 5 éve félárnyékba raktam át, ott meg nő mint a bolond, csak helye  nincs neki, ezért állandóan visszavágom.

Előzmény: vlacko (41825)
vlacko Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41825

Kb. 10. De elég bénán lett metszve, meg nagyon kis helye van. Építeni fogok egy lugast neki, pont emiatt.

És rásegítettem ecsettel a porzásra (bár a dongók is látogatták).

Egyik virág se nézett ki termősnek, el is voltam keseredve. Aztán lett nagy öröm, amikor 3 virágból egyszercsak termés lett.

Előzmény: ninovarga (41824)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41824

Összesen három virág volt rajta?

Előzmény: vlacko (41822)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41823

Igen, létezik olyan is. De az nem azonos a növénykereskedelmi banditizmus magvetett "önporzósaival". Persze 100 000-ből egy példány akár onnan is származhat.

Előzmény: vlacko (41822)
vlacko Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41822

Nekem van önporzós kiwim. És idén először kötött 3 db. Meg is maradt, szépen nőnek.

Este töltök fel képeket.

Előzmény: ninovarga (41815)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41821
Előzmény: ninovarga (41820)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.12 0 0 41820
ninovarga Creative Commons License 2017.06.11 -1 0 41819

A beírásoknak feltétlenül kell annyi értelmüknek lenni, hogy igyekezzük gátolni embertömegek félrevezetését. Bármilyen egyéni tapasztalat csak az adott faj élettani sajátosságait megerősítő lehet, annak ellentmondó nem. Ezért legfeljebb megerősítheti, színesítheti, érzékletesebbé teheti mindazokat az alapelveket, amely szerint az illető faj működik. Az ezektől eltérőként bemutatott tapasztalatok vagy hazugságok, vagy tudatlanságból elkövetett hibás következtetések. A fizikai/fiziológiai tényeket megerőszakolni nem lehet.

Valóban, csak az építőleges vitáknak van értelme, a rombolóknak nincs. De az igazságnak/valóságnak mindig győzedelmeskednie kell.

Előzmény: gyuri+. (41818)
gyuri+. Creative Commons License 2017.06.11 0 1 41818

Helyesen írva NC-1  , ez egy nemes fajta , nekem nincsenek magoncaim . Volt 2 darab de tavaly kivágtam pedig már termés is volt rajtuk . Kulomben nem azért írtam be ide mert vitázni akarok , nagyon sok tapasztalatom van a saját 12 db paw paw fámmal , de azt meghagyom magamnak . Rájottem hogy a fórumos vitáknak nincs értelme, mert akkor se nincs igazam ha leírom a saját tapasztalatomat .

Előzmény: ninovarga (41814)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.11 0 0 41817

"Különben száz, hogy nem Sunflowerünk van mert nem sokkal van elmaradva méretében a tanulmányban közölt fáktól a saját fánk, de termésben meg sem közelíti az ebben írtakat.... még darabra sincs 6 darab rajta, nemhogy kilóra! :( "

A szélhámosság világában ez könnyen elképzelhető.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41816)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.11 0 0 41816

http://www.pawpaw.kysu.edu/PDF/conference/bellini03.pdf

Remélem még ez nem volt itt.

Különben száz, hogy nem Sunflowerünk van mert nem sokkal van elmaradva méretében a tanulmányban közölt fáktól a saját fánk, de termésben meg sem közelíti az ebben írtakat.... még darabra sincs 6 darab rajta, nemhogy kilóra! :( 
Jövőre megpróbálom majd elhúzni kicsit a tápanyag súlyt a kálium irányába, mert ahogy elnézem ez inkább nőni szeret itt mint teremni...hátha csak túl nitrogénes a talaj neki.... Ugyanis oltott fák....bár kitudja...lehet ők is gyakorolták az oltást, magoncról magoncra. :))))))

ninovarga Creative Commons License 2017.06.11 0 0 41815

Olyan, mint az "önporzós" kivi. Az is köt, csak .... hát lehullik. De fő, hogy köt. :))))

Előzmény: ninovarga (41814)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.11 0 0 41814

Gondolom, helyesen írva Nk1. Érthetetlen! Az ilyen jelűek mind öntermékenyek pedig, annak ellenére, hogy magoncok. :))))

Előzmény: gyuri+. (41806)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.11 0 0 41813

Valóban. A kérdésfelvetés olyan volt, mintha a mai kor almatermesztésének kérdései közt az egykori vadalmák világának rekonstrukcióját kérnénk valakitől. Az általam többször említett faenzai magoncültetvényt egy elég jó szimulációnak lehet tekinteni ebben a vonatkozásban. Ha ott voltak egyáltalán nem termő egyedek a hatalmas számú növény közt, voltak alig, vagy egészen silány minőséget termők, akkor ebből könnyen elképzelhetőek a természetes viszonyok is. Az ültetvényben mindössze három egyedet találtak szaporításra érdemesnek.

Képzeljük el, ha szelekciós céllal telepített ültetvény helyett annak idején ezeket a magoncokat piacra dobták volna, lehetőleg egyenként, ráadásul olyan instrukciók mellett, hogy véletlenül se porozzuk őket mesterségesen! A lehetséges végeredmény könnyen megbecsülhető.

Az alábbi videón egy természetes asiminaerdő látható, ahol annak ellenére, hogy rengeteg növény van állományban, nem lehet azt mondani, hogy a fák roskadoznak a termés alatt. Egyes példányok mutatkoznak itt is csak jó termőnek. 

https://www.youtube.com/watch?v=7NjR9J3moYw

Előzmény: zakkwylde873 (41812)
zakkwylde873 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 41812

az a baj, hogy a vadon korulmenyeit (eltero genetikaval rendelkezo egyedek, nagy tomegben, egymas kozvetlen kozeleben) nem lehet osszehasonlitani a mi helyzetunkkel (kiskerti muveles, max 1-2 darabbal)

en sztem az oshonos helyen az indianok mar biztosan szelektaltak, mert boven volt mibol, es valoszinuleg azokat az egyedeket tartottak nagy becsben, ami nekik jobban megfelelt (izre, meretre, termeshozamra) es valoszinuleg azokra a kerdesekre mar nagyon regen tudjak a valaszt, amirol mi itt csak az elmeleteket gyartjuk :D

Előzmény: successful77 (41811)
successful77 Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41811

Ninovarga! Egy asimina "evolucios" okfejtest 

ennek tukreben szivesen elolvasnek toled, 

talan Te is rajosz par dologra még mi helytálló, s 

mi nem. 

Akkor kezdem;

Isten megteremté az asiminat, amik burjanzanak 

az erdoben, termest is hoznak, abban magok 

fejlodnek, es uj novenyek kelnek. . . . . 

Vagyis emberi beavatkozas nelkul egy erdonyi magonc

milyen termeshozammal birhatott? Teremtek 

minden evben, vagy minden fan par darab volt 

csak, esetleg teli voltak gyumolcsel? Hogyan 

tortent a szelekcio a "nemes" iranyban? 

Termeshozam, vagy méret? 

ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41810

Olyat terjeszteni pedig, hogy mindenféle magonca, vad, vagy nemes fajtája, minden egyede öntermékeny, így elegendő bármelyikből egy-egy magányos példány és kategorikusan kerülendő vele minden, kötést segítő művi beavatkozás, arcátlan hazugság. Sőt a közösségnek kárt okozó bűncselekmény.

Előzmény: ninovarga (41809)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41809

A vitát nagy ívben kikerülve, azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy az asimina megtermékenyülése/kötése/termésbiztonsága nem olyan problémamentes, mint ahogy azt bizonyos körökben hirdetik. Ergo, minden terméskötést javító beavatkozás támogatandó esetében. Ha ebben az elvben egyetértünk, máris előbbre jutottunk.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41808)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41808

Nekem az jött le az általad elmondottból, hogyha én minden éretlen virágot beporzok az érett virágból való porral, akkor biztosan kötni fog. Azt ki lehet zárni szerintem, hogy az a baj, hogy nem sunflower mert ha sima magonc, akkor sem kellene problémát okoznia ugyanis primával porzom, de a két sunflowert egymással is. Idén is csak az egyik kötött 2 gyümölcsöt, a másik semmit...jövőre már a kisebb is fog viszont, pontosabban biztosan eléri a termőkort a méretei alapján és akkor kipróbálom majd hogy az egyiket porzom a primával, a másikat nem. Egyébként a prima hamarabb virágzik mint a sunflower!
Tehát jövőre ugyan itt, ugyan ekkor! :)

ui.: Sokat olvastam a külföldi, legfőképp amerikai termesztők beszámolóiról, de a saját tapasztalataim alapján egyre inkább vitatom. Azt se mondd, hogy nem jókor porzok, mert folyamatosan oda-vissza poroztam őket, nem csak egyszer! Én lennék a legboldogabb ha csak a porzáson múlna!

Előzmény: ninovarga (41805)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41807

Az általam már elmondottak angol nyelven megerősítve, szemléltetéssel:

https://www.youtube.com/watch?v=SXN3WB2ZPYI

gyuri+. Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41806

Nálam a Sunflower minden évbe szépen kot , nekem ezzel nincsen gondom , de viszont nálam az NC1 - es fajta ami már kb 3méter magas eddig mindig eldobálta a gyumolcsoket  ha poroztam ha nem. Ebbe az évbe már megmaradt rajta talán 3 darab.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41804)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41805

Ha figyelmesen, lépésről-lépésre végigmész az általam leírtakon, magad is rá fogsz jönni a lehetséges ok(ok)ra.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41804)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.10 0 1 41804

Értjük mi! Már csak azt magyarázd meg, hogy akkor a Primával porzott Sunflower miért nem köt, míg az egyedülálló Wells, aminek a közelében nincs más paw, az pedig porzás nélkül is? Jó persze előfordulhat az is, hogy az a Wells Prima valójában...a Sunflower pedig valami nagyon rossz kötési arányú ismeretlen fajta ... de ha csak a porzáson múlana akkor már 3 éve ehetnék már pawot, viszont idén kötött először, pedig kíváncsiságból idén nem poroztam! Na erre mondj valamit és ne azt kérlek, hogy óvodás vagyok! :):)

Előzmény: ninovarga (41803)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41803

"A köt(!), de utána mindet ledobálja" pedig az óvodás kiscsoportét....

Előzmény: ninovarga (41797)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41802

jav: hogy fog --> hogy nem fog

Előzmény: Törölt nick (41801)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41801

Remélem , hogy fog fuccsot jelenteni a fagykáros m. grandiflóra törzse:

A tavi kivim is éled:

Ez is egy ráoltás:

Ketten az ötből:

ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41800

Korábban írtam a faenzai, 1000 egyedből álló törzsültetvényről. Talán sokak számára hihetetlennek tűnt az a tudósításom, hogy az ültetvény kellős közepén voltak olyan (akkor már termetes) fák, amelyeken egyetlen szem gyümölcs sem volt. Talán most már ennek a miértje is érthető mindenki számára.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41799

Köszönöm. 

Előzmény: Törölt nick (41798)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41798

Elfogadom. Már megint az igazad ellen nem szól semmilyen tény sem. Minden mozaik a helyére került. :)

Előzmény: ninovarga (41790)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 -2 0 41797

Az ecsetelős mesterséges beporzáson való gúnyolódás pedig az értelmi fogyatékosok bamba mosolyának asszociációját váltja ki nálam....

Előzmény: ninovarga (41796)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41796

Talán ezek után nem nekem kell megállapítanom, hogy semmiképp nem értékelhető pozitívnak az a magatartás, amellyel magoncok az anyanövény tulajdonságaival azonos, öntermékeny oltványokként vannak hirdetve, a mesterséges beporzás igényének/hasznosságának kategorikus tagadása mellett. Higgyétek el, nem valaki(k) ellen mondom ezeket, hanem MINDENKI ÉRDEKÉBEN! Elég volt már a hasonló tapasztalatokból a kivi révén is!

ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41795

... vagy csupán akkor, ha az általam leírt értelmezési kontextusba tudjuk helyezni.

Előzmény: ninovarga (41794)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41794

Köszönöm a lényeg jó megértését! Valóban erről van szó. Most ennek tükrében mindenki láthatja a problematika mibenlétét. Nem kell hozzá túlzottan élénk fantázia, hogy el tudjuk képzelni a variációk számának végtelenségét. Azt, hogy egy adott hely a maga egyedével/egyedeivel mennyire nem nyújt általános érvényű tapasztalatokat. 

Előzmény: zakkwylde873 (41793)
zakkwylde873 Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41793

a sajat fa picivel korabban viragzik :D

Előzmény: ninovarga (41791)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41792

Jav.: 'alattA lévő...'

Előzmény: ninovarga (41789)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41791

Asimina, az idegen beporzást biztosítani hivatott, másik egyedről ráoltott ággal. Az egyetlen ráoltott ág tele terméssel (a biztonság kedvéért már most fel kellett kötni törés ellen) a fa saját ágain elvétve egy-egy gyümölcs, a legtöbb ágon egyetlen egy sem. Értelmezzük!

ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 -1 0 41790

A magam részéről is éppen az értelmezési tartományra hivatkoznék. Amiket én leírtam, azok a minden esetre érvényes, általános elvek. A Tiéd egy sajátos helyzet, egy szerencsés (véletlen) kombináció, öntermékeny(?) egyeddel, mellette valószínűsíthetően éppen optimális időben virágzó másik példánnyal, ideális rovarfauna meglétével. Ez más helyzetekre nem ad feltétlenül követendő receptet. Az általam leírtak ÉRTELMEZŐ alkalmazása viszont igen.

Előzmény: Törölt nick (41786)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.10 0 0 41789

Sajnos az enyémhez hasonló nagy fa esetében nem ilyen egyszerű a dolog. A magasból zuhanó gyümölcs az alatti lévő ágakon már nagy eséllyel összezúzza magát mire talaj közelbe ér.

Előzmény: Gyula20 (41788)
Gyula20 Creative Commons License 2017.06.09 0 0 41788

Kösz a videót , így fogok tenni . Ha nagy lesz a fa teszek alá hálót , hogy ne üssék agyon magukat a PAW-ok.

Akkor már úgyis öregebb leszek !

Előzmény: 123János (41787)
123János Creative Commons License 2017.06.09 0 0 41787
Előzmény: ninovarga (41784)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.09 0 1 41786

Köszönöm szépen ! Azt hiszem, hogy mindent leírtál, amit a függvénytanban a komplex számok világában jobbra-balra, le,s föl , sőt hátra és előre leírni lehetséges, DE vegyük elő az értelmezési tartományt! Magyarországon nincs ilyen gyors tavasz !!!! Ha lusta lennél , mint én, akkor az öntermékeny asiminá(i)(!!!!!)dat bepermeteznéd méz-energiaital turmixszal minden irányból a virítás elején és ha akarod mégegyszer 10 nap múlva , mint a vénemberek a fiatal menyecskéket húsvétkor szagos szappanos vízzel és nem kell az ecset. Tisztelem és becsülöm és megfogadom a tanácsaidat mindig ,de ebben az egy témában tennék kivételt , fújom a magamét és támogat a természet, hisz mindig is termett az asimina emberi segítség nélkül is.    .....  ha tévedek akkor csak a sündisznót tudom idézni :" bocs nem tudtam , hogy ilyen a gyökérkefe!"

Előzmény: ninovarga (41785)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.09 -1 0 41785

Tavaly már ugyan megírtam a most itt következőket, de mivel nem mindenki figyel mindig a fontos részletekre, most megismétlem:

az asimina esetében az egyes virág bibéje akkor befogadóképes (megtermékenyítésre alkalmas), amikor a benne lévő saját portokjai még éretlen, fejletlen állapotban vannak. Ennek az a következménye, hogy a jó kötés egyik alapfeltétele az, hogy a még ilyen fejletlen állapotban lévő virágok részére álljon rendelkezésre valamely másik, korábban virágzó egyedről, vagy - öntermékeny fajta esetén - ugyanazon növény fejlettebb stádiumban lévő virágaiból származó érett virágpor.

Milyen problémákat vet fel a leírt körülmény?

Például, amennyiben két egymás közelében lévő, nem öntermékeny egyedről van szó, mindig az terem (vagy kizárólag, vagy bővebben), amelyik később virágzik. Az ő számára ugyanis érett virágport szolgáltat a szomszédos növény olyankor, amikor a virágai éppen tömegesen fogamzóképes állapotban vannak. A dolog logikájából fakadóan, ez viszonosan nem áll fenn. Attól függően, hogy mekkora a két példány virágzása közti időbeli különbség, lehet, hogy csak mérsékelt (de határozottan érzékelhető) eltérést eredményez a kettő kötésében, de szélsőséges esetben - amint már említettem - előfordulhat, hogy a korábban virágzó teljesen(!) termés nélkül marad, míg a másik elég bőségesen terem.

Az öntermékeny fajták termőképességét pedig nagy mértékben meghatározza az, hogy a virágzás mennyire elhúzódó, azaz fennáll-e az a feltétel adott évben/adott szituációban, hogy nagyszámú, fejletlenebb stádiumban lévő virág álljon szemben elégségesen nagyszámú fejlettebb stádiumban lévő virággal ugyanazon a növényen. Ezt jelentősen befolyásolhatják a virágzás alatt zajló időjárási események. Hirtelen bekövetkező nagy melegben szinte egyszerre nyílik ki minden virág, tehát a fáziseltolódás kisebb, így "érthetetlen módon" rossz a kötés. Hűvösebb időjárás esetén, elhúzódó virágzásban "érthetetlen módon" jobb.

Hát ezeket kéne tudni ahhoz, hogy ne írogassunk össze mindenféle zagyvaságot.....

Most ismét elfogyott az időm, de a továbbiakban a leírtakat képekkel is szemléltetni fogom.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.09 0 1 41784

"Szerintem teljesen jó , hogy az érett gyümölcsök maguktól lehullanak . "

Teljesen jóni teljesen jó, csak hát ugyebár az én fám kb. 7 méter magas. Amelyik gyümölcs a 3 méteren fölüli zónából zuhan(na) le, azaz a fa nagyobb részéről, arról nehéz (lenne) megállapítani, hogy gyümölcs volt-e, vagy netalán valami hasmenéses állatot ért el a szükséglete éppen a fa alatt.

Előzmény: Gyula20 (41782)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2017.06.08 0 0 41783

Nálam az Issai a kerítésre van futtatva,a metszése annyiból áll,hogy a tekeredett és a száraz ágakat kivágom ahol sűrű ott ritkítom,a hosszú hajtásokat felére vagy harmadára visszavágom.Valahol olvastam,hogy a virágzáskor a monilia elleni permetezés jobb kötést eredményez. Én soha nem permeteztem,mégis bőven termett. Kivéve,ha a tavaszi fagy elvitte.

Előzmény: zoolko (41758)
Gyula20 Creative Commons License 2017.06.08 0 1 41782

Szerintem teljesen jó , hogy az érett gyümölcsök maguktól lehullanak . Már két éve így működik nálam , kényelmes és mindig érett.

Nem igazán tudnám megkülönböztetni a fán , hogy melyik érett , ráadásul az érés kb. egy hónapos ciklus idő.

Sohasem poroztam , nem is tudnám csak saját másik virágról . A WELLS- en az első termés 11 db , a  következő évben 65 körül , most van a harmadik év

100 db-on felül. Nem szeretném ha több lenne , már a múlt évben is minden ágat alá kellett támasztani.

Hiszek abban , hogy az idegen porzás segíthet a kötésben - de jó e egy fának ha "többlettermésre " kényszerítjük.

Esetleg olyan fáknál ahol nem nagyon kötnek a gyümölcsök.

Előzmény: ninovarga (41776)
successful77 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41781

Jenny? :-))

szepen túlkötött! Nslsm csak egyes szárakon lóg.

Előzmény: ninovarga (41779)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41780

Jav.: 'Öntermékeny'

ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41779

ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41778

Holnap még egy ennél is érdekesebb és tanulságosabb példát mutatok be az asimináról.

Előzmény: ninovarga (41777)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41777

A legmeglepőbb az, hogy az ecsettel bevitt virágporból a rovarok véletlenül sem visznek át pollent másik virágba. Teljesen egyértelmű, hogy csak a beporzott virágok kötnek. Jól látható, hogy az előző képsorozat első képén csupán a kiszemelt ágrész célzott virágai kötöttek. Azok viszont fürtösen. Ezekkel a kísérletekkel minden részlet jól kitapasztalható az asimina megtermékenyülésére vonatkozóan.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41776

A nem őntermékeny, magányos példányokkal viszont nagyon érdekes dolgokat lehet művelni. Miután nem cél, hogy az éretten maguktól lehulló nagyméretű gyümölcsök magukat és mást összezúzzanak, a fa felső részének a mesterséges megtermékenyítésből való kihagyásával azt teljesen termés nélkül lehet hagyni. Sőt az ágak egyes részeinek beporzásával, ill. kihagyásával tetszés szerint "helyezhetjük el" a gyümölcsöket. A szemléltetés kedvéért az idén is játszadoztam ebben a témában.

Jól láthatóan a többszöri intenzív ecseteléssel nem csupán egyáltalán termés produkálható, hanem az intenzitás függvényében lesznek egyesek, kevés, vagy sok gyümölcsből álló fürtösek a termések.

Íme, néhány példa:

A felső ágak javarészt kihagyva a beporzásból, kivéve egy-egy kiszemelt virágot, a feltételezés bizonyítása kedvéért:

Előzmény: Törölt nick (41775)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41775

Ti csak fújjátok a magatokét! Én a magamét ezután is méz-energiaital-víz turmixszal fogom fújni! Igaz ,hogy tavaly csak a nagy fám virított egyedül és nem poroztam és öntermékenynek bizonyult, de most már kettő terem ecset nélkül és lehet, hogy az idén próbált mézes turmixnak semmi köze sincs az egészhez. De még két év és a cívis50 magoncai is be fognak lépni a virágzók csapatába. Majd meglátjuk!

123János Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41774

Ha azért száradtak le a gyümölcs kezdemények,mert elégtelenül kötöttek,akkor én fám nem Sunflower vagy a Sunflower

is idegen termékenyülő,mint a legtöbb fajta. Ez van. Egyébként poroztam volna idegen virágporral,de

nekem nincsen lehetőségem a szemben lévő szomszédtól idegen pollent kérni,de jövőre remélhetőleg már másik saját fám is virágzik többet és megtudom oldani a genetikailag eltérő virágporral való megtermékenyítést.Egyébként volt másik fán is néhány virág,de azok fejletlenül leestek.

Nyitott szemmel járok,de itt Orosházán még egyetlen kertben sem találkoztam Asiminával a sajátomon kívül.

Itt megköszönöm mindenkinek aki hozzászolt.

Előzmény: 55judit (41771)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41773

(Az igazságot/valóságot/tényeket el nem hívő/el nem fogadó embert nem kell másnak becsapnia, mivel ezt ő maga magával önként megteszi. Saját kárára.)

Előzmény: ninovarga (41770)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41772

Még annyit, hogy szomszéd fája most dugig volt virággal, nem tudom a termés hogy áll, nem akartam zavarni mert építkeznek, de ősszel kiásható, elvihető a fa, egy jelképes összeg fejében. Oltványról van szó, csak nem tudjuk milyen.

Előzmény: 55judit (41771)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41771

A szemben lakó szomszédom fájáról poroztam a sajátomat. Az övé nem tudjuk milyen fajta. Tavaly termett először, nekem nem nagyon ízlett.

Előzmény: ninovarga (41770)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41770

A kötés/nem kötés kérdésére a cseresznye ad jó szemléltetést. A nem öntermékeny és a közelükben megfelelő pollenadó híján álló egyedeken is első lépésben létrejönnek a gyümölcsök, majd úgynevezett "léha" szemekként lehullanak. De az egyéb fajok nem öntermékeny és idegen pollennel be nem porzott virágokból fejlődő életképtelen termései is hasonlóan viselkednek. Gyanús, hogy az a bizonyos "Sunflower" is csak úgy Sunflower, mint a "Vaniglia" címkét viselő, porzós virág nélküli, valójában Tipok, a kákik világában.

Az önterméketlen asiminát ugyanis hiábavaló saját virágjairól ecsetelni. Ki kellett volna próbálni célzottan, néhány virágot másik egyed pollenjével porozni. Meggyőződésem, hogy leleplezhető lett volna a turpisság!!! 

Előzmény: 55judit (41768)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41769

Jav: Ha a közepe még fent marad, kötődés nélkül biztos hogy nem kezd növekedni.

Előzmény: 55judit (41768)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41768

Nem értem ez hogy lehet. A képen látszik hogy van gyümölcs, növekedésnek indultak. Ez kötődés nélkül nem lenne. ha nem köt, simán leesik az elszáradt virág. ha a közepe még fent marad, kötődés nélkül biztos hogy kezd növekedni. Nálad pedig jól látszik hogy már növekedtek.

Nálam az 5 virágból 3 kötött, de az az 1 ami megmaradt szemlátomást növekszik. Remélem, megkóstolhatom. Nem tudom mi a baj a Sunflowerrel. Nem finom? ha nem fog ízleni, ősszel vágom kifelé és teszek helyére fügét. Van még egy kisebb Owerlise is, most virágzott volna először, de bimbó állapotban maradt minden virága.

Előzmény: 123János (41745)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41767

Pedig ecsetelte az egyébként eleve önporzó Sunflowert! Akkor miért nem kötöttek neki? Te mit tudsz erről a fajtáról?

gáborkeNekem is van tőle egy magoncom, elméletileg Mango fantázianevű. :) Kíváncsian várom az első termését a képed után! :) Márciusban szokták szedni az oltóvesszőt, de szerintem a pawnál nagyjából mindegy.

Előzmény: Floo2 (41766)
Floo2 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41766

Ha leszáradt, akkor nem kötött.

Ha köt, akkor nem szárad le.

Mind biztosan nem.

Persze van, ha túl sok köt, akkor nem tartja meg mind, akkor szelektál.

Vagy a korai hullás már szelekció?

Ha mind lehullik, akkor nem kötött, az tuti.

Ezek kötöttek!

gáborke Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41765

Nem vagyok teljesen biztos, mert kicsit összekeveredtek a nevek nálam, talán Zotyapapás NK-1 nevűnek a magonca lehet.

Saját elnevezésem a Galaxy, jól hangzik:)

Nem tudom mikor kell a paw-ból vágni, gondolom kihajtás előtt tavasszal, majd szólj.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41764)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41764

Nagyon szép! Milyen fajta magjáról lett? Prima??? :))
Tavasszal mindenképpen kereslek oltóág ügyben! :) Már csak a különleges termése miatt is! :))))Galaxy a te általad adott én lenne különben? Én hívhatom ugye "Fütyipawrika"-nak?? :D

gáborke Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41763

Szépen nőnek a termések.  Szinte minden virág kötött, teljesen önporzó ez a magonc úgy tűnik, szelekció nélkül sikerült kifogni egy jó darabot:) (Galaxy)

Az egyik kicsit félreérthető termés lett:)

xtaki Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41762

KOSZ!
van vagy 30 virag.

remenykedjunk! :)

Előzmény: 55judit (41756)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41761

Különben bármelyik fajta jó lehet, kivéve Sunflower, legalábbis itt a fórumon(és nálam) nem túl népszerű. :) Prolific, Prima1216, Wells, Overleese. Ezekről van a legtöbb tapasztalat és eddig jól beváltak. Az első kettő köt leghamarabb termést!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41760)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41760

Tényleg kissé ritkás a lombozata a fenológiai állapotához képest! Az elágazások száma is kevesebb mint nálam, valószínű ezért sem kötött még termést a tied! Mondjuk nálam is csak az alján kötött ami kötött...

Balesz21Ha a dmkertnél láttad, akkor én nem ajánlom....még ha igaz is lenne amit írnak, akkor is húzós az ár, de közel sem olyan fejlettségű növényt küldenek mint amit írnak... Az meg, hogy 2 év múlva terem....3 éve vettem, de még mindig legalább 2 év mire teremni fog az enyém. :) 
Különben más növényeikkel megvagyok elégedve, de ez a "prima trükk" aljas volt.

Előzmény: 123János (41757)
Balesz21 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41759

Sziasztok!

Milyen fajta indián banánt érdemes venni? A prima fajta milyen? Láttam egy kertészetnél 90-110 cm méretben, 13 ezerért :D Nem sok ez egy kicsit? 

zoolko Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41758

Üdv!

Nekem is van isaim, de sajnos most is eldobálta a virágokat. Az növény növekedésének elején metszetted, netán ha emlékszel, hogy hány fő szárat, vagy szárakat hagytál. Én nem metszettem még, lehet ez a baj.  

Sok virág, virágzik, közben elszárad, így nagyon kevés köt, egy-kettő terméskezdemény elkezd nőni, majd az is leesik. 

Köszönöm válaszod! :)

Előzmény: bakonyi gyerek (41735)
123János Creative Commons License 2017.06.05 0 0 41757

Ilyen most a Sunflower.Nem egy nagylevelű fajta,de most kicsinek látom a leveleit.Öntözni szoktam,de majd kap egy kis plusz tápanyagot is

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41750)
55judit Creative Commons License 2017.06.05 0 0 41756

Az enyémen egyetlen virág volt, pont ilyen mint a tied. Az enyém biztos hogy oltvány. A napokban elvirágzott.

Az én Rosseyankámnak is olyan nyamvadt levelei nőttek először mint nálad, majd május derekától jöttek rajta a szép levelek.

Előzmény: xtaki (41755)
xtaki Creative Commons License 2017.06.05 0 0 41755

haho!

nos, a rossiyenka-nak ultetett kaki viragzik.

de nekem ez gyanus, roppantul nem ugy tunik, mint egy nemes, hanem mint egy lotusz.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41754

Igen, nagyon könnyen oltható, nálam is 10ből 9 sikerült, úgy, hogy 7 alanyt duplán oltottam, két fajtával. Az egyik duplázosból nem sikerült az egyik ág... :) Mondjuk lehet nem volt túl jó ötlet mert lehagyják egymást...de majd meglátjuk, lehet később kiegyenlítődik a növekedésük.
Már csak azt nem értem, hogy akkor miért kerül ennyibe egy oltvány? Mert sok máshoz is több évig kelhet nevelni az alanyt, tehát ez nem indok...azt sem értem miért csak Sunflowert kapni a boltok 90%ában....ami sajnos nem a termésmennyiségéről híres...pawnál az meg...nem túl előnyös. :)

János! Egy helyről vettük, én kettőt is, ebből a nagyobbik tartott csak meg termést! Nem emlékszem már mekkorák voltak anno, de majd este visszakeresek a képek között! Szerintem jövőre már neked is fog teremni.. 

Előzmény: Törölt nick (41752)
123János Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41753

Ecsetelgettem a virágokat és láthatólag kötöttek a gyümölcsök,de sajnos szépen fokozatosan az összes gyümölcs leszáradt.

2014-ben ültettem az 55 cm magas oltványt és már harmadszor virágzott ebben az évben.Ezen nem segít az energia ital koktél sem.Most nincs friss fotóm,de holnap készítek egyet.

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41752

Puszta gyakorlás volt a cél. Azon a tavaszon kezdtem oltogatni mindent. Ezeket tavasszal március végén ott helyben fáról fára rakosgattam Angol nyelves párosítással.  Négyből három sikerült. :)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41751)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41751

Bocs, nem láttam, hogy magoncot írtál. Viszont ez egy újabb kérdést felvet! Mi volt a célja?? :))))

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41750

Szabadalmaztatnod kéne! :) Nálam szerencsére olyan élőközösség van, hogy még azt sem tudtam megszámolni hány féle rovar, hangya mi egymás járta a fákat. Nem hogy a számukat! Sajnos volt egy nagyon esős időszak, nyilván akkor nem járták, pedig akkor nyíltak a legerősebb virágok. Lehet poroznom kellett volna? Lehet nem... :) Jövőre majd kipróbálom!

Milyen fajta fára és mit oltottál? Nekem is hasonló a tervem....Sunflowerre Primát...lehet hatékonyabb termésmennyiség szempontjából mint az ecset....... :D Legalábbis a Sunflowernél biztos...

János, te poroztál? Sajnálom, hogy nálad nem maradt egy sem! Mutatsz egy teljes alakosat róla, hogy áll most? 

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41749

Ez élni akar!

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41748

Én mondtam, hogy a méz-energiaital turmix megbolondítja a legyeket! Az egyik képen látszik , hogy hol oltottam össze a két magoncot.

successful77 Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41747

http://bambuszkert.hupont.hu/47/tuscia-kivi-futtatasa

Most vegeztem a kepfeltoltessel, egy Tuscia 

lany kivit mutatok be milyen gyorsan halad 

felfele;

55judit Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41746

Akkor leszek szerencsés, ha megmarad. Nálam is minden virágból 4-5 pici gyümölcskezdemény volt, 1-2 hét után lepotyogtak, ez az 1 pedig még növekszik. Minden nap elmondom neki hogy nagyon szép, nagyon szeretem, és kérem hogy nőjön nagyra. :))

123János Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41745

Akkor nagyon szerncsés vagy,mert amit a képen látsz az csak volt. 130db. virágból sok gyümölcs kötött,de mind leszáradt.

Előzmény: 55judit (41744)
55judit Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41744

Az én Sunflowerem most virágzott először, és 5-öt. Mind megkötött, de csak 1 termés maradt mostanra. Viszont az szemlátomást növekszik, olyan mint a tied. Ugye ez már meg is marad?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41737)
successful77 Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41743

Kolomiktat dugvanyoztam esteleg ha sikerulne (fiu/lany )

cserelnek issaira.

Dav32g Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41742

Üdv.

A képen biztosan nem Issai van. Nekem van 5 tő. A levele és a szára se ilyen.

Előzmény: successful77 (41741)
successful77 Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41741

Nalam rettenet vekony maradt, alul negyed ceruza vastag csak :-)

De lett rajta öt virag, viszont a weikik mar reg 

elviragoztak, egy ket fiu virag viszont kesobb nyilt,

azokat leszakitva porozgatom smi epp kinyilik.

de meg ketto lany zarva van. Azert ez az issai nagy szivas igy, 

hogy nevelgetem harom evig es fiu viragokat hoz,

egyiket jovore atoltom a masik jo ledz porzonak,

mert ugy neztem nem weiki, inkabb olyan masféle.

Előzmény: j.p.peti bá (41736)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.04 0 0 41740

Reméljük! Még a körülötte lévő ágakat is lekötöztem, nehogy valamelyik leverje egy nagyobb viharban....! Már csak a hasunknak kell bírja akkor! :)

Előzmény: beetee (41739)
beetee Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41739

Ezeket már nem dobálja le önként.

Ahhoz kellene valami külső behatás... :)

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41738

Na bocs, ezt még csatolom, álljon itt mindenki előtt, aki valaha is Sunflowert akar vásárolni! :) Mondjuk primát még lehet rá oltani.....

Talán és Háthán kívül vannak még különben kevésbé fejlett terméskezdemények, amik több mint 1 héttel később kötöttek, de az itt olvasott beszámolók alapján nem hiszem, hogy megmaradnának, folyamatosan potyognak.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41737

Bemutatom nektek Talán-t és Háthá-t.
Idén először nem poroztam a 4. éves Sunflowert. "Rekord méretűek" ennek ellenére a terméskezdeményeim, az örök ranglistán.... :) Tudom, eldobja majd úgyis...meg 4x ennyi lenne rajta ha porzom.. ... ... de ... Talán Hátha! :)))

János nálad hogy állnak?

j.p.peti bá Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41736

Van Issaim, én csak egyfajta virágot láttam rajta,és azokból termés is lett. És nagyon hamar termett.Már a második évben volt rajta néhány termés.Nálam az idén terem először a Jumbó, valóban sokkal nagyobb a termése mint a Ken'red  vagy a Weiki termése. Jól teljesitett a porzós Nostino. Kiváncsi vagyok mekkora termése lesz a Super Jumbonak.Neked mekkorára nőtt, tavaly kb. egyszerre ültettük.

Előzmény: successful77 (41728)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2017.06.03 -1 0 41735

Nekem már legalább 20 éve van önporzós issaim.Rengeteget terem,csak a tavaszi fagy viszi el,de az a többi minit is.Egy virágon van a porzó és a termő is.Olyan a virága mint a 41729-en. A 41731 az biztos porzó.

Nem akarom reklámozni,de az issai ízre is az egyik legfinomabb fajta.

Májusi minimum: 0 fok

csapadék: 38 mm

successful77 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41734

Dlusztust megkerdem :-)))

viszont abbol meg gyanus, hogy lehet mas fajta 

porzo, mert a weiki az nem ilyen, marmint ilyen, 

csak az tizezer viragot hozott! Ez meg alig. 

Előzmény: Törölt nick (41733)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41733

Ez porzósnak néz ki.

Előzmény: successful77 (41731)
successful77 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41732

Na, tudtal szerezni fiu viragokat?

Előzmény: xtaki (41701)
successful77 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41731

Nalam pedig igy nezett ki az issai;

Gyanus

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41730

Tényleg öntermékeny, csak szerintem ez a meszes talajt nem nagyon szereti, mert nálam nem akar megmaradni.

successful77 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41729

Weiki szeru virag volt, nem volt küllő a kozepen. 

Az issai ilyen;

Remelem Dlusztus nem ba**ott at!

successful77 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41728

Issai kinek van?

En az issaimmal ugy vagyok, hogy csak fiuvirag 

szeruseget lattam rajta es egy termes sem lett. 

Jovore se terem lecserelem. Nem tudom az ontermekenyseg 

hogy nez ki viragilag? Fele fiu fele lany, vagy egybe van a viragon 

a porzo es termo resz?

Sándor111 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 41727
55judit Creative Commons License 2017.06.02 0 0 41726

A fal mellettiről lemaradt a füge. :)

Előzmény: ninovarga (41723)
successful77 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 41725

Ahogy nezem masfel hettel elorebb van ott a kivi!

arra fele is a fiuk majd egy hettel elobb nyilnak?

tobb helyen is ez a tapasztalat. 

ninovarga Creative Commons License 2017.06.02 0 0 41724

Kivi a Mura partján lévő baromfiudvarban egy iklódbördőcei tavaszi -3 dacára.

Káki (Costata) ugyanott

(Mellékesen a fügék is az iklódbördőcei OMSZ förmedvény téli -18-a után ilyenek a környék legelőnytelenebb pontjain.)

ninovarga Creative Commons License 2017.06.02 0 0 41723

A mi körzetünkben szerencsére sem a téli, sem a tavaszi fagy nem okozott számottevő kárt. A fügék kisebb hajszálgörbüléssekkel a sík területeken is túlélték a telet. Az első képen egy udvari bejárat mentén lévő ujjas óriás (nem a jó téltűrésű fajták csoportjába tartozik) sor látszik. A képmező közepén lévő udvari résen át látszik a síkságon folydogáló patak partja.

Az alábbi képeken a völgy legmélyebb pontjait kijelölő patak partján vagyunk, egy magányos háznál, település szélén. Látható, hogy az ujjas óriás (nagyobbik növény) részleges károsodást szenvedett, a másik, érzékelhetően más fajta (szélesebb levelű, kisebb) növény a fal közelében egyáltalán nem, a kinti ágain alig károsodott.

Előzmény: successful77 (41721)
Gyula20 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 41722

Érdeklődnék, hogy PAW-ot oltott, vagy szemzett már valaki zöld oltással?

Szeretnék kicsit kísérletezni.

successful77 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 41721

En max elfagyott agakat tudok mutatni Vasban :-))))

en mar csak a kiviben latok eselyt. Tavaly mondjuk 

abban sem :-)

Előzmény: ninovarga (41720)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.31 0 0 41720

diospyros Creative Commons License 2017.05.31 0 0 41719

kár. hogy nálunk nem terem meg - az avokádó.

érdekes video: "a szedők útmutatója":

https://youtu.be/v-wmGGuy_Iw

Totya0024 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 41718

Köszi, igen hasonlóak szerencsére.
Ma virágzik már a lány is. 

Előzmény: successful77 (41717)
successful77 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 41717

Bal fiú, jobb lány. Hasonlitgasd :-) kicsit homaly 

a kep

Előzmény: Totya0024 (41716)
Totya0024 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 41716

Tavaszi fagyok ide, téli fagyok oda, a kivi észak dunántúlon is tart! :D
Virágzik a fiúnak vett, de ahogy nézem a képeket tényleg az lesz. 
Fiú? :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.30 0 0 41715

Azért annyira nem lutri. Fog teremni a 6.-8. évre. A termések nagysága persze előre nem kitalálható. A genetika és Gauss majd eldönti.

Előzmény: Balesz21 (41712)
successful77 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41714

Vegre kezdik a lányok is! 

zakkwylde873 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41713

a szo, amit keresel es minden kerdesre raillik: LUTRI :)

Előzmény: Balesz21 (41712)
Balesz21 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41712

Sziasztok!

Kérdezni szeretnék az indián banánnal kapcsolatban. Egy kedves ismerősöm 2 db 4 éves magról nevelt csemetét vett, ami még nem virágzott, tanácstalan,hogy mivel magról nevelt csemetéről van szó, mikor lesz rajta termés és a termés ugyan olyan lesz-e,mint az oltottakon? Szarvasmarha trágya mehet neki?

Mondjuk ha jobban belegondolunk Észak-Amerikában is vadon élő a paw-paw nem oltogatták és termett :)

rzsoka Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41711

Lehet...

Nekünk még nem sok kertészkedési tapasztalatunk van, volt némi szalmánk és azzal kb 20 cm magasan takartuk

Előzmény: Jbori (41709)
diospyros Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41710

Nekem meg az északi oldal hajt jobban. Szal nem égtáj függő. Ez is feloldalasan hajt.

Előzmény: xtaki (41698)
Jbori Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41709

Olyan érzésem van hogy túlgondoskodtam, mert letakartam egy Top first szilvacsemetét is, és az is tőről indult szegény, kitakarás után csak az fagyott el, egyébként semmi fagykár.

Előzmény: rzsoka (41708)
rzsoka Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41708

Nekem is van csillagos, és ugyanigy jártunk, az összes takart visszafagyott, tőről hajtanak kisebb-nagyobb iramban, amelyik nem volt takarva, a  rumízű, apró szemű épségben maradt, illetve a takart Mercatelliknek sem lett semmi baja

Előzmény: Jbori (41696)
xtaki Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41707

az baj, nalam meg szerintem kell jo par nap, mire mind kinyilik.

SOS TUMORI virag kellene....jojjon valaki, fogy az energia! :)

Előzmény: successful77 (41702)
successful77 Creative Commons License 2017.05.29 -1 0 41706

Majd leirom a tapasztalataimat, amibol 

kiderul, nem csak a fagy végzi ki a novenyeket, 

hanem eleg surun a nem jol kezelt , vagy nem 

megfelelo meretben kuldott oltvany egyszeruen bedöglik.

Sajnos mar a megbizhato helyek sem oly megbizhatoak.

successful77 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 41705

eddig ugy fest kipurcant pedig a haztol ket meterre van.

dmkert bekaphatja, negy novenyem kiveszett es 

nem a fagy miatt hanem vmi tarolas miatt, 

malnafam meg piszkafa oltas miatt. Meg egyik kekim is 

ceruza vastag nemes miatt. 

Előzmény: bakonyi gyerek (41704)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41704

Szia!

A december végén kiültetett Saronod hogy telelt?

Azért kérdezem,mert nekem is van egy,már két éve edényben,de nem merem kiültetni.Az idén már virágzik.

Előzmény: successful77 (41703)
successful77 Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41703
successful77 Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41702

Azt hiszem megsem lesz postazas mivel ma

anyuektol hazaerve mar 80% ki volt nyilva v tobb. Mi a 

fene lesz itt? :-) masodik eve igy csinalja, 

remelem nem viragzik el a tomuri mire a Hayward/Tuscia 

kinyilik :-( fene erti ezt

xtaki Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41701

eredetileg 3 db-t ultettem, 2 lany 1 pasi aranyban.

eddig ketto mutatkozott meg, mindketto lany. a harmadik iden sem fog, mert rettenetesen elfagytak azok az agai, amik viragot hoznanak. Mivel a tumori joval korabban kellene, hogy viragozzon, azt gondolom, hogy itt a csaj esete forog fennen.  ultettem utolag egy tumorit tavaly, de elhalalozott. iden is ultettem, de az is nagyon lassan akar noni, lehet, hogy rossz a hely a harom kivi kozott, jovore mashova is ultetek, hatha megmarad.

irok priviben, nem hiszem, hogy ilyan hatalmas koltseg lesz az a postazas + nyereseg :)

Előzmény: successful77 (41700)
successful77 Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41700

Vegszuksegben postakoltseg+nyereseg elleneben 

postazok neked tobb stadiumban levo agat.

Egy nap alatt oda szok erni a csomag.

vizbe logo agveget is megoldom.

Csak mint vegso lehetoseg.

meg ha 100km-t kell menned oda-vissza, 

ugyanott vagy. 

Nalam fele mar kinyilt a lanyok itt is ket nap es nyilnak.

nem ertem mi ez az osszehangolasi hiany?

ultetvenyben is igy van??

Előzmény: xtaki (41699)
xtaki Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41699

hayward kivijeim nekikezdtek a viragzasnak. szerintem 2-3 nap mulva bomlik az elso. 

sajnos meg mindig nincs tumorim.

ezert KERESEK TUMORI gazdat hatvan - budapest vonal kornyekerol, aki szivesen adna egy egy viragzasban allo tumori agat, hogy ki tudjam tenni a mehek kedvere, majd vegso elkeseredesemben esetleg ecseteljek! :)

xtaki Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41698

kosz a valaszt! monjduk  akkor is fura, hogy mind egy oldalon van.

Előzmény: bakonyi gyerek (41697)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41697

Valószínűleg azért a déli oldalon hajt a fád,mert ott voltak fejlettebb alvó rügyek.

A szélnek szerintem semmi köze az elfagyáshoz. Sőt....ha fújt volna a szél a kritikus éjszakákon,nem fagyott volna el a fád. A növények nem úgy fáznak mint az emberek.

Magyarországon,hogy - 23 fok előforduljon,3 dolognak kell egyszerre jelen lenni: hófelszin,derült ég és szélcsend. ha valamelyik hiányzik már nem is tud olyan hideg lenni.

Előzmény: xtaki (41691)
Jbori Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41696

Zirochka datolyaszilva, irodalmi adat szerint -28 fokot bír. Ősszel telepítettem, visszafagyott, lehet hogy nem kellett volna takarni, de azóta már nőtt 10 centit.

A minikivi nagyáruházi átverés volt, nem porozzák be egymást. Jumbo és Kens red. Vettem hozzájuk egy Veiki párt, de még várnom kell a porzóval egy évet.

A meggyel is átvertek, kicsi és csüngő fajtának kellene lennie, Griotellának adták el.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41695

"Boldogok a fagyban szegények, mert övék a datolyaszilvák országa...." Én annak örülök ha valami részlegesen is de koronából hajt... :(

Előzmény: diospyros (41692)
zakkwylde873 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41694

igen, en ugy dontottem, hogy inkabb probalok valami normalis vazrendszert kialakitani. nincs otletem a deli oldal kihajtasara, nalam csak a nyugati oldal hajtott ki :)

Előzmény: xtaki (41691)
diospyros Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41693

mármint 5 napja

Előzmény: diospyros (41692)
diospyros Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41692

Püspökmolnári (Vas megye) Rojo B. virágbimbó(k)

xtaki Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41691

ez nekem nagyon drasztikus vagasnak tunik! Igaz, ha meg nem vagom, akkor meg amorf alagzat jon ki es nem biztos, hogy az jo a fanak.

viszont senki nem gondolkodott el arrol, hogy vajon miert csak a fa deli oldala hajtott ki. Ennyire meghatarozo lenne a szelirany az elfagyasban?

Előzmény: zakkwylde873 (41690)
zakkwylde873 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41690

Nalam is ilyen sorsra jutott a tipo es a rojo is, a tipo a vazagai kozul csak egy kezdett el hajtani, a tobbi elszaradt, beleertve a sudarat is. Igy ez lett a vege:

A rojon meg gondolkodom mi legyen vele...pedig tavaly mar teremtek is, a csalad nagy megelegedesere.

Előzmény: xtaki (41686)
123János Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41689

Még várnék a darabolással,mert még megfakadhatnak nem előnek látszó rügyek.

Kár érte igazán szép fa volt,de úgy látszik -20 C alatti hőmérsékletet a Nikita sem szereti.

Nálam éppen most kezd virágozni.Figyeld meg a fa kérgét eléggé jellegzetes a rajta látható pöttyek.

Szerintem Nikitád van.

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41688

Szia ! Szerintem ez nem Nikita's gift, mert nem "bütykös" a hajtások felső vége. Majd ami nyilvánvalóan száraz azt vágd le. A felső hajtások még befuccsolhatnak, ha nem elég a felfelé vezető fagykárosodásból maradt edénnyalábok kapacitása, ekkor a megfonnyadt részeket is le kell majd vágni, de lentebbről ki fog hajtani.

successful77 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41687

Nalam a cioccolatino jart most igy. 

A nikita kifagyott az aprilisi fagy nem csak a 

leveleket vette le, de ugy latszik ki is tudja 

nyirni a kis husangos fakat. Mellette a rojonak 

is kakukk. 

xtaki Creative Commons License 2017.05.26 0 0 41686

sziasztok!

a Nikita allapota :

nagyon fura, de ugy tunik, hogy csak a deli oldal hajt ki. Letezik az, hogy a fa eszaki oldala elfagyott?

Raadasul csak egy ag  es annak is csak a harmadaig el.

mikor vagjak?

hogyan rendezzem, hogy valaha is jofele agrendszer alakuljon ki?

vlacko Creative Commons License 2017.05.25 0 0 41685

Köszi szépen, jövőre megpróbálom.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41684)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.25 0 0 41684

Április 20 körül lettek oltva, azt olvastam jobban ered ha már az alany bőven kihajtott. Az oltóvesszőket volt amit március elején szedtem, de a február elején vágott is ugyan úgy megeredt, csak volt közte pár ami már nem volt alkalmas oltásra. A március végén, már duzzadt virágrügyes is megeredt szépen különben. 

Előzmény: vlacko (41683)
vlacko Creative Commons License 2017.05.25 0 0 41683

Mikorra időzítetted az oltást?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41673)
zoolko Creative Commons License 2017.05.24 0 0 41682

Üdvözletem!

Sajnos a kivijeim nem szuperálnak itt az Alföldön. Jó pár évesek már, de nem láttam rajtuk még virágot. Próbáltam a tanácsod szerint metszeni, persze ez messze van az általad ismertetett jótól. Bár ha nem is tökéletes a metszés legalább pár virágnak lennie kellene. 2 lányról van szó. A 2. képsorozat és növény fagykárt szenvedett szerintem. Locsolom őket, de lehet a talaj a problémás. Tanácsokat tudnál vagy tudnátok adni. Köszönöm szépen!

Előzmény: ninovarga (41648)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.05.24 0 0 41681

Nekem most kezdett, e héten. Még nincsen telibe kinyílva az egész. (Zala, ez is.)

Előzmény: successful77 (41633)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.05.24 0 0 41680

Már hétfőn találtam kinyílt kivi virágot, ám akkor még csak mutatóban. Tegnap kezdett még néhány, aztán az aznap délutáni felhőszakadás is rásegített...

Egyre jönnek elő a bimbókból a nagy fehér szirmok. ;-) (Nyugat-Zala)

"Direkt termő", bolti gyümölcsök magjából, kb. 17 éves szaporítás, legalább 15 éve kiültetve és lugassá nevelve, majd "dzsungellé" hagyva.

Itt nincsen külön "nő és hím ivarú" növény, hanem sokára, de sorban mind termőre fordult és a gyökérről kihajtókat még tovább telepítettem mellettük. 

Néhány kép az induló virágzásról, a kezdetéről:

Gizellamama Creative Commons License 2017.05.23 0 0 41679

Gratulálok !

Ügyes vagy !

Nekem egy Príma és egy Lui vagy valami hasonló nevü volt .

Tavaly a Lui a tavaszi fagy után felmondott .

Viszont késő nyáron azt vettem észre,hogy egy egész bokrom lett. 

Kihatott az oltás alól.  Lehet,hogy megpróbálkozom a jövő tavasszal  én is vele.

Hátha sikerül .

A másikon idén több mint 60 virág volt,Úgy látom kötött belőle,de majd még meglátjuk.

Előzmény: Gyula20 (41678)
Gyula20 Creative Commons License 2017.05.23 0 0 41678

Oltottam 5 db. Wells-et  egy kb. 2 m-es magonc ágaiba. Két oltás omega oltófogóval és három angolnyelves.

A két omega szépen elindult , és a három angolnyelvesből  is kettő .

Szerintem tényleg jól oltható a PAW.

Az öreg , kb. 3 méteres Wells-en  rengeteg virág volt. Talán ezer is.

Nem poroztam , hagytam , hogy a természet elvégezze a dolgát .

Most kezdenek kötni , remélem nem lesz száznál több gyümölcs, hiszen a múlt évben is majd szétesett a fa a sok

gyümölcstől.

Így alakult : 2015 -ben 11 db.

2016-ban  60-70 db. / valahol fel van jegyezve/

Szerintem jó fajta ez a Wells.

Talán jövő tavasszal kísérletezek kis magonc törzsoltással, ha elég vastag lesz a törzs.

Üdv.:Gyula

diospyros Creative Commons License 2017.05.20 0 0 41677

sajnos (vagy inkább szerencsére a növény szempontjából) ledobja majd

Előzmény: gáborke (41675)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.20 0 0 41676

Én alapból leszedtem a primámról, egy pillanatig se foglalkozzon nekem ilyenekkel amíg kiskorú. :) Valószínű, hogy úgyis eldobja majd magától.

Előzmény: gáborke (41675)
gáborke Creative Commons License 2017.05.19 0 0 41675

Én chip szemzem majd, az is jó hatásfokú.

A pici, 50 centis Prima hozott 2 virágot tavasszal, az egyiket beporoztam egy magonc virágporral, az megmaradt, a másik lehullott. Ja és nő a termés rajta. Szedjem le, nem olyan nagy még a növény?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41674)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.19 0 0 41674

A legtöbbet különben 2 fajtával oltottam. Nincs ecsetem, se időm! :) :) 

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.19 0 1 41673

Örök kedvencem az angolnyelves párosítás! Egyszerű, hatékony, legtöbb fajnál alkalmazható! Igaz ehhez is kell egy jó oltókés. :)

Előzmény: vlacko (41672)
vlacko Creative Commons License 2017.05.19 0 0 41672

Milyen módszerrel oltottad a paw-t?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41671)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.19 0 0 41671

A paw oltásait ugyan úgy takarni kell mint a kis növényeket ugye? Tényleg könnyen oltható különben, 10ből 9 sikerült. Wells, Overleese, Prima1216 fajta.

A tőzegáfonya szaporíthatósága is kiderült gyomlálás közben: az elfutó hajtásai legyökeresednek tiszta tőzegbe ültetett növénynél, azokat felszedve könnyen szaporíthatónak tűnik.

Érdi_bőtermő Creative Commons License 2017.05.18 0 0 41670

Köszönöm!

Erre nem is gondoltam! :(

Előzmény: ninovarga (41669)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41669

Csak olyan tudja, akinek van hasonló tapasztalata. Lehet, hogy senkinek nincs.

Előzmény: Érdi_bőtermő (41665)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41668

Részlet egy olasz fajleírásból:

"Di norma la pianta è autosterile, quindi la fecondazione avviene solo tra piante (cioè individui, o cloni) diverse, esistono alcune varietà autofertili e quindi, in tal caso è sufficiente una sola pianta. In caso di assenza di insetti impollinatori (in ambiente urbano senza insetti) può essere utile la impollinazione artificiale manuale (con un pennellino)."

"Alapjában a növény önterméketlen, ezért a megtermékenyítés csak különböző (egyedek, vagy klónok) között jön létre, létezik ugyan néhány(!) öntermékeny fajta és ilyen esetben elégséges egy növény is. Beporzást végző rovarok hiánya esetén (rovarszegény városi környezetben) hasznos lehet a mesterséges kézi beporzás (egy kis ecsettel)."

Előzmény: ninovarga (41667)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41667

Ilyen kontextusban értelmezendő a magoncok gyümölcsminőségi és öntermékenységi/terméketlenségi problematikája.

Előzmény: ninovarga (41666)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41666

Faenzában Montanari elmesélte a szabadalmaztatott fajták történetét. Egy ezer egyedből álló magoncültetvényből lettek szelektálva. Miután a fák termőre fordultak, kiválogatták közülük a legszebb gyümölcsöket termőket. Ezzel azonban nem ért véget a szelekció, mivel fontos kritériumnak tartották, hogy a bejegyzésre váró fajták öntermékenyek legyenek. Ezzel akarták elejét venni az esetlegesen magányosan kikerülő növények okozta sikertelenségeknek és az abból fakadó piacrontásnak(!). Egy fejlett kapitalista államban ilyenre is adnak!!!!!!!!! Ezért a kiválogatott fajtákból oltványokat készítettek és ezeket egymástól távol, izoláltan helyezték el. Megvárták, hogy termőre forduljanak és kiderüljön, melyikük képes magában teremni. Csak ilyenek maradhattak talpon. Ezerből három, azaz három. Két bejegyzett és egy szabad forgalmazású fajta. Azt mondta, az önterméketlenség miatt kiesett fajták közül volt még amazoknál is szebb gyümölcsöt termő. Ezeket azonban semmiképp nem akarták levédetni.

Előzmény: ninovarga (41663)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41665

Kérném, hogy valaki méltassa hozzászólásra bejegyzésemet!

Köszönöm!

Előzmény: Érdi_bőtermő (41630)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41664

További kiegészítés: A nem elfagyott növények pedig 2x hoznak termést egy évben. Nekem legalábbis tavaly a nagy Lang-on kétszer is virágzott és kétszer is kötött! Igaz a másodtermése kisebb volt és nem is ért be mind! Remélem a frissen ehető fajták is hajlamosak lesznek majd erre! :)

Előzmény: ninovarga (41647)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41663

Hát ha ketten egymás közelében vannak, akkor nem biztos, hogy egymagukban is teremnének. Két egymás melletti egyedről nem lehet megállapítani, hogy öntermékenyek, vagy sem.

Előzmény: Törölt nick (41661)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41662

jav: még három -->> még kettő

Előzmény: Törölt nick (41661)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41661

Ezért is küldözgetem a felbirizgáló hsz-eimet , de valószínű, hogy az enyéIM öntermékeNYEK.  :)  Khmmm, tömeges véletlenek ketten  !!!!!  ????? (már ott fejklődik még három almon kívüli Cívis 50 Böszi Pistától, és egy ismeretlen BPestről).

Előzmény: ninovarga (41657)
gáborke Creative Commons License 2017.05.17 0 1 41660

Alakulgat az egyik magonc paw. Jól köt, remélhetőleg jó minőségű is lesz. El is neveztem, Galaxy lett a neve:)

123János Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41659

A szabadban telelő alanyokat érdemes a téli időszakra takarni,mert nálam több elfagyott vagy gyökérnyakból hajt.

Előzmény: 123János (41654)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 -1 0 41658

Ezzel kapcsolatban, a tavalyi után, az idén is produkáltam egy demonstrációt. Majd bemutatom, annak bizonyítására, hogy kezdetben mindig másoknak van igazuk, de a végén nekem. :)))

Előzmény: ninovarga (41657)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41657

" ... a virágzás végén észleltem,hogy elkezdtek leszáradni a megkötött gyümölcsök."

Azért száradtak le, mert nem kötöttek. A nem öntermékeny, idegen virágporral meg nem termékenyített asiminán is először úgy látszik, mintha a termések kötöttek volna, aztán lehullanak egytől-egyig(!). Egyszerűen azért, mert nem kötöttek.

successful77 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41656

Na, ezt a csipszet en is kiprobalom :-)

grat!!!

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41655

A Te paw-pawjaid már szebbek, előrehaladottabb állapotban vannak!

Ha enyhe lesz a tél, akkor jövő tavasszal én is megpróbálom a chip szemzést.

123János Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41654

Szép. Nálam is ilyen a Sunflower,de így a virágzás végén észleltem,hogy elkezdtek leszáradni a megkötött gyümölcsök.

Remélem marad valamennyi, ez lenne az első termő év.

Szabadban telelt lótusz alanyokra Chip-szemzéssel Nikita gift és Costata datolyaszilvákat oltottam április elején.Eredeti terv az volt,hogy konténerbe ültetem az alanyokat és úgy hajtatom őket oltáshoz.

Szabadban jobban kivannak téve az időjárás szeszélyeinek az oltványok,de így is az oltások 80-90 %-a sikerült.

Előzmény: Törölt nick (41642)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41653

Íme, hogy minden rosszban van valami jó. :)))

Előzmény: successful77 (41652)
successful77 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41652

Errol jut eszembe, minuszoknal a kutyakakit 

sokkal konnyebb osszeszedni mint a nyári 

hasmenésest! :-))))))

ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41651

A kakiknak gyerekjáték szarrá fagyni, akárcsak a szaroknak kakivá. :))))

Előzmény: successful77 (41650)
successful77 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41650

Ja, semmi gond, csak haragszok ezekre az extra 

fagytűrőkre, hogy míg a hazai fajták levelei 

kibírnak par fok minuszt, addig ezek lenullazzak magukat. 

Iden a dio is birta, a kakik meg mind szarra fagytak. 

Nem kerek sokat, csak minusz par fok tűrést! 

Milyen szep kerek is lenne az egesz tortenet mi? :-)

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41649

Túl keserű vagy ,mert már egyszer a mozdony füstje megcsapott Zoli!

Szép a kerted ! Oda se neki! Csak azért is csináljuk, ha van rá hely! ;)

Előzmény: successful77 (41645)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 -1 0 41648

Hát, ugyebár, ilyeneket én már a kezdetektől fogva állítok. Az elején mindig másoknak van igazuk, szerencsére a végén nekem. :)))

Előzmény: Törölt nick (41646)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41647

További kiegészítésként még annyi, hogy a jujuba, miután alvó rügyekből pótolja a lefagyott hajtásait, azokon ugyanúgy képes virágot hozni, mint a nem elfagyottakon és a nyár folyamán észrevehetetlen késéssel kötni és terméskiesés nélkül gyümölcsöt érlelni. Ehhez képest a lefagyott virágú vagy termésű barack, alma, vagy körte lóf@szt sem ér....

Előzmény: successful77 (41645)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41646

A játék kivi is világbajnok fagytűrő a mélynyugalmi időszakban .

Azt is merném állítani, hogy a szőrös kivi téli fagytűrésből jobban vizsgázik mint a Feri szőlő.

Előzmény: ninovarga (41644)
successful77 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41645

Kiegesziteskepp annyi, hogy a minusz par 

fok kihajtaskor elviszi a jujubat, míg a barackot,

almat, kortet (levelekrol beszelunk) nem!!!!!!!

Ergo szart sem er a jujuba -30 fokos 

fagyturese, ha a legkisebb fagy leforrazza. 

Igaz kihajt, de iden megint nem lesz termes. 

Előzmény: ninovarga (41644)
ninovarga Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41644

A képek egyértelművé teszik, hogy ha más nem, de a jujuba legalábbis ugyanolyan "honos" faj lehetne hazánk bármely területén, mint például az alma vagy a cseresznye.

Előzmény: Törölt nick (41643)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41643

Élet a halál után! -17,7°C és egyszer talán -19°C is volt e télen!

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41642

Lustaságom okán porzás helyett erdei méz és Hell Strong energia ital keverékével permetezve ....ez  bejött !!!

jozso48 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41641

Kis segítséget kérnék: szeretnék vásárolni Acerola ( M.glabra) v.másnéven barbadoszi cseresznye magot,magoncot de leginkább termő fát,ui. szamóca guavából piros gyümölcsüt.(Psidium cattleyanum)

Nagyon kérem aki ilyet tud írjon egy emailt erre a címre : kocsis.jozef@gmail.com Előre is köszönöm a segítséget.

successful77 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41640

Remelem a mehek megtalaljak,

mert nalam mikor neztem a mini 

kiviken sosem volt. Foleg, hogy 200meterre volt 

40kaptar amit pont most vittek el mas 

mehlegelőkre :/(

Előzmény: ninovarga (41635)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.05.17 0 0 41639

2 napja elkezdett rügyezni a teljesen kéreg vesztett Jiro is, érdekes mert a hasonló fejlettségű Costata meg tőről hajt, pedig annak van kérge..... :) Mindig tanul az ember....vajon elfog halni?

+1 musa nana jégeső után:

:D

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.16 0 0 41638

Ma végre észlelhettem, hogy a 3 szegfűfám közül az egyik hajtani kezdett.

iringó5 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 41637

Badacsonyban is ilyen volt szombaton :) 

ninovarga Creative Commons License 2017.05.16 0 1 41636

Fügefás hegy

ninovarga Creative Commons License 2017.05.16 0 0 41635

Törölheted a mosolyjelet és az arcodra fagyott mosolyt is....

A sokk elkerülése végett az elvirágzóban lévőket utolsónak hagytam. Ma délutáni képek a Mura partján lévő muraszemenyei baromfiudvarból. Nem speciális fekvés, majdnem fagyzug....

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.16 0 1 41634

Na , ma megnyalogattam a sebeimet!

Vettem 1 Jiro        (vanak rajta bimbók is)

1 Costata (ennyi virágot még életemben nem láttam , mint amennyi ezen a kis virgácson van)

és  1 Vaniglia  ( Szóval ez van ráírva, ez egy hatalmas egy év alatt nőtt husáng egy visszavágás felső rügyéből és Rosseyanka szerű (de nem olyan  nyomorék levelekkel) hajtások jönnek belőle alulról felfelé végig)

Fotók később lesznek ültetés után.

??????????????????????????????????

:)

successful77 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 41633

kezdenek lassan kinyílni. Zalaban mar

gondolom elviragzott :-)

successful77 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 41632

1:38-tol kiderul a nagy igazsag a kivi gyokererol! :-)

https://youtu.be/SQaQ0-Xe9K8

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.16 0 0 41631

Nálunk a díszgránátoknak is kampeca van. Csoda, hogy hajtani kezd az örökzöld magnólia. Az útcafronti hurma felső fele gutaütést kapott ,de az alsó felén induló élő rügyek vannak. Valószinüleg a fagykárosodás miatt a kevés maradék edénnyaláb az idő melegre fordulásával fuccsot jelentett a zöld részeknek.

Előzmény: ninovarga (41629)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2017.05.15 0 1 41630

Sziasztok!

Fügével kapcsolatban kérdezném, hogy tapasztaltatok-e olyat, hogy egy óriási fügebokor egyik része elhal?

Esetemben a fügém talán 4-5 m magas/átmérőjű és a középső törzsből (ami kb. 30-40 cm átmérőjű) még a föld színénél, oldalt számos comb vastagságú oldalág jön ki és terebélyes bokrot alkot.

Ez a középső törzs egyáltalán nem hajtott ki most tavasszal, de a körülötte lévő 4-5 oldaltörzs szépen hajt. Eddig sohasem fagyott ki, pedig már vagy 12 éves és voltak ennél nagyobb hidegek is ezalatt.

Van olyan, hogy gondol egyet és elhal, hogy megújítsa a tövet? :)

Köszönöm!

ninovarga Creative Commons License 2017.05.15 0 0 41629

Igen, mindez lehetséges. A díszgránátalma téli fagytűrése jobb mint a termő fajtáké. Ha a termő nem hajt, a fügének nincs esélye, mivel a termő gránátalma is jóval többet bír mint a füge. A díszgránátalma mostani rügyezése is rendkívül megkésettnek számít. Ilyenkorra lassan már virágoznia kéne.

Előzmény: Fiatal2 (41627)
Totya0024 Creative Commons License 2017.05.15 0 0 41628

Volt hideg bőven, áprilisi oltás egyébként :)
Bizakodunk, mi mást tehetnénk ;)

Előzmény: Törölt nick (41626)
Fiatal2 Creative Commons License 2017.05.14 0 0 41627

Sziasztok!

Az lehet, hogy az egymás mellett lévő termő és dísz gránátalma közül  a csak virágzó már kezdi a kihajtást a termőn pedig még semmi nem látszik?Illetve a fügénk se pattant meg.?

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.14 0 0 41626

Attól függ , hogy nálatok milyen volt a tél. Ha kemény volt a kiviknek a tél, akkor sikerre tippelnék, ha átlagos volt a tél, akkor még ne igyál előre a medve bőrére, csak vartens, vartens . Reméljük hátha.

Előzmény: Totya0024 (41625)
Totya0024 Creative Commons License 2017.05.14 0 0 41625

sziasztok!

ez a kivi oltás jó lehet? :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.13 0 0 41624

Mintha a jujubának lenne egy öngyógyító hajlama. Amelyik ágát levágjuk, az újra kineveli, mint a gyík a letörött farkát.  ???

successful77 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 41623

Hana Fuyu, Rojo, Sharon még csak most éled nalam :-))

diospyros Creative Commons License 2017.05.13 0 0 41622

és persze kívánom, hogy eljöjjön -minél hamarabb- az "egyszer csak"...

Előzmény: diospyros (41621)
diospyros Creative Commons License 2017.05.13 0 0 41621

"na de egyszer csak majd!"

majd jössz hozzám, és eszel és viszel.

(Remélem :)

De igaz, a saját gyümölcs a "legédesebb."

Amúgy az április 21-i fagyocska 20%-ban nekem is károsította a leveleket,

(Rojo) de már kezdenek regenerálódni. Tipo-n kis virágbimbók is vannak...

Érdekes, a Hana Fuyu-t semennyire sem károsította, szép, egészséges nagy levelei vannak!

Mert itt most nem a -téli- fagytűrés számított, hanem az, szerintem, hogy előrébb tartott, és így az erősebb levelek jól reagáltak. Mint a kajszi, annak sem lett semmi baja, sőt  -remélem- sok termés lesz. Nagyon imádja a meszes-homokos talajt, meg van tébolyodva tőle.

Előzmény: successful77 (41614)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.05.12 0 0 41620

Én meg alaposan és rendszeresen öntözném ! Slaggal !

Előzmény: iringó5 (41615)
iringó5 Creative Commons License 2017.05.12 0 0 41619

Köszi, lehet!

Előzmény: beetee (41616)
successful77 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 41618

Jogos! De ezek totalba voltak szaradva.

hatul van olyan fajtam tobb is amin meg csak most 

dagad a rugy.

Előzmény: csereháti48 (41617)
csereháti48 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 41617

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a visszavágás. Én Bene Lászlótól  (Budafok) vettem öt éve Tipót és Vanigliát, ő azt mondta, ha elfagynak a vékony (1-2 éves) ágacskák rügyei (amikor a törzs már parásodott), ne törődjek vele, majd kihajtanak a rejtett rügyek, csak ne legyek türelmetlen. Az idén tavassz elején hasonlóak voltak az én fáim is mint ami a te fényképed mutat, de a múlt hét végén már a legvékonyabb (egyéves) hajtásvégen is megpattantak rügyek. A korábban megjelent hajtásokon (melyek kb 8- 10 cm hosszúak) pedig szépen látszanak bimbók is.

Előzmény: successful77 (41614)
beetee Creative Commons License 2017.05.11 0 0 41616

Keress rá a füge típusaira.

Lehet, hogy egy capri típusú tulajdonosa vagy. Fügedarázs nélkül....

Vágd ki, és keress egy itthon is termő fajtát.

Előzmény: iringó5 (41615)
iringó5 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 41615

Van egy fügefám, ami nagyjából 20 éves. Soha nem terem. Illetve, terem, csak eldobálja a termést. Ezt a növényt Görögországból hoztuk, kiástunk egy kis palántát. Szerintetek mit lehet csinálni vele, hogy teremjen? Vad lehet, oltani kell? Így néz ki most, és minden évben:                                

successful77 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 41614

Tipo :-) visszavagtam ameddig elfagyott.

csak mennek az évek, es csak nem eszunk kakit :-)

na de egyszer csak majd!

xtaki Creative Commons License 2017.05.10 0 0 41613

lehet, hogy elhamarkodtam, de mar reccsent a vagas felett 1 centivel

Előzmény: diospyros (41612)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!