Most vásároltam egy 300 napos torziós ingás órát és érdekelne, hogy melyik órást tudjátok ajánlani, aki vállalja az óra karbantartását illetve a tok polírozását (talán ez utóbbi a kevésbé szűk keresztmetszet).
A Tissot kb. fél éve egyedi tokszámmal szállít. Ennek a jelentősége abban áll, hogy az óra beazonosítható, tehát megállapítható, hogy a gyár mely országba, mikor és melyik importőrnek adta el, ill. alkalmas egy esetleges bűncselekmény esetén a beazonosításra.
Az előbbi esetben az a cél, hogy a gyár a re-exportot megakadályozza, illetve fülöncsípje a huncut importőrt, valamint az is, hogy garanciavállalási kérdésben egyértelművé tegye, ki a kötelezett.
Az utóbbi eset akkor működik, ha a forgalmazó üzlet beírta a gar.jegyre/kártyára az egyedi számot is, s az órát nem ezzel együtt lovasították meg.
Egyetértek. Mindössze azt jegyezném meg (és azért írtam a hsz-t), hogy egy valóban eredeti állapotú, polírozatlan tokos óra, amit láthatólag keveset hordtak, a használt piacon, és a gyűjtők körében magasabb értéket képvisel, mint egy mégoly szépen is felújított, polírozott tokos.
Az elmúlt időszakban láttam pár frissen szervizelt, polírozott órát, és egyáltaláb nem voltam meggyőzve, hogy érdemes ilyen módon "felújítani" a tokot. Sajnos nem igazán sikerültek, pedig neves helyeken csinálták.
Szakmámból adódóan (leánykereskedő) egyébként van némi fogalmam arról, mit is takar egy-egy "felújítás", plasztikai műtét. Egy mai Omega tokot pl. eredeti éleivel, fényeivel művészet felhúzni.
Egy tényleges minőségbiztosítási rendszer megköveteli a termékek követhetőségét - az egyedi azonosítók nélkül pedig ez lehetetlen...
Mindenesetre a dolog "jelentőségét" azért mutatja, hogy nem, hogy egy DOXA szintű "gyártó", de még a Certina, Tissot sem képes - még maga a gyár sem! - a sorszámok alapján az órákat beazonosítani, ergo ha van is sorszám, az inkább csak kereskedelmi célokat szolgál, központi, a minőségbiztosítást segítő nyilvántartásba nem kerülnek bele.
A tok- illetve szerkezetszám eredetileg arra utal, hogy egy mélyebb gyártási kultúra részeként dokumetálják a gyártást, gondolnak a jövöre, hogy garanciális hiba esetén a szerviz események gyűjtését, az okok keresését felhasználják majd a minőség javítására.
Hiányuk pedig az mutatja, hogy tömegárú, aminek minőségével - legalábbis a gyártó - elégedett, nem is foglalkozik vele.
Szerény véleményem szerint egy eset van, amikor szerintem is meg kell tartani eredeti állapotában egy antik műszaki eszközt, órát, pisztolyt, stb.-t: ha az valamilyen töörténelmi jelentőségű esemény részese pl. a Titanic-on találták meg, amerikai elnököt löttek le vele ...
Minden egyéb esetben minél inkább az eredeihez hasonló, de müködőképes és esztétikus állapotba kell hozni.
Ha nem Kenedy elnök órája, akkor nem érdekel, hogy beütötte valahova a tulaj. Általában a kosz és a sérülés nem érték. A szerkezet legyen eredeti, vagy autentikusan felújított.
Vannak ilyen darabjaim és alkalom adtán fel is veszem őket.
APT említette a felújított autót, amit nem indít be a gazdája. Annak pedig csak akkor van értelme ha Renault kereskedő és beteszi kontrasztnak a szalonjába.
"Aztán vannak sokan, akik azért veszik az öreg Rolexet, Omegát, hogy hordják is, kímélve, óvatosan - de mégiscsak nap, mint nap, persze néha megkarcolódik, pár évente szervizelni kell - és ezt természetesnek tekintik.
Előbb kérdeztem az eladót, minthogy itt válaszoltatok, hogy valszeg kínai az óra.
Én meg még abban a réveteg hitben voltam félig, hogy a Helvetia egy svájci márka, ezért érdeklődtem esetleges sorszám után.
Nem tudtam, hogy már csak - volt...
Ezt a Citizen tokot én is kétkedve fogadtam, a Miyota werket még csak-csak elhiszem.
Csak tudod, mikor úgy hirdetnek valamit, hogy Eredeti Helvetia..., akkor az nálam annyit jelent, hogy az svájci, de minimum valami svájci vonatkozású és akkor abban sorszám kell legyen. Még ha 18e forint, akkor is.
Ha nincs sorszám, az óra nem lehet eredeti. Ha meg már eleve a márka sem létezik szinte, hogy árulhatja úgy, hogy eredeti. Na mindegy.
Eredeti kínai.
Valószínű hogy minimum egy Pulsar vagy Lorus lesz a dologból, de inkább rádobok még kicsit és olcsóbb Tissot lesz a vége.
Még tipródok :)
Minden esetre, köszönöm a felhomályosítást mindenkinek!
Üdv urak! Én csak lelkes,de nem órás kötődésú olvasója vagyok a fórumnak. A minap egy ismerúsöm adott egy "kacat-vacak" zsebórát, azzal, hogy nála csak hányódik.Már akkor mondtam neki, hogy a rugóházon levő Cortebert felirat miatt ez nem igazán kínai. Szóval egy Cortebert cal.592 werk van egy jellegtelen, hiányzó üvegú házban. A szimpla hátlapon két nagyméretú, egybefonódó L betü, a hátlap belsejében Nickel Chromé 2013108 , 5907 felirat van. A szerkezeten csak az 592 szám olvasható, egyébként dísztelen, csak csíkozott. A számlap fekete, festett arany indexekkel, a 6-osnál másodpercmutatóval. Az óra nem működik, csak azt láttam, hogy nem törött a billegő tengelye, alaposabban nem néztem. Meg tudnátok mondani, hogy mit is kaptam valójában? Érdemes felújítani, vagy csak a werket célszerűbb felhasználni egy szebb tokban? Esetleg jobb ha eladom, elcserélem egy hozzáértőbbel? Köszönöm a segítségeteket Lally
Elolvastam a levelezést, egy 18e ft-os kínai órán tok és szerkezet sorszámot, jelölést számonkérni kicsit naív dolog. Az eredetiség megkérdezése is picit megmosolyogtatott.