Keresés

Részletes keresés

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37656
Energia es az emberi evolucio
http://www.energybulletin.net/3917.html

Persze, nem csak energia kell, kell peldaul viz is. Az a faj el meg ami az adott helyen tud energiat hasznositani.
xcoder Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37655
A többi nagytestű állatot pedig már jóval azelőtt legyőztük hogy jelentősebb mértékben tudtuk volna használni a fosszilis energiát. Kulcsszavak: dárda, íj, tervek és összefogás, azaz intelligencia. Az hogy meg tudtuk sütni a mammutot nem sokat segített a legyőzésében.
Előzmény: V.4_BlackVoid (37653)
xcoder Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37654
Gondolom théta a teljes táplálkozási láncra gondolt (alga->krill->bálna). De az energia csak az egyik dolog amire az élőlényeknek szüksége van. Pl. a sivatag teli van napenergiával, mégsem tenyészik rajta gazdag élővilág. A tengerekben nem az energiában gazdag déli tengerek a legproduktívabbak hanem az oxigénben dúsabb északiak. Az energia csak egy tényező, sok más mellett.
Előzmény: V.4_BlackVoid (37653)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37653
Az evolucio bizony az energiara van optimalizalva - az energia az alapveto tenyezo. Az a faj marad fenn, amelyik az adott korulmenyek kozott legjobban hasznalja az energiat. Ha van valamilyen kihasznalatlan energia, arra mindig kifejlodik egy faj (csak ido kerdese).

Tulajdonkeppen mi emberek a bolygo osszes nagytestu allataval elkezdtunk versenyezni az energiaert es nyertunk. Ezert szaporodhattunk el ennyire. Meg azert, mert hasznalni tudunk egy olyan energiaforrast amit a tobbi faj nem tud: fosszilis tuzeloanyagok. Es itt visszautalnek erre: "ha van valamilyen kihasznalatlan energia, arra mindig kifejlodik egy faj".

A balna egyebkent nem algat eszik hanem fokent apro rakokat.
Előzmény: xcoder (37652)
xcoder Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37652
Miért, szerinted a bálna erőmű aminek a legfőbb célja az energia minél jobb hasznosítása ? Egy fenét. Neki a szaporodáson kívül a világon semmi célja nincs. Az evolúció nem az energetikára van optimalizálva hanem a gének továbbvitelére amiben az energetikán kívül még 1000 más tényező játszik.
Előzmény: Törölt nick (37637)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37651

"most akkor mennyi is az egy főre eső cetolaj felhasználásunk az 1800-as évek utolsó évtizedének növekedési tendenciája alapján?"

 

:-))

Előzmény: Törölt nick (37569)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37650

"hab a tortán:  az Usákok aláírták a Kyoto-i egyezményt, de 1997-ben ratifikálni kellett volna ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen - ekkor még mindig Bill Clinton az elnök és Al Gore az alelnök - és mint mindnyájan tudjuk ez nem történt meg."

 

Csakhogy ratifikálni nem az elnöknek, még kevésbé az alelnöknek kellett volna, hanem - mint azt ügyesen kihagytad az elemzésedből - az akkor mindkét házában masszívan republikánus többségű kongressusnak. Ők nem ratifikálták, hogy kereszte tegyenek Clintonnak.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (37616)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37649

"...az új Ausztrál miniszterelnök első dolga lesz, hogy ratifikálja a Kyoto-i egyezményt.  Usákia magára maradt."

 

Azért Kína és India társaságát semmiképpen nem hívnám magára maradásnak. Kiváncsi vagyok, egy Demokrata vezetésű USA (már ha lesz ilyen) ratifikálja-e Kyotot,és rá tudja-e szorítani erre a fejlődő országokat?

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (37647)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37648

"A kutya nem vitatja, hogy minél magasabb az olaj ára, annál inkább akarnak majd alternatív energiaforásokat beüzemelni."

 

A kutya nem is, de az armageddonisták egy komoly frakciója igen. Pl. Théta többször leírta (de mások is), hogy a fosszilisek árának emelkedésével kevesebb pénz marad az alternatívok fejlesztésére. Pedig a piacgazdaság egyszerűen nem így működik.

 

"a szélerőművek igen visszás helyzetét"

 

A szélerőművek nincsenek visszás helyzetben, egyszerűen ameddig nem tudjuk raktározni az általuk előállított energiát, addig csak korlátozottan tudnak elterjedni.

 

"az etanol tragédiáját"

 

Az etanol tragédiája csak a te fejedben létezik. Az olajlobbi hihetetlen ellenkampányától nyugodtammeg igazán. Az etanol tényleg komolyan veszélyeztet jó sok érdeket.

 

"Még egyszer mondom: ne jelzőket, számokat hozzál."

 

Ne legyél úgy elájulva saját számaidtól. Egyetlen releváns számot hozol állandóan, a 2012-t, amikor a világ radikálisan meg fog változni (vagy a megváltozás radikálisan megindul, már nem tudom, de mindegy is). Ez a szám viszont eléggé légből kapott. Legnagyobb előnye, hogy ez a legközelebbi dátum, ami még messze van annyira, hogy adott a kockázatmentes lehetőség a felelőtlen ex catedra kijelentésekre. A források amiket idézel, enyhén szólva egyoldalúak. Ha annyi energiát beleölnék, hidd el, én is találnék egy bloggerjózsit, aki nagyjából azt szajkózza, mint én.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (37548)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37647

 

Kevin Rudd az új Ausztrál miniszterelnök első dolga lesz, hogy ratifikálja a Kyoto-i egyezményt.  Usákia magára maradt.

 

 

http://www.ft.com/cms/s/0/59020166-9b8c-11dc-8aad-0000779fd2ac.html

Victorious Rudd to ratify Kyoto at once

 

By Peter Smith in Sydney

Published: November 25 2007 19:48

 

Kevin Rudd, Australia’s new Labor prime minister, on Sunday sought to put the country at the forefront of action on the environment by announcing plans to ratify the Kyoto protocol immediately and to attend the United Nations climate change conference in Bali next month.

 

Mr Rudd, whose party won a comprehensive weekend victory over the conservative coalition led by John Howard, has also pledged his government to withdraw 500 frontline troops in Iraq. He said the troops would leave by mid-2008 after consultations with the US and the UK.

 

His decision to go to Bali, which Mr Howard had not planned to attend, was welcomed by Gordon Brown, the UK prime minister, as a “very important factor” in the next stage of the global climate talks.

 

The announcement is intended to draw a sharp contrast between Labor and the Liberal/National party coalition, which had only recently begun to address climate change issues seriously following a shift of opinion.

 

The policies on climate change and Iraq will deepen US President George W. Bush’s isolation on both issues following decisions by Poland and other allies to withdraw contingents from Iraq. The US and Australia are the only big developed countries not to have ratified Kyoto.

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (37616)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2007.11.26 0 0 37646

 

"ha egy ilyen elszáll, akkor egy fél kontinens sterilizálva ezer évekre. Nem rizikósabb, de ha baj van akkor az tényleg nagyon nagy."

 

Az IFR elődje az EBR-II volt.  Ezen minden elképzelhető és elképzelhetetlen hibát szimuláltak.  A láncreakció mindig leállt anélkül, hogy a berendezés károsodott volna.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Experimental_Breeder_Reactor_II

 

 

Safety advantage

 

The Integral Fast Reactor (IFR) design gains safety advantages through a combination of metal fuel (an alloy of uranium, plutonium, and zirconium), and sodium cooling. By providing a fuel which readily conducts heat from the fuel to the coolant, and which operates at relatively low temperatures, the IFR takes maximum advantage of expansion of the coolant, fuel, and structure during off-normal events which increase temperatures. The expansion of the fuel and structure in an off-normal situation causes the system to shut down even without human operator intervention. In April of 1986, two special tests were performed on the EBR-II, in which the main primary cooling pumps were shut off with the reactor at full power (62.5 megawatts, thermal). By not allowing the normal shutdown systems to interfere, the reactor power dropped to near zero within about 300 seconds. No damage to the fuel or the reactor resulted. This test demonstrated that even with a loss of all electrical power and the capability to shut down the reactor using the normal systems, the reactor will simply shut down without danger or damage. The same day, this demonstration was followed by another important test. With the reactor again at full power, flow in the secondary cooling system was stopped. This test caused the temperature to increase, since there was nowhere for the reactor heat to go. As the primary (reactor) cooling system became hotter, the fuel, sodium coolant, and structure expanded, and the reactor shut down. This test showed that an IFR type reactor will shut down using inherent features such as thermal expansion, even if the ability to remove heat from the primary cooling system is lost.

 

 

Előzmény: Törölt nick (37631)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37643

Sok mindenhez szereztem már pénzt életemben, de mindegyikhez jobban értettem, mint az algákhoz vagy a bálnákhoz... Hogy is mondjam... merek nagyot álmodni, nem azzal van a baj, inkább azzal, hogy engem ennek az algaolajnak a működő verziója érdekelne.

 

Megnéztem a linket, amit wulfin betet, és azon haladva elkezdtem olvasni a fejleményeket, de valahogy nem volt túl meggyőző, amit találtam... Ez a greenstar inkább egy ilyen ökobefektetési alapnak tűnik, és a cikk időzítése meg az egész preztentálása inkább olyan, mintha le akarnának nyúzni egy bőrt a Peak Oil médiamegmozdulásairól...

Előzmény: Törölt nick (37642)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37641

Én ehez egészen biztosan nem értek, úgyhogy biztos lehetsz benne, hogy az algaolajjal kapcsolatban halvány fogalmam sincsen róla, hogy miről beszélek. :-)

 

Tetszik az ötlet... elolvastam pár hosszabb anyagot róla... de ennyi. Arra elég, hogy egy fórumba írjak róla, másra nem.

 

Persze ha adsz 100 millió dollárt, akkor meg fog változni a véleményem... :-)

Előzmény: Törölt nick (37637)
padisah Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37639
Ha adsz pénzt :))) elmondom hogyan ;))))
Előzmény: padisah (37638)
padisah Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37638

Egy tankhajót megtöltenek kommunális szennyvízzel, kiviszik az óceán közepére és zutty. Azon a helyen nőne egy darabig az alga, mert a szúk keresztmetszet  z óceán legnagyobb részén az ásványi anyag, azt meg odaviszi a szennyvíz.

 

De meg lehet ezt az algázást oldani egyszerűbben is :)

Előzmény: wulfin (37636)
wulfin Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37636

Na mar csak valakit be kene palizni:) Aztan meg az is lehet hogy mivel nem ertunk hozza valami uj megkozelitest talalunk ki amit eddig nem problatak;)

 

Szeritnem egyebkent ezt a tengerbe kene halaszni. No az magatol is. Legfeljebb megmutragyazzuk a tengert egy kicsit, aztan amikor elkezdenek szaporodni lehalasszuk, a hajon rogton olajat csinalunk belole a maradek mehet vissza a tengerbe (igy a tapanayogt csak egyszer kell bevinni). Ezezl a fo problema a szures. 

 

Szuresre lehetne hasznalni krilleket, ok arra lettek optimalizalva. (De ha kicsit tovabb megyunk akkor meg a balnakat is bevethetjuk, de a balnazsir korszak mar megvolt:) 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (37635)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37635

Érteni... természetesen én se értek hozzá. De sokkal jobb poén úgy eltapsolni valaki másnak a 100 millió dollárját, hogy nem értünk hozzá, és ezt legalább előre tudjuk, nem? :-D Úgy értem, a pénz tulajdonosát éri majd némi meglepetés, de legalább minket nem...

 

 

Jut eszembe: ismered ezt a történetet?

 

"Találkozik két ember, akik elhatározzák, hogy közös üzletet hoznak létre, mert az egyiküknek van pénze, a másikuknak pedig tapasztalata. Aztán az üzlet végeztével a dolog megfordult, a másiknak lett pénze, és az egyiknek tapasztalata."

 

:-D

 

 

 

(Nem, nincsen 100 millió dollárom a projektre, sajnos.)

Előzmény: wulfin (37634)
wulfin Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37634
Szerintem ehhez kurva sok penz kell. A GreenFuelTechnologies 20 millio dollart eltapsolt mire tudtak egy mukodo rendszert osszrakni ugy hogy elotte mar voltak komoly tapasztalatok. En is gondolkoztam ezen, de rajottem nagyon sok specialis szaktudas kell ehhez. En peldaul tudnek vezerlo algoritmusak irni, ami mindekeppen kell. De az algakhoz nem ertek sajna. Csavargatni kell ott a dns-t meg minden hogy maximaljak az olaj tartalmat. Aztan a szures is egy nehez ugy. Ha valaki beleraknba par millio dollart, szivesen benne lennek egy ilyen jatekba.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (37632)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37633

Annak, akit érint: egy kis echte kommunizmus az USA-ból...

 

 

"Starting in the 1990s, 19 states took at least some steps toward rolling back electricity regulations that had stood for six decades. The idea was sold on promises that competition would lower prices. However, electricity rates went up in every case.

 

In fact, while electricity prices have increased by a little more than 16 percent on average since 2002 in states that are still regulated, they’ve gone up by an average 29 percent in those that deregulated.

 

The fiasco California suffered was so bad that it suspended much of its deregulation in 2001. Virginia re-regulated its market earlier this year. Illinois added new regulations after the state attorney general in March accused big suppliers of manipulating the market.

 

In Texas, the state’s biggest generator also is suspected of market manipulation. Electric consumers were so mad over their electricity bills that one company and its prospective buyers had to spend $17 million this year to beat back laws that would have imposed new regulations."

 

 

http://news.galvestondailynews.com/story.lasso?ewcd=a9128a2311bace7c

 

Ők is kommunisták lesznek akkor most már, Ödön?

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37632
Szerinted ki lehetne ezt próbálni valahogy Magyarországon? Engem ez érdekel... Úgy értem, azon a szinten érdekel, hogy nem elolvasni szeretném, hogy működik-e, hanem kipróbálni...
Előzmény: wulfin (37626)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37630
Tul alacsony az EROEI es magas a beruhazas igeny az osszes etanolnal. Kiveve a rabszolgas nadcukor vagy akar a rabszolgas kukorica.

Mondjuk egy repce is szar eroei, a beruhazasigeny viszont sokkal alacsonyabb. Az alganal is az a nagy kerdes, tudnak-e olyat csinalni aminek alacsony a beruhazasigenye. Ez szerintem tobbet szamit mint az EROEI.

Az etanolt 1980-ban kellett volna elkezdeni, akkor lehetne valahol. De a biouzemenyag sose fog eljutni arra a szintre, hogy ennyien autozgassunk mint manapsag. Ha ide eljutunk az elektromos lesz.
Előzmény: wulfin (37623)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37629

Ezzel így, ebben a formában egyetértek.

 

(Egyetlen megjegyzés: az EU csak adig termeli meg röhögve, ameddig megoldja az energiaellátását, és hát enyhén szólva nem önellátó...)

Előzmény: Fulika (37625)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37628
Ezek a jo dolgok:
http://www.olpcnews.com/hardware/power_supply/

Energiatakarekos ebook olvaso, laptop.....
Ez elobbi mar nekem van ; )
Előzmény: wulfin (37620)
wulfin Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37626
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (37624)
Fulika Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37625
Egyrészt nyilván azért emelkednek az árak, mert megy felfelé az üzemanyagköltség. Másrészt egyes dolgok ára a kínálati oldal fluktuációja miatt annyi amennyi (gondoljunk csak arra, hogy a mezőgazdaságnak két gondja szokott lenni: ha sok a termés, és ha kevés). Például kiírtjuk a fél baromfi állományt, egyrészt a madárinflenza miatt, másrészt ennek következménye miatt, hogy csökken rá a kereslet. Ezután a bizalom visszaáll, és akinek épp van még állománya, az jól keres az égbe szökő árral. Emiatt mindenki rááll, az ár lecsúszik a béka segge alá, mindenki megy tüntetni. Ugyanez sertés fronton. Szerintem az vitathatatlan, hogy az EU simán, röhögve megtermeli a kaja szükségletét, és itt nincs tömeges éhezés sem. Harmadrészt, és nem utolsó sorban azért ennyi az ár, mert meg tudjuk fizetni. Ezekkel nem azt állítom, hogy az élelmiszerre költött jövedelem hányad nem fog növekedni, csak azt, hogy amikor az emberek egy részének már itthon is esetleg megfizethetetlen lesz az üzemanyag, enni azért még mindig fognak, legfeljebb nem azt, és nem annyit mint ma.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (37612)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37624

Amikor úgy egy fél éve felhoztad a dolgot, akkor rögtön mondtam, hogy ez az alga dolog nagyon izgalmas. Ha valami működhet, mégpedig úgy, hogy gyors áttörést hoz, akkor az éppen ez - ez volt az érzésem elolvasva a tanulmányt, amit betettél ide a nyáron.

 

Viszont én nem úgy értesültem, mintha ez már a célegyenesben volna... a te infód honnan származik? (Ezzel szemben én úgy tudom, hogy egyelőre nem működik a dolog - ennek ellenére bizakodó vagyok ezzel kapcsolatban, mert ez tényleg működőképes volt, legalább elméleti szinten.)

Előzmény: wulfin (37622)
wulfin Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37623
Ertem. Indoklas is van?
Előzmény: V.4_BlackVoid (37621)
wulfin Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37622

"biodizel (alga, repce)"

 

Camenila (ne kerdezd mi az:) alapu biodizel:

 

http://thefraserdomain.typepad.com/energy/2007/11/improved-strain.html

 

Szerintem egyebkent az algat meg fogjak oldani, egy ceg mar 100 acre-s telepet epit jelenleg. Ha az is mukodik nekik akkor gyakorlatilag az egesz olajtermeles kivalthato lesz. Es nagy cegek mozgoladnak mar ezen a teren (Boeing, Chevron), amire meg nem volt pelda, eddig csak kisebb starup-ok vagy kutatointezetek jatszotak vele.

Előzmény: V.4_BlackVoid (37617)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37621
Mindegyik.
Előzmény: wulfin (37620)
wulfin Creative Commons License 2007.11.25 0 0 37620

"kukoricás etanol tutira hülyeség"


Az E3 hulyeseg?

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (37619)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!