Keresés

Részletes keresés

padisah Creative Commons License 2005.07.25 0 0 2915

1981 az valójában 1984...

 

 Mostanában olvastam a könyvet, őszintén szólva nem tudtam befejezni. Lefagyott az agyam.

 

A kérdés gondolom az hogy Róma miért nem váltott át rögtön kapitalizmusra, hiszen a rabszolgatartó rendszerben elég komoly árutermelés és kereskedelem zajlott. Ezt elméletileg lehetett volna működtetni bérmunkával is...

 

A birodalom bukása kifejezetten együtt járt a kerekedelem zuhanásával. Az árutermelés, és a keredskedelem beszűkülése lehetett az indítóok ami értelmetlenné tette az árutermelést, és aztán azon keresztül a rabszolgák tartását is.

 

 A kereskedelem mozgástere egyértelműen a barbár jelenlét miatt szűkült be. i.u. 450 körül már rendszeressé váltak a barbár betörések, gyakorlatilag megszűnt az a "biztonsági infrastruktúra" ami érvényt szerzhetett volna a római jognak, a jogállamiságnak és ezen keresztül a magántulajdon védelmének. Márpedig a fentiek elengedhetetlen feltételei a "tőkés termelési viszonyok "

 kialakításának.

 

Ebből viszont nem derül ki hogy a RB hogy jutott odáig hogy nem tudta megvédeni a kereskedőit.

 

 Arra azért kiváncsi volnék hogy milyen lehetett a természetes népszaporulat a rabszolgák között. Erős a gyanúm hogy fogytak, ezért külső forrásból pótolni kellett őket, és talán ez "fogyott" el.

Előzmény: lcoder (2912)
keopsz Creative Commons License 2005.07.25 0 0 2914
Abban igazad lehet, hogy nagyon nagy az arres a gyogyszereken. De ne felejds el, hogy ez azert van, mert a kutatas sokba kerul. Magat a gyogyszert eloallitani valoban nem lehet tul draga.

Azt is vedd figyelembe, hogy azert draga egy gyogyszert kikutatni, mert mindefele eloirasoknak meg kell felelni. Embereken egy gyogyszert csak a legvegso faziban lehet csak kiprobalni es csak ez utan johet a fine tuning.

Tehat azt, hogy draga a gyogyszer elso sorban mi magunknak koszonhetjuk. Hogy mi erre a megoldas? Egyszeru. Mivel az en elvem szerint mindenki azt csinal sajat magaval amit akar addig amig masoknak kart nem okoz, ezert egy szabad piacon lennenek olyan emberek akik valalnak, hogy penzert kiserletezhetnek rajtuk.

Az elso ilyen emberek mindjart a halalos betegek lennenek. Ok meg talan ingyen is valalnak. Jelenleg a hatalom ezt nem engedelyezi/eroszakkal megakadalyozza.

Ugyhogy a tulzott szabalyozas az egyik ok, hogy dragak a gyogyszerek. A masik pedig a szabadalom. A szabadalom nem mas, mint monopolium. Ezek utan nem lehet csodalkozni, hogy a monopol helyzetben levo gyarto olyan dragan adja a gyogyszert amennyiert meg el tudja adni.
Előzmény: krezidiesel (2910)
lcoder Creative Commons License 2005.07.25 0 0 2913
Ez egész "iparág" az olajosok kezében van, és teljesen profitcentrikus alapokon működik.

Mint ahogy minden a világon. Azt nem tudom mennyire az olajosok kezében, de szvsz ma szinte minden profitcentrikusan mûxik, nem csak az egészségügy, de Pl. a bio, öko, stb. dolgok is, sõt szvsz a zöldek mögött is többnyire profitorientált érdekcsoportok vannak.
Előzmény: krezidiesel (2910)
lcoder Creative Commons License 2005.07.25 0 0 2912
Az ilyetén argumentáció tipikus esete annak, amikor valakit történelemre dialektikusm aterialista szemlélettel okítottak. a királyok nem voltak egyfelől lülyék
Azért akadt köztük egy-kettõ...

másfelől azt is tudták, hogy hatalmuk és vagyonuk csak akkor növekedhet, ha az alatvalóikat nem hülyeségekkel csesztetik, alázzák meg folytonosan.
Az hogy valaki rendszeresen mosdóvizet hozat magának az még nem akkora alázás/csesztetés. Csináltattak a középkori röghözkötött jobbágyokkal kellemetlenebb dolgokat is... Szvsz inkább 1981 barátunknak van igaza: egyszerûen nem volt divat a higénia - és szerintem leginkább azért nem mert nem tudtak arról hogy vannak kórokozók és hogy ezek hogyan is terjednek.

de holnaptól munkabért is kell már fizetned. megnövexik a terményed ára. azt még eljátszhatod, hogy kevesebb 'szabaddal' jobb hatékonyság mellett próbálsz nagyobb bevételt elérni
Pontosan.

esp azért mert télen is kell munkabért fizetned ugye, ahhoz megtakarítások kellenek, stb
Már miért kellene ? Míg egy rabszolga esetén tényleg ez a helyzet - a rabszolga akkor is eszik ha nem csinál semmit (plusz õrizni kell, fenntartani az elszökését/lázadását gátló infrastruktúrát, stb) - egy munkavállalót addig fizet az ember amíg dolgozik. Amúgy valószínûleg ott is mûxött a sok eszkimó kevés fóka effekt - azaz sok felszabadított rabszolga kereshetett melót ami persze lenyomta a munkabéreket. Már ha a ma megszokott munkaerõpiaci elvek alapján mûködtek akkortájt - amit azért kissé kétlek. Nagyobb valószínûséggel történhetett olyasmi hogy az ex-rabszolgatartó földet is adott a volt rabszolgáknak és adót szedett utánuk, mint késõbb a feudális rendszerben...
Előzmény: netizen (2909)
lcoder Creative Commons License 2005.07.25 0 0 2911
A görögöknél ott volt ugyebár Hippokrátesz, akit talán nem a szelleműző táncai miatt tartanak a modern orvostudomány megalapítójának.
De a lehetõségeik azért "némileg" elmaradtak a mai orvosokétól. Nem mintha az annyira sokat jelentene - egy járvánnyal még ma sem nagyon tudnak túl sokat kezdeni, de legalább annyit igen hogy idõvel rájönnek hogy az adott kór hogy terjed. Na ez Pl. nem igazán volt meg régebben.

A Római Birodalomban megvolt a csatornázás, aquaduct-on jött a hegyekből a friss víz és a fürdőknek igen jelentős szerepe volt.
Azért azt kissé kétlem hogy ezekhez a fürdõkhöz az átlag rabszolga is rendszeresen hozzájutott volna. És ez a kultúra tudtommal csak a rómaiaknál létezett, Pl. az egyiptomiakkal, görögökkel, aztékokkal kapcsolatban nem tudok ilyesmirõl.

Ez azt jelenti, hogy a törökök, tatárok, stb -nek jobban szervezett hadseregük volt.
Nem feltétlenül. Lehet hogy épp csak többen voltak (nagy területrõl összeszedte a törzseket egy hirtelen felemelkedett vezér).

Erre találták fel a hírszerzést - hogy mindig annyi erőforrást fordítsunk a hadseregre, amennyi szükséges.
Na ja, csak a középkorban még nem találták fel James Bondot aki kontinensrõl kontinensre repülve megmenti a világot ;-)

Erről beszélek. Egy hadsereg úgy lehet technológiailag fejlettebb, ha erőforrásokat fordítunk új fegyverek kifejlesztésébe és legyártásába.
Ez mondjuk mára igaz. Viszont szvsz a visszacsapóíj nem hosszas kutató-fejlesztõ project eredménye hanem egy zseniális ember találmánya.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (2908)
krezidiesel Creative Commons License 2005.07.25 0 0 2910

Olvassátok el a Cenzúrázott egészség vagy (és) az Egészségügyi maffia c. könyveket. Ne legyen má illúzióitok a dokik és az egészségüggyel kapcsolatban!

Ez egész "iparág" az olajosok kezében van, és teljesen profitcentrikus alapokon működik. Semmi köze a Ti egészségetekhez, vagy gyógyulásotokhoz...! Ha beteg vagy az a biznisz, nem ha be se mész egy patikába... és a gyógyszarokon több EZER %-os árrés van. Többe kerül a csomagolás mint benne a méreg...

netizen Creative Commons License 2005.07.25 0 0 2909
Ugyan már. Egy középkori királynak arra is volt szolgája hogy a kutyája s*ggét vakargassa, nehogy már ahhoz ne legyen hogy naponta elhozzon 50 liter vizet a legközelebbi kútból... Az ilyetén argumentáció tipikus esete annak, amikor valakit történelemre dialektikusm aterialista szemlélettel okítottak. a királyok nem voltak egyfelől lülyék, másfelől azt is tudták, hogy hatalmuk és vagyonuk csak akkor növekedhet, ha az alatvalóikat nem hülyeségekkel csesztetik, alázzák meg folytonosan. Amint megoldható lett külső (szén)energia segítségével a vizkeringetés, Viktória királynő kiépítette a vízöblítéses árnyékszék és a folyóvizes fürdőzéshez nélkülözhetetlen rendszereket azonnal.

Ez esetben igen gyorsan éhenhaltak volna. Ráadásul a rabszolga felszabadítás sem úgy ment hogy holnaptól az összes rabszolga szabad. Oké jáccunk mikroökonómiát. Van egy gazdaságod, amit rabszolga munkaerővel műveltetsz a terményeket meg eladod a piacon. felszabadítod a rabszolgákat amelyek eddig csak annyiba fájtak neked, amennyi kaját megettek. de holnaptól munkabért is kell már fizetned. megnövexik a terményed ára. azt még eljátszhatod, hogy kevesebb 'sazbaddal' jobb hatékonyság mellett próbálsz nagyobb bevételt elérni, de biztos, hogy fennmaradó ársint mellett változik a méretgazdaságosságod, mégpedig lefele, esp azért mert télen is kell munkabért fizetned ugye, ahhoz megtakarítások kellenek, stb.. tehát a munkaerő jó nagy részét elbocsátod és a termelési szinted jó nagyot esik vissza. rohadt hasonló ez ahhoz, ami 90 magasságában történt magyarországon. persze idővel megjelnhetnek olyan termelőegységek, melyek fel tudják szívni a felessé váló munkaerőt - csakhát róma tragédiája pontosan az volt, hogy ilyen nem jelent meg.
Előzmény: lcoder (2907)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.07.24 0 0 2908

 

"Nem sokat lendít az egészségügyi helyzeten ha van egy rakás olyan orvosod aki a betegséget a rossz szellemek támadásának tartja és a gyógymód kimerül a szellemûzõ táncokban és esetleg 10-15 fajta gyógynövény használatában."

Összetéveszted az ókori civilizációk orvostudományát a sámánok tudásával (persze a sámánok tudását sem kéne lebecsülni - hisz ők a nulláról indultak).  Az ókori egyiptomban azért ennél messzebb jutottak - itt már megjelenik a szakosodás az orvosok között.  A görögöknél ott volt ugyebár Hippokrátesz, akit talán nem a szelleműző táncai miatt tartanak a modern orvostudomány megalapítójának.

 

Ehhez elõször is tudni kellene hogy ezek a dolgok hasznosak. A higénia még a középkorban sem volt túlzottan divatos, még a nemesek is havonta egyszer fürödtek és komoly problémát jelentettek a tetvek, bolhák, stb. Pedig nem lehet mondani hogy mondjuk egy királynak vagy hercegnek nem lett volna elég erõforrása megteremteni a higénikus viszonyokat...

 

Most pedig a középkort kevered az ókorral.  A Római Birodalomban megvolt a csatornázás, aquaduct-on jött a hegyekből a friss víz és a fürdőknek igen jelentős szerepe volt.

A keresztények kiöntötték a fürdővízzel a gyereket is (vagy fordítva :))

Lévén, hogy a Római Birodalom ellenséges volt a keresztényekkel, ezért minden amit a Római Birodalomban tettek az rossz volt.  A keresztényeknél csak a lelket kellett ápolni, ők nem tudták azt, hogy "ép testben ép lélek" - sőt mi több a test ápolása bűnős gondolatokat szült - így történhetett meg, hogy a középkorban annál erényesebb volt valaki minél ritkábban tisztálkodott.

 

a legjobb gyógyír az ellenséges népek ellen egy jól szervezett hadsereg.
"Ez nem sokat segített Pl. a törökök, tatárok, stb. ellen."

 

Ez azt jelenti, hogy a törökök, tatárok, stb -nek jobban szervezett hadseregük volt.

 

"Ha nincs túl nagy fenyegetés akkor egy társadalom nem fog felesleges erõforrásokat tenni hadseregbe."

 

Erre találták fel a hírszerzést - hogy mindig annyi erőforrást fordítsunk a hadseregre, amennyi szükséges.

 

"Külön gond ha az ellen technológiailag is fejlettebb: lásd Pl. a hun/magyar visszacsapó íj amivel jóval messzebbre el lehetett lõni mint a hagyományos íjjal, vagy amikor az európaiak gyarmatosították a földrészeket. Íjjal macerás ágyú ellen harcolni."

Erről beszélek.  Egy hadsereg úgy lehet technológiailag fejlettebb, ha erőforrásokat fordítunk új fegyverek kifejlesztésébe és legyártásába.

 

tudomásom szerint civilizáció még nem omlott össze természeti katasztrófa miatt - legfeljebb pár ezres népcsoportok szenvedtek el egy vulkánkitörést.
"Nem csak nagy civilizációk voltak..."

 

de csak róluk beszéltünk.  Atlantisz lehet, hogy beleférne a nagy ókori civilizáció kategóriába, amelyik természeti katasztrófa áldozata lett, de előbb meg kéne találni.

 

"a rabszolgákból lett szabadok jóval hatékonyabban dolgoztak mint elõtte."

 

csökkent a diverzifikáció.  Lehet ugyan, hogy a felszabadított rabszolga megpróbálta megteremteni magának a saját kis háztájiját, de a társadalomban csökkent azoknak a száma, akik a tudományoknak, művészeteknek hódolhattak volna.

A középkor közepéig kellett várni, hogy megszülessen a keresztény rabszolgatartás elfogadott formája - a földesúr / jobbágy viszony - és csak ekkor fejlődhetett tovább az emberi civilizáció.

Előzmény: lcoder (2902)
lcoder Creative Commons License 2005.07.24 0 0 2907
totál indifferenes hogy a hatóanyag lombikban áll elő, vagy növény termeli. ami fontos az a z ismeret és az előállíthatósaág.
Ez nagyjából igaz (teljesen nem, mivel a hatóanyag koncentrációja, tisztasága, a hordozóanyag, stb. sem mindegy, ráadásul egy növényben nem feltétlenül csak a szükséges hatóanyag van, és nem feltétlenül sikerül mezei módszerekkel a káros egyéb anyagokat eltávolítani). És pesze 10-15 féle hatóanyag nem túl sok ha összehasonlítod a mai dokik lehetõségeivel. És a mai dokik sem mindig tudnak mihez kezdeni egy-egy járvánnyal. Lásd ebola, AIDS...

A viz akkortájt drágább erőforrás volt, mintsem hogy ész nálkül ellubickolják. ennyi. a running water pipe systemhez energia kell. ennek voltak híján.
Ugyan már. Egy középkori királynak arra is volt szolgája hogy a kutyája s*ggét vakargassa, nehogy már ahhoz ne legyen hogy naponta elhozzon 50 liter vizet a legközelebbi kútból...

Ebben a formában ez nem igaz. plauzibilis hogy a felszabadulás után nemhogy hatékonyabban, hanem egyáltalán nem dolgoztak.
Ez esetben igen gyorsan éhenhaltak volna. Ráadásul a rabszolga felszabadítás sem úgy ment hogy holnaptól az összes rabszolga szabad.
Előzmény: netizen (2905)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.07.24 0 0 2906

 

'42 évvel később Bush csak annyit vállal be, hogy 2020-ig megpróbálják megismételni a Holdsétát - pedig azóta volt némi technikai fejlődés."

 

 

Íme a Holdra történő le- és felszállást vezérlő számítógép:

 

 

DSKY - Az Apollo 11 számítógépeinek központi interfésze, a billentyűzet és kijelző modul

 

http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29404&count23=1

 

Akkori csúcstechnika

 

A sikeres küldetést mai szemmel tekintve őskőkori számítógépek szolgálták ki. Miközben ma akkori szemmel elképzelhetetlen, szuperszámítógépes számítási teljesítménnyel rendelkezhet bárkinek az otthoni mikrosütője, illetve terabájtos kapacitással a számítógépe, az Apollo 11 számítógépeinek csupán pár kilobájtnyi memóriája volt.

 

A 13 tonnás, 3500 km/h sebességgel Hold körül keringő modul navigációját mintegy 5 ezer igen primitív integrált áramkörből álló -- ekkor alkalmaztak először integrált áramköröket --, 30 kilogramm súlyú számítógép vezérelte. Akkoriban még nem rendelkeztek szoftvert tároló merevlemezekkel, a rendszernek mindössze 74 kilobájtnyi, rögzített memóriája volt, illetve 4 kilobájtnyi "valami", amit ma RAM-nak nevezhetnénk. Egy számítógép kapott helyet a parancsnoki modulban, egy pedig a holdraszálló egységben.

 

Navigációs szoftver

 

Ekkora tárolási kapacitás állt rendelkezésére az MIT Instrumentation Lab kutatóinak, Peter Adlernek és Don Eylesnek, hogy az Apollo 11 küldetés holraszálló moduljának navigációs szoftvert fejlesszenek. Mindkét számítógép egy rögzített és egy törölhető memóriával rendelkezett.

 

A rögzített memória tárolta a programokat, az állandó paramétereket és a holdraszálláshoz szükséges koordinátákat, melyek összesen mintegy 36864 "szóból" álltak, mindegyik 15 bitnyi + 1 bit paritás hosszúságú volt. Ez összesen csupán 74 kilobájtnyi memóriát jelent. A törölhető memóriában kaptak helyet a számítások eredményei, illetve itt foglaltak helyet a logikai műveletek regiszterei. Ez a memória csupán 2048 x 15+1 bitnyi adatot volt képes tárolni.

 

AGS

 

Ezek a számítógépek alkották az Apollo Navigációs Rendszer (AGS, Apollo Guidance and Navigation System) lelkét és az 1960-as évek csúcstechnikáját képviselték. A rögzített memóriát műanyagba ágyazott, ferritgyűrűk köré szőtt rézvezetékek alkották, ezek alkották végül a szoftverek bitjeit, bájtjait. Minden egyes mag egy-egy apró "transzformátor" volt, melyek 64 vezetéken keresztül kapcsolódtak egymáshoz. A törölhető memória hasonló anyagokból épült fel, de az 1-eseket és a nullákat mágnesek segítségével lehetett "beírni".

 

A számítógép használatához egy interfészre is szükség volt. Az újabb 10 kilogrammot nyomó DSKY beviteli és kijelző eszköz nem rendelkezett a mai számítógépekhez hasonló billentyűzettel, csupán számbillentyűket és néhány speciális gombot használhattak rajta az asztronauták. A parancsokat a "Verb" gomb megnyomását követően lehetett kiadni, míg az adatokat a "Noun" gomb egyidejű lenyomásával lehetett bevinni.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (2845)
netizen Creative Commons License 2005.07.23 0 0 2905
s esetleg 10-15 fajta gyógynövény használatában. totál indifferenes hogy a hatóanyag lombikban áll elő, vagy növény termeli. ami fontos az a z ismeret és az előállíthatósaág.

Pedig nem lehet mondani hogy mondjuk egy királynak vagy hercegnek nem lett volna elég erõforrása megteremteni a higénikus viszonyokat...A viz akkortájt drágább erőforrás volt, mintsem hogy ész nálkül ellubickolják. ennyi. a running water pipe systemhez energia kell. ennek voltak híján.

Ez így ebben a formában nem igaz - a rabszolgákból lett szabadok jóval hatékonyabban dolgoztak mint elõtte.Ebben a formában ez nem igaz. plauzibilis hogy a felszabadulás után nemhogy hatékonyabban, hanem egyáltalán nem dolgoztak.
Előzmény: lcoder (2902)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.23 0 0 2904
Kicsit narancsos stílusú, pl. feltétlen kellett az az oldalvágás, hogy most akkor egyes olajszkeptikusok szerint eltitkolják az olajforrásokat, miközben meg az olajkészletek túlbecslését vizionálják (vagy ilyesmi), meg a hidegfúziós poénon eldobtam az agyamat, alig bírtam olvasni, annyit röhögtem, de a lényeg benne van. Elképesztően nehéz lesz pótolni, minden pótlási ötlet sci-fi, és hamarosan - még a mi életünkben - kifogy.
Előzmény: mcsaba111 (2903)
mcsaba111 Creative Commons License 2005.07.23 0 0 2903
jess. csak meglett a kis huncut vegre

http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=11887
Olaj a tűzre - Kimerülő készletek
lcoder Creative Commons License 2005.07.23 0 0 2902
ha bőséges a termés (~bioenergia), akkor az népesség egy részének nem kell élelmiszert előállítania, hanem foglalkozhat mással - például lehet orvos.
Nem sokat lendít az egészségügyi helyzeten ha van egy rakás olyan orvosod aki a betegséget a rossz szellemek támadásának tartja és a gyógymód kimerül a szellemûzõ táncokban és esetleg 10-15 fajta gyógynövény használatában.

Ha még több energia van, akkor esetleg arra is jut, hogy a településekre tiszta vizet vezessünk, és a szennyvizet is elvezessük
Ehhez elõször is tudni kellene hogy ezek a dolgok hasznosak. A higénia még a középkorban sem volt túlzottan divatos, még a nemesek is havonta egyszer fürödtek és komoly problémát jelentettek a tetvek, bolhák, stb. Pedig nem lehet mondani hogy mondjuk egy királynak vagy hercegnek nem lett volna elég erõforrása megteremteni a higénikus viszonyokat...

a legjobb gyógyír az ellenséges népek ellen egy jól szervezett hadsereg.
Ez nem sokat segített Pl. a törökök, tatárok, stb. ellen. Mint ahogy ellenünk sem. Ha nincs túl nagy fenyegetés akkor egy társadalom nem fog felesleges erõforrásokat tenni hadseregbe. Külön gond ha az ellen technológiailag is fejlettebb: lásd Pl. a hun/magyar visszacsapó íj amivel jóval messzebbre el lehetett lõni mint a hagyományos íjjal, vagy amikor az európaiak gyarmatosították a földrészeket. Íjjal macerás ágyú ellen harcolni.

tudomásom szerint civilizáció még nem omlott össze természeti katasztrófa miatt - legfeljebb pár ezres népcsoportok szenvedtek el egy vulkánkitörést.
Nem csak nagy civilizációk voltak...

A Római Birodalomban amikor a kereszténység térhódítása miatt már nem volt divatos rabszolgát tartani - akkor igen fontos energiaforrásról mondtak le, amit már nem is élt túl a birodalom.
Ez így ebben a formában nem igaz - a rabszolgákból lett szabadok jóval hatékonyabban dolgoztak mint elõtte. Más kérdés hogy a római társadalom az eredeti formájában rabszolgák híján valóban nem maradhatott fenn.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (2901)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.07.23 0 0 2901

 

"Azért ez így ebben a formájában nem igaz. Sok oka volt, Pl. járványok, ellenséges népek bevándorlása, természeti katasztrófák, kulturális változások, stb."

 

járványok:

ha bőséges a termés (~bioenergia), akkor az népesség egy részének nem kell élelmiszert előállítania, hanem foglalkozhat mással - például lehet orvos.

Ha még több energia van, akkor esetleg arra is jut, hogy a településekre tiszta vizet vezessünk, és a szennyvizet is elvezessük (természetesen itt megjelennek az újabb - nem élelmiszertermelő munkák: építkezés, csatornázás, csatornák karbantartása)

Mondanom sem kell, az orvosok, a tiszta víz illetve a szennyvíz elvezetése jelentősen hozzájárul a járványok megelőzéséhez - de ezt lehet még tovább fokozni.  Lehet melegvizes fürdőket is építeni - azonban az építkezés és a fürdők fenntartása újabb energiabefektetést igényel.

 

ellenséges népek:

a legjobb gyógyír az ellenséges népek ellen egy jól szervezett hadsereg.  Ez azt jelenti, hogy újabb csoportokat vonunk ki az élelmiszertermelésből, de ez még nem minden - fel is kell fegyverezni őket.  Tehát bányászni kell fémérceket, és ezeket meg kell munkálni - igen jelentős energiaigény.  Ha a katonáink alá lovat is adunk, akkor sokkal ütőképesebb hadseregünk lesz - de a lovak ellátása újabb energiaforrásokat von el.

 

természeti katasztrófák:

tudomásom szerint civilizáció még nem omlott össze természeti katasztrófa miatt - legfeljebb pár ezres népcsoportok szenvedtek el egy vulkánkitörést.  A termőtalaj eróziója már sokkal nagyobb kihívás egy nép számára, de ez nem természeti, hanem ember által okozott katasztrófa.

 

kulturális változások:

hát igen azok vannak.  A Római Birodalomban amikor a kereszténység térhódítása miatt már nem volt divatos rabszolgát tartani - akkor igen fontos energiaforrásról mondtak le, amit már nem is élt túl a birodalom.

 

Előzmény: lcoder (2896)
padisah Creative Commons License 2005.07.22 0 0 2900

Hasonló dolgok miatt gondolom azt, hogy a mai technika működtetéséhez olyan sok energiára van szükség hogy azt bilógiai forrásokból nem tudjuk fedezni :

 vagyis pl. 1 hordó biodízel előállítása nagyjából 12 ember etetéséhez szükséges mezőgazdasági kapacitást igényelne...

 

 A civilizáció kapcsán inkább azon aggódom hogy mikor sújt le igazán a kapitalista társadalmakra a csökkenő határhaszon törvénye. A technika hatékonyságnövekedése véges, vagyis inkább exponenciálisan tart egy korlátos értékhez. A hatékonyságnövekedés megáltával hogy fog működni a kapitalizmus?

 

 pl. honnan lesz forrás a tulajdon kamatainak a kifizetésére?

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (2895)
vomit Creative Commons License 2005.07.22 0 0 2899
bocs, talan jobb, mea kulpa
Előzmény: vomit (2897)
vomit Creative Commons License 2005.07.22 0 0 2898
fuj ezt az erkolcstelen fusizot, aki adomentesen kocsikazik
http://totalcar.hu/tesztek/villtrab/?full
vomit Creative Commons License 2005.07.22 0 0 2897
nem teljesen az energia. de telen jobb neked, ha ezt hiszed.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (2894)
lcoder Creative Commons License 2005.07.22 0 0 2896
Azért ez így ebben a formájában nem igaz. Sok oka volt, Pl. járványok, ellenséges népek bevándorlása, természeti katasztrófák, kulturális változások, stb.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (2894)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.07.22 0 0 2895

 

Roscoe Bartlett ismét szót kért.

 

Aszondta, hogy 1 hordó olaj (~ 60$) energiája egyenértékű azzal az energiával, amit 12 rabszolga fejtene ki egy évig tartó folyamatos munkával.

 

Utánaszámoltam.

 

1 hordó olaj = 5.800.000 BTU = 1.462.561 kcal

1.462.561 / 365 = 4007 kcal / nap

 

egy felnőtt ember napi energiaszükséglete 2000..4000 kcal naponta (testsúly és munka nehézségétől függően) => 1 hordó olaj 1..2 rabszolga energiaszükségletét tudja kielégíteni. 

 

Lévén, hogy az emberi test a felvett energiának 10..20%-át tudja átalakítani mechanikai munkává => Roscoe szenátornak akár igaza is lehet.

 

 

http://www.xecu.net/thorn/PO/PO-July19-2005.html

 

 Let me give my colleagues a couple of little illustrations of the energy density in fossil fuels. The energy density in one barrel of oil, the refined product, 42 gallons, of which you can buy at the pump today for about, what, $100, 42 gallons of gas at the present rate, about $100; that energy is the energy that would be produced by 12 people, Mr. Speaker, working full-time for you for one year. That is the energy density in these fossil fuels. They have been such cheap slaves. We have become addicted to this energy. Just like the cocaine addict, we are addicted to this cheap energy.

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2894

 

"1887-ben kezdte furdalni az oldalat, hogy wazzup a nagy kulturakkal.
1908-ban jelent meg a haromkotetes eredmeny."

 

3 kötet azért, hogy megtudjuk, hogy miért omlottak össze az ókori civilizációk?

Sokkal egyszerűbb leírni egy szóban:

Energia.

 

Előzmény: vomit (2890)
lcoder Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2893
Ez attól is függ hogy mennyi ideig lesz érdekes. Ezer év alatt sok pénz bejöhet. És ha nem lesz több bevétel az olajból akkor valami mást kell csinálniuk.
Előzmény: kilenctizenegy (2892)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2892
Annyit semmiképpen, amennyibe kerül.
Előzmény: lcoder (2888)
Első Polgár Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2891
Aha, szoval ez valami nyugdijas hobbi volt nala, miutan "Okos" Vilmos felreallitotta.
Gondolom sejtett mar valamit az oreg.
Előzmény: vomit (2890)
vomit Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2890
1887-ben kezdte furdalni az oldalat, hogy wazzup a nagy kulturakkal.
1908-ban jelent meg a haromkotetes eredmeny.
Előzmény: Első Polgár (2889)
Első Polgár Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2889
Pont 100 eve Bismarck mar 7 eve halott volt.
Előzmény: vomit (2887)
lcoder Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2888
Ha nem robbantják fel akkor mint turistacsalogató látványosság még mindig szép pénzt hozhat.
Előzmény: kilenctizenegy (2885)
vomit Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2887
a hasonlat nem hujeseg, a kamatos kamaton alapulo gazdasag eddig mindig osszeomlasban erte meg a konyec filmat. pont 100 eve bismarck megbizasabol vizsgaltak meg kutatok, hogy hol csesztek el az okori kulturak.
Előzmény: kilenctizenegy (2885)
malócz Creative Commons License 2005.07.21 0 0 2886
Olaj: csökken az OPEC-en kívüli kínálat

július 21. 13:06

[MTI]

A nem lanyhuló kínai gazdasági növekedés közepette folyamatosan csökken az OPEC-en kívüli legnagyobb olajtermelők - főleg Norvégia és Oroszország - kínálata, áll az egyik vezető londoni nyersanyagpiac-figyelő ház csütörtöki helyzetjelentésében, amely 60 dollár feletti olajár-átlagot jósol a harmadik negyedévre.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb olyan befektetési háza, amely rendszeres áru- és olajpiaci előrejelzéseket közöl, csütörtökön kiadott 32 oldalas heti figyelőjében azt írta: az OPEC-en kívüli kínálat a második negyedévben ismét gyenge volt. Kirívó a jelenség Norvégia esetében: a napi norvég kínálat júniusban, éves összevetésben 700 ezer hordóval 2,581 millió hordóra csökkent, és átlagosan 300 ezer hordóval volt kisebb a második negyedév egészében, mint a tavalyi azonos időszakban.

A Barclays Capital előrejelzése szerint az átlagos napi norvég kitermelés az idei év egészében 220 ezer hordóval csökken, az északi-tengeri kitermelés egésze pedig 400 ezer hordóval. Ez az e térségből származó átlagos napi kínálat eddigi legnagyobb éves visszaesése lenne, egyben 1 millió hordóra emelné az átlagos napi északi-tengeri termelésben az elmúlt három évben mért összesített visszaesést.

Az elemzés szerint Norvégia és Oroszország napi átlagtermelésének éves szintre számított együttes növekménye tavaly júniusban még 1,2 millió hordó volt, 2005 júniusában azonban félmillió hordó volt a két legnagyobb európai termelő napi kínálatának 12 havi összevetésű csökkenése, vagyis csak e két termelő napi kínálatában összesen 1,7 millió hordós negatív irányú eltolódás ment végbe egy év alatt.

Mindeközben a kínai gazdaság épp az előző nap ismertetett adatok szerint 9,5 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben, a gépjármű-értékesítés 9,7 százalékkal, a benzin kiskereskedelmi forgalma értéken mérve 34,7 százalékkal emelkedett a Barclays Capital adatai szerint.

A cég mindezek alapján az idei első negyedévi 50,00, és a második negyedévi 53,20 dolláros átlag után a harmadik negyedévre 60,10 dolláros hordónkénti átlagárat jósol a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfélére, az év egészére pedig 54,60, 2006 egészére 55,30 dollárt a tavalyi 41,50 dolláros éves WTI-átlagár után.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!