Nem gyenge, pedig múlkor láttam a videót a Breitling szervízről és ott profinak látszik minden és mindenki. 21.sz-ban nem szabad, hogy legyen "hétfői és pénteki" darab szerintem.
Igazából inkább, hogy mi nem, azt könnyebb leírnom. Nagyon pontos volt. A gondok 4 hónaposan kezdődtek egy aprósággal: nem lehetett koronáról húzni, valahogy "szalajtott". No nem baj, garanciális, irány a szervíz, Bécs. Két héttel és jó pár friss karccal később visszakaptam. Egy hónap gondtalan használat után, bár a szervízből kapott gratis karcok eléggé zavartak, a stopper percszámlálója gyakorlatilag nem indult el, csak 10 esetből kétszer. Erről jut eszembe, hogy az óra típusa: Breitling Chronomat B01-es /in-house/ szerkezettel. Újabb szervíz, újabb 3 hét. 3 hét múlva órát visszakaptam, karcosabb, mint valaha, és mozgatásra zörög. El sem hoztam az Ellert-től, ekkor már kértem a managert. Óra vissza a szervízbe, ajándék: ingyenes első nagyszervíz.
1 hónap várakozás, óra megérkezett. Már nem zörgött, és innentől jár elképesztően pontosan. Egy újabb 3 hétig, amikoris megszólalt benne a rotor és ismételten nem lehetett koronáról húzni, a koronát kihúzott állapotban már eltekerni sem lehetett, csak nehezen, és mintha forgatta volna a zajos rotort. Szervíz. Boltban csúnya nézés és a tulajdonos Daniela Ellert keresése megindult.
A nem működő órához ingyenes travel case felkínálása. Akkor már rebesgettem, hogy a legboldogabb egy óracserével lennék.
Óra szervízbe, várakozás megkezdődik. Egy hónap múlva Párom egy isteni sugallattól vezérelve felhívta az Ellertet. Mit ad Isten ki veszi fel: Daniela Ellert. Micsoda mázli. A telefonban a történet gyors vázolása /péntek délután 4-kor/, minek során Daniela igéretet tett az eset villámgyors kivizsgálására. Következő hétfőn délelőtt jött a telefon: az órát cserélik, a szíjat kipolírozzák, szerdán mehetünk érte. Így is lett. Ő fogadott az üzletben ezzel a magyarázattal: "biztos hétfői darab volt" :) A csereórához új papírokat is adtak, úgyhogy egy év után megint új Breitlingem van friss garanciával, bár azt mondanom sem kell, hogy bármi közbejön nem Bécsben érvényesítem. A régit csak azért sajnálom, mert 1000 alatti volt rajta a sorszám. Bár lehet, hogy a gondja is éppen emiatt volt, persze szerintem a szervíz hathatós közreműködésével. Hát ennyi röviden.
Van egy min törnöm a fejem a Citzen 4Mega eredményével kapcsolatban is.
11 hónap alatt 2 mp summa eltérést mutat és így van esélye, hogy benne maradjon a gyártó által igért évi 3 mp-ben.
A fejtörö pedig abból adódik, hogy ezt az eredményt ezekkel a havi eltérésekkel
0, -1, 0, 0, 0, 0, -1, 0, 1, 2, 1
érte el.
Ha az eltéréseket abszolútértékkel vesszük figyelembe, akkor az összesen 6 sec.
....
Innen már csak egy lépés oda, hogy itt a fórumon hajlamosak vagyunk a COSC határértékeit kemény korlátnak tekintjük (azaz azt követeljük meg, hogy minden napi eltérés beleessen a büvös -4/+6 sec határokba), noha a definició azt követeli meg, hogy a mért napi értékek átlaga essék bele.
Ha pedig már idáig eljutottam lóugrásban, azt a morgolódásomat is megosztom a chronometerek kedvelöivel, hogy szégyen és gyalázat idén nem jelentették meg a svájci óragyártó szövetség honlapján az elözö évben certifikált COSC szerkezetek számát, noha 2000 óta eddig minden éveben legkésöbb szeptemberben lehozták.
Idén meg idétlen marketing hírek és a hanisítás elleni program uralja híreiket.
Igazad van abban, hogy az USA-ban is csak szük értö réteg becsüli a Citizen és a Seiko csúcsmodelljeit. A többiek leragadtak a Bulova névnél és hajlamos vagyok arra gondolni, hogy a gagyi formaterv, különösen a több modellnél megjelenő brill index is a "hazai" piacnak szól.
A propos Citizen. A The Citizen 360 nap alatt a korábban említett napi átszámítással jobb napi értéket hozott ki, mint a Longines VHP. Azért nem teszem be egyelöre, mert a VHP 2815 napja kicsit megbízhatóbb eredmény, mint a 360 napból számolt.
Az én Seiko 8F56-osomat egy hónapig hordatm és akkor nem volt mérlető eltérés, de hordás nélkül bizony elég elszomoírtó volt.
Külföldi Seiko fórumokon is hasonlókról számolnak be. Az az óra úgy van kallibrálva, hogy hordani kell 10-12 órát a megadott pontossághoz.
A Bulova szerkezetről még siralmasabb történetek, vannak, mert annak is úgy igérik az évi 10 mp-t, hogy ha hordod, az első tapasztalatok viszont hordás nélkül a havi 10-20 mp között vannak.
A Citizen felvásárlást pedig valóban számos szakmai oldal tényként rögzíti. Szvsz. a Bulova piacán nem jó reklám a Citizen anyaság, a Citizen piacán pedig nem ismerik és nem is kiványcsiak a Bulovára.
Bizony a Bulova név régen egy rövid ideig szépen csengett, de azok az idők elmúltak.
Lehet, hogy bolod vagyok, de amíg ilyen gyenge tucat formatervvel adják nem érdekel a Bulova Precisionist.
Az a Bulova, amely fénykorában nemcsak technológiában, de formatervben is újított és a legjobb müveszeket alkalmazta nem jöhet me elö ilyen "középkategóriás japán" formatervekkel.
Még akkor sem, ha két forrás szerint is megvette a Citizen, bár ezt sem a Bulova, sem a Citizen honlapja nem említi.
Ha már a magasabb frekvencia szóba került, érdemes megnézni, milyen tapasztalati összefüggés van a frekvencia és a pontosság között (egy pillanatra eltekintve a szerkezeti kialakítástól):
A legjobbak rész a különbözö müködési elvek nálam megtalálható legjobbjait hazonlítja össze.
A pontosság és frekvencia mutatja a logaritmikus összefüggést a frekvencia és a járáseltérés szórása között. Természetesen minden napi alapra konvertálva.
A jogos kérdést megelözve leírom, hogy a kvarcok havi mérései alapján úgy simulálam a napit, hogy
- csak olyan órá jött szóba, amelynek havi eltérése jóval 30 mp alatt volt
- a havi eltérést napi 1 mp-es lépésekben osztottam el a hó napja között
- ezt számolótáblán szimuláltam, mintha napi mérés lenne.
- így a kvarc szerkezetek kárára tévedtem, mert így nagyobb a korrigált tapasztalati szórás.
mintha valódi egy mp alatti napi eltéréseket tudnék mérni.
A Bulova Precisionist, ha tudja a havi 8 mp-et, akkor a nálam lakó Seiko 192 kHz-essel lesz versenyben a dobogós helyért.
Amikor engem elkezdtek érdekelni az órák (gyermekkoromban nem lehetett elhúzni sem az órások mellől), kvarcvezérlésű még nyomokban sem volt kis hazánkban, nem hogy birtokoltam volna is egyet! ;-)